2019-05-12 693 瀏覽
接完Honey收工,齊齊出旺角搵食,但去之前想去小米睇吓個電飯煲...睇完之後路過創興,見到有日式放題就同Honey提議上去食放題。去到5/F嘅神輿日本料理,佢地門口嘅裝修係千鳥居,都好日式Feel;職員好快安排好枱比我地,坐位與坐位之間都好闊,完全唔會覺得迫(因為樓下搭扶手電梯嗰間D位迫到爆)睇到佢地落Order嗰本簿,厚過舊磚頭,忍唔住要幫佢影張寫真!食放題好多人例牌都係點咗刺身先,我地都唔例外,但基於近期成日睇到新聞話三文魚等有負面新聞,所以我同Honey都無食,主要點咗D貝類刺身&蟹棒,味道都幾好,帶子仲好鮮甜。跟住就到軍艦壽司,我地點咗海膽軍盤&芥辣八爪魚軍艦,紫菜好脆,即係證明咗即叫即整,好味!另外仲點咗幾款熟食,一口牛佢地整到剛剛熟,一D都唔韌;Honey知我鍾意食辣仲專登點埋麻辣炒雞肉比我,不過我就覺得唔夠辣。串燒都值得一試,因為都係即燒,上到枱時係熱辣辣,不過鹽就多咗些少,下次食嘅話就得叫少鹽。等到頸都長埋嘅天婦羅終於登場!原來等咁耐係值得架!因為佢地係即炸,熱辣辣!先食咗件炸南瓜,真係好脆口,再食隻炸蝦🍤...比美日本食架!好耐無喺香港嘅放題食到咁好味嘅天婦羅!平時

等到頸都長埋嘅天婦羅終於登場!原來等咁耐係值得架!因為佢地係即炸,熱辣辣!先食咗件炸南瓜,真係好脆口,再食隻炸蝦🍤...比美日本食架!好耐無喺香港嘅放題食到咁好味嘅天婦羅!平時食嗰D一係就凍,一係就超厚粉,唔怕熱氣嘅人,黎呢到齋食天婦羅放題都得呀!

食飽後雖然食唔落甜品,但都要行出去睇吓甜品區,日式放題來說佢地款式都幾多。

P.S. 其實坐低後等緊野食之際,睇吓呢間店嘅食評見到近期嘅人比負評話職員態度差又話收錢寫好評之類,由職員安排坐位比我地至埋單,每一個service我地嘅職員都好禮貌好有笑容,收野嘅時候都好禮貌咁問聲「請問要唔要」。
我絕對相信吸引力法則,你係咩人就會有咩人service你😆
2019-05-09
2019-05-12 60 瀏覽
今晚難得可以準時收工,同事A君約我去神輿日本料理食放題,話抵食而且食物有質素。交通方便,鄰近油麻地地鐵站,在創興廣場樓上。一出𨋢見有很多許願牌和穿上傳統和服的女孩畫,週邊佈置是用日式和風木設計一間間別緻通窿獨立屋卡座位,感覺有私人空間,天花掛上充滿日本feel 的燈籠,仿如置身在日本。除了新鮮魚生外,熱葷的食物有我最愛爐端燒海老,鮮味彈牙、、黑椒豚肉串,黑椒味濃郁且有肉味。燒汁一口牛,腍嫩入味、豚肉生薑燒,係最佳配搭,入口滋味無窮。芝士焗虎蝦,濃郁芝士味,蝦肉爽甜,忍不住encore 幾次。卷物有花之戀、牛油果蟹捧卷、鰻魚芝卷等等....全是師傅在開放式廚房吧,即叫即做。我倆都不嗜酒,點了玫瑰花茶,熱騰騰香氣撲鼻。但若喜歡飲酒要加28元可任飲。多款甜品和雪糕是自助可任吃。我倆吃了兩小時,飽到捧腹而回。

多款甜品和雪糕是自助可任吃。

我倆吃了兩小時,飽到捧腹而回。

• 芝士焗虎蝦
  • 一口牛
  • 汁燒一口牛
  • 芝麻脆皮雞翼
  • 爐端燒
2019-05-10 74 瀏覽
今日同幾個朋友,旺角行街行到有點累,就近就選了一間日本放題。一出電梯,感覺裝潢很有特色,接待處旁邊的牆上掛有很多去許願版,挺特別的!炸物點了炸鮮奶,炸生蠔,秋葵天婦羅,還有榴槤炸彈。自己特別喜歡炸鮮奶,不太甜,而且生蠔都很飽滿,炸粉厚度適中,不油膩。刺身質素都還不錯,肉質新鮮,油甘魚的味道很不錯。有驚喜的是海膽,一般放題的海膽我也不感興趣的,因為通常都不新鮮,很腥,竟然這裏的海膽的新鮮程度不俗!全消的質素還好,不過不失。另外還點了壽喜燒,熱食的味道還不錯!最後值得一讚是鰻魚炒飯,飯類都是在最後吃,通常已吃得很飽,但竟然每一位都盛讚這個鰻魚炒飯味道香濃,雖然已經吃得很飽,但還是想再來一碗!

刺身質素都還不錯,肉質新鮮,油甘魚的味道很不錯。

2019-05-07 109 瀏覽
因為某些原因,突然選了這間餐廳食放題,看到照片,可見裝潢設計也很用心,餐廳環整很整潔,桌椅空間也非常充足,一行人也非常期待著在這兒用膳。食物種類很齊全,第一轉點少少試試,結果漏單數目接近一半,食物並沒有太大驚喜,除了刺身,好像每一類型就是一種味道,焗蠔焗蝦焗扇貝是同一隻白醬,煮牛煮雞又是同一個味道。甜品是自形式,選了一件大理石芝士蛋糕,吃了一少口,是變壞的,有嘔吐物氣味,同行朋友一聞便作嘔,問我怎可能放入口。朋友點了的京蔥吞拿魚手卷,感覺就像十幾年前埋在發泡膠箱尋寶遊戲一般,摷了很久才找到一粒吞拿魚。由開始等到完結,終於等到了的海膽是臭的,除了臭,再也找不到更適合的形容。這裡的燒菠蘿不錯,又甜又多汁,抹茶也好喝,也有酒精飲品任飲,但對不沾酒的人士,二百幾蚊只有燒菠蘿和抹茶令人回味的話,未免太過奢侈,此店大部份食物並非難食,只是某些特別難食
變壞了的大理石芝士蛋糕
Where's吞拿魚京蔥手卷
2019-05-07
慶祝紀念
生日
2019-05-05 314 瀏覽
約朋友去旺角食放題是常識吧當然先食刺身有三文魚、北寄貝、松葉蟹棒、希靈魚、蠑螺、赤貝、帶子,味道幾鮮甜,份量足卷物款式有新鮮感,龍蝦和牛卷、黃金蟹卷、鰻芝卷,細細件有海膽壽司,海膽幾鮮甜,紫菜夠脆口壽司醋鯖魚、玻璃蝦、帶子、鰻魚,即叫即制芝士焗虎蝦好香芝士味必食串物點左黑椒豚肉串、鹽燒雞腎串、日本番薯,比較喜日本番薯🍠,好甜又夠粉芝士年糕、炸鮮奶、紫心番芋丸,煙銀的芝士年糕,令我愛不釋手呢度竟然有薄荷朱古力雪糕食咗咁多好嘢點份燒菠蘿,又可以再食過日式蕎麥麵夠爽口清酒煮蜆整體上菜速度快,沒有留單情況
約朋友去旺角食放題是常識吧
當然先食刺身
刺身

卷物款式有新鮮感,龍蝦和牛卷、黃金蟹卷、鰻芝卷,細細件
卷物

有海膽壽司,海膽幾鮮甜,紫菜夠脆口

海膽壽司

壽司醋鯖魚、玻璃蝦、帶子、鰻魚,即叫即制
壽司

芝士焗虎蝦好香芝士味必食

爐端燒

芝士年糕、炸鮮奶、紫心番芋丸,煙銀的芝士年糕
,令我愛不釋手
炸物

呢度竟然有薄荷朱古力雪糕

甜品

食咗咁多好嘢點份燒菠蘿,又可以再食過

日式蕎麥麵夠爽口
主食

清酒煮蜆
一品料理

整體上菜速度快,沒有留單情況
2019-04-09
刺身
卷物
壽司
炸物
甜品
主食
2019-05-02 3469 瀏覽
一直都有留意不同餐廳的放題,未試過的都想去試試,旺角這間神輿價錢很親民,這晚決定跟媽媽去吃晚餐!餐廳門口很有氣勢,裝修得像日本景點神社一樣!地方也很大!坐得好舒適,一點也不逼!好像見不到一般放題的飲品櫃!原來都在點餐紙上,如果想任飲酒只需加$28。先點一round刺身,我們點了帶子、甜蝦、希靈魚、蟹腳、象拔蚌等,全部都好新鮮又夠凍!我推薦象拔蚌,爽口又鮮甜!這裡也有很多人喜歡的海膽軍艦,飯的份量也不會有很多,剛剛好!清酒煮蜆的蜆肉很甜!燒物分別點了燒菠蘿、雞軟骨、牛柳粒和放題不常見的雞腎!都燒得好香!雞腎爽口!芝士燒蠔的芝士又多又濃郁,好惹味!我這晚吃得最多是軟殻蟹手卷,我一人吃了4個!軟殻蟹炸到脆卜卜,手卷紫菜還很脆身!美味!炸物也很不錯!媽很喜歡吃榴蓮炸彈,外脆,裡面還熱辣辣!蝦天婦羅的蝦肉很彈牙!出面有自助甜品櫃,有不同的甜品和雪糕!整體上菜快又沒有漏單,空間感夠,食物質素平均,這個價錢絕對值回票價!

餐廳門口很有氣勢,裝修得像日本景點神社一樣!
地方也很大!坐得好舒適,一點也不逼!

清酒煮蜆的蜆肉很甜!

芝士燒蠔的芝士又多又濃郁,好惹味!

出面有自助甜品櫃,有不同的甜品和雪糕!

2019-04-29
2019-05-02 100 瀏覽
間中都有鋪放題癮 來到旺角這間放題和家人吃個晚飯 餐廳很有日本特色 而且餐廳很寬躺 我們四人 安排到很舒服的卡位先點了前菜 蒜香茄子 🍆茄子用醬汁泡浸 醬汁清甜二蒜香令清淡的茄子很有特色 芝麻醬豆腐豆腐非常嫩滑 而麻醬味道配搭豆腐一流這裏可以點清酒 🍶👍🏻👍🏻海膽壽司亦是其中一道有驚喜的菜一般在香港吃到的海膽都不算太新鮮而且腥腥臭臭 但這裏的海膽驚喜地很新鮮 👍🏻炸物款式非常多 而且質素不錯 芝麻雞翼值得一讚 雞翼size偏大 不是一般像中了輻射的雞翼🐒刺身亦是驚喜地非常新鮮一般放題吃到的刺身都是薄切但可以見到相中的三文魚非常厚而且種類很多 有我最喜歡的赤背😇高質放題一定會再來光顧!
間中都有鋪放題癮 來到旺角這間放題和家人吃個晚飯

刺身亦是驚喜地非常新鮮
一般放題吃到的刺身都是薄切
但可以見到相中的三文魚非常厚
而且種類很多 有我最喜歡的赤背😇

高質放題一定會再來光顧!
2019-04-23 125 瀏覽
食放題最開心就係同一個鍾意食嘢嘅朋友一齊去沉悶嘅星期一,仲要天氣灰灰暗暗所以放工之後就約咗朋友一齊去食放題我地去左旺角既神輿食方便食完搭車走嘛一上到去,環境裝修都好有日式風格好似日本神舍咁無幾耐就安排左我地入座啦坐底後,店員奉上兩杯綠茶而我地梗係開始野食沙律、壽司、燒物、炸物⋯⋯通通都有點沙律我地點左蟹籽沙律仲有點麻醬豆腐開餐前要食啲前菜開開胃另外我地點左壽司、刺身依度好正,有左口魚壽司,係我大愛除左左口魚壽司,仲有點鰻魚、玉子壽司等等至於炸物,芝麻雞翼佢整得好好味外脆內軟,肉質好滑,而且好香口佢地炸榴槤同芝士年糕都係好好味炸榴槤係流心,一咬落去,榴槤溶就流晒出黎芝士年糕就好軟身,入面芝士係流心,好正食到飽飽地,梗係點甜品呢甜品就有蛋糕雪糕都係出去自己拎既而雪糕就要店員幫手裝佢紅豆雪糕好好味啖啖都有真紅豆好有口感
放題最開心就係同一個鍾意食嘢嘅朋友一齊去
沉悶嘅星期一,仲要天氣灰灰暗暗
所以放工之後就約咗朋友一齊去食放題
我地去左旺角既神輿食
方便食完搭車走嘛

一上到去,環境裝修都好有日式風格
好似日本神舍咁
無幾耐就安排左我地入座啦

坐底後,店員奉上兩杯綠茶
而我地梗係開始野食
沙律、壽司、燒物、炸物⋯⋯通通都有點

沙律我地點左蟹籽沙律
仲有點麻醬豆腐
開餐前要食啲前菜開開胃

另外我地點左壽司刺身
依度好正,有左口魚壽司,係我大愛
除左左口魚壽司,仲有點鰻魚、玉子壽司等等

至於炸物,芝麻雞翼佢整得好好味
外脆內軟,肉質好滑,而且好香口
佢地炸榴槤同芝士年糕都係好好味
炸榴槤係流心,一咬落去,榴槤溶就流晒出黎
芝士年糕就好軟身,入面芝士係流心,好正

食到飽飽地,梗係點甜品
甜品就有蛋糕雪糕
都係出去自己拎既
而雪糕就要店員幫手裝
佢紅豆雪糕好好味
啖啖都有真紅豆
好有口感
2019-04-15
2019-04-21 135 瀏覽
每次喺旺角行完街,最頭痛係諗食咩嘅時候,女朋友突然間想食日本野,但係又想多啲野簡。因為佢唔大食,所以我就同左佢一齊黎呢度第一件事梗係要點魚生,佢都有幾多選擇,赤貝,甜蝦,三文魚,吞拿魚,希靈魚,八爪魚,帶子材料都好新鮮食完凍野,梗係要食返啲熱食我地點左好多唔同嘅炸物,佢唔係一早炸定係即叫即炸,熱辣辣手卷既紫菜好反映到成個感覺好唔好食,佢夠哂香脆!壽司佢都有好多選擇,炙燒三文魚,左口魚邊,劍魚,軍艦都有好多選擇!清酒煮蜆我就最鍾意佢啲串燒都唔野少真係乜都有得食木糠布甸唔會得個甜字其他甜品都唔差㗎食完好滿足!女朋友開心曬

第一件事梗係要點魚生,
材料都好新鮮

食完凍野,梗係要食返啲熱食
我地點左好多唔同嘅炸物,佢唔係一早炸定
係即叫即炸,熱辣辣

手卷既紫菜好反映到成個感覺好唔好食,佢夠哂香脆!

清酒煮蜆我就最鍾意

佢啲串燒都唔野少

真係乜都有得食

木糠布甸唔會得個甜字

其他甜品都唔差㗎

食完好滿足!女朋友開心曬
2019-04-18 2512 瀏覽
神輿日本料理餐廳以日系裝修為主,木制的裝潢、伎藝的壁畫、燈座、燈籠、日本米酒的盛器、日本廟宇見到的許願木牌,還有大大個鳥居,彷彿置身於日本中,有置身日本既感覺。每枱均有一本厚厚的order簿,我們立刻叫食物,呢度貼心之處可見於落單之上,上至鍋物,下至飲品,客人亦無須移步到外自行領取,餐廳服務員會一一為你送上,非常方便。我們選刺身,有三文魚、帶子、甜蝦等等,拼盤擺放比較平實,沒有別店的誇張花巧,但刺身質素高,非常新鮮, 特別是帶子很鮮甜,帶子大大粒,肉厚彈牙,令人津津有味。另甜蝦鮮甜,象拔蚌爽口,性價比不錯,值得推介! 壽司細細件岩曬女士們,飯量均勻,一級棒啊!接著我們就點了爐端燒, 當中的一口牛、海老、菠羅均是心水之選, 而一品料理的忌廉焗帶子、七味焗雞翼、 芝士焗虎蝦, 都很美味, 不能錯過! 燒羊架,睇到都流晒口水,燒得好香口,外脆內軟,帶有肉汁,肉質嫩滑。天婦羅都唔錯,有蝦有蔬菜,天婦羅蝦既外層炸粉炸得好脆,咬落去好明顯聽到chok chok聲,唔會炸得太乾身。天婦羅蕃薯炸既火喉控制得比較好,蕃薯肉香甜。我最鐘意食南瓜,唔油之外,南瓜入口即溶又唔會硬。炒鰻魚飯,都是我的至愛,入口
神輿日本料理

壽司細細件岩曬女士們,飯量均勻,一級棒啊!

炒鰻魚飯,都是我的至愛,入口香濃,熱辣辣,鰻魚的鮮味,燒汁滲入每粒米飯內,味道可口。

放題所提供的壽司、軍艦、 一品料理、 鍋物等等, 種類繁多,不能盡錄, 味道均具水準! 此店令我欣賞的是,沒有出現漏單情況,比別店有更高的服務質素!

2019-04-17
2019-04-15 137 瀏覽
平常黎創興廣場都係唱k,打邊爐, 食放題真係第一次。 今日呢間係放題係朋友生日指定要去的餐廳, 門面望落非常乾淨闊落, 樓底高 ,座位空間夠大。 不知道是否因為平日,我們兩人還可以坐到四人位,入座后計任食2小時。入座時,待應給了三張海膽壽司/手卷紙,海膽應該係每枱限食三份。首先就叫咗海膽壽司,刺身,八爪魚小食,刺身好鮮甜,有再encore多一輪。 海膽有鮮味,壽司的醋味配搭得剛好,我見隔離枱柯打咗好多壽司,但我怕會過飽所以冇另外點壽司。熟食方面炸物,天婦羅,炸榴槤,炸香芋球 ,炸芝士波波,炸蠔好正, 冇乜油益味, 朋友唔識煎炸食物, 所以我自己一個人食曬 。串燒同七味雞翼都好好食。甜品有多款可以出去自己揀,仲有個雪糕櫃有人幫你筆雪糕。總括嚟講食物質素幾好,而且地方大,可以帶埋小朋友,老人家嚟食, 唔會逼到無位行。

首先就叫咗海膽壽司刺身,八爪魚小食,刺身好鮮甜,有再encore多一輪。 海膽有鮮味,壽司的醋味配搭得剛好,我見隔離枱柯打咗好多壽司,但我怕會過飽所以冇另外點壽司

串燒同七味雞翼都好好食。

甜品有多款可以出去自己揀,仲有個雪糕櫃有人幫你筆雪糕。

2019-04-13 1915 瀏覽
近日經常OT做到無停手😓。今晚終於可以準時下班,即興約同事聯誼一下,就選擇了公司附近創興廣場5/F 「神輿日本料理」食日式放題👏進入餐廳門口,擺設已經感受到一股日式風格這裡坐位闊落,加上柔和嘅燈光好舒服😌很得意啊!書本📚落單紙,食物種類繁多,分別有刺身、壽司、卷物手卷、小食、炸物、天婦羅、爐端燒、一品料理、主食、鍋物、飲品等等⋯急不及待品嚐,刺身很生鮮,甜蝦和帶子味道鮮甜美味😋海膽壽司🍣,海膽食落不會有腥味😋壽司🍣我嘅至愛😍鰻魚壽司,質肉結實,另一樣火灼三文魚壽司微微焦香,不加豉油和Wasabi 食都夠味啊!芝士焗虎蝦、芝士焗蠔、忌廉焗帶子、七味焗雞翼,即叫即製,熱騰騰,很香口味道一流😋😋關東煮🍢,湯底清淡,魚旦爽口彈牙😋原條秋刀魚,分量十足,味道不會過鹹😋最後輪到食甜品🍰,自助形式,擺放了精緻西餅蛋糕🧁今晚很滿足和同事一起傾計中享受日式放題👏👏

進入餐廳門口,擺設已經感受到一股日式風格

這裡坐位闊落,加上柔和嘅燈光好舒服😌

很得意啊!書本📚落單紙,食物種類繁多,分別有刺身壽司、卷物手卷、小食、炸物、天婦羅、爐端燒、一品料理、主食、鍋物、飲品等等⋯

急不及待品嚐,刺身很生鮮,甜蝦和帶子味道鮮甜美味😋

海膽壽司🍣,海膽食落不會有腥味😋

關東煮🍢,湯底清淡,魚旦爽口彈牙😋

原條秋刀魚,分量十足,味道不會過鹹😋

最後輪到食甜品🍰,自助形式,擺放了精緻西餅蛋糕🧁

今晚很滿足和同事一起傾計中享受日式放題👏👏
2019-04-11
2019-04-12 344 瀏覽
第一篇食評,只因無法容忍這質素!在openrice找到這一間放題,見到有大量既好評,價錢雖然偏貴$258加一,但也就試一試,點知就中伏啦。首先,食物種類正常魚生類:偏差,無咩鮮味。燒烤類:真心懷疑所有燒烤類都係放入炸爐處理就算,簡單既燒菠蘿表面完全無燒既痕跡,仲非常之「鞋」,金菇肥牛卷既金菇乾到飛起!完全無heart!炸物:最令人欣慰既食物,算比較正常飲品:種類小,10款左右,點左2杯利賓納都淡如水,最後只敢叫罐裝飲品其他食物質素一般偏差,完全無令人覺得繼續食既慾望,叫左一輪都放棄,完全唔值依個價錢,要食既真係要考慮清楚!
第一篇食評,只因無法容忍這質素!

首先,食物種類正常

魚生類:偏差,無咩鮮味。
炸物:最令人欣慰既食物,算比較正常

無味既利賓納
這一個蝦及扇貝質素還可以
2019-04-05
2019-04-06 134 瀏覽
上班辛苦一整天,晚上少不免會跟朋友同事會到餐廳吃飯聊天放鬆心情,很多人提到在旺角區食飯都會想到創興,因為整幢大廈非常方便,雞煲,放題,韓燒,火鍋各有特色,內裡如想要在此佔一席位並不容易,今天我們就選了位於5樓的神輿日式放題。老實說一開始都是抱著試一試的心態,但當電梯開門準備出去的一刻,覺得這間店有點特別,因為正前方掛著日本寺廟用來許願的木牌,木牌上都寫著很多來自不同的客人對這家店的想法及意見,當然亦有一些人客寫上自己的願望。右方正門都特別裝飾了,就像是日本的風格,讓客人還沒進去就已經感覺到有去了日本的感覺。進去後店員禮貌地帶我們去附近的座位,雖然這次是我跟朋友2人去吃,但有點喜出望外,因為當時我手拿著一大袋東西,如坐兩人位置有點狹窄,他們主動給了個4人位置讓我們坐得舒服一點。跟其他日式放題店一樣,也是自助形式,座位上已擺放點餐紙,豉油及芥末,餐廳也播放著不同日本歌手的歌曲,所感覺真有點像去了日本的感覺。我們一口氣劃了不少食物,包括小食,壽司,刺身,炒飯,串燒,天婦羅等等,而他們送餐的速度也相當之快,一點都不會待慢客人。一開始先吃開胃小食,例如蒜香茄子,中華沙律等等,都酸酸甜甜十分開胃而
上班辛苦一整天,晚上少不免會跟朋友同事會到餐廳吃飯聊天放鬆心情,很多人提到在旺角區食飯都會想到創興,因為整幢大廈非常方便,雞煲放題,韓燒,火鍋各有特色,內裡如想要在此佔一席位並不容易,今天我們就選了位於5樓的神輿日式放題

我們一口氣劃了不少食物,包括小食,壽司刺身,炒飯,串燒,天婦羅等等,而他們送餐的速度也相當之快,一點都不會待慢客人。

一開始先吃開胃小食,例如蒜香茄子,中華沙律等等,都酸酸甜甜十分開胃而不會有太刺激性,其次再吃刺身,他們可選的刺身的種類也不少,我選了三文魚,吞拿魚,帶子,赤貝,北寄貝,甜蝦等等。

壽司方面體積不大,適合女士可以選擇不同的口味而不會覺得太飽吃不下,相當不錯👍🏻

而我們來的時間正是他們的正常時段,可以任叫海膽壽司及手卷,喜歡吃海膽的朋友們記得不要選擇優惠時段,因為要額外收費的!

而炸物方面我比較欣賞的是芝麻雞翼及天婦羅,服務員送來時是剛好炸好,所以十分香脆內暖,雞翼不會炸得乾身,值得一試!

飲品方面店裡有熱茶,可樂,酒精飲品提供,照顧到不同的客人需要,而吃到差不多的時候還可選菠蘿消滯及到外面選點甜品做尾聲,為此晚餐劃上完美的句號。

平均每個人$238,另外再加一服務費。
2019-03-25
4 分鐘 (堂食)
  • 芝麻雞翼
  • 天婦羅
  • 蒜香茄子
2019-04-04 143 瀏覽
日本櫻花時節到了, 和風景緻又湧現心頭.  朋友和我一起約了吃日式放題, 作個回憶.朋友在 神輿日本料理 訂了位,  餐廳位於彌敦道, 交通方便, 又近地鐵站.入門看見許願牌, 大家坐下來先寫上心願, 期望理想會實現,  鳥居的裝潢很有心思,  好喜歡日本風 !餐廳吧內, 工作人員忙著.餐廳佈置舒適.   有卡座,  座位闊.入坐後,  看看點菜紙, 厚厚一大本,  共十一款, 用不同顏色分類,   A 至 K .有前菜、刺身、壽司、手卷/軍艦卷 、一品料理、爐端燒, 天婦羅、炸物、拉麵/烏冬.  飲品:  有汽酒, 啤酒, 汽水, 茶,  另設有自助甜品區.我們點了:  檸檬+C, 雪碧  (夠凍)再點一個沙律開開胃, 蟹稃豐富, 沙律爽.日式刺身必食, 揀了五款:  油甘魚, 希靈魚, 甜蝦, 帶子, 鯛魚.厚切肥美,  色澤鮮.   我特別鍾意 希靈魚 和 甜蝦,  好鮮  !!炸物方面, 點了天婦羅和炸物, 南瓜,  松葉蟹棒.  炸蝦.  炸得鬆脆, 炸漿不厚, 好香口.燒雞翼 很惹味.  吉列炸蠔, 蠔味濃, 令人回味. 虎蝦  虎蝦鋪滿芝士, 蝦肉爽彈,  食完再想追加.
入門看見許願牌, 大家坐下來先寫上心願, 期望理想會實現,

鳥居的裝潢很有心思,  好喜歡日本風 !
餐廳吧內, 工作人員忙著.
餐廳佈置舒適.   有卡座,  座位闊.
有前菜、刺身壽司、手卷/軍艦卷 、一品料理、爐端燒, 天婦羅、炸物、拉麵/烏冬.  飲品:  有汽酒, 啤酒, 汽水, 茶,
另設有自助甜品區.
我們點了:  檸檬+C, 雪碧  (夠凍)
再點一個沙律開開胃, 蟹稃豐富, 沙律爽.
厚切肥美,  色澤鮮.   我特別鍾意 希靈魚  甜蝦,  好鮮  !!
燒雞翼 很惹味.  吉列炸蠔, 蠔味濃, 令人回味.
虎蝦  虎蝦鋪滿芝士, 蝦肉爽彈,  食完再想追加.
燒海老, 必食至愛, 夠大隻, 好肉.
燒菠蘿,  用了新鮮菠蘿, 味道確清甜, 追加項目之一.
忌廉焗帶子,  放題的焗帶子一般都不會太大, 今次感覺帶子肉質好鮮, 入口微帶焦香, 焗得出色.
金菇牛肉卷,  賣相食材也不錯.
牛仔骨,  有牛味, 肉質不韌.
一口牛,   肉嫩帶汁, 加洋蔥一起食, 正 !
車厘茄豚肉串.   車厘茄顏色鮮艷又稔甜, 配豚肉咬感不俗, 口感豐富.
黑椒豚肉串,  不油膩,  調味佳,  燒得香又吾肥.
蜜汁豬頸肉,  有燒味鋪的水準,  醃得入味.  肉質嫩,  邊位燒得脆脆, 既香口又惹味.
鹽燒秋刀魚:  特長尺碼,  放題少見,  燒得火喉剛好.
炒什菜:  炒得爽.  吃串燒時幫助減少熱氣.
海膽夠鮮甜, 食材有品質.
手卷, 即叫即製,  紫菜仍保持卜卜脆, 裡面沙律醬及蟹柳混合蟹子真用心製作, 入口豐富, 口感好.
清酒煮蜆.   清酒味不太濃, 剛好!   蜆肉 甜冇沙,

牛肉壽喜燒,   熱熱火鍋上檯,  牛肉片多多, 嫩滑牛味濃, 鍋內食材做得足, 有豆腐, 切絲洋蔥, 大蔥. 紹菜, 蛋,
我們叫了一人一鍋, 好像太大食了.
其實吃此鍋好超值.

自助甜品區, 不會太熱鬧 , 因為放題時限只有兩小時, 吃魚生燒物, 已 100% 飽. 我們只行前欣賞.
薄荷慕絲蛋糕, 雲石芝士蛋糕, 竹炭豆腐蛋糕, 荔枝茉莉花茶果凍........................
今次日式放題感覺好滋味, 燒物出色有水準, 刺身壽司也是我們喜歡的.  會再來.
  • 鹽燒秋刀魚
  • 蜜汁豬頸肉