2021-11-25
尋日同幾位朋友一起黎度呢間餐廳食,本來係開心慶祝生日但點知成為左惡夢,我仔細整理一下呢間餐廳四宗罪:(1)瘋狂hard sell: 第一次去一間餐廳一直畀人逼住落單,我地本身打算叫埋一個四人餐之後再叫埋其他野(我們一般都會咁樣做)但係灰色頭髮上個老細就一直逼住我地叫,無論我地叫乜嘢都冇用如果唔係佢想要我地落單嘅野,一直話廚房唔夠菜唔做,後來逼我地叫一個四人餐+一個人參雞湯先算數,真係令人非常嘔心。(2)服務態度差又慢:送上黎嘅湯冇搭配鹽同埋由頭到尾加一次茶水仲係我地三番四次叫先肯畀我地加茶水(茶餐廳都冇咁誇張)(3)前後唔一致:我朋友之前過黎一次話可以叫比人頭少嘅餐,小菜亦都可以任添,到我地呢度就變成整晚只能加一次小菜同埋最多兩碟,見我地落單唔夠就180度大轉變,會唔會太誇張?最後未度10點就連續三次派唔同人開始趕我地走,收埋筷子等等整度整晚非常之唔開心!真係冇見過咁誇張嘅餐廳在(4)強制收切餅費:我們拎左一個生日蛋糕到左餐廳,打算雪一下之後買單出去食,所以冇打算畀切餅費,買單先知要強制收我地$100切餅費,如果一開始就講清講楚冇在餐廳食蛋糕雪一下雪櫃都要收切餅費我地一定唔會去雪,依家
所以冇打算畀切餅費,買單先知要強制收我地$100切餅費,如果一開始就講清講楚冇在餐廳食蛋糕雪一下雪櫃都要收切餅費我地一定唔會去雪,依家雪完買單先同我地講呢啲。真係太誇張以為自己撞到一間詐騙餐廳。
最後講一下,我地都有遇到一個比較好嘅黑色衫姊姊服務左一下,佢非常之有耐心幫我地攞碗碟同埋教我地食人參雞湯唔好落鹽到個湯度,堅持無論飯同埋湯都用全新碟先唔會影響口感,呢個先叫做為香港真正服務態度。之前服務我地幾個staff同埋女老細真係唔好聽就係不知所謂。Overall,食物質素
OK不過我地畀左差唔多$2200+換來咁樣服務質素同埋餐廳體驗,我真係寧願去食車仔麵都唔會再黎幫襯呢間餐廳。我自己感覺就係咁樣你地自己見仁見智。