2020-12-10 62 瀏覽
好耐冇黎食過, 平時見到D FD 係FB 成日路過就去食..好啦我又畀人引到啦... 所以又黎食啦..今次秋冬有D 季節限定...試左秋刀刺身.平時好怕秋刀腥, 不過呢個唔會!有冇人食過腦天壽司?入口即溶!!魚頭頂部位的肉,一條魚只有2片,好矜貴!!!佢冇TORO 咁肥美, 但我覺得佢香D.赤鯥壽司 同海膽墨魚壽司.食到爆油既肥美同時又有魚香!鮟鱇魚肝壽司配上奈良特式一西瓜漬。鮟鱇魚肝多數係前菜食。今次食咁大件都係第一次。同埋唔少得呢度必食既赤貝同海膽壽司啦..大大片赤貝, 非常肥美!!!! 正呀!!!搵好野食都係我工作一部分!Work Hard Play Hard

今次秋冬有D 季節限定...
試左秋刀刺身.
平時好怕秋刀腥, 不過呢個唔會!

有冇人食過腦天壽司

入口即溶!!
魚頭頂部位的肉,一條魚只有2片,好矜貴!!!
佢冇TORO 咁肥美, 但我覺得佢香D.

赤鯥壽司 同海膽墨魚壽司.

食到爆油既肥美同時又有魚香!

鮟鱇魚肝壽司

配上奈良特式一西瓜漬。
鮟鱇魚肝多數係前菜食。
今次食咁大件都係第一次。

同埋唔少得呢度必食既赤貝同海膽壽司啦..
大大片赤貝, 非常肥美!!!! 正呀!!!

搵好野食都係我工作一部分!
Work Hard Play Hard
2020-12-09 62 瀏覽
日本野真係食極唔厭 ,朋友帶左我黎尖沙咀哩間立鮨真心驚喜!😍首先廚師發板10件只係$358已經係超值。高質Omakase閒閒地都$5、600。 每一件都係厚切新鮮, 魚子壽司仲特登分開上做出滿瀉嘅感覺😍😍直情嘩左出黎😆大拖羅 寒鰤魚 池魚 帶子 牡丹蝦 秋刀魚 喜之次 赤鯥 特上海膽軍艦 魚子 玉子大推喜之次&赤鯥油分比較高而且魚味比較濃,輕輕火炙完油份好香🤩🤩 好味道要不停地讚惠顧Omakase仲可以加$88可以加追大滿足海膽特盛 🤤🤤🤤 呢個size啱啱好,多多海膽 少少飯😋 廚師拍板主要都係時令款,我哋再追加咗期間限定剝皮魚同埋白子🐠🐠香港比較少有嘅特別壽司款式呢度都會食到🍣🍣直頭有日本嘅感覺剝皮魚非常驚喜 : 馬面魚+魚肝!!! 魚肝嘅香味形成件事提升左10倍💖 入口溶化嘅感覺白子壽司比較黏口,第一次食表示好特別😂哩餐真係大滿足🥰🥰 期待下次再黎

白子壽司比較黏口,第一次食表示好特別😂

哩餐真係大滿足🥰🥰 期待下次再黎
2020-12-07 145 瀏覽
對於壽司立食,一向也有點遲疑,因為懶人預我,從來都喜歡坐着慢慢吃。但驚友人多番慫恿,決定踏出第一步,和他去立食一個午餐。我們選了立鮨尖沙咀分店,店子不大,免卻座位的話,企位轉身自如。墻上有一排衣架,讓客人掛衣服。枱下有有放手袋的位置。店子小小,但有兩位師傅駐場,而且餐牌的選擇十分豐富,多得令人心大心細,眼花撩亂。好不容易揀完,就等食。先來的活赤貝刺身和油甘魚刺身同上,擺盤插上紫蘇葉,放在小碟上,造型一點不馬虎!赤貝爽彈鮮甜,油甘魚甘香肥美,有質素!三文魚子軍艦差不多人人必點,因為打卡一流,和朋友一人點一件。小小一件放在小碟上獨立上,鋪上滿到瀉的三文魚子,粒粒晶凝剔透,一件一口,感受到三文魚子在口腔內爆開的卜卜感!點選的壽司放在木板上一次上,我點的七件壽司都好靚仔!分別有兩件三文魚腩、一件火炙白烏賊海膽、一件北海道帶子、一件原隻活赤貝、一件油甘魚腩和珍寶牡丹蝦。說没大志也好,三文魚是我每次必食的。這裏的三文魚腩十分肥美,食落滿滿的魚油夾著芽葱香在口中徘徊,點兩件真是明智之舉,因為一件唔會夠喉。白烏賊味道較淡,上面見到細緻的刀紋,和海膽經火炙後,配搭出異常的鮮味!珍寶的牡丹蝦入口是滿滿的膠
白烏賊味道較淡,上面見到細緻的刀紋,和海膽經火炙後,配搭出異常的鮮味!珍寶的牡丹蝦入口是滿滿的膠質,那漿口的感覺讓人滿足。油甘魚腩也是一貫的肥美香口。活赤貝是食完刺身不夠而追加的,和北海道帶子一樣鮮甜。

然後又點了季節當做的剝皮魚壽司,因為剝皮魚味道較淡,加上其肝,那魚肝的肥美和甘香和魚的爽口互相輝映。
還有肥美的寒獅魚,那粉紅的顏色,便知道肥美不在話下。還有廚師推介的火炙大吞拿魚腩海苔壽司
師傅在我面前新鮮整起,包着紫菜,遞到我面前!大大件拖羅肥美得說不出話,咀嚼間滿口的魚油帶葱香、芝麻香,好好味呀!!!
不得不提,這裏的壽司飯酸度調配得很好,飯入口粒粒分明但不失煙韌,和各種刺身配起來都無得輸!
唔係喎以為企喺度食壽司會好攰,但一邊食,一邊望住師傅忙碌的身影,原來時間好快過,而且一啲都唔攰,感覺都幾舒服!
這間立鮨店子細細果然好高質,每件出品都令我好驚喜,難怪友人講左無數次,都要我黎試下,試完果然無失望!
2020-11-26
午餐
2020-12-03 58 瀏覽
經過好幾次這間位於金馬倫道立年壽司店,其實想試很久😝😝但次次都大排長龍😅今日見完客未到晚餐時間,竟然不用排隊😜即刻和同事衝入去😂😂入到店內,地方唔大,但卻充滿日本文化和裝飾💕💕牆上都是掛衣,大概10個企位⋯日本文化氣息甚濃💋💋有午餐set 到6:00pm ,還趕得切呢😶即刻每人先點一客,可以有濃鮮蝦麵豉湯和半價飲品🤫🤫湯頭真係非常濃郁,蝦香撲鼻,有別於其他嘅麵豉湯,熱辣辣👍👍中拖壽司,加上蔥花除咗賣相更加吸引之外,口感更加提升👍👍非常新鮮,真係入口即溶啊🤩🤩海膽軍艦非常鮮甜甘香,creamy ,而且海膽份量好多,紫菜仲係脆卜卜㗎🤩🤩活象拔蚌壽司,仲有淡淡嘅海水味,加上少少青檸汁,真係好Fresh 🥳🥳炙燒左口魚裙邊壽司🍣一試愛上,入口溶化,魚油非常非常豐富,炙燒之後,更加帶出魚油獨有的香,口感超正!😋😋鰻魚壽司,非常厚,而且還是大size的鰻魚呢,鬆軟焦香,要分2啖先食得完🤣🤣珍寶北海道帶子壽司,真係超級大,非常鮮甜爽口😆😆每一件事都好高質!非常之有驚喜,真係恍如置身日本🇯🇵睇來有排都冇得去旅行,就嚟多幾次補返數啦😎🥳

湯頭真係非常濃郁,蝦香撲鼻,有別於其他嘅麵豉湯,熱辣辣👍👍

帶出魚油獨有的香,口感超正!😋😋

珍寶北海道帶子壽司,真係超級大,非常鮮甜爽口😆😆

每一件事都好高質!非常之有驚喜,真係恍如置身日本🇯🇵

睇來有排都冇得去旅行,就嚟多幾次補返數啦😎🥳
2020-12-03 192 瀏覽
「立鮨」雖然為立食壽司,但因其高性價比及其高品質,吃過不下五次。星期六日通常要等候十枱八枱客,難得平日隊龍短,中午即去祭五臟六腑。Omakase味噌湯湯頭濃郁鮮甜、味道咸香,帶順口細緻的風味。廚師發辦 十件$358手握壽司以赤醋作主調味,口感較有韌性。入口手握鬆緊度適中,濕潤程度及味道比例剛好。每件大小約一大口分量,入口鮮味充斥口腔,鮮嫩肥美。鰤魚整件色澤鮮明亮麗,粉嫩富光澤肉質爽口彈牙,口感柔軟嫩滑,味道甘甜。大拖羅整件肥美,脂肪飽滿,肉質鮮滑柔軟帶香脂香,入口即融。金目鯛師傅微灸逼出魚油,肉質細膩柔軟油脂適中,味道鮮甜,越咬越滲出魚油香。發辦壽司還包含赤鯥、海膽軍艦、帆立貝、牡丹蝦、深海池魚、秋刀魚及白子軍艦。剝皮魚壽司、三文魚籽軍艦師傅還額外送了一件剝皮魚、一客三文魚籽軍艦,閒日中午的額外驚喜呢。師傅以剝皮魚魚肝製醬蓋在剝皮魚刺身上,刺身肉質鮮嫩清爽、魚味較清淡幽雅、魚肝則軟滑油潤甘香,配搭使味道更多彩。鮟鱇魚肝小食另單點一份鮟鱇魚肝,口感與鵝肝近似,但少卻油膩感。魚肝鮮香柔嫩可口、綿密口感,味道甜中帶甘。總括來說,雖然店舖屬立食壽司店、經常要排隊等位,但其食物品質之高、價格之實

Omakase

味噌湯

湯頭濃郁鮮甜、味道咸香,帶順口細緻的風味。

廚師發辦 十件$358

鰤魚

大拖羅

整件肥美,脂肪飽滿,肉質鮮滑柔軟帶香脂香,入口即融。

金目鯛

剝皮魚壽司、三文魚籽軍艦

鮟鱇魚肝小食

總括來說,雖然店舖屬立食壽司店、經常要排隊等位,但其食物品質之高、價格之實惠、上菜之迅速,還是值得一去再去。
  • Omakase 廚師發辦
  • 剝皮魚壽司
  • 鮟鱇魚肝小食
經常聽人講喺香港食壽司永遠不及日本🇯🇵其實香港已經有好幾間壽司店質素很高,多數都是時令飛機貨今日朋友帶我嚟這間位於尖沙咀金馬倫道嘅立食壽司店,就真係滿足到對壽司有要求既我😂😂😍😍立食文化係日本傳統,其實都有助消化,而且仲可以邊食邊欣賞師傅嘅功架添☺️☺️見到很多廚師推介都係飛機貨,講真質素真的不比日本差最愛北海道珍寶牡丹蝦壽司真係手掌咁長,非常jam口,而且非常鮮甜,真係要分兩啖先食得晒👍👍北海道活象拔蚌壽司,真係唔係周圍可以食到,入口爽脆、鮮甜、還有淡淡的海水味💕💕鰻魚壽司超肥美,又厚又大件,鰻魚汁調得很好,肉質松軟,好味🤩粒貝壽司,都唔係成日遇到㗎🤣食多兩粒先👍爽口鮮甜好正啊中拖大件,加上蔥花,匯合豐富油脂,好滿足呀😍😍另外仲有幾款成盒,選擇算是很多呢,特別一提濃蝦麵豉湯好特別,蝦味濃郁🥰🥰不知不覺越食越多😝😝真係好少遇到咁高質嘅壽司🍣對就是有要求嘅就黎呢度啦😎😎

見到很多廚師推介都係飛機貨,講真質素真的不比日本差

最愛北海道珍寶牡丹蝦壽司

粒貝壽司,都唔係成日遇到㗎🤣食多兩粒先👍爽口鮮甜好正啊

中拖大件,加上蔥花,匯合豐富油脂,好滿足呀😍😍

2020-12-01
2020-12-03 55 瀏覽
不能外遊的日子,非常掛念家鄉。怎麼算,好在香港是美食天堂,什麼也有,而且10分出色。日本的立直壽司店去過好幾間,都是10分出色而這裏的檔次也是一樣。牡丹蝦刺身、中拖羅刺身牡丹蝦要用巨型來形容,新鮮爽甜。中拖羅呈淺粉紅色,魚油分布均勻,油香爆發。小確幸: 海膽小盤 光看外表,我以為自己在吃高級的懷石料理。 海膽是超甜的,滑如牛奶🥛。 才 $98, 平宜得不能相信。雜錦刺身飯, 超級高質! Cp 值100 分! 大🈵️足! Encore list 入榜首第一名!

牡丹蝦刺身、中拖羅刺身
牡丹蝦要用巨型來形容,新鮮爽甜。

中拖羅呈淺粉紅色,魚油分布均勻,油香爆發。

小確幸: 海膽小盤

光看外表,我以為自己在吃高級的懷石料理。

海膽是超甜的,滑如牛奶🥛。
才 $98, 平宜得不能相信。

雜錦刺身飯, 超級高質!
Cp 值100 分!

大🈵️足!

Encore list 入榜首第一名!
2020-12-02 62 瀏覽
喺尖沙咀放工,周不時都會嚟食呢間立食壽司。預約定通常都會有折扣,比較抵食。特別推介佢嘅赤蝦同粒貝,每次食完第一轉都會忍唔住encore!特別值得一提嘅係佢個飯啦本身已經落咗豉油,所以唔需要再點太多豉油,否則就會太鹹。不過我個人來講其實就比較鍾意普通白飯冇落豉油。
疫情關係已經成年冇去過日本 ,咁啱呢排又收緊咗限聚令 ,唯有同老友兩個人自私去食壽司, 我係尖沙咀呢間 立鮨嘅長期fans, 不過每次都係中午來食午市套餐 ,今日同朋友五點半左右嚟 ,啱啱趕到仲有得叫 ,六點就冇喇~~ 不過今次想推介呢道Omakase 廚師發辦, 有十件$358同八件$268揀 ,我哋叫咗set十件 share 。我覺得廚師發辦10件呢個價錢性價比好高!! 圍返起嚟都係三十幾蚊一件,但係高質素~~ 而且廚師都好細心逐件同我哋講解 又問我哋想食啲乜嘢口味。今日10件Omakase 包括:大拖羅、寒鰤魚、 池魚 、帶子 、牡丹蝦 、秋刀魚 、喜之次、 赤鯥、 特上海膽軍艦 、魚子 如果叫咗Omakase可以用優惠價$88加一份大滿足海膽特盛海之幸盛合 $152 及 嚴選火炙盛盒 $98白子剝皮魚配魚肝(*******大推介******)

今日10件Omakase 包括:

海之幸盛合 $152 及 嚴選火炙盛盒 $98

白子

剝皮魚配魚肝(*******大推介******)

2020-12-02 297 瀏覽
大家都記得之前講過,要吃壽司唔一定要坐低,如果突然間你想食下海膽,白子,其實而家香港都有很多選擇,簡單二三百就食到不少特別嘅選擇。 當然有人話食壽司郎,但要排到七彩,尖沙咀個幾間立呑壽司就真一個唔錯嘅選擇。 上次食過鮨廷,今次選擇多好多人排隊嘅立鮨。 你要知道受歡迎嘅程度係,上次七點幾去秋刀白子已經售罄,就連剝皮魚都冇埋。 於是今晚只能食啲平時食開嘅選擇。 價錢其實同鮨廷差不多,但的確佢嘅配套冇鮨廷咁好,唯一投訴就係佢哋用塑膠碟放豉油同俾你食壽司。 天氣有點凍,先要碗味噌湯飲下。 由於好多時令已經售罄,就叫點最穩陣嘅嘢,聽聞呢度嘅火炙三文魚壽司好得,食落不錯。 原隻活赤背壽司,呢個價算非常出色。 北海道象拔蚌,睇樣都知得,咬落去亦都非常爽口。 油甘魚壽司,夠厚身,質素幾好。 海膽壽司,係無左秋刀同白子之後嘅必選。 火炙大吞拿魚腩海苔壽司,我老婆食完之後話非常好食,始終佢對魚腩都係有一個深厚嘅感情。 由於佢熱愛牛油果,揀咗個牛油果壽司俾佢,配上魚籽又唔錯。 金目鯛壽司從來都是我最愛,夠鮮夠濃味。 火

上次食過鮨廷,今次選擇多好多人排隊嘅立鮨。

於是今晚只能食啲平時食開嘅選擇。

天氣有點凍,先要碗味噌湯飲下。

原隻活赤背壽司,呢個價算非常出色。

北海道象拔蚌,睇樣都知得,咬落去亦都非常爽口。

油甘魚壽司,夠厚身,質素幾好。

海膽壽司,係無左秋刀同白子之後嘅必選。

由於佢熱愛牛油果,揀咗個牛油果壽司俾佢,配上魚籽又唔錯。

金目鯛壽司從來都是我最愛,夠鮮夠濃味。

火炙松葉蟹腳壽司,都幾好,不過如果粗壯一點應該會更加精彩。

深海池魚,又係抵食一定要必選。

最後嘅珍寶赤蝦壽司,都是非常令人滿足。

由入到去都食完,前後不用40分鐘,就這樣滿足了個客嘅壽司癮。
怪不得有咁多間分店。

當然你話質素係非常上乖一定唔係,但係同吸毒嘅人飲美沙酮一樣,呢度有同樣嘅意義。

立鮨

尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場地下D舖
2020-12-01
20 分鐘 (堂食)
2020-11-28 78 瀏覽
好掛住日本,好掛住日本,好想去日本,重要嘅事情要講三次。入嚟呢間立式壽司扮自己去咗日本旅行。 真係完全估唔到點止少少,壽司是如此高質,絕對係omakase 質素。 海膽軍艦 $48, 海膽未至於甜如牛奶,海水味重,一啲都唔腥唔苦,紫菜脆身。 火🔥 魚背壽司, 微微燒過,令到魚背的油分更加香更重。赤蝦壽司,赤蝦很大件,超級新鮮爽脆。 鰻魚壽司上面放咗啲紫菜粉, 不單止完全沒有腥味,亦都帶出左鰻魚嘅甜味。 壽司飯亦都微微加咗調味, 其實連壽司豉油都唔使點。 時令嘅秋刀魚同埋魚師魚都有。

好掛住日本,好掛住日本,好想去日本,重要嘅事情要講三次。

入嚟呢間立式壽司扮自己去咗日本旅行。

火🔥 魚背壽司, 微微燒過,令到魚背的油分更加香更重。

赤蝦壽司,赤蝦很大件,超級新鮮爽脆。

壽司飯亦都微微加咗調味, 其實連壽司豉油都唔使點。

時令嘅秋刀魚同埋魚師魚都有。

2020-11-26 800 瀏覽
顧名思義,立食即係站立進餐,尖沙咀呢間立食壽司已經想去好耐,平時經過都見到有好多人排隊,於是都放棄。但今晚竟然唔算多人,可能因為第四波開始,大家都盡量少出街。等我今晚食埋呢餐,就乖乖去少啲街先。 疫情下香港好多食肆都已經關閉。而呢間立食壽司依然經營中,可能水準都比較好。有固定嘅食客。好嘢👏🏻有嘢食先來個燒蝦頭湯,有好多膏好鮮甜👅壽司到👏🏻火炙左口魚邊壽司肉質非常滑溜,魚邊油分多,入口更見濃郁甘香。劍魚腩壽司薄切其鮮味甘香。火炙松葉蟹腳壽司肉質軟嫩,有甜味。 中吞拿魚腩壽司魚肉雖薄切,但味道濃厚北海道特大珍寶帶子壽司食落好有質感😚大吞拿魚腩刺身色澤光鮮,拍得住喺東京築地食到嗰啲🥰寒鰤魚壽司原來係成熟嘅油甘魚,魚肉肥美鮮嫩、充盈甘美魚油之餘,更滿是蜜柑甜香。嚟多兩支汽水,爽呀🤪又完成美好的一餐,明天努力繼續返工💪🏻

好嘢👏🏻有嘢食
先來個燒蝦頭湯,有好多膏好鮮甜👅

壽司到👏🏻

火炙左口魚邊壽司
肉質非常滑溜,魚邊油分多,入口更見濃郁甘香。

劍魚腩壽司
薄切其鮮味甘香。

火炙松葉蟹腳壽司
肉質軟嫩,有甜味。

中吞拿魚腩壽司
魚肉雖薄切,但味道濃厚

北海道特大珍寶帶子壽司
食落好有質感😚

大吞拿魚腩刺身
色澤光鮮,拍得住喺東京築地食到嗰啲🥰

寒鰤魚壽司

嚟多兩支汽水,爽呀🤪

又完成美好的一餐,明天努力繼續返工💪🏻
2020-11-25
10 分鐘 (堂食)
  • 大滿足海膽特盛
2020-11-24 95 瀏覽
立鮨-位於尖沙咀金馬倫道嘅第一間分店,周不時都會見到人龍,的確呢間立食壽司質素幾高,值得排隊去食。.特別推介以下幾項:壽司]($20)都只係廿雞,就有滿到瀉嘅三文魚子,不斷係你口中爆開💥,粒粒嘅鮮味😋.($98)又一滿到瀉嘅海膽,非常新鮮,飯嘅份量亦啱啱好唔會太多唔會太少👍🏻.($28)師傅會即叫即做,飯保留餘溫,吞拿魚蓉跟碎蔥配合得天衣無縫,不禁食完會想繼續encore🤟🏻由於即食嘅關係所以冇機會影相,讓美好嘅回憶留係口腔中😌壽司]($30)獨愛赤貝個種爽滑,新鮮嘅口感😀.基本上呢度嘅所有壽司,手卷,刺身都好高質,用料新鮮,係位置有限每次只可容納10個左右人數,所以繁忙時候經常都會見到人龍,旺角銅鑼灣都有分店,但我就未食過了。
特別推介以下幾項:

[三文魚子壽司]($20)都只係廿雞,就有滿到瀉嘅三文魚子,不斷係你口中爆開💥,粒粒嘅鮮味😋
[大滿足海膽特盛]($98)又一滿到瀉嘅海膽,非常新鮮,飯嘅份量亦啱啱好唔會太多唔會太少👍🏻

[碎蔥吞拿魚手卷]($28)師傅會即叫即做,飯保留餘溫,吞拿魚蓉跟碎蔥配合得天衣無縫,不禁食完會想繼續encore🤟🏻由於即食嘅關係所以冇機會影相,讓美好嘅回憶留係口腔中😌
[原隻活赤貝壽司]($30)獨愛赤貝個種爽滑,新鮮嘅口感😀

中午開完會,過了lunch hour,就試下站著食壽司啦...先叫了一個午餐,三文魚定食...佢嘅飯醋味比較濃,而且飯有小小紅色,比較「煙硬」..三文魚定食有多款唔同食法,一次過滿足所有用法!🤪😋我再另外加了個芥末八爪魚軍艦,八爪魚軟軟淋淋,加上芥末嘅攻鼻,絕配👍👍👍我望住三文魚子飯好吸引😍😍😍😍加$25 加了一碗飯,三文魚子漲卜卜,每一粒係口腔內爆出魚油,好正..好滿足啊!🥰🥰

2020-11-16 158 瀏覽
香港第一間立食壽司店🍣,長期要排隊👀  疫情期間小左人排聲稱食材每日新鮮到港,唔怪之得件件都好juicy好肥美,壽司反加左醬油撈,好有味道🤤 火炙左口魚壽司係我既最愛🥰
香港第一間立食壽司店🍣,長期要排隊👀  疫情期間小左人排

火炙左口魚壽司係我既最愛🥰
2020-11-05