2025-02-17 586 瀏覽
Tera在沙田開嘅Zen禪,主打日式料理,水準高之餘亦係人氣店,小編當晚揀咗二人套餐,$438有頭盤,輕食、主食同味噌湯或飲品,亦可 晚餐二人前 𝘋𝘪𝘯𝘯𝘦𝘳 𝘚𝘦𝘵◇ 頭盤 ▼ 枝豆 𝘌𝘥𝘢𝘮𝘢𝘮𝘦日式中常見嘅頭盤,枝豆吸引,好似食極唔厭那種◇ 輕食▼ 明太子玉子燒 𝘔𝘦𝘯𝘵𝘢𝘪𝘬𝘰 𝘛𝘢𝘮𝘢𝘨𝘰 𝘠𝘢𝘬𝘪厚切玉子燒,蛋味香濃嫩滑,表面微焦配上明太子同紫菜絲,係小編三款輕食中嘅首選◇ 主食▼ 美國安格斯牛肉月見蛋丼 𝘜𝘚 𝘈𝘯𝘨𝘶𝘴 𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘛𝘴𝘶𝘬𝘪𝘮𝘪 𝘌𝘨𝘨 𝘋𝘰𝘯選用安格斯牛肉,薄切,烤香之餘亦帶有牛肉味,將日本蛋混合牛肉同飯一齊食,又滑又香口▼ 吉列大蝦4隻自家製蕃茄烏冬 𝘊𝘶𝘵𝘭𝘦𝘵 𝘗𝘳𝘢𝘸𝘯𝘴 4 𝘱𝘤𝘴 𝘏𝘰𝘮𝘦𝘮𝘢𝘥𝘦 𝘛𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰 𝘜𝘥𝘰𝘯吉列大蝦件炸皮唔厚,4大隻非常滿足,烏冬所用嘅蕃茄湯底,味道甜酸適中,濃杰度亦剛好,喜歡蕃茄嘅朋友要一試◇ 追加窩夫▼ 白桃伯爵窩夫 𝘗𝘦𝘢𝘤𝘩 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘌𝘢𝘳𝘭 𝘎𝘳𝘦𝘺 𝘞𝘢𝘧𝘧𝘭𝘦在二人餐外追加一款甜品,當然要揀窩夫,喺多款窩夫中白桃伯爵未試過好特別,伯爵那種清淡又有嗰種特有茶香味,放在窩夫有種中西結合感覺

晚餐二人前 𝘋𝘪𝘯𝘯𝘦𝘳 𝘚𝘦𝘵

◇ 頭盤
▼ 枝豆 𝘌𝘥𝘢𝘮𝘢𝘮𝘦
日式中常見嘅頭盤,枝豆吸引,好似食極唔厭那種

◇ 輕食
▼ 明太子玉子燒 𝘔𝘦𝘯𝘵𝘢𝘪𝘬𝘰 𝘛𝘢𝘮𝘢𝘨𝘰 𝘠𝘢𝘬𝘪

◇ 主食

◇ 追加窩夫
在二人餐外追加一款甜品,當然要揀窩夫,喺多款窩夫中白桃伯爵未試過好特別,伯爵那種清淡又有嗰種特有茶香味,放在窩夫有種中西結合感覺,配上白桃延續清新口味,必叫
枝豆 𝘌𝘥𝘢𝘮𝘢𝘮𝘦
枝豆 𝘌𝘥𝘢𝘮𝘢𝘮𝘦
2025-02-10 944 瀏覽
今晚本來和家人到新城市廣場一期一樓的日式牛肉漢堡店食飯,但因超多人等(70幾張枱)不想老人家企太耐等位就去咗傍邊的這間 “禪" ,因為見冇乜人等,3張枱左右。點咗4個餐,期中鰻魚白咖哩烏冬、豚肉生疆燒味道ok、特選牛肉一人鍋就喊到嘔、我個安格斯牛肉月見蛋丼就更唔掂!牛肉ok 嘅,但面頭啲飯好硬,好似飯焦又或者叮乾D飯咁😰😰我初初以為只有幾粒係咁,喺碗的另一邊再試一淡又係咁~我真係接受唔到!告知服務員D飯好硬叫佢換過~ 幾果好少少! 其間等一次叫其中一個 “中性外表" 嘅女服務員加D水,佢4隻杯只係加得我一杯,個樣都開始有D唔耐煩~ 我都唔敢叫佢再加水!但因為個牛肉飯淡而無味,我問 "中性外表" 嘅女服務員可否比D豉油我, 佢就好忟憎好大聲咁叫我 “等等啦!” 過咗一陣我老公想再叫佢攞,我話唔駛啦! 我唔想比人打!幾果我食晒D飯之後大約15分鐘佢就比一碟仔燒汁比我,我好好笑容、好有禮貌咁同佢講 : 「唔駛啦!唔該晒,我已食完碗飯啦!」因為無如何,我食完就會走,而且以後一定唔會再幫趁,所以亦無需要對該店有任何要求!平心而論,呢間餐廳嘅出品係ok , 但店員嘅服務真係不敢恭維,只

告知服務員D飯好硬叫佢換過~ 幾果好少少!

過咗一陣我老公想再叫佢攞,我話唔駛啦! 我唔想比人打!

平心而論,呢間餐廳嘅出品係ok , 但店員嘅服務真係不敢恭維,只係替老闆請到咁嘅員工感到不幸!

又一次證明點解有D餐廳好多人等、而正正開喺旁邊嘅就冇乜人等! 真係有原因嘅!

作為係沙田區翻工嘅朋友,久不久都會發掘吓沙田呢間由Tera開嘅Zen係上年開業主打日式料理,呢日放工去試到平日二人前 ᴴᴷᴰ 𝟺𝟹𝟾包前菜、輕食、兩款主菜、飲品😚食到曬最想食嘅輕食同主菜而且味道不錯相比之下,甜品跟飲品就正正常常啦𓂅 𝙼𝚊𝚒𝚗 𝙲𝚘𝚞𝚛𝚜𝚎|吉列大蝦.白咖哩烏冬嚟到被呢個白咖哩烏冬所吸引,香港賣少見少賣相正常,將面層的忌廉、底下的咖哩烏冬攪勻食落帶咖哩濃厚口感且微辛,味道不錯🙂‍↕️𓂅 𝙼𝚊𝚒𝚗 𝙲𝚘𝚞𝚛𝚜𝚎|美國安格斯牛肉月見蛋丼飯日本生蛋伴上炙燒調味都恰好嘅牛肉✨不過底下嘅飯稍微煮得有啲硬,但都合格𓂅 𝚂𝚗𝚊𝚌𝚔|明太子玉子燒玉子燒甜味突出,明太子份量不多但鹹度很配玉子燒𓂅 𝙳𝚎𝚜𝚜𝚎𝚛𝚝|大黃士多啤梨窩夫🍓 + ᴴᴷᴰ 𝟾𝟾甜品望落都幾吸引,以微酸嘅大黃配上士多啤梨窩夫蛋香不算濃郁且帶微微的焦苦𓂅 𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 + ᴴᴷᴰ 𝟷𝟶𓂅 𝙵𝚕𝚊𝚝 𝚆𝚑𝚒𝚝𝚎
作為係沙田區翻工嘅朋友,久不久都會發掘吓沙田
呢間由Tera開嘅Zen係上年開業
主打日式料理,呢日放工去試到平日二人前 ᴴᴷᴰ 𝟺𝟹𝟾
包前菜、輕食、兩款主菜、飲品😚
食到曬最想食嘅輕食同主菜而且味道不錯
相比之下,甜品跟飲品就正正常常啦

𓂅 𝙼𝚊𝚒𝚗 𝙲𝚘𝚞𝚛𝚜𝚎|吉列大蝦.白咖哩烏冬
嚟到被呢個白咖哩烏冬所吸引,香港賣少見少
賣相正常,將面層的忌廉、底下的咖哩烏冬攪勻
食落帶咖哩濃厚口感且微辛,味道不錯🙂‍↕️

𓂅 𝙼𝚊𝚒𝚗 𝙲𝚘𝚞𝚛𝚜𝚎|美國安格斯牛肉月見蛋丼飯
日本生蛋伴上炙燒調味都恰好嘅牛肉✨
不過底下嘅飯稍微煮得有啲硬,但都合格

𓂅 𝚂𝚗𝚊𝚌𝚔|明太子玉子燒
玉子燒甜味突出,明太子份量不多但鹹度很配玉子燒

𓂅 𝙳𝚎𝚜𝚜𝚎𝚛𝚝|大黃士多啤梨窩夫🍓 + ᴴᴷᴰ 𝟾𝟾
甜品望落都幾吸引,以微酸嘅大黃配上士多啤梨
窩夫蛋香不算濃郁且帶微微的焦苦

𓂅 𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 + ᴴᴷᴰ 𝟷𝟶
𓂅 𝙵𝚕𝚊𝚝 𝚆𝚑𝚒𝚝𝚎
2066 瀏覽
2025-02-03
15 分鐘 (堂食)
2025-02-06 704 瀏覽
是寵物友善餐廳☻︎ 其日式木系的裝潢風格,總讓人感覺舒服又放鬆,所以平時yo常光顧✌︎︎ 而且食物、飲品質素都不錯,性價比高!✨二人晚餐 $438/2位▪️頭盤 APPETISER可選沙律/枝豆作餐前開胃菜,每人選一份♡︎▪️輕食 SNACK明太子玉子燒,蛋嫩帶汁,表層淋上明太子沙律醬,再鋪上明太子和紫菜絲,賣相吸引,味道更多層次♡︎▪️主食MAIN COURSE原條蒲燒鰻魚丼 +$18原條鰻魚很誘人,肉厚飽滿,肉質軟嫩甘香,配搭甜口醬汁,更滋味♡︎明太子蟹肉意粉意粉份量很多,明太子蟹肉醬汁掛滿每條意粉,既美味又creamy♡︎▪️開心果紅桑子窩夫 (跟餐+$88)窩夫必食!窩夫外脆內軟,加上香滑creamy的開心果醬與果仁,好好味!蘸上紅桑子醬,酸酸甜甜的滋味讓人愈食愈開胃\(^ヮ^)/▪️Mocha▪️Cappuccino 這裡的咖啡不錯,咖啡豆香明顯,很合yo的口味♡︎

✨二人晚餐 $438/2位

▪️頭盤 APPETISER

可選沙律/枝豆作餐前開胃菜,每人選一份♡︎

▪️輕食 SNACK

▪️主食MAIN COURSE
原條蒲燒鰻魚丼 +$18

明太子蟹肉意粉

▪️開心果紅桑子窩夫 (跟餐+$88)

▪️Mocha
▪️Cappuccino
這裡的咖啡不錯,咖啡豆香明顯,很合yo的口味♡︎
2025-02-04 683 瀏覽
裝潢以日式禪風為主,簡約淡雅,食物方面主打日式西餐,weekend亦設有lunch set,價錢實惠。明太子玉子燒 ($68)厚厚的玉子燒加上明太子醬、蟹子及紫菜碎,鹹香且帶點辣,惹味開胃。吉列豬鞍白咖喱烏冬 ($158)面層薯蓉鮮忌廉令咖哩烏冬更滑溜。吉列豬鞍厚身,帶少許油脂,鬆軟juicy,肉味濃厚,香脆可口。美國安格斯牛肉月見蛋丼 ($128)牛肉灼燒過後仍帶點粉紅,牛味香濃,柔軟而不失嚼口,配上橙紅色的新紀元·曉蛋黃,蛋香十足。伯爵奶凍 (+$22)茶香味十足,味道清新,不甜不腻。豆腐花咖啡 (+$6)入口順滑,味道平𧗾得來又不失風味。

明太子玉子燒 ($68)

吉列豬鞍白咖喱烏冬 ($158)

面層薯蓉鮮忌廉令咖哩烏冬更滑溜。

美國安格斯牛肉月見蛋丼 ($128)

伯爵奶凍 (+$22)
茶香味十足,味道清新,不甜不腻。

豆腐花咖啡 (+$6)
入口順滑,味道平𧗾得來又不失風味。
(⁠。⁠・⁠/⁠/⁠ε⁠..Tera... /⁠/⁠・⁠。⁠)去了沙田新城市廣場的Tera,當然要試試他們的二人套餐!整體來說,食物都高質有水準二人餐前菜包括了沙律或枝豆-個人超喜歡小食磯燒鮑魚口感Q彈,鮮味十足,必點!主菜原條鰻魚飯 鰻魚肥美,油脂甘香,燒製得外皮微脆,肉質軟嫩,醬汁濃郁,配上香噴噴的白飯,簡單但完美!月見牛肉丼飯也棒棒的!牛肉片份量十足,口感嫩滑,加上半熟的蛋黃拌著牛肉和飯一起吃,口感層次豐富,滿滿的幸福感。最後的豆腐布甸Latte,個人超喜歡它那細膩的口感。豆腐布甸非常滑溜,配上Latte,甜度適中,為這頓飯畫上完美的句號。Tera沙田沙田正街18號新城市廣場1期L1樓171號舖#Tera #沙田美食 #新城市廣場 #日式料理 #日式輕食 #沙田甜品 #沙田
去了沙田新城市廣場的Tera,
當然要試試他們的二人套餐!
整體來說,食物都高質有水準
二人餐前菜包括了沙律或枝豆
個人超喜歡小食磯燒鮑魚
口感Q彈,鮮味十足,必點!
主菜原條鰻魚飯
鰻魚肥美,油脂甘香,
燒製得外皮微脆,肉質軟嫩,醬汁濃郁,
配上香噴噴的白飯,簡單但完美!
月見牛肉丼飯也棒棒的!
牛肉片份量十足,口感嫩滑,
最後的豆腐布甸Latte,個人超喜歡它那細膩的口感。

Tera
沙田沙田正街18號新城市廣場1期L1樓171號舖
2025-02-04 839 瀏覽
沙田嘅新城市裏面有好多餐廳TERA呢間餐廳 小編之前介紹過大圍嘅分店但係原來佢哋沙田分店嘅菜單係有啲唔同㗎小編今次就同屋企人黎左食佢哋竟然有小編超級鍾意嘅忌廉烏冬喎!😆😆.🐷美國安格斯牛肉月見蛋丼飯呢碗丼飯真係夠曬靚仔😆 安格斯牛肉嫩滑多汁 搭配上面嘅月見蛋 蛋黃一碰就流出來 配合米飯好正 🍚🥩.🐷日式照燒雞扒·白咖喱烏冬將日式照燒雞扒同白咖喱烏冬結合 雞扒外脆內嫩 醬汁入味 白咖喱烏冬又滑又香 整體味道好豐富🍜🍗.🐷焦糖芝士窩夫作為甜品 呢個焦糖芝士窩夫真係無得輸😆 外脆內軟 焦糖醬香甜可口 窩夫裏面收埋咗啲芝士 芝士味又濃郁🧇🍯 搭配埋香蕉、士多啤梨等等嘅生果 味道都幾豐富~
沙田嘅新城市裏面有好多餐廳
🐷美國安格斯牛肉月見蛋丼飯
🐷日式照燒雞扒·白咖喱烏冬
🐷焦糖芝士窩夫
2025-01-29 682 瀏覽
今日成個新城市都好多人,見呢間冇人排,就入嚟試吓~個大蝦意粉,係冇味~我諗比較適合鍾意食得清淡嘅人。第二樣係刨冰~真係一個冰,好似水咁清淡嘅冰~我諗真係鍾意清淡嘅人先可以試吓~
今日成個新城市都好多人,見呢間冇人排,就入嚟試吓~
個大蝦意粉,係冇味~我諗比較適合鍾意食得清淡嘅人。
第二樣係刨冰~真係一個冰,好似水咁清淡嘅冰~
我諗真係鍾意清淡嘅人先可以試吓~
2025-01-28 666 瀏覽
▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼位於沙田新城市廣場嘅日式洋食餐廳「Zen by Tera」係「Tera」嘅姊妹店📣同樣由法國藍帶廚師主理,沙田分店更有限定菜式提供,最吸引一定要數佢哋嘅甜品——巨型刨冰😻甜品愛好者絕不能錯過‼️🔸吉列大蝦兩隻 · 鰻魚半件丼飯($148)➰升級定食(+$28),可選:▪️A) 沙律 或 枝豆▪️B) 味噌湯 或 $42以下或以差價升級飲品🔹熱紫薯鮮奶(+$10)吉列大蝦炸得酥脆香口,肥美鰻魚肉質鮮嫩多汁😋連同香軟美味嘅珍珠米進食,飽肚感十足✅紫薯鮮奶順滑香甜,入口散發淡淡紫薯香氣,好飲👍🏻🔸美國安格斯牛肉月見蛋丼飯($138)➰升級定食(+$28),可選:▪️A) 沙律 或 枝豆▪️B) 味噌湯 或 $42以下或以差價升級飲品🔹熱朱古力(+$4)安格斯牛肉口感軟嫩細膩🥩撈勻月見蛋汁後更增添香濃味道,再配搭黏糯飽滿嘅珍珠米,令人相當滿足👏🏻熱朱古力甜度適中,入口香醇幼滑,LIKE❤️🔸櫻之抹茶窩夫($118)窩夫擺盤精美,抹茶醬茶香甘醇濃郁,配以紅豆及和菓子,味道平衡得恰到好處,相當有驚喜✨🔸開心果紅桑子窩夫($128)開心果醬香濃吸引,加

🔸吉列大蝦兩隻 · 鰻魚半件丼飯($148)
➰升級定食(+$28),可選:
▪️A) 沙律 或 枝豆
▪️B) 味噌湯 或 $42以下或以差價升級飲品
🔹熱紫薯鮮奶(+$10)
紫薯鮮奶順滑香甜,入口散發淡淡紫薯香氣,好飲👍🏻

🔸美國安格斯牛肉月見蛋丼飯($138)
➰升級定食(+$28),可選:
▪️A) 沙律 或 枝豆
▪️B) 味噌湯 或 $42以下或以差價升級飲品
🔹熱朱古力(+$4)
熱朱古力甜度適中,入口香醇幼滑,LIKE❤️

🔸櫻之抹茶窩夫($118)

🔸開心果紅桑子窩夫($128)
開心果醬香濃吸引,加入新鮮紅桑子作伴碟,味道層次變得更豐富💥

▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲
2025-01-25 910 瀏覽
🇯🇵沙田新店 日式西餐!《禪Zen》沙田新開日式西餐廳 環境舒適平日二人前晚餐$438有前菜、主食、飲品 食物質素非常不錯🥗沙律🤎磯煮鮑魚(+$38)前菜先來清清爽爽的沙律菜和帶味醂甜香的飽魚🐷吉列豬鞍白咖哩烏冬(+$26)招牌白咖喱烏冬!咖喱帶少許辣 和忌廉混和後 入口變得溫順滑溜豬鞍極厚肉 炸得甘香酥脆🐽日式豚肉月見蛋丼選用了日本米和日本生食用蛋蛋黃和米飯混合在一起味道香濃豚肉不會過肥🍮伯爵奶凍(+$28)還點了甜點奶凍滑捋捋 伯爵茶味很有存在感還可以差價升級飲品☕️桂花國寶茶(+$6)🍵日式抹茶紅豆鮮奶(+$12)飲品既美觀又有內涵下次會再來的~
🇯🇵沙田新店 日式西餐!《禪Zen》
沙田新開日式西餐廳 環境舒適
平日二人前晚餐$438
有前菜、主食、飲品 食物質素非常不錯

🥗沙律
🤎磯煮鮑魚(+$38)
前菜先來清清爽爽的沙律菜
和帶味醂甜香的飽魚

🐷吉列豬鞍白咖哩烏冬(+$26)
招牌白咖喱烏冬!
咖喱帶少許辣 和忌廉混和後 入口變得溫順滑溜
豬鞍極厚肉 炸得甘香酥脆

🐽日式豚肉月見蛋丼
選用了日本米和日本生食用蛋
蛋黃和米飯混合在一起味道香濃
豚肉不會過肥

🍮伯爵奶凍(+$28)
還點了甜點
奶凍滑捋捋 伯爵茶味很有存在感

還可以差價升級飲品
☕️桂花國寶茶(+$6)
🍵日式抹茶紅豆鮮奶(+$12)
飲品既美觀又有內涵
下次會再來的~
磯煮鮑魚
日式豚肉月見蛋丼
日式抹茶紅豆鮮奶
吉列豬鞍白咖哩烏冬
伯爵奶凍
之前同朋友去過佐敦Tera食梳乎厘pancake覺得好唔錯見到佢地喺沙田新城市開左新分店 於是就黎試下分店裝修同樣以木系日式風格為主⛩️但由於店舖空間有限 會坐得稍微迫少少🍝明太子蟹肉意粉 ($148)明太子忌廉醬好多好creamy 意粉亦好掛汁配料有蟹肉同蟹籽🦀蟹肉多番啲就perfect🐂美國安格斯牛月見蛋丼 ($138)安格斯牛燒得好香 啱啱好7成熟 肉質軟腍 充滿焦香 肉味亦香濃配上日本蛋、日本米同燒汁一齊食 好好味!😋🥗兩個主食我地都有+$28轉套餐套餐奉送沙律或枝豆、味噌湯或一杯$42以下飲品🍧楊枝甘露刨冰 ($108)沙田分店無梳乎厘pancake供應 取而代之嘅係日式刨冰今次我地試左期間限定嘅楊枝甘露味刨冰以白川鄉泉水製造 口感綿密每啖都有好香嘅芒果味🥭連埋面頭嘅奶蓋一齊食仲正!食到一半如果唔夠味 可以自己倒入芒果醬刨冰入面仲有芒果粒、柚子、小丸子、椰果 推薦!🥰🍵日式抹茶紅豆鮮奶 (跟餐 +$12)抹茶唔係好夠濃 唔太推🫣🫖桂花國寶茶 (跟餐 +$6)有淡淡嘅桂花香 唔錯而且仲可以叫店員加水添🙂‍↕️
之前同朋友去過佐敦Tera食梳乎厘pancake覺得好唔錯
見到佢地喺沙田新城市開左新分店 於是就黎試下
分店裝修同樣以木系日式風格為主⛩️
但由於店舖空間有限 會坐得稍微迫少少

🍝明太子蟹肉意粉 ($148)
明太子忌廉醬好多好creamy 意粉亦好掛汁
配料有蟹肉同蟹籽🦀
蟹肉多番啲就perfect

明太子蟹肉意粉

🐂美國安格斯牛月見蛋丼 ($138)
配上日本蛋、日本米同燒汁一齊食 好好味!😋

🥗兩個主食我地都有+$28轉套餐
套餐奉送沙律或枝豆、味噌湯或一杯$42以下飲品

🍧楊枝甘露刨冰 ($108)
沙田分店無梳乎厘pancake供應 取而代之嘅係日式刨冰
今次我地試左期間限定嘅楊枝甘露味
刨冰以白川鄉泉水製造 口感綿密
每啖都有好香嘅芒果味🥭
連埋面頭嘅奶蓋一齊食仲正!
食到一半如果唔夠味 可以自己倒入芒果醬
刨冰入面仲有芒果粒、柚子、小丸子、椰果
推薦!🥰

楊枝甘露刨冰

🍵日式抹茶紅豆鮮奶 (跟餐 +$12)
抹茶唔係好夠濃 唔太推🫣

日式抹茶紅豆鮮奶

🫖桂花國寶茶 (跟餐 +$6)
有淡淡嘅桂花香 唔錯
而且仲可以叫店員加水添🙂‍↕️

2025-01-21 774 瀏覽
最近係沙田新城市廣場的禪 Zen食lunch,午市定食由 $78 起,選擇都唔少。午市定食包括主食搭配沙律或枝豆、味噌湯或飲品,有不同的丼飯、忌廉烏冬等日式料理。🔸美國安格斯牛肉月見蛋丼🥩呢款丼飯的賣相已經相當吸引,牛肉嫩滑,配上滑溜的月見蛋,撈匀蛋汁,令成碗飯的味道更加豐富。🔸蒲燒原條鰻魚丼🍱鰻魚燒得焦香,加上鰻魚燒汁,搭配日本珍珠米,十分滿足。🔸迷你刨冰 楊枝甘露刨冰+$48 🔸迷你窩夫 開心果窩夫+$52 跟午市定食可以加錢配迷你甜品,份量剛好!刨冰以日本白川鄉的優質泉水製作,清新冰凉🍧中間有芒果粒、柚子肉,還原楊枝甘露的味道🫶🏻 開心果窩夫都值得一試,有粒粒開心果碎果仁,增添口感!🔸日式抹茶鮮奶🔸豆腐花咖啡📍#禪 Zen (#沙田美食)#沙田 #新城市廣場 一期1樓109號舖

🔸美國安格斯牛肉月見蛋丼🥩

🔸蒲燒原條鰻魚丼🍱
鰻魚燒得焦香,加上鰻魚燒汁,搭配日本珍珠米,十分滿足。

🔸迷你刨冰 楊枝甘露刨冰+$48
🔸迷你窩夫 開心果窩夫+$52
開心果窩夫都值得一試,有粒粒開心果碎果仁,增添口感!

🔸日式抹茶鮮奶
🔸豆腐花咖啡

📍#禪 Zen (#沙田美食)
#沙田 #新城市廣場 一期1樓109號舖
2025-01-21 648 瀏覽
最近喺沙田新城市廣場見到呢間日式西餐店內木系裝潢.簡約舒適Lunch Set 都幾多選擇跟沙律 / 枝豆.餐湯或飲品✨美國安格斯牛月見蛋丼面層舖滿安格斯牛肉蛋黃融合在米飯之中✨吉列大蝦白咖喱烏冬帶點微辣嘅咖喱味道濃郁搞拌後融入奶白幼滑嘅忌廉.啖啖都好幼滑配上香脆嘅吉列大蝦✨日式抹茶紅豆鮮奶加入粒粒紅豆有別於一般飲到嘅Matcha Latte仲可以追加小食同甜品.性價比高✨炸單骨手羽✨抹茶蛋白卷✨迷你窩夫整體味道有水準
最近喺沙田新城市廣場見到呢間日式西餐

✨迷你窩夫

整體味道有水準
2025-01-17
2025-01-19 552 瀏覽
好耐之前去過佐敦Tera食疏乎厘pancake😝前排帶boo🐶黎新城市 醒起呢間係pet friendly就入黎試下個假日二人set lunch☀️店員好nice間唔中走黎同🐶🐶傾計😆頭盤三文魚籽蟹籽沙律好fresh 醋汁啱啱好唔會太酸又開胃😋輕食揀左明太子玉子燒 每人2件😛仲可以揀手羽先/芝士年糕/磯煮鮑魚主食有8款~老公揀左明太子蟹肉意粉同美國安格斯牛月見蛋丼 份量都唔少😀牛肉好嫩☺️餐飲就要補差價 Mocha 比較啱我地口味😝日式抹茶鮮奶就相對冇咁甜😗是日甜品係牛乳雪糕 以為係淨雪糕點知仲有小丸子同紅豆😝另外揀左抹茶蛋白卷 抹茶味都夠濃🍵

2025-01-19 559 瀏覽
其實我比較少去新城巿食飯,每次中午都是去食冰室多😂,但這家是少數吃完會再去的!日式野菜白咖喱烏冬白咖喱烏冬比較出名,咖喱少辣,面頭薯蓉可以中和辣度,分開食又可以,混合在一起也可以。叫野菜純粹比較健康🤣,是相對不邪惡的選擇。忍不住還點了雞翼美國安格斯牛月見蛋丼這個朋友讚口不絕,牛好吃,而醬汁更好吃,超適合撈飯,所以她一整碗飯全部吃光光。豆腐花咖啡(+$6️⃣)午市套餐加$6有一杯好喝的咖啡真的很便宜,而且這款比較少見。真的有豆腐花吃,有點像在吃甜品。伯爵奶凍($2️⃣2️⃣)如果大家喜歡吃奶凍,請叫這一款!我們一致認為是全場最出色!奶凍夠滑又不太甜,伯爵茶味突出,而且有少少焦糖,好吃到朋友想叫多一杯打包,但可惜只能堂食。開心果紅桑子迷你窩夫($5️⃣2️⃣)窩夫也好吃,有開心果味,窩夫新鮮整起也很好吃,整體其實不差,只不過奶凍太出色,遮蓋了窩夫的光芒。午巿來說有這麼多東西選擇,真的很合我心意,尤其是甜品和咖啡。不過原來現在單點飲品也有買一送一,也很划算!

日式野菜白咖喱烏冬

忍不住還點了雞翼

美國安格斯牛月見蛋丼

豆腐花咖啡(+$6️⃣)

伯爵奶凍($2️⃣2️⃣)

開心果紅桑子迷你窩夫($5️⃣2️⃣)