2015-10-12 2057 瀏覽
影完相我們一定會茶聚,可是Stella咳嗽未完全好番,未有隨大隊去下午到達下午茶聚,好彩有老友記帶路到卑路乍街買麵包。就是$3.5一個的雞尾包了!就款雞尾包特別之處是蓮蓉饀,即買即食的蓮蓉雞尾包熱熱地,比剛剛出爐更適合進食,雞尾包外皮香脆,蓮蓉饀入口甘甜軟滑,下年中秋節不用買蓮蓉月餅,此蓮蓉雞尾包媲美幾十元一個的應節月餅!原來店鋪外有剪報介紹添!又買多兩個椰蓉包,每個$5.5,雖然凍咗,依然很吃到嗅到香濃的椰香!老友記的確好介紹,讚!
影完相我們一定會茶聚,
可是Stella咳嗽未完全好番,
未有隨大隊去下午到達下午茶聚,
好彩有老友記帶路到卑路乍街買麵包。
就是$3.5一個的雞尾包了!
蓮蓉雞尾包
$3.5
就款雞尾包特別之處是蓮蓉饀,
即買即食的蓮蓉雞尾包熱熱地,
比剛剛出爐更適合進食,雞尾包外皮香脆,
蓮蓉饀入口甘甜軟滑,
下年中秋節不用買蓮蓉月餅,
此蓮蓉雞尾包媲美幾十元一個的應節月餅!
原來店鋪外有剪報介紹添!
又買多兩個椰蓉包,每個$5.5,雖然凍咗,
依然很吃到嗅到香濃的椰香!
老友記的確好介紹,讚!
2015-10-12
1 分鐘 (外賣自取)
蓮蓉雞尾包
$ 3.5
2015-10-10 1494 瀏覽
Because of the additional 3 MTR lines that were opened on the western side of Hong Kong, we decided to come here to hunt for good food. We came here sorely based on Openrice recommendation. Since we were intending to have some light bites only, we ordered their famous egg tarts and polo bun, accompanied by red bean iced milk tea.Polo bun was not as good as it claims to be. It was not crispy and hot enough, hardly able to stand side by side with Kam XXX reputation. Egg tart's crust was of flaky t
Polo bun was not as good as it claims to be. It was not crispy and hot enough, hardly able to stand side by side with Kam XXX reputation. Egg tart's crust was of flaky texture, justifying its fame. Surprisingly the best is their red bean iced milk tea, despite not being their signature food. I have never seen red bean iced milk tea being sold anywhere, so decided to order it. The taste was good, red bean complementing nicely with the strong tea smell too.
2015-04-04
2015-09-24 1407 瀏覽
一向祥香既蛋撻都唔係好食,蛋冇彈性又好膠又實,常常蛋和撻皮都分離,現在水準更加差,中間拱了上去,中心其實冇乜蛋食。由於附近冇咩好的蛋撻鋪,至唯有幫襯佢。如果佢d蛋撻有改善當然好。佢d麵包大部分都偏乾身。
一向祥香既蛋撻都唔係好食,
蛋冇彈性又好膠又實,常常蛋和撻皮都分離,
現在水準更加差,
中間拱了上去,中心其實冇乜蛋食。
由於附近冇咩好的蛋撻鋪,至唯有幫襯佢。

如果佢d蛋撻有改善當然好。

佢d麵包大部分都偏乾身。
外賣自取
小妹久唔久就會掛住祥香食物, 住南區小妹好多時會星期日坐一程巴士行一轉西區。亦是小妹星期天一個人的節目。又是熱嶵辣辣的星期日行到祥香已經身水身汗二話不說點了奶茶紅豆冰蛋撻, 雞尾蓮蓉包奶茶香濃冰凍配埋粉糯香甜紅豆, 而且祥香既紅豆煮得特別好味。同奶茶味非常Match但中午時份既蛋撻明顯係早市留低, 完全係凍既, 蛋芯和牛油皮已經分離。So Sad !反正每一次來吃 也未吃過新鮮出爐的, 所以水準如一, 因為只此一家所以每一次來也必點。食飽飽落樓下比錢時, 一個大風將枱面上的單吹走兩張, 位太子爺即時黑晒面. 可能要佢離開收銀拾返啲單。本來都唔關我事, 不過黑我面就唔岩。討厭 !

亦是小妹星期天一個人的節目。

又是熱嶵辣辣的星期日行到祥香已經身水身汗

二話不說點了奶茶紅豆冰

蛋撻, 雞尾蓮蓉包

So Sad !

反正每一次來吃 [雞尾蓮蓉包] 也未吃過新鮮出爐的, 所以水準如一, 因為只此一家所以每一次來也必點。

2015-09-13
2015-09-06 1376 瀏覽
Can't imagine how can those people queue up for three hours for the cheese tart in SOGO. I have this fresh egg tart when I walk by and the baker bring this out from the shop. This tart is so call cookie skin tart. Not tart is quite light, not heavy with butter. Eggy stuffing is light as well, like a piece of cotton.The egg tart is kinda hot item here, whole tray sold within 5 min, I yet not finish my tart.
2015-08-21
2015-08-27 1343 瀏覽
好耐冇搭叮叮,呢日學人由上環搭叮叮去堅尼地城,再行返上環!😂由於大家晏晝起身都未食飯,行過見到呢間舊式餐廳幾吸引就入左去啦!一坐底睇餐牌就俾杯紅豆冰吸引!我地一人嗌左一杯咖啡紅豆冰同奶茶紅豆冰😍係未攪混佢之前先飲啖原味咖啡同奶茶,味道香濃又滑!食一啖紅豆,係一粒粒有口感,唔係一patpat架!😋 我地要左一個米粉同西多士share食,開頭見個米粉冇特別咁,但一撈佢黎食就覺得好好味,個沙爹汁唔同而家外面個D咁傑tata架!個米粉索晒個汁,正!跟住食埋個吞拿魚西多士,估唔到個味都幾夾,少少咸幾好味呀!

咖啡紅豆冰+奶茶紅豆冰

沙爹牛肉米

跟住食埋個吞拿魚西多士,估唔到個味都幾夾,少少咸幾好味呀!

吞拿魚西多士
2015-08-18
咖啡紅豆冰+奶茶紅豆冰
沙爹牛肉米
吞拿魚西多士
2015-07-03 2168 瀏覽
難得來到西環,當然要嘗嘗這裡價值$3.5的名物啦。此蛋撻看似爛爛的,可能是因為放了入袋中吧;但摸上手熱騰騰非常新鮮的樣子。撻邊滿有牛油味,十分香脆鬆化。至於內裡則帶有蛋香。
$3.5
難得來到西環,當然要嘗嘗這裡價值$3.5的名物啦。
此蛋撻看似爛爛的,可能是因為放了入袋中吧;
但摸上手熱騰騰非常新鮮的樣子。
撻邊滿有牛油味,十分香脆鬆化。
至於內裡則帶有蛋香。
2015-07-02
外賣自取
$ 3.5
自從港島線延長後,港島到處遊又多個好地方。行到肚餓了,就入茶餐廳醫肚,這次來到西營盤的祥香園。在門口看到很多新鮮麵包及蛋撻,非常吸引。茶餐廳比較像舊式的冰室,共上下兩層,每枱距離都算闊寬,不易聽到隔離枱的談話内容。 我跟好友點了兩個下午茶,一份是沙嗲牛肉麵套餐及熱奶茶,另一份是薯餅和炸雞翼及凍奶茶價錢都是廿三至三十元,並配有熱凍飲,另外我們就點了菠蘿包和蛋撻,感覺上都抵食。先品評沙嗲牛肉麵套餐及熱奶茶。沙嗲牛肉麵的牛肉都算軟身,容易咀嚼,不會太硬或太老,而且每塊都算大塊,幾抵食。而且沙嗲汁濃稠度剛剛好,味道都夠濃,令整體公仔麵非常惹味。而套餐更有餐包、火腿蛋,味道及口感屬於中上,是茶餐廳的質素。熱奶茶味道香濃,非常幼滑,有口感;而且熱度剛剛好,非常回味呢!薯餅和炸雞翼及凍奶茶凍奶茶香味不及熱奶茶,但是同樣幼滑,不過味道偏甜;奶茶夠凍,但後期因為太多冰塊的關係而令奶茶味道轉淡~薯餅炸得夠脆,而且上枱時夠熱,證明是岩岩炸起的。非常脆口,炸粉不會太多或者薯蓉太少,兩者份量剛剛好;不過就太油了,滿碟都是油,可能女孩子見到會有點怕。而炸雞翼都是剛炸起,夠熱,表皮夠脆;雞翼不算太大隻,但每隻都是肥
在門口看到很多新鮮麵包及蛋撻,非常吸引。
先品評沙嗲牛肉麵套餐及熱奶茶。

薯餅和炸雞翼及凍奶茶

炸雞翼都是剛炸起,夠熱,表皮夠脆;雞翼不算太大隻,但每隻都是肥美,充滿肉汁,令人都停不下來吃。
菠蘿包,表皮很脆,跟鬆軟度剛好的麵包很相襯,加上是香噴噴的,真的要一試。
蛋撻是牛油皮的,但牛油皮都頗容易散開,要吃得小心一點。
而且它是熱燙燙的,非常好吃;加上蛋漿很香口,亦焗得很嫩滑!
每吃下一口,就嗅到香噴噴的味道,令人唾涎三尺。
小結:
餐廳不是甚麼高尚食肆,但它的平凡卻有一份懷舊感,與西盤營這個舊港島區相映成趣,亦令這個充滿商業性質的地方保留一點平民味道。

2015-06-21 1650 瀏覽
是日行經堅尼地城,也見有點累,於是找個地方歇歇腳吧,突然間想起,有一間出名的食店,於是走過去。祥香茶餐廳在兩年多前曾經去過,到現在已經有兩年多沒去過了,而店子出名的是蛋撻和奶茶,於是便點了兩者。蛋撻皮鬆脆,而且蛋也很滑溜,水準依然,與之前吃過的,沒有兩樣。說實在的,這兩次都是吃著同一的蛋撻,卻別無他選。奶茶依舊是茶香奶滑,芬芳濃郁,而且茶還是醇厚的。來一杯,卻又很滿足。雖然只是簡單的蛋撻和奶茶,但是可休息一下吧,充一充電。

雖然只是簡單的蛋撻和奶茶,但是可休息一下吧,充一充電。
2015-05-15
2015-06-11 1355 瀏覽
因為MTR開通左港島西線所以專程黎哩區搵食星期6 12:xx黎到, 可能條MTR線只係開左幾日所以雖然哩區好多好野食, 但街頭仍未見太多人黎到就為左食菠蘿油, 但食落同想像中有d出入唔知點形容, 總之就唔係好好食o個隻蛋撻皮夠鬆, 都唔錯而野飲反而有驚喜因為有奶茶紅豆冰,幾特別, 奶茶味道都唔錯未o係其他地方見過仲有咖啡紅豆冰同華田紅豆冰選擇
因為MTR開通左港島西線
所以專程黎哩區搵食
星期6 12:xx黎到, 可能條MTR線只係開左幾日
所以雖然哩區好多好野食, 但街頭仍未見太多人
黎到就為左食菠蘿油, 但食落同想像中有d出入
唔知點形容, 總之就唔係好好食o個隻
蛋撻皮夠鬆, 都唔錯
而野飲反而有驚喜
因為有奶茶紅豆冰,幾特別, 奶茶味道都唔錯
未o係其他地方見過
仲有咖啡紅豆冰同華田紅豆冰選擇
2015-04-04
  • 奶茶紅豆冰
2015-04-19 2159 瀏覽
住西環既人冇可能唔識祥香啦 佢同以前既卓記同以前既新中華合稱西環三寶(而家既北街卓記頂左手比人 喺街市嗰間先係正宗卓記 而而家既新中華就變左寶湖旗下 所以乜都唔同晒)祥香既裝修一睇就知佢係老字號 四人卡位 有位放黃頁既枱 每樣野都係老香港既味道 仲有樓上雅座細細個食佢既蛋撻蛋治大 行入去坐低食其實真係第一次3個人一坐低 梗係嗌個常餐先啦 茶餐廳必備既沙嗲牛麵牛肉擺底又幾特別 味道不過不失既 牛肉一啲都唔韌 好易咬 係覺得唔夠沙嗲味啦同埋如果麵係出前一丁就加晒分啦跟住常餐既就有火腿蛋加牛油餐包我本來叫左熟蛋架 一切開 啲蛋黃都係有流出尼...平時去茶餐廳都係得牛油方包 呢到係甜甜既餐包 唔錯 幾中意我去茶餐廳呢就一定係嗌茶走既呢到既奶茶奶同茶比例啱啱好 奶味唔會太香 飲得到茶既甘香 加啱煉奶就啱晒我心水 杯茶走呢 我就比like既

細細個食佢既蛋撻蛋治大 行入去坐低食其實真係第一次

3個人一坐低 梗係嗌個常餐先啦 茶餐廳必備既沙嗲牛麵
同埋如果麵係出前一丁就加晒分啦

跟住常餐既就有火腿蛋加牛油餐包
我本來叫左熟蛋架 一切開 啲蛋黃都係有流出尼...
平時去茶餐廳都係得牛油方包 呢到係甜甜既餐包 唔錯 幾中意

我去茶餐廳呢就一定係嗌茶走既
茶走
沙嗲牛麵
火腿蛋加牛油餐包
2015-04-06
2015-04-15 1912 瀏覽
難得今日返工係西環,梗係去好出名的老店吧!個環境真係好懷舊,全部都係老街坊,雖然係吵點,但聽他們的對話不禁會心微笑,那種人情味是不會出現在連鎖茶餐廳的!姐姐小心翼翼把滿滿的奶茶送到桌上,我立刻喝一囗!好熱呀!那唯有吃個雞尾包先啦,這裡的雞尾包係蓮蓉涵代替椰絲的!用叉把雞尾包斷開!好多蓮蓉呀。我不禁一囗吃下去,蓮蓉不太甜不會似平時茶蓮蓉包,一味死甜。吃完個包再喝杯奶茶。茶味夠濃郁,不用落糖都得,而且夠熱,不會冷冰冰。下次再去西環,一定會再幫襯
蓮蓉滿瀉
2015-04-15
蓮蓉滿瀉
  • 熱奶茶
  • 雞尾包
2015-04-15 1461 瀏覽
是日見祥香終於無人排隊兼有位坐,遂入內點了一個特餐,沙爹牛肉公仔麵轉米粉,米粉有點硬身,牛肉夠薄片入味,餐包火腿煎荷包蛋,熱檸檬水加配蛋撻,牛油皮依舊香但蛋黃有點實。
2015-04-03 1849 瀏覽
自從去年底西港島線通車後,昔日交通不便的西港島區頓時受公眾關注,是日我也趁著難得的復活節五連休,第一次乘港鐵、大長征至港島最西端的堅尼地城。西環堅尼地城是香港最早期的發展地區之一,由於地理位置較偏僻,發展速度較同位於港島的其他地區如灣仔等慢,也因此被認為仍保持著舊有香港風貌。甫踏出地鐵站,嶄新的車站設計與舊區街道成強烈對比,時代轉變發展難免,希望將來舊區不會隨著交通發展帶來的方便而面貌全非。在展開西區歷史漫步的行程前,我們先拜訪此區老店祥香茶餐廳。從地鐵B出口出站步行約5分鐘便到達,1967年的祥香茶餐廳外觀仍保留舊有香港特色,乍看有點像位於上環的另一老店,門外還有玻璃廚櫃擺放各式各樣的麵包,很懷舊!聽說這裡出名蓮蓉餡雞尾包和蛋撻,其他港式西餅,包括蛋糕仔、菠蘿包等均齊全。茶餐廳樓高兩層,去到時樓下已滿座,店員指示我們到樓上的位置,走過窄斜的樓梯,只見餐桌的擺放非常簡單,燈光較暗,整個環境氣氛很有上世紀舊式茶餐廳的感覺。我們坐的位置剛好看到這部「食物升降機」,食店以此將食物運送至二樓~餐牌張貼在牆上,選擇一目了然,原本打算試試飯類,但原來假日暫停供應,我們倆最後都選了特餐 $32。首先
聽說這裡出名蓮蓉餡雞尾包蛋撻,其他港式西餅,包括蛋糕仔、菠蘿包等均齊全。
牛油餐包及火腿煎蛋
首先送到的是特餐的牛油餐包火腿煎蛋
牛油餐包已放涼,少量牛油已預先塗了在包身裡面,包質雖軟但很乾,牛油不足。而火腿煎蛋都是正常水準。
沙爹牛肉米粉
之後是茶記經典的沙爹牛肉米粉,滿滿的一大碗。牛肉放在最底,將沙爹牛肉與米粉完全攪拌後麵條吸盡沙爹汁,簡單而美味,吃完真的超飽超飽~
沙爹牛肉公仔麵
baka的特餐是配沙爹牛肉公仔麵,同樣是滿滿的一碗。
$3.5
另外點了一件馳名的蛋撻 $3.5。這裡有售的是曲奇皮蛋撻,送上來時只帶微溫,吸引力大減,不過蛋餡濃厚,甜度適中,曲奇皮很鬆化,不俗,如果是熱辣辣時吃有機會是我的蛋撻最愛。
整體散發很出眾的牛油香味。
吃完後才見到這張印有店名的餅紙。
凍奶茶
餐飲方面點了凍熱奶茶熱奶茶的奶味較茶味濃醇,質地幼滑,對比下凍奶茶偏甜。

雖然食物不算特別,但整體是一頓非常懷舊、充滿港式風味的午餐,為今天的西區歷史散策作一個滿足的開始!
2015-04-03
  • 蛋撻
2015-04-01 1171 瀏覽
晨早流流係堅尼地城番工,最緊要一定係填飽個肚啦。係公司附近就見到間港式茶記,二話不說就同同事入左去。係堅尼地城既舊區,間茶記都好似有段歷事甘。入到去就feel到一股冰室既感覺,加埋個早餐就fit到漏油啦。見到個餐牌就叫左個早餐A,係餐包加雙蛋同埋火腿通,總有杯奶茶tim 餐包就暖暖地,貼心既係包入面已有牛油。識食就雙蛋撈落火腿通既,蛋汁都撈埋落去,就perfect啦。 火腿通咪道適中,火腿都算多。 成個早餐A都只係30 蚊,係市區嘆到呢個價真難得!!
晨早流流係堅尼地城番工,最緊要一定係填飽個肚啦。

早餐A
火腿通
5 分鐘 (堂食)