4天前 0 瀏覽
香港情懷!朋友帶我嚟呢間茶餐廳食特餐,貪佢平日唔使等位。門面完完全全就係八、九十年代茶餐廳嘅裝修,玻璃櫃擺上新鮮出爐嘅麵包、蛋撻。我哋行上一層樓梯,坐得舒服啲。特餐- 我揀咗沙嗲牛肉米粉、煎雙蛋、牛油餐包、熱檸水。同一般茶餐廳上菜速度一樣,快!沙嗲牛肉個醬汁偏杰同鹹,冇乜沙嗲味,牛肉片都好淋、冇咗咬口。個人比較鍾意食牛油餐包夾荷包蛋多啲。喺呢個舊事物慢慢被時代淘汰嘅城市裏面,要好好珍惜呢份香港情懷特餐。

2022-06-06
2022-04-15 385 瀏覽
行山前食早餐係黨鐡附近搵到間老牌茶記比佢門口自家出名麵包吸引估佢杯奶茶應該掂套餐唔多選擇簡單我地都係叫二個特餐太飽食唔到佢菠蘿油菠蘿油都係$10好多人叫杯奶茶真係好耐冇飲過咁熱真係超贊👍🏻👍🏻👍🏻麵底係大光麵其他正常冇話特別舊式用𨋢送餐
行山前食早餐
其他正常冇話特別
舊式用𨋢送餐
  • 奶茶
2022-01-30 511 瀏覽
住附近但好少去,今日無聊去食下午茶奶醬多士+ 奶茶 = 28 多士係我呢世仔食過最難食的,面包濃苦,極極極少花生醬和奶,完全係濃面包簿麵包一塊呢啲咁嘅老子號得個名,不思進取,真係無謂幫趁
住附近但好少去,今日無聊去食下午茶
奶醬多士+ 奶茶 = 28

呢啲咁嘅老子號得個名,不思進取,真係無謂幫趁
2022-01-30
過去週末有事要幹過左去西環,到下午茶時段想搵少少野食,剛巧行呢間設有樓上雅座老茶記。以為食少少,邪惡充昏我既胃口飽到晚餐唔太食得落。食完之後上網睇返,原來呢度既蛋撻同奶茶茶走係出名(´∵`)⚑⚐゛吞拿魚西多士薯餅 $31下午茶套餐邪惡之選,西多士甜食就多,咸食就真未試過。 新鮮熱辣炸完多士外皮脆而鬆軟,內裡既吞拿魚餡料配搭落又幾有趣。 反而薯餅食落有失望,食落比較鬆散而且油膩。Anyway,都係食哂。⚑⚐゛特餐 $39基本配置牛油餐包,火腿煎蛋,沙嗲牛公仔麵。整個餐唔算有特別,唯一特別係佢牛肉放麵底,唔通真係寶物沉歸底,不過牛肉食得出係鮮牛肉,唔會醃到梅哂,同味道都唔over。⚑⚐゛蛋撻 $6係曲奇皮!蛋好滑,只可惜佢唔係新鮮熱辣出爐啦⚑⚐゛奶茶 跟餐叫左一個茶走,一個普通奶茶☕️茶走果然係飲品邪惡之最。甜甜的配搭香濃的茶味咕嚕咕嚕咁就飲哂。⚑⚐゛合桃酥 $10走的時候見到廚窗外的合桃酥,又想試下點知佢既質地係好似咁椰撻咁,一掂就散開了,係傳統係咁定係點? 運送返屋企完全有困難!呢個我就唔係太推了

以為食少少,邪惡充昏我既胃口飽到晚餐唔太食得落。

食完之後上網睇返,原來呢度既蛋撻同奶茶茶走係出名(´∵`)

⚑⚐゛吞拿魚西多士薯餅 $31
反而薯餅食落有失望,食落比較鬆散而且油膩。
Anyway,都係食哂。
吞拿魚西多士薯餅

⚑⚐゛特餐 $39
基本配置牛油餐包,火腿煎蛋,沙嗲牛公仔麵。
合桃酥

⚑⚐゛蛋撻 $6
係曲奇皮!蛋好滑,只可惜佢唔係新鮮熱辣出爐啦

⚑⚐゛奶茶 跟餐
叫左一個茶走,一個普通奶茶☕️
茶走奶茶

⚑⚐゛合桃酥 $10
走的時候見到廚窗外的合桃酥,又想試下
合桃酥
2021-11-06
2021-11-20 595 瀏覽
今日去祥香買蛋撻, 守櫃面的人, 應該是店主用找續錢嘅手徒手拎蛋撻放進膠袋比我, 佢隻手掂過咁多錢, 徒手攞蛋撻完全無衛生意識, 啲蛋撻仲係凍添, 諗起都唔開胃🤢, 我唔會再幫襯。
外賣自取
2021-07-18 1278 瀏覽
這間老店位於堅尼地城卑路乍街的懷舊茶餐廳,原來有40年歷史,歷史悠久,老闆說1979年接手到現在,店舖的枱櫈還保留在80年代,沒有新潮特別的裝修,座位不算舒適,店內還帶有一種人情味😌聽講這裏的蛋撻很出名,所以特意來試試同朋友點了一人一個菠蘿油,和一件蛋撻,熱鴛鴦同凍奶茶📍蛋撻蛋撻餡好滑溜,有甜甜的蛋香😍,牛油餅底脆得來很鬆化,店員說是曲奇餅底📍菠蘿油菠蘿包皮好脆,不過我覺得牛油太少可以多啲厚啲,點了杯熱鴛鴦

同朋友點了一人一個菠蘿油,和一件蛋撻,熱鴛鴦同凍奶茶

📍蛋撻

📍菠蘿油
菠蘿包皮好脆,不過我覺得牛油太少可以多啲厚啲,點了杯熱鴛鴦
2021-04-19 1290 瀏覽
今日專程開車去見識呢間網上介紹歷史悠久嘅餐廳果然冇令我哋失望叫咗半打蛋撻,蛋漿入口即溶,餅底脆得來夠鬆化,最重要佢係曲奇餅底。只係泊車方面比較麻煩,因為我哋剛去的時候蛋撻仲未出爐,要等多大概五到10分鐘,所以都係停喺路邊。價錢方面,$5 個蛋撻非常抵食👍🏻
今日專程開車去見識呢間網上介紹歷史悠久嘅餐廳

果然冇令我哋失望

價錢方面,$5 個蛋撻非常抵食👍🏻
2021-04-10 1084 瀏覽
<眾樂樂不如獨樂樂,一個人食飯的享受>第一次試依間野,叫咗茶餐廳最常叫到嘅特餐去試,整體俾到嘅感覺都屬於中下水平。麵包:麵包完全係食淨包一樣,入邊差唔多係冇落過牛油。依個包亦都係凍,應該擺咗一段時間。不過可以接受到依款特餐類嘅包屬於中下水平嘅貨色,始終個包並唔係依餐主角。火腿:火腿明顯係溶雪時間不足,食到嘅都只係得雪味。相信都只係就咁用熱水焯過然後放得一段時間,有人叫就拎上碟煎蛋:煎蛋問題同上邊一樣,都係凍嘅。由蛋白到流出嚟嘅蛋汁都係凍嘅,令我諗夠竟依隻煎蛋放咗幾耐沙牛麵:依個主食比起頭先我幾款已經屬於好食,但依然屬於一般水平。沙嘜湯唔係太 濃烈,以致麵唔可以成功吸到啲沙嗲味。牛肉份量尚算足夠,不過都算切得太薄。奶茶:奶茶屬於較濃味,而且夠多奶。去到尾段亦都唔會因為溶冰而令到杯茶淡味。成餐飯最好嘅一樣野。總括:餐廳明顯忽略咗包,煎蛋同火腿依堆唔需要花太多時間從而令到佢哋變得好食/熱啲嘅食物,而沙牛麵以依個價錢黎講亦尚算可以接受。可能餐廳真係做一啲下午茶類型嘅食物會較出色,但今次食每間茶餐廳都有嘅特餐,感覺佢哋可以有一大段進步空間味道:3/10價錢:$42性價比:5/10
<眾樂樂不如獨樂樂,一個人食飯的享受>

味道:3/10
價錢:$42
性價比:5/10
2021-03-27 861 瀏覽
又到「沙嗲牛肉」系列嘅時間,在西環工作嘅日子,只有15分鐘嘅午飯時間,即刻諗到呢個老子號,屹立至今仍然堅守嘅茶餐廳🍴,沒有豪華裝修,沒有升級嘅服務,並沒有精美嘅賣相,但有嘅就一定係一份溫暖嘅人情味😌———————————————————————————🍽特餐:沙嗲牛肉公仔麵🍜+茶走 ($38)💬都係嗰句,沙嗲牛肉麵都係指定動作,濃郁嘅沙嗲汁放在碗底,味道剛剛好,牛肉亦唔會太鬆散,加埋自家鬆軟嘅牛油餐包🍞、火腿炒蛋,奉上一杯沖咗幾十年經驗嘅熱奶茶☕️,經濟價錢其實都已經無咩可以再挑剔😅

———————————————————————————
🍽特餐:沙嗲牛肉公仔麵🍜+茶走 ($38)
2021-03-23 757 瀏覽
祥香茶餐廳 網址: https://s.openrice.com/QrbS0VpS000~uXSHzAw地址: 西環堅尼地城卑路乍街107號電話: 28557911=====================係附近睇完租盤有點餓又未到晚餐時間,食件tart 飲杯milk tea 先$5 一件曲奇皮egg tart ,個皮好油膩,食落雖酥脆但紙都吸滿了油,而蛋漿太過甜啦,而且個tart 是冷的。$9 一個菠蘿油幾抵食,個包都大大個,但卻又是冷的包,令到牛油基本沒法溶化亦是硬硬一塊,完全不能嚐菠蘿油冰火的口感層次$19 奶茶幾好,紅茶味夠老店最出名的tart 令人大失所望,名過於實。
祥香茶餐廳

地址: 西環堅尼地城卑路乍街107號
電話: 28557911
=====================

$19 奶茶幾好,紅茶味夠

老店最出名的tart 令人大失所望,名過於實。
2021-02-28 483 瀏覽
蛋撻知道呢到嘅蛋撻好出名,所以專登叫左,但黎到睇個樣已經好一般,食入口發現係凍嘅,好失望🙁鹹牛肉菠蘿包三文治只係正常,唔出色,菠蘿包唔香無乜脆皮茶走唔重茶香,唔滑真係好失望嘅一個重餐😢

鹹牛肉菠蘿包三文治
鹹牛肉三文治

只係正常,唔出色,菠蘿包唔香無乜脆皮

茶走
唔重茶香,唔滑

真係好失望嘅一個重餐😢
2021-01-01 595 瀏覽
我地好鍾意去啲舊式茶餐廳食野, 因為一間店舖能屹立多年總有其原因, 而且又可以懷緬舊香港情懷。.呢間祥香園我地黎過好多次, 每次都一定食蛋撻同飲奶茶。.✨蛋撻餡好滑溜, 牛油皮好香,而且熱辣辣超好食。😋 .✨奶茶入口好香濃滑溜,好有茶香味。💯.🏠 祥香園茶餐廳🛤️ 西環堅尼地城卑路乍街107號📍 港鐵堅尼地城B出口,步行約3分鐘-----#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodieblogger #hkfoodstagram #hkfoodblog #hkfoodies #hkfoodpic #hkig #hkigfoodie #hkigfood #hkeats #hkfinedining
呢間祥香園我地黎過好多次, 每次都一定食蛋撻同飲奶茶。
✨蛋撻餡好滑溜, 牛油皮好香,而且熱辣辣超好食。😋
✨奶茶入口好香濃滑溜,好有茶香味。💯
🏠 祥香園茶餐廳
🛤️ 西環堅尼地城卑路乍街107號
📍 港鐵堅尼地城B出口,步行約3分鐘

-----

2020-11-27 1779 瀏覽
F先生知道我放假,第一日假期已經叫我一齊出嚟食Tea。 由於同日係西環有嘢做,於是選餐廳嘅責任放咗喺佢手上,大哥話食乜就乜,我當然跟隊。 祥香茶餐廳,穩陣到不得了嘅選擇,兩個男人假期傾吓計茶餐廳,當然係不二之選。睇返iPhone嘅紀錄,原來上次食呢間野,已經係六年前嘅事,同樣地方,已經人面全非,還記得上次過嚟食,印象一般。碰巧呢排有個叫做香港沙爹牛麵關注組,竟然冇特別講開呢間餐廳,本來冇諗過寫篇野,就分享吓呢碗沙爹牛吧。如果<美男子與香煙>係你了解太宰治的機會,大約我們這些凡人了解呢首歌嘅MV了解到女主角雪嫣的人生,美男子和香煙那種沉迷,越戒越愛越愛越戒彷彿終身逃債, 原來有樣嘢上癮,就會不斷咁追求,點戒都唔會戒到。就如我哋去茶餐廳,就算知道自己食過十萬七千次六百次,你去到都係會毫不猶豫地叫沙嗲牛肉麵加奶茶。來到祥香 ,F先生話可以揀豬扒飯,最後我都係食返令自己開心嘅comfort food,二人同樣吃沙爹牛,和雪嫣一樣,繼續沉迷美男子。呢度嘅沙嗲牛麵好得意,放上枱嗰一刻,你以為自己叫咗剩麵,原來沙嗲牛肉係底。翻開個底,呢度嘅沙嗲牛肉非常深色,好濃好杰
F先生知道我放假,第一日假期已經叫我一齊出嚟食Tea。

翻開個底,呢度嘅沙嗲牛肉非常深色,好濃好杰,同舊式茶餐廳一樣湯唔多,你絕對唔會溝淡咗個味,嚴格上來講你可以話係食緊一個沙嗲牛肉撈麵。

當然主角係大光麵,喺香港茶餐廳食嘢長大嘅人,應該會鍾意大光麵多啲,其實出前一丁係富裕嘅80後選擇,代表你有錢有生活質素,可以加多幾蚊食一個貴啲嘅早餐。

今日成個沙嗲牛肉麵嘅質素都比六年前好好多,感覺更深刻。

奶茶還可,不過杯唔夠熱,感覺扣咗啲分。

個餐配嘅火腿同煎蛋加餐包亦都唔係太多特色。

$38一個午餐,喺西環算係一個唔錯嘅佛心價,當而家所有嘅連鎖餐廳隨便一個特餐都差唔多$50嘅時候,基本上我唔明點解唔選擇去呢啲有香港特色嘅茶餐廳。 然後我見到係嗰個所謂嘅關注組有人推介敏華冰廳嘅時候,我就知道原來女人對美男子嘅定義同男人對沙嗲牛嘅定義各有不同。

或許我們都是雪嫣,追求的都是自己執着嘅沉迷,正等於社會都有顏色之分,大家嘅底線都可以好唔同。

基本上呢碗沙爹牛肉麵,在我嘅底線,還不錯吧。

祥香茶餐廳 更改 西環堅尼地城卑路乍街107號
2020-11-23
2020-11-18 642 瀏覽
📍#西環 #超大塊叉燒 真心咁大個女未食過咁大塊叉燒🔥仲要係好好食💯 #可一可再系列 💰$39 叉燒煎蛋飯(豉油汁)凍飲仲要係加$兩蚊 only !本身好想食埋菠蘿包 or 蛋撻 ,可惜太飽冇食到 下次吧!#午餐食咩好 #我愛叉燒 ❤️ 真係好好食📍#西環 #超大塊叉燒 真心咁大個女未食過咁大塊叉燒🔥仲要係好好食💯 #可一可再系列 💰$39 叉燒煎蛋飯(豉油汁)凍飲仲要係加$兩蚊 only !本身好想食埋菠蘿包 or 蛋撻 ,可惜太飽冇食到 下次吧!#午餐食咩好 #我愛叉燒 ❤️ 真係好好食
📍#西環 #超大塊叉燒
真心咁大個女未食過咁大塊叉燒🔥仲要係好好食💯
#可一可再系列
本身好想食埋菠蘿包 or 蛋撻 ,可惜太飽冇食到 下次吧!
#午餐食咩好 #我愛叉燒 ❤️ 真係好好食
📍#西環 #超大塊叉燒
真心咁大個女未食過咁大塊叉燒🔥仲要係好好食💯
#可一可再系列
本身好想食埋菠蘿包 or 蛋撻 ,可惜太飽冇食到 下次吧!
#午餐食咩好 #我愛叉燒 ❤️ 真係好好食
叉燒飯
炒滑蛋豬扒飯
煎蛋叉燒飯
叉燒飯
炒滑蛋豬扒飯
煎蛋叉燒飯
2020-11-08 621 瀏覽
尋日同朋友相聚,心血來潮相約於堅尼地城,打算尋找下午茶既好去處。剛於西環海傍享受著微風飲著咖啡,行著行著就到下午三點三,隨意跟隨OpenRice既附近餐廳提議,便找到了依間茶餐廳。一眼見到傳統式舖前既蛋撻椰撻,又見到難得消失既長龍,立刻走到樓上卡位坐下。指定飲品一定係港式奶茶,茶同奶既比例剛好,不會過於苦澀,奶味香醇😍蛋撻剛新鮮出爐,酥皮鬆軟牛油味香濃,那誘人既滑溜黃色蛋撻餡😋 本來仲想點多一個魔鬼西多士,可惜今日既quota已滿,唯有留待下次😄此類難得既茶餐廳富有濃厚香港傳統色彩,真係好值得我地保留下去😋

2020-11-07
  • 蛋撻