餐廳: 築地日本料理 (金百利廣場)
資訊:

2020-12-14 1299 瀏覽
趁限聚令尚俾兩人,好難得咁可以出銅鑼灣,梗係久違咁食下最愛嘅日本嘢。哩間餐廳嘅裝修,就好似日本嘅居酒屋咁,好有風味。就算去唔到日本,都可以想像下。而且出品好唔錯好新鮮,食完覺得好滿足,係疫情下嘅小確幸。清酒蛤蜊,上枱嘅時候仲係滾熱辣蛤蜊好鮮味,係非常乾淨嘅。而湯亦都可以飲下,係好鮮甜,菜都吸晒鮮味。蟹肉香芒蟹籽沙律份量其實好多,芒果係好甜嘅,加上青瓜絲好清新香芒鵝肝手卷  &  牛油果軟殼蟹手卷軟殼蟹手卷係我最鍾意食嘅手卷,炸到香脆嘅軟殼蟹,夾住沙律醬同牛油果,一軟一脆又好味芝士雞卷呢個真係好正好邪惡!雞肉夾住芝士一齊炸,中間有蘿蔔同青瓜,中和翻飽膩嘅感覺,加上表面淋嘅酸甜沙律醬,完全唔會覺得膩,而係好香口,好想食多件。而且份量好足,食完感覺飽肚好多。單點壽司我最鍾意蟹肉蟹膏軍艦,蟹膏香味充滿成個口腔同鼻腔,真係好幸福,我係蟹嘅超級粉絲😆火炙三文魚壽司都非常香口鵝肝壽司,呢個唔使講,食完齒頰留香非常可愛嘅芥辣波波,餐廳真係好有心思置身日本居酒屋一樣,輕輕鬆鬆食餐好嘅,有幾多煩惱都暫時唔理啦
清酒蛤蜊
清酒蛤蜊,上枱嘅時候仲係滾熱辣
蟹肉香芒蟹籽沙律
份量其實好多,芒果係好甜嘅,加上青瓜絲好清新
單點壽司
火炙三文魚壽司都非常香口
鵝肝壽司
鵝肝壽司,呢個唔使講,食完齒頰留香
非常可愛嘅芥辣波波,餐廳真係好有心思
2020-12-07
鵝肝壽司