2018-02-12 589 瀏覽
平價茶餐廳 好抵食!! 特別推介菠蘿油同蛋撻~ 早餐通粉都幾好食,包兩隻蛋同埋腸仔或者火腿同埋嘢飲地方黎講都唔算狹窄,有兩層員工做嘢好爽手,三四分鐘就已經有你嘅嘢食 正!
平價茶餐廳 好抵食!!
特別推介菠蘿油同蛋撻~
早餐通粉都幾好食,包兩隻蛋同埋腸仔或者火腿同埋嘢飲
地方黎講都唔算狹窄,有兩層
員工做嘢好爽手,三四分鐘就已經有你嘅嘢食 正!
  • 蛋撻
2018-02-07 2003 瀏覽
這間貴為西環三寶之一的「祥香茶餐廳」,都有好一段日子沒幫襯了,這一天,到訪過龍友聖地「西環泳棚」之後,老婆仔建議到這兒食蛋撻,好,就來吃個馳名蛋撻做下午茶吧! 下午茶時間的祥香,雖是平日,樓下已經爆滿,就連最後一張卡位也被早我們一步來到的老伯先行坐下。幸好,這兒與其他已有多年歷史的茶餐廳一樣,都是老店,都有二樓雅座,可讓我們在環境較為寧靜的樓上享受我們的下午茶。 兩夫妻一人一件「蛋撻」,蛋撻用的是曲奇皮,餅皮鬆軟,蛋漿甜滑,雖然並非剛剛出爐,熱度稍欠,只是溫溫的,而非熱熱的,吃來仍覺可取。 因為早上已喝過奶茶,雖然覺得蛋撻與奶茶是最夾的拍檔,還是捨奶茶而取檸茶,叫來「凍檸茶」一杯佐吃。茶餐廳的檸檬茶一向是信心的保証,大部分老牌茶餐廳都極少失手,這兒也不例外,茶味足而不淡,加上檸檬的芳香,在寒冷的冬日裡,是舒服好喝的熱飲。也許,這兒的蛋撻不足以成為米芝蓮星級的質素,但來上一件,奶茶、咖啡或檸茶伴吃,還是一頓過得去的下午茶吧!
2017-12-26 972 瀏覽
唸住放假去支持一下老寺號同食個早餐,$36 typical 早餐 - 牛油飽,通粉,煎雙蛋,奶茶。結果,大失所望!冇一樣嘢有dd心做,例如煎雙蛋冇蛋黃!除左奶茶有茶味外,d 食物係冇味嘅。呀伙記嘅態度令我意識到問亦冇用。心有不甘,唸「係詸到到typical 早餐喺西環都咁衰?」之後去左金記冰室,同一個早餐但$34攪掂,仲有係正常好食嘅!金記嘅通粉仲有火煺絲 (祥香係冇嘅)。 金記嘅蛋煎得just right - 少少lone邊,蛋黃一流!奶茶ok。我唔係等登比較兩間茶餐廳,但喺祥香我真係食唔落,去完好肚餓,所以要去過附近另外一間醫肚。冇唸過分別咁大!

心有不甘,唸「係詸到到typical 早餐喺西環都咁衰?」

2017-12-07
$36 (早餐)
2017-10-23 1430 瀏覽
祥香是西環三寶之一,是間懷舊有歷史冰室。補寫之前在祥香吃下午茶的經歷:鋪面擺放著新鮮出爐麵包蛋撻,原來樓上還有少量坐位。點了普通常餐,餐包是個又乾又硬又凍冰冰的提子包湯粉麵亦是很普通的貨色。蛋撻比麵包鋪的做得更差唯一可取的是紅豆冰,紅豆份量多。西環有很多寶,但祥香絕對不是其一😰😰
祥香是西環三寶之一,是間懷舊有歷史冰室。
補寫之前在祥香吃下午茶的經歷:

鋪面擺放著新鮮出爐麵包蛋撻,原來樓上還有少量坐位。

點了普通常餐,餐包是個又乾又硬又凍冰冰的提子包
湯粉麵亦是很普通的貨色。蛋撻比麵包鋪的做得更差
唯一可取的是紅豆冰,紅豆份量多。

西環有很多寶,但祥香絕對不是其一😰😰
2017-09-24 1398 瀏覽
豬排米,豬排通因為當作早餐,份量就ok不過其中一份豬排是很小的一塊😰味道方面不過不失隨餐附上餐包、荷包蛋、火腿片奶茶 這杯是*茶走*即是奶茶走糖加煉奶這間店的有名就是奶茶,特別滑
豬排米,豬排通
因為當作早餐,份量就ok
不過其中一份豬排是很小的一塊😰
味道方面不過不失

隨餐附上餐包、荷包蛋、火腿片

奶茶
這杯是*茶走*
即是奶茶走糖加煉奶
這間店的有名就是奶茶,特別滑
2017-09-23
10 分鐘 (堂食)
早餐
  • 奶茶
2017-08-30 1336 瀏覽
黎到呢間堅尼地城老字號茶記,通常都係食常餐,因為最出名係沙嗲牛麵,特別既係牛肉在底,麵在面,記得n年前一次食仲以為無放牛肉,哈哈!今次俾d新意,試下叉蛋飯先!蛋唔錯,蛋汁夠香,生熟適中,可惜上菜時已爆左一隻蛋黃,變左單春叉燒非常靚既半肥瘦大舊叉燒,肥瘦均勻,有質感有咬感又唔會肥,燒得夠香個邊仲有少脆,very good。只可惜份量太少,但兩舊。飯煲得幾好,軟硬適中,合格以上總評:好食+ 抵食(<$40 for lunch),性價比高既叉蛋飯

今次俾d新意,試下叉蛋飯先!

叉蛋飯

叉燒

煲得幾好,軟硬適中,合格以上

叉蛋飯
位置都幾偏遠,由銅鑼灣搭叮叮過來要四十五分鐘,不過沿途一直看著香港風景,所以不會無聊到門口的時候,舊時的感覺都湧出來侍應都有一番年紀了,或許耳朵不靈光,下了單卻沒有反應,隔離台都上了同樣食物,我們要再次下單先拎枝可樂過來😪兩個菠蘿油 16蚊可樂 17蚊凍檸茶 18蚊埋單51蚊菠蘿油好似擺得太耐,又林又冇味道奶油部分已算系咁,沒有奶油的部分真的吃不下去凍檸茶冇茶味,只有苦澀味本特意來品嘗香港味,但只有失望了

到門口的時候,舊時的感覺都湧出來

兩個菠蘿油 16蚊
可樂 17蚊
凍檸茶 18蚊
埋單51蚊

菠蘿油好似擺得太耐,又林又冇味道
奶油部分已算系咁,沒有奶油的部分真的吃不下去
凍檸茶冇茶味,只有苦澀味
本特意來品嘗香港味,但只有失望了
2017-06-17 1344 瀏覽
曲奇底蛋撻,雖然不會驚為天人,不過好味到你會忍唔住一啖一啖極速食哂蛋夠滑,有蛋香,曲奇地鬆化香牛油味,我鐘意佢蛋同皮的比例,因為出面一係個皮太厚,一係個蛋太多皮太薄,祥香既蛋撻就比例好好。因為比例好,唔太heavy,會令你想食多個。如果好運剛出爐就更好味。叉燒煎蛋飯,奇貎不揚,叉燒唔係話好好食,不過佢個䜴油加埋蛋汁撈飯真係唔錯,臨走菠蘿包剛剛出爐,就買個外賣,拎上手仲好熱,不過覺得個包好淡無味,菠蘿皮都唔係好好食。出爐都唔好食咁就真係唔好食

因為比例好,唔太heavy,會令你想食多個。

如果好運剛出爐就更好味。

• 蛋撻
2017-06-13 886 瀏覽
大學時聽過好幾位朋友推介這店,卻一直未來試過。這天跟老死西區遊,行經這裡便決定一試。上了餐廳上層後還看見那種懷舊的食物升降機,現在都比較少見了。老死點了叉燒煎蛋飯,上面蓋有三隻煎蛋的!看見鄰桌點的是炒蛋飯,炒蛋看起來也很有鑊氣。吃下這碟頭飯的第一口,盡是很「佬」的感覺,好正!那甜豉油的香味和米飯的質感、微油的感覺也令人好想快快把它吃完。叉燒則無甚特別,應該也不是自家燒的,下次再來應該改點豬扒煎蛋飯呢。我點了一個豬扒餐包。豬扒煎得很香,而且肥瘦、大小也適中,而餐包真的也很出色,這自家製、剛出爐的感覺真令人感受到餐廳在區內多年的經驗,難怪那麼多人買這裡的包點!我們也試了一個酥皮蛋撻。蛋漿和撻皮(撻皮?港大學生:冷笑話==)也處理得一流,這絕對是我印象中最好吃的傳統蛋撻的味道,無得彈!離開的時候,老死決定再外帶一個菠蘿油。好吃!雖然吃的時候已多放了兩個小時,但包的皮和菠蘿皮仍然酥化,不愧為香港的名物。傳統的茶餐廳,包點和碟頭飯也令人回味無窮。香港好多茶餐廳都變了集團式經營,要不便是質素參差的老店。我們這一代真的少了接觸這傳統茶餐廳的美味,有點可惜。下次經過西環,也要再外帶一個包點或蛋撻吃呢!

老死點了叉燒煎蛋飯,上面蓋有三隻煎蛋的

離開的時候,老死決定再外帶一個菠蘿油

。下次經過西環,也要再外帶一個包點或蛋撻吃呢
  • 豬扒餐包
  • 酥皮蛋撻
2017-04-19 1355 瀏覽
茶餐廳的前身是冰室,冰室的前身是茶檔,十分重視麪包的製作。雞尾包是利用剩餘的材料,拼湊成包,命名是取自雞尾酒。年青人留意菠蘿包,多忽略雞尾包。最有特色的雞尾包是此店製造,混合中式做法,以製月餅的蓮蓉為餡,反而比其他茶餐廳的雞尾包淡口,值得試試。用上等麪粉,故比一般茶餐廳的好食。建議堂食,伴以奶茶,可感受碩果僅存舊式茶餐廳的氣氛。其實,更靚的麪包店是聖羅蘭餅屋,越過馬路,沿卑路乍街西行2分鐘便到118號。建議下午茶時間來,兩店均多出爐麪包。
年青人留意菠蘿包,多忽略雞尾包。
建議堂食,伴以奶茶,可感受碩果僅存舊式茶餐廳的氣氛。

建議下午茶時間來,兩店均多出爐麪包。
外賣自取
  • 雞尾包
2017-04-17 913 瀏覽
呢日,坐叮叮至堅尼地城兜風睇風景。途經老店祥香茶餐廳,就入去嘆個下午茶。要左一杯奶茶、一個牛油菠蘿包和蛋撻,享受復活節最後一日的假期。奶茶入口質感幾滑,不過茶香唔夠香濃,老店作品,未算好飲,有點失望。牛油菠蘿包唔係新鮮出爐,包皮只係微微香脆,包身夠鬆軟。中間夾住的牛油,因為冇左包的熱力,牛油仍完整無缺,未能與包融為一體。蛋撻都放涼左,酥皮具牛油的鹹香,中間蛋漿幼滑,可惜雞香未算突出,吃起來都係普普通通。
今日路經堅尼地城,就想去食相隔多年的祥香,記得上一次食過一次印象不太好,因為味道一般,又遇不到新鮮出爐蛋撻,今次再懷緬下。今次叫左花生醬多士,熱奶茶雞尾飽蛋㼀,有點失望今次的蛋撻都是凍的,牛油皮是不錯的,就算凍左都覺得脆口,花生醬本來就不是主角,勝在多奶油,但熱奶茶是有水準的夠香但不至於,入口唔夠滑!到最尾臨走前叫多個雞尾飽,剛出爐好軟熟,入面係蓮蓉,好味!所以最後心情好番d,希望香港老店繼續努力!
今日路經堅尼地城,就想去食相隔多年的祥香,
記得上一次食過一次印象不太好,因為味道一般
,又遇不到新鮮出爐蛋撻,今次再懷緬下。

到最尾臨走前叫多個雞尾飽,剛出爐好軟熟,入面係蓮蓉
,好味!
所以最後心情好番d,希望香港老店繼續努力!
2017-02-22 1384 瀏覽
星期六一早約咗媽子食早餐. 佢一向唔鐘意去茶餐食早餐, 因為佢喜歡嘆茶. 但係經過祥香我又想食, 就氹佢話呢間D奶茶好出名. 早上8點已經好多人要搭枱. 好傳統嘅茶餐室,常餐 $36 有火腿煎蛋配餐包. 加個自選粉麵. 我哋一人一set. 好開心個煎蛋係脆皮燶邊蛋, 好耐冇食過, 蛋黃係7成熟, 好好味. 個餐包係自家制, 又香又軟. 沙爹牛麵D沙爹醬好香, 牛肉入味,肉質有咬口又唔會chewy. 奶茶真係滑同香濃. 走時再打包幾個蓮蓉雞尾包, 返屋企煎嚟食只係侍應態度就麻麻哋, 不停迫我哋一坐低就要落單, 諗都冇得諗.

走時再打包幾個蓮蓉雞尾包, 返屋企煎嚟食

$36 (早餐)
2017-02-03 1417 瀏覽
今天突然有個行程取消了,百無聊賴帶著老婆走到童年時生活的地方,堅尼地城,差不多三十幾年沒有來過,變化得認不出來,但竟然給我發現這間茶記依舊存在,立即衝入去懷舊一下,內外裝修沒有甚麼變化,依舊是記憶中的那樣,好懷念呀。熱咖啡仍然是我鐘情的那種本土囗味,我d中坑比較喜愛這種多於什麼星X克多多倍,支持本地小店要用行動的。下午茶點心當然係要菠蘿油,比起以前無咁香囗,可能已經無用豬油,健康左,呢d老坑食法已經冇乜人識,牛油加砂糖,囗感立即提升哂,,這個椰撻已開始絕種,椰絲加牛油皮的配合,,帶著大大的滿足的一頓Afternoon TeA。
內外裝修沒有甚麼變化,依舊是記憶中的那樣,
好懷念呀
咖啡
支持本地小店要用行動的。
菠蘿油
下午茶點心當然係要菠蘿油,
比起以前無咁香囗,可能已經無用豬油,健康左
呢d老坑食法已經冇乜人識,牛油加砂糖,
囗感立即提升哂,
椰撻
這個椰撻已開始絕種,椰絲加牛油皮的配合,
,帶著大大的滿足的一頓Afternoon TeA。
咖啡
椰撻
2017-01-29 859 瀏覽
經過西環見仲有時間,諗起可以去祥香食個午餐先開工,細個印象最深係食熱辣辣既出爐蛋撻,今次就坐低食個特餐。茶餐廳快狠準實無甩拖,叫完個餐,9秒9已經一樣接一樣上檯,呢個特餐唔算特別,如一般老式茶餐廳貨色,沙爹牛公仔麵亦如預期不過不失。兒時回憶及味道確實是回來吃這個茶餐的主因,侍應叔叔繼續講唔停,感覺最親切,一路食一路感覺那種親切既味道。
2016-12-03