2019-06-17 223 瀏覽
過海前喺太子醫飽個肚先近排真係要有氣有力先可以撐到最後💪 太子新開左間石板牛,好似日本咁喺塊人咁高既電子屏幕落單,一目了然👍除左食牛外,仲有免費任飲、沙律、白飯及味噌湯任食😋-☆ 牛肩肉 300g HKD$120上枱超級澎湃,差唔多有2個拳頭咁大,高度有成3隻手指😲😲 超!級!震!撼!大大舊放喺石板上,熱力唧唧聲好好聽🤗 見到表面四周漸漸變成褐色,但切開內裡仲係生嘅,明顯見到肉既紋理,感覺十分療癒💕 牛肩肉質地厚實,富有彈性,煎至7成熟剛剛好,中間未熟部分軟綿綿,切開見到超級多油花,肉汁亦非常澎湃湧出,超正性價比極高👍👍-☆ 西冷牛扒 200g HKD$110石板既高溫將牛肉表層急速收縮,令肉汁牢牢鎖喺肉既裡面,肉質鮮嫩而且爆汁,非常好味!西冷既油脂比牛肩肉更多,每食一啖成個口都充滿牛脂香味💕-▪小小建議:因為石板keep住一路燒一路高溫,塊肉會好快表面變老但內裡又未熟,所以將巨型牛肉親開逐小塊燒,就唔怕越食越老越乾,生熟程度更加平均。自己慢慢控制生熟度,其實只要加少少黑胡椒同海鹽,就最能食到牛肉既鮮味。
過海前喺太子醫飽個肚先
☆ 牛肩肉 300g HKD$120

☆ 西冷牛扒 200g HKD$110
西冷牛扒

2019-06-16
西冷牛扒
2019-06-17 94 瀏覽
落開旺角行,睇完狗狗就係附近食街搵食,見到依間石燒牛店”磊犇”,之前去石垣島都有類似食店,體驗唔錯,所以試下本土派水準😌入面裝潢簡單整潔,自助餐桌形式都寬敞,不過燈光就偏暗。點餐都係自己去禁,同日本個啲自助店一樣。食物主打就當然係鐵板燒牛啦,主打三款: 西冷牛、牛肩肉、磊牛扒。另外飯、湯、沙律、野飲都係自助形式,自己任添!今次叫左份西冷牛扒同第一次聽既磊牛扒。西冷牛扒 200g $120同平時出面食既差唔多,juicy厚切份量足,驚喜不大。塊石板好熱,所以唔好放太耐會overcook不過今次唔好彩得到份根位比較多😂磊牛扒 300g $100依個比預期出色,性價比高🤩雖然脂肪雪花比西冷少,不過肉質實啲同牛味出而且唔難咬,點少少照燒汁或黑椒汁very good😋總括環境舒適,食物份量足,自助形式方便,可以跟自己食量同口味調味。下次可以一戰埋個牛肩肉👍🏻

今次叫左份西冷牛扒同第一次聽既磊牛扒。

西冷牛扒 200g $120
不過今次唔好彩得到份根位比較多😂

磊牛扒 300g $100

2019-06-16
午餐
2019-06-17 86 瀏覽
磊犇-潮食石板燒牛旺角行街發現一間新開張的牛扒店,門面紅底白字現上牛圖案的招牌,店名特別又易明,由三個石字和三個牛字組成的磊犇,原來是最近熱爆全城的石板燒牛扒。首先餐廳內的沙律、白飯、麵豉湯和飲品皆免費任飲任食,性價比超值。石板燒牛肩肉牛肉會預先燒至一成熟,按自己的喜好用石板的熱度令牛肉熟成,牛肩肉厚度十足,肉質緊實有咬勁和彈性,油脂較小啖啖肉,配白飯一流。石板燒安格斯西冷牛扒一樣是一成熟的牛扒,西冷牛扒肉質腍身,油脂分佈平均,油分在石板上燒時不斷流出,安格斯牛肉牛味濃、入口即溶,三至五成的熟度剛剛好。
磊犇-潮食石板燒牛

石板燒牛肩肉

石板燒安格斯西冷牛扒

2019-06-17 76 瀏覽
伏既野中一次就夠。本來都好期望近期好興既日本風牛扒店,行過見到呢間一試......港式牛扒店,金鳳都不如,一入去無人理你,坐底左問侍應落單都叫你彈出去入機再走番入黎比錢......又唔一早講。沙律得菜,菜好乾保鮮紙都未拆都唔知放左係雪櫃幾耐,牛扒選擇得三款,點左西冷,件扒無味又硬,食落好重雪味,不是新鮮貨,飲品更離譜,淡如水,無飯又唔加,唉......最主要既牛扒都做得咁差,好難有番頭,無下次,完。P.S.之後有幾個入黎食,又係無人理,坐低左又被叫番出去。自助店=無人店

伏既野中一次就夠。
最主要既牛扒都做得咁差,好難有番頭,無下次,完。

2019-06-13
2019-06-15 138 瀏覽
In the restaurant, you can order food yourself by the vending machine. You can get your drink, soup and rice freely after ordering food We ordered beef shoulder recommended by the staff, it turned out nice with soft texture. The quality of beef isn’t badRibeye supposed to be more tender though it’s a bit over cooked.  so its important to eat immediately right after it finished cookingPork stone rice pot is pretty good but the same having to stick the dishes as quicker as possible cause the rice

The quality of beef isn’t bad
Beef shoulder

Ribeye
Ribeye
Pork stone rice pot is pretty good but the same having to stick the dishes as quicker as possible cause the rice turned dark easily.
The pot is really hot. The pork is good when dipping with bbq sauce

Pork stone rice pot
Lemon barley water and green tea are a bit sweet
drink
Lemon barley water
insides:
menu:
Self served restaurant in crowded mk
Beef shoulder
2019-06-13 354 瀏覽
旺角有新開 「石燒牛」店,据扒新體驗!.走過西洋菜南街,見到有好多花牌,想必是新店開了,喜歡到處尋寶的我當然去試試看。.噢,原來是石燒牛店(有人知道磊犇讀音是什麼嗎?lol)是一個新特別的据扒經驗,一塊牛扒在很熱很熱的石板上煎,隨你喜歡多熟、怎樣切、如果調味...... 簡單來說,是好玩又好食的「下廚」。.首先是選牛排及重量。有三款牛選,最便宜的是「磊牛扒」、然後是「牛肩肉」,最貴的是「西冷牛扒」。可以選200克、300克或400克的。最便宜的$70港幣就有,而且不收加一,又任食飯、麵豉湯、沙律和飲品,it’s a good deal!.付了錢,當然快快去拿免費的湯、沙律及飲品。以自助形式去,食多點都 no problem,而且質素都很不錯呀!.飲品有三款,包括有-洛神花山楂茶(I like this,很特別,酸酸地甜甜地,開胃)-菊花茶-綠茶.我點的是牛肩肉和西冷,都是最少的200克。全都很香牛味,很juicy,感覺新鮮,是用上高級的肉呀,與出面高級扒房的質素差不多(高質)。.扒扒「出世」已散發陣陣肉香味,用紙蓋著,防止油彈出來。記得先拿一個圍裙!.已經忍不住偷看牛牛... 嘩,厚切
旺角有新開 「石燒牛」店,据扒新體驗!

噢,原來是石燒牛店(有人知道磊犇讀音是什麼嗎?lol)
首先是選牛排及重量。

沙律
麵豉湯及飯

飲品有三款,包括有
-菊花茶
-綠茶
飲品

)。

已經忍不住偷看牛牛... 嘩,厚切好大份(連最少的200g都咁大份)...... 怕食唔晒,我地連飯都無拿。
牛肩肉

石頭是很熱很熱的,所以牛扒仍是「煎著」的狀態「咲咲咲」的煎鍋聲......
上菜時是3成熟,depends on you 啦,煎到幾成熟都得。
牛肩肉

到我小廚神出現的時候了,枱上有不用的醬汁任君挑選,包括:
-胡麻汁
-照燒汁
-黑燒汁

調味醬

而我最最最喜歡黑椒粒... 黑椒炒牛粒!

當然亦會試晒所有3種醬啦。

好玩又好食,很好的据扒體驗呢!

沙律
麵豉湯及飯
飲品
  • 牛肩肉
  • 西冷牛
2019-06-13 72 瀏覽
最近大熱又有gimmick必定是石燒牛排!其實早幾年在美國餐廳也吃過,但價錢較貴,現在好幾間的石燒牛排店的價錢也變得好親民!是晚去了友人介紹的「磊犇」,哈一看名字就估到石燒牛吧!磊犇在西洋菜南街地鋪,地點很易找,一進店便聞過四處飄來的牛香味。店內裝潢設計簡單,有少少日式料理feel,全店採取自助形式。在門口有一部點餐機,只需要按下想點的牛排和份量,再付款便ok!付款後員工給我一部點餐通知機,牛排是即點即切,大概五分鐘就可以去取餐了。我點了西冷牛扒200g,$120。單看我這塊美國prime rib也相當不錯吧,肉質鮮美多汁,油脂不高但很淋易入口。在高溫300度的牛扒果然很滋味,我自己可以控制牛扒的生熟度,而且石板保溫效果很持久,吃到尾也很夠熱!磊犇原來是大家食集團旗下的,所以美國入口的prime rib也可以做到這個平民價錢,平時我在aeon買塊扒也不只這個價錢,來這裡吃肯定扺過自己買啊!還有一連串的增值服務,如免費提供沙津、飲品、湯和飯,夠細心吧!今餐$120的牛扒CP值甚高啊!
最近大熱又有gimmick必定是石燒牛排!

是晚去了友人介紹的「磊犇」,哈一看名字就估到石燒牛吧!

我點了西冷牛扒200g,$120。

今餐$120的牛扒CP值甚高啊!

2019-06-10
2019-06-12 65 瀏覽
前幾日經過旺角,見到有新開的牛排店,店員很熱心地在店外面介紹,所以決定一試,哈哈!這店主打石板燒牛,並是全自助的形式,沙拉、湯、飲料和白飯都是全自助的,可根據個人的喜好選擇適合的食物~和朋友點了兩份排餐和石頭鍋飯,排餐分別是:西冷牛排200g、磊牛排180g和雞肉石頭鍋飯。牛排一上菜是用了紙巾擋住油分飛濺,又有圍巾供客人用,很貼心~首先是西冷牛排,肉質比想像中軟很多!因為是自己燒的關係,可以自行選擇生熟程度~大概medium rare 就吃了,可以自己加黑椒或其他調味,覺得自己變了大廚,哈哈!而石板熱力大概都維持到30-45分鐘!不怕會燒不到牛排,不過要注意燒太久會肉質不會好吃的~之後是磊牛排,按外貌看還以為比西冷排更大份呢!這相對西冷肉質較結實,但都是不錯的~而雞肉石頭鍋飯選了韓式辣醬,覺得還好,這十分抵吃,因為白飯量超多!就算不夠都可以自行再添,所以真是很抵呀!

• 西冷牛排
2019-06-12 191 瀏覽
今日收咗工同老公行過旺角諗住買尿片畀bb走嘅時候都已經八點幾 經過金魚街落少少西洋菜街 見到呢一間新嘅舖頭 睇佢裝修同門面唔睇紅色字 我以為係食米線 川菜類嗰啲中式嘢令人喜出望外嘅係呢間嘢居然係食而家最興嘅石板牛柳 當時我老公話 不如試下川菜味嘅石板牛柳係咩味道 喺門口睇下個 menu價錢比一般嘅石板牛柳平足足四成 為咗荷包著想 我哋決定入去試下佢價錢好公道 就算係食最重400 gram嘅牛柳 都不過係150蚊唔使 石鍋飯就更抵食57蚊 最特別佢係 唔需要有套餐價就可以免費任飲湯 食飯 同埋沙律及飲品開頭我哋以為係中式餐館 點知一行到去門口入面已經大大個電子自在點餐機 你鍾意食乜就督乜 完全係日系食法飲品有綠茶洛神花茶同菊花茶 我比較鍾意綠茶同菊花茶 味道比平時街出面買到嘅淡 但係夠凍 啱曬減肥嘅女仔 亦都好好咁唔會搶咗牛肉嘅味道 場內有麵豉湯同飯不過由於我哋兩個夜晚都盡量少食澱粉質所以無試到 食店提供咗好多唔同嘅調味料 包括胡麻醬黑椒汁同埋燒汁 黑椒粒 鹽 甚至連牙簽都準備埋 最好笑係畀埋個qr code你認識牛扒 我真係有撳入去睇 其實只係入咗去佢facebook嘅官網 畀佢激死
今日收咗工同老公行過旺角諗住買尿片畀bb

不過由於我哋兩個夜晚都盡量少食澱粉質所以無試到

食店提供咗好多唔同嘅調味料
包括胡麻醬黑椒汁同埋燒汁 黑椒粒 鹽 甚至連牙簽都準備埋
最好笑係畀埋個qr code你認識牛扒

呢間啲牛扒好特別 佢送上嚟嘅時候唔係好似普通石板牛柳咁切到薄啲
佢係一大嚿咁送上嚟 打開嘅時候都幾震撼
所以我習慣將啲牛肉全部切曬一塊塊
其實牛肉冇問題
因為其實佢唔需要任何配料就已經好香牛味
我個人比較鍾意食燒汁 同牛肉好配
啱曬食肉獸 唯一要彈彈嘅係因為本身塊石板畀其他嘅地方大塊同厚
佢傳熱度好高 所以你要好快手咁食完個扒
對於鍾意食生嘅朋友 可能就要擺開慢慢放上去煎
好似我咁切到一舊舊再食 有三分一已經係熟過龍
所以我建議如果大家去食嘅時候最好都係揾另一隻空嘅碗放開部分牛扒
慢慢煎享受下個過程 因為好似我咁食
十分鐘就一定要食曬
但老實講百五蚊都唔使 任飲任食加高質牛柳 真係唔可以嫌棄嗰啲鐵板太多

2019-06-11 90 瀏覽
同屋企人喺出邊行過已經聞到香噴噴嘅牛扒味,入到黎嘅時候反而冇想像中嘅油煙感覺。入去之後問侍應攞餐牌,原來喺門口嗰度就已經可以點餐,有三種唔同嘅肉可以選擇同埋每組肉可以選擇唔同重量。因為我鍾意肥同埋霖少少所以就揀咗西冷牛扒。Order完之後就喺隔離俾埋錢坐低等個送餐牌震就可以自己去攞。等緊嘅時候,服務員同我講米飯麵豉湯同埋沙律左嘢飲係自己擺同埋無限量嘅。幾鍾意佢有山楂茶可以揀。等左一陣我個西冷牛扒就到啦!原來啲牛扒只係會主導大約一成熟,之後你可以根據自己嘅喜好去再將牛扒煎熟。我覺得呢種DIY嘅方法都幾好,但係倘若有一張嘅instruction俾啲人去跟,譬如五成熟就需要2分鐘或者七成熟要5分鐘咁就會更加好啦。我自己嘅食法係將份牛扒放喺鐵板上外圍,然後切開一塊塊再戰到大約五成熟咁就食啦。有三種汁可以揀,照燒汁、黑椒汁、同埋芝麻汁。我自己係比較鍾意照燒汁,覺得同啲肉質夾唔錯。值得一提嘅係佢哋肉質非常好,所以係值得呢個價錢我覺得都幾抵食。

幾鍾意佢有山楂茶可以揀。

尋日落大雨,同同事係旺角本身諗住求其食米線,但見到前面有間叫磊犇就去望下個menu,見到冇咩人唔洗等位就入左去。原來呢間係新餐廳,平時去M記用自助點餐,估唔到呢間都好先進,都係用自助點餐機。佢menu 暫時專推3款牛,西冷牛扒、牛肩肉同磊牛扒,問左一問咩叫磊牛扒,原來都係牛肩肉但中間會有筋既部分,所以我同朋友一個叫左西冷、一個叫左牛肩,可以兩款都試。點完就會出單,之後去俾錢就會俾個提示器你,好方便。店員好貼心,提我地戴定圍裙,又同我地講沙津、飯、湯、飲品全部任添任食,等餐期間就去試左野飲! 綠茶係甜味綠茶、檸檬薏米水都好飲,但我就鍾意佢地自家煲既洛神花山楂水,因為始終食牛都驚好heavy,飲洛神花山楂水又開胃又可以去膩消滯,好過飲汽水。出餐都係自己拎,佢都好好咁有張紙蓋住,咁就避免到拎個陣D油係咁彈到自己同埋D熱力都冇散得咁快,當然你見佢塊石都厚,所以都有一定重量,但保熱方面的確好勁,直至所有肉食晒塊石都仲熱嫁! 兩塊扒都好厚好大塊好正,牛味濃,又可以自己鍾意整熟D又得生D又得,覺得呢個價錢食到呢個質素既牛係算好好,而且仲包其他任食任飲呢! 雖然其實只係嘆塊牛已經好夠唔洗食飯! 自己就

點完就會出單,之後去俾錢就會俾個提示器你,好方便。

兩塊扒都好厚好大塊好正,牛味濃,又可以自己鍾意整熟D又得生D又得,覺得呢個價錢食到呢個質素既牛係算好好,而且仲包其他任食任飲呢! 雖然其實只係嘆塊牛已經好夠唔洗食飯! 自己就鍾意牛肩多D,肉質再嫩D,肉味又濃D!

目測都4-5cm厚既牛肩扒👆

西冷牛扒👆

佢都好多醬料選擇! 食完原味之後就試其他醬! 最鍾意黑椒汁同岩鹽,添左幾次!!

另外一提,呢度既店員都好好人好貼心,仲話好多謝我地支持! 所以我都好推薦一眾食肉獸可以黎試下!

再俾大家睇下熱騰騰既牛牛橫切面👇
  • 西冷牛扒
  • 牛肩肉
難得放假,同朋友係旺角行完街,突然想鋸扒。但又唔想一如既往去花園餐廳鋸扒,想試下唔同既鋸扒餐廳。聽朋友推介,旺角西洋菜街附近新開左一間熱石煎牛排既餐廳,所以就同朋友決定試下新意思。餐廳既名稱是磊犇又顧名思義餐廳主打菜色是熱石煎牛扒。磊犇採用自助形式,客人需在自動售賣機選擇牛肉部位和分量,下單和付款後,等待店員安排入座。 進入餐廳後,店員態度良好和細心說明餐廳的自助形式並安排入座。另可任食任飲白飯、沙律、湯和飲品,性價比極高。下單和付款後,餐廳師傅會先將牛扒燒至一成熟,加入海鹽作簡單調味。然後放在已烘熱至300°C的火山石板上,當裝置響起聲音代表客人可以上前取餐,非常方便。我和朋友各點了不同的牛扒。分別係西冷牛扒200g($120)同埋磊牛扒300g($100)餐廳內的調味料和醬料一應俱全,包括:鹽,黑椒,醬汁則有黑椒汁,胡麻醬,燒汁。西冷牛扒肉質鮮嫩,色澤光滑。未食之前已經垂涎三尺。唔想食太熟既話就要爭取時間,馬上開餐!咬落肉汁滿瀉,有嚼勁,牛肉鮮味突出。沾上胡麻醬令味道更加昇華,估唔到咁平民既價錢都食到咁高質素的牛扒。而另一個磊牛扒賣相更加吸引,不但色澤光滑和肉質鮮嫩。牛肉的厚道令口
。磊犇採用自助形式,客人需在自動售賣機選擇牛肉部位和分量
、沙律、湯和飲品
同埋磊牛扒300g($100)
。牛肉的厚道令口感重重提升,牛迷一定要黎試食。餐廳的麵豉湯更為驚喜,意料之外。麵豉湯的味道非常濃厚,並非一般餐廳飲得到既麵豉湯。而飲料有檸檬薏米水,綠茶,落神花茶,最適合消暑解渴。總括而言,餐廳環境佈置良好,食物質素亦好好,希望呢間新開既餐廳能夠保持水準。日後一定會再次黎食和介紹比更多朋友。
2019-06-11 39 瀏覽
地點就腳,行過太子附近見到新舖開張,不妨試試,門口自助點餐再付款,上餐速度算快既。登登登,400g大大塊厚切牛排用石板上,真係好熱辣辣,平時牛排食得多但好少食石板燒!大大塊牛排只係稍微燙燙,上枱後按自己喜好再控制生熟程度慢慢切再燒,真窩心而且吾洗驚熟得滯,正因爲我平時叫餐廳鐵板上五成熟,結果食到一半,一係就熟曬,一係就吾夠熱!果度仲有飲品,沙拉,面豉湯,白飲任食。真係飽到無朋友!支持!皆因我係食肉獸
,真窩心
而且吾洗驚熟得滯,正因爲我平時叫餐廳鐵板上五成熟,

真係飽到無朋友!支持!

皆因我係食肉獸
2019-06-09 253 瀏覽
今日放假同男友睇完戲就去揾食,對於一個meat lover來說, 因減肥原因已有段日子沒有据扒,男友知道附近有間新開的,所以就去看看。地點十分就腳,又近旺角,餐廳有別一般的扒房,沒有昏暗的燈光,換來光鮮的環境。 點菜都是自助,進入餐廳後先在門前點好所選的扒類,還有size選擇,我自己就點了西冷300g 的,點好後就交店員按排取餐提示器。另外餐廳有提供任食系列,有麵鼓湯,白飯,沙律,和飲料。而飲料還有三款選擇:今日有檸檬薏米水,綠茶,洛神花山楂,都好岩夏天季節飲用。趁牛扒還沒ready 之下就先為自己準備一下戰衣,餐廳好細心的有圍裙提供,女士們就最好準備,免得弄髒了衣服。提示器響起就可以去取餐,這裡都是自助的。自己印像中曾經食過一家也是石板上的,但就是吉烈牛肉,而原汁牛扒這還是第一次。個人覺得用石盤上好處就是對於我只喜愛吃三成熟牛扒的人,這裡就可以自己控制,以往在外餐廳很多時都會overcook, 或厚度就是簿簿的一塊,而這裡取餐時已看到是厚厚的扒,真係未食已興奮。如果喜歡吃較生的,相機食先後就要立即開動,因為石板有一定既熱力,所以唔想食well done 就要爭取時刻。架上有調味料,鹽
提示器響起就可以去取餐,這裡都是自助的。
西冷牛扒300g
架上有調味料,鹽,黑胡椒,醬汁有黑椒汁,胡麻醬,照燒汁,個人較喜歡照燒汁,不會太甜或鹹,一定要試試。
這兒的牛扒十分夠厚,真的很有据扒的感覺,西冷肉質較軟,肉味香濃,熟既程度也較快,所以大家要注意一下。
西冷牛扒300g
而男友那客牛肩肉口感不錯,而且性價比高,下次可作考慮之列。
飲品是無限量添飲,檸檬薏米水夠濃味,夏天解暑一流,而洛神花山楂水略嫌未夠酸,但只是個人口味,最重要是不會太甜,多喝幾杯也沒問題。
以這樣價格,食到這質數實在滿足,突然想起若有一客jelly作甜點會更完美。
By the way 對於一個只有中三程度中文的人,這餐廳名字確實難讀,問過店員讀音是光明磊落個'磊' 而犇就讀'奔'意思係好多牛在奔跑意思, 十分有趣。
  • 西冷300g