2020-03-16 684 瀏覽
由於係站立嘅關係而且鋪頭細細 好岩兩個人食👫🏻都係點一個 👉🏻特選三文魚盛合 $58再點多一個👉🏻 自選10貫 $178大滿足🈵🈵🈵好少有可以係香港呢個價錢食到日本既水準🇯🇵全部都好新鮮 無一次係失望既鐘意壽司飯係用紅醋而且師傅唔會扼到啲飯好實飯既份量又剛剛好🤤❤️最最最最鐘意個「炙燒牛油赤蝦」加咗少少牛油🧈係面~~邪惡但好香又吾會蓋過蝦既鮮甜🍣仲有~~~落完單每一次都好快就有得食👍🏻不論係師傅定係店員全部人態度都好好☺️
由於係站立嘅關係而且鋪頭細細

不論係師傅定係店員全部人態度都好好☺️

自選10貫
自選10貫
2020-03-13 517 瀏覽
呢間鋪之前已經過,不過決定唔食,原因一無得坐,原因二魚生無益,正所謂靈魂說不,身體卻很誠實,最後都係行咗入去……入到去好乾淨企理,有提供搓手液,檯下有位置放袋,幾好幾貼心。點咗個立鮨特選同壽司拼盆,好快就有得食,餐跟沙律同湯,沙律係青瓜同蟹柳,其實幾新鮮,不過我個人麻麻青瓜,壽司飯已調味,當中有鰻魚,珍寶熟蝦,蛋,蟹棒同青瓜小卷,其中嘅鰻魚都整得好香,壽司拼盤主要係生野,有三文魚,海膽,油甘魚,帶子同赤蝦,全都新鮮,不過唔係厚切,壽司數量同份量少而細,所以唔夠飽。埋單送囗罩,雖然薄,但係幾有心
埋單送囗罩,雖然薄,但係幾有心

呢個份量已經係兩個set

有位放袋

2020-03-12
2020-02-21 477 瀏覽
#🍣好耐之前食過旺角果間!個人覺得無乜特別!前排突然想再試吓佢,又見人成日話好食,諗住比多次機會佢,再試多次啦!不過都係無乜太特別🙈首先,店員嘅態度差差哋,帶位果陣塊面係燶㗎,埋單嘅時候又發現佢㩒錯咗啲單!好彩個價錢係一樣咋,而佢都終於笑返😂我本身想食三文魚腩,但佢賣曬🙈其他壽司不過不失,無乜特別!只有個海膽飯係好食啲😂但好多魚生都唔夠鮮🙃
#🍣
好耐之前食過旺角果間!個人覺得無乜特別!
前排突然想再試吓佢,又見人成日話好食,
諗住比多次機會佢,再試多次啦!
不過都係無乜太特別🙈
首先,店員嘅態度差差哋,帶位果陣塊面係燶㗎,
埋單嘅時候又發現佢㩒錯咗啲單!
好彩個價錢係一樣咋,而佢都終於笑返😂
我本身想食三文魚腩,但佢賣曬🙈
其他壽司不過不失,無乜特別!
只有個海膽飯係好食啲😂
但好多魚生都唔夠鮮🙃
2020-02-19 481 瀏覽
其實立食壽司係香港都出現左一排,愈黎愈多選擇,不過一直都無試過🤭立鮨都算出名,係旺角尖沙咀銅鑼灣都有分店,地點都幾方便🚇平時夜晚行過次次都有人龍,午餐咁啱無人排隊,睇過menu又唔算太貴,所以就入去試試佢🙌🏻企係度食壽司都幾搞笑,一路食都覺得差咁啲野未做咁,係咪因為未坐低🪑😂**********<特選三文魚盛合> $58每一set會有一件三文魚壽司、一件三文魚腩壽司、一件火炙三文魚壽司、一件辣三文魚軍艦同埋六件三文魚小卷🐟Lunch set仲會包埋沙律同味噌湯🍴師傅收到order係即叫即做,三文魚腩壽司最正,食落好有滿足感,會想encore🤤另外個辣三文魚軍艦都幾特別,辣辣地唔會太膩😈不過三文魚小卷相對上就麻麻地,卷得實左少少🙈本身以為唔夠飽,但食完都覺得飽肚,男仔食就要叫多幾件😂

**********
<特選三文魚盛合> $58

特選三文魚盛合

2020-01-23
特選三文魚盛合
2020-02-08 315 瀏覽
難得出關.一於善用口罩食多幾餐😣下午茶我地選擇左一直都覺得企到攰既立食壽司🍣·🐟特選三文魚盛合($58)🍣北海道帶子壽司($15@1)🍘芝士飛魚籽軍艦($9@1)·好抵食!但係壽司飯偏酸⋯紫菜淋身🤭整體麻麻地🤭食少少止下口癮.留肚再食下一餐🤪·📍立鮨尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場地下D鋪
🐟特選三文魚盛合($58)
🍣北海道帶子壽司($15@1)
🍘芝士飛魚籽軍艦($9@1)

📍立鮨
尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場地下D鋪
2020-02-06 300 瀏覽
🍙等待時間:一間岩開幾多人排,加上佢店內位置好少,應該容納到十個人到。當然全部要企住食。🍔室內環境:室內空間雖小但有精心日系設計,櫻花放在頂,靚!👏🏻🍰服務質素:貼心🔺用餐簡評:排左半個鐘多點,終於同朋友兩個人入到去食,我地當然瘋狂叫壽司啦。想講全部壽司都好出色,魚生新鮮甜美!個人好推介海膽壽司,份量多,味道香濃,海膽既鮮味係口化開,滿足感爆燈!唯一唔好就係,我個人真係唔好立食文化,我覺得美食當然係要坐低,係舒適環境下去享受😚🔹總括來講:好食😋

🍰服務質素:貼心

🔹總括來講:好食😋

2020-01-21 403 瀏覽
日本立食文化早已流行,居酒屋、燒肉、壽司,大眾化的價錢吸引到不少人光顧。但起香港呢個租金高昂既地方,這個經營模式又能否站立得住呢?立食,顧名思義就係企起度用餐,立鮨就用比較大眾化嘅價錢,食到接近Omakase 既質素。尖沙咀店大概能容納十人,企位尚算舒適。店員帶位後有提醒落單後把點餐紙放上壽司bar上就可以,介紹清晰。呢度既綠茶粉好香,值得留意,留意到單買係要3佰幾蚊。每個人進食既setting都有一個熱水出口位,不過當日就不幸壞左,呢度要扣少少分數,幸店員每個位置都放了一壺熱水。壽司係你每一round order完,師傅係會整哂先比客人,而唔係逐件逐件上,嚴格來講呢度有個唔好處,就係唔能夠確保客人食呢件壽司既最佳品質,同埋唔同壽司都有佢進食既先後次序,由魚味淡既食先,到最後先食魚味較濃,如果師傳能因應客人點餐既壽司,再以上述既次序一件一件放上客人前加以介紹,我覺得成個檔次會再升一級,更能貼近廚師發辦。值得稱贊既係,呢度既壽司飯係用上赤醋飯,色澤呈較深色,係高級壽司舖會用上來製作壽司醋飯。至於每一件既壽司大細都好勻一,握得結實,沒有一夾即散的情況出現,呢個係最能夠看出一個壽司師傅既基本

值得稱贊既係,呢度既壽司飯係用上赤醋飯,色澤呈較深色,係高級壽司舖會用上來製作壽司醋飯。至於每一件既壽司大細都好勻一,握得結實,沒有一夾即散的情況出現,呢個係最能夠看出一個壽司師傅既基本功。

魚質方便,我覺得呢個價錢有呢個質素,已經贏左果兩間大型連鎖店,起碼食得出新鮮而唔係連溶雪解凍都未做好,就比客人食。留意到師傅身後有個每日時令既餐牌,有幾款每日時令既推介,例如白子,寒獅魚,白蝦等等,下次可以試試。

火炙大呑拿魚腩海苔壽司
鰻魚壽司
北海道特大珍寶帶子壽司
火炙松葉蟹腳壽司
2020-01-19
5 分鐘 (堂食)
用餐優惠
鰻魚壽司
北海道特大珍寶帶子壽司
火炙松葉蟹腳壽司
2020-01-17 240 瀏覽
立鮨真係食過返尋味嘅壽司鋪,雖然鋪頭細細仲要企係度食,但都排長龍,你就知佢幾好食啦!因為我地book左位,去到就可以直入啦!所有位都係望到師傅嘅,然後有張單俾你落單,直接俾師傅。我地第一輪叫左一個立鮨壽司拼盤 ($78),日本真鯛($20),本鮪赤身($20),同埋原隻活赤貝($30)壽司。最值得食嘅一定係真鯛同赤貝,真係好好味,好鮮又有魚味,赤貝就處理得好好,所以我地都有再加單。仲有另一個都好值得試嘅係三文魚子壽司($20)佢俾嘅三文魚子係多到滿瀉,而且粒粒都好清甜。最後最後係大滿足海膽特盛($98),食完之後真係大滿足,好好味,海膽係新鮮同甜嘅,少少回甘味,真係唔錯!

所有位都係望到師傅嘅,然後有張單俾你落單,直接俾師傅。

仲有另一個都好值得試嘅係三文魚子壽司($20)

佢俾嘅三文魚子係多到滿瀉,而且粒粒都好清甜。

2020-01-15
  • 三文魚子壽司
  • 大滿足海膽特盛
2020-01-08 258 瀏覽
今日下午茶食立鮨,想食少少淺嘗。講下唔同食物如何。活赤貝壽司,新鮮好食,不過今日無裙邊係底。極上海膽軍艦都好食,不過唔知同普通海膽有咩分別。鰻魚壽司勝價比高,魚好滑。蝦刺身比想像中失望,甜但無乜驚喜。味噌湯真係好好飲,好重蝦味,同平時飲既好唔同,性價比高。師傅仲好好,因為整錯左件壽司,甘我地同佢講,佢整返俾我地之後,送左錯果件俾我地食。但唯一好失望係,可能我食既日子好近日本過年,好多都無返貨,好多好西都暫時供應😭
今日下午茶食立鮨,想食少少淺嘗。講下唔同食物如何。

活赤貝壽司,新鮮好食,不過今日無裙邊係底。

極上海膽軍艦都好食,不過唔知同普通海膽有咩分別。

鰻魚壽司勝價比高,魚好滑。

刺身比想像中失望,甜但無乜驚喜。

味噌湯真係好好飲,好重蝦味,同平時飲既好唔同,性價比高。

2020-01-06 198 瀏覽
星期六行完博物館 最岩就係掃下街食完雞蛋仔🥚行返去尖沙咀個邊 順路就可以黎試下立食既滋味 無需要等就入得 ~入到去大概有8個企位 空間感足夠 可能下午茶時間唔算多人 👇🏼珍寶蝦 好新鮮 👍🏼👇🏼燒左口魚邊 。 入口即溶 不過舊魚細左小小..好快已經整係食到飯..👉🏼兩款海膽都試。達到標準係略嫌少少腥👉🏼八爪魚。朋友話唔錯 👉🏼帶子。舊帶子cover曬舊飯 唔錯👇🏼三文魚子䰵 推薦本身三文魚䰵已經有d鹹味 仲叫左個鰻魚手卷 埋單2xx 價錢都合理👌🏼整體評分都中上 野食新鮮因為即整 但係就冇咩太大驚喜 比較岩掃街食
星期六行完博物館 最岩就係掃下街

入到去大概有8個企位 空間感足夠 可能下午茶時間唔算多人

👇🏼珍寶蝦 好新鮮 👍🏼
珍寶蝦

👉🏼兩款海膽都試。達到標準係略嫌少少腥
👉🏼八爪魚。朋友話唔錯
👉🏼帶子。舊帶子cover曬舊飯 唔錯

👇🏼三文魚子䰵 推薦
本身三文魚䰵已經有d鹹味

珍寶蝦
2019-12-03 528 瀏覽
🍣 已經食過立鮨超多次了😍今次幫佢寫個食評先😂以前食開元氣果d垃圾 發掘到立鮨之後 想食壽司就唔使諗了立鮨所有壽司食材都非常新鮮 全部都係即叫師傅即切 然後切好就擺係你面前既木枱上 似足日本既壽司店😚每次都會嗌三文魚帶子赤蝦😋呢幾樣性格比極高既壽司 其實所有壽司都性價比極高 好多人都會嗌三文魚子軍艦 舊軍艦會用個碟仔裝住 d三文魚子會多到瀉晒落隻碟仔度 食材質素高之餘 份量亦都唔菇寒另外想推介既係 鮮蝦頭配鮮蝦味噌湯 平時食日本野果碗味噌湯多數都唔飲 得個咸字 呢碗裝住隻蝦頭既味噌湯極香蝦味 完全無平時果種死咸既感覺 亦都非常香甜 一碗$15係超值🤤
🍣

2019-11-23
10 分鐘 (堂食)
2019-11-25 520 瀏覽
第二次去豪食la~係omakase level次一層嘅壽司價位當中 暫時最中意嘅就係呢間佢嘅蔥呑拿魚手卷係我覺得so far咁多間食過最正嘅 所以每次黎都一定會encore 之後鰻魚 玉子 燒左口魚 三文魚 拖羅都above average 不過佢嘅醋飯份量係相對少啲嘅 最後豪食2個人500幾600蚊 間中放肆下開心下幾好🥳
第二次去豪食la~
間中放肆下開心下幾好🥳

2019-11-15 443 瀏覽
第一次站著吃飯,對立食文化本來就沒有什麼好感。但看見好評這麼多,加上陪朋友就慕名試一下。我們點了池魚刺身、饅魚壽司、加洲卷、大吞拿魚腩壽司、赤身壽司、燒左口魚邊壽司。未試之前我對這間立食壽司是有點幻想,我以為是高級壽司料理立食版,我對餐飲體驗是有期待的,畢竟它的價錢也不是特別便宜,至少比起連鎖壽司店貴。壽司的食材質素還可以,比板長、元氣好,但比美登利還是差一點,也不是一件件壽司上,是一板一板上的,少了在傳統壽司店享用壽司的飲食體驗,可能大家覺得沒分別,但如享用軍艦等便會明白一件件壽司上,味道和紫菜的口感是有很大的分別。總結是我覺得既然價錢不是特平、食材也是不是特好,也沒必要再立食,所以感覺黎嘗試過就算了,還是舒舒服服的坐著吃好。
2019-11-10
星期五lunch time時間多啲可以過尖沙咀食,就黎左金馬倫道呢間經過好多次既立鮨食立食壽司。呢度大概十個位左右,門外仲有個位可以快食或者寫外賣紙。枱面有個自助出水位可以飲下茶。當然仲有調味料同紙巾。每個set有跟面豉湯同沙律,呢度既面豉湯比較深色,原來係用左赤面豉,同平時我地飲開既白面豉顏色上唔同,原來味道都有啲分別,竟然有啲麥味!沙律係青瓜,上面有蟹柳同蟹籽,加上少少沙律醬,幾開胃。呢度午市好抵食,朋友揀左自選壽司定食8款($148),分別有粒貝、鰻魚、北海道帶子、日本真鯛、珍寶甜蝦、深海池魚、蟹肉蟹膏、碎蔥吞拿魚腩。追加左珍寶赤蝦壽司($10)、珍寶甜蝦壽司($20)、大吞拿魚腩壽司($35)。魚生片都幾新鮮,朋友覺得整體味道唔錯。我就揀左自選魚生飯7款($158)。分別有油甘魚、深海池魚、劍魚腩、珍寶甜蝦、蟹肉蟹膏、三文魚籽、碎蔥吞拿魚腩。每塊唔算好厚,但絕對比壽司上既厚,都幾新鮮架,深海池魚爽口,油甘魚同劍魚腩都幾有魚油味,加上爆汁三文魚籽,口感幾豐富架。我地見特選三文魚盛合幾抵食就加埋呢個($58)。有齊三文魚唔同既做法同部位,有三文魚腩同普通三文魚,有火炙又有辣味,有卷
呢度大概十個位左右,門外仲有個位可以快食或者寫外賣紙。

枱面有個自助出水位可以飲下茶。當然仲有調味料同紙巾。

我地見特選三文魚盛合幾抵食就加埋呢個($58)。有齊三文魚唔同既做法同部位,有三文魚腩同普通三文魚,有火炙又有辣味,有卷物、軍艦又有手握,真係一次過滿足多個願望!
用既壽司飯亦係淡啡色,應該係用左有色既醋,幾特別!

飲品方面,我揀左Coke Zero ($8.5),係用傳統支裝好有feel。朋友揀左柚子梳打($12.5)。
2019-11-01
10 分鐘 (堂食)
2019-11-04 256 瀏覽
以前就有朋友推介過呢間壽司店,今次終於可以過嚟試一下喇,大滿足海膽特盛,海膽嘅分量很足,關鍵系好鮮甜,我最鍾意食呢度嘅三文魚子,真系特別好味啊,會好腥味但系好鮮甜,口感好好,值得一試!