2017-10-13 128 瀏覽
又來到神戶屋放題啦,每次都揀佢因為水準keep得好好唔會話無啦啦失準。食放題主角都係食刺身兩個女仔都係每樣叫左少少嚟試吓,最呢度最好嘅就係有埋海膽同生蠔食,海膽唔會話有腥味,雖然唔係超級鮮甜,但都有海水味,平平哋食放題食下生蠔海膽感覺已經回咗本。壽司就只係揀咗兩款,平時去壽司店都一定會嗌既芥辣八爪魚軍艦。另一個揀呢間放題嘅原因就係有得打邊爐,其實仲有部隊鍋選擇架,不過朋友唔食得辣所以只係揀咗部普通邊爐打,仲有最愛嘅辛辣麵可以食添啊。嘢飲除咗最普通嘅罐裝檸檬茶,仲有韓國罐裝飲品,菠蘿汁同埋西柚汁。唔鍾意食雀巢雪糕嘅仲可以揀超細盒嘅百福豆腐花,最最最最深刻印象嘅就係最後每人可以食一條嘅韓國雪條,今次揀咗芝士蛋糕味好特別好似食緊芝士蛋糕咁呀
2017-10-13 120 瀏覽
同幾個朋友好耐冇見又好想食下日本野又要方便大家就腳。大家就揀咗去旺角神戶屋食放題啦入到去坐卡位好舒服!侍應仲好好人即刻幫我地落order,勁快就俾咗一盤刺身我哋!師傅擺到d刺好靚!呢個時候梗係影相食先!其中三文魚同蝦嘅刺身都幾好味!三文魚油脂分布平均爆,飽滿,食落都有有魚油香味。蝦刺身就比較爽口,最緊要係有盤冰底鎮住,保持刺身嘅溫度食落就更清新爽口!侍應話今日海膽賣哂,咁就比咗生蠔我哋食,蠔肉都幾肥美味道都唔錯!跟住再嚟多個清酒煮蜆,清酒完全將蜆腥味除去!但略嫌唔太夠熱可能我擺耐左先食哈哈!仲要介紹埋呢個燒五花腩,香香辣辣幾惹味!師傅唔會燒到太過乾,啱啱好外面乾身內面juicy!食放題又點可以唔食壽司呢,我本人就比較鍾意食蛋壽司,呢間啲蛋壽司都有態度!蛋食落口唔會太淋身!而且甜度適中,蛋有咬口唔會死實實!得閑再嚟呢度食下都覺得唔錯,因為卡位夠晒舒服,咁就可以同朋友邊食邊吹水啦!

2017-10-11 93 瀏覽
旺角向來都是一個人來人往的地方,無論是遊客抑或本地人都喜歡到這裡購物和玩樂。因此,食肆亦相對地較多,由日本菜、泰國菜、韓國菜以至上海菜都有。在旺角,不少食肆都喜歡選址在樓上鋪,而這次我選擇了到兆萬中心 8 樓的神戶屋日韓放題吃晚餐。神戶屋日韓放題佔了兆萬中心 8 樓全層,不過地方看上去不太大。室內環境偏暗,可能想凝造浪漫的氣氛吧!我們在差不多七時左右入座,因為時間尚早,所以沒有很多人。這裡的店員十分親切,在坐下後立即為我們介紹食物和如何點餐。桌上有十張不同種類的點餐紙,例如唐揚炸物、刺身、日式串燒、韓式料理等等 ...... 款式有過百種供大家選擇,只要填下要點的份量就可以了~我們填了第一輪的食物後,便急不及待看一看有什麼飲品和甜品(畢竟甜點是女生最愛嘛XD)。甜點款式也算挺多的,有奶凍、泡芙、啫喱以及旁邊的雀巢雪糕及雪米糍。等了一會之後,我們點的刺身就到了。店員把刺身擺設得十分精緻,而且旁邊有煙冒出來!我們差不多所有款式都各點了一些,例如帶子、三文魚、甜蝦、鮑片等等⋯⋯ 材料十分新鮮,而且味道鮮甜、美味。個人喜歡甜蝦,可以看得出每條都好大隻、吃上去質感都十分不錯!而在三文魚方面,肥瘦
而在三文魚方面,肥瘦交夾,喜歡吃三文魚的你一定不要錯過!沾上少許魚生豉油,令鮮味昇華,總體來說十分棒~
另外,我們亦點了其他日式料理。而上圖的是北海道燒扇貝(爐端燒),扇貝被不少香濃的芝士包圍、也有火腿和粟米做配料。把扇貝連配料及芝士一起吃,感覺十分不錯。
第二種小食是芝士燒黃金沙律開邊蝦。蝦的長度挺大隻,雖然開了邊只有半隻,但因為這樣味道十分好、夠入味。推介一試!
黃金芝士燒廣蠔是神戶屋其中一個人氣小食。蠔的大小適中、亦挺肥美~ 吃上去也感覺得到蠔的鮮甜。
吃到一半的時候我們已經開始感覺到少量飽肚感。不過放題總要什麼都試一下嘛 XD 這個是日式汁燒雞肉串,雞的口感鬆軟,灑上少量芝麻及配上燒汁,是大家想像得到的味道~
這一份是清酒煮蜆,用了平時裝麵豉湯的碗裝住,份量都不少的,裝滿了整個碗子。可以見到加了少許蔥吊下味,再配上清酒,而蜆的口感淋得嚟又有點咬口,味道不錯的。
另外,神戶屋的店員一開始跟我們說除了可以選擇點餐紙的食物外,還可以選擇一個日式火鍋或韓式部隊鍋。喜愛日本菜的我們不約而同地選擇了日式火鍋,湯底則是壽喜燒。店員為我們送上來的時候牛肉是未煮熟的,所以要自己煲一下。
打開蓋子後,一陣陣壽喜燒的香味慢慢湧出,不斷撲向我們的鼻子。火鍋有牛肉、冬菇、豆腐、蕃茄等等做配料。而在味道方面,食物中滲入淡淡的壽喜燒味道,無論是肉類抑或是蔬菜都十分新鮮,吃上去不錯。
另外,我們還吃了日式一口蕃薯,細細粒、食上去甜甜的,而且層皮夠薄。
埋單結算一共是$438,以這個價錢來說有多種食物款式的確是挺好的!加上因為放題的關係,所以可以吃得很飽~ 如果大家想不到吃什麼的時侯神戶屋的確是一個不錯的選擇。
2017-10-04
2017-10-09 88 瀏覽
放假同朋友去食放題,來到旺角兆萬見到樓下派緊日韓式放題既單張,好特別所以決定去試下。  入到去已經好快有位,這間店的有趣之處在於店員非常風趣友善,好快幫你落單,幾有禮貌,已經值得下次再幫襯。  除左刺身之外我地最鍾意食炸物,叫左炸春卷,一份幾舊岩曬我地四個人食,香口鬆脆,而且唔油膩。還有炸蠔配上沙律醬一流,蠔鮮甜而且沒有沙,新鮮炸的非常可口亦不會太乾。  我最鍾意食雞軟骨,佢不似第到一碗放出來又凍又石好食石頭般,熱辣辣既而外皮是脆的,令我即刻再點多兩串。  我地都離唔開食雞,叫左芝麻烤雞翼,一上頭已經聞到香味,大大隻食落去啖啖肉,外皮甜甜地幾好味加上芝麻更加香口呢!  這裡仲有好多款不同既飲品提供,岩曬每個人既口味,最後我地仲叫左部隊火鍋,入邊有芝士,香腸,午餐肉,年糕等等。。。再加上辛辣面令我地食唔停口。這裡非常好,食曬還可以叫配料,放題加打邊爐值得一讚!  最後食埋條雪條,大家都好滿足,下次一定會再來~
  除左刺身之外我地最鍾意食炸物,叫左炸春卷,
蠔鮮甜而且沒有沙,新鮮炸的非常可口亦不會太乾。
  我最鍾意食雞軟骨

這裡仲有好多款不同既飲品提供,岩曬每個人既口味,

最後食埋條雪條,大家都好滿足,下次一定會再來~
2017-10-08 74 瀏覽
有一個朋友好耐無見, 點知原來大家都同一個月生日,本身在旺角工作, 咁就約咗佢一齊同對方做生日.我之前與同事都時常到兆萬覓食, 貪那處多食店揀,但後來大家都喜歡食日本嘢, 所以就係咁決定BOOK神戶屋日韓放題!9月26日放左工, 大家約定時間上去, 嘩! 唔知點解次次上到去,都好多人!坐定左後, 食員都好詳細話俾我地聽--飲品甜品任飲任食; 每人可以送一份海胆或生蠔;日本 和 韓國的食物任選, ( 但只包2個鐘內 ),我地揀左好多款刺身,有三文魚, 希靈魚, 松葉蟹蟹鉗, 有頭甜蝦, 北寄貝,帶子等刺身......每一款都非常新鮮有鮮味熟食有火炙岩鹽三文魚腩壽司, 紫蕃薯和韓國南瓜天婦羅,韓國炸鮮奶, 韓國五花腩串, 韓式雞軟骨....全部鹹香十足,炸鮮奶就比較特別。食得好飽但係不太肥膩。最後食到差唔多, 就食甜品, 有菠蘿啫喱, 牛乳布丁,雪糕糯米糍, ....估唔到選擇有咁多,韓國嘅甜品亦都有好多,一定要留肚食!最後收錢,連加一少費, $482大家AA, 有咁多嘢揀, 任食任飲, 都只係兩百幾,又唔算貴喎!

有一個朋友好耐無見, 點知原來大家都同一個月生日,
本身在旺角工作, 咁就約咗佢一齊同對方做生日.

我之前與同事都時常到兆萬覓食, 貪那處多食店揀,
但後來大家都喜歡食日本嘢, 所以就係咁決定BOOK
神戶屋日韓放題!

9月26日放左工, 大家約定時間上去, 嘩!
唔知點解次次上到去,都好多人!

坐定左後, 食員都好詳細話俾我地聽--
飲品甜品任飲任食; 每人可以送一份海胆或生蠔;
日本 和 韓國的食物任選, ( 但只包2個鐘內 ),

我地揀左好多款刺身,
有三文魚, 希靈魚, 松葉蟹蟹鉗, 有頭甜蝦, 北寄貝,
帶子等刺身......每一款都非常新鮮有鮮味

熟食有火炙岩鹽三文魚腩壽司, 紫蕃薯和韓國南瓜天婦羅,

最後食到差唔多, 就食甜品, 有菠蘿啫喱, 牛乳布丁,

最後收錢,連加一少費, $482
大家AA, 有咁多嘢揀, 任食任飲, 都只係兩百幾,
又唔算貴喎!
2017-10-08 5040 瀏覽
幾日前與友人傾開好耐冇食吓放題,佢話有好介紹,於是就訂左枱食今晚呢一間一黎當然梗係刺身拼盤,款式都好多,蝦都有三款,特別讚呢度有泰式生蝦刺身,但自己唔太好食生野,只係食左螺頭,北寄貝同玉子,螺頭入口好彈牙,北寄貝一啲都唔韌,玉子就少少甜前菜點左胡麻番茄沙律同柚子大蝦沙律,兩款做得不錯,蔬菜爽脆新鮮,啲醬落得剛剛好飲品選擇種類好多,有我自己喜愛嘅韓啤可以任飲 壽司可以選擇款式都不少,自己點左好多熟食芝士燒黃金沙律開邊蝦同北海道燒扇貝,黎到枱仲好熱,芝士味道唔太過燶,可以再點鐵板一口和牛粒,牛味重,唔太鹹一份已經足夠兩人食鐵板紐西蘭羊架,食羊最緊要唔太羶,味道一流鹽燒青魚,魚質滑,味道可以鹹啲 菜類點了鐵板馬拉盞炒通菜和和風牛焗雜菇,通菜夠惹味,食落唔辣!雜菇牛油咪好香日本芝麻雞翼,超讚!皮脆肉滑,味道一流唔太膩 ,可以番點幾次呀鹽燒活海蝦,燒得好香,味道唔太鹹 汁燒雞肉串和韓式五花腩串,調味剛剛好,肉質燒得唔韌,容易咬口最後黎埋個期間限定嘅日本和牛壽喜燒,用料份量好足,仲有好多配料可以點,食完煱內嘅材料已經好滿足 總括: 餐廳佔地唔大,座位尚算寛敞,唔太迫,有客人到時全場一致歡

飲品選擇種類好多,有我自己喜愛嘅韓啤可以任飲

壽司可以選擇款式都不少,自己點左好多熟食
鐵板一口和牛粒,牛味重,唔太鹹一份已經足夠兩人食
鐵板紐西蘭羊架,食羊最緊要唔太羶,味道一流
鹽燒青魚,魚質滑,味道可以鹹啲

鹽燒活海蝦,燒得好香,味道唔太鹹

總括: 餐廳佔地唔大,座位尚算寛敞,唔太迫,有客人到時全場一致歡迎,員工個個積極主動有禮,好有氣氛,全晚冇漏單情況,不時問客人意見,抵讚!!!食物種類頗多而有特色,想食高級啲仲有升級套餐,個人覺得比其他大型放題店做得細心
2017-10-08 148 瀏覽
永遠在開學的時候總要找餐廳跟朋友聚一聚,如果唔係叫咩開sem飯,而熱門放題地方當然係旺角,急不及待同朋友reu既我就選擇左呢間放題餐廳。其實呢間餐廳都係聽朋友介紹,因為勝在多選擇之餘仲要味道好高質,例如一坐低尾牙任何嘢食之際已經有前菜,就係就係日本三味,已經令我好驚訝係一坐低侍應特別俾咗張點魚生嘅紙我哋,因為佢想推介埋生蠔同海膽俾我哋嘗試,為咗加快我哋嘅速度,侍應幫我地魚生上每樣揀啲不得了,每種魚生都好新鮮,尤其係推薦嘅生蠔同海膽,可以睇到海膽鮮黃嘅顏色,食落去好鮮滑,同事海膽亦都食得出新鮮嘅責任,配埋海鮮醬一流接住落嚟我哋仲有壽喜燒食, 冇諗過一間放題餐廳都可以有火鍋食而且味道都冇得輸,可以見到鍋上牛肉嘅脂肪比例好平均,屬於高質牛肉而且未到喊到足夠,唔似吉野家咁淡茂茂,仲有專人幫你加湯加上仲有好多火鍋底料,例如我最鍾意既炸魚皮都有,翻叫左無限次至於甜品類就有心太軟,可能因為要焗細細粒你客人食,所以用蛋糕仔紙出嚟嘅賣相未必好好,但係味道一流,有開第一啖可以見到朱古力醬不停流出來,可見廚房廚師水準唔錯另外仲有以上甜品,竟然係百福豆腐花,超級耐冇食過,而且放喺雪櫃無限任拎堂食,加埋另一個就

前菜

壽喜燒

接住落嚟我哋仲有壽喜燒食, 冇諗過一間放題餐廳都可以有火鍋

而且未到喊到足夠,唔似吉野家咁淡茂茂,仲有專人幫你加湯

炸魚皮

心太軟

豆腐花雪米糍

另外仲有以上甜品,竟然係百福豆腐花,超級耐冇食過,而且放喺雪櫃無限任拎堂食,加埋另一個就係雲呢拿雪糕雪米糍,超級驚喜!
總的來說,你間放題餐廳食物種類好多,齋點餐嘅放題紙都差唔多10張, 誠意可嘉,值得推薦
2017-09-05
5 分鐘 (堂食)
前菜
2017-10-08 141 瀏覽
呢一間日式放題係放題中的確係不錯既選擇,係呢個價位,算係食過既放題中排頭幾既位置。另外佢位於旺角,好近地鐵站,岩晒一班fd約埋一齊去放題食餐勁。日式放題中,佢地選擇係幾多既架,而且每碟份量亦唔算好多,岩晒喜歡試好多不同口味既朋友,食完一碟再一碟。一開頭侍應就已經好好服務態度,問我地想試咩刺身,而且仲有蠔同海膽食。雖然蠔同海膽唔係任食,但食住新鮮既刺身放題同時仲有蠔同海膽食,簡直係錦上添花啦!揚物種類選擇多,而且幾好食,有我最鐘意既炸蠔!呢間放題好擔心有D大食朋友食唔飽,所以仲設有火鍋比你地Shabu-shabu,而且仲有辛辣面食,夠晒多元化!唔單止野食,飲品種類都唔小架,呢隻蜜瓜味荳奶真係好耐無見過喇。最後緊係唔小得甜品啦,最令我難忘既係呢粒心太軟,細細粒比你食幾粒都得,直頭令到我個心即刻融化,哈哈!呢間放題唔單止食到你好飽,而且夠新鮮好食,的確係一試難忘,有機會會再去同fd食番餐。
呢一間日式放題放題中的確係不錯既選擇,係呢個價位,算係食過既放題中排頭幾既位置。另外佢位於旺角,好近地鐵站,岩晒一班fd約埋一齊去放題食餐勁。日式放題中,佢地選擇係幾多既架,而且每碟份量亦唔算好多,岩晒喜歡試好多不同口味既朋友,食完一碟再一碟。
魚生

揚物種類選擇多,而且幾好食,有我最鐘意既炸蠔!
榴槤丸

辛辣麵
雞軟骨

朱古力心太軟

2017-09-14
5 分鐘 (堂食)
榴槤丸
辛辣麵
雞軟骨
朱古力心太軟
2017-10-06 79 瀏覽
今日約左朋友去旺角,同其他年青人一樣唔係打邊爐就放題嫁啦,即刻搵下有咩好食,見到神戶屋有成三百幾個好評,所以揀左呢度!book左18:00,黎到已經全滿一半,食食下仲出面排隊!今日好熱,上到去坐底即刻去飲品櫃拎左幾罐韓國既野飲。之後仲黎左小菜出黎,好細心第一ROUND刺身首先上!全部刺身都切得好靚好平均,而且好新鮮!帶子都好大粒,唔係薄依依果D。入座就送上火鍋,試食當然是揀選壽喜燒肥牛鍋,配料很多,送既都咁十分足料,認真抵食!肥牛肉與雪花參半,鍋內有金菇,菜,豆腐,全部都好入味,湯底夠味當然功勞最大!壽司當然係必叫,先點左啲火灸壽司,三文魚切得肥美,緊緊咁包住件壽司,連埋面頭的沙律醬,一咬開既時候,三文魚同沙律醬交溶既味道好好味!火灸壽司比起普通壽司好味,火灸三文魚融既程度剛好,又唔會即融,保留左少少咬口,入口已經咬到三文魚味再而融化,味道岩岩好。傳統炸物我地無食,反而叫左炸鮮奶,鮮奶漿狀,食完不會覺得滯。仲食左個小炒,雖然唔算熱門,唔算夠鑊氣,但不過不失。最後我地有BOOK位,所以揀左韓國雪條作結,所以黎記得要訂位。

之後仲黎左小菜出黎,好細心

仲食左個小炒,雖然唔算熱門,唔算夠鑊氣,但不過不失。

2017-09-27
  • 韓國雪條
  • 壽喜燒肥牛鍋
  • 刺身
2017-10-03 141 瀏覽
首先講下氣氛:作為一間日韓放題,先望下幅牆,貼嘅係上面寫住韓文字嘅韓國飲料海報,重點係,店內亦冇海報上嘅飲品,咁,到底係貼嚟做咩?然後聽下店內播得好大聲嘅音樂,咦?竟然係台灣嘅流行歌。最令人不解嘅係,大部分日式料理店喺客人入座時都會講一句「irasaimase-」即係日本嘅歡迎光臨,呢間亦不例外,但店員竟隨便咁講成一句「一三寫」,聽咗幾次都係,既然你咁求其,不如唔好叫?吓 日…日韓放題? 好囉,有韓咁日呢第二講下服務:本人啱啱行街新買咗個喼,之後直接入咗嚟食,原本店員幫忙放嚟收銀處旁,但我發現那個位置是常用通道,似乎不太方便,咁我見旁邊位置唔係走道,就拜託收銀處店員將喼放喺我旁邊。點知佢竟然咁粗魯,整花咗我個喼…仲要幾明顯下,老實講我真係嬲到想煎咗佢:)之後仲有嘅就係店員喺我地枱上倒瀉水冇抹就咁走咗去…我自己本人都係做服務業,我明白有時係好忙,但無論幾忙都唔應該咁做囉第三係最重要嘅食物:首先無味,感覺係冇落調味料尤其係酒煮蜆,然後再講下啲刺身,唔係幾新鮮囉,啲帶子䗌嘅!啲天婦羅係未食過咁難食我食咗咁多年,重要啲炸嘢係啖啖都係油。啲嘢食,坐咗咁耐,當我準備走個一刻佢先同我送上兩碟!作為一
首先講下氣氛:
吓 日…日韓放題? 好囉,有韓咁日呢

第二講下服務:

第三係最重要嘅食物:
作為一間食店,最重要都係食物差到咁嘅地步真係第一次見!希望大家唔好去食,會後悔!信我
2017-10-03
2017-10-03 102 瀏覽
適逢九月,又到開學時分,一大班學生哥開sem飯reu時節。食咩好?一大班人梗係去食韓燒🤘🏿黎到旺角兆萬中心,一如既往一大班大係樓下宣傳,朋友又無咩意見,咁就求其揀左神戶屋食啦😝 環境方面,經理話咁岩有人cancel左😝俾左個有境靚位我地坐,雖然餐廳位於旺角,但食飯有大玻璃窗,望出去萬頭攢動,食起野上黎別有一番風味🤤服務方面,經理超級熱情,入黎食每台會送一盆刺身,經理問我地有冇鍾意吃咩刺身,私人幫我地執左一盆超大刺身🤤 有鮑片,三文魚,吞拿魚,虎蝦,甜蝦,蟹鉗....... 唔講味道先,睇到都流晒口水🤤食物方面,食物款式夠多,有壽司,天婦羅,串燒,冷麵,拉麵,火鍋,再加上送既刺身🤤保證大家可以食得飽飽咁走甜品方面,款式又係超多😍有自家制既奶涷,心太軟,炸雪糕,鍾意食特別野既人唔可以錯過😝想簡簡單單食啲常見野又有百福豆花同雀巢雪糕,無得輸呀! 飲唔方面,飲品款式超多,重點係有我最愛既道地烏龍茶🤤食得放題就預左唔健康嫁啦,但至少飲個健康野安慰下自己,望住自己健康成長既肚腩仔,飲幾多烏龍茶都唔會內疚呀🙈

This is my second visit to this restaurant! Last time I was with a group of 12 and we had pretty nice food and therefore I decided to bring my other two friends to have a try too! This time we came at at a weekday night, and we did not have to wait for a long time. In the first round, we ordered Sashimi which is a must-order item in Japanese buffet. This and there are many choices for sashimi. I would recommend salmon, amaebi, argentine shrimp, kurumaebi and botan ebi. They are really really fr

In the first round, we ordered Sashimi which is a must-order item in Japanese buffet. This and there are many choices for sashimi. I would recommend salmon, amaebi, argentine shrimp, kurumaebi and botan ebi. They are really really fresh and good looking.

We also ordered Caesar salmon salad, fried oyster and shrimp tempura.

Since one of my friends only eat cooked food, so this time we ordered various cooked dishes, which were of good quality as well. The vegetable is a bit spicy. Watch out!

We also ordered some sushi. And a special one would be Queen crab stick sushi.

Grilled scallop is one of my favourites. I really like the sauce. It is a perfect match with the scallop.

Lastly, I would recommend the sesame chicken wings! It's juicy and golden fried. My friends also like it. Strongly recommend!

The drinks and desserts are self serving. There are a number of choices for the drinks and the nestle ice creams. I ate 3 cups of ice cream and felt very satisfied.

It is surprising that, at that night, there were a few tables of customers celebrating birthday with their friends and the staff very happily assisted them by bringing out the cakes and lighting the candles for them. Other customers sang birthday songs together. It was a sweet moment. Hahaha!
2017-10-02 293 瀏覽
和朋友相聚最苦惱就是選擇用餐地點,朋友又想食放題,又想食泰菜,又想打邊爐,在宏宏餐廳中,我們竟然像在kinder出奇蛋中抽到寶物一樣,可以滿足朋友的三個願望,地點還要十分就腳,就在旺角兆萬中心,放工便立刻去開餐。到達餐廳,仍未夠6:30,但已經差不多坐滿人。餐廳放著小植物佈置,令用餐環境更舒適。我們第一時間看看點菜紙,由A至I的點菜紙,選擇很多。店員很有禮貌介紹點餐注意事項,原來第一輪點餐,餐廳可讓每人選一份限定選項,包括:海膽刺身,生蠔或韓國雪條,我們選了生蠔及海膽刺身。這放題特別之處是可以有火鍋選擇,而且選擇不少,不止日式的定食鍋物,當中不少選項也是港式邊爐的菜式,相當多元化。我們點了和牛壽喜燒,還要正正的放在要食火鍋的朋友面前。很快地肥牛火鍋立即送到,不吃生食的朋友二話不說立即用餐。在等候食物期間,我們到自助飲品區看看,原來有著很多飲品選擇,這真是值得一讚,很多放題只有汽水選擇,對於不飲清酒和汽水的人來說其實等於沒有選擇,但這餐廳的飲品選擇很多,差不多有20種,而且部份飲品還是相對貴價的飲品,例如:利賓立,菠蘿汁,芒果汁,蘆薈汁,烏龍茶等,在飲品櫃的另一端還有自助甜品櫃和雪糕櫃呢
和朋友相聚最苦惱就是選擇用餐地點,
朋友又想食放題
又想食泰菜,又想打邊爐,
在宏宏餐廳中,
我們竟然像在kinder出奇蛋中抽到寶物一樣,
可以滿足朋友的三個願望,
地點還要十分就腳,
就在旺角兆萬中心,
放工便立刻去開餐。

到達餐廳,
仍未夠6:30,
但已經差不多坐滿人。

餐廳放著小植物佈置,
令用餐環境更舒適。

我們第一時間看看點菜紙,
由A至I的點菜紙,
選擇很多。

店員很有禮貌介紹點餐注意事項,
原來第一輪點餐,
餐廳可讓每人選一份限定選項,
包括:海膽刺身,生蠔或韓國雪條,
我們選了生蠔及海膽刺身
限定選擇

放題特別之處是可以有火鍋選擇,
而且選擇不少,
不止日式的定食鍋物,
當中不少選項也是港式邊爐的菜式,
相當多元化。
我們點了和牛壽喜燒,
還要正正的放在要食火鍋的朋友面前。

很快地肥牛火鍋立即送到,
不吃生食的朋友二話不說立即用餐。

在等候食物期間,
我們到自助飲品區看看,
原來有著很多飲品選擇,
這真是值得一讚,
很多放題只有汽水選擇,
對於不飲清酒和汽水的人來說其實等於沒有選擇,
但這餐廳的飲品選擇很多,
差不多有20種,
而且部份飲品還是相對貴價的飲品,
例如:利賓立,菠蘿汁,芒果汁,蘆薈汁,烏龍茶等,
在飲品櫃的另一端還有自助甜品櫃和雪糕櫃呢。

回到座位不久,
精美的刺身拼盆便已經上枱,
刺身排得美美的,
真的很精緻,最驚喜的是連泰式生蝦也有供應。

最喜愛吃三文魚刺身
師傳還要將三文魚厚切,
咬下去魚油的甘香真的很令人滿足。
刺身拼盆

角螺也很有咬口和香甜,
不吃刺身的朋友也吃了很多,
讚。
角螺刺身

一般放題都少有蟹鉗刺身
值得一試。
松葉蟹鉗刺身

不久,
限量供應的海膽刺身和生蠔也送到枱上,
大約$200的放題
竟然有海膽和生蠔等貴價的刺身選擇,
雖然是限量,
但也能過過口癮,
海膽甘甜,
生蠔肥美,
和朋友分享更加滿足。
海膽刺身 / 生蠔

隨後花之戀也送到,
放題一定要食花之戀,
三文魚配合沙律醬和魚子與單純的刺身口味完全不同,
別有一翻味道。
花之戀
熟食也送到枱上,
選單最好的安排是將菜式量化,
很多時放題未能吃完是因為選單都以份計算,
但這餐廳是以隻,件等來讓食客將食物落單,
便能令食客落單時更安心,
也更有效預算食物份量,
又不會浪費食物。

我們點了芝麻雞翼,
送上枱的時候還是熱騰騰,
很香口。
芝麻雞翼

清酒煮蜆酒味不太濃,
但能帶出蜆的鮮味,
就如我不太會飲酒也覺得好味。
清酒煮蜆

有趣的是原來港式炒蜆也有得選擇,
喜歡食蜆的我又怎會錯過。
炒蜆

還要有豉椒魷魚鬚,
魷魚很新鮮,
朋友中有一個魷魚怪,
這道菜更是他的精選,
單是一個人已吃了兩碟。
豉椒魷魚鬚

鹽燒活海蝦又另有一翻風味,
剛才不停吃了很多刺身或甜蝦等,
但鮮蝦經火燒後的香味,
上枱一刻已經很吸引,
燒後的鮮甜味與刺身的味道亦是不同,
和朋友傾傾談談,
又吃了兩隻。
鹽燒活海蝦

雖然我不吃羊架,
但朋友說羊架不俗,
香而不穌,
他一個人也吃了兩件。
鐵皮紐西蘭羊架

放題很多時候缺點是沒有足夠蔬菜選擇,
但這裡的放題比一般店舖有較多蔬菜類,
我們選了鐵板馬拉盞炒通菜,
一般放題只會有焗雜菜和粟米等,
很少放題會有綠色蔬菜選擇,
可見餐廳很了解港人需要。
鐵皮馬拉盞炒通菜

我們還點了鐵板炒銀芽,
爽脆的銀芽令我們清清胃口,
也令我們的續航能力增強。
鐵皮炒銀芽

而我們最喜歡的炸物是炸芋丸,
香口甜軟的芋丸不油,
輕甜的味道又不會令人覺得罪疚,
讚!
炸芋丸

最後我們平均以$240左右埋單,
但食物選擇很多元化,
無論刺身,熟食,飲品和甜品都很多選擇,
店員服務質素也很好,
值得推介。
鐵皮馬拉盞炒通菜
鐵皮炒銀芽
炸芋丸
2017-10-01 75 瀏覽
一直都知兆萬中心有好多日式放題,但係就從來都未試過。前幾日,有個朋友就話有間放題想試吓,唔係傳統果種日式放題,仲crossover左韓國野食物,當我聽到韓國都有放題嘅時候,都覺得幾特別,所以就膽粗粗去試吓呢間神戶屋日式放題。一上到去,其實個場都唔算好大,大部份都係長方型嘅枱,有小部份係卡位,而我地一行三人好幸運地坐到係卡位。呢到係自己行出去攞野飲,我都幾鍾意呢個做法,我畢竟係一個環保小先鋒,寫紙落單攞嘢飲真係好晒紙除咗一般係其他放題餐廳都食到嘅刺身、天婦羅、燒物之外,呢度仲可以點韓國食品,的確好特別,平時出去食呢韓國菜都講緊$200-300,但呢到就可以試哂咁多種。十級推介🔥🔥🔥🔥🔥🔥刺身] 呢個刺身真係我食過咁多次放題最好食嘅蝦刺身,大隻就不在下話,真係好新鮮好膠,口感好好,我真係好鍾意膠狀果種感覺,可以食到好多隻。刺身] 又係好推介,雖然品係真係刺身,但本身已經好鍾意食蟹柳,呢到既蟹柳唔係好假果種,真係啖啖肉,好好味。仲有三文魚、帶子、鮑魚都好好食,但冇影哂所有相,估唔到價錢唔貴,但刺身可以咁高質。火灸三文魚壽司,入口即融,做到我想要既效果燒扇貝好食,但細粒左少少雞翼好好食呀連炒個

十級推介🔥🔥🔥🔥🔥🔥
[激巨赤蝦刺身] 呢個刺身真係我食過咁多次放題最好食嘅蝦刺身,大隻就不在下話,真係好新鮮好膠,口感好好,我真係好鍾意膠狀果種感覺,可以食到好多隻。

[松葉蟹刺身] 又係好推介,雖然品係真係刺身,但本身已經好鍾意食蟹柳,呢到既蟹柳唔係好假果種,真係啖啖肉,好好味。

火灸三文魚壽司,入口即融,做到我想要既效果

燒扇貝好食,但細粒左少少

雞翼好好食呀

連炒個菜都好入味,好好食

第一次放題食部隊鍋😂不過我唔係食左好多,但朋友都幾鍾意食,湯偏甜,但都辣,岩哂食唔到太辣既朋友,仲比埋韓國拉麵再煮,韓國拉麵好好食呀!

其實啲嘢食都好快就黎到,同埋黎得好齊,唔會漏單,不過唔知嗰日係咪冇蒸蛋,叫咗兩次都冇黎到,有少少失望。

呢個價錢但係可以食埋日韓野食,其實都幾抵,性價比算高,重點係,佢刺身真係好好食🤤不過始終個場細,甜品要擺到出去門口咁滯

2017-09-29 79 瀏覽
我地8個人,就係位置🈶d逼咯,唔舒服,款式种类很多!我覺得鐵板芽菜,馬拉盞炒通菜,鐵板豬頸肉味道唔錯,因為有老人家驚唔食刺身,神戶🈶火鍋,先簡神戶,個人覺得性價比還算ok

• 刺身