2020-02-17 2811 瀏覽
依排疫情嚴重,唔駛返工。最岩就係同屋企人聚聚。飲完茶揾返間咖啡嘆下。比較下依間主打手沖咖啡。感覺上好似同平時既咖啡店有啲唔同。即管試試。一入去老闆即刻叫你望一望啲規則。之前一睇。同平時啲咖啡店好唔同,平時啲咖啡店係比啲人hea下傾下計談下心,依度係唔比玩電話,要你熄機、唔好嘈到隔離啲人。重唔好吹老闆沖咖啡⋯⋯一大堆規則,都幾嚇人。不過黎到即管試試。只係影左一張,因為驚比老闆罵你玩電話。咖啡來講依間舖係幾出色,我自己就唔係咖啡愛好者,但杯咖啡看到老闆用心咁整出黎,你都睇到佢整咖啡的專業。咖啡味道幾好,啡味好出好醇。依間野你唔好諗有咩服務有咩環境提供,間舖只有咖啡既味道提供。你唔好傾計唔好玩電話,一個人帶本書去慢慢享受咖啡既味道依間係絕對一流。但同諗住同朋友去傾下計hea下飲下野既話就唔好去。因為會有種無形既壓力,驚比老闆罵。鍾意一個人享受飲咖啡既原味既就值得推介。

埃塞俄比亞耶加雪夫

只係影左一張,因為驚比老闆罵你玩電話。
鍾意一個人享受飲咖啡既原味既就值得推介。
埃塞俄比亞耶加雪夫
2019-11-12 2083 瀏覽
我是在咋天拜訪此店後才看過其他人的評語,其他人的意見不便評論,行完山後,我跟男朋友一同去嘆啡,當然他是陪我去的,但一試難忘,老闆細心及親切,純粹個人感受,為特來嘆啡的我調配出一杯好啡,還給我試下其他客人的啡,好開心,好想有空跟老闆再請教請教,但掛住同老闆傾偈,唔記得買豆😭
2018-02-19 3551 瀏覽
Me and a few friends came here after hiking, was recommended by many people that it’s a great place for chilling and coffee lovers. 💕 ☕️ The cafe is not easy to find, it’s located at a small street and you had to go pass many coffee shops & a shop that sells 茶果 before you reach. The cafe isn’t big, could only fit around 15-18 people, but it doesn’t feel crowded at all and it’s a cozy place to relax. 👍🏻The menu is based on different types of coffee. And each different type of coffee is being serv

The menu is based on different types of coffee. And each different type of coffee is being served in an individual cup. The exclusive signature series have to be taken at the bar table as the barristers will choose/ introduce certain flavours according to your current mood.

Laptops are not allowed as you’re recommended to relax. There’s a bookshelf full of books on coffees if you are interested. Most of them are in Japanese but there’s a few in Chinese. All coffees are served without milk/ sugar, so if you can’t drink black coffee you should keep that in mind!!

There’re 6 of us and we each picked a different type of coffee, including: Ecuador, Indonesia Mandheling, House Blend and Hawaii. One of our friends doesn’t drink coffee but she was willing to try and she thought the smell and taste was great.

At first one of our friend chose Mood Coffee but was recommended by the barrister his taste buds may not be as good since he had a few beers beforehand. It was very thoughtful of him to introduce and explain the varieties of coffees! ☕️☺️

So here was where we spent the rest of the afternoon after hiking, very relaxing and great catching up! Would love to try their Mood Coffee & Seasonal Musical Signature Coffee in the future 👍🏻
2018-02-18
2018-01-29 2222 瀏覽
Bei Coffee is a shop that encourages contemplation and quiet conversations over delicious, immaculately crafted coffee. The speciality is hand-poured coffee (Japanese style). Every day to week there are a small variety of beans available to taste, each suiting different preferences. The staff will knowledgeably share information about each bean, and how different styles of pours will affect the flavour. If you have the time, ask them to share the full details -- they are very happy to have fellow lovers of good coffee!
2018-01-27
  • Daily roast -- always ask for staff's view of what is fresh
熊大同熊妹次次去西貢都係市中心閒逛,今日主要真正西貢一日遊,平時經過西貢碼頭多,今日第一次係西貢碼頭撘船去鹽田梓行下山,郊遊下。2點幾出發,玩到4點半返黎巿中心,就決定去找米珈琲先生 飲杯咖啡寫意下。其實熊大帶熊妹來米珈琲有好幾次喇,因為熊大好喜歡飲咖啡,喜歡找一些隱世咖啡店,所以米珈啡已經列入左熊大的最愛列表。來過這裡光顧的人都知道米珈琲先生有好多規矩要食客遵守的,不可以喧嘩,盡量少說話,專心品嚐咖啡,不可以用手機等等,主要係想大家尊重咖啡,認真對待咖啡,唔係當咖啡係放在一旁的配角,進這店喝咖啡係要好專心去細嚐咖啡的味道,從而品嚐出咖啡師的心機。熊大同熊妹對這裡的規矩都頗算熟悉,所以入店後都不敢輕舉妄動,即刻找位置坐坐,熊大喜歡望著咖啡師沖調咖啡的過程,所以就選擇了咖啡師前的bar枱位坐。熊大義不容辭看看menu,大概分深煎同淺煎咖啡,佢寫的咖啡名多數人不會認識,不過會有個sweet to bittersweet scale 係咖啡名側邊,俾大家有個概念呢款咖啡係偏向咩味道。一向左擰擰右擰擰的熊大可能怕米珈琲先生會等得太耐不耐煩,好難得的好快趣揀左杯ethiopian yirgach

熊大同熊妹對這裡的規矩都頗算熟悉,所以入店後都不敢輕舉妄動,即刻找位置坐坐,熊大喜歡望著咖啡師沖調咖啡的過程,所以就選擇了咖啡師前的bar枱位坐。熊大義不容辭看看menu,大概分深煎同淺煎咖啡,佢寫的咖啡名多數人不會認識,不過會有個sweet to bittersweet scale 係咖啡名側邊,俾大家有個概念呢款咖啡係偏向咩味道。一向左擰擰右擰擰的熊大可能怕米珈琲先生會等得太耐不耐煩,好難得的好快趣揀左杯ethiopian yirgachefe深煎咖啡,偏向甜的。熊妹記得呢度都有出品一些蛋糕小食配咖啡的,但原來而家已經無再推出了,只剩下cheesecake,不過今日都賣哂,但每人最低消費係$60,如果只借廁所一用不消費都要$60,所以熊妹都揀一杯咖啡喇。熊妹飲咖啡唔鐘意太甜,鐘意咖啡的香味徘徊鼻腔同舌尖上,所以米珈啡師推介了一款今朝佢新炒起的深煎咖啡豆,剛炒的香味會好濃郁,又唔係偏甜味的。
然後熊大熊妹就望住米珈琲先生怎樣製作熊大熊妹杯咖啡喇。米珈琲先生由揀豆,磨豆,煲水,沖咖啡,洗杯,抹杯的每個步驟都一絲不苟,認真睇得出佢對咖啡個份熱誠,對顧客的尊重,所以來訪者亦應有相對的態度,才可以真真正正認識咖啡。

米珈琲先生其實好細心的,佢會關注到每個客人來到訪的心情同喜好。所以佢會精心挑選一個適合的咖啡杯俾唔同的客人,來配合返佢沖調的咖啡。佢揀左一套情侶杯俾熊大同熊妹。但特別在佢分配了粉紅色俾熊大,粉藍色俾熊妹,因為佢見熊大著的是紅色衛衣,熊妹著的衫係白色漸變藍,嘩,又真係給他看中了,熊妹最討厭粉紅色,而這粉藍杯子真的好岩熊妹,好漂亮。

好了,來到主題,米珈琲先生會先倒少少熱水係咖啡杯入面提高杯的温度,免得待回的咖啡被杯的温度影響,真係好仔細。先沖好了熊妹杯唔知名的咖啡,嘩,又真係好香,細嚐一口,咖啡已經直衝上鼻腔縈繞,真係貼中熊妹口味,呢份專業已經值得欣賞同尊重喇。
Ethiopian Yirgachefe

再到熊大杯ethiopian yirgachefe,比起熊妹個杯多點咖啡的甜味,但就無咁香,熊大就好喜歡喇,因為岩哂熊大喜歡偏向甜的口味。見米珈琲先生沖兩杯的方法都有不同,所以就能沖出咁不同的味道,果然利害利害。

熊大熊妹一邊品嚐一邊同米珈琲先生討論一下咖啡,原來佢這裡的杯子全部都係佢去日本穿州過省找不同地方的隱世的窰買的,所以每套杯都獨一無二同各有特色,真係好有心機經營咖啡。

然後仲教識左熊大同熊妹點分淺煎同深煎咖啡,點樣炒製呢啲咖啡豆,其實米珈琲先生都不難相處的,只要尊重佢的理念,尊重佢的咖啡,佢都好尊重每位客人來拜訪的心,米珈琲的宗旨是尊重是雙向的。

熊大同熊妹係度逗留左大概一個半鐘,人流話多唔多,但都有6,7個顧客光顧及外賣,相信這些都是這裡的熟客,了解米珈琲先生的特性。希望米珈琲先生呢份對咖啡的執著可以堅持,繼續宣揚真正喝咖啡文化,熊大同熊妹都會繼續來支持的。
2018-01-28
Ethiopian Yirgachefe
  • EthiopianYirgachefe
前兩個月想安靜下去下西貢,既是愛啡之人就梗係要research下有咩咖啡好飲,不嬲飲開milk coffee既我好間唔時先會飲下hand drip, 見到openrice 哩間d 食評講到咁「特別」,就好想去試下去到西貢閒逛左一陣,突然落大雨,急急腳搵依間珈琲店(其實我一d都唔識日本珈啡文化,但見人話一定要用「珈」字而唔係「咖」字以表尊重,then sure! Why not?) 。一入去好似去左第二個世界咁,因為出面又嘈又落雨,但間珈啡店就好靜冇乜人,又播d好舒服既音樂基於係openrice d食評度「溫過書」,自己坐底後見老闆同人落緊單同帶點激動地講緊規矩(下面再講),所以都唔敢輕舉妄動 haha! 等左一陣佢走埋黎叫我睇左張規矩一次先,到我睇完,都等左好耐下(佢沖緊珈啡)先走埋黎問我想飲咩,我第一次見"Nel drip", 所以就試Brazil Santos No.2 既Nel Drip. 杯珈啡一黎到我就聞到好香!我揀返岩自己口味,唔太苦唔太甜既黎飲,所以我覺得幾好飲~所以之後嗌多杯BEI House Blended, 同一件cheesecake,都幾好味~ 我就一路寫野,一路

杯珈啡一黎到我就聞到好香!我揀返岩自己口味,唔太苦唔太甜既黎飲,所以我覺得幾好飲~所以之後嗌多杯BEI House Blended, 同一件cheesecake,都幾好味~ 我就一路寫野,一路飲珈琲,好似坐左3個幾鐘。

一路飲既時候有對講普通話既一男一女係我之前巳經黎左,其中個男既去左鋪頭出面影相,而最後俾老闆鬧,因為會影到其他客人(即係我),又冇得其他人同意就影。

其實我覺得老闆係有性格既,但d rules 又不無道理。個人覺得,佢起碼係一開頭就講晒你知佢既規矩,如果你入到鋪頭見到張規矩紙唔鍾意既咪唔好留低囉~但個人經驗就覺得其實係香港地,要搵一間好飲既咖啡/珈啡又靜既地方真係好難,所以我幾欣賞老闆既堅持,先可以俾我有個安靜既地方飲珈琲。另外補充,聽到老闆同之後黎講廣東話既一男一女解釋,唔俾用電腦係因為佢想入到黎既客都係飲珈琲為主,其實我間唔中WhatsApp 都有覆下message,但老闆冇話我
⋯所以我諗哩間就唔係其他coffee shop咁,做野/傾計為主,咖啡為次,而飲珈琲為主既時候,禁一禁電話寫下野睇下書我諗佢都唔會鬧既。之後黎既一個女仔叫老闆介紹,佢都有解釋佢地既珈琲豆~ 所以我諗你尊重佢既規矩時,佢都會尊重返你既~
2017-11-13 2015 瀏覽
西貢行完山在市内順便行吓,想喝杯好咖啡。見到此店標榜自家烘焙咖啡豆,就入去試試。先不說服務同的高傲規矩,$80 —杯咖啡應該有啲要求。但咖啡送到枱熱度不足實在未合水準。咖啡先冲落塑膠量杯再轉杯,加上 杯未有預熱。對手冲咖啡冇迷痴,不過手冲咖要求手藝真係高啲,看來咖啡師-係未到水準或見我地唔熟客所以冇心機去沖。去别處喝-杯手冲咖啡得到的-定比此處多.至少服務,其他會比此處好.正價比不高,下次都係行多兩步去别處喝比較化算. 亦可能小弟品味低,未能欣賞㗎啡師的-切.

2017-11-12
2017-10-29 1463 瀏覽
兩年前誤打誤撞咁試左呢間鋪,佢的環境好寧靜舒服,個時規矩冇咁多,野食款式多d,老闆又幾nice,所以之後都陸續幫襯左幾次。有段時間見到好多人幫襯,開始要等位就冇去。隔左兩年的時間再光臨,發覺周日的時間都冇咩人,好似寧寧靜靜幾舒服咁,諗住再試下。一坐低就見到一堆規則:要安靜唔准人玩遊戲睇戲刨馬經,如果你唔想人地當你呢到好似Starbucks,點解唔設立用餐時間?其實我飲杯咖啡只係想輕鬆消磨下時間,同朋友飲實有機會嘈到因為地方細,自己一個飲實會睇下戲上下網打下機。唔通大家要拿住杯咖啡發呆嗎?叫左杯咖啡同蛋糕,唔....冇以前咁好食了。但是價錢卻貴了,老闆亦冇以前咁nice。明明規則寫著保持安靜,但老闆同熟人傾計就可以大聲?我還特登睇下我有冇睇錯規則 唉,只准官州放火,不准百姓點燈?老闆應該很慶幸他以前儲到一班舊客,而且老闆娘對客會nice d,新客大概受不了這裏吧?我也不習慣這裏了。

坐下後問那個老細樣的男人請問餐牌在那,佢竟然臭著臉叫我睇完哂枱上的提示牌就知餐牌在那!立刻就想走,因為有朋友在不想不高興就算了!睇左兩句都唔想再睇,心想都算, 姑且就試下D咖啡!Order時問佢我想點那咖啡係偏向咩味道,佢竟然答係咖啡味!吓?咖啡師考試都有杯測試,百多種味道考咖啡師。只有一種味,咖啡味!唔係呀?我好醜都係考過咖啡試的人!我唔係好專業,但絕對知道最少分偏向花香,果香或堅果咪!店主仲不喜歡客人傾計,要人安静!客人傾計(又唔係大聲,店舖只有我們一枱四人), 佢就發出古怪聲音表示不滿。過份的係我地入去時,佢同個女性朋友大聲說笑!難怪這店我近年不論假日或平日都不見客人!最後咖啡來了,只有一個味-"苦味",我不知道佢是否跟日本人學師,日本人一向號稱好禮貌,但這人一點都沒有!
2017-10-07 1349 瀏覽
路過小店發覺好像不錯,但原來是錯錯錯錯錯!應該把所謂既溫馨提示貼在大門當眼處,我可選擇不進你店,就如你說不用入錯鋪頭,話知你從日本拜師學藝技術超凡又如何,日本人不會這樣待客的,不是說客人永遠是對的,人與人之間應有基本禮拜與尊重,或許你已經覺得自己是神,又何必打開門口做生意,你沒欠人家沒必要服務人,人亦沒欠你,不必受你氣不如轉為私人會所,只招呼親朋好友吧!不要令原本開開心心想享受的人而受到不必要的氣,這裡負評很真實,實實在在感覺過,我是一家人去的,有大有小。小孩說話我已提醒小孩這裡要靜,輕聲点,沒招呼不要緊,價錢貴也不要緊,落order前要閱讀溫馨提示都不要緊,但一点都感受唔到想做我生意,算吧……走,何必要這樣,免費也不要

2017-08-15 1568 瀏覽
公立醫院臭串感覺,有生之年最古怪的咖啡店上星期日友人帶我來西貢順路喝了一杯咖啡,覺得一定要同OpenRice讀者分享一下感受!首先,講裝修覺得不倫不類,視覺都是簡陋同埋不能善用空間,枱只有幾張已感覺很不舒服,但其實地方很大。求其貼張日本地圖日本海報就當是日本鋪頭實在太好笑了。仲有咖啡店播日本能劇音樂其實店主係想表達什麼呢。其實一入到去就冇人同你打招呼喎,自己走埋去吧枱度,有生之年最古怪的咖啡店,要我地同佢主動打聲招呼呀,你話好唔好笑呀,客人主動打招呼,其實日本人待客之道係非常之好全世界第一,但係呢間鋪就完全拿捏不到日本人待客真誠有禮的精髓。仲話去東洋求學根本就得不到人家的精髓只係突顯香港人嘅臭串。奇怪一樣就是個廁所,廁所非常之簡陋完全沒有日本人的乾淨細緻,仲要大字標題話不外借比其他人,根本上日本人做得好好呢個唔會唔借廁所比其他人,呢個係解決人哋所急嘅問題,何必要做到小家小氣呢!完全感受到香港人小家小氣嘅特徵就係呢間西貢橫街窄巷,你係會搵唔到嘅鋪頭,完全感受到香港人開餐廳嘅小家小氣品格。枱面有一份煞有介事嘅文章,只有中文欠缺英文及日文,這個可能是店家文化水準有關!應該與種族歧視無關吧!餐
公立醫院臭串感覺,有生之年最古怪的咖啡店
求其貼張日本地圖日本海報就當是日本鋪頭實在太好笑了。
仲有咖啡店播日本能劇音樂其實店主係想表達什麼呢。

餐牌又寫得不倫不類!你係提倡文化應該係咪更加詳盡,如果你係想啲資深咖啡人入嚟,咁你係咪應該更加要寫清楚啲,但係我只係覺得佢求其是但,完全感受唔到你鋪有什麼事想傳達比市民。
點餐嘅時候我就感覺要睇醫生咁樣,你就感受到公立醫院嗰啲醫生方法啦,我就完全感覺到啦,同店主講一句說話佢居然可以喺呢個說話裏面呢,咬文嚼字去串返你嚟轉頭呢,呢個溝通係咩方法呢,全繫不尊重人覺得自己好巴閉?我真係要來飲你個杯爛鬼咖啡咩!!😡😡😡😡😡😡
如果唔係俾面個朋友我和我另一個朋友話佢都覺得要拂袖而去!
最終我哋叫了三杯咖啡,仲得幾囗,小得可憐,埋單差不多成三百多蚊
我們只逗留了15分鐘飲完直走了,相也不會影,卡也不會打,咁你覺得會唔會介紹呢間鋪呢?

仲有佢呢間鋪頭係提倡寧靜,但係佢居然有熟客朋友,你可以喺度高談闊論呢,由呢張枱去另一張枱傾計都可以中間係極之騷擾!
究竟呢啲係乜嘢準則呢,其實講到尾,就係中國香港人嗰種陋習囉,有口話人冇口話自己!扮咩日本舖啊!

2017-08-13
原來西貢有間小店, 唔經唔覺係小巷做咗幾年生意.....一個「非常個性鮮明、性格突出、人人讚佢擇善固執」既老細跟日本師傅學師回來, 係西貢開店, 熱到爆既日子, 難得朋友遠道而來就入去試下。當時吧台得1男1女應為老細既朋友, 老細同老闆娘係度我懷疑老細執著既, 由始至終係咖啡以外既野, 就係好似皇帝咁想所有人服從過一來到我地面前, 我地想問下野, 即刻發出「深層次令人印象深刻而極有個性」既回應:「不如你地睇咗呢頁先」成頁紙要求CAFE似自修室唔好當佢地係Starbucks,第一樣大忌已經犯咗, 我都有跟日本老師學習日本文化, 日本文化本來就係「內部從嚴」, 「對客第一」:「唔係話客人是對的, 但係禮貌上佢地會做足, 那怕係假」既然呢度唔係日本, 我又入咗去, 剛病好既身體又唔好意思係朋友面前發脾氣, 我就忍咗。到我坐定想落單, 成20分鐘都唔行埋嚟, 因為朋友睇唔明menu講咩(純英文, 對於一個冇乜咖啡經驗既人嚟講太hard)我行去吧台問野, 這個「深有個性」、「值得執著技術」既老細即刻覺得我阻著佢同朋友傾計咁。你冇禮貌唔招呼都算, 問多兩句你講野個種冇禮貌法請問是什麼意思?? (黑
原來西貢有間小店, 唔經唔覺係小巷做咗幾年生意.....

一個「非常個性鮮明、性格突出、人人讚佢擇善固執」既老細

當時吧台得1男1女應為老細既朋友, 老細同老闆娘係度

成頁紙要求CAFE似自修室唔好當佢地係Starbucks,
「唔係話客人是對的, 但係禮貌上佢地會做足, 那怕係假」

(黑人問號)
---> 我去日本都遇過無禮貌既店員, 但知我識日文同唔係日本文化外行人, 成個態度轉返禮貌多點,
大家萍水相逢各不相欠, 識沖咖啡你估識「降龍十八掌」? 係客人面前來招「神龍擺尾」, 唔閃係咪都要擋?

後尾問返朋友先知係一種marketing既手段, 等你印象深刻, 然後會再返轉頭。
所以回頭客真係幾多, 到我走個陣成個廳都坐滿一半有多, 後面仲有對情侶。
但睇返之前啲食評, 佢啲朋友都幾好心機:

- 係入面坐6小時嘆咖啡, 又感受下人流同寧靜什麼個篇抒情文 --> 同食一口拉麵有童年回憶有咩分別?
- 佢杯咖啡當你慢慢飲, 你唔吹水你坐到6小時?
問題來了: 佢會唔會俾你坐6小時飲一杯野??

另一篇就話要用返「珈啡」尊重個老細既執著, 大佬你唔係林日曦定周杰倫, 當自己名人?
- 你對咖啡有要求係你既事, 你跟日本師傅從嚴, 理論上係要做好杯咖啡先對得著你師傅
- 我都跟過日本老師, 咖啡好唔好飲其次, 心術居首, 同習武一樣, 我冇欠你, 你黑我面俾說話我聽做乜?

仲記得落order個陣, 我唔小心講咗句「兩杯咖啡係咪可以跟芝士蛋糕」,
我意思係, 係咪可以叫, 你menu又冇寫, 又唔行埋嚟講, 芝士蛋糕價錢都冇, 單係咁我去消委會留定底都得,
你認真「有個性」同我「說明」(字眼好正面自己幻想下)?

我都叫學過日本文化同日語, 但「個性鮮明」既老細啲 manner真係令我十分「驚嘆」=]

佢結果好爽快睥實我應一句:「唔可以用個「跟」字, 我地啲野係散叫, 仲有我地啲咖啡唔落糖唔落奶」
我野都唔想應佢行返埋位, 當時全店得我同朋友兩個人。

係出面見到篇訪問先知佢跟過日本師傅學沖咖啡,
佢最後兩杯印尼豆同巴布亞豆既咖啡(我地話要飲「甘啲」,
費事佢又俾說話我地聽, 我同朋友完全唔敢影相放上網, 抱歉照片欠奉。

但兩杯咖啡, 等於我之前去台灣高雄, 有個師傅係我面前沖, 佢用巴西既豆,
我冇乜深究, 但我知唔同氣候、培育方法、土壤品質, 之後點樣煮豆同沖法,
對咖啡豆係有顯著不同既效果同味道出嚟。
佢個兩杯野夠火喉, 但同我係台灣個杯飲既仲有段距離^_____^
(人地只係一架車有張椅俾人坐係碼頭飲, 圍返港紙70元, 你收人地一個雙倍.....質素唔講, 加埋態度, 嘩, 抱歉我寧願飲第二間私營,
質素唔比你差)

我覺得「個性鮮明」既老細佢真係「好叻」, 對咖啡好執著,
我朋友好正面形容佢:「有性格」
我亦都聽朋友分析返, 原來係佢「開店風格」。
(入得來幫襯你預咗受, 係咪行得出街預咗比人打劫?)

最後埋單行埋嚟, 又係好唔客氣,
我地等咗陣, 之後就一野彈句「有咩幫到你」
單又冇張, 芝士蛋糕唔埋單都唔知40蚊件, 但質素.....算啦我唔想再提

我地走個陣都陸續有客來, 都係中年人士, 而且有些仲要坐吧台,
隱約聽到個老細仲係度解釋「品啡之道」

老老豆豆, 你呢種咁既態度, 你間店真係得回頭客同朋友識野 - 呢度咁多打手....間野點解可以係度做咗兩年左右有多。
我見到instagram都幾多blogger tag佢呢間野宣傳,
講豆既研究, 我覺得老細係有佢一套, 始終跟過師唔係亂來
但食評話欣賞佢執著, 對咖啡講究什麼

有日式師傅風格, 無日本重客之道, 我朋友第二日為咗佢杯「假期限定」而好早再去飲,
我費事再去, 陣間一個唔覺意, 我唔想係youtube或者facebook直播等見到自己。

其他野留返下面補充, 至於個啲「溫馨提示」, 大家自行睇完判斷啦!

希望「個性鮮明」既老細, 仲有「一群」熱心打手同老細好老友的,
你地自己諗諗係咪咩客都要第一野拎把刀出來嚇人
同埋兇人係咪大哂=]
芝士蛋糕, 巴布亞豆煮咖啡
題外話/補充資料: 總括而言: - 唔好諗著佢會好似日本人咁好禮貌, 但我唔知日本個師傅幾時教佢咁樣對客人, 真有「禮貌」 - 如果你比較火爆, 建議你唔好落單或者同佢傾計, 釀成不必要的誤會就唔太好 - 如果你好鍾意研究咖啡豆既類別同煮出來既不同, 呢度可能o岩你, 其他cafe未去到咁深既地步 - 有咩唔明到時即管問, 我諗唔會有人飲完一杯跟著就覺得人生充滿xxx之類 -考慮將成件事交俾「消費者委員會」跟進=]
2017-07-29
用餐優惠
試食活動
2017-06-29 860 瀏覽
這裡的珈啡,由選豆,炒豆到冲啡都蘊藏著老闆的歷練!在香港,這樣的有心有力的珈啡師x烘焙師實屬罕見!喜歡他會愛死。不過如果想去試的朋友一定要放開偏見,想一想自己是喜歡珈啡,還是喜歡座珈啡室的感覺!老闆執著!是事實!但食客只憑着自己的固定信念去批評別人也是不公平!如果是初體驗,建議大家試試假日限定的Holiday Fresh Roast, 感受一下真正的鮮豆香,如果不喜歡,算吧!不要再來.PS 文中用了珈啡,不是咖啡,因為尊重珈啡師的執著!
PS 文中用了珈啡,不是咖啡,因為尊重珈啡師的執著!
2017-06-25
  • Holiday  Roast
2017-06-11 915 瀏覽
實在太同意前一編食評既精華標題,不得不再用一次。朋友介紹先入去試,入到去老闆一開口就已經表現出佢臭串既態度,對話內容唔講啦,大家可以參考下之前有個食評「甘味定甜味呀?」總之就係單單打打,假設所有客都係佢眼中所謂「唔識飲咖啡」既人,所以要企喺度俾佢串,然後俾錢佢。賣得呢個價位既咖啡,卻有如此低質既服務,實在全港難得一見。恭喜你黎緊又會少一批客呀老闆唔好意思無辦法評論咖啡質素,極低質服務態度令我飲唔出咖啡究竟係老闆口中既甘定甜味,that's too bad
實在太同意前一編食評既精華標題,不得不再用一次。

2017-05-28 871 瀏覽
我和太太兩人來到西貢, 想喝杯咖啡, 由於有網上文章的介紹, 以為這間米咖啡很特別, 所以便來試試!進店前, 覺得很奇怪, 為何周日如此熱鬧的日子, 這間咖啡店會冷冷清清? 沒甚人氣? 不是如雜誌文章所介章? 它的咖啡是自家製且很有味道嗎? 進店後, 覺得很後悔! 還沒看清餐牌上的咖啡名, 只看到上面的一大段中文, 意思是禁入非顧客使用洗手間, 他們會收取$60的清潔費, 另外一大段文字似是聲明自己的店內不歡迎客人進行任何喝咖啡以外的行為, 且最低消費是每人$60.......再看, 有很多看不懂的咖啡名, 而咖啡的售價是$70至$120一杯。我們各點了一杯不同名稱的涷咖啡........咖啡來了, 都是細細一杯, 外表平凡, 而味道? 苦和難喝.......我沒話兒了, 以後不會再來。
不是如雜誌文章所介章? 它的咖啡是自家製且很有味道嗎?
我們各點了一杯不同名稱的涷咖啡........
我沒話兒了, 以後不會再來。
2017-05-28
  • 沒有