2019-07-20 49 瀏覽
福岡烏龍魚男一向識搞搞新意思。今次去到除咗好多人揀選定食外,仲有呢個魔天輪盤。摩天輪中間的輪盤有16格,有唔同行動比轉中嘅客人做。例如skip一次食嘅機會、負責埋單、唔洗埋單、飲酒、隨便揀一格食物等,當中最吸引就係中頭獎,只要轉中,餐廳就有一個優惠送比客人,又幾好玩!比大家睇吓呢八格食物四格刺身,四格卷物。刺身分別有鰹魚、安康魚肝、鰤魚同劍魚。最令人回味係油脂極豐富嘅劍魚同味道濃郁嘅安康魚肝,不過每次食品都由師傅發板,睇大家個日有咩鮮貨喇!卷物就有蛋沙律三文魚炸蝦卷、海膽拖羅炸蝦卷、明太子沙律魷魚鰻魚天婦羅卷同帶子鰻魚天婦羅卷。四款都各有我所愛。三文魚非常厚切,炸蝦又香口惹味,海膽香膩,拖羅更係油香味重。明太子沙律就更加係好多人嘅最愛,呢度同樣味香而濃,同卷物的壽司飯相當夾。鰻魚天婦羅係一大特色加分位,非常有驚喜。帶子都唔細粒,魷魚亦同樣鮮味。用濃味的鰻魚配搭淡味的刺身食材,可見師傅對用料和想營造的味道有下心思。餐飲係可選酒類,而我地要咗梅酒。份量不多但足夠二人淺酙。香甜,濃郁,小杯子一飲而盡,份量恰好。另外還有漬物和魚湯烏龍麵。魚湯非常之香,只要打開煲蓋,香味四溢,即時喝湯吃麵,才能

比大家睇吓呢八格食物

四格刺身,四格卷物。
刺身分別有鰹魚、安康魚肝、鰤魚同劍魚。

餐飲係可選酒類,而我地要咗梅酒。

份量不多但足夠二人淺酙。
香甜,濃郁,小杯子一飲而盡,份量恰好。

另外還有漬物和魚湯烏龍麵。

魚湯非常之香,只要打開煲蓋,香味四溢,即時喝湯吃麵,才能品嚐最佳味道。

最後附上餐牌。

餐廳其他照片如welcome drink、室內環境、輪盤上的字等會直接上載於相片,留意喔!
2019-07-13 140 瀏覽
上星期六traing course 上左成個朝早,一落堂就即刻拉埋同事去食野補充“腦”力,如果唔係都唔知點挨埋下半場我地兩個都想食壽司,而同事話附近有間日式食餐出左個摩天輪既二人壽司set,仲可以轉個摩天轉抽獎添!!!聽落好似幾得意咁啵,咁就即刻叫同事帶路啦就係呢個“摩天軸.二人前”HKd$337+10%啦,我地一坐低就二話不說咁迅速order左一set,之後就坐定定等食等左無耐,個摩天軸就由店員為我地送上檯啦摩天軸總共有八格,每格有兩件卷物/刺身,之後會包一瓶有酒精/冇酒精既飲品同一份烏冬未食之先,當然要轉返個抽獎先啦!!!向來無乜抽獎運既我,今次都係無乜抽奬運都係開餐啦xppp卷物之中,呢個“拖羅海膽吉蝦卷”份外出色,拖羅加海膽呢個誘人既組合再加上香脆既吉列蝦,一人食多幾件都無問題呀而厚切既刺身都好新鮮,尤其係個“鰤魚”刺身,甜美又肥嫩而個烏冬係幼身爽滑既稻亭烏冬,配上魚湯,格外滋味飲品我地就揀左柚子梳打飲落酸酸甜甜,食完飲返啖,爽

聽落好似幾得意咁啵,咁就即刻叫同事帶路啦

等左無耐,個摩天軸就由店員為我地送上檯啦

未食之先,當然要轉返個抽獎先啦!!!

向來無乜抽獎運既我,今次都係無乜抽奬運
都係開餐啦xppp

而厚切既刺身都好新鮮,尤其係個“鰤魚”刺身,甜美又肥嫩

而個烏冬係幼身爽滑既稻亭烏冬,配上魚湯,格外滋味

飲品我地就揀左柚子梳打

飲落酸酸甜甜,食完飲返啖,爽
2019-07-11 112 瀏覽
經OpenRice訂枱,九段壽司同埋魚生有七折,依間餐廳嘅嘢食用嚟打卡OK,但食物質素就一般。welcome drink有提子梳打,小朋友飲得開心。依個係價錢比較貴少少嘅九段刺身,因為係有兩隻嘅,但好似圖中所見啦,吞拿魚刺身都唔係好新鮮嘅,個魚生飯個顏色都唔係好討好,食落就一般啦,唔覺得話好好食。呢個係另一個壽司九段,都係分兩個價錢,壽司好過刺身少少,賣相比較吸引啲,但係都唔算有過人之處,好似同坊間嘅壽司店差唔多。叫咗雞軟骨同埋牛脷串燒就幾好味嘅,牛你唔會燒得好韌,切得幾薄,唔鍾意食太厚牛脷,鹹味都適中嘅。另外,雞軟骨都幾脆。依個係豚肉定食,啲豬肉有少少韌,反而定食就幾抵食嘅,百幾蚊就有一個啦,但係質素就一般啦。依個係烏龍麵,入面係一啲稻庭烏冬嚟,個魚湯味都幾濃,味道還可以,似係媽媽煲嘅魚湯。依個牛肉定食都幾好味,但係我將啲燒汁倒晒落去,搞到碗飯好鹹,建議大家倒少少汁好啦,入面有啲肥肥地既牛肉幾好味。麵豉湯有少少咸,冇乜人飲。總括來講,過嚟影相打卡係可以嘅,但應該唔會再食第二次啦。同埋唔知點解水吧嗰邊兩個廚師係咁望住我哋呢一台,可能知道我會寫食評,比較緊張掛😅

welcome drink有提子梳打,小朋友飲得開心。

麵豉湯有少少咸,冇乜人飲。

2019-07-04 154 瀏覽
.福岡 烏龍魚男樓梯級既擺設好靚,見佢咁靚,當然要去打個卡啦。魚男九段盛刺身$328每款刺身有2片,只有蝦係得一隻。刺身吾夠新鮮,海膽係有小小腥味,牡丹蝦淡而無味,唯一好食既係toro ,肥美入口即融,食完口中有油香味,配上小碗魚生飯,裡面既刺身係頭頭尾尾整成的,Toro壽司$58一件都係好好味,食完會想叫多幾件既。肥美可口。燒魷魚筒$68燒得略為有點硬,不夠juice,有少許overcook味道還可接受 。南瓜餅$48 2件炸得都好好味,南瓜好甜,值得一試壽司卷紫菜又硬又吾脆,影響晒成個口感。地址:福岡.烏龍魚男 (灣仔)灣仔灣仔道221A號地下
福岡 烏龍魚男
樓梯級既擺設好靚,見佢咁靚,當然要去打個卡啦。

魚男九段盛刺身$328
每款刺身有2片,只有蝦係得一隻。
刺身吾夠新鮮,海膽係有小小腥味,
牡丹蝦淡而無味,

Toro壽司$58一件
都係好好味,食完會想叫多幾件既。
肥美可口。

燒魷魚筒$68
燒得略為有點硬,不夠juice,有少許overcook
味道還可接受 。

南瓜餅$48 2件
炸得都好好味,南瓜好甜,值得一試

壽司
紫菜又硬又吾脆,影響晒成個口感。

地址:
福岡.烏龍魚男 (灣仔)
灣仔灣仔道221A號地下
2019-06-15
2019-06-20 242 瀏覽
話咁快就一週年!老闆話要帶我去食好西咁啱見到呢到有優惠,食滿$600有得7折喂!咁咪好抵!話不多說就book咗8點放工去食喇咁嗰晚突然好大雨,諗咗諗book咗8點都照樣早啲去算數,唔想淋雨嘛早到咗都成一個鐘,店員都照俾我地入座裝潢比想象中普通,睇啲圖以為會高檔啲一坐底上咗兩杯仔檸檬水咁酸酸甜甜,仲有兩杯熱茶。感覺幾sweet同特別,平時其他餐廳得杯茶only左諗右諗,嗌咗個睇落最靚靚,適合打卡食物兩個人share都幾好!最由高食起,每層都有兩舊剛剛好一人一舊try try嘛除咗個蝦得一舊🤣好彩我唔好蝦,讓俾老闆啦!我最愛係海膽,好鮮味除咗呢個,仲叫咗個魚乾咁既小食,炸池魚都好香口!叫咗個吞拿魚+海膽+三文魚籽軍艦啲三文魚籽多到倒入口食🤣🤣總括而言食得好飽好滿足!有優惠就真係幾抵食隔離枱有對母女,小妹妹係咁讚烏冬好味,睇黎下次要黎試試個烏冬了!多謝老闆埋單,一週年快樂
話咁快就一週年!老闆話要帶我去食好西

咁啱見到呢到有優惠,食滿$600有得7折
喂!咁咪好抵!
話不多說就book咗8點放工去食喇
早到咗都成一個鐘,店員都照俾我地入座

裝潢比想象中普通,睇啲圖以為會高檔啲

左諗右諗,嗌咗個睇落最靚靚,適合打卡食物

除咗個蝦得一舊🤣好彩我唔好蝦,讓俾老闆啦!
我最愛係海膽,好鮮味

除咗呢個,仲叫咗個魚乾咁既小食,炸池魚都好香口!
叫咗個吞拿魚+海膽+三文魚籽軍艦
啲三文魚籽多到倒入口食🤣🤣

總括而言食得好飽好滿足!有優惠就真係幾抵食
多謝老闆埋單,一週年快樂
2019-06-19
紀念日
2019-06-13 38 瀏覽
服務極差,待應好似旺角d樓上cafe咁,張張枱都話搖,叫我地唔好坐。$328既魚完全唔新鮮,有幾舊食唔落口既,份量極少極薄。海膽竟然落pat汁去蓋住唔新鮮既味。烏冬好頹。湯係腥既,俾左pat蘿蔔上去,好似住hall食頹麵咁。個好fancy既木架擺到周圍係,望落好唔衛生。
個好fancy既木架擺到周圍係,望落好唔衛生。
2019-06-11
2019-06-10 225 瀏覽
食物 : 壽司賣相 : 影相絕對一流,擺設相當之靚,完全係 可以當做景點去影味道 : 5/10,完全唔特別,係比較賣相多於味道,刺身還算新鮮環境 : 7/10 價錢 : hkd 330/ 人,如果擬食物質素來講,唔值性價比 5/10
食物 : 壽司
賣相 : 影相絕對一流,擺設相當之靚,完全係
可以當做景點去影
環境 : 7/10
價錢 : hkd 330/ 人,如果擬食物質素來講,唔值
性價比 5/10

2019-06-05 251 瀏覽
係好靚但真心覺得好伏🤦🏻‍♀️嗌左兩個set🐟魚男九段盛刺身 🍣魚男九段壽司盛 黎到見到成座樓梯咁,影相係靚既,但食落就知瀨野🤢 刺身唔新鮮,有啲直頭乾身既?我係吉之島買既都仲好啲喎🤮海膽未到好腥但係無味既🤢唯一覺得還可以既係個拖羅...係比較正常既味黎。而最應該無咁伏既烏冬都失望,個魚湯唔夠熱而且無乜味。總括而言係好睇唔好食,值唔值去用呢個價去影張相你地自己衡量喇,呢啲gimmick野真係試一次就夠🤭🤡
係好靚但真心覺得好伏🤦🏻‍♀️
嗌左兩個set
🐟魚男九段盛刺身
🍣魚男九段壽司
2019-06-04 136 瀏覽
呢度呃like 一流 野食係好味既 但唔可以擺太多期望 因為我叫左個set 原本係期望有想食既刺身 例如圖片show 係一碗三文魚 同一碗海膽 但出到黎係蟹子沙津同唔知咩野 都算係刺身既 其實我知道係廚師話事 但有小失望 不過好在佢地做緊優惠 海膽帶子$1蚊 最小人均要夠$110 一人最多叫2件 但優惠壽司都夠飽既 如果無優惠壽司 佢地既野偏貴 因為 我想叫海膽 但一碟印象中都百零蚊 最後埋單兩個人差唔多$400蚊 但其實唔係食左好多野 所以can try but don’t put too much expectation 🤣
2019-05-16 203 瀏覽
去一次都嫌多 ...強烈建議唔好去呢到服態度勁差本身有2個侍應 1個永遠都坐係收銀玩電話另一個就有時都唔見左人野食又貴又小份量本身已經唔多 依家仲要愈黎愈小仲要勁一般 次次d優惠都勁多局限之前朋友去已經伏過一次我唔信佢可以咁差 決定自己去一次點知真係可以伏到咁條款細則完全無寫清楚去到先又話要早一日前book先有 優惠壽司8蚊一件又話人均要百幾蚊又話最多2件其實做到孤寒 不如唔好做
去一次都嫌多 ...強烈建議唔好去

優惠壽司8蚊一件又話人均要百幾蚊又話最多2件
其實做到孤寒 不如唔好做

2019-05-10
2019-05-15 217 瀏覽
前日同男友慶生 book到位 食7:30外觀唔講太多 可能店主走簡樸風格 坐底空間感還可以 又未到寒酸 幾有日本老店feel叫左枝豆 2個九層架 刺身同壽司各一個都係最貴個個 食物質素對番咁既價錢 真係底食冇咩可以挑剔 串燒認真底食 而家有活動 1蚊有海膽帶子壽司 份量俾足料一百個讚服務方邊 有歡迎飲品 茶水都會幫你不停補唯獨一個類似可能老闆既男人 成日眼超超啤住 落單又好似唔耐煩咁 埋單都叫我出去個櫃臺俾錢 坐係度 收錢同玩手機佢選擇左手機呢d都唔特別 最特別係你會食到流汗 因為間野冷氣係壞既 店員話設到16度 但係完全冇感覺 有一部最話壞左開唔到 笑死人一間食店竟然3架冷氣都可以唔凍 男友食到流汗 又熱又焗 慘過大排檔都話有風扇 最後埋單 千零蚊 冇冷氣扣晒分
前日同男友慶生 book到位 食7:30

叫左枝豆 2個九層架 刺身壽司各一個都係最貴個個 食物質素對番咁既價錢 真係底食
冇咩可以挑剔 串燒認真底食
而家有活動 1蚊有海膽帶子壽司 份量俾足料
一百個讚

服務方邊 有歡迎飲品 茶水都會幫你不停補

冇冷氣扣晒分
生日
  • 九段壽司盛
2019-05-06 206 瀏覽
基本上叫他寿司全盛和烧烤全盛都上了一份来试试。甘中肯来讲海胆几鲜甜的,鱼方面就一般般没什么鱼味,但是口感几好。烧烤味道都是ok的,但是上来的时候都是凉凉地。个瓜几好,带子小心吃到珠。但是!!!!!极其不推荐来。性价比相当一般...我一个人吃了将近五百。在装修和出品更好的寿司店完全能以同样价钱吃到同样的也。尼间其实就比大排档好少少咋大佬。收甘贵,我还打了折的。另外,老板基本上多些优惠解释得不清不楚,特价寿司和七折不能共用。哪些是特价寿司也不说。他话“餐牌上有的都是特价寿司,原价很多都三四十一件”赚钱赚傻你咩,一件出品麻麻的甜虾寿司你同我讲原价三四十。人地起码都比你两件啦。
2019-05-06
  • Welcome  drink
2019-05-05 173 瀏覽
之前聽過好多雜誌介紹,已經好想來試吓,難得今日經過灣仔,便決定同老公來一試。下午6:00開門,我們是第一台客人,經店員介紹餐牌同優惠後,我們便決定選擇了招牌菜九段刺身丼,食法由上而下,刺身款色/味道沒有什麼特別,較為出色是海膽同拖羅,其餘都是平價的刺身,牡丹蝦更加是淡而無味,盛惠368加一。當然不值這價錢,而且份量十分少。另外,我們點了一些燒物例如有羊架同銀雪魚,銀雪魚太鹹,羊架尚可。最後,因為真係唔太夠飽再加點了海膽手卷,海膽是我唯一覺得比較值得一試。
2019-05-05 172 瀏覽
香港人越來越咀勺,吃飯已不再單單好味道就夠。所以每次搵地方吃飯,除左睇正評,仲要參考賣相 , 睇下有無特色。千挑萬選下,終於揀左位置銅鑼灣的福岡. 烏龍魚男。首先,用飲食app訂枱,指定時段是半價。因此,我們挑了最貴的Omakase set 😉用的魚是當日新鮮到店,所以餐牌上的圖片只供參考而已。圖中是六日份,每款魚生各兩片,而蝦就一隻。不得不提,每款魚生都十分新鮮,一點魚睲也沒有,尤其是拖羅,是入口即融,食完口中仍有油香。至於主食方面,可選魚湯烏冬或魚生飯。魚湯烏冬以水煲上,食用時,可先把魚湯倒出,而烏冬則留在水煲內,這樣便可將湯和烏冬分隔。用埋app 半價埋單,每位大約$280, 實在可以再encore

2019-04-03
2019-04-28 165 瀏覽
味道不錯新鮮,但有誤導成份。雖然標明每片魚生價格但沒侍應沒提問就一來四件。最貴雲海也是這樣。大概20g 收$188。門口雖然好平標明海膽$1 或$8,坐低先講點夠$110才有優惠。唔明openrice 解rank 佢$100-200 category?我絕對明白做生意難,但我遊遍世界吃過不少高中低檔餐廳也很少遇上這種experience. Shame on such a restaurant in HK. 這樣的手法換來這樣的feedback 和消費者委員會投訴。後果自負。
2019-04-28