2020-01-13 39 瀏覽
今晚同朋友係銅鑼灣睇完戲之後就去左這間9點後有優惠的餐廳。入到去之後,我發現當中有部份食物係半價或者85折的,這些食物都可以用QR code落單,但仲有部份仲係原價的食物就要問waiter落單。基本上大部份popular的壽司都有半價,例如吞拿魚腩、鰻魚、劍魚等,而飯及麵類都要正價,咁我哋就點左大量壽司,質素以它的價錢來講唔錯,但又唔係好驚喜。最令我地驚喜的反而係個拉麵,個質素同出面拉麵店差得不遠,飲得出個湯底冇咩落味精。

2020-01-13 201 瀏覽
同先生行完Ikea,搵個地方簡單食個晚飯。餐廳間格四正,座位寬敞,牆壁係仿照日本築地市場嘅壁畫,令空間感更加大。魚生飯雖然尺寸唔算大,但魚生鋪滿成碗飯,而且都幾新鮮。唔止得正面鋪滿魚生,另一面仲有帶子、蟹籽同玉子蛋,非常豐富。魚生丼附有麵豉湯,質素中規中矩。牛肉野菜壽喜燒性價比高,湯底香甜,牛肉質量中上,肉質軟腍,配上壽喜燒海底,味道更加鮮甜,底部仲有大量蔬菜同粉絲,份量算多。鹽燒鯖魚非常有驚喜,即叫即燒,上枱時熱辣辣,外皮烤得好香脆,但又唔會乾爭爭,唧少少檸檬汁已經夠哂味,仲要已經去哂骨,唔錯。鹽燒鵝肝雞翼亦好有驚喜,雞翼去骨釀入鵝肝,入口除咗啖啖肉,仲有好香嘅鵝肝味慢慢滲出嚟,油香濃郁,令人回味。
同先生行完Ikea,搵個地方簡單食個晚飯。

海之逸魚生丼

魚生飯雖然尺寸唔算大,但魚生鋪滿成碗飯,而且都幾新鮮。

海之逸魚生丼

魚生丼附有麵豉湯,質素中規中矩。
牛肉野菜壽喜燒

鹽燒鯖魚

牛肉野菜壽喜燒
鹽燒鯖魚
2020-01-12 36 瀏覽
放工一個人食晚飯, 揀咗金百利嘅呢間日式料理, 貪佢地點就腳😛餐廳食物選擇都幾多, 魚生, 壽司, 鍋物, 小食一應俱全, 我揀咗海之逸魚生丼, 有牡丹蝦, 三文魚, 北寄貝, 呑拿魚, 蟹柳, 玉子蛋同帶子, 材料超豐富又新鮮🥰, 特別係北寄貝同三文魚, 北寄貝口感彈牙, 而三文魚就質感軟滑, 質素唔錯, 跟餐仲有麵豉湯, 喺咁嘅地段$108性價比真係極高👍🏻另外叫咗海膽手卷, 海膽分量算係多, 用咗日本海膽, 味道鮮甜濃郁, 質地好似雪糕咁, 好細滑😋

2020-01-11 36 瀏覽
今日大食妹去左位於銅鑼灣嘅築地食lunch之前research過, 知道築地嘅價錢好親民, 熟嘅野食都有好多~最啱大食妹呢啲想食日料, 又唔食生野嘅人去食<三品爆丼>大食妹叫左個lunch set, 主食係三品爆丼雖然個飯碗睇落唔係好大, 但佢啲飯係壓得實-實嫁, 上面鋪滿咗魚生同海膽, 再加咗粒 迷你版嘅生雞蛋 而呢個丼飯係火炙過㗎, 魚生半生熟, 啲油脂都出曬嚟<牛油雞翅>另外, 大食妹仲嗌咗個牛油雞翼, 外面炸得脆卜卜, 裏面啲雞翼仲係好有肉汁, 配上牛油同蒜香, 味道都幾唔錯<味噌湯>另外, 嗌丼飯仲送咗碗味噌湯, 湯頭都幾濃郁
今日大食妹去左位於銅鑼灣嘅築地食lunch

<三品爆丼>
大食妹叫左個lunch set, 主食係三品爆丼
而呢個丼飯係火炙過㗎, 魚生半生熟, 啲油脂都出曬嚟

<牛油雞翅>

<味噌湯>
另外, 嗌丼飯仲送咗碗味噌湯, 湯頭都幾濃郁
2020-01-09 34 瀏覽
金百利廣場一向多食肆,點少得日本料理,呢間「築地」性比價高,值得推介!Lunch時段都好Full呀!餐牌好似報紙咁,但唔會弄髒手的!😬午餐套餐都好多選擇,跟麵豉湯。 套餐包熱飲,凍飲加$3「三品爆丼」🍛飯丼面層的一隻生蛋很有畫龍點睛效果!撈飯食感覺好治癒!刺身都是火焰🔥,面層熟,反轉底是生的,口感一流!👍🏻廚師放少了海膽,後上回!Wow...以$148 食到這麼豐富優質的飯丼真的好抵食!😋除了套餐,另有大menu的不同選擇,當中的小食都好吸引。其實已經好飽,又想食「甜品」,就叫了一件芝士年糕,想過口癮啱晒!😝脆面煙韌,內裡芝士量多,即炸係好食d!🥳
Lunch時段都好Full呀!
餐牌好似報紙咁,但唔會弄髒手的!😬

午餐套餐都好多選擇,跟麵豉湯。

套餐包熱飲,凍飲加$3

「三品爆丼」🍛

• 三品爆丼
2020-01-08 41 瀏覽
得知呢間築地日本料理9pm後有半價壽司,即刻約fd一齊嚟拆返餐勁😻嚟到坐低可以掃code手機點單,好方便,原來料理之類嘅都有85折優惠,超抵!大胃王們唔理三七廿一,即刻點咗勁多碟野先介紹下壽司類,種類都好多,同埋食材都夠新鮮,除咗基本嘅一D馬刀貝,玉子﹑鰻魚﹑魚生,估唔到連炙士款﹑海膽同三文魚籽之類嘅都有優惠😻😻之後到燒物類,燒羊架,多春魚,牛舌等都燒得好香炸物類如秋葵天婦羅,一口炸豆腐等,都炸得好香脆,皮薄餡靚,粉唔會過厚最後點咗個清酒煮蜆,份量都好足,蜆類都好鮮甜冇沙最緊要係咁優惠我地完全冇顧慮地瘋狂食,好滿足築地日本料理整體評分★★★★地理環境★★★★服務★★★食物★★★★價位$$$
嚟到坐低可以掃code手機點單,好方便,
原來料理之類嘅都有85折優惠,超抵!

大胃王們唔理三七廿一,即刻點咗勁多碟野

先介紹下壽司類,種類都好多,同埋食材都夠新鮮,
除咗基本嘅一D馬刀貝,玉子﹑鰻魚﹑魚生,
估唔到連炙士款﹑海膽同三文魚籽之類嘅都有優惠😻😻

之後到燒物類,燒羊架,多春魚,牛舌等都燒得好香

最後點咗個清酒煮蜆,份量都好足,蜆類都好鮮甜冇沙

最緊要係咁優惠我地完全冇顧慮地瘋狂食,好滿足

築地日本料理
整體評分★★★★
地理環境★★★★
服務★★★
食物★★★★
價位$$$
2020-01-04
2020-01-06 42 瀏覽
銅鑼灣食肆太多,今次Lunch揀咗嚟金百利食日本野,打開Menu好多選擇,Lunch Set .散叫都好吸引,而且價錢好大眾化,一D都唔貴。叫咗日式牛肉鍋...熱辣辣,鍋底嘅湯好濃郁,牛肉熟咗都唔韌,玉子豆腐同雞蛋好滑,蔬菜吸哂湯底嘅味🤤呢個值得推介另外叫咗d卷物同壽司,壽司款式好多,而且新鮮,銅鑼灣嘅餐廳 呢個價錢配上食物質數,絕對好抵食👍🏻👍🏻👍🏻環境坐得舒服,下次出嚟食飯,又多個選擇喇✌🏻
另外叫咗d卷物同壽司壽司款式好多,而且新鮮,銅鑼灣嘅餐廳 呢個價錢配上食物質數,絕對好抵食👍🏻👍🏻👍🏻
環境坐得舒服,下次出嚟食飯,又多個選擇喇✌🏻
2020-01-06
午餐
  • 壽司
2020-01-04 50 瀏覽
銅鑼灣鬧市性價比日本料理🍣🍱🍜地鐵站一出就係極方便❗️-青龍 $50其實佢係海膽炸蝦卷炸蝦新鮮炸起仲脆卜卜好食😋平時D炸蝦卷一定係預先炸好所以通常都林哂唔好食但個呢推介👍-牛油果軟殼蟹卷 $48軟殼蟹當然都係即炸脆卜卜啦😉加埋牛油果食落幾fresh😋值得一試✊-壽司軍艦價錢屬中價位魚生新鮮望落賣相都唔錯🤣佢有D三款壽司組合會平少少今次試左蝦同三文魚三味壽司上面加左個蟹膏幾好味😋-牛肉野菜壽喜燒 $88就咁食壽司又好似好Dry呢度有好多小食/主食揀👍呢個壽喜燒湯好正放埋野菜煮勁索味推介❗️牛肉就比較普通肥牛但可以接受既🤣有少量粉絲店員話可以加$12白飯就冇得加配烏冬因為唔係火鍋🤨
銅鑼灣鬧市性價比日本料理🍣🍱🍜地鐵站一出就係極方便❗️

青龍 $50
牛油果軟殼蟹卷 $48

牛肉野菜壽喜燒 $88
2020-01-03
10 分鐘 (堂食)
  • 牛肉野菜壽喜燒
2020-01-01 73 瀏覽
聖誕節去佐筑地食晚餐,我地6點幾到唔需要等位,去到好快就有位了🤪我地三個人各叫佐一個海膽三文魚刺身丼兩個鰻魚飯,再叫佐一個火焰芝士三文魚壽司,芝士玉子壽司,北寄貝壽司🍣最後再加佐一個帆立貝刺身,餐前職員都會免費附送一個麵豉湯,都算幾貼心海膽三文魚丼 HKD118三文魚都有四大塊,每塊都好肥美新鮮😏三文魚本身油脂既分布都好均勻,所以唔會覺得過于油膩,食起來好滑好鮮甜反而呢個海膽就就爭d啦,真係好瘦🤣🤣不過分量又真係幾多下😆食落去好清新,回味有淡淡的甘甜,不過口感就爭佐d,無甘豐富,仲加多一塊玉子,雖然係做配菜,不過都有質素😏食落去蛋味香濃鰻魚飯HKD85呢個鰻魚丼絕對食得過😆一上枱我真係口水都流出來🤭條鰻魚肉身超厚🤤肉質好嫩,入口既化,皮脆肉滑,加上d醬汁配上粒粒分明嘅珍珠米真係食得好過癮,我可以食兩碗飯🤤帆立貝刺身HKD68帆立貝刺身好都好鮮甜🤤好爽口不過略小隻佐d,大約有8粒,呢個價錢都食得過最後再加佐一份芝士玉子壽司,北寄貝壽司,火焰三文魚壽司,每份係一個hkd10,壽司都好精緻又新鮮,我係食佐個火焰三文魚壽司,三文魚好鮮甜,魚油好豐富,食落去個飯都係熱嘅,鐘意食三文魚嘅朋友呢個必
聖誕節去佐筑地食晚餐,我地6點幾到
唔需要等位,去到好快就有位了🤪

海膽三文魚丼 HKD118
三文魚都有四大塊,每塊都好肥美新鮮😏
反而呢個海膽就就爭d啦,真係好瘦🤣🤣

鰻魚飯HKD85

帆立貝刺身HKD68

最後再加佐一份芝士玉子壽司,北寄貝壽司,火焰三文魚壽司,每份係一個hkd10,壽司都好精緻又新鮮,我係食佐個火焰三文魚壽司,三文魚好鮮甜,魚油好豐富,食落去個飯都係熱嘅,鐘意食三文魚嘅朋友呢個必叫啊😝全部都係嘅叫嘅整,本身仲想再叫,因為實在太飽,中午食太多,為有留到下次再食過😏
  • 鰻魚丼
2019-12-29 67 瀏覽
位置係SOGO附近,金百利廣場既七樓 - 築地日本刺身人人愛,估唔到連素食者都有餐選擇。假日同家人黎食,睇餐牌時發現有個素食料理,媽媽當時即刻話要一份,呢份素食料理一啲都唔細份,睇落仲好似正過其他刺身添。《素心司一人前》抵食夾大份。當然除咗素食外,我地仲叫咗其他刺身啦,仲係厚切嫁,好新鮮好正呀。有套餐,但我地選擇散叫,咁就可以食到更多不同既刺身、串燒、小食及壽司。三文魚刺身真係一試難忘。三文魚係首選,一定要叫黎食。
位置係SOGO附近,金百利廣場既七樓 - 築地
日本刺身人人愛,估唔到連素食者都有餐選擇。
三文魚刺身真係一試難忘。三文魚係首選,一定要叫黎食。
精選二人前
特上二人前
2019-12-08
精選二人前
特上二人前
2019-12-23 48 瀏覽
金百利依到有好多不同既餐廳選擇,樓下有大量傳單可以比大家慢慢揀😋今次試依間日本料理有超多選擇,岩哂一大班朋友gathering 😍📍三文魚海膽丼 ($118)三文魚十分厚切,肥美新鮮,海膽完全無腥味仲幾清甜,依個價錢性價比都相當高啦😙加上丼飯上仲有日本飯素,撈飯一流!另外丼飯配上面豉湯一碗,正正常常幾好味😝📍味之鰻 ($45)除左自選壽司之外,仲有幾款卷物都好吸引!例如依款有鰻魚,芝士既飯卷都幾好食😋
📍三文魚海膽丼 ($118)

📍味之鰻 ($45)
2019-12-21 47 瀏覽
Since we missed this place so much, we decided to come back for dinner tonight. We ordered a few sides to share and also some sushi! first arrived for the sashimi, which was very fresh, fat and delicious 😋 both of us loved it so much! second dish then arrived which was beef tongue with onions 🧅 in sweet soy sauce. The portion of the beef 🥩 tongue was very generous and tasty. the third plate then arrived in which we picked a range of sushi: prawns, scallops, fish and tuna! Each piece was freshly
both of us loved it so much!
the third plate then arrived in which we picked a range of sushi: prawns, scallops, fish and tuna! Each piece was freshly made and flavorful.
last but not least, we ordered a beef roll wrapped mushrooms, onions and banana 🍌 we were surprised they used banana too. Very creative idea and this dish was also tasty and surprisingly. Overall, a very satisfying and affordable meal in which I will always come back when I cannot think of any other options for affordable Japanese food.
  • 板燒香蒜牛舌
  • 三品牛肉卷
2019-12-21 109 瀏覽
menu上除左壽司刺身之外,仲有好多熱食同熟食選擇,例如石頭鍋飯,壽喜燒,串燒,天掃羅炸物等等,連素食者壽司都有,大人細路仔都岩食🥰📍自選壽司🍣(蟹膏蟹肉$14,海膽三文魚籽花之戀$34,蟹膏花之戀$28,帶子壽司$18,海膽手卷$45)基本有既壽司依到都有齊,特別啲既例如蟹膏花之戀都好好食😋價格相宜,刺身新鮮肥美,壽司飯結實吾會一夾就散~兩舊花之戀都好有驚喜,十分足料而蟹膏一啲都吾腥,海膽手卷多d餡就更好,但紫菜keep到脆卜卜,值得推介😇📍芝士玉子燒 ($58)依份玉子燒好有驚喜啊!甜蛋煮得剛剛好,切開有流心芝士,配上照燒汁同沙律醬,一甜一咸都吾會古怪,而且好好食,食吾停口!🤪

📍自選壽司🍣

📍芝士玉子燒 ($58)
2019-12-21 63 瀏覽
依間銅鑼灣上樓日式食品店,午餐食物內容都有好多款選擇有各款追加小食,我點左個糖心蛋,做得幾好幾好食。午餐款式,由熟食便當做到拉麵甚至乎刺身都有。午餐仲有麵豉湯個咖喱豬扒飯有大大隻雞蛋同埋咖喱豬扒,但係咖喱汁份量唔係太多。豬扒都幾大塊但係就乾身一D另外,選咗個築地刺身定食,有油甘魚三文魚,三文魚子,甜蝦,北寄貝丶同埋甜蛋。都幾新鮮後厚切。飯上面仲加咗啲芝麻飯素。午市時間都幾多人,但係佢上菜都幾快,唔使怕唔夠時間食。
依間銅鑼灣上樓日式食品店,午餐食物內容都有好多款選擇

有各款追加小食,我點左個糖心蛋,做得幾好幾好食。
午餐款式,由熟食便當做到拉麵甚至乎刺身都有。

午餐仲有麵豉湯

午市時間都幾多人,但係佢上菜都幾快,唔使怕唔夠時間食。
2019-12-20 49 瀏覽
餐廳諗住食個午餐就嚟到呢間日式餐廳,侍應好快就好熱情地將我帶到去一個舒適嘅卡位度坐,然後畀咗個menu我睇。 餐廳位置都好寬敞唔會話坐得好迫夾。打開menu發覺佢有好多日式嘢食揀,天婦羅,刺身,壽司,鍋物。。。 你諗到嘅都有。 而且價錢一啲都唔貴,一個刺身飯最平都只係100蚊到。最後我揀咗個三品爆丼, 其實味道好唔錯,魚生佢全部都火灼過, 如果好怕食凍了但係又想食刺身嘅話呢個都係一個選擇。 而且分量好足,基本上我最後係食唔曬嘅。小食方面,我好想食鵝肝雞翼,所以就揀咗呢一款, 個皮烤到好脆喺邊鵝肝味好重, 成個食落去好juicy,喺將鵝肝讓咗入雞翼裏面。個餐本身係跟咗一個麵豉湯, 一開始我冇留意到所以又叫咗個凍奶茶,基本上覺得佢呢間餐廳嘅性價比都幾高,因為嘢飲係免費,雖然凍奶茶要加三蚊,不過間間餐廳都係咁所以都好合理。

打開menu發覺佢有好多日式嘢食揀,天婦羅,刺身壽司,鍋物。。。 你諗到嘅都有。 而且價錢一啲都唔貴,一個刺身飯最平都只係100蚊到。