2018-10-25
好彩朋友仔有車,如果唔係我應該一世都唔會黎到呢間隱世茶樓~~首先呢間野最特別嘅地方係下面有塊西洋菜田,所以佢啲西洋菜差唔多係即採即食嘅亦係因為咁D菜係特別好味清甜,真心有organic的感覺~食西洋菜都係要講緣份嘅,唔係次次去到都會有得食架,所以有的話唔該叫返碟先呢間茶樓有點心同小炒,其實啲點心都幾普通,我見其他茶客都係叫小炒多,點心都係一兩龍好似呢個蝦餃都麻麻地,皮太黏又油,蝦肉又粉粉地...今次我就無緣西洋菜所以轉叫白菜,白菜一樣雙甜清新,無農藥味亦好有要口,聽講話如果食完覺得好食可以直接行落去塊田到同個農夫買,但當日我就無咁做,之後仲要去行街嘛羅漢齋炒麵個炒面底係脆脆面黎架~需知道唔係個個地方都會整脆脆面,用左脆脆面會令口感更加豐富,羅漢齋D醬汁可以令佢無咁乾但唔會令佢變淋,雖然係齋,但都好夠味,正餐我會推薦呢個之後我地仲叫左個店員表示係似馬拉糕嘅糕,視覺上係似嘅,但我覺得個味唔似馬拉糕,不過都幾好食,煙煙韌韌咁又唔會好甜,送茶最好~~係啦,除左菜,呢度D茶都好出名,事關佢啲水好似係山水黎,所以啲茶沖出嚟真係好飲特別清醇,得閒過黎一盅兩件都係疏乎呢~~
亦係因為咁D菜係特別好味清甜,真心有organic的感覺~
好似呢個蝦餃都麻麻地,皮太黏又油,蝦肉又粉粉地...