2017-01-24 787 瀏覽
旺角中心真係越黎越多野食,好似第二個葵涌廣場一樣,超多小食可以吃😂偽文青去呢兩個地方都是食野多過行街買野😽而今次就試下旺角中心1/F #築卷 既手卷。偽文青妹妹話呢個半板海膽壽司好好食,好足料,除了有海膽舖面外,查實手卷內仍然有海膽係入面,話啖啖海膽啵😆.至於不愛吃生的我 就點了火炙三文魚 同玉子燒😺火炙三文魚 有三塊半生熟三文魚 都可以既 但我就麻麻地咁多沙律醬 同埋唔係太夾個味道😅.而玉子燒 我確是欣賞既🙆🏼厚厚既玉子燒 比平時食既 再大舊少少 燒芝士舖面 內有白飯 加埋個醬汁 又幾好味😽.食完兩舊壽司 都半飽啦😆.
食完兩舊壽司 都半飽啦😆
外賣自取
1K
2017-01-23 282 瀏覽
距離上次去旺中都有一段時間,週六晚上過左黎食少少野作為手卷控,見到築卷都要一試,呢度嘅定價有啲特別… 平價嘅手卷$10-$20款式都有唔少,但某啲雙拼款價格較高,例如我經常食嘅三文魚拼帶子36蚊但見到實物份量都覺得合理,比較接近葵廣嘅大大舊路線,相對飽肚啲~三文魚拼蟹籽手卷 $28  三文魚兩大件、厚切、冇筋位,食落滿足,帶到2/3都仲食到!蟹籽嘅份量亦都唔少。紫菜未至於腍,但唔算好脆。成條手卷都幾具份量,飯多,並且已經調味整體係不錯食,可以一試!最鐘意呢度嘅手卷實物,比圖片賣相好,起碼唔係影出黎大大舊,得個樣。
距離上次去旺中都有一段時間,週六晚上過左黎食少少野

作為手卷控,見到築卷都要一試,呢度嘅定價有啲特別…

三文魚拼蟹籽手卷 $28

三文魚兩大件、厚切、冇筋位,食落滿足,帶到2/3都仲食到!
蟹籽嘅份量亦都唔少。紫菜未至於腍,但唔算好脆。

成條手卷都幾具份量,飯多,並且已經調味

整體係不錯食,可以一試!
三文魚拼蟹籽手卷
2017-01-14
$30 (宵夜)
三文魚拼蟹籽手卷
2016-11-25 338 瀏覽
今日唔算太多人,係我前面得一個人等緊,但係前後計埋order時間都等左5分鐘左右先有得食,好彩唔趕時間~(京蔥吞拿魚手卷 $26)味道3/5賣相4/5吞拿魚厚薄適中,而且份量幾多,食到底都仲食到吞拿魚。不過就唔算特別好味同新鮮。至於京蔥好香口,同吞拿魚嘅味道好配合。手卷飯量唔算太多,係料多飯少,對於我呢D唔特別鍾意食飯嘅人岩岩好。
京蔥吞拿魚手卷
(京蔥吞拿魚手卷 $26)
味道3/5
賣相4/5
至於京蔥好香口,同吞拿魚嘅味道好配合。

2016-11-25
5 分鐘 (堂食)
2016-11-14 224 瀏覽
去到旺角中心 購物係一回事 但總要填咗肚先 有啲餓嘅我 要咗客手卷 手卷款式好多 揀咗一陣至諗到食咩 明太子手卷明太子分量都幾多 係食食下會跌落黎既程度 飯既量都被我想像中大 所以都幾飽肚 上面有沙律醬 加埋珍珠米 好正 唔鐘意沙律醬既 仲可以落鼓油同 隱形wasabi 😀

明太子手卷
2016-11-12
2 分鐘 (堂食)
2016-09-15 307 瀏覽
而家手卷店真係開到成行成市,行下街睇下衫又見到間,少少地試下先門面有好多手卷相,真係卷多眼亂冇乜人等,order完俾完錢點完就直接叫師傅整,等2,3分鐘就有得食。海膽並無馬糞咁搶,有淡淡鮮甜味,紫菜仲有少少脆。但飯就有D暖,稍稍減分。食到一半都仲見到有海膽,所以都覺得佢足料。少少豉油調出味道,但冇特別問要唔要辣(Wasabi)補充體力可以再上路
門面有好多手卷相,真係卷多眼亂
半板海膽手卷
海膽並無馬糞咁搶,有淡淡鮮甜味,紫菜仲有少少脆。
但飯就有D暖,稍稍減分。
食到一半都仲見到有海膽,所以都覺得佢足料。

少少豉油調出味道,但冇特別問要唔要辣(Wasabi)

補充體力可以再上路
2016-09-14
其他
2016-08-28 230 瀏覽
以前去旺中都不外乎買平衫,食撈面乜乜乜,最近嚟個小變革,引入咗幾間小食店,令大家食嘢多咗啲選擇,其中呢間手卷店引起咗我注意,因為佢賣半板海膽手卷我上星期響其他地方食咗個半板馬糞手卷,所以響呢度都買個半板手卷試試先~就咁睇都好大份,好多海膽,好似雪糕而且粒粒海膽都好分明,咬落去,紫菜係脆嘅,值得嘉許!至於海膽,口感尚算滑身,不過我嫌佢食耐咗味道會略澀,另外海膽份量真係唔少,食到尾都仲有少少海膽,不過我個人嫌飯嘅比例多咗啲,減少啲飯會開心少少~呢個半板海膽手卷45蚊,份量唔少,都算值呢個價嘅~但同之前響另一啲地方食嘅馬糞手卷嘅價錢同味道相比,就無好大意欲食多轉啦~不過想過吓海膽口癮嘅你,呢間都可以一試㗎最後送上價目表做參考~
半板海膽手卷
就咁睇都好大份,好多海膽,好似雪糕

最後送上價目表做參考~
2016-08-28
5 分鐘 (堂食)
2016-08-13 185 瀏覽
又到旺中揾食。 當然不少得去築卷啦。價錢睇落幾吸引,半板海膽手卷都是45元,抵。今次買黃金魷魚手卷,16元。等了約七分鐘,手卷到手了 ,你會feel 到飯仍是暖暖的。其實飯量不多,四啖可吃完, 紫菜好脆,食落卜卜聲, 魷魚及魚子雖然凍涑哋,但都好好味。由於太細件 ,唯有吃多件。三文魚手卷,16 元,三文魚色澤不錯,都好鮮甜。店旁有調味角,有豉油及隱形wasabi 供食客選擇。由於想提升三文魚味道,便加些豉油及隱形wasabi。咁就出事了,加了約五滴wasabi, 其 一股辣味,上就刺激鼻孔,令鼻塞情況立即通晒,下至氣管,差點哮喘發作,搞到我兩眼不停掉淚水。各位下次落隱形wasabi 真是要考慮清楚。
又到旺中揾食。 當然不少得去築卷啦。
價錢睇落幾吸引,半板海膽手卷都是45元,抵。
由於太細件 ,唯有吃多件。
三文魚手卷,16 元,三文魚色澤不錯,都好鮮甜。
店旁有調味角,有豉油及隱形wasabi 供食客選擇。

外賣自取
2016-08-04 218 瀏覽
旺角中心近來開了不少小食店,『 築卷』就是其中一間。店如其名,築卷專賣外賣手卷,所以今次也點了「海膽拼三文魚籽手卷」來試!由於是即叫即製,等候時間不算太長,10分鐘左右就有得吃。手卷的表面鋪滿海膽和三文魚籽,多到我在吃時不小心掉了幾粒魚籽😅海膽算大件,也很鮮甜,一點也不腥!因為飯是微暖的,所以紫菜已有點軟軟的。值得一讚的是手卷內也包有海膽,所以吃到底不只有白飯加紫菜呢。實在非常值得一試,下次必定會再來吃!------------------------------By alvahana (ig: alvahana)
旺角中心近來開了不少小食店,
『 築卷』就是其中一間。
店如其名,築卷專賣外賣手卷,
所以今次也點了「海膽拼三文魚籽手卷」來試!
由於是即叫即製,
等候時間不算太長,
10分鐘左右就有得吃。
海膽拼三文魚籽手卷
手卷的表面鋪滿海膽和三文魚籽,
多到我在吃時不小心掉了幾粒魚籽😅
海膽算大件,也很鮮甜,一點也不腥!
因為飯是微暖的,
所以紫菜已有點軟軟的。
值得一讚的是手卷內也包有海膽,
所以吃到底不只有白飯加紫菜呢。

實在非常值得一試,
下次必定會再來吃!

By alvahana (ig: alvahana)
海膽拼三文魚籽手卷