2020-05-16 394 瀏覽
📌雞扒擔擔麵( 💰40)先講煎雞扒🐔皮煎得好香脆 又唔算好肥 (唔會成舊肥肉係到🌚肉方面幾juicy 肉質都幾嫩 但非常嘴刁既我就覺得可以再嫩多少少 但整體都係非常Yummy(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)湯底調味適中 麻醬味好香(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)又夠稠掛到上麵度湯面鋪滿炒香左既花生 麵質又啱啱好 40蚊真係爆哂CP><-📌韮菜煎餃(10隻)(💰35)35蚊10隻依家都幾抵 煎餃煎脆脆 又唔油 韮菜味非常香 又好大隻好足料 🥺咬落都幾多汁 好食😋
📌雞扒擔擔麵( 💰40)
先講煎雞扒🐔
皮煎得好香脆 又唔算好肥 (
唔會成舊肥肉係到🌚
肉方面幾juicy 肉質都幾嫩
但非常嘴刁既我就覺得可以再嫩多少少
但整體都係非常Yummy(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
湯底調味適中 麻醬味好香(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
又夠稠掛到上麵度湯面鋪滿炒香左既花生
麵質又啱啱好 40蚊真係爆哂CP><
📌韮菜煎餃(10隻)(💰35)
35蚊10隻依家都幾抵
煎餃煎脆脆 又唔油
韮菜味非常香 又好大隻好足料 🥺
咬落都幾多汁 好食😋
抵食夾大件~竹地小館美食令人難忘。   早幾日經過油麻地,忽然好想食餃子,然後就係黃藍地圖搵到「竹地小館」!呢度連地標Tag都還未有,有少少點隔涉,但絕對係鍾意食餃子嘅人必定要去嘅地方!唔止味道好,仲要性價比爆燈!😍​ 招牌菜肉湯餃 HK$30​    煎+蒸韭菜豬肉餃(各4) HK$30​   竹地小館主打粵菜同一系列水餃,所有菜式都係HK$20-HK$40左右,好似招牌嘅菜肉水餃(可揀湯,蒸或煎口味),都係HK$30咋!而且每隻餃子都有一根手指咁長,十分足料,認真抵到爛!😍👍🏻​ 超薄餃皮,餡多,餃子非常高質。   至於味道,我今次就試咗招牌菜肉餃同埋韭菜餃, 招牌菜肉餃入面係椰菜同豬肉,鮮甜多汁;韭菜餃就香氣更盛,豬肉香同韭菜香濃郁,令人難忘。另外,不得不讚係佢哋嘅餃皮,目測只有2mm厚,正宗皮薄餡多,非常推薦!❤️​因為低估咗佢哋嘅餃子份量...我仲點咗擔擔麵、蔥油撈雞扒麵、麻醬豆腐同手拍青瓜😂​ 濃郁花生味及麻醬湯底,好惹味!   擔擔麵嘅花生味同麻醬湯好濃郁,但湯底完全無一種好膩嘅feel,咸咸甜甜,幾開胃。蔥油撈雞扒麵同餃子湯係一樣,正常鮮甜為主,雞扒煎得香脆,不
抵食夾大件~竹地小館美食令人難忘。

招牌菜肉湯餃
招牌菜肉湯餃 HK$30​

煎+蒸韭菜豬肉餃
煎+蒸韭菜豬肉餃(各4) HK$30​

超薄餃皮,餡多,餃子非常高質。

擔擔麵
濃郁花生味及麻醬湯底,好惹味!

擔擔麵嘅花生味同麻醬湯好濃郁,但湯底完全無一種好膩嘅feel,咸咸甜甜,幾開胃。蔥油撈雞扒麵同餃子湯係一樣,正常鮮甜為主,雞扒煎得香脆,不過我嫌佢有少少薄,唔夠咬口。​

麻醬豆腐

至於冷盤嘅麻醬豆腐及手拍青瓜,正常表現,惹味爽口,不錯。​

招牌菜肉湯餃 HK$30​
煎+蒸韭菜豬肉餃(各4) HK$30​
蔥油撈雞扒麵 HK$30​
擔擔麵 HK$30​
涼拌青瓜 HK$20​
麻醬豆腐 HK$20​

附設餐廳Menu,供大家參考。

2020-04-23
5 分鐘 (堂食)
招牌菜肉湯餃
煎+蒸韭菜豬肉餃
麻醬豆腐
  • 韭菜豬肉餃
  • 擔擔麵
2020-05-06 236 瀏覽
之前嚟食過一次湯餃同雞扒撈麵,味道都唔錯,係啲餃肥肉比較多少少,而塊雞扒就幾出色,幾多肉汁💦 今次再嚟試下個擔擔麵😛排骨擔擔麵 $40>賣相不俗>湯底算唔油,但唔夠花生醬味,辣多少少仲好>麵質幾好,有𡁻勁>豬扒炸得出色,不柴不韌有肉汁唔肥兼無鬆肉粉味==================推介指數 🌕🌕🌕🌗🌑味道同價錢都怡人,難怪係食麵期間已有成10人嚟買外賣😛 如要堂食,就要比少少耐性,因全舖大約得10個位㗎咋😎

排骨擔擔麵 $40
>賣相不俗
>湯底算唔油,但唔夠花生醬味,辣多少少仲好
>麵質幾好,有𡁻勁
>豬扒炸得出色,不柴不韌有肉汁唔肥兼無鬆肉粉味
==================
推介指數 🌕🌕🌕🌗🌑

2020-05-03
2020-04-23 252 瀏覽
呢期食餃子食過最出色嘅真係莫過於呢一間,位置上唔算好方便,但每次來都好多人排隊,今次已經係我第三次嚟幫襯。今次叫咗10隻韭菜餃,雞扒撈麵,同埋炒薯仔絲,每一樣野都係即叫即做,保證新鮮,如果你晏晝嚟嘅話仲會見到佢哋包緊餃子。先講咗韭菜餃先,呢度係餃子嘅款式其實都有四五款,做得最出色最啱我口味莫過於韭菜餃,韭菜嘅香味同埋豬肉完美混合,加上煎嘅功力同埋包餃嘅功力都好出色,10分滿分再嚟就講雞扒撈麵,雞扒表面煎得好香脆,同時雞肉依然保持係好嬌嫩嘅狀態,好好食,而個面呢就冇乜特別,但係都好食嘅。最後就講個薯仔絲,呢樣就做得一般左少少,醋味辣味薯仔味麻油味感覺夾唔埋一齊,值得稱讚嘅係薯仔思條條分明,唔會過熟。加埋一支豆漿買單都只不過係70幾蚊,呢個價錢呢個質素去邊度搵

2020-04-12 258 瀏覽
叫左雞扒擔擔麵外賣👍🏽👍🏽👍🏽即叫即整,熱辣辣,超好味!雞扒煮得啱啱好,好多汁。擔擔麵多花生,湯底夠濃,啲麵好彈牙,質感超好。整體超足料,咁嘅價錢真係抵到爛!!
  • 雞扒擔擔麵
2020-04-04 247 瀏覽
我都幾鍾意食餃子🥟雲呑呢類食物😌 今次去到間喺街邊完全唔起眼嘅黃店😌 佢位唔多,真係得4-5個😣 可能主要做外賣🤧🍜蔥油撈麵 $20$20真係性價比好高😱 佢份量都係正常,唔會過少😌 味道中規中矩,蔥油味都香😚 🥟煎餃麵(5隻) $32 個麵超大碗,勁努力先食得晒🤧 而個湯都幾清淡,食唔出有調過味,但佢枱頭都有seasonings畀你自己加😗 呢個麵啱愛清淡人士👻 而煎餃都正常味道,都係較淡味~🥟上海菜肉雲呑(8隻) $30好多茜☺️ 正 一口雲呑size,好快就清晒😌 比起人人都識嘅黃店,我更想支持小店🙏🏻😣 希望黃店可以撐得住🙇🏻‍♀️🙏🏻

🍜蔥油撈麵 $20

🥟煎餃麵(5隻) $32

🥟上海菜肉雲呑(8隻) $30
好多茜☺️ 正 一口雲呑size,好快就清晒😌

2020-04-04 175 瀏覽
之前食過堂食幾好食,不過今次叫外賣就一般叫左兩款湯餃子,一款係招牌豬肉餃,原來即係椰菜豬肉餃,但椰肉唔夠腍,餃子皮太厚太粉,同d料分開曬,湯底冇咩味另一款叫左韭菜豬肉餃,呢款就好食d,比較入味。餐牌選擇唔多,下次可試下擔擔麵服務生態度十分好
之前食過堂食幾好食,不過今次叫外賣就一般
另一款叫左韭菜豬肉餃,呢款就好食d,比較入味。
餐牌選擇唔多,下次可試下擔擔麵
服務生態度十分好

2020-03-21 245 瀏覽
每一個餃子控心入面都有間最愛嘅餃子店。 自從美味餃子店疑似係藍之後,尋尋覓覓一直都未搵到心頭好。 兩個月前睇完果籽報導就bookmark左呢間小店,心心念念左咁耐終於有機會去。夜晚8點,五款餃子雲吞已經得返三款,想試菜肉餃同芹菜餃就要趁早。 上海菜肉雲吞($30)好大粒,好鍾意咬落係厚實嫩滑嘅小棠菜肉餡,味道樸實得來好清新,好有家嘅感覺。韭菜豬肉煎餃($30)完全冇得輸,餃子皮透薄煙韌彈牙,完全感覺到係新鮮即製,最意想不到係每一啖都有汁滴出嚟,有種食緊小籠包嘅錯覺。蔥油撈雞扒麵($30)塊雞扒煎得好香,雞皮夠酥脆。 雖然蔥油香味唔算好濃,感覺似普通醬油撈麵,勝在完全唔油膩,撈少少蒜蓉辣椒醬更加惹味百倍,性價比超高。 豆漿($8)唔會好甜,飲到尾都好滑溜冇渣。雖然店主抱怨鋪頭細細冇地方儲貨,所有嘢都即做即賣完,但其實係呢度最大賣點,每一啖都感覺到新鮮同手工嘅味道,難怪附近街坊嘅外賣單接唔停。全店連廚同店員共三人就企哂係身後嘅開放式廚房,雖然人手唔多,要落單或者有咩要求都即時有求必應,有住家feel,值得專程一試。💛 良心行為:- 於蘋果日報公開表態- 店鋪內張貼文宣

💛 良心行為:
- 於蘋果日報公開表態
- 店鋪內張貼文宣

2020-03-13 149 瀏覽
話說今日去開旺角行街,咁就上網check下附近有咩黃店食😋,咁岩就見到有一間係油麻地的小店,出名食餃子🥟,所以就行去食下。咁去到見到舖頭細細,唔多位的,見到大部分人都係等外賣為主,坐得就唔算好舒服,但係一個人食坐20幾分鐘都ok的,因為啲食物都上得快。咁餐廳的水餃都係人手做的,我自己就叫左湯的招牌菜肉餃,個人覺得好味,有家的感覺,以性價比來講係冇得頂咁我仲叫左涼拌皮蛋,對一個人來講就太大份,同埋唔係好辣。

咁我仲叫左涼拌皮蛋,對一個人來講就太大份,同埋唔係好辣。
2020-03-08 187 瀏覽
隨了抵食都只可以再說是抵食,同事話碧街有間新開的餃子店不錯,今日口淡淡就去買碗外賣試下,落單比錢結果等左十分鐘,返到公司打開一看,餃子頗大隻,先品嘗一口湯底味道清淡,餃子皮似雲吞,餡料好有住家感覺,$35 一大碗非常抵食。
2020-03-06
2020-02-25 157 瀏覽
依間位於油麻地嘅路邊小檔非常熱鬧,首先因為佢係黃店不特止,食物又好味而且價錢實在太實惠啦!一碗好味又大碗嘅蔥油撈雞扒麵都係30蚊,雞扒份量夠哂多而且夠入味夠淋,麵質較黏但充滿蔥油味!簡單叫多一份煎餃同朋友一人一半就可以醫飽肚!一路食一路有好多人等外賣同埋等位,但因為翻桌率好高所以唔洗等太耐。成間店得兩三個員工,帶位落單出聲全部都係一個靚姐搞掂,真係好忙啊!好可惜佢哋9點半就收,如果唔係真係會想成日去食宵夜!

蔥油撈雞扒麵

簡單叫多一份煎餃同朋友一人一半就可以醫飽肚!
招牌菜肉煎餃

蔥油撈雞扒麵
招牌菜肉煎餃
2020-02-25 90 瀏覽
十二月份疫症還未肆虐之時,星期六晚要喺旺角搵地方食晚飯,絕非易事。嗰晚我做完嘢好肚餓,一路行一路行,結果要行到呢個偏僻嘅位置,先至搵到呢間即時有位唔使等。叫咗佢個招牌菜肉餃,三十五蚊有十隻,好抵食。呢度係開放式廚房,坐喺吧櫈上面,可以透過大玻璃窗觀望老闆製作食物嘅過程,倍感衛生又安心。食物上枱,餃子雖然未算好大粒好飽滿,但係賣相都唔錯。味道方面,菜同肉都調味得宜,較為特別嘅係入面嘅菜切得幾大粒,頗有咬口。至於個湯底就正正常常,簡簡單單,據老闆喺某篇報道入面講,由於舖頭太細,只能夠準備一鍋湯底,就係用豬骨,豬皮,黃豆,薑同剩餘蔬菜熬製嘅豬骨湯,雖然簡單,但心機十足。小店舊年七月尾開張,正值反修例運動如火如荼,嚴重影響生意,90 後老闆甚至諗過執笠,不過佢認為 “真正對我們造成損失是警察”,反而對示威者非常諒解,呢啲咁有良知嘅小店,一定要多多支持呀💪!

落公司樓下買外賣,由於個外賣電話長期都無人接聽,所以要walk in 落order等左一陣拎到就行返公司,坐低一打開啲湯落曬個膠袋,冇expect 外賣會咁==膠袋軟身,啲湯一野到晒出嚟😑湯餃啲味道ok嘅,不過次次食都係浸到到爛晒咁,明明得幾分鐘路程...可以改善下

2020-01-23 77 瀏覽
今日夜晚喺旺角附近做嘢, 做完嘢周圍行下, 就發現咗呢一間小店,座位並唔多,一路食嘅時候都好多人叫外賣,證明呢間小店好受大家歡迎。而我因為唔係好餓嘅關係,就叫左8隻招牌菜肉餃,可以揀煎餃或水餃,而我就揀咗水餃,坐喺到睇到店員即包水飽,就知啲餃好新鮮啦等左大概10分鐘就有得食,隻隻餃都大大隻,皮薄, 入面嘅生菜唔係切到好碎,有爽口嘅感覺 呢間小店價錢唔貴,餃子好味,我諗我下次會再黎試下其他餃同麵食,推介大家黎食下!💛

招牌菜肉餃

2020-01-22
招牌菜肉餃
2020-01-17 73 瀏覽
這店細細的,沒有環境,卻經常有街坊光顧,都讓我感到好奇。這晚考試後,就跟朋友來試一下這裡的食物究竟如何。餐牌上所供應的食物很簡單,主要都是做煎或湯餃,另外也有些麵食和小食等。我點了10隻韮菜豬肉餃($35),要煎的。每一隻都很大隻,裡面的餡料都把煎餃擠得漲漲的,樣子很飽滿。這麼大隻餃,較皮卻很薄,容易咬開。底部煎得很香,有點脆但絕不硬,也是很容易就咬開。裡面的韮菜塞得滿滿的,韮菜完全令我把豬肉忽略了。何出此言?一般韮菜餃裡的韮菜和豬肉比例差不多,例如是5:5,整體整隻餃都是偏細,皮厚餡少,食得不暢快。這裡的煎餃不但大隻、皮薄,裡面的餡料也毫不吝嗇;特別是韮菜的份量,跟豬肉比較起碼有7:3比例。口裡有很濃烈的韮菜味,豬肉只擔當著口感的角色,韮菜味重得我感覺我要成為一個「韮菜人」了!哈哈哈喜歡食韮菜、韮菜餃或者重口味的朋友不能放過!相比起韮菜豬肉餃,招牌菜肉餃的味道較輕不濃味。裡面有椰菜和豬肉,食材調味不重,味道也不錯。喜歡食淡味一點或者椰菜的朋友可以選這個。別以為粟米豬肉餃是小朋友才吃,這款餃無論是大人還是小朋友都會喜歡!除了粟米和豬肉,裡面還有蘿蔔,每一粒粟米和蘿蔔的感覺都很爽很清新,

喜歡食韮菜、韮菜餃或者重口味的朋友不能放過!

別以為粟米豬肉餃是小朋友才吃,這款餃無論是大人還是小朋友都會喜歡!除了粟米和豬肉,裡面還有蘿蔔,每一粒粟米和蘿蔔的感覺都很爽很清新,不會有草青味,跟另外兩款煎餃的感覺截然不同,也好食啊。從相片可看,煎餃雖然大隻,皮卻一點都不厚,更可以清楚看到裡面色彩繽紛的食材。

想不到外表平平無奇的小店會有如此出色又抵食的煎餃!每一款餃,每一隻餃,都是他們一隻一隻慢慢地包的,加上煎餃技巧令食物更美味。店舖地方淺窄,正正因此而保證食物材料新鮮,食物的味道也證明了,確是不錯。基本上沒有甚麼地方能夠以這個價錢做到如此質素和份量;「餃控」,一定不可以錯過!