2020-02-08 30 瀏覽
築地日本料理可以話係銅鑼灣最抵食嘅日本菜, 已經食第三次啦,比起連鎖店真係價錢大眾化,食到飽都唔肉赤。我推介廣島蠔釜山飯 了,製作需時大約20分鐘,上桌後還要多煮一陣,有一個計時器畀我哋計時,時間到了打開蓋,見到入邊嘅米已經變成熟飯, 啲煙飄曬出嚟,散發陣陣香味。入邊嘅廣島生蠔大大隻,非常鮮味,米飯入曬味,我哋一行四人大家爭住食。另外,芝士雞卷都值得推介,雞嘅外皮炸得脆卜卜,入面包住芝士餡同埋蔬菜,是考功夫的菜式。環境方面都唔錯,壁畫係築地市場嘅圖案,有日本氣氛。

環境方面都唔錯,壁畫係築地市場嘅圖案,有日本氣氛。

2020-02-07 21 瀏覽
開心星期五晚上,同爸爸,妹妹和囡囡去銅鑼灣食日本料理。呢間築地日本料理食過幾次,價錢真係大眾化,質素仲要幾好,抵食之選。三文魚海膽飯嘅用料好新鮮($118),海膽鮮味爆燈。燒菠蘿($18)好大串,估唔到有兩串咁多,仲好大塊。油甘魚($68)一份有4件,每件都好厚身。芝士雞卷($68)好有驚喜,外層脆卜卜,裏面包住嘅芝士同蔬菜好香。最後登場嘅廣島蠔釜山飯($78) 真係好味到爭住食,製作需時約20分鐘,店員畀一個計時器我哋計時,夠鐘打開,香味飄曬出嚟。每一粒飯粒都吸收咗廣島蠔嘅鮮味,而且個底仲有飯焦添😋一個咁美味嘅飯只係78元,真係cp值高到爆。
開心星期五晚上,同爸爸,妹妹和囡囡去銅鑼灣食日本料理。

三文魚海膽飯嘅用料好新鮮($118),海膽鮮味爆燈。

燒菠蘿($18)好大串,估唔到有兩串咁多,仲好大塊。

油甘魚($68)一份有4件,每件都好厚身。

2020-02-07
2020-02-06 64 瀏覽
餐廳除左有魚生,仲有壽喜燒,原本聽築地個名都嚇窒左我,但原來價錢唔貴得黎食物照樣高質,而且好足料‼️-✨9點後壽司半價,料理85折-一件計❣️這是原價,未計半價喔❣️蟹膏蟹肉$14海膽魷魚$1418禁三文魚$10芥辣三文魚$12蝦膏甜蝦$14火炙三文魚腩$12火炙芝士三文魚腩$14三文魚壽司$8花之戀壽司$24玉子壽司$8吞拿魚壽司$18/石鍋鰻魚炒飯+麵豉湯$95(這沒有折)-💕石鍋鰻魚炒飯⭐️⭐️⭐️⭐️好足料,飯真係滿到再多一羹都瀉岀黎,雖然多飯,但味道冇話淡,每羹飯都食到一細舊鰻魚,飯冇落太多既調味,靠鰻魚來吊味,不錯👍🏻/💕壽司⭐️⭐️⭐️⭐️統一來講,壽司都好高質好足料,特別推介:蟹膏蟹肉、海膽魷魚、18禁三文魚。蟹膏蟹肉,食落好似真係覺得食緊韓國既蟹肉罐頭咁😂 蟹膏味濃🥺蟹肉同蟹膏份量一樣,真係想encore狂食!海膽魷魚,我唔係一個中意食海膽既人,不過配落魷魚到好特別好夾👍🏻口感都有點似蟹膏。18禁三文魚,真係好好好好辣😂😂不過好正,個陣辣唔係芥末個種辣,係辣醬個種辣,辣得黎都有點貢鼻。-環境:8/10服務:8/10好味指數:9/10回頭率:9/10
✨9點後壽司半價,料理85折
一件計❣️這是原價,未計半價喔❣️
蟹膏蟹肉$14
三文魚壽司$8
花之戀壽司$24
玉子壽司$8
吞拿魚壽司$18
石鍋鰻魚炒飯+麵豉湯$95(這沒有折)
💕石鍋鰻魚炒飯
好味指數:9/10
回頭率:9/10
石鍋鰻魚炒飯
2020-02-05
5 分鐘 (堂食)
石鍋鰻魚炒飯
2020-02-05 26 瀏覽
餐廳環境唔算好大,不過就坐滿晒人。食物選擇好多,前菜、刺身壽司、燒物、甜品包羅萬有。火炙芝士三文魚腩,三文魚腩入口即溶,芝士醬多,邪惡得來好好食!海膽軍艦,海膽好鮮甜,一啲都唔用腥,一口食晒覺得好滿足!海膽份量都幾多,可能因為壽司比較細件,海膽相對較多。香蔥碎吞拿魚腩,香口。蟹膏軍艦,唔腥。鵝肝壽司,煎得啱啱好,鵝肝嘅油落左飯到,好香好夾。清酒煮蜆,石鍋上,蜆無沙,鮮甜。最近做緊優惠,夜晚九點後壽司有半價同八五折,好抵食!
餐廳環境唔算好大,不過就坐滿晒人。

食物選擇好多,前菜、刺身壽司、燒物、甜品包羅萬有。

香蔥碎吞拿魚腩,香口。
蟹膏軍艦,唔腥。

鵝肝壽司,煎得啱啱好,鵝肝嘅油落左飯到,好香好夾。

清酒煮蜆,石鍋上,蜆無沙,鮮甜。

最近做緊優惠,夜晚九點後壽司有半價同八五折,好抵食!
2020-02-05 19 瀏覽
午餐畀個同事帶咗嚟呢度食,呢度嘅價錢相當之宜人,除咗有普通嘅丼飯之外仲有其他野例如壽喜燒,而且有部分有學生價. 我嗰次叫咗個角切魚生丼,啲魚生呢都新鮮嘅感整體嘅飯嘅調味呀都唔錯,係我既午餐之選!
2020-02-05 33 瀏覽
店家有好細心既舉動,潔手噴劑,仲要係可食用既添。刺身🐚超級新鮮既刺身活赤貝~48$~好爽口,連原殼伴碟,鮮味之極!鮮帶子~68$~質感滑帶彈牙,一啲雪味都無,而且份量都唔少,抵食。壽司🍣蝦蝦三笑~38$~三文魚三味~38$~赤海蝦~12$~鱆紅~12$~海膽魷魚~14$~牛油果軟殼蟹卷~48$~壽司整體都好新鮮,而且都好足料,例如海膽魷魚軍艦同牛油果軟殼蟹卷都大大件,咁既價錢食到咁既質素,性價比高,好過食元気😌鹽燒鵝肝雞翼🧂~52$~大大力推介既係個秘製酸梅醬,係清新既酸甜味,同少少🤏🏾熱氣既煎炸物調和。而雞翼實的的,鵝肝釀滿雞翼,啖啖肉。茶碗蒸🥚~28$~都係好足料,有海鮮切粒同雞肉。炸墨魚咀🦑~50$~好大個咀啊👄一上碟就好香,香脆既外皮包住大大粒墨魚咀,外脆內軟,加一點檸檬汁🍋成碟食曬無問題。

店家有好細心既舉動,潔手噴劑,仲要係可食用既添。

刺身🐚超級新鮮既刺身
活赤貝~48$~好爽口,連原殼伴碟,鮮味之極!

壽司🍣
蝦蝦三笑~38$~
三文魚三味~38$~
赤海蝦~12$~
鱆紅~12$~
海膽魷魚~14$~
牛油果軟殼蟹卷~48$~

鹽燒鵝肝雞翼🧂~52$~
茶碗蒸🥚~28$~
都係好足料,有海鮮切粒同雞肉。
炸墨魚咀🦑~50$~
  • 鵝肝雞翼
  • 活赤貝刺身
2020-02-01 48 瀏覽
從未試過係金百利食野,今次經朋友介紹黎左呢間,9點後仲有壽司半價添!半價壽司可用電子落單,都幾多選擇,高級d嘅就有85折。火炙芝士玉子,玉子壽司面頭加d沙律醬再燒。不過玉子比出面薄左d。火炙三文魚腩,入口即溶,配埋少少蔥,好正!香蔥碎呑拿魚腩,面頭吞拿魚腩足料。仲有必食海膽,超鮮甜!熟食方面有鹽燒牛舌,厚身大件。清酒煮蜆,石鍋上,熱辣辣,份量都幾多,無沙。整體黎講,壽司有半價好扺食,選擇多!朋友無介紹錯!

火炙三文魚腩,入口即溶,配埋少少蔥,好正!

香蔥碎呑拿魚腩,面頭吞拿魚腩足料。
仲有必食海膽,超鮮甜!

熟食方面有鹽燒牛舌,厚身大件。

清酒煮蜆,石鍋上,熱辣辣,份量都幾多,無沙。

整體黎講,壽司有半價好扺食,選擇多!朋友無介紹錯!
2020-01-20 78 瀏覽
本身都好鍾意呢一間日式料理,今次同朋友再去食過。叫咗壽司、一個牛肉鍋一碗拉麵同埋一個茶碗蒸。店舖嘅大小唔係大,但係就有好多選擇。餐牌上面唔同種類嘅日式料理都有,任君選擇。座位舒適,服務員嘅態度都唔錯。壽司都係火炙類型嘅,非常推介火炙芝士系列嘅壽司呀!唔單止鮮甜,而且仲有非常香濃嘅芝士味,簡直令人想要再encore另外就係牛肉鍋,上菜嘅時候下面一個小小嘅爐烘熱,相當有睇頭,賣相幾靚。同事仲有一隻溫泉蛋喺上面貼,我自己就鍾意打碎隻蛋令到啲蛋汁可以融入埋佢個湯底度所以先他非常之濃郁味道豐富牛肉嘅份量都幾多,當初又算係好健康嘅一個火鍋。另外叫咗嘅係拉麵。湯底香濃而叉燒拉麵係非常推介,我幾乎次次都會上嚟食幾塊叉燒係有專登用醬汁效果食物特別!呢度嘅茶碗蒸不嬲都幾出名,日入邊有好多唔同嘅動物,可以彈推介。整體而言呢間餐廳價錢親民而且又多選擇又好食係我去銅鑼灣成日都會食嘅唔知大家有冇食過呢個人大推壽喜燒鍋、壽司同埋拉麵

座位舒適,服務員嘅態度都唔錯。

• 牛肉野菜壽喜燒
喺CWB搵嘢食,本來8點半就嚟到但發現等多陣9點就有半價壽司,料理都有85折折完最平10蚊左右就有1件壽司所以決定等多陣先入去,反正都要等位不過到9點幾10點就已經唔使等位相信好多人同我一樣心態平時當宵夜啱晒!半價壽司同其他料理優惠都係用App點餐牌就要叫侍應寫,不過餐牌嗰啲都唔貴半價壽司全部喺App度任點我哋叫咗活立魚壽司、香蔥碎吞拿魚腩壽司、鱆紅壽司、海膽壽司、鵝肝壽司、香芒花之戀壽司、蟹膏甜蝦壽司、劍魚腩壽司不嬲我好鍾意食魚類魚生,所以點咗嘅大部份都係魚類海膽壽司未折前都係28蚊,海膽都係好creamy我叫咗啲睇落係平時好少食到嘅壽司鵝肝亦唔油膩,最好食嘅始終都係鱆紅壽司燒雞軟骨未折就28蚊表皮燒得香脆,比平時啲街邊串燒高質亦無一個位燒焦到一口炸豆腐未折就48蚊,出面食都係差唔多價錢熱辣辣上枱建議攤一陣先食等一陣入口仍然暖笠笠一啖可以食晒,淑女都只係分兩啖成舊豆腐攞去炸,炸得外脆內軟表皮香脆,豆腐軟心保持滑溜睇落好似份量唔多,但其實2個人食都好夠平時食壽司都係咁上下份量但200蚊左右2個人就可以食到高質少少嘅壽司人均都係100蚊埋單連服務費都係230蚊
喺CWB搵嘢食,本來8點半就嚟到
但發現等多陣9點就有半價壽司,料理都有85折
折完最平10蚊左右就有1件壽司
所以決定等多陣先入去,反正都要等位
不過到9點幾10點就已經唔使等位
相信好多人同我一樣心態
平時當宵夜啱晒!
半價壽司同其他料理優惠都係用App點
餐牌就要叫侍應寫,不過餐牌嗰啲都唔貴

半價壽司
全部喺App度任點

不嬲我好鍾意食魚類魚生,所以點咗嘅大部份都係魚類
海膽壽司未折前都係28蚊,海膽都係好creamy
我叫咗啲睇落係平時好少食到嘅壽司
鵝肝亦唔油膩,最好食嘅始終都係鱆紅壽司

燒雞軟骨
未折就28蚊

表皮燒得香脆,比平時啲街邊串燒高質
亦無一個位燒焦到

一口炸豆腐
未折就48蚊,出面食都係差唔多價錢

熱辣辣上枱建議攤一陣先食
等一陣入口仍然暖笠笠
一啖可以食晒,淑女都只係分兩啖
成舊豆腐攞去炸,炸得外脆內軟
表皮香脆,豆腐軟心保持滑溜

睇落好似份量唔多,但其實2個人食都好夠
  • 鱆紅壽司
  • 海膽壽司
  • 香蔥碎吞拿魚腩壽司
  • 一口炸豆腐
築地日本料理有參與罷工罷市 而且係夜晚9點後就有壽司半價嘅優惠 佢地本身set個價位已經唔高 再半價就好似食放題咁 叫好多都仲係好抵🥰仲有得用手機掃QR Code落單真係好方便🤧.👉🏻海膽壽司(半價後$14@1)呢個價錢嚟講海膽份量都幾多 食落好有鮮味 有淡淡嘅甘甜😽.👉🏻18禁三文魚壽司(半價後$5@1)一望個名心諗咩事😦見咁平就試下 佢加左辣醬係三文魚到 辣度大約中辣建議要食得辣先好叫.👉🏻香葱碎吞拿魚腩壽司(半價後$7.5@1)碎吞拿魚入口即溶 口感好軟綿😆 .👉🏻醬燒雞柳(半價後$9@1)燒得好香 雞柳肉質都幾嫩滑☺️—————————————-築地日本料理銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場7樓R1室

👉🏻海膽壽司(半價後$14@1)
呢個價錢嚟講海膽份量都幾多
食落好有鮮味 有淡淡嘅甘甜😽
👉🏻18禁三文魚壽司(半價後$5@1)
一望個名心諗咩事😦見咁平就試下
佢加左辣醬係三文魚到
辣度大約中辣
建議要食得辣先好叫
👉🏻香葱碎吞拿魚腩壽司(半價後$7.5@1)
碎吞拿魚入口即溶
口感好軟綿😆 .
👉🏻醬燒雞柳(半價後$9@1)
燒得好香 雞柳肉質都幾嫩滑☺️
—————————————-
築地日本料理
銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場7樓R1室
2020-01-17
10 分鐘 (堂食)
  • 壽司
2020-01-18 51 瀏覽
雖然鋪頭名係築地,除咗刺身同壽司以外,選擇真係多,而且味道都好好食,星期五放工時間上到去,好在都算早到,所以等一陣就有位黑蒜油豬軟骨拉麵一上檯就蒜香撲鼻,湯底味道濃郁,蒜香唔會搶走豬骨味道,而且兩個味道好配合,麵身彈牙,而且浸得耐都唔會太腍,保持到彈性,豬軟骨都好好味,肉質煮到夠腍,而且入面膠質都煮得好黏韌,完勝外面好多拉麵店芝士玉子燒 蛋控最愛食物之一就係玉子燒,玉子好滑,而且咬落去好厚,入口首先有一陣蛋香充斥口腔,咬落去就係溶化嘅芝士,菜式好濃厚感味之鰻呢款卷物鰻魚、芝士 同 龍蝦沙律 三款食物都係濃味食物,但呢個卷物三種味道都發揮得好好
雖然鋪頭名係築地,除咗刺身壽司以外,選擇真係多,而且味道都好好食,星期五放工時間上到去,好在都算早到,所以等一陣就有位

黑蒜油豬軟骨拉麵

味之鰻

2020-01-17 42 瀏覽
築地日本料理唔係灣仔個個策地碼頭唔好搞錯😆呢間日本料理都算性價比餐廳壽司價錢正常刺身都算大大塊😉-青龍 $50炸蝦卷外面用紫菜同海膽包住海膽份量都算適中唔係得一點🤣炸蝦🍤新鮮炸夠脆 $50有4件都ok咼!-牛油果軟殼蟹卷 $48牛油果🥑個味唔算好突出淨係食到軟殼蟹味但咁樣食幾fresh既唔洗沾豉油都有味😂-其他壽司軍艦價錢都係$10-20有D可以揀壽司三味咁一次可以平少少食三款🍣👍-牛肉野菜壽喜燒 $88壽喜燒推介!個湯底好入味成個清哂🤣野菜好足料用壽喜湯煮入哂味😋😋牛肉份量都好多食極都有😂但牛質素就普通肥牛😉
青龍 $50

牛油果軟殼蟹卷 $48

牛肉野菜壽喜燒 $88
2020-01-07
10 分鐘 (堂食)
2020-01-14 52 瀏覽
食日本菜好似度度都有,但要有質素,價錢又貴,作為平民既我,只可遠觀…… 今日同事推介左築地比我,咪玩啦~築地wooooo 係人都知有好野食啦~ 但唔輪到我牙maaa…  同事再講... 係cwb築地牙,絕對會食過翻尋味。。 好啦好啦…我帶住絲絲期待去食平價高質日本野。。。海之逸魚生丼呢款魚生丼材料好豐富,咩都有d,三文魚有兩片,而且又大又厚,好新鮮好彈牙海鮮野菜天婦羅上檯先發現好大份,可以把嘴巴塞滿滿,炸得好乾身唔會油,有好多蝦肉帶子等,除咗海鮮好好食,南瓜同番薯絲都好好味,外脆內軟散發出本身的甜味,而且兩種食材都可以保持到溫度,放耐咗都可以保溫度

海之逸魚生丼

海鮮野菜天婦羅

2020-01-13 64 瀏覽
星期六晏就約左朋友仔食晏吹下水,幾個大男人想食得飽D,放棄左細份得黎又貴價的打卡Cafe,轉食平靚正日本野Weekend 都有lunch set,抵讚平均幾十蚊有個set,真心平<日式牛肉鍋燒烏冬$68>Fatbrown 叫左個日式牛肉鍋燒烏冬,日式湯底甜甜地好好飲牛肉片有雪花❄️,都有四、五塊,唔孤寒<雞柳煮蛋飯$58>雞樓煮蛋飯有驚喜雞肉尚算鮮嫩,雞蛋加左味林甜甜地有蛋汁,送飯一流<墨魚餅+$10>另外加咗兩個小食,墨魚餅加$10就有三塊,好抵食食到有墨魚粒粒,有誠意<紫薯餅+$10>紫薯餅炸到卜卜趣,淡淡紫薯香,幾好食

Weekend 都有lunch set,抵讚
平均幾十蚊有個set,真心平

<日式牛肉鍋燒烏冬$68>

牛肉片有雪花❄️,都有四、五塊,唔孤寒

<雞柳煮蛋飯$58>

<墨魚餅+$10>
另外加咗兩個小食,墨魚餅加$10就有三塊,好抵食

食到有墨魚粒粒,有誠意

<紫薯餅+$10>
紫薯餅炸到卜卜趣,淡淡紫薯香,幾好食

• 甘栗紫薯餅
  • 牛肉野菜壽喜燒
同同事出去食lunch,佢帶左我去間日本菜餐廳一去到已經好多人,好彩同事仔醒目,book左位,所以先有位咋~lunch餐牌非常多樣化,有鍋物,豬扒飯,魚生飯,sushi set,價錢仲要非常相宜仲可以加錢追加多D食物,我就加左錢要茶碗蒸我有小小感冒,所以叫左雞扒番茄濃湯手打烏冬石鍋上,D湯仲識得扑落扑落咁滾,熱辣辣,冬天食簡直一流!而湯底,真係濃湯黎,好重番茄味,有好多番茄係入面,啱哂需要vitamin C既我! 仲有唔同類型既菇類,有番茄味之餘亦有陣陣菇味手打烏冬屬粗身,好彈牙,又有咬口後加既茶碗蒸,蛋蒸得好滑,入面好足料,好味道!相信呢間餐廳將會係我同同事們既favourite! CP值好高呀~下次要食三品爆丼!
同同事出去食lunch,佢帶左我去間日本菜餐廳

仲可以加錢追加多D食物,我就加左錢要茶碗蒸

手打烏冬屬粗身,好彈牙,又有咬口

後加既茶碗蒸,蛋蒸得好滑,入面好足料,好味道!