2019-01-16 292 瀏覽
I booked 9pm last thursday through the app-eatigo and enjoyed 50% off. Food was placed nicely and attracted “kong girl” for instagram story. Honestly, if I have to pay with the original price, it would be a bit over-priced. With the 50%off discount, it is definitely worth!! The food is so fresh and quite special. Udon is placed inside the tea pot and it tasted so goodI will difinitely go again if there is 50% off.

• Omakase
2019-01-15 236 瀏覽
剛剛日本旅行返黎,但果到太多美食,好多時返到香港都依然意猶未盡,但其實成日都覺得係香港食日本野要有番咁上下質素但又要CP值高係唔易搵的。今次就試下呢間係灣仔灣仔道既福岡.烏龍魚男,點解引左我過黎最主要原因係佢既樓梯木層架絕對係呃like一流!一坐低就會一人一杯welcome drinks 蘋果酒比我地試下,味道清清地易入口睇完餐牌一輪都唔洗點諗..既然黎得打卡就梗係要點最靚仔果個架啦我地兩個人叫左一個特盛魚男九段刺身盛同極上烏龍魚男九段壽司,另外加左個燒魷魚筒兩個樓梯木層架店員會逐一介紹係咩食材,雖然佢講完我轉頭都唔記得但食落我覺得算唔錯,味道比預期OK,都新鮮,同埋佢會叫我地順次序咁食,我地又乖乖聽話咁食,個味道由淡到濃雖然份量偏少,但我地兩個尚算覺得岩岩好,同埋佢有個魚湯烏冬好過癮,用一個金色經典熱水裝住,果然非常貫徹放閃作風黎齊野之後搵左個女店員幫我地合照,佢好好會影多幾張比我地今次得兩個人試,試既野唔係咁多或者下次有機會都可以再約朋友去試多D款

黎齊野之後搵左個女店員幫我地合照,佢好好會影多幾張比我地
今次得兩個人試,試既野唔係咁多
或者下次有機會都可以再約朋友去試多D款
2018-08-02
生日
  • 特盛魚男九段刺身盛
2019-01-15 161 瀏覽
最近聽到好多朋友同埋Facebook好多介紹烏龍。魚男,所以趁朋友生日決定去試一試。Book位都唔算好困難,星期三book星期五都有位。一入到去個環境都算OK,已經好肚餓啦,即刻揭開本Menu睇吓有咩食,見到樣樣野都好想試。最後揀咗一個壽司set同埋一個刺身set。分量唔算好多,九件壽司加個烏冬要298 ,性價比唔算好高。味道中規中矩,唔係好對得住個價錢。另外都叫咗啲小食,雞泡魚于算係幾好食。總括而言,性價比一般,可以一試,唔會番轉頭。
總括而言,性價比一般,可以一試,唔會番轉頭。
2018-09-19
生日
  • 九段壽司盛
2018-12-28 284 瀏覽
聖誕樹造型好靚,可以一路轉一路食,睇得又食得!🤩.聖誕樹分左3面,每面有3層,有刺身、壽司、炸物同熱食等,套餐仲有卷物同湯烏冬!👏🏻👍🏻.第一面有牡丹蝦🦐,蝦身爽口厚肉鮮甜,星鰻,南瓜薯餅酥脆,南瓜蓉甜甜地,芝士年糕勁好食,入口軟綿,🧀芝士味甚濃,仲好流心😝😝.第二面有牡丹蝦,海膽同赤鯛壽司拖羅壽司!海膽大片鮮甜🤩🤩.第三面有鮟康魚肝🐟,魚肝味道濃烈,仲有吞拿魚、金目鯛、大拖羅、墨魚、帶子刺身等等,拖羅十分肥美,油脂極香,入口即融,其餘刺身都好新鮮😋😋.三文魚反卷,擺盤精美,用左玉子做成既星星⭐️同三文魚籽做裝飾,卷物沾了海苔粉,幾好食!😆.魚湯烏冬很香,用左魚骨熬成,烏冬彈牙滑溜有咬口💓💓.我同家姐黎,兩個女仔食到好飽💓💓

聖誕樹造型好靚,可以一路轉一路食,睇得又食得!🤩
聖誕樹分左3面,每面有3層,有刺身壽司、炸物同熱食等,套餐仲有卷物同湯烏冬!👏🏻👍🏻
第二面有牡丹蝦,海膽同赤鯛壽司拖羅壽司!海膽大片鮮甜🤩🤩
魚湯烏冬很香,用左魚骨熬成,烏冬彈牙滑溜有咬口💓💓

我同家姐黎,兩個女仔食到好飽💓💓
2018-12-27 214 瀏覽
話說有日放工比門口既poster吸引,冇諗過壽司店原來都咁有創意,將壽司同刺身放係會轉嘅聖誕樹嘅擺設之中,有濃濃節日氣氛🌲🌲🌲🥰聖誕樹咁有三層,一共有九格,聖誕樹仲可以轉,點影都咁靚!🤩🤩套餐包括有烏冬,烏冬用了魚湯熬製,帶有魚嘅鮮甜,烏冬亦10分彈牙!😝😝呢個係三文魚卷,壽司中間有三文魚青瓜同玉子,出面有好多嘅海苔粉,味道幾吸引㗎!吞拿魚壽司粉中帶白,油脂豐富,入口油味很重呀!海膽軟綿而且好鮮甜!牡丹蝦好大隻,完全沒有雪味,好味道好鮮甜刺身厚切大片,口感細膩,不錯!👏🏻
話說有日放工比門口既poster吸引,冇諗過壽司店原來都咁有創意,將壽司刺身放係會轉嘅聖誕樹嘅擺設之中,有濃濃節日氣氛🌲🌲🌲🥰

吞拿魚壽司粉中帶白,油脂豐富,入口油味很重呀!

海膽軟綿而且好鮮甜!

牡丹蝦

好大隻,完全沒有雪味,好味道好鮮甜

刺身厚切大片,口感細膩,不錯!👏🏻

2018-12-22 205 瀏覽
去餐廳食飯除左食食物好多時精緻的器皿都會加好多分數今次來呢間舖我就係俾佢既樓梯級盛盤吸引來去到餐廳要等一陣入到去空間唔大覺得座位唔算舒適有d密但有驚喜的是welcome drink因為查詢了他們的清酒餐廳給我們試喝他們的清酒我們叫了魚男九段盛兩款螢光魷魚炸日本池魚仔食物質素方面是還好刺身壽司都只是一般餐包括了一個茶煲盛的面看起來是很有趣但吃起來令人有點無所適從不是太user friendly最喜歡螢光魷魚和炸魚仔都是喜歡吃重口味的
去餐廳食飯

但吃起來令人有點無所適從
不是太user friendly
最喜歡螢光魷魚和炸魚仔
都是喜歡吃重口味的

開業時食過魚男嘅9段架,聖誕節又係破費嘅時侯,今次食咗個2人Christmas Set👯‍♀,個造型好有趣😆,係一個可以轉嘅聖誕樹🎄層架,一路食一路轉,好有gimmick ⭐️❤️! 個set 有齊壽司、刺身、炸物、漬物、卷物、湯烏冬,連同2杯酒精飲品🥂。點餐後,先有2杯果味welcome drink~d碟同食具都好靚啊~Fishman層層樹╳卷物╳魚湯烏冬($598/2人)層層樹🎄有12款食物,每款都係2人份量。牡丹蝦、鮟康魚肝、海膽、深海池魚、鯹鰻配生文魚籽、南瓜蓉餅、芝士年糕、大拖羅、魷魚🦑、金鰁鯛、中拖羅壽司🍣。整體上魚生質素不錯👍🏻,特別係中拖羅同大拖羅,肥美而且魚肉新鮮柔軟,入口即融😍!唯獨海膽唔夠新鮮。而炸物方面,南瓜蓉餅同芝士年糕都新鮮炸出唔油膩,芝士年糕勁煙韌,好正❤️!旁邊仲有一個用三文魚卷物砌成嘅聖誕樹🎄,再配上鹹鮮嘅三文魚籽係聰明嘅配搭,味道非常唔錯!漬物前菜有6小碟,食完好開胃,而烏冬囗感滑溜,不過魚湯偏淡。食物唔算多,都夠2個女仔分💃🏻,不過如果係一對情侶去,就應該要再點其他野食lu🙆🏻‍♀️~整體上有睇頭,味道都幾好,但價性比唔高啦😆
開業時食過魚男嘅9段架,聖誕節又係破費嘅時侯,今次食咗個2人Christmas Set👯‍♀,個造型好有趣😆,係一個可以轉嘅聖誕樹🎄層架,一路食一路轉,好有gimmick ⭐️❤️! 個set 有齊壽司刺身、炸物、漬物、卷物、湯烏冬,連同2杯酒精飲品🥂。

點餐後,先有2杯果味welcome drink~

d碟同食具都好靚啊~

Fishman層層樹╳卷物╳魚湯烏冬($598/2人)

無諗過日本料理都可以咁有聖誕氣氛🎄呢間餐廳之前出既層層Omakase 已經食過一次,今次一如既往咁吸睛👀仲加入左炸物元素🍸Welcome drinks 既水果燒酎好好飲!😛套餐包括三文魚青瓜小卷同六味前菜三文魚小卷味道有少少似韓國嘅紫菜包飯😝🍱六味前菜之中,汁燒吞拿魚係最出色!🎄轉轉樹 set 的刺身壽司會跟據當天供應的食材而定,但一定會有 海膽,拖羅同牡丹蝦 🦐拖羅超肥美!入口即溶既感覺好正!💛北海道海膽都非常鮮甜, 而且份量好多魚湯真係好似屋企煲既咁好飲!烏冬好滑身有咬口🍜
無諗過日本料理都可以咁有聖誕氣氛🎄
呢間餐廳之前出既層層Omakase 已經食過一次,
今次一如既往咁吸睛👀仲加入左炸物元素

🍸Welcome drinks 既水果燒酎好好飲!

😛套餐包括三文魚青瓜小卷同六味前菜
三文魚青瓜和風小卷+六味前菜

三文魚小卷味道有少少似韓國嘅紫菜包飯😝
🍱六味前菜之中,汁燒吞拿魚係最出色!
轉轉樹set

吞拿魚大腩
吞拿魚大腩

拖羅超肥美!入口即溶既感覺好正!
北海道海膽
💛北海道海膽都非常鮮甜, 而且份量好多

魚湯烏冬

魚湯真係好似屋企煲既咁好飲!烏冬好滑身有咬口🍜
三文魚青瓜和風小卷+六味前菜
2018-12-17 125 瀏覽
Fishman 轉轉樹$598-福岡.烏龍魚男(灣仔)以各種壽司跟刺身砌成的聖誕樹真的是第一次嚐到!😆轉轉數包六小碗茶漬,一系列刺身如海膽,甜蝦,三文魚小卷, 壽司,芝士年糕, 炸物跟烏龍麵, 份量真的挺多, 2個女孩吃完真的會很飽🤣🤣 女孩的話 感覺3個人也能吃下!!有點感覺是吃放題一般, 想吃的 都能找到🤣挺全面跟滿足的一個套餐!聖誕節吃厭西餐, 不妨試一試! 幾可以呃like 又可以一嚐日式的聖誕大餐!🎄
Fishman 轉轉樹$598-福岡.烏龍魚男(灣仔)
以各種壽司刺身砌成的聖誕樹真的是第一次嚐到!😆
2018-12-17 3064 瀏覽
位於灣仔的 福岡 烏龍魚男,是一間充滿特色的日本料理店。餐廳主打Omakase,但有别於一傳統廚師發辨店,餐具超級具特色,基乎每位客人勻會拍照打卡。最近快要到聖誕節,餐廳推出超可愛的聖誕節樹套餐,吸引我和新認識的朋友來吃晩餐哦。餐廳設有壽司吧台,能看到師博製作料理。坐位不多,桌子偏大,因為每個擺放食物的架子也很巨大,氣派感很足呢。Fishman 層層樹 $598/2人節日氣氛超濃厚的套餐,吸晴又吸引! 一大棵可以吃的聖誕樹呈現眼前,作為一名貪吃的吃貨,實在是無比的開心。層層樹非常豐富,包括: 牡丹蝦,安糠魚乾,金目鯛,深海池魚,海膽,星鰻,拖羅,魷魚,煙燻鰹魚,赤鯛壽司,吞拿魚壽司,芝士年糕,手打南瓜薯餅,更配有 鯛魚湯烏龍麵和三文魚青瓜反卷。牡丹蝦大隻厚肉,帶有黏性,矜貴的安糠魚乾,味道濃烈。金目鯛和深海池魚勻切成厚片啖啖魚肉,啖啖滿足。海膽足料大片,星鰻肉質細膩,但燒得略為乾柴。 煙燻鰹魚的煙燻味不算太濃, 拖羅則超級肥美,脂肪豐盈,基乎令整片魚肉變成粉紅色,入囗油香十足。 芝士年糕和手打南瓜薯餅勻是我的最愛,軟糯的年糕有著微微溶化的芝士軟心,吃掉兩個才滿足阿。 鯛魚湯烏龍麵放在茶
位於灣仔的 福岡 烏龍魚男,是一間充滿特色的日本料理店。

最近快要到聖誕節,餐廳推出超可愛的聖誕節樹套餐
,吸引我和新認識的朋友來吃晩餐哦。

Fishman 層層樹 $598/2人

層層樹非常豐富

海膽足料大片,星鰻肉質細膩,但燒得略為乾柴。

,吃掉兩個才滿足阿。

鯛魚湯烏龍麵放在茶壺裡
,保溫又可愛,鯛魚湯味道純厚,烏冬滑溜,但放得太久容易發脹阿。

三文魚青瓜反卷猶如一棵聖誕樹
,份量頗多,沾上紫菜碎層次更多呢。
2018-12-14
福岡·烏龍魚男-期間限定魚男聖誕「樹」記得數月前網上瘋傳的平民版「Omakase」,當時一看就被吸引著,瞬間出發體驗去一試。今日原本打算帶朋友試一下「廚師發辦」,看看餐牌發現期間限定的Fishman層層樹,非常特別和吸睛,朋友最終被我引誘成功,初試這棵聖誕「樹」。六小碗漬物極具特色的漬物,種類多,酸酸的非常開胃,最欣賞是吞拿魚粒。牡丹蝦大大隻的牡丹蝦刺身,蝦身彈牙、蝦肉鮮甜,爆多的蝦膏,今日的MVP。北海道海膽份量有誠意的海膽,鮮味十足又夠凍,半點腥味也沒有。刺身層有拖羅、鰹魚、魷魚,拖羅油脂分布均勻,魚油十足,餘韻繚繞不絕,讚讚!壽司層有吞拿魚腩壽司和火炙左口魚壽司,左口魚入口即溶,極邪惡!聖誕樹卷物又一打卡菜式,以紫菜粉上色的卷物,加上星星蛋餅,造型十分像聖誕樹,內裡是吞拿魚、青瓜粒和黃瓜粒,加上三文魚魚籽,食得又睇得。炸物層芝士年糕和薯餅,熱騰騰的拉絲芝士配上煙韌質地的年糕,襯熱快快食。魚湯烏冬驟眼一看以為是熱茶,竟然倒出暖暖的熱湯,原來是魚湯烏冬,在冬天吃時暖意十足。士多啤梨梅酒梳打士多啤梨的果甜加上夠哂氣的梳打,重有陣陣的梅酒味,易入口味道有層次。
福岡·烏龍魚男-期間限定魚男聖誕「樹」

六小碗漬物
極具特色的漬物,種類多,酸酸的非常開胃,最欣賞是吞拿魚粒。

牡丹蝦

北海道海膽
份量有誠意的海膽,鮮味十足又夠凍,半點腥味也沒有。

刺身
有拖羅、鰹魚、魷魚,
拖羅油脂分布均勻,魚油十足,餘韻繚繞不絕,讚讚!

壽司
有吞拿魚腩壽司和火炙左口魚壽司,左口魚入口即溶,極邪惡!

聖誕樹卷物

炸物層

魚湯烏冬

士多啤梨梅酒梳打

2018-12-14 192 瀏覽
見上網訂位有7折好似幾抵 ( 其實9點半後有半價🙈🙈🙈 不過等唔切啦太夜) 所以七點鐘就嚟咗呢度食日本嘢🙊 一坐低就送咗一人一杯welcome drink😎 燒酒黎嘅但唔算好濃 ,應該得好少酒精😂😂$268 漁男九段變化丼$568 聖誕樹set 係一個聖誕樹形嘅轉轉架, 上面有刺身,壽司,和式漬物,熟食等等🍣🍤🍡🍥好吸睛 ,好襯聖誕節🤣🤣🤣呃like一流👍呢度嘅食物一般都算幾新鮮 ,不過份量唔算多。四個人七折咗埋單七百幾蚊,買佢個presentation都抵,屋企人都食得好開心。 如果可以下次會等到九點半先嚟半價就超值啦🙈🙈🙈

$268 漁男九段變化丼

$568 聖誕樹set
係一個聖誕樹形嘅轉轉架, 上面有刺身壽司,和式漬物,熟食等等🍣🍤🍡🍥好吸睛 ,好襯聖誕節🤣🤣🤣呃like一流👍

2018-12-13
2018-12-13 192 瀏覽
又快到聖誕了,女兒每年都請我食不同的聖誕大餐,為了避開假期的人潮,我們都提前慶祝,今年女兒知我喜歡食日本菜,所以就帶我去食日本聖誕大餐,這家位於灣仔道路的福岡烏龍魚男,之前女兒帶過我來食魚男九段樓梯式的刺身和壽司,精緻又美味。今日就讓我們嚐嚐這日式聖誕餐!是日飲品,加了少許燒酎,味道不錯。六小碟有:高菜漬、味噌蒜頭漬、小松菜漬、生菜漬、中華沙律、吞拿魚小煮。Fishman 轉轉聖誕樹:分三面,每面有三層。有刺身、壽司、和食等。聖誕樹下有六小碟。擺設精緻又美麗,食材新鮮又美味!第一面有牡丹蝦大隻爽口,莊魚、帆立貝鮮味,深海池魚壽司口感嫩滑,肉質爽口,魚味突出。吞拿魚中腩壽司鮮味十足,甘香可口。第二面有吞拿魚大腩油脂極豐富,入口即化,齒頰留香、文甲魷魚加左少許蟹籽,增加口感、煙燻鰹魚味濃,海膽鮮甜冇腥味。鮟康魚肝,其所含的維他命及脂質豐富,風味不輸給法國的鵝肝。吃時,要小口小口品嘗,才能體驗其中美味。第三面有牡丹蝦爽口、星鰻鮮味、芝士年糕口感軟糯,流心芝士甚惹味!、南瓜薯餅外層酥脆,中間的南瓜蓉甜甜的,很好吃。三文魚黃瓜反卷:擺放經過精心設計,值得一讚,秋葵和玉子做成的星星,三文魚籽的點綴
又快到聖誕了,女兒每年都請我食不同的聖誕大餐,為了避開假期的人潮,我們都提前慶祝,今年女兒知我喜歡食日本菜,所以就帶我去食日本聖誕大餐,這家位於灣仔道路的福岡烏龍魚男,之前女兒帶過我來食魚男九段樓梯式的刺身壽司,精緻又美味。今日就讓我們嚐嚐這日式聖誕餐!

是日飲品,加了少許燒酎,味道不錯。

Fishman 轉轉聖誕樹:分三面,每面有三層。有刺身壽司、和食等。聖誕樹下有六小碟。擺設精緻又美麗,食材新鮮又美味!

三文魚黃瓜反卷:擺放經過精心設計,值得一讚,秋葵和玉子做成的星星,三文魚籽的點綴,伴著外層沾滿海苔的三文魚反卷,一座迷你版的小聖誕樹美麗極了!食得睇得,好味!

魚湯烏龍麵:用魚骨熬成的濃湯好鮮甜,侍應說一定要趁熱飲,始終是魚湯凍左就冇咁好。烏冬滑溜,好好味!
2018-12-08
  • 轉轉聖誕樹
  • 三文魚黃瓜反卷
  • 魚湯烏龍麵
2018-12-12 107 瀏覽
臨近聖誕又有藉口食好嘢。 襯住放假我哋出咗去銅鑼灣購物,行到去近鵝頸橋心諗不如再行過少少往灣仔方向,去品嘗廚師發辦 ~Omakase。講緊嘅係福岡,漁男。 之前曾經光顧, 佢慨九段變化提供平民版嘅Omakase, 印象難忘。因臨近聖誕,推出節日 限定 ~Fisherman  層層樹($598 二人前)店員先擺放好非常精緻嘅餐具, 接著端上兩杯Welcome drinks - 蘋果西柚燒酎。 蘋果西柚汽酒非常清新, 酒精份量超輕微, Cheers ~棵樹來到真係哗哗聲~ 同個圖一模一樣, 特製嘅木聖誕樹, 上面擺滿各種唔同嘅刺身,  料理 ,每層同每格都放上唔同嘅裝飾, 擺設, 好似一件件嘅藝術品。唔少得即磨山葵下面嘅係六小碟漬物前菜, 再加上 排得靚靚嘅 海苔三文魚卷, 非常之有睇頭。聖誕樹由上而下, 先試佢嘅牡丹蝦。 好特別蝦頭放滿昆布,肉質鮮甜又大隻,冇雪味!忍唔住跟住要試北海道海膽,係勁甜勁鮮, 伴和嘅昆布經過調味, 更能帶出海膽嘅鮮味。再往下嘅係北海道帆立貝和金目鯛  。 比較之下帆立貝竟然更加甜美, 金目鯛肉質有彈性。安康魚肝, 用心裝飾。 好滑好有魚肝嘅味道而難得唔腥。留意

唔少得即磨山葵

安康魚肝, 用心裝飾。 好滑好有魚肝嘅味道而難得唔腥。

留意到每層都有晶瑩通透嘅三文魚子做裝飾, 好似寶石咁,靚得嚟仲有得食。 睇真連滿天星都有!

呢款係星鰻, 肉質較有彈性味道帶甜,魚味濃厚, 非常美味!

文甲魷魚
味道唔腥, 有鮮味!

刺身中冇拖羅總像欠缺什麼似的。
先吃淡味一點的吞拿魚, 清甜,肉質柔軟。

中拖羅魚油也不少。
最後是大拖羅,厚切,魚油豐潤,甘香冇筋( 但屋企人嗰件有少許),蘸些日本醬油方才帶出魚的鮮味。

海苔三文魚壽司卷,份量不少, 仲有好多三文魚子, 鹹鹹地伴壽司飯卷吃一流! 裝飾嘅仲有切片秋葵,造型也相當了得。

熟食中有芝士大福和南瓜餅。
芝士大福仲微微暖, 流出嘅芝士鹹香又軟熟,超

南瓜餅炸得香口, 南瓜肉甜甜地 肉質軟滑。

熱食就係招牌魚湯烏冬。 佢個魚湯好清甜,冇味精,好有住家魚湯feel, 配滑溜溜嘅烏冬一流。
用了茶煲 盛載 , 既有特色又有功能性, 可keep住個魚湯夠熱。但都建議魚湯烏冬要趁熱食!

六小碟嘅漬物都不要錯過。 每款都有其特色。
印象深刻嘅係這種味噌蒜頭漬。 係完全冇蒜頭味,亦唔辛辣,酸酸地又帶鹹鹹哋嘅味噌,好爽脆,
平時唔食蒜頭嘅屋企人都試咗一粒, 做得美味嘅漬物。

還有一款醬油漬吞拿魚, 熟咗嘅吞拿魚最佳食法。 鹹鹹地之餘仍保留魚味, 如果有碗小小嘅日本米飯 就perfect喇 !

其他以菜為主嘅漬物都做得唔錯,冇多餘水分, 調味適中。

除咗要讚食物嘅選料同質素, 廚師亦落足心思去 鋪排同裝飾每一層嘅食物
, 令成件事更加賞心悅目。

2018-12-11 101 瀏覽
經過灣仔見到一間都好似新開嘅日本野,見門口d相都唔錯,相中入面嘅嘢食都幾吸引,所以就入咗去食啦。一坐低就有四杯 welcome drinks ,有杯芒果汁。呢個玉子賣相幾好,但係味道就一般。呢個海膽正呀,好鮮甜👍🏿😋

呢個玉子賣相幾好,但係味道就一般。

呢個海膽正呀,好鮮甜👍🏿😋