2016-03-19 499 瀏覽
我地五個女仔叫左個四人餐($628),再散叫左幾個小食咁。份量都幾大,我地五個人食到都有八,九成飽。埋單一人都係食左二百幾蚊,非常抵食。松葉蟹肉香芒蟹籽沙律 芒果唔係酸既,係甜甜地既。啖啖蟹肉,加埋個青瓜好爽口好開胃。刺身拼盤 刺身有五種,竟然有通常拼盤好少見到既海膽。全部都好新鮮,唔會有好腥既味。三文魚同甜蝦都好肥美啊卷物盛 左邊係芒果青瓜卷,味道好新奇。入口好大陣清新既青瓜味。鐘意青瓜嘅人一定要試下!右邊就係海膽炸蝦卷,海膽同炸蝦原來都幾夾,好味。汁燒魷魚筒 平時食呢啲魷魚通常都要點大量蛋黃醬,因為唔係好夠味。但呢個就無附送蛋黃醬,一開頭仲諗住問佢地拎,食落先知原來完全唔需要。本身個汁已經好夠味,魷魚好入味又唔難咬,好食啊。和風炒野菜 石燒鰻魚炒飯 石鍋上鰻魚炒飯,熱辣辣,仲有我最愛嘅飯焦!鰻魚都有好多粒,飯又唔會太淋。 黑蒜油豬軟骨拉麵 呢個係最後上,所以大家其實都食到已經八九成。但唔食又好浪費,大家最後都一人食啲KO左哈哈。麵好彈牙,個黑蒜油湯底勁香啊。 松露炒野菌($58) 好香松露味,雜菇加上洋蔥好香口又好好咬。 冷豆腐 ($25) 餐廳環境

刺身拼盤

卷物盛

和風炒野菜

黑蒜油豬軟骨拉麵

松露炒野菌($58)
好香松露味,雜菇加上洋蔥好香口又好好咬。

冷豆腐 ($25)

餐廳環境都幾好,靜靜地好舒服,啱哂幾個女仔gathering。同埋要讚一讚d staff真係幾好禮貌,有好嘅waiter serve真係成餐飯都食得開心啲
2016-03-15
  • 刺身拼盤
  • 汁燒魷魚筒
2016-03-18 386 瀏覽
築地既四人套餐性價比相當高,數款套餐食物亦有驚喜。先上枱既有刺身拼盆,一共五款,包括甜蝦,三文魚,北寄貝,(應該係除非唔係)金目金鯛同埋一板海膽配紫菜。甜蝦同海膽比較突出,甜蝦新鮮,蝦身充滿lim性,蝦頭仲有膏😍海膽一板上已經好令人興奮!雖然唔似加拿海膽咁有口感,不過鮮甜有海膽味已經好好,以量取勝! 套餐有燒鯖魚同魷魚筒,仲有冷豆腐,正常不過不失。 芒果蟹籽沙律爽口開胃,3款卷物我食左青龍卷同牛油果軟殼蟹卷,青龍卷既紫菜面幾香😍 清酒煮花甲,用窩上keep住啲湯熱真係好貼心,啲花甲比平時日本餐廳食果啲大隻好多而且肉厚,啖湯都甜過人,可能係加左木魚既關係。 最驚喜係跟餐個鰻魚石窩飯,熱喇喇喳喳聲,鰻魚唔會太細粒有口感,我真係好中意食鰻魚😍最正個位係佢有飯焦令,飯粒分明唔油膩,細食既我都食左兩碗。 另一驚喜係個黑松露炒雜菇,以為跟餐野無特別啦,但係佢真係喺喺黑松露,成碟菇好香好好味,下次單點都會再叫😁 仲食左牛肉窩同炒野菜,黑蒜油拉麵,不過食到最後已經好飽所以只係試左幾啖,炒野菜有少少油。一班人去食,建議可以5/6個人叫一
築地既四人套餐性價比相當高,數款套餐食物亦有驚喜。

刺身拼盆

套餐有燒鯖魚同魷魚筒,仲有冷豆腐,正常不過不失。

一班人去食,建議可以5/6個人叫一個四人餐分再散叫自己中意食既小食就可以保留戰鬥力到最後喇😎
2016-03-15
刺身拼盆
2016-03-13 465 瀏覽
喂食妹原來一星期有兩三晚都會係銅鑼灣食飯,今次嚟到係金百利嘅築地日本料理。小妹大愛日本野,以前中學嘅時候都好中意嚟金百利搵好野食白桃乳酸特飲桃味係我嘅至愛,桃味濃,唔會得個甜字。加上梳打,有汽特飲正!松葉蟹肉香芒蟹籽沙律沙律分量好足,大量嘅青瓜絲放係沙律底部,上面鋪咗芒味片,沙律醬同蟹籽同蟹肉絲。芒果好清甜,中和咗沙律醬嘅味道。蟹肉有蟹味,肉係一絲絲的。而蟹籽嘅口感同青瓜絲嘅清爽就十分之夾。雜錦天婦羅天婦羅有四隻蝦,兩件南瓜同兩件蕃薯。蝦大大隻,炸粉漿唔厚。蝦嘅鮮味亦突出,蝦肉仲幾爽口,有驚喜!南瓜幾甜,但就5太夠淋。蕃薯味道正常,不過有小許飽肚食完會。鮑魚蒸蛋呢但蒸蛋好吸引! 平時食到嘅蒸蛋都係細細碗,但呢個竟然仲大過個飯碗,裹面仲有一隻鮑魚。鮑魚鮮甜,爽口彈牙。蒸蛋吸收咗鮑魚嘅味道,甜甜的。配上蟹柳雞肉等,十分豐富。蛋嘅質感亦十分嫩滑,大大碗岩哂女仔當主菜食。綠茶雪糕最後仲有雪糕食,綠茶味濃而甘香,奶味同綠茶嘅比例很適中,十分不錯
小妹大愛日本野,以前中學嘅時候都好中意嚟金百利搵好野食
白桃乳酸特飲

雜錦天婦羅
天婦羅有四隻蝦,兩件南瓜同兩件蕃薯。

鮑魚蒸蛋
呢但蒸蛋好吸引!
鮑魚鮮甜,爽口彈牙。
蒸蛋吸收咗鮑魚嘅味道,甜甜的。配上蟹柳雞肉等,十分豐富。
蛋嘅質感亦十分嫩滑,大大碗岩哂女仔當主菜食。

綠茶雪糕
2016-03-10
5 分鐘 (堂食)
  • 松葉蟹肉香芒蟹籽沙律
  • 南瓜雪糕
2016-03-12 365 瀏覽
這晚和我爸兩個男人的浪漫,他想吃點久違的日本料理。 築地日本料理,內裏環境很有日本風情。 前菜三拼-有中華沙律,辣蜆肉和蓮藕片。中華沙律口感爽爽的,與平常街吃冷面的那種一樣。蓮藕片爽口,味道有點甜,普普通通。 刺身拼盤(海膽,赤貝,三文魚,北寄貝,甜蝦,醋鯖魚,鱆紅魚 )-選了一個刺身拼盤,款式非常多。海膽配以紫菜一起吃,味道算新鮮。配以紫菜脆脆的,口感很夾。鮮生非常厚切,三文魚肥美鮮甜。鱆紅魚有點像油甘魚,但比較有咬口。赤貝亦很好吃,感覺好爽口和新鮮。 直火炊廣島蠔釜鍋-很特別的一個飯。上枱時用熱火熱住直至飯熟,店員會附上計時器計時。飯熟時傳來濃濃的香味。飯中個蠔味浸入了飯中,很有創意的煮法。 南瓜雪糕-雪糕用半個迷你南瓜填滿了,雪糕很滑,奶味比較重。南瓜味不太重,但甜甜的也不錯。 整體大食仔都是滿意的,閒時和家人吃吃飯也很重要呢!
這晚和我爸兩個男人的浪漫,

他想吃點久違的日本料理。

築地日本料理,內裏環境很有日本風情。

前菜三拼-有中華沙律,辣蜆肉和蓮藕片。

中華沙律口感爽爽的,與平常街吃冷面的那種一樣。

蓮藕片爽口,味道有點甜,普普通通。

直火炊廣島蠔釜鍋-很特別的一個飯。

上枱時用熱火熱住直至飯熟,店員會附上計時器計時。

南瓜雪糕-雪糕用半個迷你南瓜填滿了,雪糕很滑,奶味比較重。

南瓜味不太重,但甜甜的也不錯。

整體大食仔都是滿意的,閒時和家人吃吃飯也很重要呢!
5 分鐘 (堂食)
  • 直火炊廣島蠔釜飯鍋
  • 南瓜雪糕
2016-03-10 332 瀏覽
今天小妹與友人又光顧日式食店 第一次完全無點刺身和壽司... 其實好多日本仲有好多特色美食㗎!首先上桌嘅係呢舊鋪滿topping嘅豆腐!主打有海膽、三文魚籽、筍,還有配料薑蓉和梅子醬(請原諒小妹食唔出「樹葉」是哪種香料)... 唔好以為又甜又酸又辣溝埋會好怪 其實每種味道散佈在不同角落 在豆腐這種texture上係唔會撈埋嘅... 在一個細碗仔就可以品嚐不同風味嘅豆腐 正!順帶一提 豆腐係凍嘅 女孩子下單前要注意... 小妹係蛋蛋控 雞蛋鴨蛋鵪鶉蛋炒蛋蒸水蛋煎蛋太陽蛋....無一不歡 又點少得茶碗蒸?而且眼前呢碗嘅餡料非常豐富 有魚籽、冬菇、原隻大蝦(無錯 係連殼嘅 寶物沉碗底)、元貝,當然唔少得舖喺面那層美味的黑松露!提提你:要趁熱食呀 呢餐飯嘅冠軍美食居然不是海鮮related的菜 而是甘栗紫薯餅 係小妹食過最正嘅紫薯餅!外層脆卜卜唔在講 裡面的紫薯蓉平均地滲入了栗子蓉 兩種味道毫無違和感 亦唔會搶味 係必食推介!
今天小妹與友人又光顧日式食店 第一次完全無點刺身壽司... 其實好多日本仲有好多特色美食㗎!

海膽鮭卵豆腐

甘栗紫薯餅
豆乳海鮮拉麵
自家製芝士餃子
2016-03-09 318 瀏覽
其實去銅鑼灣成日都唔知食乜好果日放工約左個fd,她話不如求其去金百利揀個數字上去食我話好啊,一出lift, 就見到間日本野本來以為裡面好細,點知空間感都幾大,可以兩個人坐四人枱食方面,有意外驚喜,開餐牌,有特別既小食,好似栗紫薯餅以前我吾中意食番薯架,覺得無咩味。平時見芝士年糕多,無見過呢款,所以特別想試下。即叫即整,所以黎既時候,熱辣辣, 好正 而且由於個餅外脆內甜,果種甜仲要系淡淡甜,吾會覺得太膩,所以好難忍口,一食就食左四舊至於正餐,我就點左個牛肉野菜壽喜燒($72),再追加一碗白飯($12)!一定要emphasis, 碗飯超大碗,而且上面有飯素,一d都吾頹!!!! 真係覺得抵左哈哈個燒味道都吾太差,開心系牛肉唔會好似出面果d全部都系肥,而且好足料,好多菜,
其實去銅鑼灣成日都唔知食乜好
果日放工約左個fd,她話不如求其去金百利揀個數字上去食
我話好啊,一出lift, 就見到間日本野
本來以為裡面好細,點知空間感都幾大,可以兩個人坐四人枱

食方面,有意外驚喜,開餐牌,有特別既小食,好似栗紫薯餅

2016-03-06 365 瀏覽
一個人係銅鑼灣heahea到個肚咕咕聲見到有人派傳單比我築地~勾起我在日本築地種種回憶所以就隻身去試入到去都唔多人而呢度有二人同四人套餐哈如果好食帶女友黎食都好wor一枝公,我就揀咗個三文魚海膽飯先黎面豉湯熱辣辣!味精味唔濃但我覺得少咁啲湯渣不過都叫唔錯啦之後到主菜三文魚海膽飯黎到勁驚喜百幾蚊勁多海膽!海膽一啲都唔腥真係嚇一跳無諗過香港都有咁高質海膽三文魚大大塊雖然唔係厚切 但都好肥美玉子我就麻麻地ge但佢個玉子唔會太甜亦都幾有層次(睇落去都係一層層咁)飯都比得好多我一個男人食都飽曬好幸福啊一定推介比朋友!
一個人係銅鑼灣hea

所以就隻身去試
入到去都唔多人
而呢度有二人同四人套餐
如果好食帶女友黎食都好wor

一枝公,我就揀咗個三文魚海膽飯
面豉湯
先黎面豉湯

熱辣辣!
味精味唔濃

但我覺得少咁啲湯渣

不過都叫唔錯啦

之後到主菜
黎到勁驚喜
百幾蚊勁多海膽!
海膽一啲都唔腥

(睇落去都係一層層咁
飯都比得好多
我一個男人食都飽曬

好幸福啊

一定推介比朋友!
面豉湯
2016-03-05 226 瀏覽
最近與朋友去金百利吃日本菜,呢間叫築地嘅日本餐廳刺身拼盤,有三文魚,甜蝦,北寄貝,立魚,重係有一板海膽海膽甘香,海膽放在脆脆的紫菜上啖啖鮮味。三文魚帶子超肥美鮮甜。牡丹蝦入口鮮甜,十分彈牙,蝦味濃郁醋鯖魚食落有淡淡既魚香黑蒜油豬軟骨拉麵豬軟骨D肉好入味 個黑蒜油好香拉麵硬度正常偏軟 黑蒜油湯夠香濃
最近與朋友去金百利吃日本菜,呢間叫築地嘅日本餐廳
刺身拼盤,有三文魚,甜蝦,北寄貝,立魚,重係有一板海膽

海膽甘香,海膽放在脆脆的紫菜上啖啖鮮味。

三文魚帶子超肥美鮮甜。

牡丹蝦入口鮮甜,十分彈牙,蝦味濃郁

醋鯖魚食落有淡淡既魚香
黑蒜油豬軟骨拉麵

豬軟骨D肉好入味 個黑蒜油好香

拉麵硬度正常偏軟
黑蒜油湯夠香濃
2016-03-05 240 瀏覽
跟朋友仔上堂前在附近吃點東西,選擇了金百利上樓的築地。 約6時多,時間很早,只有數檯客人。 有別緻的花型醬油碟 帶子花之戀壽司 $28油甘魚壽司 $14帶子壽司 $32全部刺身色澤鮮明,嚐下去新鮮可口,特別是帶子相當厚身,相當滿足。 火灸芝士三文魚腩壽司 $12上檯微暖,芝士濃味之中感受到三文魚腩油脂香味,不錯。 牛油果軟殻蟹手卷 $34第一口覺得紫菜很脆,咬下去發出清脆「卡擦」聲音,牛油果很新鮮,不過略嫌炸軟殻蟹皮有點厚,美中不足。 青龍 $48色彩鮮明,顏色相當切合菜名「青龍」,這個是海膽炸蝦卷,炸蝦配青瓜絲脆口中減少油脆感,再配海膽多層鮮味。 鹽燒鵝肝雞翼 $48外皮香脆,而內裡鵝肝肥美,點旁邊的甜酸汁減少油膩。 松露炒野菇 $58一陣松露香味,還有大量蔥粒在上面,而雜菇鮮味可口,相當足料,而且一點也不油,很不錯。
跟朋友仔上堂前在附近吃點東西,選擇了金百利上樓的築地。

約6時多,時間很早,只有數檯客人。

有別緻的花型醬油碟

帶子花之戀壽司 $28

油甘魚壽司 $14

帶子壽司 $32

壽司

火灸芝士三文魚腩壽司 $12

上檯微暖,芝士濃味之中感受到三文魚腩油脂香味,不錯。

青龍 $48

青龍 $48

鹽燒鵝肝雞翼 $48

外皮香脆,而內裡鵝肝肥美,點旁邊的甜酸汁減少油膩。

壽司
松露炒野菇 $58
新年過後永遠都係打工仔轉工既高峰期,是日同事last day,所以Lunch time 一齊黎食飯同佢farewell。味噌湯調味適中,無乜特別。日式牛肉鍋燒烏冬: 可能D牛肉煮得耐左少少,所以有點老同"鞋",而且無咩味道,主要靠個麵鼓湯底啲味。至於個主角鳥冬,軟硬度適中,非常煙韌,係我最鍾意既口感。什錦魚生飯: 魚生款式好多又新鮮,壽司飯份量多,醋味亦都好適中,加埋Wasabi 同埋豉油食,真係令人食到停唔到口。沙律菜新鮮爽口,沙律醬份量亦都適中。三文魚夠新鮮爽口,野菜新鮮之餘味道仲清清地,牛肉唔un,都算幾滑,雞肉個汁都幾好味。食物方面認真唔錯,但係如果餐廳方面可以加強對操內地口音既女職員服務態度方面既培訓,咁就更加好啦。
味噌湯調味適中,無乜特別。
日式牛肉鍋燒烏冬:
沙律菜新鮮爽口,沙律醬份量亦都適中。

2016-02-27 252 瀏覽
因為公司annual dinner當天要表演,所以下午去咗柴灣練習,之後去銅鑼灣搵食,唔知食咩好嘅時候就去食日本野;睇睇下去咗築地食。地方比較窄,坐位不多,好快坐滿。蟹子沙律:青瓜絲清甜爽口,沙律醬如果多少少會更加好。自家製餃子:皮薄,肉質鮮嫩多汁而且香口。黑蒜油豬軟骨拉麵,黑蒜油湯底香濃,飲一啖湯後,口腔仍然有湯的味道,由於湯底濃郁,所以到最後有點膩。豬軟骨煮至軟身,入口溶化;拉麵微彈不太軟。泡菜黑豚石鍋飯,辣醬另上,可自行調配,整體味道香濃,黑豚嫩滑可口;石鍋熱度將飯變得焦焦的,增加口感及其惹味道。呢個其實係二人餐,有甜品同餐飲,都好抵食;甜品係牛奶布甸,牛奶味十足。

2016-01-12
2016-01-05 898 瀏覽
相信無人會否定金百利是美食集中地,最近與朋友又去附近吃東西,​​​今次在七樓吃日本菜,高質又不太貴,值得同朋友一去再去!二人行的我們選了特上二人前的餐食$488,滿足我們咩都想試的心態!明天是工作天,沒有選清酒,只選了特飲。草莓石榴熱情果梳打果味豐富,​三款水果混在同一杯飲品中,口感固然豐富,最喜歡果味加​梳打的組合。侍應生建議先拌勻再飲,口感會更佳。松葉蟹肉香芒蟹籽沙律,大大碟又新鮮!​爽脆​的青瓜絲配上香芒好fresh和自然!蘸上沙律醬和蟹絲,完全吃得出日本料理的​配搭​心思。三合盛合算係不錯的前菜。柚香的蓮藕片第一次品嚐,挺特別!蜆肉又叫味附海瓜子,不過不失,中華沙律海藻類,最愛健康小吃!​刺身拼盤,​不蘸醬油和Washabi​,最鍾意原汁原味吃落肚。賣相好美的刺身拼盤,讓人都捨不得吃!​包括多款刺身:赤貝、鱆紅魚、爽口北寄貝和腍身柔軟​醋鯖魚等等。​肥美​三文魚真是小鮮肉!肉厚,紋路清晰,啖啖都係三文魚香。有頭甜蝦刺身真係好清甜,壽司師父去除蝦頭的內臟,所以原隻吃都無臭腦汁味!抵讚!海膽一小板,單售要$158/100g,​點​套​餐最抵食鮑魚蒸蛋 × 2​​蛋​​滑仿如​布丁般
相信無人會否定金百利是美食集中地,
最近與朋友又去附近吃東西,​​​今次在七樓吃日本菜,
高質又不太貴,值得同朋友一去再去!
二人行的我們選了特上二人前的餐食$488,
滿足我們咩都想試的心態!
明天是工作天,沒有選清酒,只選了特飲。
草莓石榴熱情果梳打果味豐富,
​三款水果混在同一杯飲品中,口感固然豐富,
最喜歡果味加​梳打的組合。
侍應生建議先拌勻再飲,口感會更佳。
松葉蟹肉香芒蟹籽沙律,大大碟又新鮮!
​爽脆​的青瓜絲配上香芒好fresh和自然!
蘸上沙律醬和蟹絲,完全吃得出日本料理的​配搭​心思。
三合盛合算係不錯的前菜。
柚香的蓮藕片第一次品嚐,挺特別!
蜆肉又叫味附海瓜子,不過不失,
中華沙律海藻類,最愛健康小吃!​
賣相好美的刺身拼盤,讓人都捨不得吃!​

包括多款刺身
赤貝、鱆紅魚、爽口北寄貝和腍身柔軟​醋鯖魚等等。

​肥美​三文魚真是小鮮肉!
肉厚,紋路清晰,啖啖都係三文魚香。

有頭甜蝦刺身真係好清甜,
壽司師父去除蝦頭的內臟,
所以原隻吃都無臭腦汁味!抵讚!
海膽一小板,單售要$158/100g,​點​套​餐最抵食
鮑魚蒸蛋 × 2
​​蛋​​滑仿如​布丁般嫩​滑,
內有冬菇粒​、瘦肉​​​,口感更豐富​
天婦羅 × 2
茄子和南瓜炸得​外脆內軟​
咬開炸得酥脆的天婦羅,有超級新鮮的蝦肉!!
直火炊廣島​​蠔釜​​飯鍋
​鍋蓋內藏驚喜​,一打開就​聞到濃濃的​蠔味。
蠔​肥美大隻,​配​​以神祕醬汁​​​焗​飯​,
濕身的​​​​珍珠米​​​​​滿載滋味飯香,不知不覺吃了兩碗飯。
雪糕有四種口味,揀了日本綠茶,
軟雪糕的濃郁口感,一試難忘!
好多細微位都兼顧到,
而且每吃完一道菜就會自動波再上,好細心。
下次會再來!
  • 直火炊廣島​​蠔釜​​飯鍋
  • 綠茶雪糕
  • 天婦羅
  • 鮑魚蒸蛋
  • 甜蝦刺身
  • 松葉蟹肉香芒蟹籽沙律
2016-01-05 634 瀏覽
日本的築地早前已拜訪過了在銅鑼灣看見這取名「築地」的招牌也不禁令我萌生興趣。平日晚飯時間,入座率達8成座位間有點逼狹,但可接受。值得一讚的是,店員主動提供額外椅子擺放行裝,實在難得餓了不想再想,於是點了二人套餐,只看圖片也覺豐富吸引。檸檬藍柑梳打雖沒圖片的美,也是不錯看的分層特飲味道不會過酸,就是很解渴的檸檬梳打。用作點綴的藍柑,攪拌後柑味變得突出,把酸度微微提升。松葉蟹肉香芒蟹籽沙律不是蟹柳絲喔,而是拆肉的新鮮蟹棒!配上清爽脆綠的青瓜絲,夾著大片芒果酸酸甜甜口感非常好!整盤刺身亮點落在那板海膽,完全有驚喜!而其餘的刺身為一人一片平分。先點評甜蝦,黏綿的質感像蛋清般在口中纏綿。海膽附上紫菜可供夾著吃,份量不少,很鮮甜的海膽呀~滑滑的北寄貝 滿口鮮甜且爽口彈牙三文魚厚切且大片全數放進口中,很滿足。嫩滑帶點油脂的鱆紅魚帶一點嚼口彈牙,略嫌味道偏淡醋靖魚有驚喜~比起平日吃的燒靖魚,這做法能保留嫩滑口感而醋味不會太出,不會蓋過魚香喔。有股大海氣息的橙紅色赤貝爽脆質感,獨特而濃厚豐富嫩滑的鮑魚蒸蛋裡面吃到飽滿嫩滑的的雞肉呢鮑魚煮的軟腍,帶點點嚼頭伴隨著雞蛋香,鮮味合拍天掃羅蝦鮮味極重喔!還有茄子
日本的築地早前已拜訪過了
在銅鑼灣看見這取名「築地」的招牌
也不禁令我萌生興趣。
平日晚飯時間,入座率達8成
座位間有點逼狹,但可接受。
值得一讚的是,店員主動提供
額外椅子擺放行裝,實在難得
餓了不想再想,於是點了
二人套餐,只看圖片也覺豐富吸引。
檸檬藍柑梳打
雖沒圖片的美,也是不錯看的分層特飲
味道不會過酸,就是很解渴的檸檬梳打。
用作點綴的藍柑,攪拌後
柑味變得突出,把酸度微微提升。
松葉蟹肉香芒蟹籽沙律

不是蟹柳絲喔,而是拆肉的新鮮蟹棒!
配上清爽脆綠的青瓜絲,夾著大片芒果
酸酸甜甜口感非常好!
整盤刺身亮點落在
那板海膽,完全有驚喜!
而其餘的刺身為一人一片平分。
先點評甜蝦,黏綿的質感
像蛋清般在口中纏綿。
海膽附上紫菜可供夾著吃,
份量不少,很鮮甜的海膽呀~
滑滑的北寄貝
滿口鮮甜且爽口彈牙
三文魚厚切且大片
全數放進口中,很滿足。
嫩滑帶點油脂的鱆紅魚
帶一點嚼口彈牙,略嫌味道偏淡
醋靖魚有驚喜~
比起平日吃的燒靖魚,這做法能保留嫩滑口感
而醋味不會太出,不會蓋過魚香喔。
有股大海氣息的橙紅色赤貝
爽脆質感,獨特而濃厚
豐富嫩滑的鮑魚蒸蛋
裡面吃到飽滿嫩滑的的雞肉呢
鮑魚煮的軟腍,帶點點嚼頭
伴隨著雞蛋香,鮮味合拍
天掃羅蝦鮮味極重喔!
還有茄子及南瓜,質感實在而帶粉感
不會油膩,是令人愛上的炸物。
炊飯,飯粒採用珍珠米
每顆飯都均勻沾滿濕潤的醬汁
點上的是直火炊廣島蠔釜飯鍋
請原諒在拍飯的正面照前已忍不住吃光光
實在香氣難奈,蠔的鮮味完全浸入飯粒之中
鍋內飯粒已早早舀清,實在美味!
自己對於這南瓜雪糕也是無可挑剔
淡淡的甜度,厚實的質感,完美~
這份量完全滿足,以加一後五百頭的價錢
能吃到這般的日本料理,實在划算。
在出門後看見這張標示
晚上九點後設特價時段,
壽司低至半價發售,這...
是要叫我們立馬再吃一頓嗎?
2016-01-02 739 瀏覽
今日去左食日本野,嚟左呢間叫築地嘅日本餐廳,位於銅鑼灣又有分店,評分吾錯,所以一試!我地食左一個二人餐,二人餐包左蟹籽沙律,甘粟紫薯餅,兩主食,飲品,同北海道牛乳奶凍做甜品!沙律就不過不失,而紫薯餅就好正!勁熱,又好軟身,外脆內嫩,即嗌即整!主食嗌左泡菜雞腿肉石窩飯,同元袓叉燒拉面!石窩飯都好大碗好熱好香,特別細心係辣醬可自己加上,就吾怕太辣,仲有飯蕉,吾錯!而拉面都好好食,湯底好香濃,拉面彈牙,又吾會過咸,岩岩好!除左二人餐,我地仲嗌左蟹膏花之戀,鮮帶子壽司,脆心四色同三品牛肉卷!蟹膏花之戀都好足料,包住嘅三文魚都幾厚身,蟹膏都幾多,但我就覺得冇乜蟹味,不過都可以一試!鮮帶子壽司就吾洗多講,一個字正!好鮮甜好大粒,次次食日本野係我必嗌食物!脆心四色,係四隻吾同刺身包住卷物,味道清淡,但口感豐富,都幾岩我食,食落好飽。三品牛肉卷就好惹味!有六件,分別用牛包住吾同食物,例如金菇等,外面仲有芝士厚厚一層,正到爆!好味道!整體感覺吾錯,食物都熱同好食,服務都好,會主動添水,只係地方比較小,但冬天咁樣會暖暖地都ok ar!

2015-12-29 633 瀏覽
其實早幾年在港島區上班之時,也常惠顧築地。由於以前較夜下班,每次來到築地,都能享9點後優惠,非常吸引,若想不到吃什麼的話,隔1~2個星期便會到訪,加上特別愛上這裡的「鵝肝壽司」,可說是小妹吃過之中,整得最好吃的餐廳,外脆內軟之外,能感受到滿腔油潤的感覺,故常拉著那時的男友慕名而來。直到轉工離開港島區後,也很少再來,是夜相約友人到銅鑼灣,再度泛起「鵝肝」心癮,再續前緣拉友人來到此。不過大概太耐已沒來,雖然門外的佈局也依舊,但營運模式好像改變了。現在是以餐牌點餐的,而壽司則新增特別的款色,更提供素食料理,相對上較多元化。除了主餐牌外,亦有套餐選擇。不過最後還是單點選自己喜歡吃的比較好。先來壽司,點了北寄貝、赤海蝦、鮮帶子、龍蝦沙律、火炙芝士熟蝦、火炙三文魚腩。其中鮮帶子肉質厚身,入口鮮甜,是當中最不俗。赤海蝦色澤也晶瑩剔透,咬落爽口鮮甜。也要讚火炙芝士熟蝦,鋪上厚厚的芝士,來到時還稍熱,芝士味濃郁。而龍蝦沙律肉質爽口彈牙,包著的紫菜仍脆口呢。吃壽司的途中奉上鵝肝壽司,立即放下一切,當然要襯熱吃。鵝肝依然保持水準,擁有外脆內軟,不過油潤度好像不及以前,吃不出以前的味道,不過整體上雖沒有太大意
其實早幾年在港島區上班之時,也常惠顧築地。由於以前較夜下班,每次來到築地,都能享9點後優惠,非常吸引,若想不到吃什麼的話,隔1~2個星期便會到訪,加上特別愛上這裡的「鵝肝壽司,可說是小妹吃過之中,整得最好吃的餐廳,外脆內軟之外,能感受到滿腔油潤的感覺,故常拉著那時的男友慕名而來。

除了主餐牌外,亦有套餐選擇。
不過最後還是單點選自己喜歡吃的比較好。
鵝肝壽司
壽司的途中奉上鵝肝壽司,立即放下一切,當然要襯熱吃。鵝肝依然保持水準,擁有外脆內軟,不過油潤度好像不及以前,吃不出以前的味道,不過整體上雖沒有太大意外驚喜,但仍較其他壽司店好吃,也值得推介。
鹽燒多春魚
鹽燒多春魚調味上做得不錯,鹹度剛剛好,而多春魚燒過後仍脆口多汁。
試咪
卷物之中,部份的名字取得較特別,如光影、赤火、試咪等,其中點了試咪,由軟殼蟹、青瓜、蟹籽、秘製辣醬組成,第一口先嚐到蟹籽新鮮爽口,咬落軟殼蟹尚算脆口,但辣醬的味道太凸出。
汁燒魷魚筒
反而汁燒魷魚筒別具驚喜,份量多外,魷魚筒香噴噴,軟腍彈牙,醬汁是精華所在,帶點甜甜,令整道菜非常好吃。
石燒鰻魚炒飯
至於石燒鰻魚炒飯夠熱,石燒能令部份底層飯底變成飯焦,炒飯雖不算太乾身,但配合多汁的鰻魚,更易入口,味道不錯。

雖為鵝肝壽司慕名而來,但整體食物確實不俗,特別是熟食水準勝於以前,有空可多再來^0^~
2015-12-17
10 分鐘 (堂食)
鵝肝壽司
鹽燒多春魚