2021-08-14 49 瀏覽
今日誤打誤撞俾我同朋友搵到間出奇地好味的日本拉麵,食過之後都忍唔住上網再search下佢有冇分店,有機會再encore!神山豚角沾汁麵🍜沾汁面嘅特色係湯與麵條是分開上的,把麵條放落沾汁湯中,便能品嚐到湯底清澈鮮甜,而且麵條煙韌有嚼勁,仲有係自家特製的坑紋麵。主角「豚角」大大舊,有點兒像東坡肉,一層肥一層瘦,肥而不膩,非常推介!另外,糖心蛋都好出色,輕輕一咬,內裏的蛋汁已經流晒出嚟😍神山炸雞🐔炸雞的外皮脆口嫩,雞肉Juicy,加上少許日式芥末醬又是另外一番風味。神山湯餃子🥟湯底好正!好清甜!餃子是先煎過的,然後放到湯中,餃子食落好香口,我朋友喜歡得差不多想把湯也喝進下去❤️同場加映,火山極盛豚肉沾汁麵,超級大碗,見到已經令人垂涎三尺🤤!相片係我趁隔離枱唔覺意嘅時候刻意偷拍下來,下次我一定要試!🤣

神山豚角沾汁麵🍜

神山炸雞🐔

神山湯餃子🥟

• 神山炸雞
  • 神山湯餃子
  • 火山極盛豚肉沾汁麵
日本野之中,我最鍾意食拉麵。之前經過apm間【神山麵屋】就已經好想試,但經常排長龍,所以就放棄左。最近TST新開左分店,當然就去試下啦!TST分店除左經典拉麵沾麵之外,仲有2人分重量級「火山極盛豚肉沾汁麵 」,每日限量10份!神山豚肉沾汁麵:超級濃厚豬骨湯,濃而不膩,仲有少少甘口。而沾麵既麵條為左更好挂湯,使用香港首創自家特製坑紋麵、煙韌彈牙。豚肉微微煎過,同用特製汁先炆過,好軟霖,而且好香好入味!有一隻流心蛋,非常流心。黑神山豚角拉麵:如果覺得沾麵味道較濃,本身比較鍾意食得清淡少少,我會建議呢款拉麵。黑蒜加豬骨湯,有獨特既香味。面係普通拉麵,并非坑紋麵,但都好挂湯。而拉麵既肉係搭配豚角,肉質會更軟。神山炸鷄:炸皮非常薄,好juicy又好嫩既炸鷄。而且新鮮出爐!神山湯餃子:非常特別係將煎餃子放係湯入面。而湯係比較清淡既豬骨湯,再加韭黃,個湯地又少少港式雲吞湯feel,好清甜!白桃焙茶:使用濃縮白桃汁用焙茶稀釋,會比較甜,焙茶唔太出蘋果焙茶:使用濃縮蘋果汁用焙茶稀釋,相比白桃會比較清新,焙茶味亦比較出

白桃焙茶:使用濃縮白桃汁用焙茶稀釋,會比較甜,焙茶唔太出

2021-08-14 29 瀏覽
最近懂得享受人生,忙裏偷閑!約下朋友食飯!已經好幾年冇一齊食晚餐😭而且大家都好鍾意食日本菜!咁啱見到神山麵屋新開,而且座無虛席所以決定一試😍神山麵屋聽個名似係主要食拉麵,沾麵,有好多不同嘅選擇!而且仲有好多特色丼飯😍可以俾你選擇!小食方面餃子係必須嘅😂但係佢有個豬骨湯底餃子!日式湯餃子真係第一次食,非常回味!餃子係事先煎過而且湯底係好香濃嘅豬骨湯😆回味無窮👍我哋仲嗌左個炸雞熱辣辣,粉漿比較薄,而且好脆口!伴碟嘅沙律菜非常新鮮☺️而且個沙律醬酸酸地好開胃👍平時食拉麵嘅叉燒都係食唔到有啲特別醬汁但係呢一間嘅叉燒好明顯係有醬汁醃製過同燒過!好香!而且好入味真係食完都好想下次再返去食🤣🤣而且呢度個沾麵係自家創嘅!係扁面中間有坑紋,食落好有口感!呢間日本店非常有意外驚喜而且價錢又合理!
2021-08-13 91 瀏覽
尖沙咀呢間神山拉麵應該開張無耐鋪頭外觀用黑色做主調 夠晒型格日式裝潢 放咗唔同嘅日本酒做裝飾好有格調火山極盛豚肉沾汁麵呢款係新店期間限定 佢嘅豚肉比普通拉麵多咗足足10倍 望落勁吸引神山豚角沾汁麵 豚角面面烙上咗炭爐嘅坑紋 外層烤得好香脆肥瘦適中 咬落去油脂同肉汁爆出嚟 仲有油香味除咗豚角仲有一隻溏心蛋同竹筍湯底濃稠 魚介同豚骨雙湯頭嘅沾汁啱啱好唔會太濃味麵底係特製嘅坑紋麵 麵條較粗掛湯一流溏心蛋滷得好入味 生熟程度啱啱好神山炸雞 (芥末醬) $42炸雞有6件 上枱熱辣辣外面嘅炸粉唔會太厚 薄薄地咬落去好香脆雞肉都好嫩口 配埋芥末醬一流仲有埋沙律醬解膩神山湯餃子 $384隻餃子浸喺湯入面 呢個湯冇沾麵個湯咁濃稠 食完仲可以飲埋餃子個皮好薄 湯餃咬落去爆晒汁白桃焙茶白桃味甜甜地好香 茶味淡淡地冷泡烏龍茶烏龍茶味香濃 飲落好甘甜 冇苦澀味
尖沙咀呢間神山拉麵應該開張無耐

白桃味甜甜地好香 茶味淡淡地

冷泡烏龍茶
烏龍茶味香濃 飲落好甘甜 冇苦澀味

2021-08-13 71 瀏覽
尖沙咀新開左呢間東京超人氣既沾汁麵店,一定試一試。神山豚角沾汁麵大大舊即燒調味豚角沾汁麵,非常惹味。呢d即燒豚角肉最怕唔夠熱,呢間絕對保持到佢同名氣一樣應有既水準。另外非常特別係坑紋沾汁麵,全部都係用返日本的材料同配料,所以係我地食客既角度,食落都係最佳既狀態,唔會太硬。同埋此店主打沾麵,佢既沾汁完全冇令我失望,熱辣辣,湯底食得出用大量豚骨魚介等配合其他神秘材料配合調制,非常好味。神山炸雞非常香脆多汁,唔會炸到乾哂,一定要讚。神山湯餃子佢既湯底同沾麵相似,不過冇咁濃,岩哂直接飲,亦都好吸引。
尖沙咀新開左呢間東京超人氣既沾汁麵店,一定試一試。

神山豚角沾汁麵

神山炸雞
非常香脆多汁,唔會炸到乾哂,一定要讚。

神山湯餃子
佢既湯底同沾麵相似,不過冇咁濃,岩哂直接飲,亦都好吸引。

2021-08-12 68 瀏覽
—神山麺屋喺尖沙咀開咗分店新店每日推出限量10碗重量級2人份 ”火山極盛豚肉沾汁麵”堆砌成富士山形狀 見到都流晒口水神山豚角沾汁麵 ($88)豚角燒表面炙燒過 帶點焦香滿口誘人厚切五花肉 豐腴而不膩特製嘅坑紋麵輕易能掛上熱騰騰沾汁白神山豚角拉麵($85)濃郁帶黏口嘅湯頭 味道醇厚食拉麵當然唔少得溏心蛋蛋黃緩緩流出 食多隻都冇問題神山炸雞($42)整塊炸至黃澄澄 賣相十分討好酥脆粉漿包裹住嫰滑雞肉 肉汁不斷流出湯餃子($38)餃子底部保持微脆 內外都滲透住湯汁湯頭亦有韭黃 菠菜作配料—————————————————————神山麺屋尖沙咀北京道 12 號及漢口道 17 號新聲大廈地下 A&K 及 B 號鋪

神山麺屋喺尖沙咀開咗分店
新店每日推出限量10碗
重量級2人份 ”火山極盛豚肉沾汁麵”
堆砌成富士山形狀 見到都流晒口水
神山豚角沾汁麵 ($88)
豚角燒表面炙燒過 帶點焦香
滿口誘人厚切五花肉 豐腴而不膩
特製嘅坑紋麵輕易能掛上熱騰騰沾汁
白神山豚角拉麵($85)
濃郁帶黏口嘅湯頭 味道醇厚
食拉麵當然唔少得溏心蛋
蛋黃緩緩流出 食多隻都冇問題
神山炸雞($42)
整塊炸至黃澄澄 賣相十分討好
酥脆粉漿包裹住嫰滑雞肉 肉汁不斷流出
湯餃子($38)
餃子底部保持微脆 內外都滲透住湯汁
湯頭亦有韭黃 菠菜作配料
—————————————————————
神山麺屋
黎到尖沙咀,見到有間型格日式鋪頭新開~原來係神山麺屋開新分店。黑色牆壁配上圓形小窗,裝修都幾特別,入到去裝潢又有另外一種感覺喎~我地叫左一碗神山豚角沾汁麵, 麵底係坑紋麵,比較平時食既拉麵粗一啲仲多左一條線係中間,店員話原來坑紋麵會令麵沾汁更多~ 沾汁係豬骨醬油味有埋肉粒係碗,沾汁內加上魚介,味道都香同濃郁。我小朋友好欣賞咁食左好多沾汁麵,仲不停沾汁。 厚豚肉經過燒烤至微焦,外有脆,內有軟滑既豚肉,口感幾好。配料仲有一隻溏心蛋。因為order一個沾汁麵兩份share,所以叫多啲小食,小朋友鍾意食神山炸雞 ,配芥末醬但係都唔算辣,炸雞仲有肉汁。我就鐘意神山湯餃子 ,餃子先煎後放湯,韭黃、菠菜配豚肉餃子,為左食到外脆內軟既口感,所以一定要趁熱即時食左先😆

另一半約了今晚在尖沙咀晚膳,試試朋友推介的食店,因工作而遲了十五分鐘,大人排隊等候入坐,還Whatsapp 我餐牌,讓我乘車時選看,先填飽我空虛的肚皮,哈哈!新開不久的日本麵店,主打沾麵。店面以和風設計,煮麵區前有長枱供客人坐,可邊吃邊欣賞廚師們工藝。但今晚我們坐普通位,只可細味欣賞自己碗麵!😅看到新開張推廣的限量[火山極盛豚肉沾汁麵]一大碗二人份量,高山外型蠻吸引,可惜今晚已經售罄。我選了店內另一主打(神山豚肉沾汁麵)湯與拉麵分碗上,侍應妹妹介紹麵條是自家獨創,有坑紋的,掛汁會更理想;先品嚐一口不沾湯汁的麵條,有著清淡的蛋香味,經冷水泡過,麵身更加有嘴勁又Q 彈👍;用豬骨,豬肉與魚類烹煮數小時而成的湯頭濃稠不過鹹,上層油份比正常湯麵多一點點,這樣可有效保持湯的溫度(原理像過橋米線),沾了湯汁的麵條掛汁效果真不錯;加上厚切豚肉,瘦多肥少,有燒烤焦香味,食落甘香軟嫩又充實,半熟蛋很流心,外表有滷水鹹香味,配上日本竹筍,真的好筍!😋(日神山豚角拉麵)原來全店都是用上自家創拉麵,彈牙煙韌無得輸,湯頭少了點鮮味,但仍很濃郁,比沾湯鹹了一點點,豬肉肥瘦均勻,有肉味又腍軟,半熟蛋,竹筍與香蔥仍是他

我選了店內另一主打(神山豚肉沾汁麵)

(日神山豚角拉麵)

原來全店都是用上自家創拉麵,彈牙煙韌無得輸
,湯頭少了點鮮味,但仍很濃郁,比沾湯鹹了一點點,豬肉肥瘦均勻,有肉味又腍軟,半熟蛋,竹筍與香蔥仍是他的好拍檔。

(神山湯餃子)

餃子皮柔軟不會容易散開或破開,豬肉餡的份量適中,少吃放湯的日式餃子,湯頭雖是三碗湯中最淡,但仍富有肉味,這個自家包的餃子,煎過後放湯吃,我們挺喜歡 。

(神山炸雞

外酥仍帶肉汁,雞肉中有點點脂肪,很嫩滑,份量可以。

(蘋果焙茶)與(白桃焙茶)

吃完濃味的食物,喝點茶解膩是很好的選擇。焙茶比正常茶少了一點咖啡因,不怕影響睡眠。蘋果味的較輕甜,白桃則味濃些,是我的首選。

今晚吃過濃味的湯麵,沒有口乾或追水飲的感覺,即是可以再會的呢🤗!

4.5⭐

2021-07-26
15 分鐘 (堂食)
  • 神山豚肉沾汁麵
  • 神山湯餃子
2021-08-10 41 瀏覽
上網睇到廣告宣傳一間新開嘅日本過江龍「神山」拉麵鋪,於是去walk-in 試吓岩岩開張以為會好多人,但入到去即刻有位!食到一半之後先開始多人排。我嗌左神山沾汁麵($89),個麵質都幾煙韌,而且無得自己選擇軟硬度,食落去都可以掛到啲湯汁入面包一隻溏心蛋,加埋佢啲湯汁食真係一流真係做到流心嘅效果!而且佢啲豚肉燒得幾香口,但稍為「un」左少少嗌左兩樣小食,神山炸雞配芥末醬($42),燒魷魚🦑(唔記得影menu,所以唔太記得個價錢)但都係around $40幾蚊左右,唔算特別貴~個炸雞炸得幾香脆,入面啲雞肉都好嫩滑!而個燒魷魚🦑亦都燒得好香!同埋唔會燒得太熟太韌,唔會咬唔碎個款~So far黎講,間野岩岩新開,都唔錯而且價錢又唔係特別貴,人均都係$150左右,我覺得可以接受嘅!
入面包一隻溏心蛋,加埋佢啲湯汁食真係一流

)但都係around $40幾蚊左右,唔算特別貴~
炸雞炸得幾香脆,入面啲雞肉都好嫩滑!

而個燒魷魚🦑亦都燒得好香!
同埋唔會燒得太熟太韌,唔會咬唔碎個款~
So far黎講,間野岩岩新開,都唔錯

白神山豚角搵麵
2021-07-28
白神山豚角搵麵
2021-08-08 114 瀏覽
收工後經過ISQUARE 旁見到一間新開的拉麵店外排了不少人,於是便打算和同事一試究竟。神山炸雞炸雞炸得剛剛好,面上灑上適量的鹽,調味過後更滋味。炸雞外脆內軟,嫰滑口值得配上一杯啤酒。神山湯餃子湯餃子吸引之處是在於餃子原本是煎餃。煎香後再放入湯,工序會更複雜,但比普通湯餃更有風味!神山豚角沾麵招牌菜之一的神山豚角沾麵,有大件燒豚角,特製沾麵醬汁及醬油流心蛋。先講醬汁味道非常濃郁稠身,用麵輕輕沾一沾醬汁已經很容易掛身。麵質會相對帶硬,入口有韌勁,大大有別於湯麵會令麵質變淋的缺點。主角豚角非常好食,外皮燒至香脆帶微焦而之餘,內裡肉汁多入味,肉質亦好淋。蘋果焙茶蘋果味濃再有焙茶解食物膩。

神山炸雞
炸雞炸得剛剛好,面上灑上適量的鹽,調味過後更滋味。
炸雞外脆內軟,嫰滑口值得配上一杯啤酒。

神山湯餃子
湯餃子吸引之處是在於餃子原本是煎餃。
煎香後再放入湯,工序會更複雜,但比普通湯餃更有風味!

神山豚角沾麵

蘋果焙茶
蘋果味濃再有焙茶解食物膩。
神山麵屋既香港首間分店設於觀塘,而今次進註左人來人往既尖沙咀,而且係國際廣場對面,好易就會見到,而且裝修好有日本特色,猶如置身於日本居酒屋。一入到去,見到裝修都好別致,而廚房採用開放式,客人可以見到每一碗拉麵既製作過程,食得嚟都特別放心!我地分別叫左一碗拉麵同一碗沾麵,另外叫左兩款小食同兩杯飲品,份量十足,價錢便宜,CP值十分高!神山豚角沾麵 ($88) & 黑神山豚角拉麵($85)呢度有兩款唔同做法既拉麵選擇,你可以揀沾麵,又或者揀反傳統既拉麵都得。沾麵湯底有好濃厚既魚介味,而豚角既份量大大份,脂肪同肉既比例好平均,唔會覺得太肥膩。而拉麵就係用左黑蒜油,豬骨做湯底,有糖心蛋同兩件份量十足既豚角,咸淡適中,唔錯。神山炸雞 ($42)& 神山湯餃子($38)神山炸雞好酥脆,而且炸粉好薄同雞肉好多汁,唔會食落去乾爭爭。而湯餃子就好好味,餃子首先煎完用加入湯到,令整體感覺更加濕潤同多汁,令人一食再食。整體黎講呢間過江龍會令我一再去嘗試既慾望!

神山豚角沾麵 ($88) & 黑神山豚角拉麵($85)

神山炸雞 ($42)& 神山湯餃子($38)

整體黎講呢間過江龍會令我一再去嘗試既慾望!

2021-08-03 108 瀏覽
今日同朋友出去尖沙咀買嘢,順便食飯吹吹水。見到呢間新開嘅拉麵店裝潢幾靚,一於一試一解思鄉病。我揀左神山豚角沾汁麵,豚角好厚身,肥瘦適中,幾有咬口。個麵本身已經包左隻溏心蛋,生熟程度拿捏得好好。沾汁豬骨味濃厚,亦都夠熱。餐廳自家特製坑紋麵 ,每條麵都掛到汁,食落好滿足。朋友揀左黑神山豚角拉麵,我試左啖湯底,黑蒜味都算幾出,都唔錯,配料同上面個沾麵一樣。我哋另外叫左兩個小食share食。神山湯餃子,呢個幾特別,佢係煎餃放係湯入面食,第一次試呢種食法。神山炸雞,雞件炸得10分香脆,而且係啱啱炸起,食落熱辣辣兼啖啖肉。值得一讚嘅係配菜嘅沙律都唔錯。蘋果焙茶&白桃焙茶,茶香味濃,配拉麵都係一個唔錯嘅選擇。餐廳無論嘢食定嘢飲都唔錯,價錢合理,下次可以再嚟試其他嘢食。

我揀左神山豚角沾汁麵,豚角好厚身,肥瘦適中,幾有咬口。
個麵本身已經包左隻溏心蛋,生熟程度拿捏得好好。

我哋另外叫左兩個小食share食。

蘋果焙茶&白桃焙茶,茶香味濃,配拉麵都係一個唔錯嘅選擇。

1K
2021-08-03 104 瀏覽
湯汁入喉過後,全然麵粉香坑紋麵比粗麵條吸收更多湯汁𠽌𠽌𠽌𠽌入口嘅條條都有嚼勁主角,角煮豚網紋燒得格外可愛肥瘦層層疊,惹味黑蒜豚肉拉麵豚肉風味入魂膩一點又何妨?肉海中,極重量級嘅肉山亦係最IGable嘅係 #火山極盛豚肉沾汁麵焦香盎然嘅豚肉薄切並排於沾汁麵上膜拜小吃食,神山炸雞與湯餃子炸的,炸得剛好,肉嫩Juicy湯的,暖和潤胃,餃子香口可P.s. 火山極盛豚肉沾汁麵原來係尖沙咀分店限定,Ha!
湯汁入喉

肥瘦層層疊,惹味

黑蒜豚肉拉麵
豚肉風味入魂
膩一點又何妨?

肉海中,極重量級嘅肉山
亦係最IGable嘅係 #火山極盛豚肉沾汁麵
焦香盎然嘅豚肉薄切並排於沾汁麵上
膜拜

小吃食,神山炸雞與湯餃子
炸的,炸得剛好,肉嫩Juicy
湯的,暖和潤胃,餃子香口可

P.s. 火山極盛豚肉沾汁麵原來係尖沙咀分店限定,Ha!

知道尖沙咀剛剛新開了一間拉麵店,是曾被日本TBS電視台票選為拉麵四天王之一的東京no.1 沾汁麵『神山麺屋 Kanzan Meny』,想念日本的我當然衝過來嚐鮮!必試的當然是招牌的神山豚角沾汁麵,「豚角燒」使用豬梅花肉,經過燒烤,散發著焦香。沾汁麵的秘密在於其秘製湯頭,選用了大量豚骨、上乘豚肉、多種日本魚介及秘製醬油調味,並以慢火熬製超過12小時而成。攪拌過後會變濃稠,原來醬汁在底部呢!湯頭濃郁鮮味,口感層次豐盛。再配上自家特製坑紋麵,口感很彈牙,小麥香氣搭配上湯汁,讓人一口接一口。「豚角燒」醬油香味撲鼻,而高溫烤製將肉汁充分緊鎖,入口嫩滑多汁,帶著微甜,溏心蛋火喉掌握得很好,香甜濃滑,一咬就流心。小食也別錯過!神山炸雞 雞肉嫰滑多汁,香脆可口,再配上芥末醬,一種清新的感覺,更上層次。神山湯餃子第一次吃到日式湯餃子,表皮金黃微脆,滲透湯汁精華,味道更鮮美。店內飲品都很有特色,蘋果焙茶,白桃焙茶,果汁的香甜,搭配陪茶本身的清爽香氣,味道不會太甜並解膩,甜度白桃比蘋果更甜一些。新店期間推出限定重量級2人份「火山極盛豚肉沾汁麵 」,以比一般拉麵多10倍份量的最強名物「豚角燒」精心製作出日本神

知道尖沙咀剛剛新開了一間拉麵店,
想念日本的我當然衝過來嚐鮮!

必試的當然是招牌的神山豚角沾汁麵,
「豚角燒」使用豬梅花肉,經過燒烤,散發著焦香。

沾汁麵的秘密在於其秘製湯頭,

攪拌過後會變濃稠,原來醬汁在底部呢!

湯頭濃郁鮮味,口感層次豐盛。

「豚角燒」醬油香味撲鼻,而高溫烤製將肉汁充分緊鎖,
入口嫩滑多汁,帶著微甜,

溏心蛋火喉掌握得很好,香甜濃滑,一咬就流心。

小食也別錯過!

神山湯餃子

店內飲品都很有特色,蘋果焙茶,白桃焙茶,
果汁的香甜,搭配陪茶本身的清爽香氣,
味道不會太甜並解膩,甜度白桃比蘋果更甜一些。

新店期間推出限定重量級2人份「火山極盛豚肉沾汁麵 」,

以比一般拉麵多10倍份量的最強名物「豚角燒」精心製作出日本神山「富士山」沾汁麵,

配上自家秘製豚骨及魚介雙湯頭沾汁及雙倍份量特製坑紋麵,
賣相與味道都很棒,而且是期間限定,每日限定10碗,售完即止!
兩個人一起的話可以試看看!
2021-08-01 82 瀏覽
上網睇到尖沙咀山神開咗, 終於有機會嚟試,嗰時啱啱中午1:00人都算幾多好彩入到去等咗一陣就有位店員好細心值得一讚見到我太太有少少唔舒服主動攞到杯熱水俾我哋叫咗兩個小食日式煎餃子老老實實真係好普通同出邊食嗰啲差唔多叫咗個牛肉蘆筍卷蘆筍清爽嘅感覺又冇查值得一讚略嫌如果牛肉厚身少少肉質會多啲,同埋個燒汁有啲太甜搶去食物本身嘅味道到主菜沾麵首先要讚吓佢個面真係好彈牙,配菜都唔錯不過如果分量多少少就會開心啲件叉燒又唔會太乾有肉汁都算幾大塊唯一我會講嘅缺點就係佢個湯底太鹹,有時我明白拉麵湯底係要夠濃, 不過佢呢個真係鹹咗好多飲咗好多杯水環境都好似一間居酒屋總括來講沾麵質素算係幾好可以值得再嚟

叫咗兩個小食
日式煎餃子老老實實真係好普通同出邊食嗰啲差唔多

叫咗個牛肉蘆筍卷

到主菜沾麵
首先要讚吓佢個面真係好彈牙,配菜都唔錯
不過如果分量多少少就會開心啲
件叉燒又唔會太乾有肉汁都算幾大塊