由於疫情關係,同好多香港人一樣都好掛住台灣嘅味道。程班長呢間黃店一向備受好評,老實講我自己都食過幾次,不過覺得水準好參差,唔係次次都咁好食,而且中伏嘅次數比 好食嘅次數多,特別係繁忙時間,真係求x期煮俾啲客食就算,碗麵好快就上枱,份量覺得偏小,如果for男士嚟講應該唔夠食,牛筋腩普通貨色好一般,麵條同牛肚就煮得唔夠淋,好x硬,硬過你同我條命,湯底死咸無層次,所以最後食咗幾啖就冇再食到啦......俾咗$50幾蚊食碗咁難食嘅嘢,真係非常失望。
2020-09-24
2020-09-28 1079 瀏覽
好耐之前同朋友食過,今次咁啱嚟攞嘢順便嚟食😝我地6點入座唔洗排隊,之後就愈嚟愈多人係出面排隊了😂呢間係自助形式,要去收銀買嘢食,比你嘅號碼卡要放喺隔板上面比店員送過嚟架!😉·✨炸豬排便當 $47好邪惡😈好多嘢想食,諗咗好耐最後揀呢款炸豬排有四件,炸得酥脆香口😋其他配菜都好味🙂係飯量有啲少,不過可接受範圍·✨清燉半筋半肉麵 $55牛腩賣相唔討好,不過又真係幾腍,係牛腩牛筋份量少左啲湯底好味,如果喜歡湯底帶有少少中藥味嘅朋友一定喜愛·✨玉米起司蛋餅 $36好掛住食蛋餅,唔係間間台灣嘢都有架🤤蛋餅嘅芝士份量好多,粟米較少,整體係好食佢嘅蛋餅皮有啲似油酥手抓餅皮隻皮(一圈圈的)·✨蚵仔煎 $36 (第四張相黑咗出唔到,係蚵仔煎嚟,參考圖五)蚵仔煎口感帶煙韌,佢嘅醬汁帶有少少甜,仲有生菜,一齊食幾好味幾特別🤣·✨山粉圓 跟餐+$10朋友話健康好飲唔太甜·✨冷泡四季春 跟餐+$12我就飲呢杯無糖啱哂我,如果大杯啲就更好,幾啖就飲哂🤤·🌟價錢經濟實惠,叫多多都唔心痛,實在有太多嘢想食,仲有大腸包小腸、芋圓、麻油雞、刈包等等,有機會一定再嚟食過🤪
✨炸豬排便當 $47
好邪惡😈好多嘢想食,諗咗好耐最後揀呢款
炸豬排有四件,炸得酥脆香口😋
其他配菜都好味🙂
係飯量有啲少,不過可接受範圍
✨清燉半筋半肉麵 $55
牛腩賣相唔討好,不過又真係幾腍,係牛腩牛筋份量少左啲
湯底好味,如果喜歡湯底帶有少少中藥味嘅朋友一定喜愛
✨玉米起司蛋餅 $36
好掛住食蛋餅,唔係間間台灣嘢都有架🤤
蛋餅嘅芝士份量好多,粟米較少,整體係好食
佢嘅蛋餅皮有啲似油酥手抓餅皮隻皮(一圈圈的)
✨山粉圓 跟餐+$10
朋友話健康好飲唔太甜
✨冷泡四季春 跟餐+$12
我就飲呢杯無糖啱哂我,如果大杯啲就更好,幾啖就飲哂🤤
2020-09-24 1016 瀏覽
係Open rice search荔枝角區呢間係評分最高1點左右去到排隊都唔算耐但落單成件事就未免唔方便係門口拎張餐單,waitress帶你去個位到之後你要出返門口位置落單但你又唔可以預先order,因為唔知幾時有位成件流程好有問題叫左個肉燥便當一見到個餐就見到即棄紙盤要自己去拎餐具,都係即棄餐具可能係疫情緣故,但我都覺得好唔環保講返個餐,得一個字 “油”唔計太油膩呢個因素我唔否認味道ok但你話好好食又唔覺所以我只可以講名不副實
係Open rice search荔枝角區
呢間係評分最高
1點左右去到排隊都唔算耐
但落單成件事就未免唔方便
係門口拎張餐單,waitress帶你去個位到
之後你要出返門口位置落單
但你又唔可以預先order,因為唔知幾時有位
成件流程好有問題

叫左個肉燥便當
一見到個餐就見到即棄紙盤
要自己去拎餐具,都係即棄餐具
可能係疫情緣故,但我都覺得好唔環保

講返個餐,得一個字 “油”
唔計太油膩呢個因素
我唔否認味道ok
但你話好好食又唔覺

所以我只可以講名不副實
肉燥便當
2020-09-16 1278 瀏覽
要講正宗既台灣菜🇹🇼程班長算係數一數二👍🏻 雖然地方逼少少 淺窄少少😅 算不上十分好食 但係食到好似返左鄉下🎑咁既台灣味⭐️ 清燉半筋半肉麵 +滷蛋 🐮 湯頭飲落好清甜🍲感覺唔會好味精 比起紅燒我更鍾意清湯,因為可以試下牛肉既鮮味😋 用左台灣麵🍜好有咬口 牛肉略嫌少左D 夠腍 ❤️但係同 牛筋 滷蛋🥚一樣 唔夠入味 滷蛋比起茶葉蛋仲淡 🤨 似係台灣街頭食到既味道🏙可惜唔係特別驚豔⭐️ 阿嬤傳統鳳梨冰芋圓 🍍芋圓好大粒😍係自家整既 好有心機💕 好似阿嬤整既感覺👵🏻咬落去感覺QQ 但係唔係好食到芋頭味😅 鳳梨冰酸酸甜甜好開胃😋 但係D冰似係刨冰🍧既Texture,有D難好似冰沙咁飲 如果好似台灣古早味剉冰🧊咁加配料食會更好👍🏻

⭐️ 清燉半筋半肉麵 +滷蛋 🐮

⭐️ 阿嬤傳統鳳梨冰芋圓 🍍
2020-09-14 989 瀏覽
冇得去台灣旅行 唯有去食台灣野當自己去左😢-紅燒半筋半肉麵 $55牛筋同牛肉都煮得好入味🤤餐牌寫佢係有少少辣 不過其實食落都唔會真係好辣 唔食辣嘅人都應該可以食到🌶-蚵仔煎 $36蚵仔煎即點即煎 所以要等耐啲 不過建議佢一上就快啲食 因為凍咗就冇咁好食😋食左呢個蚵仔煎就好似去左台灣咁 充滿台灣嘅味道-豆乳雞 ($32)炸得好脆而且都好入味 一啖一個 好快就食晒😢不過食得太多 都有少少熱氣-下次再想去台灣嘅時候 就會過嚟食🤣
冇得去台灣旅行 唯有去食台灣野當自己去左😢
紅燒半筋半肉麵 $55

蚵仔煎 $36

豆乳雞 ($32)

下次再想去台灣嘅時候 就會過嚟食🤣
  • 蚵仔煎
  • 紅燒半筋半肉麵
2020-09-14 752 瀏覽
Yeahh~終於食到程班長啦😍勁多人等位!我地已經6點左右到咗😆都等咗一陣先有位!啲店員都係講台妹腔嘅普通話☺️好似去咗台灣咁紅燒牛肉麵!佢係力削麵黎嘅,湯甚濃,而且好似有少少酒味,令個湯有昇華!牛肉係類似牛腩粒,都好多下!我就嚟飲晒啲湯小食黎講!我覺得鹽酥雞比較突出,唔會好多粉,舊雞好juicy又吾會好Line!!!!!炣仔煎相對地普通,啲蠔吾係好新鮮,而且麵粉多而厚!麻麻地,有進步空間haha

紅燒牛肉麵!
紅燒牛肉麵

2020-09-14 656 瀏覽
咁講到係台灣食品當然要試佢嘅牛肉麵同滷味啦🤤🤤牛肉麵湯底有少少藥材味牛肉味都濃飲落味精味唔重幾好咁依個就係三寶麵(筋,肚,肉)個麵有少辣(譚仔10小左右)佢嘅筋同肉整得幾好夠林入味但又唔會太爛牛筋係必食🤤至於牛肚就比較韌但味道都夠嘅重點提介:滷味!!!叫咗個拼盤(海帶/蛋/豆乾)依三樣我認為係滷味3寶係台灣都係咁食!佢上面有醬油膏同啲滷味夾到一絕另外仲有樣都係滷味必食但因為怕肥就冇叫到🙊就係百頁豆腐佢係滷味界嘅地位都相當高但就係肥咗啲咁唔怕嘅朋友都可以去試下!我仲叫咗杯跟餐飲品:山粉圓係冬瓜紅茶嘅奇亞籽親戚係幾好飲嘅可以一試三寶麵:$55滷味:$28山粉㘣:跟餐$10/單叫$16依間有下次🤤🤤🤤🤤🤤其實已經食過好多次😂😂😂
咁講到係台灣食品當然要試佢嘅牛肉麵同滷味啦🤤🤤
牛肉麵湯底有少少藥材味牛肉味都濃
飲落味精味唔重幾好
咁依個就係三寶麵(筋,肚,肉)
個麵有少辣(譚仔10小左右)
佢嘅筋同肉整得幾好
夠林入味但又唔會太爛
牛筋係必食🤤
至於牛肚就比較韌但味道都夠嘅

重點提介:滷味!!!
叫咗個拼盤(海帶/蛋/豆乾)
依三樣我認為係滷味3寶
係台灣都係咁食!
佢上面有醬油膏
同啲滷味夾到一絕
另外仲有樣都係滷味必食
但因為怕肥就冇叫到🙊就係百頁豆腐
佢係滷味界嘅地位都相當高
但就係肥咗啲咁
唔怕嘅朋友都可以去試下!

我仲叫咗杯跟餐飲品:山粉圓

山粉㘣:跟餐$10/單叫$16

依間有下次🤤🤤🤤🤤🤤
其實已經食過好多次😂😂😂

2020-09-13 630 瀏覽
先講環境⋯⋯上樓工業中心⋯好似觀塘個啲咁⋯餐廳入面就好似茶餐廳格局⋯無乜裝修⋯但好有台灣味道!入面差唔多全部員工都係台灣人☺️⋯要係出面落單俾埋錢⋯跟住會俾枱號牌你⋯我地兩個人叫左好多野食:魯肉拌麵,三杯牛肉麵,粟米芝士蔥抓餅,刈包,黑糖芋圓。🤩😍魯肉拌麵:🍜真係好有台灣味道⋯啲魯肉唔太肥但都唔會鞋👍🏼三杯牛肉麵:滷水味好香⋯用粗麵係好食啲⋯👍🏼粟米芝士蔥抓餅:個蔥味好香唔會好似有啲鋪頭咁無蔥味⋯滿滿芝士同粟米🌽⋯呢個真係必叫☝🏼❤️刈包⋯其實都唔差⋯不過就個包唔夠軟熟⋯可以多少少炸菜⋯黑糖芋圓:呢個個芋圓麻麻地⋯不過so far..我地都係會再去!因為真係好食同當去左轉台灣⋯😛
先講環境⋯⋯上樓工業中心⋯好似觀塘個啲咁⋯
餐廳入面就好似茶餐廳格局⋯無乜裝修⋯但好有台灣味道!

魯肉拌麵:🍜真係好有台灣味道⋯啲魯肉唔太肥但都唔會鞋👍🏼
三杯牛肉麵:滷水味好香⋯用粗麵係好食啲⋯👍🏼
刈包⋯其實都唔差⋯不過就個包唔夠軟熟⋯可以多少少炸菜⋯
黑糖芋圓:呢個個芋圓麻麻地⋯
2020-09-12
2020-09-10 593 瀏覽
在工廠大廈內,午飯時間特別多人紅燒半筋半肉麵,湯很濃味,不辣,牛筋夠林,麵也有口感,份量細清燉半筋半牛麵,牛肉較硬、有渣宜蘭花枝丸,$32只有五粒,好細粒,而且不彈牙
在工廠大廈內,午飯時間特別多人

清燉半筋半牛麵,牛肉較硬、有渣

宜蘭花枝丸,$32只有五粒,好細粒,而且不彈牙
2020-09-10 563 瀏覽
So far係香港食過最似台灣食到嘅味好感動😭😭😭懷緬下有得飛嘅日子豆乳雞外脆內嫩面頭再撒上一層椒鹽Bravo🤩🤤🤤🤤紅燒三寶麵湯底飲得出唔係味精湯又香又夠味 只係有啲啲太油 下次試清湯先三寶都唔錯其中牛筋最好味 夠晒腍😍😍牛肉第一啖咬落去冇想像中腍但愈咬愈香愈上癮😍牛肚相對無乜特別 但都好好味🤤🤤🤤蚵仔煎啲蚵仔係難啲好似台灣咁肥美但呢碟用嘅蚵仔都唔細而且其他醬料都完美複製正🤤🤤🤤最後仲有無影底嘅冬瓜茶飲得出唔係加糖漿嘅冬瓜茶😭ps.聽到啲國語真係好掛住台灣😭
So far係香港食過最似台灣食到嘅味

紅燒三寶麵
豆乳雞
蚵仔煎
2020-09-06 632 瀏覽
🇭🇰手工滷肉便當HKD$45香口美味、兩個share一半啱啱好傳統嘅鐵飯盒,再加上蔬菜同埋少齋😍便當有分較瘦同較肥大家揀豆乳雞 $32 外脆內軟🤭 份量都唔少🤤花枝丸$32拎上嚟熱辣辣都係外脆內軟🤪大愛花枝丸但覺得有啲貴、得5粒綜合盤$28 ❤️個人好鍾意食甜不辣!加上佢哋嘅醬汁,好有台灣風味,今次揀咗百耳、豆腐同甜不辣。如果再去呢個一定會encore!我哋另外加咗錢要冬瓜茶🤣唔會太甜,清清地😉
🇭🇰
手工滷肉便當HKD$45
香口美味、兩個share一半啱啱好
傳統嘅鐵飯盒,再加上蔬菜同埋少齋😍
便當有分較瘦同較肥大家揀

豆乳雞 $32
外脆內軟🤭 份量都唔少🤤

花枝丸$32
拎上嚟熱辣辣都係外脆內軟🤪大愛花枝丸
但覺得有啲貴、得5粒

綜合盤$28 ❤️
如果再去呢個一定會encore!

我哋另外加咗錢要冬瓜茶🤣唔會太甜,清清地😉
2020-08-31 1019 瀏覽
呢間我幫襯過幾次喇,平靚正台灣菜之選。疫情問題去唔到台灣,唯有黎呢度食台灣美食。推介清燉半筋半肉面,2樣都煮到夠晒淋同入味! 面底都唔會煮到太硬或者太淋,次次黎都一定係食佢!
2020-08-30 1246 瀏覽
還記得上年大約這段時間在台北,誤打誤撞行進窄巷內竟然發現到一間獲得米之蓮的牛肉麵店。餐廳有不少台灣當地人來食,該不會錯了。味道果然不錯,讓我留下了印象,以香港人的角度更是抵食,所以久不久我都會懷念那種地道的氣氛和味道。這天在荔枝角,決定要試這間聽過很多次、由台灣人主理的台食店,試試有沒有台灣食過的味道。食物款式十分多,初次來到要試試他們的牛肉麵。先到櫃檯下單付錢,店員便會為你送上食物。紅燒半筋半肉麵($55),看樣子不是很大碗。湯底香濃,飲得出是用時間熬製的,但濃得來帶有少許輕盈,不會感到油膩。麵是刀削麵,沒有煮到很淋所以有保留了適當的口感。本身刀削麵不如其他麵食那樣會吸收湯底得很厲害,所以寬面的麵只能夠掛上少許牛湯味,還須額外飲才能食到較濃的湯底。麵的質地是不錯的,只是台灣牛肉麵的精髓在於湯底,選用的麵食若能吸收更多湯底的精華會較突出,更能帶出整碗麵的牛肉味。牛肉有大約5至6細件,怕會硬但質地入味鬆軟,調味濃郁牛味適當,沒有太淡。而牛筋也做得算淋,大部份質地是淋得來偏爽口的那種,有一件有少少起膠。來食牛筋則要看看大家的口味了,但都是淋和入味的。在香港食程班長都食到類近在台灣食到的味道

紅燒半筋半肉麵

在香港食程班長都食到類近在台灣食到的味道。倘若要比較,程班長的紅燒牛肉麵比台灣食到的淡一點,後者更重口味,不過味道頗為接近。雖然份量不算大,但是以在香港食一碗台灣牛肉麵動輒也要$60、$70來說,這碗頗為地道的牛肉麵已算不錯。這裡還有各式各樣的台灣小食,下次來要試試,尋找台灣的味道
下午茶
2020-08-25 1196 瀏覽
大家如果想去嘅話都check下有冇開先,因為我成日撞到佢冇開。。。2人食以下份量係好飽玉米起司蛋捲餅 $36如圖所見呢個蛋餅係非常厚。一般嘅蛋餅層皮都係麵粉加水,但係佢呢個係手抓餅嚟㗎。手抓餅係好香好正。不過真係要趁熱食,因為我食得太飽唞吓再食嗰時佢已經變韌,本身真係可以撕開嗰種。份量係好足,一盒四件係好飽肚。再加上入面係有芝士,其實一個人食兩舊,已經膩。呢個真係要同朋友一齊share手工滷肉便當 $45呢款滷肉係比另外一款嘅稍為肥啲嘅。相比之下食落更加軟身,不過會再油啲。但佢呢隻滷肉就唔係嗰啲會入口即溶嘅。隻滷蛋好入味,滷汁偏鹹,少少重口味。肉燥飯 $28呢款就係較瘦嘅滷肉。食落去啲肉粒會比較鞋身少少,但係都未至於話乾,都幾唔錯。而個飯差不多食到最底會覺得比較多油,應該啲油汁浸左落去下面。所以其實個飯都唔係話乾,中規中矩。蚵仔煎 $36麵餅係有少少透明,而食落係煙韌,感覺似係木薯粉整,同平時出面食嗰啲好大分別,係幾得意嘅質感。啲蚵仔都幾大舊,有一蚊銀咁大,成粒波咁,幾有存在感。汁方便係偏甜。綜合盤 $28豬耳—識落感覺有啲油,有種要溶嘅感覺,就鹹鹹地咁百頁豆腐— 呢個食落有啲似鬆散嘅
2人食以下份量係好飽

玉米起司蛋捲餅 $36

手工滷肉便當 $45

肉燥飯 $28

蚵仔煎 $36

綜合盤 $28
豬耳—識落感覺有啲油,有種要溶嘅感覺,就鹹鹹地咁
百頁豆腐— 呢個食落有啲似鬆散嘅魚蛋,唔似食緊豆腐,幾有趣,味道都唔錯,都係一般滷味咁鹹鹹地。
甜不辣—感覺似食緊一舊硬身啲嘅糯米糍,又係啲煙煙韌韌嘅嘢

外賣自取
2020-08-22 1438 瀏覽
紅燒半筋半肉麵The red-braised beef noodle is superbly delicious! It has an amazing mix of beef briskets and tendons - absolutely a nice choice for people who’d like to munch on both firm and soft, gelatin-like beef. The pickles also add much flavour to the already savoury broth, though I’d like it to be a bit spicier!
2020-08-21