2021-09-15 114 瀏覽
作為叉燒控既小編,見到友台介紹呢間 #竺扶大班燒味,專登過海試下佢。果日系星期六1點,唔需要排隊,但我地食完出返黎,已經見到有D人排緊。我地叫左以下午餐:叉燒切雞配瀨粉叉燒真系好。好。味!!睇落無咩肥膏但唔柴,仲有香烤味,加上微暖既溫度,味道一流! 切雞就正常發揮,可以再嫩D燒腩仔燒鵝配瀨粉燒腩仔皮脆肉嫩,肥瘦適中,可以唔沾醬,因為都幾咸。燒鵝一樣,唔會過肥,成口油,但多2舊就 覺得咸。

叉燒切雞配瀨粉

燒腩仔燒鵝配瀨粉
  • 叉燒
2021-09-12 176 瀏覽
燒味飯都算係Fatbrown 嘅其中一種最愛,聽到有好食嘅燒味飯都會去試吓今日就嚟到灣仔一間大紅嘅燒味飯,竺扶食咗四寶飯,啲人話佢啲叉燒好正,咁就一定要試吓餐廳嘅座位唔多,人客都幾多,所以待應都一副唔憂做嘅樣,對啲客人呼呼喝喝食得茶餐廳,都預咗態度唔會好,但係呢間燒味舖啲侍應嘅態度真係世界級四寶飯$56一坐落去叫咗個四寶飯,叫飯嘅時候個待應已經好冇禮貌,自己聽唔清楚又要吼返個食客講真個叉燒係真係幾好食嘅,設計同埋紅腸就同出邊冇咩分別,食完其實都幾滿足不過呢杯嘢飲叫極都唔黎,催咗佢兩次仲要黑住面拎過嚟,飲咗兩啖個侍應嘈住叫我哋快啲走,大佬唔係想霸住你張枱,係你唔俾杯嘢飲我,真係離晒大譜
四寶飯$56

2021-09-07 119 瀏覽
相信燒味大家都由細食到大啊媽諗唔到煮咩就一定係買燒味💁🏻‍♀️係灣仔就俾呢間金黃色裝修既燒味店吸引住目光✨原來係一間由藍帶廚師主理既新式燒味店🤩.黯然銷魂鴛鴦飯 HKD68全港首創‼️‼️(半肥瘦叉燒➕冰燒鳳凰雞➕煎雙蛋)半肥瘦叉燒選用波蘭黑豚肉🐖鬆軟多汁不肥膩 叉燒邊邊微焦好香口🤤冰燒鳳凰雞係採用無骨雞扒 方便大家大大啖食配上秘制鳳凰辣汁 超級過癮.古井燒鵝化皮乳豬 HKD88 轉 #鵝汁撈粗 +HKD10自設太空爐每日燒出隻隻皮脆肉嫩燒鵝脆卜卜乳豬再加上鵝汁撈粗 油香十足👍🏻.金銀菜羅漢果煲豬腱湯 HKD12每日有不同老火靚湯 飲得出真材實料🤤絕對唔係平時飲到既味精水飲完成個人舒服哂.海蜇汾蹄 HKD78夏天必食涼拌菜✨爽脆海蜇再加上汾蹄 非常涼爽.凍羅漢果茶 跟餐+HKD7自家製羅漢果茶甘甘甜甜 消暑一流👍🏻
相信燒味大家都由細食到大
啊媽諗唔到煮咩就一定係買燒味💁🏻‍♀️
係灣仔就俾呢間金黃色裝修既燒味店吸引住目光✨
原來係一間由藍帶廚師主理既新式燒味店🤩
黯然銷魂鴛鴦飯 HKD68
全港首創‼️‼️(半肥瘦叉燒➕冰燒鳳凰雞➕煎雙蛋)
半肥瘦叉燒選用波蘭黑豚肉🐖
夏天必食涼拌菜✨爽脆海蜇再加上汾蹄 非常涼爽
凍羅漢果茶 跟餐+HKD7
自家製羅漢果茶甘甘甜甜 消暑一流👍🏻
2021-09-06
有日經過灣仔街市 發現呢間裝修得金碧輝煌既燒味店 😂✨店員大聲吆喝 新鮮出爐啊喂!好賣力咁款📣.🔸 黯然銷魂鴛鴦飯 $68|🌟:4.4/5聲稱係全港首創 好評如潮 🔥平時麻麻哋燒味既我 都嗌咗碗試下 🤤鴛鴦係指半肥瘦叉燒+冰燒鳳凰雞兩樣都好厚肉 唔會太韌 整得好入味 👍🏻重點卑咗double 太陽蛋 🍳 加上佢個秘製鳳凰汁 🥢 撈飯食一流~唯一係覺得個豉油落多咗少少 鹹咗啲啲 不過整體都係一個高質抵食 🌟.🔸 燒鵝五寶飯 $88|🌟:4.2/5本人就唔係太食燒鵝 😂 但見店家sell 自設太空爐燒燒鵝 隻隻都皮脆肉嫩 🔥 我個friend見幾吸引就嗌咗個燒鵝五寶飯✨朋友食評:肉量好多 每一樣都有肉汁 唔會乾柴柴🧏🏻‍♀️ 燒鵝有一件超肥美 佢食得好滿足😎.🔸 時日老火湯 $12(跟餐+$6)|🌟:4.8/5推薦‼️作為一個熱愛飲中湯既人 🥣呢個老火湯真心足料好飲 有家的感覺 😂🏠雖然係普通青蘿蔔粟米豬骨湯 但佢地有落陳皮調味 😯 味道濃郁好多對比出面有啲餐廳一飲就知落咗味精/冰糖😓呢間真係原汁原味 👍🏻 價錢又唔係貴 跟餐就推薦要加 ➕➕➕.🔸上湯浸菜芯 $16|🌟:4.0/5普通屋企都煮

有日經過灣仔街市 發現呢間裝修得金碧輝煌既燒味店 😂✨

價錢又唔係貴 跟餐就推薦要加 ➕➕➕

🔸上湯浸菜芯 $16|🌟:4.0/5
普通屋企都煮到既菜 🥬 唔會油
但佢配埋燒味食 好解膩

整體黎講, 狸貓覺得呢間係高質燒味鋪
feel 到店員都好有heart 會主動推薦咩新鮮出爐
陸陸續續都會客人 走入黎外賣/堂食
即使店鋪屈咗入去 都見到有人氣 🔥
但私心最鍾意都係個湯🤤搵日有機會再飲先!

2021-09-01 683 瀏覽
平日lunchtime經過灣仔街市,總會見到呢間位於內街的燒味餐廳有長長的人龍。聽朋友講先知,原來係由藍帶廚神主理,唔怪之得咁受歡迎。今日收工後,燒味癮起,決定嚟買外賣試吓。店內外嘅裝修都係以金黃色做主調,夜晚嚟到,覺得特別搶眼醒神。店面掛滿不同種類的燒味,全部都好有光澤,一睇就知係每日都新鮮出爐,望上去好吸引見到呢款係全港首創,仲附送秘製鳳凰汁,忍唔住要試吓。外賣飯盒包得好整齊,鳳凰汁另上黯然銷魂飯最重要係撈飯嘅汁!兩隻蛋外賣拎到返去仲係流心,篤落去啲蛋汁流晒出嚟,撈飯一流。秘製鳳凰辣汁又好滋味,酸酸辣辣好開胃,蘸完雞忍唔住用晒嚟送飯講返件叉燒,半肥瘦比例剛剛好,食落去軟淋淋,仲要有埋燶邊,真係好香口又外脆內軟燒雞又係值得一讚無論係雞皮定雞肉都好入味,質地剛剛好,唔會太乾身,蘸埋鳳凰辣汁仲正。外賣包裝好有誠意,將燒味同瀨粉分兩層就唔怕影響味道同口感。另外仲可以要求分湯,真係好貼心,拎到返屋企仲可以保留堂食質素燒腩仔皮好脆,肥瘦比例剛剛好燒鵝皮好有光澤,每一件都皮脆肉嫩,自設太空爐燒出嚟嘅口感真係會唔同啲另外仲叫咗蜜汁叉燒,肉質好嫩,蜜汁好夠味鵝汁菜心真係第一次食,呢個係店員介紹的,浸

燒雞又係值得一讚

古井燒鵝  燒腩仔  雙拼瀨粉

燒腩仔皮好脆,肥瘦比例剛剛好

蜜汁叉燒米粉

另外仲叫咗蜜汁叉燒,肉質好嫩,蜜汁好夠味

鵝汁菜心

鵝汁菜心真係第一次食,呢個係店員介紹的,浸咗鵝汁的菜真係好香好甜。

呢度嘅燒味真係好高質,下次再經過要試埋其他款先得
2021-08-31
5 分鐘 (外賣自取)
蜜汁叉燒米粉
鵝汁菜心
  • 古井燒鵝+燒腩仔
  • 上湯瀨粉
2021-09-01 82 瀏覽
今次肥妹仔去咗間由藍帶廚師主理既高檔燒味店 最貴一個飯要成98蚊架😳雖然佢地唔平 仲要係巷仔入面唔多顯眼 但都幾多人食🤤餐廳係新派燒味店🐷座位同裝修都好企理👍🏻喺外邊見到佢哋最出名嘅燒鵝同叉燒 好靚好多汁 即刻衝入去先試下☺️ - 黯然銷魂鴛鴦飯🐷🍳$68 全港首創 係星爺至愛嘅半肥瘦叉燒加煎蛋🤤呢間餐廳就加埋鳳凰雞🐓叉燒係波蘭黑毛豬 有少少燶邊脆脆地☺️咬落好淋好多汁😋本身係拼鳳凰雞 但個日賣曬 所以轉左豉油雞 雞都好滑滑 一啲都唔嚡 豉油都唔會過鹹😁煎蛋有2️⃣隻😳一篤就流晒蛋汁 撈飯一流 呢個飯樣樣野都好好食😚唔怪之得店員極力推薦👍🏻 聽講係每日限量供應架 - 燒鵝五寶飯 $88 五寶飯包括重點燒鵝叉燒燒肉紅腸同半隻鹹蛋😊一次過試曬佢地既招牌 咁多嘢真係飽到嘔 燒鵝好有光澤👍🏻夾起嗰陣已經流晒肉汁 咬落去就更加係爆汁無羶味🤤燒肉層次好分明 一層肥一層瘦😋外皮金黃色勁脆 至於紅腸同鹹蛋就同正常發揮冇乜特別🤔如果鍾意食燒鵝嘅話 可以試吓呢個 餐廳每日都有唔同款式既例湯🥣網上睇啲人話湯好好飲🤤不過當日我地8點幾去到已經賣曬 想叫個鵝汁菜芯都賣曬🥲證明佢地都幾多人幫襯 要食到真係要早啲去啦😔整體

如果鍾意食燒鵝嘅話 可以試吓呢個 餐廳每日都有唔同款式既例湯🥣網上睇啲人話湯好好飲🤤不過當日我地8點幾去到已經賣曬 想叫個鵝汁菜芯都賣曬🥲證明佢地都幾多人幫襯 要食到真係要早啲去啦😔整體來講 係一間值得推薦嘅燒味茶餐廳!
2021-08-25 108 瀏覽
收工又想舒舒服服坐低食個高質素嘅燒味,朋友介紹咗我嚟呢間。燒鵝五寶飯 ($88)呢個飯真係滿足晒多個願望,其實本身想食乳豬,但係夜晚嚟到已經賣晒,想食乳豬記住早啲嚟。五寶飯有齊燒鵝,叉燒,燒腩仔,紅腸同鹹蛋,燒鵝皮脆肉嫩,而燒腩仔就相當之酥化,絕對係上上上級。仲要份量都唔少,每樣燒味都差唔多有五件,食到津津有味。黯然銷魂鴛鴦飯 ($68)呢到就要詳細讚下佢嘅叉燒,佢嘅叉燒係用黑毛豬去燒,所以肉質係相當之香同埋好嫩滑juicy,加上佢燒得好均勻,又係厚砌,每一啖分別食到佢既焦香再食到半肥瘦既口感,正!至於個雞都唔執輸,係去骨嘅,仲要配埋個鳳凰辣汁,非常之夾同好食。仲有兩隻箭太陽蛋撈埋啲飯度,真係太滿足啦。老火靚湯 ($12)星期一至日每日都會唔同嘅,今日係蓮藕綠豆豬𦟌湯,住家湯嘅味道,仲好足料。鵝汁菜心 ($20)食咁多肉點少得嗌返個菜中和下,菜心配鵝汁又幾香。凍鴛鴦 凍檸水 (跟餐 +$7)正常發揮,唔錯。
收工又想舒舒服服坐低食個高質素嘅燒味,朋友介紹咗我嚟呢間。

燒鵝五寶飯 ($88)

黯然銷魂鴛鴦飯 ($68)

老火靚湯 ($12)

鵝汁菜心 ($20)
食咁多肉點少得嗌返個菜中和下,菜心配鵝汁又幾香。

凍鴛鴦 凍檸水 (跟餐 +$7)
正常發揮,唔錯。
係港島返工成日唔知食乜好?前排接左份job係會展個頭,咁岩食lunch又要諗食乜🍴,之後俾我揾到間食燒味既都唔錯咁🐱佢地係灣仔一間精心裝修過既燒味店。店內外以金黃色做主調💛 有別於一般茶記 ,係新式嘅燒味店D16. 燒鵝燻蹄上湯瀨粉 $58由細到大我都好喜歡食瀨粉(唔食瀨粉既,可以揀米粉/河粉,免費轉),不過細個個時好厭啲粉太碎,成日都斷,但佢哩到既瀨粉唔會短chichi,包你食個時仲會見到一條條🍜燒鵝食落口舊舊都啖啖肉🥩食肉獸必叫🐶燻蹄都好肥美又爽口,點埋個酸酸甜甜既汁,好醒胃😝K3. 黯然銷魂鴛鴦飯 $68淨咁聽個名都覺得好正😇碗飯好大兜,入面好多餸,有2隻荷包蛋🍳半肥瘦叉燒🐷同埋燒雞🐔當中用左佢地自己秘制的鳳凰辣汁😉成碗飯都好足料,啲飯既軟硬適中🍚,包你食完一定飽,大食人士可以落單之前嗌加飯(免費)

D16. 燒鵝燻蹄上湯瀨粉 $58

K3. 黯然銷魂鴛鴦飯 $68

2021-08-20 254 瀏覽
同一個好鐘意食燒味飯既朋友仔咁啱係附近行完街,所以特登揀間有得食燒味既舖頭同佢試。暗然銷魂鴛鴦飯$68我自己就唔係好好燒味,但呢個飯真係改變左我既想法!個叉燒好食到我都愛上左😂雞扒皮脆肉滑,點埋個秘制鳳凰辣汁,將個雞升華咗🤩撈埋d汁,清哂成碗飯😋燒鵝五寶飯$88愛好燒味既朋友仔就叫左呢個飯,連佢都唔係好鐘意食飯,話澱粉質肥咼🤣都食晒成碗飯燒鵝好重油香味😋佢仲要話可能係全港最好食既燒味😂再睇一睇個餐單原來係藍帶廚神坐陣,難怪咁高質環境都坐得好舒服,舖頭仲要播mirror既歌。鏡粉朋友話好似同緊教主食緊飯🤣

暗然銷魂鴛鴦飯

我自己就唔係好好燒味,但呢個飯真係改變左我既想法!
個叉燒好食到我都愛上左😂
雞扒皮脆肉滑,點埋個秘制鳳凰辣汁,將個雞升華咗🤩
撈埋d汁,清哂成碗飯😋

燒鵝好重油香味😋
佢仲要話可能係全港最好食既燒味😂
燒鵝五寶飯

再睇一睇個餐單原來係藍帶廚神坐陣,難怪咁高質

2021-08-19
燒鵝五寶飯
在燒味關注組看到有不少人推介這間位於灣仔街市旁的茶餐廳,我已經一早bookmark,待今日剛好要行會展時,先行嚐嚐這間「竺扶大班燒味」。竺扶就在灣仔電車站通過街市的橫街當中,穿入去看到門面掛着大量油光閃閃的燒味就是,非常搶眼。來到出名的燒味店,最好的選擇就當然是要樣樣燒臘都要嚐一嚐,看看質素到底如何。見到竺扶的餐具都有非常多的配搭款式,所以我們就精選了自己最喜歡的燒味來一試。聽聞這裡的燒味都是日日新鮮出爐。⧗ 1. 黯然銷魂飯所謂的黯然銷魂飯,就是一種「叉燒煎蛋飯」,來到燒味店當然要試試這經典燒味特色菜。雞蛋煎至半生熟燶邊,整碟飯都選用半肥瘦叉燒。每一件都肥瘦適中,外層烤得焦香、咬起很軟嫩,入口溶化。還帶點黏性和咬勁,加上特製的大將燒肉汁,一口叉燒一口配有燒肉汁的白飯,是不平凡的好味道。⧗ 2. 古隻燒鵝+燒腩仔 (轉瀨粉)竺扶自設太空爐,每隻燒鵝都好新鮮,燒到皮脆肉嫩。燒鵝皮薄肥美啖肉、脂肪少,甘香回味。今次識食地轉瀨粉當然精明,鵝油浸透瀨粉的油香,簡直大滿足。燒肉的肥瘦比例適中,脂肪和瘦肉層層相間,鬆化、軟腍無渣入口即化!肉香突出更帶炭火味,不會油膩。重點的外皮很脆又鬆化,讚!⧗
⧗ 1. 黯然銷魂飯
黯然銷魂飯
⧗ 2. 古隻燒鵝+燒腩仔 (轉瀨粉)
古隻燒鵝+燒腩仔 (轉瀨粉)
⧗ 3. 老火靚湯(西洋菜蜜棗煲豬腱湯)
見到餐廳有煲老火湯,那就寧願飲湯都不要冷熱飲品。果然,是日靚湯為西洋菜蜜棗煲豬腱湯,非常足料,好飲得來又可以食到湯渣,絕對比普通飲料更值得。
西洋菜蜜棗煲豬腱湯
喜歡食燒味的,不妨過來灣仔一試。
燒味
熱奶茶
2021-08-15
西洋菜蜜棗煲豬腱湯
燒味
熱奶茶
2021-08-19 215 瀏覽
我真係好鍾意食叉燒飯呢度嘅叉燒真係好高質好出色我喺金鐘公司行過嚟大概要20分鐘都在所不惜我已經喺呢度嘅常客記得第一次嚟係食暗然銷魂飯一啖食落口已經覺得驚為天人食神咁款啲叉燒又淋又香,正宗半肥瘦好好食記得第二次嚟食就好失望D 叉燒好乾好瘦好柴當時好唔開心因為專登行咗20分鐘,個腦諗住叉燒飯叉燒飯咁樣去,結果咁樣好失望所以我忍唔住同個員工講咗我話我可唔可以加錢俾你換返幾舊靚叉俾我點知佢冇收我錢直接俾咗成碟好靚嘅叉燒我佢話叉燒唔靚唔得嘅,佢話我應該出聲我話我俾返錢佢話唔使結果我就買多啲嘢斬料返屋企好欣賞佢哋嘅服務態度從此我就成為咗常客總之就係叫叉燒飯嘅時候一定要講明咗半肥瘦(雖然第一次唔使講都好靚)不過講明就一定冇事雖然間唔屎都會冇咁靚不過整體來講都係好高質好好食次次食完都好滿足服務來講燒味舖你都唔會expect有啲咩服務不過我覺得燒味舖來講佢哋算服務幾好但係之前請我食碟叉燒嗰個阿叔好似已經冇做😢

我真係好鍾意食叉燒飯
呢度嘅叉燒真係好高質好出色
我喺金鐘公司行過嚟大概要20分鐘
都在所不惜
我已經喺呢度嘅常客
記得第一次嚟係食暗然銷魂飯
一啖食落口已經覺得驚為天人
食神咁款
啲叉燒又淋又香,正宗半肥瘦
好好食
記得第二次嚟食就好失望
D 叉燒好乾好瘦好柴
當時好唔開心
所以我忍唔住同個員工講咗
我話我可唔可以加錢俾你換返幾舊靚叉俾我
點知佢冇收我錢
直接俾咗成碟好靚嘅叉燒我
佢話叉燒唔靚唔得嘅,佢話我應該出聲
我話我俾返錢
佢話唔使
結果我就買多啲嘢斬料返屋企

好欣賞佢哋嘅服務態度

從此我就成為咗常客

總之就係叫叉燒飯嘅時候一定要講明咗半肥瘦
(雖然第一次唔使講都好靚)
不過講明就一定冇事

但係之前請我食碟叉燒嗰個阿叔好似已經冇做😢

半肥瘦叉燒飯
半肥瘦叉燒飯
2021-08-13 707 瀏覽
第一次慕名而來到灣仔食燒味😅點解咁巴閉因為佢係藍帶總廚主理平民價錢嘅頂级燒味😋😋嘩!去到門口已經勁多人呀😅排曬長龍等外賣嘅又有、入去鋪頭食嘅又有。。我住九龍區諗住入去食嘅😅不過實在太多人🤣😂等得太耐所以決定改變策略買外賣😉😉舖頭職員好好㗎 👍見到我睇外賣紙,即刻喺度問我想食咩飯,我知道呢度燒味好出名,燒鵝同埋叉燒仲更加出名,所以樣樣都想食佢就推介我地食, 燒鵝豉油雞飯同埋燒鵝叉燒撈米粉, 我見到佢啲乳鴿咁靚,忍唔住加多咗隻乳鴿㖭呀😋😍由香港區坐地鐵即刻返九龍區開餐,返到屋企啲飯仲係暖粒粒,即刻食啱啱好😋 嘩一打開盒燒鵝豉油雞飯好多醬汁呀,豉油雞上面仲有好多薑蔥👍燒鵝真係一流好好味❤你睇下皮光幾靚呀👍食落去啖啖肉汁滲出嚟呀,好耐冇食過咁好味嘅燒鵝囉 😍啲雞好軟淋淋好入味呀👍一盒飯可以分開兩大碗比小朋友一人一碗食得好開心喎 ❤細嗰個仲話要添飯㖭可惜冇曬 因為已經食曬喇🤣😅🤣 到我打開我哋嗰個燒鵝叉燒撈米粉,嘩!好大兜分兩層好窩心喎❤咁啲米粉呢係唔會黐到啲肉啦,啲肉呢係擺上層啲米粉係擺下層仲有個湯個湯,其實咁遠攞到返嚟,d米粉初頭有少少乾嘅,但係倒咗啲湯落去,即時變返軟林林呀😍仲勁好味添呀,

到我打開我哋嗰個燒鵝叉燒撈米粉,嘩!好大兜分兩層好窩心喎❤咁啲米粉呢係唔會黐到啲肉啦,啲肉呢係擺上層啲米粉係擺下層仲有個湯個湯,其實咁遠攞到返嚟,d米粉初頭有少少乾嘅,但係倒咗啲湯落去,即時變返軟林林呀😍仲勁好味添呀,燒鵝梗係勁好味啦👍估唔到的叉燒畀小朋友搶劫一空😂點解因為肥瘦適中嗰啲叉燒勁好味👍小朋友食到啖啖肉又juciy肥瘦適中的肉軟淋淋好入味,緊係比佢地食晒啦。🤣😂
最後梗係食乳鴿啦一人一隻好好味呀,軟淋淋好入味,好耐冇偉乳鴿㗎喇 😍😍❤好正呀!

下次一定要去門市,買一隻燒鵝返屋企慢慢歎😁😁
燒鵝叉燒
燒鵝叉燒
  • 燒鵝豉油雞飯
  • 燒鵝叉燒撈米粉
2021-08-12 82 瀏覽
呢間餐廳由藍帶總廚主理🎖自設太空爐,每日新鮮出爐各款燒味🥢💗黯然銷魂鴛鴦叉飯 ($68)叉燒選用波蘭黑毛豬🇵🇱以山楂水鬆肉8個鐘,肉質更加柔軟鬆化🐖先用大火燒香表面,再用慢火烤鎖緊肉汁,過程中會上兩次麥芽糖同蜜糖,以大火燒至燶邊,肉味特別濃郁,醃得入味帶蜜香🍯無骨雞扒燒至外皮焦香,肉質嫩滑彈牙🐓蘸上秘制鳳凰辣汁,味道酸辣開胃,泰式風味十足🌶太陽煎雙蛋邊位焦脆,半熟流心蛋黃配上甜豉油,撈飯係絕配🍳💗鵝脾燒腩仔雙拼 ($132)燒鵝選用9個月大嘅佛山黑鬃鵝🦆先加入陳皮炒醬,再風乾8個鐘,用米酒擦面後再燒。鵝皮光滑香脆,肉質細嫩多汁,肥瘦適中,帶鵝油甘香。蘸上自家製酸梅醬,有助解膩🫒燒腩仔選用荷蘭豬仔🇳🇱鹽燒豬皮金黃鬆脆,肉質肥瘦相間,鹹香腍滑,油脂剛好🐷💗冬瓜薏米白豆煲豬骨湯 (+$6)老火靚湯標榜無加味精,味道都幾清甜,不過有d鹹。入面有少量湯渣,真材實料🍲
呢間餐廳由藍帶總廚主理🎖自設太空爐,每日新鮮出爐各款燒味🥢
💗黯然銷魂鴛鴦叉飯 ($68)
太陽煎雙蛋邊位焦脆,半熟流心蛋黃配上甜豉油,撈飯係絕配🍳
黯然銷魂鴛鴦叉飯

💗鵝脾燒腩仔雙拼 ($132)
鵝脾燒腩仔雙拼

💗冬瓜薏米白豆煲豬骨湯 (+$6)
冬瓜薏米白豆煲豬骨湯
2021-08-10
黯然銷魂鴛鴦叉飯
鵝脾燒腩仔雙拼
燒味飯應該係香港人既集體回憶😋細細個見到屋企人斬料加餸就好開心🤪依家好味又正宗既燒味店已經買少見少😔但最近俾我發現喱間燒味店🤩見OpenRice 有好多好評加上吊係店內既燒味都好吸引😝😝仲有藍帶廚師坐陣,點可以唔試試佢😜👨🏻‍🍳黯然銷魂鴛鴦飯 $68 (半肥瘦叉燒+冰燒鳳凰雞(無骨)+煎雙蛋)喱個配搭真係超級正!有齊曬朋友鐘意食既野😆叉燒肥瘦適中,完全唔會痴牙之餘口感仲一流🤤冰燒鳳凰雞就有少少鞋口🤏🏻但因為個皮係燒過既所以好香口😻而個飯溝左燒味既油份之後係粒粒分明👍🏻👍🏻🥢燒鵝,燒腩仔上湯瀨粉 $58好開心喱度有瀨粉食😭😭😭細細個最鍾意就係食瀨粉🤫🤫燒鵝油份好足😝😝而且啖啖肉👍🏻如果怕肥既建議食返叉燒🤟🏻燒腩仔個皮好脆而且唔會太肥🥳最緊要係唔會太咸!出面既燒味檔都會整到好咸🤭🥕老火靚湯 $6(跟餐)喱度每日都有唔同既靚湯飲😋我係星期六去就有青紅蘿蔔煲豬骨啖湯幾入味,而且冇好重既味精味🤓🥤凍羅漢果茶 $7(跟餐)羅漢果茶幾好飲😍羅漢味唔會太重好易入口😚
燒味飯應該係香港人既集體回憶😋
細細個見到屋企人斬料加餸就好開心🤪
依家好味又正宗既燒味店已經買少見少😔
但最近俾我發現喱間燒味店🤩
仲有藍帶廚師坐陣,點可以唔試試佢😜

👨🏻‍🍳黯然銷魂鴛鴦飯 $68
(半肥瘦叉燒+冰燒鳳凰雞(無骨)+煎雙蛋)
喱個配搭真係超級正!有齊曬朋友鐘意食既野😆
叉燒肥瘦適中,完全唔會痴牙之餘口感仲一流🤤
冰燒鳳凰雞就有少少鞋口🤏🏻

燒鵝油份好足😝😝而且啖啖肉👍🏻
如果怕肥既建議食返叉燒🤟🏻
燒腩仔個皮好脆而且唔會太肥🥳
最緊要係唔會太咸!出面既燒味檔都會整到好咸🤭

🥕老火靚湯 $6(跟餐)
喱度每日都有唔同既靚湯飲😋
我係星期六去就有青紅蘿蔔煲豬骨
啖湯幾入味,而且冇好重既味精味🤓

🥤凍羅漢果茶 $7(跟餐)
羅漢果茶幾好飲😍
羅漢味唔會太重好易入口😚

好久沒吃燒鵝了,燒鵝癮起,同事說公司附近有間挺不錯的可以試試,那剛好是星期五,就下班去大吃一餐了!雙拚飯(古井燒鵝+化皮乳豬)(88元)這個一次過吃了兩款我愛吃的燒味!燒味的份量挺不錯的,乳豬也給得挺多的,而且不會肥,皮下只有薄薄的一層肥油,吃起來豬皮酥脆,入口即化,滿口都是油香!而燒鵝就給了鵝胸的部位,但吃起來完全不會覺得老或又乾又柴,肉汁挺多的,鵝味香濃,特別是帶點脆鵝皮,吃起來更是油香十足,非常好吃!雙拚飯(古井燒鵝+叉燒)(58元)這個轉了為瀨粉,不用加錢挺不錯的!瀨粉煮得剛剛好,有點嚼勁,但又非常吸湯,而湯底挺香濃的,配合起來挺不錯!燒鵝就跟我一樣的就不說了,但叉燒也很不錯,這裡給的是半肥瘦叉燒,吃起來蜜汁味非常香濃,而且很入味,吃起來肉質柔軟又多汁,油香十足!玫瑰豉油皇乳鴿(48元)這個也挺意外的,味道比想像中的更加好,乳鴿煮得剛剛好,肉汁非常多,但又非常入味,滿滿的玫瑰豉油,帶一點點的甜,我跟朋友又覺得有點像瑞士汁的感覺,最特別的是乳鴿皮,竟然能吃出爽滑的感覺!所以真的要試一下!

雙拚飯(古井燒鵝+化皮乳豬)(88元)

古井燒鵝+化皮乳豬

雙拚飯(古井燒鵝+叉燒)(58元)

古井燒鵝+叉燒

玫瑰豉油皇乳鴿(48元)
玫瑰豉油皇乳鴿

2021-07-30