2020-12-15 2174 瀏覽
每次去銅鑼灣想食日本野都會嚟築地,因為佢價錢相宜得來食物質素唔錯!呢度下午茶特別抵食,但晚餐選擇會更多!雖然係疫情期間但係餐都座無虛席㗎!今晚我地叫左個晚市二人套餐,有齊前菜、串燒、兩個主食、甜品同埋兩杯嘢飲,埋單兩個人都只係$300左右已經食到又飽又滿足。❤️👍🏻蟹子青瓜絲日式沙律青瓜非常新鮮爽脆而且味道清甜,配埋蟹柳絲同埋勁量嘅蟹子,非常開胃。日式餃子嘅外皮煎得香脆,裏面包着椰菜絲同豬肉餡,味道非常日式。套餐仲包左一串雞肉串、一串燒雞翼同埋一串燒菠蘿🍍。鹽燒雞翼好香脆可口,雞肉多汁惹味。菠蘿都幾甜而且咬落係有汁嘅!食咗咁多前菜其實都飽咗一半了,終於到主食出場喇!日式叉燒拉麵🍜好欣賞佢塊叉燒,燒香後肉味香濃而且豬肉肥瘦適中。拉麵嘅湯底唔會太咸太油,滲透著淡淡嘅豬骨味道,正!☺️👍🏻冬天又點少得一客熱辣辣嘅鍋物呢?呢個鍋嘅材料飛常豐富,除咗有肥牛之外仲有大量蔬菜例如小棠菜、日式滑豆腐、京蔥、冬菇、紅蘿蔔等等,仲有吸收晒上湯精華嘅粉絲,再加一隻流心溫泉蛋,又香又滑!最後以甜品Tiramisu同埋牛奶布甸作結,食到撐住個肚離開!又飽又滿足!🥰

2020-12-09
2020-12-14 1340 瀏覽
趁限聚令尚俾兩人,好難得咁可以出銅鑼灣,梗係久違咁食下最愛嘅日本嘢。哩間餐廳嘅裝修,就好似日本嘅居酒屋咁,好有風味。就算去唔到日本,都可以想像下。而且出品好唔錯好新鮮,食完覺得好滿足,係疫情下嘅小確幸。清酒蛤蜊,上枱嘅時候仲係滾熱辣蛤蜊好鮮味,係非常乾淨嘅。而湯亦都可以飲下,係好鮮甜,菜都吸晒鮮味。蟹肉香芒蟹籽沙律份量其實好多,芒果係好甜嘅,加上青瓜絲好清新香芒鵝肝手卷  &  牛油果軟殼蟹手卷軟殼蟹手卷係我最鍾意食嘅手卷,炸到香脆嘅軟殼蟹,夾住沙律醬同牛油果,一軟一脆又好味芝士雞卷呢個真係好正好邪惡!雞肉夾住芝士一齊炸,中間有蘿蔔同青瓜,中和翻飽膩嘅感覺,加上表面淋嘅酸甜沙律醬,完全唔會覺得膩,而係好香口,好想食多件。而且份量好足,食完感覺飽肚好多。單點壽司我最鍾意蟹肉蟹膏軍艦,蟹膏香味充滿成個口腔同鼻腔,真係好幸福,我係蟹嘅超級粉絲😆火炙三文魚壽司都非常香口鵝肝壽司,呢個唔使講,食完齒頰留香非常可愛嘅芥辣波波,餐廳真係好有心思置身日本居酒屋一樣,輕輕鬆鬆食餐好嘅,有幾多煩惱都暫時唔理啦
清酒蛤蜊
清酒蛤蜊,上枱嘅時候仲係滾熱辣
蟹肉香芒蟹籽沙律
份量其實好多,芒果係好甜嘅,加上青瓜絲好清新
單點壽司
火炙三文魚壽司都非常香口
鵝肝壽司
鵝肝壽司,呢個唔使講,食完齒頰留香
非常可愛嘅芥辣波波,餐廳真係好有心思
2020-12-07
鵝肝壽司
2020-12-14 121 瀏覽
午餐過到嚟銅鑼灣搵個朋友食飯,就約咗喺金百利呢一座好多食肆嘅大廈度揀咗一間名叫築地嘅日本餐廳🇯🇵😃。我哋兩個都係好細食嘅女仔,所以決定叫一個主食同埋幾個小食嚟分享🥰Main dish 我哋揀咗滑蛋豬扒飯,見個menu 上面張相幾靚,就試下。果然冇失望,個豬扒外脆內軟,肉質鮮嫩❤️配買雞蛋同埋啲汁送飯🍚🤩太好食😋燒牛脷,有意外驚喜,估唔到個全燒都笑得幾好味而且都幾抵呀😎清酒煮蜆呢冇諗過係會用呢啲你好傳熱嘅石鍋兜上😃😆,佢真係新鮮滾熱辣,出晒煙出晒bubbles 🤣👏🏼👍🏼,個顯呢好新鮮而且都幾大粒,加埋清酒好正啊,仲有呢佢呢個鍋呢入邊係有啲菜嘅,清清地又夠暖胃🥰最後仲有一個串燒係鹽燒帆立貝,呢個就普普通通,不過不失,中規中矩嘅串燒囉。價錢方便算合理,而且午餐來講,呢餐嘅份量就夠㗎啦。

燒牛脷,有意外驚喜,估唔到個全燒都笑得幾好味而且都幾抵呀😎

價錢方便算合理,而且午餐來講,呢餐嘅份量就夠㗎啦。
2020-12-09
2020-12-09 101 瀏覽
銅鑼灣金百利絕對是平價美食的尋寶之地,今次來到這家日本料理店,裝修光猛,環境整潔,而且食物種類多多,有壽司、刺身、鍋物、串燒等,十分多樣化。而我今次叫了一個牛肉野菜壽喜燒($88)和一個海之逸魚生丼($108)。牛肉野菜壽喜燒牛肉份量多,2人分享每人都可以吃到幾塊。上面加入溫泉蛋,加在湯裡變成蛋花。而且野菜的份量也很多,壽喜燒湯底甜甜的很有日本風情。海之逸魚生丼有各種刺身,三文魚、帶子、油甘魚、甜蝦和蟹柳都很不錯,最喜歡是厚厚的三文魚,十分新鮮。飯上更添加了味素,特別香口。
銅鑼灣金百利絕對是平價美食的尋寶之地,今次來到這家日本料理店,裝修光猛,環境整潔,而且食物種類多多,有壽司刺身、鍋物、串燒等,十分多樣化。而我今次叫了一個牛肉野菜壽喜燒($88)和一個海之逸魚生丼($108)。

2020-12-08
  • 海之逸魚生丼
2020-12-07 65 瀏覽
好吸引海之逸魚生丼$108好抵食好吸引,佢嘅魚生都係厚切,性價比高。壽司飯多,既然冇得去日本旅行着,食下日本魚生飯當滿足左去旅行啦🤣拼盤$48柚子蛋糕佢嘅蛋糕口感呢比較棉密中間有一層柚子嘅cream清甜得來幾又柔滑整體嘅感覺幾好T啦Miss You蛋糕係好濃郁嘅朱古力底,少少咖啡味略嫌中間嗰層cream太過甜,整體都幾濃郁青龍(海膽吉列蝦青瓜)$50賣相好吸引,最正海膽喺面,絕無偷工減料,可以話係圖文並茂。海膽好甘甜,中間嘅炸蝦🍤入口香脆
好吸引

中間有一層柚子嘅cream
清甜得來幾又柔滑
整體嘅感覺幾好

T啦Miss You
蛋糕係好濃郁嘅朱古力底,少少咖啡味
略嫌中間嗰層cream太過甜,整體都幾濃郁

青龍(海膽吉列蝦青瓜)$50
賣相好吸引,最正海膽喺面,絕無偷工減料,可以話係圖文並茂。
海膽好甘甜,中間嘅炸蝦🍤入口香脆
2020-12-07 76 瀏覽
同朋友再一次來呢間位於銅鑼灣既平價日本料理-築地日本料理餐廳之前都食過一次築地,印象頗為深刻. 野食選擇多而且價錢親民. 算係銅鑼灣一間唔錯既選擇!今次我地試咗精選2人前套餐.前菜係友人至愛既蟹子沙律. 蟹肉同蛋黃醬頗多,分量亦夠大~小菜選擇亦都幾多,而我地今次試咗日式自家製餃子,都好好味.跟餐仲有串燒包括:菠蘿,雞中翼,雞柳. 火候啱啱好,燒得都好入味.主菜方面我地選擇包括: 牛肉野菜壽喜燒 同 泡菜黑豚肉石鍋飯.壽喜燒湯料正宗,配料亦十分豐富. 石鍋飯熱辣辣, 配菜都好多. 味道唔錯!最後隨餐仲有飯後甜品,而我地選擇: 豆腐雪糕 同 北海道牛乳奶凍. 飯後加上甜品可謂係畫龍點睛, 令人滿足!而隨餐都有唔少飲品選擇, 我地選擇咗凍柚子梳打同抹茶拿鐵.

今次我地試咗精選2人前套餐.

前菜係友人至愛既蟹子沙律. 蟹肉同蛋黃醬頗多,分量亦夠大~

小菜選擇亦都幾多,而我地今次試咗日式自家製餃子,都好好味.

壽喜燒湯料正宗,配料亦十分豐富.

石鍋飯熱辣辣, 配菜都好多. 味道唔錯!

而隨餐都有唔少飲品選擇, 我地選擇咗凍柚子梳打同抹茶拿鐵.
之前喺銅鑼灣度做facial經過金百利呢個商場,見到築地餐廳,嗰陣已經好想食呢間餐廳既日本料理今日放工終於見唔係好多人嘅時候就黎左😍點左個 牛油果軟殼蟹卷$48軟殼蟹口感香脆,牛油果好creamy,牛肉椰菜壽喜燒$88嘅湯底味道超濃郁,有少少堅魚嘅味道,我忍唔住飲多幾啖,椰菜好清甜,成個煲份量好多,又有金菇,粉絲,秋葵,牛肉都好多,仲有最好多雜茶,兩個人每人都食到兩碗仔,好夠飽拼盤值得一讚牛乳布甸奶味好清甜同朱古力中和返整體感覺就好清
今日放工終於見唔係好多人嘅時候就黎左😍

點左個 牛油果軟殼蟹卷$48
軟殼蟹口感香脆,牛油果好creamy,

牛肉椰菜壽喜燒$88

拼盤
值得一讚牛乳布甸奶味好清甜
同朱古力中和返整體感覺就好清

• 牛油果軟殼蟹卷
  • 牛肉野菜壽喜燒
  • 拼盤
2020-12-03 53 瀏覽
酸梅子蕃茄偏酸唔夠甜, 而且又唔夠入味👎🏻👎🏻完全唔夠話梅味,下面灘水超淡🤷🏻‍♀️蟹膏蟹肉手卷紫菜最緊要,好彩驚到埋黎仲脆.....其他嘢都冇咩特別,我自己本身都鍾意食蟹膏配手卷😋😋鵝肝手卷大大件,不過有啲油膩,不過配埋蜜桃,味道都唔錯👍🏻海膽帶子卷上面用咗炙燒嘅方法👍🏻👍🏻香口叉燒拉麵用咗豬骨做湯底,味道同出前一丁嘅豬骨湯味差唔多,湯面都比較油膩,麵質過淋,口感完全冇煙人嘅感覺🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

酸梅子蕃茄
偏酸唔夠甜, 而且又唔夠入味👎🏻👎🏻
完全唔夠話梅味,下面灘水超淡🤷🏻‍♀️

蟹膏蟹肉手卷
紫菜最緊要,好彩驚到埋黎仲脆.....
其他嘢都冇咩特別,我自己本身都鍾意食蟹膏配手卷😋😋

鵝肝手卷
大大件,不過有啲油膩,不過配埋蜜桃,味道都唔錯👍🏻

海膽帶子卷

上面用咗炙燒嘅方法👍🏻👍🏻香口

叉燒拉麵
2020-12-02 57 瀏覽
雖然日本築地市場早幾年已經拆左,不過想食日本菜,其實銅鑼灣都有「築地」既~石燒鰻魚炒飯$95鰻魚粒粉量比得好足,炒飯飯底好足,兩個人都夠食,而且醬油味都出眾,令地成個飯變得好色香味俱全牛肉野菜壽喜燒$88食日本野,我一定會點至愛既壽喜燒,貪佢有菜有肉食仲有湯飲😁牛肉份量多幾香牛肉味,湯底味道又調得岩岩好,野菜方面全部索哂湯,勁正~炸墨魚咀$50賣相相當一流,外層金黃口感香脆,入邊個質感超彈牙,食落超過癮啊~

石燒鰻魚炒飯$95

牛肉野菜壽喜燒$88

炸墨魚咀$50

2020-12-02 47 瀏覽
女人呢有時係比較矛盾既,鍾意多選擇、但又有選擇困難症😂今次嚟到呢間✨築地日本料理✨就會感受到以上情況😛 餐牌上的食品種類繁多~真係樣樣都想食咁呀😆我一個人都忍唔住order咗幾樣野,好彩最後食得曬😂活赤貝刺身My favorite ~ 唔係間間日本料理有得食ga~蟹膏花之戀以蟹膏取代傳統蛋黃醬,味道又夾到bor!火炙三文魚腩、火炙芝士三文魚腩、鵝肝壽司油香四溢好juicy~18禁三文魚 (軍艦)Menu上有2隻辣椒🌶️,但對於我實在太小兒科la😂牛油果🥑軟殻蟹沙律有別於一般沙律,特別用咗甜芥末醬做dressing, 軟殻蟹酥脆惹味~紫蘇梅醬雞肉串燒總覺得紫蘇葉有種特別的魔力,加上梅醬、令雞肉食落口感更豐富~真係好飽飽呀~ 😂 (其實係我太貪心je)建議大家可以3,4個朋友一齊去,叫多幾款野食開心share la~~特別想讚下呢度侍應,有禮又勤快,仲會定時幫你加茶,俾個like你地呀!💛👍🏻
女人呢有時係比較矛盾既,鍾意多選擇、但又有選擇困難症😂
我一個人都忍唔住order咗幾樣野,好彩最後食得曬😂

活赤貝刺身
My favorite ~ 唔係間間日本料理有得食ga~

蟹膏花之戀
以蟹膏取代傳統蛋黃醬,味道又夾到bor!

火炙三文魚腩、火炙芝士三文魚腩、鵝肝壽司
油香四溢好juicy~

18禁三文魚 (軍艦)
Menu上有2隻辣椒🌶️,但對於我實在太小兒科la😂

牛油果🥑軟殻蟹沙律

紫蘇梅醬雞肉串燒

特別想讚下呢度侍應
有禮又勤快,仲會定時幫你加茶,俾個like你地呀!💛👍🏻
2020-11-19
2020-11-26 173 瀏覽
係銅鑼灣搵日本野食,見到呢間好多好評,MENU又好多野食咁,就去試下啦。不過呢個商場既餐廳...大部分都唔係好好食,類似旺角兆萬,所以都冇乜期望。上到去,唔洗等位,當時係8:20pm,經理話9PM後有D壽司半價,有D野食85折,問我地等唔等。睇左個MENU,唔係全部壽司都半價,某D半價某D85折,而且我地都唔諗住叫壽司,所以就費事等啦。入面都有8成滿座,幾多人食喎,只可以分配到角落的二人搭枱位。MENU選擇都幾多,壽司刺身手卷鍋物刺身丼小食拉麵都有。叫左個極上築地魚生丼,想食油甘魚頭鮫野菜鍋但賣晒,唯有叫鮭魚魚頭鮫野菜鍋。北寄貝刺身凍冰冰,一D味都冇超市買都好食過佢極上築地魚生丼咁都好意思收人$168全部刺身都唔新鮮個海膽見到都知咩事,完全試都唔想試,點左一啖食,好臭三文魚又係唔好食其他刺身一樣,唔新鮮三文魚子又腥又咸評分一星都比多佢飯係用白醋唔係壽司醋,好奇怪的味道鮭魚魚頭鮫野菜鍋呢個叫做正常少少,因為始終係熟食,係熱食入面真係得野菜,有一兩舊豆腐,同埋一個三文魚頭鮫個頭都算正常,size正常,味道都正常,始終買個頭番黎煮熟佢姐D皮就好硬,非常多鱗總結,佢D刺身同刺身丼真係好唔掂,好

MENU選擇都幾多,壽司刺身手卷鍋物刺身丼小食拉麵都有。

北寄貝刺身
凍冰冰,一D味都冇
超市買都好食過佢
北寄貝刺身

極上築地魚生丼
咁都好意思收人$168
全部刺身都唔新鮮
個海膽見到都知咩事,完全試都唔想試,點左一啖食,好臭
三文魚又係唔好食
其他刺身一樣,唔新鮮
三文魚子又腥又咸
評分一星都比多佢

飯係用白醋唔係壽司醋,好奇怪的味道
極上築地魚生丼
海膽

鮭魚魚頭鮫野菜鍋
呢個叫做正常少少,因為始終係熟食,係熱食
入面真係得野菜,有一兩舊豆腐,同埋一個三文魚頭鮫
D皮就好硬,非常多鱗
鮭魚魚頭鮫野菜鍋

總結,佢D刺身刺身丼真係好唔掂,好唔新鮮,亦唔係平,一個刺身丼$168竟然係咁既質素,刺身放題冇分別,甚至有D放題係更好食。
服務正常
環境較逼
2020-11-24
2020-11-24 60 瀏覽
在銅鑼灣食飯一般都予人唔抵食觀感,仲要係日本料理,都好大部份去左租金,這間令我幾有surprise~~~今次食呢間築地 係金百利, 小店中午時間都幾爆人係這種疫情期間都幾旺場👍👍首先上左個 冰甜話梅蕃茄呢個正,好好味又開胃!! 必點甜甜小酸👍👍👍👍👍馬刀背 赤貝 sashemi 新鮮👍👍👍仲叫左個廣島蠔斧飯呢個即場煮 要等20分鐘值得👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍都有成3碗,好好味👍👍👍👍😂😂👍必點食左尾會有飯焦,焦香令個飯又唔同左😋😋😋今餐好有驚喜,下次銅鑼灣食日本野有膽了👍👍
今次食呢間築地 係金百利, 小店中午時間都幾爆人
係這種疫情期間都幾旺場👍👍

首先上左個 冰甜話梅蕃茄
呢個正,好好味又開胃!! 必點
甜甜小酸👍👍👍👍👍

馬刀背 赤貝 sashemi 新鮮👍👍👍

仲叫左個廣島蠔斧飯
呢個即場煮 要等20分鐘
值得👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

都有成3碗,好好味👍👍👍👍😂😂👍
必點
食左尾會有飯焦,焦香令個飯又唔同左😋😋😋

今餐好有驚喜,下次銅鑼灣食日本野有膽了👍👍
  • 直火炊廣島蠔釜飯鍋
  • 話梅蕃茄
今日兩老喺港島區拍住拖咁等都係喺港島區放工既我~ 媽媽話想食日本菜,揀左👉🏼築地日本料理,佢話冇得去築地就唯有去呢間築地啦🤣我地三個食左一個二人前精選套餐($298)再加一個小食同一個卷物!➿青龍🐉 ($50)海膽 • 吉列蝦 • 青瓜海膽幾新鮮~吉列蝦暖暖der,可見即叫即炸同卷👍🏽 飯卷外沾滿紫菜粉,好香☺️➿芝士玉子燒 ($58)大量木魚碎喺玉子燒上面跳舞😆 玉子好嫩滑,味道甜甜的!入面仲加左大量mozzarella🧀 好正啊!講下個二人前精選套餐($298)➿串燒拼盤燒菠蘿🍍不嬲都係無敵既!雞柳同雞翼都燒得唔錯,唔會燒到乾柴~A. 沙律🥗 (2選1) ➿蟹籽沙律份量最多既係蟹籽、青瓜絲🥒 同沙律醬😛 其次係蟹柳絲~ 二人份黎講,份量都幾多,我地三個分就岩岩好!B. 小食🍢 (6選1) ➿海鮮野菜天婦羅係將雜菜同海鮮切絲、塑型、再拎去炸既天婦羅!所有野都切絲切得好幼細,係心機野黎!食到入面有南瓜🎃紅蘿蔔🥕魷魚🦑 食半舊既我都覺得好飽肚,可見幾有份量!C: 主食🍜 (4選2) ➿黑蒜油豬軟骨拉麵豬軟骨唔係淨係燜過,仲有炙燒過,肥膏部分處理到變啫喱狀😈 略嫌湯底油左d!➿牛肉野菜壽喜燒

➿青龍🐉 ($50)
海膽 • 吉列蝦 • 青瓜

➿芝士玉子燒 ($58)

講下個二人前精選套餐($298)
➿串燒拼盤

A. 沙律🥗 (2選1)
➿蟹籽沙律

B. 小食🍢 (6選1)
➿海鮮野菜天婦羅

C: 主食🍜 (4選2)
➿黑蒜油豬軟骨拉麵

➿牛肉野菜壽喜燒
壽喜燒湯底濃郁,甜甜的~ 牛肉有d韌,好彩有唔少既雜菜,冬菇、秋葵、小棠菜、娃娃菜⋯⋯ 白飯上面有飯素😆

D: 甜品🍨 (6選2)
➿柚子蛋糕
蛋糕係由一層mousse一層原味即海綿蛋糕咁組成,略嫌mousse既柚子味唔夠重~~

特飲x2 💁🏽‍♀️
➿熱焙茶拿鐵

奶香味重d,不過幾滑既!
平時Cafe先會見到既飲品,竟然喺呢度飲到!質素算係咁😌

➿草莓石榴熱情果梳打
有士多啤梨🍓既色澤,味道上就覺得石榴味重少少~

整體黎講💁🏽‍♀️
二人前精選套餐既配搭好豐富,質素中規中矩,我地三個都食到好飽好飽啊!😋 同埋好欣賞佢地有聘用聽障既員工,feel到佢好盡力咁serve我地,係度同佢打氣先,加油加油加油!💪🏽😀
2020-11-23 43 瀏覽
日前銅鑼灣Sogo大減價,立即和朋友來大手入貨逛完街拿著一袋二袋的戰利品到對面的金百利廣場覓食!最後選定了吃日本菜就來到築地👉🏻食物: 4/5▪️牛肉鍋天氣涼吃鍋物就最好不過整個鍋十分豐富,有牛肉有蛋有大量蔬菜有粉絲,岀街吃飯常常蔬菜攝取不足,點請款牛肉鍋就營養均衡健康而且亦夠飽!▪️三文魚壽司三食包括淨三文魚、蟹膏三文魚和火炙三文魚腩,一次過吃到三款不同味道及口感▪️雞軟骨串燒又香又脆▪️牛舌串燒厚度適中,香口不韌
日前銅鑼灣Sogo大減價,立即和朋友來大手入貨

👉🏻食物: 4/5

▪️牛肉鍋
天氣涼吃鍋物就最好不過

▪️三文魚壽司三食

▪️雞軟骨串燒
又香又脆

▪️牛舌串燒
厚度適中,香口不韌
位於銅鑼灣記利佐治街1號金百廣場7樓築地,交通非常便利,在SoGo正門對面。餐廳以居酒屋格調,中午推出午市套餐,性價比超高,座無虛席。餐前菜三品盛合:有中华沙律、海瓜子、魷魚软骨,非常开胃。每次去必點的石燒鰻魚炒飯,保持一貫的好水準,石鍋非常保溫,熱辣辣香噴噴,鰻魚汁滲透米飯裡更加美味。汁澆魷魚筒:大大個整隻魷魚,肉質新鮮Q彈,燒到恰到好處,香噴噴,有咬口。加州卷:有蟹柳、牛油果,青瓜,好味又健康。