2019-04-04 143 瀏覽
日本櫻花時節到了, 和風景緻又湧現心頭.  朋友和我一起約了吃日式放題, 作個回憶.朋友在 神輿日本料理 訂了位,  餐廳位於彌敦道, 交通方便, 又近地鐵站.入門看見許願牌, 大家坐下來先寫上心願, 期望理想會實現,  鳥居的裝潢很有心思,  好喜歡日本風 !餐廳吧內, 工作人員忙著.餐廳佈置舒適.   有卡座,  座位闊.入坐後,  看看點菜紙, 厚厚一大本,  共十一款, 用不同顏色分類,   A 至 K .有前菜、刺身、壽司、手卷/軍艦卷 、一品料理、爐端燒, 天婦羅、炸物、拉麵/烏冬.  飲品:  有汽酒, 啤酒, 汽水, 茶,  另設有自助甜品區.我們點了:  檸檬+C, 雪碧  (夠凍)再點一個沙律開開胃, 蟹稃豐富, 沙律爽.日式刺身必食, 揀了五款:  油甘魚, 希靈魚, 甜蝦, 帶子, 鯛魚.厚切肥美,  色澤鮮.   我特別鍾意 希靈魚 和 甜蝦,  好鮮  !!炸物方面, 點了天婦羅和炸物, 南瓜,  松葉蟹棒.  炸蝦.  炸得鬆脆, 炸漿不厚, 好香口.燒雞翼 很惹味.  吉列炸蠔, 蠔味濃, 令人回味. 虎蝦  虎蝦鋪滿芝士, 蝦肉爽彈,  食完再想追加.
入門看見許願牌, 大家坐下來先寫上心願, 期望理想會實現,

鳥居的裝潢很有心思,  好喜歡日本風 !
餐廳吧內, 工作人員忙著.
餐廳佈置舒適.   有卡座,  座位闊.
有前菜、刺身壽司、手卷/軍艦卷 、一品料理、爐端燒, 天婦羅、炸物、拉麵/烏冬.  飲品:  有汽酒, 啤酒, 汽水, 茶,
另設有自助甜品區.
我們點了:  檸檬+C, 雪碧  (夠凍)
再點一個沙律開開胃, 蟹稃豐富, 沙律爽.
厚切肥美,  色澤鮮.   我特別鍾意 希靈魚  甜蝦,  好鮮  !!
燒雞翼 很惹味.  吉列炸蠔, 蠔味濃, 令人回味.
虎蝦  虎蝦鋪滿芝士, 蝦肉爽彈,  食完再想追加.
燒海老, 必食至愛, 夠大隻, 好肉.
燒菠蘿,  用了新鮮菠蘿, 味道確清甜, 追加項目之一.
忌廉焗帶子,  放題的焗帶子一般都不會太大, 今次感覺帶子肉質好鮮, 入口微帶焦香, 焗得出色.
金菇牛肉卷,  賣相食材也不錯.
牛仔骨,  有牛味, 肉質不韌.
一口牛,   肉嫩帶汁, 加洋蔥一起食, 正 !
車厘茄豚肉串.   車厘茄顏色鮮艷又稔甜, 配豚肉咬感不俗, 口感豐富.
黑椒豚肉串,  不油膩,  調味佳,  燒得香又吾肥.
蜜汁豬頸肉,  有燒味鋪的水準,  醃得入味.  肉質嫩,  邊位燒得脆脆, 既香口又惹味.
鹽燒秋刀魚:  特長尺碼,  放題少見,  燒得火喉剛好.
炒什菜:  炒得爽.  吃串燒時幫助減少熱氣.
海膽夠鮮甜, 食材有品質.
手卷, 即叫即製,  紫菜仍保持卜卜脆, 裡面沙律醬及蟹柳混合蟹子真用心製作, 入口豐富, 口感好.
清酒煮蜆.   清酒味不太濃, 剛好!   蜆肉 甜冇沙,

牛肉壽喜燒,   熱熱火鍋上檯,  牛肉片多多, 嫩滑牛味濃, 鍋內食材做得足, 有豆腐, 切絲洋蔥, 大蔥. 紹菜, 蛋,
我們叫了一人一鍋, 好像太大食了.
其實吃此鍋好超值.

自助甜品區, 不會太熱鬧 , 因為放題時限只有兩小時, 吃魚生燒物, 已 100% 飽. 我們只行前欣賞.
薄荷慕絲蛋糕, 雲石芝士蛋糕, 竹炭豆腐蛋糕, 荔枝茉莉花茶果凍........................
今次日式放題感覺好滋味, 燒物出色有水準, 刺身壽司也是我們喜歡的.  會再來.