2021-09-07 475 瀏覽
北角和富中心自從進行大翻新之後,開咗好多新餐廳,而且整體定位亦都吸引咗好多👍。呢晚就同朋友去咗居酒屋「竜王」食飯,餐廳位置喺正當眼位,好易搵。「竜」其實即係「龍」嘅日本漢字,我哋一步入餐廳就已經見到牆畫有大大條龍🐲,非常霸氣。呢度好似一個四四方方嘅玻璃屋,裝修幾骨子。門面格局令到我覺得佢定價好似會好貴咁🙈,但實際上又唔係喎。餐牌大大本,圖文並茂,設計有花上心思。題外話,白熊筷子托好可愛🐻‍❄️。竜王卷($108),招牌菜以招牌器皿裝住超吸睛🐉,卷物一客有八件,每件都有好多餡料,包括吞拿魚蓉、三文魚籽同埋天婦羅炸蝦🍤。紫菜包飯一啲都唔鬆散,壽司飯用上赤醋,所以飯粒深色啲,但酸度適中,並唔會過份黐笠笠。火炙左口魚邊壽司($28/件)以及火炙三文魚壽司($18/件),🍣壽司價錢中等,魚生經炙燒後將啲油脂逼哂出嚟,特別係左口魚邊,浸魚油香味真係好正。🔥火炙效果平均,並冇加芝士燒,更能品嚐原汁原味。蟹籽沙律($68),佢絕對係久違嘅味道,好經典嘅日式前菜,不過好耐無食呢。🥗沙律好足料,有大量蟹柳絲同蟹籽,但略嫌個汁酸咗少少。宮崎產煙燻黑豚配蜜糖芥末($78),呢個黑豚料理好正🐷。佢並唔係一般豬腩,
火炙左口魚邊壽司
蟹籽沙律
宮崎產煙燻黑豚配蜜糖芥末
宮崎產煙燻黑豚配蜜糖芥末($78),呢個黑豚料理好正🐷。佢並唔係一般豬腩,反而似採用咗豬手肉,肉身粉嫩啲,食落更帶有一份煙燻嘅香氣。我覺得有啲似煙肉,但朋友就話似午餐肉。搭配嘅蜜糖芥末汁好惹味🤤,甜甜哋,勁夾。
日本海膽流心忌廉餅
日本海膽流心忌廉餅($68),可樂餅新鮮熱辣炸起🍘,外皮非常酥脆,配以吉列豬扒醬食,非常搭調。忌廉餅流心效果一流,但我以為橙黃色嘅汁係芝士,老實講海膽味就唔太覺,哈哈。伴旁有少量沙律菜,可以食埋唔好嘥。
總括嚟講,呢間居酒屋唔錯🏮,食物同環境都幾好,用餐期間店員亦不斷為我哋添茶🍵。我認為佢嘅質素好過唔少開喺銅鑼灣或尖沙咀嘅日本餐廳,行開附近嘅不妨試吓啊。最後,我上載埋餐廳嘅完整餐牌以供參考~。
2021-08-24
火炙左口魚邊壽司
宮崎產煙燻黑豚配蜜糖芥末
2021-09-05 45 瀏覽
新開的日式居酒屋竜王坐落於和富中心地舖,用上落地大玻璃設計,透光感十足,裝潢頗有格調,設有吧枱和普通枱座位,用上有日本風情的餐具,很有心思食物高質賣相精美,提供魚生、壽司、燒物、串燒、一品料理,還有omakase左口魚邊火炙壽司 $28新鮮肥美的左口魚,肉質幼滑富油香,微微火炙過令魚生更甘香,入口即溶,很美味什錦魚生沙律 $78角切魚生的份量都不少,什錦魚生新鮮味美,沙律菜爽脆,加上酸酸的柚子醋更美味,清爽又開胃厚揚 $38燒得外脆內軟的豆腐,酥脆可口雞翼 $38雞翼燒得金黃香脆,皮脆肉嫩,擠一點檸檬汁上去更清新美味竜王卷 $108賣相非常厲害,用龍王身造型盛器盛載著壽司,打卡之選。壽司上有吞拿魚、三文魚籽、蟹籽、飯中包著天婦羅炸蝦和青瓜,份量十足,壽司飯是赤醋飯,不用點鼓油都已經很夠味,一入口滿滿的配料,很豐富的口感,吃得非常滿足,必點的招牌菜!宮崎產煙燻黑豚配蜜糖芥茉 $78黑豚肉肥瘦相間,肉質軟腍又有咬口,煙燻香味突出,咬下甜香不膩,配上蜜糖芥茉醬汁,味道濃郁可口又惹味

左口魚邊火炙壽司 $28

什錦魚生沙律 $78

厚揚 $38
燒得外脆內軟的豆腐,酥脆可口

雞翼 $38
雞翼燒得金黃香脆,皮脆肉嫩,擠一點檸檬汁上去更清新美味

竜王卷 $108

宮崎產煙燻黑豚配蜜糖芥茉 $78
2021-09-04 52 瀏覽
最近吃的一次日本菜,是在這間新開不久的居酒屋吃的午餐。店名「竜王」,「竜」者,「龍」也,是日文的寫法,而這間地方不太大的新派居酒屋,原來是以京都滋賀縣的竜王町做主題,除了食物外,最吸引人的一定是一面牆上那幅長身色彩斑爛頗有氣勢的龍王繪畫。「宮崎產煙燻黑豚豬」($78)與「日本海膽流心忌廉餅」($68)是這午餐中我最喜歡的菜式。前者的肉質肥瘦兼備,油份豐盈,肉味也好,肉質帶點兒嚼勁,蘸點蛋黃醬,挺好吃。後者在流心忌廉餅內加添了海膽這誘人元素,海膽味雖不算濃郁,仍可吃到,趁熱吃這忌廉餅,洎洎流出的海膽忌廉流心,與炸得香脆的忌廉餅皮,立刻混合成為一道相當可喜的小吃。「佐賀名水豚白湯烏冬」($128),份量正常,軟滑的烏冬,配以軟熟的豚肉,加上還不錯的湯,不失為佐餐飽肚的適合之選。相比起其他菜式,這天吃的唯一一碟壽司「左口魚邊火炙壽司」($28)就平凡了點,壽司偏細件,飯少,魚也細件,一口吞進肚裡,即使魚油豐富,也絕不夠喉。還叫來兩款不常吃的串燒佐餐,一是「銀杏」($38),二是「厚揚」($38),五顆小小的銀杏,燒得挺好,甘而不苦,外層脆脆的,作為小吃,挺不錯。「厚揚」其實即是油炸豆腐,這豆
最近吃的一次日本菜,是在這間新開不久的居酒屋吃的午餐。店名「竜王」,「」者,「」也,是日文的寫法,而這間地方不太大的新派居酒屋,原來是以京都滋賀縣的竜王町做主題,除了食物外,最吸引人的一定是一面牆上那幅長身色彩斑爛頗有氣勢的龍王繪畫。
相比起其他菜式,這天吃的唯一一碟壽司左口魚邊火炙壽司」($28)就平凡了點,壽司偏細件,飯少,魚也細件,一口吞進肚裡,即使魚油豐富,也絕不夠喉。
還叫來兩款不常吃的串燒佐餐,一是「銀杏」($38),二是「厚揚」($38),五顆小小的銀杏,燒得挺好,甘而不苦,外層脆脆的,作為小吃,挺不錯。「厚揚」其實即是油炸豆腐,這豆腐炸得通透,味道雖較淡,仍及格。
整體來說,我對這次午餐的食物水準是滿意的,原來這店舖小小的居酒屋還有 Omakase可吃,真教人想不到呢!不知道這裡的 Omakase 水準又會怎麼樣呢?
午餐
  • 宮崎產煙燻黑豚豬
  • 日本海膽流心忌廉餅
2021-09-02 89 瀏覽
近年裝修到好新嘅北角和富中心個mall開左好幾間餐廳都好吸引, 見到落電梯嘅li間”竜王”門口個Omakase餐牌&入面好似坐得幾舒服, 有興趣!! 🍱宮崎煙薰黑豚 (HKD78)油香非常豐富嘅煙薰黑豚, 切得都好厚身所以口感豐富, 必Dip蜜糖芥末.🍱日本蕃薯🍠條配沖繩黑蜜 (HKD68)勁甜呀d蕃薯條, 點埋沖繩名物黑糖蜜更好味.🍱雜錦魚生沙律 (HKD78)估唔到魚生份量咁豐富, 真心覺得非常抵食, 除左通常有嘅三文魚, 仲有好幾款魚生, 特別點係粒粒都好大粒, 個汁調得夠哂refreshing.🍣左口魚邊火炙壽司 (HKD28) 三文魚火炙壽司 (HKD18)竜王卷 (HKD108)留意返個壽司飯並唔係一般珍珠米, 而係調好味嘅壽司飯, 所以可以enjoy面頭厚切嘅火炙左口魚邊n三文魚, 加埋飯, 味道更豐富; 我覺得咁多樣野食, 必食之選一定係”竜王卷”, 除左俾佢個氣勢嚇一嚇(嚇我唔到嘅🤣), 想講係超足料- 一大抹呑拿魚蓉x勁多蟹籽x勁多魚籽….. 卷中間係大大隻蝦天婦羅…. 勁好味😋飽左🤣.👍🏻埋單唔使$500 for 2 😮😮 有Omakase質素!!!

🍱
宮崎煙薰黑豚 (HKD78)

🍱
日本蕃薯🍠條配沖繩黑蜜 (HKD68)
日本蕃薯🍠條配沖繩黑蜜

勁甜呀d蕃薯條, 點埋沖繩名物黑糖蜜更好味.
🍱
雜錦魚生沙律 (HKD78)

🍣
左口魚邊火炙壽司,三文魚火炙壽司

👍🏻
2021-08-17
左口魚邊火炙壽司,三文魚火炙壽司
  • 三文魚火炙壽司
2021-09-02 27 瀏覽
以前係北角番parttime,今晚同舊同事食飯時候先發現原來附近開左超多新餐廳!我地見呢間日式餐廳幾唔錯雜錦魚生沙律主要有三文魚、吞拿魚同少量油甘魚,配搭鮮果、蕃茄、沙律菜同柚子醋汁, 非常清新,做前菜黎講好合適👏🏻厚揚其實係炸過既豆腐,表皮相當香脆,入面就滑溜溜同充滿豆香,因為加左香蔥同醬料,味道好豐富左口魚邊火炙同三文魚壽司左口魚邊火炙壽司入口即溶,三文魚就幾新鮮!宮崎產煙燻黑豚半肥瘦既豬腩肉見到就令人流口水,略嫌有點邪惡,但味道係令人覺得值得食完再做運動,肉質香脆嫩滑,仲有微微香燻味竜王卷上面係吞拿魚茸同三文魚子,入面包住天婦羅炸蝦同青瓜絲,一聽就知口感豐富,好推介嘅卷物

厚揚

左口魚邊火炙同三文魚壽司

左口魚邊火炙壽司入口即溶,三文魚就幾新鮮!

宮崎產煙燻黑豚

2021-09-01 25 瀏覽
朋友在北角下班,特意過海找她一聚,大家都喜歡吃日本菜,今天發掘了這間竜王😆就一起試試新菜式吧。我們選了在這吧枱前進膳,特別有氣氛!看到有各式各樣的佳酒,下次和老公要來一試竜王卷擺盤非常有氣勢,立即打了卡😂🤣吞拿魚茸上再鋪有三文魚子份量不少,魚子一粒粒爆開,好爽🎈炸軟殼蟹沙律份量不少,新鮮熱辣,炸漿薄脆,配上青瓜、蕃茄仔等新鮮蔬菜,好吃。宮崎產煙燻黑豚配蜜一舊一滋味,黑豚肉肉味濃,煙燻後味道更有層次,配上蜜糖芥茉漿後,非常滋味。左口魚邊火炙壽司左口魚邊火炙壽司是我最愛的壽司之一,如邊境火炙後,充滿魚香,魚油滲到壽司米飯中,必須趁熱吃👍🏼

竜王卷

擺盤非常有氣勢,立即打了卡😂🤣吞拿魚茸上再鋪有三文魚子
份量不少,魚子一粒粒爆開,好爽🎈

炸軟殼蟹沙律

宮崎產煙燻黑豚配蜜

左口魚邊火炙壽司

Ryuo Japanese Night🍶🍢🥟🍙🍱🍣🥢💫..去到北角和富中心,發現一間日式居酒屋🏮,店舖不大但感覺舒服有格調,今晚就來試試竜王。✨雜錦魚生沙律 ✨油甘魚 三文魚Sushi✨宮崎煙燻豬✨油揚 & 雞軟骨串燒✨炸蕃薯條✨日式飯糰本來抱有期望的一餐,但感覺食物質素 & 菜式都一般,不會有太大驚喜呢,不過喝點燒酒🍶 吃點小食🍢🥟🍙🍣🍱 確係一個舒服既居酒屋。如果想過過吃日料口癮又剛巧經過,歡迎你試試喔。..×××××ש北角和富道21-53號和富中心地下G30號舖..

Ryuo Japanese Night🍶🍢🥟🍙🍱🍣🥢💫

✨雜錦魚生沙律

✨油甘魚 三文魚Sushi

✨宮崎煙燻豬

✨油揚 & 雞軟骨串燒

✨炸蕃薯條

✨日式飯糰

×××[竜王 -Ryuo Japanese Cuisine]×××
©北角和富道21-53號和富中心地下G30號舖
2021-08-29 28 瀏覽
餐廳怖置極具日本風格店舖面積需少 但食物供應多元化 更有omakase不過被安排坐bar枱坐得唔多舒服🤣枱面又唔夠大放食物 火炙左口魚邊 $28火炙三文魚腩 $22左口魚邊香三文魚腩本身油份多經火炙過後更加擠出香油😋壽司飯一早已經調味,唔使點豉油都ok 鹽燒雞軟骨 $28鹽燒雞翼 $38雞軟骨較瘦弱🤣炸到乾乾地雞翼炸得好脆皮,肉質嫩滑,但調味過重🤪 日本海膽流心忌廉餅 $68宮崎產煙熏黑豚配蜜糖芥茉 $78海膽流心真係好流心,份量又多,咬一口即時湧出,睇住燙傷嘴⚠️炸皮好薄脆,完全無油膩感👍🏻黑豚份量比想像中少,肉唔算嫩滑,但味道好香濃👍🏻 竜王卷 $108餐廳嘅signature菜式,擺盤超有氣勢🤩係一個有龍頭龍尾嘅大盤🐉卷物有八件,炸蝦夾喺中間,上面舖上吞拿魚蓉、飛魚子、三文魚子,味道非常搭配之餘色彩又繽紛,打卡一流📸
餐廳怖置極具日本風格
店舖面積需少 但食物供應多元化 更有omakase
不過被安排坐bar枱坐得唔多舒服🤣
枱面又唔夠大放食物

火炙左口魚邊 $28
火炙三文魚腩 $22
左口魚邊香三文魚腩本身油份多
經火炙過後更加擠出香油😋
壽司飯一早已經調味,唔使點豉油都ok

鹽燒雞軟骨 $28
鹽燒雞翼 $38
雞軟骨較瘦弱🤣炸到乾乾地
雞翼炸得好脆皮,肉質嫩滑,但調味過重🤪

日本海膽流心忌廉餅 $68
宮崎產煙熏黑豚配蜜糖芥茉 $78
炸皮好薄脆,完全無油膩感👍🏻
黑豚份量比想像中少,肉唔算嫩滑,但味道好香濃👍🏻

竜王卷 $108
2021-08-25
2021-08-25 63 瀏覽
下午和家人在和富中心吃飯,這家餐廳就在和富商場門口,門面甚有霸氣,超高樓底,以深棕色裝潢,高雅不俗。餐廳面積不算大,只是樓底較高,落地玻璃增高採光。餐牌的選擇夠多元化,有午餐定食、有刺身、壽司、燒物等。⭐️宮崎產煙熏黑豚配蜜糖芥末$78宮崎豬肉厚身,入口鬆化,口感不錯。⭐️日本海膽流心忌廉餅$68海膽流心忌廉餅的內餡是海膽流心,外脆內軟,甜而不膩。⭐️什錦魚生沙律$78有不同款式的刺身切粒,例如三文魚、吞拿魚等,配上沙律,吃起來很清新。⭐️竜王卷$108招牌竜王卷坐在龍船上,吞拿魚茸卷有青瓜絲、三文魚籽、炸蝦和魚籽。夠足料,口感夠豐富,味道清新。⭐️銀杏$38朋友很喜歡吃銀杏,一粒粒很迷你,入口軟腍。⭐️厚揚$38燒豆腐入口很滑,外熱內軟。

餐廳面積不算大,只是樓底較高,落地玻璃增高採光。

餐牌的選擇夠多元化,有午餐定食、有刺身壽司、燒物等。

⭐️宮崎產煙熏黑豚配蜜糖芥末$78

宮崎產煙熏黑豚配蜜糖芥末
宮崎產煙熏黑豚配蜜糖芥末

宮崎豬肉厚身,入口鬆化,口感不錯。

⭐️日本海膽流心忌廉餅$68
日本海膽流心忌廉餅

海膽流心忌廉餅的內餡是海膽流心,外脆內軟,甜而不膩。

⭐️什錦魚生沙律$78
什錦魚生沙律

⭐️竜王卷$108

竜王卷

夠足料,口感夠豐富,味道清新。

⭐️銀杏$38

朋友很喜歡吃銀杏,一粒粒很迷你,入口軟腍。

⭐️厚揚$38

燒豆腐入口很滑,外熱內軟。
$224.5 (晚餐)
2021-08-24 28 瀏覽
上次係北角staycation冇嘢做周圍行,行過和富中心發現都幾多餐廳,今日就同朋友嚟食日本嘢,下午2點過咗lunch hour時段少人啲坐得幾舒服,成間餐廳都花咗啲心思裝修幾東洋風好靚,貓貓筷子托好得意!前菜蟹籽沙律傳統既青瓜絲和蟹籽配搭,新鮮既青瓜夠爽脆,淡淡的沙律醬唔會蓋過左食材既清新感,好開胃。燒物揀咗青椒仔和粟米青椒仔個樣好得意好似辣椒咁,但食落一啲都唔辣,同埋冇左大燈籠椒果種草青味,粟米正常發揮,有牛油香好好食!宮崎煙燻黑豚配蜜糖芥茉雖然望落去係五花腩但一啲都唔油膩,肉味好濃郁帶少少甘口,豚肉配蜜糖芥末次次都好夾。左口魚邊&三文魚火炙壽司睇餐廳用嚟擺盤嘅器皿都係視覺的享受,左口魚邊燒得好香有入口即溶嘅感覺,相較之下三文魚就多一點肉質上的口感,呢兩種火炙壽司油脂都較為豐富,壽司用左赤醋飯味道更加有層次竜王卷當剛剛欣賞完壽司餐瓷後,又上左道令人不禁嘩一聲的竜王卷,皆因壽司卷物係以龍吐珠瓷器盛載的,竜王卷係炸蝦卷上放左大大啖吞拿魚蓉和蟹籽,每件份量一啖食到根本冇可能!視覺、份量同味道都有比到我驚喜!成餐不停忍唔住影下打卡照,實在太掛住日本了,餐廳真係比到我喺日本食嘢嘅感覺!
前菜蟹籽沙律
燒物揀咗青椒仔和粟米
宮崎煙燻黑豚配蜜糖芥茉
左口魚邊&三文魚火炙壽司
竜王卷
和富翻新左之後多左好多新餐廳, 作為北角人既我當然要去try 下~一落完樓梯就見到新開既居酒屋:🏮 竜王, 等我試下先~~餐廳是小數有提供熟成刺身的居酒屋希望食客用居酒屋嘅價錢食到omakase嘅質素咁西利?等我試下先~位置位於北角大型屋苑城市花園旁的和富商場, 好易搵到 環境
門口係落地大玻璃, 會望到日式居酒屋吧台, 同埋卡位和式設計環境舒適,樓底高, 座位有軟墊, 舒服除咗 食物主打日式居酒屋小食, 壽司, 串燒及和式主食除左單點菜式亦有omakase提供
🍣三文魚壽司
$18兩件新鮮的三文魚壽司, 三文魚無雪味夠肥美, 抵食
🥗雜錦魚生沙律 魚生有角切新鮮三文魚, 鮮味吞拿魚, 肥美油甘魚配埋清脆沙律生菜, 青瓜同車厘茄, 好爽脆
加入蟹籽, 沙律醋口感脆卜卜, 酸甜開胃 🍞串燒厚揚 &  🐣雞翼
日式串燒炸豆腐, 燒得外脆內軟好juicy
居酒屋必吃的燒雞翼, 我中意食燒雞翼燒到外皮香脆, 拎起手雞汁滴到一台都係, 鹹香惹味
🍙竜王卷招牌卷物好霸氣十分囂張左青龍右筷子, 一手夾入竜王卷, 脂肪在腰間!竜王卷造型打卡真係一流, 感覺食完霸氣都番哂黎~~~上赤醋壽司飯上層係拖羅
一落完樓梯就見到新開既居酒屋:🏮 竜王, 等我試下先~~
餐廳是小數有提供熟成刺身的居酒屋
希望食客用居酒屋嘅價錢食到omakase嘅質素
咁西利?等我試下先~

位置
位於北角大型屋苑城市花園旁的和富商場, 好易搵到

門口係落地大玻璃, 會望到日式居酒屋吧台, 同埋卡位
和式設計環境舒適,樓底高, 座位有軟墊, 舒服除咗

食物
主打日式居酒屋小食, 壽司, 串燒及和式主食
除左單點菜式亦有omakase提供

🍣三文魚壽司

$18兩件新鮮的三文魚壽司, 三文魚無雪味夠肥美, 抵食

🥗雜錦魚生沙律

魚生有角切新鮮三文魚, 鮮味吞拿魚, 肥美油甘魚
配埋清脆沙律生菜, 青瓜同車厘茄, 好爽脆
加入蟹籽, 沙律醋口感脆卜卜, 酸甜開胃

🍞串燒厚揚 &  🐣雞翼

日式串燒炸豆腐, 燒得外脆內軟好juicy
居酒屋必吃的燒雞翼, 我中意食
燒雞翼燒到外皮香脆, 拎起手雞汁滴到一台都係, 鹹香惹味

🍙竜王卷

招牌卷物好霸氣十分囂張
左青龍右筷子, 一手夾入竜王卷, 脂肪在腰間!
竜王卷造型打卡真係一流, 感覺食完霸氣都番哂黎~~~
上赤醋壽司飯上層係拖羅魚蓉同三文魚籽, 中間係天婦羅蝦
口感豐富有層次, 鮮味十足, 推薦

🐖宮崎產煙燻黑豚配蜜糖芥末

厚切黑豚肥瘦恰到好厚切有口感
煙燻黑豚味道煙燻味濃, 燶邊配蜜糖芥末甜甜惹味

總括來講, 居酒屋環境好舒服, 近近地不防黎chill下🍶
2021-08-21 25 瀏覽
好耐冇同媽咪食好嘢~接佢放工之後去食好西😊鍾意日式料理嘅大家bookmark 定!🔥炸軟殼蟹沙律 $88🌟原隻新鮮即炸軟殼蟹!入口香酥可口,不過佢嘅醬汁比較特別,居然係用泰式個重酸辣醬,食落係更加開胃~🔥厚揚 $38🌟開面烤到脆身,滿佈調味粉😍一啖咬落去係勁軟🥺食返豆腐個種滑嫩感!好正!🔥青椒仔 $28🌟人大咗開始鍾意食啲細個唔食嘅嘢😂青椒係一啲都唔辣,反而仲有辣椒個種清香,不錯!🔥左口魚邊火炙壽司 $28🌟就咁輕輕點豉油已經好夠味,零腥味,鮮甜味都有喔~🔥宮崎產煙熏黑豚 $78🌟這個完全是我媽大愛😂佢平時好少食肉,但呢個佢食咗好嚿😂因為真係好香,肥瘦相間,有啲蕉香味,再點埋芝麻醬,無敵了~🔥竜王卷 $108🌟盛住個個容器係幾吸晴😂btw呢嚿入口真係好豐腴,好rich,係會令人想一食再食🥺好鮮,好full,一定要成嚿啪落口,佢啲層次感無敵了!

🔥炸軟殼蟹沙律 $88

🔥厚揚 $38

🔥青椒仔 $28

🔥左口魚邊火炙壽司 $28

🌟就咁輕輕點豉油已經好夠味,零腥味,鮮甜味都有喔~

🔥宮崎產煙熏黑豚 $78

🔥竜王卷 $108

好鮮,好full,一定要成嚿啪落口,佢啲層次感無敵了!
2021-08-20 22 瀏覽
喺附近嘅和富薈新開左好多餐廳~一望埋去地下嘅日式居酒屋「竜王」好搶眼! 餐廳格調走中高檔,樓底高空間感十足,座位濶落舒適,set lunch有魚生丼有熱食,全部百零蚊幾抵食! 🍣 竜王卷 $108🐉竜王卷係呢度嘅招牌菜,超強嘅龍船造型~配五顏綠色嘅壽司卷,唔食得都睇得!招牌菜果然唔簡單,上層放滿拖羅蓉同蟹籽三文魚籽,中間有大大隻炸蝦🍤配有味嘅飯底,一啖壽司多重口感,魚生鮮味,味道豐富,唔駛再點任何醬都好味,推介👍🏻👍🏻👍🏻🥩宮崎產煙燻黑豚 $78 一上台超香煙燻味!厚切黑豚肉油肪香氣撲鼻 ,肉質軟嫩有咬口,配上蜜糖芥末醬簡直錦上添花!一試愛上!🥗日本海膽流心忌廉餅 $68炸至酥脆嘅金黃色外皮,咬開有流心既海膽忌廉,勁 creamy同海膽香濃,配蔬菜沙律🍣左口魚邊火炙壽司 $28 店員推介嘅左口魚邊火炙壽司,經炙燒後更將魚油溶化,食落軟滑甘香,油香美味最後點左兩款串燒~分別係厚揚(即係炸豆腐)同青椒仔!兩樣都好好味!滿分💯!

🍣 竜王卷 $108🐉

🥩宮崎產煙燻黑豚 $78

🥗日本海膽流心忌廉餅 $68

🍣左口魚邊火炙壽司 $28

250 分鐘 (堂食)
  • 竜王卷
2021-08-20 25 瀏覽
喺和富中心和朋友相見,來到幾有格調的『竜王』,今日不食刺身,叫咗沙律,壽司,卷物,燒物,料理,傾吓偈幾好。『炸軟殼蟹沙律』除咗厚肉軟殼蟹之外,還有番茄仔,青瓜仔和幾種沙律菜,配有自家特製沙律仔,好惹味。『宮崎煙燻黑豚肉』係朋友至愛,油脂豐富,少少煙燻香氣吸引,肉質保持到juicy,配合埋芥末醬,好夾。『竜王卷』真係大陣仗喇,一個大竜王碟内裝有8件卷物,好架勢,有天婦羅卷物,有魚子,蟹子,吞拿魚蓉卷物,高質美味。『厚揚串燒』,厚揚即係豆腐,但個口感同我哋平時食嘅有D唔同,比較實D。『燒雞翼』和『三文魚壽司』亦係呢日嘅食物,滿足的一餐。

2021-08-19 24 瀏覽
希望疫情快點過,可以有得去旅行。 好掛住日本🇯🇵 。今日打完疫苗,男朋友話要請我食餐好。 佢帶我黎佢屋企附近新開的日本菜餐廳「竜王」。 佢話食過質素唔錯,我都一定會鍾意🥳。-♥️火炙三文魚及左口魚邊壽司🍣男友點了兩款我最愛的壽司。手握壽司醋飯師傳已調味,不需加添醬油。 炙燒很香口,特別是左口魚,魚油溢出,入口瞬間即溶,滑溜非常,魚香令人回味。-♥️竜王🐲卷器皿相當有氣勢及配合名稱👍🏻 賣相亦相當吸晴。 而且只是$108 , 份量相當多,抵食❗️推薦❗️「竜王卷」除了名字有氣勢,亦相當有內涵。 餡料相當豐富,有炸蝦、蟹柳、三文魚籽、蟹籽及澎湃的吞拿魚蓉。材料新鮮,味道鮮甜。-♥️日本海膽流心忌廉餅忌廉餅炸至色澤金黃香脆,咬開是海膽餡流出,口感creamy ; 配產沙律菜中和油膩感。-♥️宮崎產煙燻黑豚煙燻黑豚豬味道咸香及蜜香。脂肪比例平均,肉質鬆化,脂香味美。-♥️厚揚及雞軟骨日式厚揚豆腐,表面金黃漂亮,內層無比軟嫩,很好吃😋 雞軟骨亦很有咬口。

♥️火炙三文魚及左口魚邊壽司🍣

♥️竜王🐲卷