2022-12-03 117 瀏覽
礼 (太子)太子花園街213號地舖-傳統日式居酒屋嘅裝修,一入到去已經覺得好似身處於日本一樣😊 牆上有幅大型日系手繪,成晚都loop住90 年代經典日劇嘅主題曲,懷舊味濃!-今次我地order左多種類食品,包括前菜、主食、串燒!-▫️前菜:👩‍🍳秘製半熟鰹魚他他厚切❤️表面經過炙烤嘅半熟鰹魚他他質感爽口清新,搭配洋蔥、薑、蒜及鹽一齊食絕對係一度清雅嘅下酒菜👍🏻-👩‍🍳蟹肉蟹膏甲羅燒由蟹肉蟹膏加埋蛋漿混埋一齊嘅日本傳統浜燒美食,鍾意食蟹膏嘅話真係會覺得鮮味十足!-▫️主食:👩‍🍳蟹羔玉子燒坦白講平時真係麻麻地玉子燒因為多數都好甜!但呢個一上碟就見到佢jiggle jiggle 嘅蛋卷,中間仲有滿到就黎瀉嘅蟹羔🥹 已經好吸引!最緊要佢係唔甜架!完全改觀晒對玉子燒嘅印象👍🏻 仲食左好多舊添😜-👩‍🍳南蠻炸雞呢種炸雞味道好特別,酸酸地嘅南蠻醋加埋他他醬令到炸得香脆多汁嘅雞肉更加開胃,中和左啲油膩咁!同一般食到嘅炸雞好唔一樣!👍🏻👍🏻-👩‍🍳明太子油揚豆腐油揚豆腐嘅質地,其實好似多士,炸到非常酥脆,面頭佈滿明太子,鹹鮮味道嘅層次好豐富!-▫️串燒:👩‍🍳媽媽鹹蛋豬肉棒鹹蛋配豬肉原來可以咁夾,鹹蛋唔會太油
礼 (太子)
太子花園街213號地舖

今次我地order左多種類食品,包括前菜、主食、串燒!
▫️前菜:

👩‍🍳南蠻炸雞

👩‍🍳明太子油揚豆腐

▫️串燒:
👩‍🍳媽媽鹹蛋豬肉棒
鹹蛋配豬肉原來可以咁夾,鹹蛋唔會太油膩,反而提升左豬肉本身嘅解甜味,而且醃得岩岩好唔會過咸👍🏻
媽媽鹹蛋豬肉棒

👩‍🍳厚切牛舌芯
超。好。味! 咁厚又大舊嘅牛舌平時食串燒好少機會遇到🤭 厚得來外面香燒內裡軟腍!燒得岩岩好唔會過熟或太生… 有驚喜!
厚切牛舌芯

👩‍🍳牛蒡素肉丸串
牛蒡養生茶就聽得多,要黎做串燒就真係第一次試!
牛蒡其實係屬於高纖蔬菜類,日式料理中經常會出現,自己覺得佢係有少少似花旗參味道🤭 有益又健康!
牛蒡素肉丸串

👩‍🍳阿波美手羽先
燒得好香脆嘅雞翼加雞翼尖!惹味!
阿波美手羽先

🔺串燒即叫即燒,所以等候時間會長少少,正所謂慢工出細貨,質素有番咁上下嘅串燒係需要啲時間燒嘅😉 日式傳統居酒屋嘅風格同氛圍好適合約埋三五知己一齊飲番幾杯sake食下串燒🥰

2022-12-01
2022-12-02 66 瀏覽
今日去咗朋友屋企附近嘅居酒屋食好嘢,環境氣氛都唔錯😍💫紫菜芥末八爪魚 $58濃郁嘅芥末同鮮味八爪魚,爽口又彈牙,配上爽脆紫菜,做餐前小食一流💫秘制半熟鰹魚他他 $118半熟鰹魚脂肪比例低,入口嫩滑,加上洋蔥同蒜蓉仲有爽脆嘅沙律菜,清新開胃💫南蠻炸雞 $78即叫即炸,金黃爽脆嘅炸雞,外脆內嫩有肉汁💫蟹肉蟹膏甲羅燒 $88將入面嘅蟹肉、蟹膏同蟹籽撈勻,再將日本蛋黃撈埋,放上餅乾食,入口啖啖鮮味🤤💫燒蒜蓉帆立貝 $58 用咗刺身帶子嚟燒,燒帆立貝配上蒜蓉蒜香襯托出鮮甜嘅味道,非常惹味~串燒~脆皮風鱔$88|月見免治素肉棒 $38青森青提豚肉卷 $48|紫蘇三味雞肉串 $48居酒屋當然要叫串燒食下,店舖嘅串燒款式種類多,同朋友叫咗幾款,脆皮風鱔燒到外皮脆卜卜,魚肉嫩滑,滿口油香,青森青提豚肉卷好得意,將豚肉包住粒青提燒,又幾夾喎,提子甜甜地又爆汁😋
今日去咗朋友屋企附近嘅居酒屋食好嘢,環境氣氛都唔錯😍

💫紫菜芥末八爪魚 $58

💫秘制半熟鰹魚他他 $118

💫南蠻炸雞 $78
即叫即炸,金黃爽脆嘅炸雞,外脆內嫩有肉汁

💫蟹肉蟹膏甲羅燒 $88

💫燒蒜蓉帆立貝 $58

~串燒~
脆皮風鱔$88|月見免治素肉棒 $38
青森青提豚肉卷 $48|紫蘇三味雞肉串 $48

位於太子嘅日式居酒屋,裝修設計都好地道嘅日本風。價錢同味道原來都十分滿意,行經太子又想食日本嘢懷念家鄉嘅味道就可以去呢到啦。古早蟹籽沙律蟹籽同蟹柳份量好多,蛋黃醬惹味,蔬菜爽口。撈勻入口鮮甜,令人食指大動。係一個不錯嘅前菜。香蔥吞拿魚脆脆 脆脆底係好似米餅嘅口感,上面係呑拿魚蓉同香蔥。上面人口軟綿綿得黎又有香蔥提起呑拿魚嘅鮮味,加上脆脆嘅底,一次過享受兩種口感。鰹魚他他 新鮮嘅鰹魚口感軟腍,唔好以為係薄切啊。大舊又厚身,簡直啖啖肉,鐘意食鰹魚嘅朋友一定唔可以錯過。甲羅燒x1甲羅燒配鵪鶉蛋黃就食唔少啦,呢到仲可以自己將蟹膏蟹肉同蛋黃撈埋一齊之後再夾餅乾一齊食。蟹肉同蟹膏都好足料,配埋蛋黃就將蟹嘅鮮甜味再昇華,口感濃郁。再加上餅乾食,一啲都唔膩,反而平衡返個口感。南蠻炸雞 x1雞件大舊啖啖肉,炸粉適量帶出酥脆嘅口感,調味同日本地道嘅炸雞有九成相似添。串燒素食媽媽棒 面頭淋上鹹蛋黃醬,肉棒係素肉整嘅,不過食落竟然十分似豬肉。調味都十分唔錯,值得一試嘅特色菜。素食牛蒡丸同媽媽棒一樣,都係素肉整嘅。外表有啲似章魚燒,牛蒡味道清香,減低食串燒嘅油膩感。亞波美手羽x1鹽味燒雞翼,十分傳統嘅日式串燒味

古早蟹籽沙律

串燒
素食媽媽棒

素食牛蒡丸

亞波美手羽x1
鹽味燒雞翼,十分傳統嘅日式串燒味道。雞皮燒得十分香脆,雞翼取材亦唔會好多脂肪,所以入口感覺係有油脂得黎又食到雞嘅新鮮。送酒必叫。

燒牛舌
抵讚嘅一道串燒,牛舌軟硬適中,易咬唔韌,都係送酒良菜。

兵庫縣室津生蠔六件
大隻厚肉,十分新鮮嘅海水味。鐘意食比較鹹啲嘅生蠔就一定要嗌喇。

餐廳嘅設計每個角落都好有心思都設計,令客人猶加設身日本一樣。老闆十分友善,會耐心同我地介紹每樣菜式,又會同客人傾偈。座位同燈光都舒適,如果想同朋友收工之後黎飲返三兩杯,呢到絕對係不二之選。
2022-11-30 87 瀏覽
今次已第四次幫襯😁⋯⋯公司附近比較難搵到有水準日本料理,有同事介紹這店即叫即煮,食物質素有保證。加上可以OpenRice 訂坐😊仲有折,更加優惠👍雞扒唔乾,有肉汁😋但本人最欣賞係燒油甘魚鮫👍簡直一試難忘!
雞扒唔乾,有肉汁😋但本人最欣賞係燒油甘魚鮫👍簡直一試難忘!
2022-10-29
用餐優惠
優惠券
呢間居酒屋日式風味重有約幾個bar 枱位,上面掛有一幅粉筆手繪畫,幾可愛亦有約十張內既4人枱,牆上都有掛一D 日式風既畫布整體似以前去日本出差放工後去小斟幾杯既店店家都有好多野食揀,刺身﹑沙律﹑串燒﹑和牛﹑飯面等都有不過佢用種類去分別,例如雞﹑牛﹑豬咁,都易睇枱上有一張紙可以俾食客自己圈食物店門口有一個係透明玻璃位置係燒串燒見到師傅好有心機慢慢咁一串串燒而且睇得出入面既環境都算幾乾淨而佢地既串燒質素都好,下面寫既食物介紹有幾樣都好推薦侍應都會開始俾杯茶你,會幫你斟茶而且都幾友善整體黎講,食物有質素風格有日本風份量配合返價錢,覺得算幾抵食值得再返去食,尤其食個脆皮風鱔,好好食➽紫菜芥末八爪魚 $58 芥末八爪魚我一直都好喜歡食估唔到會跟埋紫菜可以俾我捲住食另一種食法而且個份量好大方,有8張紫菜,最尾都捲唔晒D八爪魚好食抵食➽蟹肉蟹羔甲羅燒 $88 呢個甲羅燒豐富到呢上面有蟹子同蟹肉鋪滿,下面係蟹膏俾埋隻日本蛋增加個汁液,令口感更細滑一啖有齊幾款,放上餅乾上食,大滿足➽南蠁炸雞 $78 新鮮熱辣炸出黎,好食粉皮唔算厚,口感帶粉口肉汁都被有適當地鎖到,唔乾佢既雞肉係帶骨➽青森青提䐁肉卷 $4
呢間居酒屋日式風味重
有約幾個bar 枱位,上面掛有一幅粉筆手繪畫,幾可愛
亦有約十張內既4人枱,牆上都有掛一D 日式風既畫布
整體似以前去日本出差放工後去小斟幾杯既店

店家都有好多野食揀,刺身﹑沙律﹑串燒﹑和牛﹑飯面等都有
不過佢用種類去分別,例如雞﹑牛﹑豬咁,都易睇
枱上有一張紙可以俾食客自己圈食物

店門口有一個係透明玻璃位置係燒串燒
見到師傅好有心機慢慢咁一串串燒
而且睇得出入面既環境都算幾乾淨
而佢地既串燒質素都好,下面寫既食物介紹有幾樣都好推薦

侍應都會開始俾杯茶你,會幫你斟茶
而且都幾友善

整體黎講,食物有質素
風格有日本風
份量配合返價錢,覺得算幾抵食
值得再返去食,尤其食個脆皮風鱔,好好食
➽紫菜芥末八爪魚 $58

芥末八爪魚我一直都好喜歡食
估唔到會跟埋紫菜可以俾我捲住食
另一種食法
而且個份量好大方,有8張紫菜,最尾都捲唔晒D八爪魚
好食抵食
➽蟹肉蟹羔甲羅燒 $88

呢個甲羅燒豐富到呢
上面有蟹子同蟹肉鋪滿,下面係蟹膏
俾埋隻日本蛋增加個汁液,令口感更細滑
一啖有齊幾款,放上餅乾上食,大滿足
➽南蠁炸雞 $78

新鮮熱辣炸出黎,好食
粉皮唔算厚,口感帶粉口
肉汁都被有適當地鎖到,唔乾
佢既雞肉係帶骨
青森青提䐁肉卷
➽青森青提䐁肉卷 $48

好有創意
竟然用薄䐁肉包住青提
咸同甜原來幾夾,出黎效果係好清甜少少咸
而且用既係日本青提,有保證
推薦可以試下

➽烤紫蘇三味雞肉丸串 $48
有3種口味既雞肉丸
各有唔同既特色
雞肉丸肉質唔錯
脆皮風鱔
➽脆皮風鱔 $88

好好食
平時好少食鱔,但上網睇人話好食就試下
個皮落左唔少既鹽,咸香味好重,個枝真係燒得超脆,好正
鱔肉既汁保留到,而且鱔肉好爽彈
雖然有好少好幼既骨,但都可以接受,咬到出黎既
整體好好食
呢個我認為係必叫
➽鮮燒原隻日本魷魚 $128

成隻魷魚燒得好靚
燒既程度岩岩好,頭尾比較脆身
中間比較軟身
最後掃上一D 帶甜既汁
整體火喉控制得岩岩好
➽秘制半熟鰹魚他他 $118

鰹魚好觧甜
下面鋪左海量既沙律菜,夠新觧
佢既汁係柚子汁既酸,再加上磨碎左既洋蔥粒
夾一片鰹魚加沙律菜,好配合個汁
好食,推薦

➽「素」鹹蛋媽媽素肉棒 $48
素肉做既肉棒,比較有創意
鹹蛋味都算唔重
喜歡清口味既人可以試下
題外話/補充資料: 前菜每位$10,有加一服務費
2022-11-27
青森青提䐁肉卷
脆皮風鱔
秘制半熟鰹魚他他
這晚同好友慶祝生日快樂當然要揀一間佢鍾意食餐廳🍴好朋友鍾意食日本菜 所日揀咗間居酒屋去慶生🎉因為想地點方便 我就揀咗呢間位於太子嘅禮居酒屋📍幾點方便 但位置唔算多 建議算先book位-食物方面以刺身、壽司🍣小食、炸物唔同方面選擇😋菜單以豬牛雞分類, 方便選擇📝我哋都點咗好多唔同嘅款式試! 一坐低就會送上小食 牛蒡醬油漬🔎味道偏鹹但好開胃 係前菜嘅選擇~ 首先, 我地點了紫菜芥末八爪魚🐙作為前菜, 絕對恰到好處, 芥末好開胃💚唔會太新,八爪魚新鮮彈牙,好食😋-刺身方面點了秘制半熟鰹魚他他, 好驚喜❣️第一次試半熟嘅鰹魚, 新鮮好厚實🧡呢推薦俾鍾意食魚嘅朋友🐠同埋份量十足,我同朋友都覺得好驚喜😍-我仲點了鮮燒原隻日本魷魚🦑 原隻魷魚氣勢十足😋鮮燒上仲配上去特製既醬汁加蔥粒食落時更香口,同埋魷魚🦑燒得好彈牙呢當然魷魚本身都要有d牙力食😆-同朋友想集中試唔同嘅嘢所以冇叫澱粉質😛再叫咗南蠻炸雞🍗有一驚喜之作開頭以為好普通嘅炸雞🍗點知食落好Juice咬落除左脆之餘,仲有淡淡的甜酸味😋唔會好膩又啖啖肉,啱晒想食炸雞嘅朋友😛用咗傳統嘅醬汁做法,比一般嘅炸雞更易入口🤎-之後叫咗小食-蟹肉蟹羔甲羅燒🦀仲會陪
這晚同好友慶祝生日快樂當然要揀一間佢鍾意食餐廳🍴
好朋友鍾意食日本菜 所日揀咗間居酒屋去慶生🎉
因為想地點方便 我就揀咗呢間位於太子嘅禮居酒屋📍
幾點方便 但位置唔算多 建議算先book位
食物方面以刺身壽司🍣小食、炸物唔同方面選擇😋
菜單以豬牛雞分類, 方便選擇📝
我哋都點咗好多唔同嘅款式試!
一坐低就會送上小食 牛蒡醬油漬🔎
味道偏鹹但好開胃 係前菜嘅選擇~
首先, 我地點了紫菜芥末八爪魚🐙
作為前菜, 絕對恰到好處, 芥末好開胃💚
唔會太新,八爪魚新鮮彈牙,好食😋
刺身方面點了秘制半熟鰹魚他他, 好驚喜❣️
第一次試半熟嘅鰹魚, 新鮮好厚實🧡
呢推薦俾鍾意食魚嘅朋友🐠
同埋份量十足,我同朋友都覺得好驚喜😍
我仲點了鮮燒原隻日本魷魚🦑 原隻魷魚氣勢十足😋
鮮燒上仲配上去特製既醬汁加蔥粒
食落時更香口,同埋魷魚🦑燒得好彈牙呢
當然魷魚本身都要有d牙力食😆
同朋友想集中試唔同嘅嘢所以冇叫澱粉質😛
再叫咗南蠻炸雞🍗有一驚喜之作
開頭以為好普通嘅炸雞🍗點知食落好Juice
咬落除左脆之餘,仲有淡淡的甜酸味😋
唔會好膩又啖啖肉,啱晒想食炸雞嘅朋友😛
用咗傳統嘅醬汁做法,比一般嘅炸雞更易入口🤎
之後叫咗小食-蟹肉蟹羔甲羅燒🦀
仲會陪買幾塊梳打餅🧇之前試過配返第一次配餅都唔錯!
有滿滿嘅蟹肉味,🦀啱晒鍾意食蟹嘅朋友
不過相對會比較鹹呢!😆
再叫左小食香蔥吞拿魚薄脆♥️🤎
本身好鍾意香蔥吞拿魚💚加埋薄脆做底更有口感同飽腹感
呢款真係口感十足呀!🤤
最後仲叫咗幾款串燒作結🍢
🍢青森青提豚肉卷-個人最愛,小清新組合, 原來提子同豚肉係咁夾🍇
🍢素鹹蛋媽媽素肉棒-素食之選,但食落都唔似素食呢!
🍢烤紫蘇三味雞肉丸串-經典之選
🍢脆皮風膳-魚身好滑呢, 記住要趁熱食🔥
好滿足嘅晚上 估唔到冇澱粉質都好飽😆
同埋每款食物都各有特色 冇重複嘅感覺💯
朋友都好滿意呀! 係誠意之選‼️
鍾意居酒屋既朋友要試☺️
牛蒡醬油漬
蟹肉蟹羔甲羅燒
青森青提豚肉卷、素鹹蛋媽媽素肉棒,烤紫蘇三味雞肉丸串、脆皮風膳
香蔥吞拿魚薄脆
2022-11-22
牛蒡醬油漬
香蔥吞拿魚薄脆
2022-11-26 53 瀏覽
Weekend行下花墟賞花一樂也。睇飽靚花一草一木、喺時候要醫肚肚,撞啱6pm早入座、呢間居酒屋仍然有位,唔夠15分鐘已經滿晒座啦,book位是常識秘製鰹魚他他 > 炙烤過的半熟鰹魚魚鮮味重,伴柚子醋蔥花蔬菜沙律、食味非常清新蟹肉蟹膏甲羅燒> 釀滿蟹蓋內的蟹膏鹹鮮味濃,蟹肉份量足有鮮味,仲有滿到瀉的脆卜卜蟹籽,撈點蛋汁又香又滑滿足晒“蟹魔”嘅我胃口蟹膏玉子燒 > 覺得呢個玉子燒火喉極佳,蛋的口感嫩滑中間仍保持到啲啲流心,濃香滑溜嘅蟹膏做餡幾咁正,好味到將所謂卡路里乜乜乜都拋諸腦後明太子油揚豆腐 > 明太子好甘香呀,配炸豆腐香口得嚟豆腐又唔會好油膩,唔錯鹹蛋媽媽素肉棒> 唔講都唔知係素肉個口感幾好,餐廳將鹹蛋醬個味教得幾好、唔太鹹但惹味厚切牛舌芯> 喺其他地方有時會食到啲牛舌幾硬、呢度做嘅有口感易咬開,有牛味牛蒡素肉丸串 > 牛蒡味講真唔太突出,味道清清哋做下酒小食都okay

明太子油揚豆腐

> 明太子好甘香呀,配炸豆腐香口得嚟豆腐又唔會好油膩,唔錯

鹹蛋媽媽素肉棒

厚切牛舌芯

牛蒡素肉丸串

> 牛蒡味講真唔太突出,味道清清哋做下酒小食都okay

鹹蛋媽媽素肉棒/牛蒡素肉丸串/厚切牛舌芯
鹹蛋媽媽素肉棒/牛蒡素肉丸串/厚切牛舌芯
2022-11-22 456 瀏覽
今日星期日去咗太子一間居酒屋食飯,呢間店舖細細但係有好多唔同款式嘅食物,老闆仲好好人會同顧客傾偈,好親切嘅感覺。☺️貪得意帶咗一個柴菜芥末八爪魚 $58,估唔到啲Wasabi味咁重口味,食落好正,係咁攻鼻嘅感覺。最重要係啲八爪魚好新鮮,好爽口;老闆教我地用紫菜接到好似一個雪糕筒咁,再加啲八爪魚落去食😍蟹肉蟹羔甲羅燒 $88,呢個嚟到嘅時候係攪勻啲蟹肉,再加隻生蛋,蟹肉味好濃郁,好正😇南蠻炸雞 $78,呢個係同平時嘅炸雞絕對唔同,炸雞上有好多酸酸地嘅醬汁,食完一舊好開胃特別肚餓😜青森青提豚肉卷 $48烤紫蘇三味雞肉丸串 $48「素」鹹蛋媽媽素肉棒 $48帶咗三串串燒,最驚喜係雞肉丸,好鮮甜,而且三粒雞肉嘅醬汁都唔同,食落好驚喜;跟住青提豚肉卷,配搭幾有趣,值得一試!素肉棒嘅鹹蛋醬好正,素食嘅朋友一定要試吓😁脆皮風鱔 $88鱔既皮燒得好脆,好香口,好高質素!鮮燒原隻日本魷魚 $128呢個魷魚好大份,兩個人一定食唔晒;佢嘅魷魚好新鮮,食得出係啱啱燒起😌秘制半熟鰹魚他他 $118呢個估唔到咁好味,食完一塊又一塊,一啲都唔漏,好健康嘅感覺香蔥吞拿魚薄脆 $88,呢個吞拿魚打到半碎狀,加埋下脆卜卜嘅

青森青提豚肉卷 $48
烤紫蘇三味雞肉丸串 $48
「素」鹹蛋媽媽素肉棒 $48
素肉棒嘅鹹蛋醬好正,素食嘅朋友一定要試吓😁

脆皮風鱔 $88
鱔既皮燒得好脆,好香口,好高質素!

鮮燒原隻日本魷魚 $128

秘制半熟鰹魚他他 $118
呢個估唔到咁好味,食完一塊又一塊,一啲都唔漏,好健康嘅感覺

香蔥吞拿魚薄脆 $88,呢個吞拿魚打到半碎狀,加埋下脆卜卜嘅米通,成件事嘅配搭好好

呢度係一間居酒屋仲有好多酒飲,不過今日要揸車我就冇飲啦!下次會搵多啲朋友一齊嚟試多啲嘢食❤️
  • 串燒
2022-11-19 89 瀏覽
太子花墟附近比較多茶餐廳和cafe,但原來隱藏了一間高質居酒屋,食物美味,價錢合理。加上日式裝修風格,差點以為自己身在日本蟹肉蟹羔甲羅燒 $88蟹肉蟹羔和蟹籽的份量好足夠,加上蛋黃,多得拌起來不太方便。蟹羔味好濃,蟹籽為甲羅燒加添了清脆的口感。吃多了有點咸,配餅乾剛好燒鮟鱇魚肝 $78鮟鱇魚肝是我的大愛,燒魚肝做到外脆內軟的效果,入口即溶,肉質鮮嫩肥美,好美味鮮燒原隻日本魷魚 $128原隻魷魚好大條,爽口彈牙。甜甜的日式燒汁加上少量辣粉,好惹味免治雞肉棒配醬油蛋 $38免治雞肉中混了雞軟骨,淡淡肉同時有咬口。可惜醬油蛋的醬油下得有點多,味道過咸

蟹肉蟹羔甲羅燒 $88

燒鮟鱇魚肝 $78
燒鮟鱇魚肝

鮮燒原隻日本魷魚 $128

免治雞肉棒配醬油蛋 $38
燒鮟鱇魚肝
2022-11-15 89 瀏覽
💛好味指數:4.4/5💛💜回頭指數:4.4/5💜花園街附近搵到間平平地嘅居酒屋,環境幾別緻,地方唔算好大,但坐滿灑人,非常熱鬧☺️✅秘制半熟鰹魚他他$118採用秘製醬汁配鰹魚,鰹魚入口軟腍而且幾入味👍🏻而且幾厚身,推薦大家可以試呢款🐟✅蟹肉蟹膏甲羅燒$88甲羅燒配蛋黃,可以將小小蛋黃和蟹肉蟹膏撈勻再夾餅乾食,好滿足😆 ✅蟹膏玉子燒$88呢度嘅玉子中間夾住蟹膏,相當邪惡,鍾意蟹膏嘅朋友都唔好錯過呢兩款☺️✅串燒鹹蛋媽媽素肉棒$48、素食牛蒡丸串$38、亞波美手羽先$48、厚切牛舌芯$68選咗幾款串燒,比個名好特別嘅係媽媽棒吸引,原來係豬肉整嘅,另外雞翼串都唔錯😉✅明太子油揚豆腐$88明太子醬配炸豆腐,炸豆腐好脆口同明太子醬好夾😊✅沖繩炸雞$78偏乾身咗小小,可以點沙律醬食,不過勝在夠大件📍禮 (太子)太子花園街213號地舖
💛好味指數:4.4/5💛
💜回頭指數:4.4/5💜
✅秘制半熟鰹魚他他$118

✅蟹肉蟹膏甲羅燒$88

✅蟹膏玉子燒$88

✅串燒

✅明太子油揚豆腐$88
明太子醬配炸豆腐,炸豆腐好脆口同明太子醬好夾😊

✅沖繩炸雞$78
偏乾身咗小小,可以點沙律醬食,不過勝在夠大件

📍禮 (太子)
太子花園街213號地舖
從室外的竹蓆窗簾、到室內的黑板與粉筆畫、靠牆衣架,居酒屋的風格都令人聯想到深夜食堂,而所呈獻給食客的,亦不只是酒餚,更是一種在繁忙的工作日完結時,舉杯歡聚與促膝談心的氣氛。❝紫菜芥末八爪魚❞ | $58八爪魚粒粒鮮嫩又厚實,口感慢溜,可以用紫菜包著吃、中和一下芥末的刺激感。❝秘制半熟鰹魚他他❞ | $118鰹魚脂肪比例低,口感清新,半熟處理保持到嫩滑口感,加上蒜蓉更惹味。❝南蠻炸雞❞ | $78口味偏酸,醬汁帶有柚子的香氣,炸雞帶骨,肉質相當嫩滑,醃料也入味。❝鮮燒原隻日本魷魚❞ | $128原隻魷魚呈上、視覺效果好震撼!面頭有蔥花做點綴,燒汁偏甜、肉質柔軟。❝蟹肉蟹羔甲羅燒❞ | $88以蟹膏、蟹籽、蟹肉、蔥花與蛋黃組成的甲羅燒,啖啖蟹鮮味,口感豐富,附有餅乾搭配享用。另外亦點選了四串特色串燒,在一般居酒屋未必品嘗到這樣的搭配。當中最喜歡清甜與肉香交錯的豚肉卷、以及皮脆肉嫩的脆皮風鱔。❝青森青提豚肉卷❞ | $48❝「素」鹹蛋媽媽素肉棒❞ | $48❝烤紫蘇三味雞肉丸串❞ | $48❝脆皮風鱔❞ | $88𓂃𓈒 𓂂𓏸 禮 𓏸𓂂 𓈒𓂃 @sakebarpresentpe 太子花園街21
從室外的竹蓆窗簾、
到室內的黑板與粉筆畫、靠牆衣架,
居酒屋的風格都令人聯想到深夜食堂,
而所呈獻給食客的,亦不只是酒餚,
更是一種在繁忙的工作日完結時,
舉杯歡聚與促膝談心的氣氛。

❝紫菜芥末八爪魚❞ | $58
八爪魚粒粒鮮嫩又厚實,口感慢溜,
可以用紫菜包著吃、中和一下芥末的刺激感。

❝秘制半熟鰹魚他他❞ | $118
鰹魚脂肪比例低,口感清新,
半熟處理保持到嫩滑口感,加上蒜蓉更惹味。

❝南蠻炸雞❞ | $78
口味偏酸,醬汁帶有柚子的香氣,
炸雞帶骨,肉質相當嫩滑,醃料也入味。

❝鮮燒原隻日本魷魚❞ | $128
原隻魷魚呈上、視覺效果好震撼!
面頭有蔥花做點綴,燒汁偏甜、肉質柔軟。

❝蟹肉蟹羔甲羅燒❞ | $88
以蟹膏、蟹籽、蟹肉、蔥花與蛋黃組成的甲羅燒,
啖啖蟹鮮味,口感豐富,附有餅乾搭配享用。

另外亦點選了四串特色串燒,
在一般居酒屋未必品嘗到這樣的搭配。
當中最喜歡清甜與肉香交錯的豚肉卷、
以及皮脆肉嫩的脆皮風鱔。

❝青森青提豚肉卷❞ | $48

#17日本菜

尋找更多高質感食事提案⋯
@17feelgood at your service ♡
2022-11-14 57 瀏覽
突然想食串燒,即興就去了這間之前朋友說過不錯的串燒店。我們三位沒有訂枱,去到時只有幾枱客人,所以直接就有枱可安排給我們,餐廳地方不大,環境常算可以,坐滿的話可能會有點擠迫。不過食物方面,真的不錯,我們叫了好幾樣的串燒,可看以下相片,樣樣都好味,連前菜小吃都不錯,海膽新鮮,鵝肝多士有驚喜,還有可以加每位$90(我沒有記錯的話😅),便可無限任添指定啤酒和指定日本清酒,啤酒配串燒👍🏼。總括來說,大家唔介意地方比較細,都是一個同朋友邊食邊傾的選擇。
黑松露鵝肝多士
青提豚肉卷和一口牛
蒜蓉室津生蠔
蘋果煙肉卷和豬大腸
蒜蓉帆立貝
飯團、蕃薯、明太子雞翼和前菜小吃
前菜小吃👍🏼
2022-10-23
2022-11-13 43 瀏覽
雖然日本已開關🇯🇵 可以準備報復性消費 食食食!! 🍣買買買!!!✨但未出發出,都先要解解日本嘅癮😁今日就嚟到位於太子嘅居酒屋「禮」🍶秘制半熟鰹魚他他🐟蟹膏玉子燒🦀🔥好鐘意蟹膏同玉子嘅我,呢個combination真係無得輸😋沖繩炸雞🐣炸雞嘅size 平均偏大 份量充夠👍🏻而燒物方面就order咗:媽媽鹹蛋豬肉棒,「素」牛蒡素肉丸串,燒牛舌同雞翼。平時好少食豆腐嘅我,反而覺得呢個明太子油揚豆腐嘅配搭幾有驚喜🫶🏻另外又點少得係居酒屋必點嘅甲羅燒,啖啖蟹膏同蟹肉,配上蛋黃汁,好香🍳我同朋友兩個人,傾吓食吓,就過咗個盡興嘅晚上。如果大家想試,就記得book位啦😍 餐廳都幾full house 💁🏻‍♀️ 推薦👍🏻

秘制半熟鰹魚他他🐟

2022-11-09
  • 蟹羔玉子燒
  • 明太子油揚豆腐
2022-11-08 39 瀏覽
係太子揾到間高質素日本料理~ 🤩🥰❣️紫菜芥末八爪魚 $58芥末八爪魚爽口彈牙,下層仲有沙律菜撈埋一齊~ 配埋勁脆既紫菜! 口感好多層次,好豐富呀!✨ 蟹肉蟹羔甲羅燒 (勁力推介💕💖💛🧡💓): $88勁多蟹肉、蟹膏、蟹籽~撈埋一齊食,勁鮮甜! 記得撈埋雞蛋🥚更加滑流!配埋塊脆餅Perfect match ah!! 🤩✨ 脆皮風鱔 $88燒到皮金黃色,外脆內嫩~ 又厚肉,而且係無骨, 啖啖肉✨ 鮮燒原隻日本魷魚 $128份量好大 , 好彈牙爽口,味道鮮味! 一d都唔韌✨秘制半熟鰹魚他他 $118:鰹魚他他煮到半熟~ 魚味好濃旭,而且無腥味! ❣青森青提䐁肉卷 $48之前未食過呢個串燒,用豬肉包住青森青提,清甜~ 口腔勁fresh! 無油膩感覺😋✨ 「素」鹹蛋媽媽素肉棒 $48:唔講都唔知係素黎~ 配有鹹香嘅鹹蛋黃,口感好豐富 ❣️ 南蠻炸雞 $78好大舊既炸雞~ 炸到金黃色 熱辣辣脆卜卜醬汁酸酸味味,超級惹味~ 胃口大增😍 ✨ 烤柴蘇三味雞肉丸串 $48:每粒丸子上面都有唔同嘅醬汁, 試晒唔同味道🥰
係太子揾到間高質素日本料理~ 🤩🥰

❣️紫菜芥末八爪魚 $58

✨ 蟹肉蟹羔甲羅燒 (勁力推介💕💖💛🧡💓): $88
Perfect match ah!! 🤩

✨ 脆皮風鱔 $88
燒到皮金黃色,外脆內嫩~ 又厚肉,而且係無骨, 啖啖肉

✨ 鮮燒原隻日本魷魚 $128
份量好大 , 好彈牙爽口,味道鮮味! 一d都唔韌

✨秘制半熟鰹魚他他 $118:
鰹魚他他煮到半熟~ 魚味好濃旭,而且無腥味!

❣青森青提䐁肉卷 $48
之前未食過呢個串燒,用豬肉包住青森
青提,清甜~ 口腔勁fresh! 無油膩感覺😋

✨ 「素」鹹蛋媽媽素肉棒 $48:
唔講都唔知係素黎~ 配有鹹香嘅鹹蛋黃,口感好豐富

❣️ 南蠻炸雞 $78
好大舊既炸雞~ 炸到金黃色 熱辣辣脆卜卜
醬汁酸酸味味,超級惹味~ 胃口大增😍

✨ 烤柴蘇三味雞肉丸串 $48:
每粒丸子上面都有唔同嘅醬汁, 試晒唔同味道🥰

2022-11-04 48 瀏覽
今晚即興想食日夲野,就即刻想起太子-禮-年前食過後都冇再去過,今日來個大解放先餐前菜有鴨腎,酸酸咪咪的汁醬配上挺開胃。喜歡來禮係因位咩都點d,少少份量就食到想要的食物先來蟹膏玉子燒,蛋要趁熱即食的,頂頭仲有好多魚子,咬下卜卜感覺,正炸雞🍗,鎚部位,可以自己灑鹽控制味道再配以特制汁醬的,炸粉適中剛剛好再來燒物拼盤有牛脷 、咸蛋媽媽豬肉串 、雞翼同職員好推介既一款牛蒡素肉串,特意挑選合適植物肉食令到更加與牛蒡夾味起來,食下都冇咁heavy另外有款蟹肉蟹膏甲羅燒, 撈埋蛋黃後連同餅塊一齊食,好夾的另外有個明太子豆腐,面果浸明太子經過燒後再配豆腐食係好夾又美味的最後來個半熟鏗魚他他,挑戰自己食一啲新奇的食物,出奇地合口味,唔需再另加豉油芥末都很夠味,應該係新鮮才能這樣水準沒變仍是我心中日菜No.1
今晚即興想食日夲野,就即刻想起太子-禮-

年前食過後都冇再去過,今日來個大解放先

餐前菜有鴨腎,酸酸咪咪的汁醬配上挺開胃。

喜歡來禮係因位咩都點d,少少份量就食到想要的食物

再來燒物拼盤

另外有款蟹肉蟹膏甲羅燒, 撈埋蛋黃後連同餅塊一齊食,好夾的

水準沒變仍是我心中日菜No.1