食一個半鐘嘅飯俾人最少無禮對待咗三次
事源星期五晚一早book咗枱7點三人,當日打電話嚟confirm booking係一位講唔咸唔淡廣東話嘅阿珠媽。佢話好full booking,要提前到,但話語間無提及到要齊人先可以入坐同埋有限時。
到夜晚6點45分,本人仲未到,但另外兩位朋友已經到咗餐廳樓下,問樓下姐姐可唔可以提前入座,樓下姐姐俾咗佢地入餐廳,仲安排咗樓上坐。
7:05我到咗仲入咗座,一坐底已經有一位白色短頭髮著紫色經理衫嘅韓國姨姨衝過嚟話我:「你地落咗單未,做咩遲到,我地要人齊先入得,你地要8:30交枱!」
佢嘅語氣係極度無禮貌同用命令式語氣質問我地
但個陣樓上至少仲有三張吉枱
第二件事係我地叫咗B1燒肉餐+海鮮煎餅
份燒肉其實就得8塊牛肩肉、兩份牛排、6粒帶子
咁我地諗住慢慢燒
點知個紫色衫經理姨姨突然間又衝過嚟,用教訓式語氣講:「唔係咁燒,啲菇要放最側邊!啲肉要放中間燒!」
然後拎起我地隻夾將所有肉類、菇、洋蔥(我地唔食,本身想由佢,根本無諗過要燒)一下子全部放哂上個鐵板到
仲要一路講一路丟啲菇同洋蔥落去,佢係真係好似丟垃圾咁「丟」落去
好明顯想我地拿拿臨燒哂佢,拿拿臨食完就走…
第三件事令我忍唔住出聲x返個經理阿姨
去到8點,我地仲食緊石頭鍋飯同辣豆腐湯,
個陣樓下好多人等位,佢地完全serve唔切客,
甚至安排錯咗4個人上嚟樓上,但樓上完全滿座,搞到個4個人要企係樓上等枱。
點知個經理阿姨又係一嘢衝過嚟,第一句就係:「你地要交枱!我樓下好多人等緊!」
我即刻出聲x佢:「你叫我8:30交枱?!依家8點你趕我走?!我仲食緊嘢架喎!」
經理阿姨駁返我:「你地遲到!我地本身要人齊先入得!」
我再鬧返佢:「人齊先入坐,咁你地職員又俾我入?!我book 7點架!你可以唔俾我地早入架喎!總之我未食完唔會走!」
佢見我發火即刻拍一拍我話okok跟住走咗,
去搵我前面個枱(係一位飲到塊面紅哂嘅男士同一位女士)叫佢地交枱
但佢逼我交枱前都有問過個枱交枱
但係係極好態度又陰聲細氣,個男士搖一搖個燒酒樽話未飲哂,個經理阿姨就即刻話okok無再糾纏
但個枱係比我地更早開始食飯同飲酒
按先來後到…要交枱都應該係佢地啦…
同埋佢係揀人嚟趕…見我地三個都係女仔就恰我地…
可能因為我嘈完嚟,個經理阿姨最後8:30先再走過嚟叫我地交枱,
但個語氣係變哂,仲要係叫我:「onni,仲有冇嘢加」,然後先幫我埋單