2017-04-16 1318 瀏覽
呢個石屋咖啡冰室, 原來係保育而改造成為冰室的, 有露天及室內, 露天唔怕曬因為有太陽遮, 天氣唔熱的話坐出面慢慢嘆杯咖啡都幾好嘅, 但因為我第一次來,見到裏面嘅裝修好懷舊, 一磚一瓦都好特別, 仲有好多舊式嘅海報poster , 而且仲有冷氣, 於是決定坐裏面。要咗一份全日早餐, 水煮蛋煙三文魚配英式鬆餅, 加多10蚊要咗杯latte。水煮蛋煙三文魚英式鬆餅配咗沙律, 不過個人就唔鍾意佢啲千島沙律醬, 因為我鍾意食黑醋橄欖油。煙三文魚好大塊, 水煮蛋都有流心, 但上枱就一啲都唔熱。其實成件事喺呢個咁舒服咁有特色嘅環境慢慢食早餐係好寫意嘅,所以個人覺得呢度係慢活嘅好地方,食物ok啦 ! 但主打係呢度嘅環境同氣氛。會latte可能因為復活節嘅關係, 拉花拉咗隻兔仔畀我, 咖啡都香且易入口。

會latte可能因為復活節嘅關係, 拉花拉咗隻兔仔畀我
, 咖啡都香且易入口。
水煮蛋煙三文魚英式鬆餅
Latte
2017-04-16
2017-04-16 647 瀏覽
假期訓到自然醒,訓醒就想嘆返嗰悠閒brunch,加上天氣咁好,最啱來九龍城石屋,喺戶外嘆返嗰簡餐,又唔會太曬太熱。三點幾來到,唔會太多人,好彩有戶外位。嗌嘢食要先到室內cashier,侍應會問你想坐樓上、室內定戶外,然後俾嗰牌你等送餐。俾完錢記得自取餐具🍴啵~ 一度懷疑飲緊嘅係咪二合一即沖咖啡。雖則大部份cafe都係食舖租,但$55一份Egg Benedict來講,都算係咁,唔好有大期望。食性價比。$38 我喺Starbucks都可以買到一個frappe,好過佢... 完。
三點幾來到,唔會太多人,好彩有戶外位。
俾完錢記得自取餐具🍴啵~
跟餐熱即磨
一度懷疑飲緊嘅係咪二合一即沖咖啡。
Egg  Benedicts  with  Smoked  Salmon+English  Muffin
雜莓沙冰
2017-04-16
2017-04-16 410 瀏覽
難得假期,上網看見新假期推介的九龍城食店其中一間是石屋咖啡冰室的厚切菠蘿油菠蘿包夾住厚厚的牛油,又有誰能夠不心動呢咖啡冰室空間較大,有室外位置,室內地下和室內上層位置可選擇。只需找好位置,然後下單買餐,再等待送餐即可!這次我們點了菠蘿油,餐c與單點朱古力曲奇沙冰。菠蘿油價值13元,雖然不屬非吃不可,但熱辣辣的菠蘿包加上厚切牛油=冇得輸!!由於太餓,沒有拍照。另外,還叫了一個是日c餐 48元(?)+跟餐飲品沙律的醬汁令人胃口大開,而三文治漏不過不失,唯性價比較低。下單時看見朱古力曲奇沙冰($38),屬朱古力怪的我當然不能錯過!加上夏日炎炎,當然要點冰點喝了!不然喱朱古力曲奇沙冰沒有其他店的那麼甜,這點讓我有點兒失望了一下不過份量蠻足夠的...嗯...嘗到最底有點朱古力碎...喜歡朱古力但不喜歡太甜的可以嘗嘗
難得假期,上網看見新假期推介的九龍城食店
其中一間是石屋咖啡冰室的厚切菠蘿油
菠蘿包夾住厚厚的牛油,又有誰能夠不心動呢

這次我們點了菠蘿油,餐c與單點朱古力曲奇沙冰。

!!由於太餓,沒有拍照。

另外,還叫了一個是日c餐 48元(?)+跟餐飲品
沙律的醬汁令人胃口大開,而三文治漏不過不失,唯性價比較低。
朱古力曲奇沙冰沒有其他店的那麼甜,這點讓我有點兒失望了一下

2017-04-15
2017-04-05 694 瀏覽
趁平日無咁多人,來這裡輕鬆一下吃個下午茶。點選了蘋果批+雪糕,一杯regular coffee, 一杯flat white。天氣很好,選擇了室外的座位,於樹影下與涼風中,聽著蟲鳥叫鳴,很適合放空呢!食物與飲品質素和價錢相符。三、四十元一杯咖啡,可以說價錢、質素和兩大連鎖店差不多。估計到這裡來的顧客,部分都是為了地點的特別,而且附近也沒有類似的咖啡店,想舒舒服服的和朋友坐吓傾吓,這裡確實是個好地方。亦因此,大家都不會太計較食物飲品的質素。至於服務方面,很奇怪,每位員工都像是高高傲傲的,或是黑口黑面般!我去櫃台落單時,感覺好像在騷擾他們休息、麻煩他們要幫我準備食物般!到臨走時,我自行執拾餐具並捧回店內,店員見到,仍然是黑口黑面的接過餐具 (好像我又再騷擾他們了!),連講一句"唔該"都奢侈!莫非近排多了宣傳,唔憂做?我是否要講句,唔好意思,‘打搞’哂!?

2017-04-05
2017-03-27 753 瀏覽
帶囝囝去九龍寨城公園玩耍后,無無聊聊行行逛逛,又發現一個新去處 - 石屋家園,石屋咖啡冰室就在這了感覺像台灣的文創園,當然這個是屬於小型的🙊很開心這裡被活化成咖啡室及小小的推廣文化空間,歴史石屋可被保存,不致被遷滅這模型很真實踏過大門檻,如回去了昔日年代一樣,咖啡室溫暖的燈光,橙橙黃黃,很舒服牆壁上掛著昔日用品作為今日的裝飾品,很美,還有地上的昔日典型的細小階磚,很懷舊我所點的餐 - 蘑菇芝士奄列 + 焗豆 + 牛角包 -- 剛剛好是下午茶的份量,牛角包很大,微暖,奄列我要求煮熟一點,廚師做得到,讚👍焗豆是凍的,但我還是喜歡熱熱的這杯熱朱古力竟然也有拉花😍餐牌封面的獨特設計,有心思💯其他的餐牌大家來九龍城,不防來這裡試一下及感受一下文化藝術註: 到訪日是星期天,剛好有數個攤位,有教導做防蚊水,有手偶表演,也有小型的親子遊戲

感覺像台灣的文創園,當然這個是屬於小型的🙊

這模型很真實
焗豆是凍的,但我還是喜歡熱熱的
這杯熱朱古力竟然也有拉花😍
餐牌封面的獨特設計,有心思💯
其他的餐牌
大家來九龍城,不防來這裡試一下及感受一下文化藝術
下午茶
2017-03-05 1270 瀏覽
一直滿載九龍城生活的回憶,畢竟人生有十年時間都在此上學!每天都會經過聯合道來到學校,印象中聯合道中段會一個範圍是荒廢了的石屋,小時候一直不知道這是民居、工廠還是什麼來的,也沒有刻意去考究。最近又路過九龍城,發現該處已改頭換面了,滿滿的雜草和棄屋都被移除了,變成了一個休閒的小公園,其中一間石屋更完好保留著,以一個翻新的面貌示人,就是這天光顧的石屋咖啡冰室。石屋咖啡冰室共有兩層,還有室外雅座,可能是假日的關係,要找個位子是不容易,我們都不大餓,因此到了隔壁的小型博物館參觀,是介紹九龍城的歷史,九龍寨城、啟德機場、石屋的故事。待人流稍少,我們找到了室內的位置,雖然翻新了,裝修的懷舊感仍很重,很有特色呢。說起冰室,不其然會想起菠蘿油、絲襪奶茶、沙爹牛肉麵等等港式美食。但石屋冰室都只售美式全日早餐、西式意粉扒類、三文治等食物,好像有點不對題呢。既然賣的是港人回憶,不是經營港式茶餐廳會比較好嗎?思索良久,終於決定了要點全日早餐,有煙肉、歐陸雞肉腸、煙三文魚、焗豆、炒蛋、牛角包和餐飲。各份量是有點少,煙三文魚只有一小片,焗豆只有半滿,炒蛋卻變了煎蛋吧還要只有薄薄的一片,以這個價錢來說,真的不值。唯一
。既然賣的是港人回憶,不是經營港式茶餐廳會比較好嗎?
,煙三文魚只有一小片,焗豆只有半滿,炒蛋卻變了煎蛋吧
還要只有薄薄的一片,以這個價錢來說,真的不值。唯一欣賞的是牛角包,很鬆軟,頗新鮮。
全日早餐
真的試過一次便夠了。
2017-02-19
5 分鐘 (堂食)
2017-02-16 982 瀏覽
lee 間cafe 連住石屋展覽館, 幾好呀, 有野食,有野睇~ 同埋佢用石屋活化而成, 保留左石屋GE 舊, 中意懷舊GE人岩哂。lee 度是半自助服務, 餐具自己拿, 但會有人送上食物。egg benedict with smoked  salmon: 好多salmon wor, 估佢唔到, 每半邊有3 塊倒, 正呀! 半熟蛋整得剛好, 荷蘭醬好食, 微溫, 唔錯!iced capaccino: 好多cream, 都OK。

lee 度是半自助服務, 餐具自己拿, 但會有人送上食物。

iced capaccino: 好多cream, 都OK。
2017-02-03 1291 瀏覽
估唔到九龍城有間隱世Cafe,位於石屋家園裡面的一家餐室,假日嚟都幾full㗎!而且環境夠哂懷舊,有似舊餅罐電視機黑膠碟唱盤等,勾起好多童年回憶嘢食唔算好出眾,但係質素都算中上幾好味!叫咗個全日早餐同朱古力橙汁,除咗杯橙汁係用粉沖出嚟之外唔太掂,其他都算合格個全日早餐都幾多嘢,有牛角飽,炒蛋,司華力腸德國腸,煙肉同埋一塊煙三文魚之後再叫多兩杯咖啡,最利害係個拉花,可以拉出各樣動物!(都係店員隨機拉)如果唔鍾意坐室內都可以選擇坐外面,如果秋涼天氣嚟坐坐都真係幾悠閒舒服

嘢食唔算好出眾,但係質素都算中上幾好味!

2016-06-05
10 分鐘 (堂食)
2017-01-06 4529 瀏覽
因為老婆晌九龍城上堂,經常由樂富行過去,行經石屋家園發覺原來有家餐廳「石屋咖啡冰室」,試過之後話好好食,一於搵次帶我嚟試吓,所以,就趁2016嘅最後一日,晌燦爛嘅陽光下,嚟嘆餐午飯,懶洋洋、悠悠閒渡過一個中午。嚟石屋咖啡冰室食嘢,我覺得賣點就喺環境,相信唔少人都知佢喺三級歷史古建築活化而成嘅餐廳,有關石屋家園嘅歷史,小弟就唔費唇舌多講,貼上佢嘅簡介單張,自然一清二楚。其實,佢嘅用餐環境都好正,室內配合番石屋嘅環境,貼上舊花款嘅瓷磚,又掛上唔少舊產物、舊海報做裝飾,帶點懷舊風,有種老味道。仲有樓上雅座,夠晒靜局。而且,環境仲保留原有設施,天花更喺木瓦結構,保養得好好,實在難得!至於,露天茶座位更喺眾多客人嘅心水座,尤其是日中午,絢爛嘅陽光,清爽嘅氣溫,開揚嘅環境,感覺真喺一流。每張枱都撐起太陽傘,唔使怕陽光直接照射,卻又享受到陽光嘅溫暖。怪不得小情侶、兩三知己或一家大細都喜歡揀坐依度。故此,餐後我哋都多坐一陣睇睇書。點餐方面採用半自助形式,先到石屋內點餐、俾錢,再由店員送上,而餐具、調味料就則到餐廳尾自由取用。雖然,餐後有店員會收拾餐具,但不妨多行一步,將餐具送回去水吧!基本餐牌得一個,
。故此,餐後我哋都多坐一陣睇睇書。
基本餐牌得一個,包括多款經典冰室食品、特色咖啡、奶類、茶類、特飲、沙冰、全日早餐及下午茶餐……等恒常提應。
主餐牌以外,另有一款全日供應嘅特色比高包。而且,店子不需加一服務,更實惠。
仲有,每日午市時段供應嘅套餐,定價$48-$58,配餐飲,但只有3款選擇:蘑菇雞扒飯、蕃茄芝士牛肉意大利粉及烘脆煙火腿芝士比高包。
賓尼迪蛋配煙肉+英式鬆餅 $48

睇住送上枱嘅兩粒賓尼迪蛋嘅蛋黃盪吓盪吓,已感到水準差唔得去邊,雖然,切開啲蛋黃唔算「扒扒聲」咁流,但慢流嘅效果就表示蛋黃帶點黏力,濃郁嘅蛋香味再配合微酸嘅荷蘭汁及鬆軟嘅英式鬆餅,真喺好食。
賓尼迪蛋配煙肉+英式鬆餅
另再試試夾上煙肉,多份鹹香,味道就更有層次,不得不講,煙肉都睇得出唔喺得啲肥膏嘅普通貨色,煎得又唔會太乾太硬。順帶一提,伴碟嘅沙律菜及粟米粒,淋上嘅應該喺自家調嘅千島汁,唔會得會酸字,亦無一撻撻醬嘅情況,加埋杯餐飲整體只賣$48,實在超值
蘑菇雞扒飯 $55

驚份賓尼迪蛋唔夠飽肚(其實都夠),所以,另一個主食就揀午餐嘅雞扒飯。對比起個蛋,賣相就明顯普通啲,話雖如此,亦見到少少心思位,米飯砌成貝殼形,伴碟嘅沙律菜及粟米粒淋上嘅唔喺千島汁,而喺襯番個胡麻汁,即喺無迤住做。至於件雞扒,份量唔多,只得一件,但都嫩滑無雪味,個蘑菇汁亦做得唔錯,整個飯屬平穩之上。
蘑菇雞扒飯
蘑菇雞扒飯
雖然套餐已經喺配即磨咖啡,不過,咁好環境,就當然想飲得更好,再者,自助餐具櫃對出,見師傅不時即場炒豆,嗰朕香氣好似勾魂咁叫你試佢啲靚嘢。
榛子鮮奶咖啡 +$10

轉鮮奶咖啡,都只喺補多10蚊雞,絕對划算,點解?咁靚嘅貓咪拉花都值啦,然而,入口嘅柔順感略差少少,感覺奶泡跟濃縮咖啡溝得未至最「勻巡」,但醇香度一流。
榛子鮮奶咖啡
茉莉花茶

由於啲花茶唔喺用茶包沖泡,所以,唔知店家用咩品牌,但入口很有茶香,茉莉花香幽幽而隨風飄。
茉莉花茶
晌個咁好、咁悠閒嘅環境,只喺食個午餐實在未夠喉,所以,臨尾再點客甜點細細嚐、慢慢嘆。佢哋提供甜品組合,一客甜品配一杯餐飲,賣$48-$58,如果唔要嘢飲,可以減$10,結果就點一客蘋果批。
蘋果批配雪糕 $48

依個蘋果批喺小弟真心加超值推介,驚喜位有兩點,第一喺送到嚟嘅批喺熱辣辣,而配合個雪糕球,絕對食出冰火之效。第二,批殼鬆化富牛油香,內裡填滿唔只蘋果肉,更有蘋果蓉,蘋果香無出其右,兼且混有玉桂,味道實在一流。再者,雪糕更唧上小弟至愛嘅甜醬「焦糖漿」,我實加分俾佢架
蘋果批配雪糕
講明活化,就唔好嚟食一餐就算,因為餐廳旁另一室僻為主題展覽館「文物探知中心」,現在就正正做緊「消失的地標 - 啟德機場」,雖然展廳唔大,除歷史介紹,有唔少珍貴昔日圖片及機場未發展時嘅原貌
,懷緬下又好,俾小朋友知下又好,都值得入去睇睇。
此外,樓上亦設有展板介紹石屋家園嘅歷史及九龍城嘅今昔,而石屋內仍保留昔日用房時嘅情景,如廚房、寢室。
暖和嘅陽光底下,享受嘅唔止喺美食,賓尼迪蛋及甜點都好出色,仲有享受嗰份無拘束嘅悠閒,花費又唔多,值得再訪。
2016-10-14 5559 瀏覽
相約好友lunch,地點較遠,系九龍城。還偏離了旺區,係侯王古廟對面。石屋的小小歷史可以系網上看到:http://www.stonehouses.org/zh/houses十九世紀末,石屋的位置上建有兩排屋宇,由何氏家族擁有,住有三數戶人家。為了配合九龍城的市區發展計劃,寮屋區在2001年全面清拆,僅遺下現存的石屋。石屋咖啡冰室隔離就系文物探知中心,展覽昔日石屋的生活,傢具,廚房及煙囪。環境很清靜,如果天氣不太熱,可以選擇坐外面。但內裏裝修也不錯哩!佈置懷舊風。咖啡室,樓高兩層。這天選擇了,歐陸雞肉腸+焗豆牛角包 $42+10(for special coffee)很欣賞他們的牛角包,不是翻叮又翻叮,樣子很飽滿。燶邊太陽蛋向我招手。咖啡飲品可以選擇skimmed milk。Irish cream latte 的貓貓圖案很討好。Coffee Mocha 是好友的。之後還order 朱古力蛋糕配雪糕連咖啡$58朱古力蛋糕是熱的,連同雪糕一起吃很美味。我倆閒聊了約兩小時,這處值得推介的地方。
石屋的小小歷史可以系網上看到:

石屋咖啡冰室隔離就系文物探知中心,
展覽昔日石屋的生活,傢具,廚房及煙囪。
環境很清靜,如果天氣不太熱,可以選擇坐外面。
但內裏裝修也不錯哩!佈置懷舊風。
咖啡室,樓高兩層。
很欣賞他們的牛角包,不是翻叮又翻叮,樣子很飽滿。
燶邊太陽蛋向我招手。
咖啡飲品可以選擇skimmed milk。
Irish cream latte 的貓貓圖案很討好。
Coffee Mocha 是好友的。
之後還order 朱古力蛋糕配雪糕連咖啡$58
朱古力蛋糕是熱的,連同雪糕一起吃很美味。
我倆閒聊了約兩小時,這處值得推介的地方。
2016-10-07
與2位年輕人食午飯,她們食了人生第一個比高飽,飲了特色咖啡,很滿意的一頓午餐。Cappuccino, 焦糖咖啡,焦糖鮮奶,咖啡入口香濃順喉,上面拉花如圖般真實好看。比高飽結實飽肚又吾會好硬好乾,煙三文魚+cream cheese 增加了味道層次感。旁邊沙拉+蜜糖芥醬,甜甜酸酸很開胃,又平衡了cream cheese 及三文魚的油份,整件事飽肚健康不油膩。
Cappuccino, 焦糖咖啡,焦糖鮮奶,
咖啡入口香濃順喉,上面拉花如圖般真實好看。
2016-10-09
10 分鐘 (堂食)
  • 比高飽
2016-10-11 1451 瀏覽
呢度好特色,係歷史文物建築內的冰室,售西式既all day breakfast, 裡面係特色懷舊裝修,出面露天位置有大傘,面對公園,份外relax,好似置身台灣小cafe 叫左egg benedict, 配三文魚,$55連飲品算好抵食,不過汁少左d, 一般啦~但呢個價錢都接受既~all day Breakfast $68, 雖然連飲品,比出面過百元既平,但真的有點普通,算是不過不失啦~飲品, latte加$10,有拉花的我最喜愛係hazelnut milk, 好香,係全份早餐既亮點整體嚟講,食環境多d,同埋價錢真係唔係貴,有機會都可以再嚟既地方。
飲品, latte加$10,有拉花的
2016-09-27 1483 瀏覽
再一次幫襯石屋cafe的午餐,雖然平日這裡不太多日來,但午市其實有時都好多人。這一天附近有很多學校都尚未開學,午市的人流出奇地少,所以格外寧靜舒適。今次試了三文魚意粉,這裡的意粉向來都是我的最愛~ 以前午餐也有提供焗粉,現在已經沒有了,普通的意粉也不錯。水準依然保持到,帶青色的意粉汁配上鹹香的三文魚,簡簡單單已經相當好味!作為芝士怪,當然還會加芝士粉吧~ 意粉不會太淋,口感不錯的。餐飲的熱茶是Earl Grey Tea,茶很香濃,而且回甘,想加上奶就成為超好渴的奶茶了!下次再來,不知道會有什麼新餐選擇呢~ 吃飽後可以到附近的九龍城廣場散步,地點雖然不算太方便,但周六、日來hea很不錯的!
今次試了三文魚意粉,這裡的意粉向來都是我的最愛~
以前午餐也有提供焗粉,現在已經沒有了,普通的意粉也不錯。
三文魚意粉

紅茶
2016-09-06
三文魚意粉
2016-09-17 1215 瀏覽
香港人有一個all day breakfast的咒令這類餐廳如雨後春筍大部分開設於中西區,之後多了樓上鋪可以賴土地問題也可賴資本主義幾隻蛋幾塊包加罐頭豆要上百元加三文魚加三十非黑咖加二十,冰再加十當然有有心思和好吃的,但大部分在水準之下這石屋,以食物我只能給一般Egg Benedict個muffin沒夠熱更不夠脆All day breakfast 也是 standard料 standard水平咖啡也很一般但環境少許特別服務少許親誠可能是租平罷?價錢算是很平-- 食物水準低很多又收double的價錢大有人在權衡一切後,值一個like
香港人有一個all day breakfast的咒
令這類餐廳如雨後春筍
大部分開設於中西區,之後多了樓上鋪
可以賴土地問題
也可賴資本主義
幾隻蛋幾塊包加罐頭豆要上百元
加三文魚加三十
非黑咖加二十,冰再加十
當然有有心思和好吃的,但大部分在水準之下

這石屋,以食物我只能給一般
Egg Benedict個muffin沒夠熱更不夠脆
咖啡也很一般

環境少許特別
服務少許親誠

權衡一切後,值一個like
上次介紹了一個位於大埔的保育加飲食項目,感覺上非常之有心思。這一天,根據一些媒體報導,也看過已來過的朋友在 facebook 上的照片,讓我知道位於九龍城某處,也有一個把富有歷史性的舊建築保育及改變用途的地方。這一個就是位於民生書院附近,美東邨對面的一個名叫《石屋家園》的地方,而在內,有一個歷史文物展覽館以及一間 cafe,名字叫《石屋咖啡冰室》。 整座石屋連花園都保存了,翻新了成為一個半公眾的小公園。若是在秋意濃濃的時候,在這一個車流人流都不算多的地方,慢活地坐上一個下午,我覺得是一件很舒服的事。 石屋,二次大戰前,是一條名叫 "何家村" 的小村落,而現時的石屋,是和平後重新安置居民,在附近建起寮屋時再落成的。 前身,這兒一帶是片場及墳場,石屋搖身一變,變成了小型的工場。至今,該《藍恩記山墳墓碑工程》的招牌保留了,作為此石屋的其中一個印記。 石屋,分了兩部份,一邊是一間收懷舊為主題的餐廳,另一邊,是一個名叫《文物探知中心》的展覽館。未講食之前,我先說說展覽館的部份。 一入展覽館,就有許多許多的故事及歷史,介紹這一間石屋的來龍去脈,以及這一帶的歷史。 從狹窄的機梯轉上展館的閣樓,我看

從狹窄的機梯轉上展館的閣樓,我看見當年以柴火煮食所用的舊式爐頭,及一些古老的廚房用具。這些,對我 (半名在新界農村長大的人)來說,是一個很窩心的回憶。

這展覽館,的確是一個60、70年代的集體回憶地方,古早味的鐵信箱,古早味的黑色攪盤電話,你...又有沒有用過呢?

再者,鐵製的碌架床,小時候住唐樓,一家六口連同由村出左黎城讀中學的堂兄堂姊,擠在一起住時,一間房要三至四個人瞓.....碌架床,是解決空間問題的好幫手。細細個喜歡下格,大一點,點都要霸上格床。

帶大家參觀完展覽館,我帶大家來餐廳了。說真,我這一篇文章是倒序文,因為實際上,我們是是先醫肚,後再去展館的。

這一間餐廳,以60、70年代的舊感覺為主題,同石屋的老感覺,非常之 match。

餐廳,完全地仿照當年的舊冰室的裝修設計。不計店員工作的地方會看到的現代飲食設施,成個餐廳的裡裡外外都有一種把你帶回過去的感覺,完全貼實 "石屋" 的舊九龍城的那一個獅子山下主題。

在廚房的出入口旁,給我發現了一個蘑咖啡豆機。不過,我相信,這一個機器,只是作展覽用途。

天氣熱,而且找到位,所以我們沒有坐露天的雅座。不過,秋高氣爽的時候,坐在外享受午餐,絕對是一個非常寫意的行為。

蘑菇芝士奄列,配牛角包,還有人見人愛的茄汁豆。一切開奄列,是充滿了芝士的,非常之香口惹味,而牛角色也十分之香口。這一個餐的感覺雖然簡單,但勝在夠美味。

豬扒飯是當日的ABC餐之一。豬扒是厚切的,肉感同肉味都非常之豐富,再者,餐廳用的是珍珠米,飯味飯香因此也有所升華。而且,飯好多,豬扒又夠厚,很飽,很飽。

飲品,太太要了一杯蘋果汁。其實我們覺得有少少奇怪,為何餐廳會配蘋果汁....不過,好飲就得啦。

我見餐廳有即蘑的意式咖啡機,所以我要了一杯香濃咖啡。這一杯咖啡,味道甘香,也夠濃,咖啡豆靚,沖出來的咖啡,的確是特別的好飲。

用餐的環境雖然迫夾一些,但食物感覺不錯。而且整個《石屋家園》的感覺是非常之悠閒舒適。在空閒,想放輕鬆而又不想離開市區的話,這一個小小的《石屋家園》,離九龍城其實不太遠,可以一來。