2025-02-28 207 瀏覽
大埔上班的老公極力推介這家店繁忙時間基本上一定要排隊或拼座拼座也要吃那麼誇張?肯定不是一般港式茶餐廳貨色這裡是少有有自家燒味的茶餐廳!即使是常餐也可以吃到極美味的叉燒!最近嘉禾看電影成人票才$40看戲前看戲後吃什麼?就試一試!一吃入魂,我想我以後只吃這邊的燒味了雙拼燒味飯燒餓脾(+$10)加叉燒看到閃亮的外皮就知道不簡單皮脆脆的真是欲罷不能肉質有一陣陳皮的香味!上佳之作叉燒半肥瘦,入口嫩滑微甜微脆的外皮,啖啖蜜糖焦香我給這碗飯100分!黯然銷魂飯自食神後不少餐廳用此名字來形容叉燒飯但對得起這大名的說真的只有這家看到叉燒的顏色就知道對辦兩隻太陽蛋,加上少許豉油,一條青菜蛋汁和叉燒的蜜汁和豉油是絕妙的配搭!將港式美食發揮得淋漓盡致午餐送餐湯和餐茶餐湯不是味精湯水,非常足料的奶茶香濃奶滑,入口非常醇厚有舊式茶餐廳的味道真的有點感動(因為我是港式奶茶控)由食物到餐茶也做得一絲不苟怪不得如此受街坊歡迎!

大埔上班的老公極力推介這家店
繁忙時間基本上一定要排隊或拼座
拼座也要吃那麼誇張?
肯定不是一般港式茶餐廳貨色
這裡是少有有自家燒味的茶餐廳!
即使是常餐也可以吃到極美味的叉燒!
最近嘉禾看電影成人票才$40
看戲前看戲後吃什麼?就試一試!
一吃入魂,我想我以後只吃這邊的燒味了

雙拼燒味飯
燒餓脾(+$10)加叉燒
看到閃亮的外皮就知道不簡單

皮脆脆的真是欲罷不能
肉質有一陣陳皮的香味!上佳之作

叉燒半肥瘦,入口嫩滑
微甜微脆的外皮,啖啖蜜糖焦香
我給這碗飯100分!

自食神後不少餐廳用此名字來形容叉燒飯
但對得起這大名的說真的只有這家

看到叉燒的顏色就知道對辦

兩隻太陽蛋,加上少許豉油,一條青菜

蛋汁和叉燒的蜜汁和豉油是絕妙的配搭!
將港式美食發揮得淋漓盡致

午餐送餐湯和餐茶
餐湯不是味精湯水,非常足料的

奶茶香濃奶滑,入口非常醇厚
有舊式茶餐廳的味道
真的有點感動(因為我是港式奶茶控)

由食物到餐茶也做得一絲不苟
怪不得如此受街坊歡迎!
2025-02-24 201 瀏覽
今日睇完戲,走出戲院想搵啲好嘢食,轉角就系竺扶大班燒味。呢間燒味茶餐廳成日見到一堆人排隊,尤其係午市同晚市,好受附近街坊歡迎。打開menu見到名菜古井燒鵝,即刻點咗個原隻至尊古井鵝脾併叉燒。鵝肉質緊實唔油膩,配上特製梅醬汁,味道真係好正。至於叉燒,我特意要求瘦叉!呢個瘦叉係我今年食過最好味嘅,一口咬落去,肉質淋得嚟有啲爽口嘅口感,果然冇失望。干炒牛河牛肉滑嫩,河粉炒得適中,麵條唔會黐埋,口感不錯。每條河粉都吸咗醬汁,味道很好。呢間舖嘅店員態度親切,人情味十足,要推介俾朋友!

呢間舖嘅店員態度親切,人情味十足,要推介俾朋友!

2025-02-24 104 瀏覽
皮脆肉香的燒鵝更是很多人的心頭好,尤其是肥厚又嫩滑的燒鵝髀。淋上秘製的燒鵝汁,其味道特別香濃且富有鵝油香氣,佐飯一流。燒鵝脾皮脆,油香,肉質也不會乾柴,絕對物超所值!燒鵝五寶飯齊集叉燒、燒鵝、咸蛋、燒腩仔同紅腸。古井燒鵝,嚴選5斤半比雌鵝,用自家祕制陳皮醬醃制內籠,完美復核古早味道。燒腩仔燒透的外皮脆口鬆化,豬肉調味剛剛好,而且肥瘦均勻,放入口一咬即刻在口中爆發出來!叉燒散發香氣,入口鬆軟,同時不失肉質的咬口;juicy的肉汁與叉燒蜜汁在舌尖上混和,yummy致極!紅腸口感亦佳,咸蛋咸中带甜,口感滑嫩,回味悠長。
燒鵝脾皮脆,油香,肉質也不會乾柴,絕對物超所值!
燒鵝五寶飯齊集叉燒、燒鵝、咸蛋、燒腩仔同紅腸。
紅腸口感亦佳,咸蛋咸中带甜,口感滑嫩,回味悠長。
2025-02-22 200 瀏覽
今日去位於大埔廣場,午市經常爆滿的人氣燒味茶餐廳,餐廳除了主打燒味,亦有港式茶餐廳必食推介:黃金西多、生炸雞髀、沙嗲牛肉麵等。黯然銷魂鴛鴦飯有睇過食神應該都知係叉燒蛋飯,這個加入冰燒鳳凰雞更豐富,叉燒用上半肥瘦梅頭肉相當鬆軟,冰燒鳳凰雞連皮燒,雞皮燒到好薄甜甜地少少脆口,配特製醬汁好合拍。古井燒鵝叉燒飯燒鵝皮香肉嫩,鵝肉味好出,燒鵝皮有炭火香有油香,加上酸梅醬成枝放餐枱任用我最欣賞,叉燒比較瘦但都好軟腍。紅燒乳鴿呢個紅燒乳鴿即叫即做,上枱時店員更會提醒小心太熱,真正皮脆肉嫩,肉汁豐富,調味唔重食到鴿肉原味道。#食神 #黯然銷魂飯 #大埔 #茶餐廳 #古井燒鵝 #叉燒皇#冰燒鳳凰雞 #竺扶
黯然銷魂鴛鴦飯
古井燒鵝叉燒飯
紅燒乳鴿

#食神 #黯然銷魂飯 #大埔
#茶餐廳 #古井燒鵝 #叉燒皇
#冰燒鳳凰雞 #竺扶

🌪️九龍城寨熱潮, 勾起我對黯然銷魂飯嘅癮😙搵咗間區內✨馳名燒味茶記 - 竺扶大班燒味🌟主打各款新鮮出爐燒味🪿, 更有多款🇭🇰港式小菜及常餐等選擇位於大埔廣場外轉角位, 📽️戲院對面店內光鮮整潔, 🤵🏻店員親切友善🔸黯然銷魂飯 $60 6.5/10✅叉燒可選:瘦/ 半肥瘦 🐷叉燒外皮焦香, 肉質軟腍帶肉香識食一定撈埋太陽蛋🍳嘅蛋漿食🍚唯米飯偏乾硬啲🤧🔸至尊古井燒鵝脾飯🪿 $98 6.5/10📃餐牌寫招牌, 仲要有脾, 就試一試🤪🪿鵝肉鮮嫩香濃配自家秘製陳皮醬, 更添香味~🔸熱奶茶 +$3🔸熱檸水 +$3
🌪️九龍城寨熱潮, 勾起我對黯然銷魂飯嘅癮😙
搵咗間區內✨馳名燒味茶記 - 竺扶大班燒味
🌟主打各款新鮮出爐燒味🪿,
更有多款🇭🇰港式小菜及常餐等選擇
位於大埔廣場外轉角位, 📽️戲院對面
店內光鮮整潔, 🤵🏻店員親切友善

🔸黯然銷魂飯 $60 6.5/10
✅叉燒可選:瘦/ 半肥瘦
🐷叉燒外皮焦香, 肉質軟腍帶肉香
識食一定撈埋太陽蛋🍳嘅蛋漿食
🍚唯米飯偏乾硬啲🤧

🔸至尊古井燒鵝脾飯🪿 $98 6.5/10
📃餐牌寫招牌, 仲要有脾, 就試一試🤪
🪿鵝肉鮮嫩香濃
配自家秘製陳皮醬, 更添香味~

🔸熱奶茶 +$3
🔸熱檸水 +$3
2025-02-19 154 瀏覽
住係附近最鐘意去竺扶大班食燒味,最鐘意食呢間古井燒鵝,嚴選5斤半比雌鵝,配搭埋自家祕制陳皮醬醃制,超有細個食過既味道!🌸金牌四寶飯 $58🌟🌟🌟🌟🌟切雞新嫩,厚切嫩滑叉燒,脆皮紅腸還有半隻溜油咸蛋,再配搭埋新鮮薑蔥油拌飯,真係不錯。🌸燒鵝叉燒鵝汁撈瀨 $49+$10🌟🌟🌟🌟🌟燒鵝夠juice,沾埋黃梅醬,也非常惹味;叉燒夠嫩滑,而且厚切,啖啖肉;鵝汁撈瀨精華所在,瀨粉麵質滑捋捋,索晒鵝汁非常惹味。🌸生炸雞脾薯條 $42🌟🌟🌟🌟🌟大大隻炸雞脾,炸到脆卜卜,而且肉質非常粉嫩juice,粗薯條外香脆內軟綿綿。🌸黃金西多士 $35🌟🌟🌟🌟🌟大大件,內裡滿滿花生醬,而且有花生碎。🌸熱奶茶🌟🌟🌟🌟🌟茶底夠靚,配搭埋超濃郁荷蘭鮮牛奶『黑白奶』入口醇滑。🌸熱朱古力🌟🌟🌟🌟🌟濃郁朱古力味,飲完超sweet🌸熱鴛鴦🌟🌟🌟🌟🌟既有濃厚茶香味,又有咖啡既味道,配搭埋『黑白奶』,非常醇滑,回味無窮。🌸例湯(蓮藕淡菜綠豆煲豬腱湯)每天不同款式🌟🌟🌟🌟🌟超足料的例湯,有住家湯既感覺。❣️下午茶時段(14:00-17:00)送熱飲

🌸金牌四寶飯 $58🌟🌟🌟🌟🌟

🌸燒鵝叉燒鵝汁撈瀨 $49+$10🌟🌟🌟🌟🌟

🌸生炸雞脾薯條 $42🌟🌟🌟🌟🌟

🌸黃金西多士 $35🌟🌟🌟🌟🌟
大大件,內裡滿滿花生醬,而且有花生碎。

🌸熱奶茶🌟🌟🌟🌟🌟
茶底夠靚,配搭埋超濃郁荷蘭鮮牛奶『黑白奶』入口醇滑。

🌸熱朱古力🌟🌟🌟🌟🌟
濃郁朱古力味,飲完超sweet

🌸熱鴛鴦🌟🌟🌟🌟🌟

🌸例湯(蓮藕淡菜綠豆煲豬腱湯)每天不同款式🌟🌟🌟🌟🌟
超足料的例湯,有住家湯既感覺。

❣️下午茶時段(14:00-17:00)送熱飲
2025-02-12
15 分鐘 (堂食)
  • 叉燒
  • 鵝汁撈瀨
  • 燒鵝
  • 熱奶茶
  • 熱鴛鴦
  • 生炸雞脾薯條
2025-02-19 123 瀏覽
同事介紹大埔有間出名嘅燒味餐廳喺戲院附近,睇完賀歲片順手去試吓,飯市都多人排隊,果然喺人氣。店員話呢度最出名係古井燒鵝,用秘製陳皮醬醃製古早味,重要嚴選五斤半雌鵝,油脂同肉嘅比例先係最perfect,講到咁堅,一場嚟到就整翻隻至尊古井鵝髀拼叉燒瀨粉($118)🍗,價錢唔算平,但真係真材實料,成隻上大過手掌,仲要無皺皮,咬落脆皮,油脂分佈多,好香啖啖肉👍👍👍佢個酸梅醬係偏甜,同出面食開嘅唔同,開胃可以減油膩感🥢🥢我成隻拎住嚟食,好鬼爽,隔離左右同出面排緊隊嘅都係窗口望住我,唯有俾番個不失禮貌嘅微笑,最後後面嗰台都跟我叫咗個燒鵝瀨🤣🤣,食完個鵝髀🍗飽咗😂,叉燒都大大舊,瀨粉系爽粗嘅,總括嚟講質素對得住價錢👍餐廳裡面擺咗好多獎盃同獎狀,問吓先知老闆係藍帶,唔怪得有咁嘅質素,同事介紹冇錯,隔離台叫個黯然銷魂飯,四十零蚊,下次可以拉佢一齊食。

2025-02-11
5 分鐘 (堂食)
  • 古井燒鵝
2025-02-07 105 瀏覽
竺扶大班燒味(大埔)戀上叉燒由邂逅開始,到大埔探店下午茶餐,選了馳名的竺抹大班燒味,叉燒燒鹅瀨粉是我至喜,下午茶份量足,燒味出色美味,不用等位,奶茶亦唔錯👍😋
竺扶大班燒味(大埔)

戀上叉燒由邂逅開始,
到大埔探店下午茶餐,
選了馳名的竺抹大班燒味,
叉燒燒鹅瀨粉是我至喜,
下午茶份量足,燒味出色美味,
不用等位,奶茶亦唔錯👍😋

2025-02-01 262 瀏覽
燒味魂聽講呢間喺大埔似乎係燒味味人氣店作為少stay大埔嘅大埔人 前排抽到時間嚟串門味分高下一吓Overall 燒味味道唔錯但記得order時要指明係瘦叉肥叉定半肥瘦(我唔記得最後變瘦叉 @@)🐷黯然銷魂鴛鴦飯以瘦叉計絕對唔乾柴豬肉入口實淨夾少少肥肉咬落爽口加埋煎雙蛋+甜䜴油嘅組合,大fit另外見好多人都推薦佢個燒鵝呢個又確係比叉燒更驚喜🪿原隻古井燒鵝脾雖然對燒鵝有乜研究但我估要做到皮脆肉嫩都唔係易祕制陳皮醬醃過後外皮微甜焦脆個coloring 好靚肉嫩得嚟有油香同勁juicy另外個瀨粉嘅口感都幾唔係平時食開嘅爽口感反而略帶少少煙韌咬口幾有趣~~~當日中午嚟到經已見有人龍作為街訪小店嚟講都真係好似幾受歡迎店員姐姐個個都忙到冇停手但上菜落單都幾friendly有人情味嘅小店難怪多回流熟客嘅
燒味魂聽講呢間喺大埔似乎係燒味味人氣店
作為少stay大埔嘅大埔人
前排抽到時間嚟串門味分高下一吓

Overall 燒味味道唔錯
但記得order時要指明係瘦叉肥叉定半肥瘦
(我唔記得最後變瘦叉 @@)
🐷黯然銷魂鴛鴦飯
以瘦叉計絕對唔乾柴
豬肉入口實淨夾少少肥肉咬落爽口
加埋煎雙蛋+甜䜴油嘅組合,大fit

另外見好多人都推薦佢個燒鵝

店員姐姐個個都忙到冇停手
但上菜落單都幾friendly
有人情味嘅小店難怪多回流熟客嘅

2025-01-29 260 瀏覽
身為一個香港人,間唔中都會食下地道嘅港式燒味,今次晏晝就去咗大埔呢間燒味茶餐廳!餐廳就喺大埔住宅區入面,午市經常大排長龍,充滿住人情味。雖然去到客人好多已經滿座,但係店員好快手就比到枱我哋。🍽️黯然銷魂飯 $60睇戲就聽得多,好少真係食!半肥瘦叉燒外皮燒到焦香,肉質濕潤易咬。流心嘅太陽蛋更係精華,難怪要叫「黯然銷魂飯」!🍽️至尊古井燒鵝鵝汁撈粗 $65見招牌都有隻鵝點可以唔試下!$55就可以食到燒鵝唔算貴,另外仲加咗$10白飯轉鵝汁撈粗。鵝肉鮮嫩多汁,皮脆肉嫩,味道香濃煙燻,帶啲甜味。聽店員講餐廳用咗自家製嘅陳皮醬醃製過先可以做到古早味道,難怪比出面更好食~而鵝汁撈粗粗麵口感偏彈牙,個人好鍾意,配上鵝汁嘅甜味同脂香啖啖都好滿足!🍽️鵝汁菜心 $22菜心熟度控制得啱啱好,估唔到加咗鵝汁嘅菜心會咁好食!尤其係菜葉吸滿唒啲精華,感覺好夾!燒鵝同菜心都令我好印象深刻,難怪咁多人排隊都要食到!

🍽️黯然銷魂飯 $60

🍽️至尊古井燒鵝鵝汁撈粗 $65
鵝汁菜心

🍽️鵝汁菜心 $22

燒鵝同菜心都令我好印象深刻,難怪咁多人排隊都要食到!
鵝汁菜心
2025-01-27 200 瀏覽
住喺大埔嘅街坊一定會認識「竺扶大班燒味」😆店舖位於大埔廣場愛街嘅轉角位,雖然位置唔係特別顯眼,但亦無阻一班街坊對呢間大埔人氣港式燒味茶餐廳嘅歡迎,無論係早餐、午市、茶市定晚市,人流都係絡繹不斷😎除咗賣點拿手燒味之外,仲有茶餐廳必備嘅沙嗲牛肉麵、豬膶公仔麵嘅常餐選擇,價錢仲超級貼地,下午茶餐都係$4x 起😲😲睇住店內櫥窗掛住嘅半肥瘦叉燒、古井燒鵝、燒腩仔等已經流晒口水🤤燒味雙拼飯 (叉燒、燒腩仔) $44下午茶只需要$44仲要包餐飲😲仲可以揀半肥瘦叉燒😆叉燒相當軟腍,而且食得出係用心之作,慢慢塗上蜜糖再燒熟,叉燒上色超級吸睛閃令令,燒腩仔係必食之選,層皮燒到脆卜卜,五花腩肥瘦適中,超級高質嘅燒味飯👍🏻原隻至尊古井燒鵝雙拼飯 $118雙拼之選六選一揀咗切雞😋燒鵝用咗自家祕制陳皮醬醃制內籠,完全跟足古法製造👍🏻用心之作,原隻燒鵝皮薄肉嫩,上色均勻,而且啖啖肉,食完超級滿足😌單點雖然冇包餐飲,但係就會附送一碗老火靚湯,是日靚湯係青紅蘿蔔湯👍🏻飲落去就知道真材實料完全冇加味精,每日嘅是日靚湯仲係唔一樣嫁❤️上湯浸菜芯 +$18 加配價有咗大碗嘅上湯浸菜芯,份量之大夠料兩個人食👍🏻

燒味雙拼飯 (叉燒、燒腩仔) $44

原隻至尊古井燒鵝雙拼飯 $118

上湯浸菜芯 +$18
加配價有咗大碗嘅上湯浸菜芯,份量之大夠料兩個人食👍🏻
硬是覺得這家店名很熟,終於想起,是在米籽影片中見過🤣同時也發現我從來沒有在社交平台post燒味??😂 可能因為每次吃都在趕時間,這次一人午餐,好好記錄😎 相信是大埔區中非常人氣的燒味店,不論堂食和外賣都是絡繹不絕 😯雖然職員都很忙碌,但服務還是不錯~ ✿ 黯然銷魂鴛鴦飯 $65半肥瘦叉燒+冰燒鳳凰雞+流心煎雙蛋 🤤賣相色澤吸引,叉燒半肥瘦,蜜汁甚至滲入飯粒中雞肉入味不柴,配鳳凰辣汁—像泰式醬汁那種,的確更好吃!超豐富,以為吃不完,但不消一會,清碟😂 結果幾乎吃不下晚餐😂😂 免費配例湯,挺多湯料! ✿ 上湯浸菜芯 $18 ✿ 冷熱飲品 +$3
硬是覺得這家店名很熟,終於想起,是在米籽影片中見過🤣
同時也發現我從來沒有在社交平台post燒味??😂
可能因為每次吃都在趕時間,這次一人午餐,好好記錄😎

雖然職員都很忙碌,但服務還是不錯~

✿ 黯然銷魂鴛鴦飯 $65
半肥瘦叉燒+冰燒鳳凰雞+流心煎雙蛋 🤤
賣相色澤吸引,叉燒半肥瘦,蜜汁甚至滲入飯粒中
雞肉入味不柴,配鳳凰辣汁—像泰式醬汁那種,的確更好吃!
免費配例湯,挺多湯料!
✿ 上湯浸菜芯 $18 ✿ 冷熱飲品 +$3
  • 黯然銷魂鴛鴦飯
2025-01-22 242 瀏覽
大埔區美食林立,大埔人更有一份對美食的堅持。「竺扶大班燒味」口號「燒味之魂,肉罷不能」 🔥 日日新鮮出爐各款燒味,皆因店內堅持自設太空爐今次特意點了啖啖肉蜜焦香滿瀉的冰燒鳳凰雞 下午茶餐 $49 一次過試晒皮脆肉嫩嘅古井燒鵝、靚梅頭包裹甜滋滋蜜汁嘅叉燒雖然話係下午茶,但係份量大得驚人😂除咗燒味,仲有多款開胃小食,冰室美食,惹味小菜等等,另外叫份「黃金西多士」 $33厚厚實實,花生醬飽滿,麵包沾滿蛋漿先拎去炸,新鮮熱辣上枱🥹🥹👍🏻

今次特意點了啖啖肉蜜焦香滿瀉的冰燒鳳凰雞

下午茶餐 $49 一次過試晒
皮脆肉嫩嘅古井燒鵝、靚梅頭包裹甜滋滋蜜汁嘅叉燒
雖然話係下午茶,但係份量大得驚人😂

2025-01-22 300 瀏覽
竺扶大班燒味燒味平時早午都會叫,係人氣店,午市經常大排長龍,深受附近街坊歡迎,平時食開都覺得好新鮮,今次就試吓佢嘅晚餐質素如何先🐥原隻古井燒鵝脾飯 ($98)「原隻古井燒鵝脾飯」當鵝脾端上枱時,金黃色既鵝皮散發住一陣香氣,令我忍唔住想立即試下。鵝脾大隻肉質好鮮嫩,肉質滑順,醬汁唔油膩,但又感受到濃郁既燒味。底下既白飯吸收了鵝肉精華,令飯更添風味,食完好滿足🐥薑蔥魚腩煲 ($82)魚腩煮得好入味,薑絲同蔥既搭配令魚腩更加清新。魚腩鮮嫩口感同薑既微辣好夾,真係撘飯食好滿足。而魚既調味濃郁,令人食5停竺扶大班燒味都令人印象深刻,下次再黎食晚餐,我都會試其他既招牌菜🤭

🐥原隻古井燒鵝脾飯 ($98)

🐥薑蔥魚腩煲 ($82)

2025-01-21 187 瀏覽
作為大埔友,呢間角位燒味店午市經常要等位,皆因店家堅持自設太空爐,燒出日日新鮮各款燒味,深受區內街坊喜愛燒鵝五寶飯$78有燒鵝、叉燒、燒腩、仔玫瑰、紅腸、鹹蛋燒腩皮脆咸香、古井燒鵝皮脆肉嫩、連叉燒都有得揀(肥、瘦、半肥瘦)甜滋滋蜜汁銷魂到舔舔脷 奉送"木瓜雪耳雞腳靚湯"足料無添加,夠晒滋潤懷舊鮮蝦銀針粉$52回憶到兒時既味道,有鑊氣 有誠意 大蝦3隻爽彈,仲有叉燒好足料常餐-勁夠薑豬膶米粉$55豬膶多片厚度適中,唔會過熟配火腿奄列厚多士檸檬茶|檀島咖啡|凍鴛鴦+$3

燒鵝五寶飯$78
銷魂到舔舔脷 奉送"木瓜雪耳雞腳靚湯"足料無添加,夠晒滋潤

懷舊鮮蝦銀針粉$52
回憶到兒時既味道,有鑊氣 有誠意
大蝦3隻爽彈,仲有叉燒好足料

常餐-勁夠薑豬膶米粉$55
豬膶多片厚度適中,唔會過熟配火腿奄列厚多士

檸檬茶|檀島咖啡|凍鴛鴦+$3

2025-01-20