睿日本料理 (大坑)📍大坑安庶庇街21號地舖大坑一向都出名多隱世美食,而日本料理都佔左好大多比重。因為一早book左枱,所以明知尼格慢慢過緊黎香港都照去。果然香港人真係有種風雨不改嘅精神,因為當晚係full house 🤭呢間餐廳走傳統地道日本居酒屋嘅風格,店舖面積不大,可以招呼到幾枱客,加上親切嘅服務,令你有種錯覺好似走咗一轉築地咁👍🏻👍🏻🍱我哋叫咗三份前菜,兩款燒物,同四種天婦羅👩‍🍳鮟鱇魚肝配日式檸醋 $88一般有海底鵝肝之稱嘅鮟鱇魚,微微香煎過後口感細膩又肥美,內裏呈微微creamy 狀,慢慢細味更品嚐到after taste.👩‍🍳魚籽醬海膽松葉蟹肉 $118松葉蟹同海膽份量都算多,師傅好細心一疏疏咁拆好松葉蟹肉,蟹肉鮮甜爽彈,啖啖嘅海膽亦都濃郁甘甜!魚籽醬雖然一般只係作點綴,但都唔馬虎,微咸帶魚脂香,絕唔係死咸貨式,呢個價錢其實真係非常足料!👩‍🍳黑豚火腿拌温泉蛋 $68三片Parma ham 浸於鰹魚湯上,底部配以溫泉蛋,一口吸入充滿鰹魚味嘅溫泉蛋,完美帶出日本蛋自帶嘅香甜,比起一般溏心蛋更加嫩滑!👩‍🍳辛子明太子 $98 屬於燒物類,配上蘿蔔蓉及旁邊嘅辛子更可以食得出煎
睿日本料理 (大坑)
📍大坑安庶庇街21號地舖

🍱我哋叫咗三份前菜,兩款燒物,同四種天婦羅

👩‍🍳鮟鱇魚肝配日式檸醋 $88
鮟鱇魚肝配日式檸醋

👩‍🍳魚籽醬海膽松葉蟹肉 $118
魚籽醬海膽松葉蟹肉

👩‍🍳黑豚火腿拌温泉蛋 $68
黑豚火腿拌温泉蛋

👩‍🍳辛子明太子 $98
屬於燒物類,配上蘿蔔蓉及旁邊嘅辛子更可以食得出煎香過嘅明太子咸香味,係非常適合伴酒嘅小食!

👩‍🍳原隻日本蠔蠔 大船渡灣令和怪物 🦪$108
岩手縣令和怪物出名巨型,size有手掌咁大!海水味本身唔重,肉身非常飽滿,肉質鮮甜肥美!酥炸過後再配以粉紅水晶岩鹽,更加帶出蠔味嘅餘韻。
天婦羅
原隻日本蠔蠔 令和怪物

👩‍🍳天婦羅軟殼蟹 $168
天婦羅可謂佢哋嘅名物之一,所以軟殼蟹都係必叫item,軟殼蟹炸完之後非常香脆,出奇地亦都冇坊間嘅油膩感咁重!亦都冇外皮同餡料分離嘅問題。相信師傅功架十足先可以做出呢個效果!
天婦羅軟殼蟹

👩‍🍳安格斯牛車打芝士卷 $58 each
肉類嘅天婦羅我應該第一次食🤔
芝士味比較溫和,鹹鹹地仲可以帶出牛肉本身嘅味道!香脆嘅外皮內裡滲出滿滿牛肉汁同流心芝士感覺好特別!

👩‍🍳 櫻花蝦貝柱野菜餅 $88
野菜餅好大個,而且包含咗好多唔同嘅食材,包括櫻花蝦,好多粒嘅小柱,同埋非常之甜嘅番薯條!鹹鹹地又帶番薯甜味,非常惹味!我自己就好欣賞☺️

👩‍🍳西京燒銀鱈魚 $168
外表燒至金黃焦脆,銀鱈魚出名油脂非常豐富,魚脂香味重,豐腴甜香嘅滋味我最鍾意❤️
西京燒銀鱈魚

❤️整體體驗猶豫真係置身於日本去咗居酒屋一樣!職員同店主非常有禮同耐心解釋每一道菜嘅特色,令到我哋可以更加了解背後烹調嘅方法。食材嘅質素非常高,而價錢定位亦唔算貴,值!
出羽樱

天婦羅軟殼蟹
西京燒銀鱈魚
出羽樱
2022-11-02 189 瀏覽
風暴「尼格」來臨前夕,我哋選擇左「睿.日本料理」渡過一個平靜嘅晚上。餐廳位於大坑嘅巷子裡,店鋪面積不大,最多只可容納16位食客。雖沒有奢華嘅裝修,但充滿左日本居酒屋嘅風格,別有一番風味。天文台表示將會打風,但完全不減食客嘅雅興,我哋7點到餐廳已經half full,好在預先book左枱😅。如果想光顧晚市都建議大家book枱 (靜靜雞話你知,經OpenRice book枱有八五折㗎😎)點菜前會先奉送一小碟枝豆,店主好細心將枝豆頭尾都切掉方便進食,值得一讚👍🏻我哋先叫左三樣一品料理作為前菜,三樣都高水準賣相靚之餘食材新鮮兼夾好食。主食就點左天婦羅同2樣燒物,天婦羅炸得鬆脆,特別係炸生蠔同埋芝士牛肉卷勁好食,燒物我哋點咗西京鱈魚燒,雖然有啲貴但係超多油脂肉質嫩滑超好食😋另外餐廳仲做緊清酒放題,$198 可以任飲三款Sake,再送一個小食,啱晒三五知己相聚!🌸一品料理🌸鮟鱇魚肝配日式檸醋 $88作為貴價食材,鮟鱇魚肝份量都唔少有兩大舊,略為煎香再加上適量海鹽帶出鮮味,再配以日式檸醋作點綴,非常味美。魚籽醬海膽松葉蟹肉 $118松葉蟹肉鮮甜,加上新鮮飽滿嘅海膽,再配以味道濃郁嘅魚籽醬,三樣名貴食
枝豆
天麩羅 天ぷらいろいろ
🌸一品料理🌸
鮟鱇魚肝配日式檸醋 $88

魚籽醬海膽松葉蟹肉 $118
松葉蟹肉鮮甜,加上新鮮飽滿嘅海膽,再配以味道濃郁嘅魚籽醬,三樣名貴食材放在一起係非常配合,口感豐富之餘鮮甜味爆燈,極力推薦👍🏻 (食倒有蟹殼碎,證明係真材實料!

黑豚火腿拌温泉蛋 $68
Pama ham 咸味適中,温泉蛋以鰹魚高湯作襯托,一起放入口中層次鮮明。
🌸 天麩羅 天ぷらいろいろ 🌸

安格斯牛車打芝士卷 (2件)$116
平時食天婦羅都係海鮮/蔬菜,肉類我係第一次食,厚厚嘅安格斯牛肉片包裹着mozzarella芝士,口感豐富而唔油膩,估唔倒係咁正🤤
原隻日本蠔(1件)$108
店主非常有誠意,選用咗日本岩手縣令和之怪物生蠔,出晒名大隻,海水味唔重creamy又滑,自己買都要40-50蚊隻,依家做埋天婦羅係幾抵食。外層鬆脆,而入面都仲keep住生蠔嘅creamy嫩滑,出色👍🏻
原隻日本蠔
軟殼蟹天麩羅 $168
好怕食炸軟殼蟹會有陣死咸味(因為急凍唔新鮮),但呢個軟殼蟹天婦羅完全冇啲個問題,炸得鬆脆之餘亦食到軟殼蟹嘅鮮甜,所以話食材嘅質素係好重要,而餐廳在啲方面都非常講究👍🏻
軟殼蟹天麩羅
櫻花蝦貝柱野菜餅(1件)$88
大大舊2個人食啱啱好,貝柱有用岩鹽調味,野菜主要係日本蕃薯,再加上櫻花蝦,蕃薯嘅甜味配上海鮮嘅鮮咸味,冇得頂。再加埋粉紅岩鹽,真係極佳享受,推薦👍🏻
🌸 燒物 Grill🌸
辛子明太子 $98
明太子略為煎香,帶出左明太子嘅咸香味,再點上帶有七味粉嘅蘿蔔蓉,濃郁咸香帶有輕輕嘅辛辣味道,口感豐富,送酒一流👍🏻
西京燒銀雪魚 $168
份量唔算多,價錢偏貴,但味道同口感都做得好好。唔太咸,煎香後肉質仍然保持鮮嫩,唔錯嘅選擇。
西京燒銀雪魚
2022-11-01
枝豆
天麩羅 天ぷらいろいろ
原隻日本蠔
軟殼蟹天麩羅
西京燒銀雪魚
2022-10-16 64 瀏覽
今日想同大家分享嘅係睿日本料理嘅睿之盛宴😳🤩前菜分別係藍莓醬甜蝦, 三文魚籽山芋水雲同金橘醋海蜇, 藍莓醬甜蝦特別有驚喜, 三文魚籽酸甜開胃, 海蜇爽口🤩刺身分別係拖羅, 油甘魚同帆立貝, 當日食嘅刺身都好新鮮, 特別係帆立貝, 簡直係入口即溶🤩壽司分別係日本海膽,蟹肉蟹膏,火炙和牛,火炙大左口魚邊同深海池魚, 每件壽司都非常出色, 完全唔腥味道鮮甜嘅日本海膽同蟹肉蟹膏壽司係我最推介大家試嘅🤩木魚花紫菜大蜆湯, 平時餐廳飲湯多數都唔會飲晒因為好鹹, 但呢個湯唔會太鹹可以飲得出蜆嘅清甜, 飲到舔舔脷🤩燒物分別係磯燒鮑魚同薄燒安格斯牛肉蒜片卷, 鮑魚爽口彈牙, 牛肉啱啱好, 同蒜片卷嘅配搭簡直冇得彈🤩揚物分別係松葉蟹腳, 鮮蝦芝士腐皮卷, 日本蠔, 地瓜同紫蘇葉, 平視去放題都未必會食揚物, 因為每次都係覺得食緊炸粉, 但呢度嘅揚物可以話係十分之出色, 絕對唔會覺得好油膩, 唔鍾意食揚物嘅朋友仔建議試一試, 可能會顛覆你嘅想法🤩甜品分別係日本蜜瓜同焦糖忌廉蛋糕, 蜜瓜鮮甜多汁再配合埋忌廉蛋糕簡直係完美嘅結局
今日想同大家分享嘅係睿日本料理嘅睿之盛宴😳

2022-10-16 44 瀏覽
不嬲都知道大坑好多嘢食,今日就試下呢間日本料理🔥睿之盛宴 $680/person1️⃣前菜藍莓醬甜蝦🦐三文魚籽山芋水雲金橘醋海蜇呢三道前菜酸甜開胃,waiter同我哋講要順次序食,咁樣會比較有層次。2️⃣刺身吞拿魚腩(拖羅)🐟油甘魚帆立貝刺身新鮮肥美,旁邊仲有好多裝飾花草點綴🌿🌸,令成個視覺感觀更上一層樓。3️⃣壽司🍣日本海膽蟹肉蟹膏🦀火炙和牛🐂火炙大左口魚邊深海池魚🐠海膽同蟹膏一啲都唔腥,好加分!半生熟嘅和牛表面滲出佢獨有嘅油脂,食落更香口👍🏻👍🏻。而左口魚邊經過微微嘅炙烤之後,更能嚐出鮮味。另外飯粒都做得非常好,唔會一夾就散。4️⃣湯🫕木魚花紫菜大蜆湯本身冇咩期待,因為唔太好日式湯,但呢個真係驚艷到我,啲蜆真係大大粒又鮮甜,以木魚湯做基底配上紫菜,真係冇得輸💯5️⃣燒物 磯燒鮑魚薄燒安格斯牛肉蒜片卷🥩鮑魚表面微微切開咗,令到醬汁可以完全入味,爽口彈牙。牛肉蒜片卷亦都非常出色,醬汁同樣滲透晒落牛肉度,旁邊仲有沙律菜🥗,中和返油膩感。6️⃣揚物🍤松葉蟹腳鮮蝦芝士腐皮卷日本蠔🦪地瓜🍠紫蘇葉一直覺得天婦羅唔好食🤢,好似食麵粉咁,但呢度嘅天婦羅顛覆咗我嘅印象,未見過咁輕薄嘅麵衣,配埋佢嘅醬汁,兩者嘅配合天衣無縫,令
不嬲都知道大坑好多嘢食,今日就試下呢間日本料理🔥

睿之盛宴 $680/person

鮮蝦芝士腐皮卷
日本蠔🦪
地瓜🍠
紫蘇葉

一直覺得天婦羅唔好食🤢,好似食麵粉咁,但呢度嘅天婦羅顛覆咗我嘅印象,未見過咁輕薄嘅麵衣,配埋佢嘅醬汁,兩者嘅配合天衣無縫,令我愛上咗天婦羅😍😍

7️⃣甜品
日本蜜瓜🍈
焦糖忌廉蛋糕🍰

最後終於係我最期待嘅甜品🥰,蜜瓜入口即溶,好似蜜糖咁甜,仲好貼心咁幫你切開做四舊。而焦糖忌廉蛋糕雖然望落平平無奇,但食落似雪糕嘅口感🍨,仲有焦糖面同脆餅底,又一出色之作。

Lets catching up with my old friend in Tai Hau💫..平日好少黎到大坑,呢道既橫街小巷真的有種小日本既感覺❤️。呢晚朋友提議黎到呢邊既日式居酒屋🏮 吃個晚飯,餐廳不大但設有壽司吧檯,可以一邊食一邊觀賞師傅製作菜式,更有種親切人情味既感覺。廚師會因應時令空運食材,炮製壽司刺身、串燒等季節性日式料理喔!🔸前菜三碟:黑松露海膽松葉蟹肉、梅水晶配鯊魚軟骨(日本練梅打蓉)、黑豆甘露煮先來新菜單三小碟各有特色,集鮮甜、咸香帶酸、甜蜜打開味蕾。🔸串燒拼盤 $328一客有齊:芝士免治雞肉棒、雞皮、牛舌、雞腿肉、豬豚肉、白鱔、多春魚、雞翼配上佐料:芥末醬、青檸、酸瓜,感覺豐富。🔸季節刺身 $128秋刀魚刺身 配蘿蔔蓉 薑蓉 青蔥適逢時令當造飛機貨,師傅更花心思介出花紋。魚身滿光澤,配上蘸汁可去除部分腥味更可口。🔸吞拿魚三貫 $456赤身 中拖 大拖 底部配以柚子汁 加乾冰,營造視覺效果。再襯以紫蘇花帶出魚油香,3種口感吞拿魚配以Sake🍶,味道會更一流。🔸壽司拼盤 $336火炙吞拿魚腩、火炙左口魚邊、火炙和牛、帶子、三放魚籽軍艦、牡丹蝦最愛火炙口感,魚油令魚生味

🔸前菜三碟:

先來新菜單三小碟各有特色,集鮮甜、咸香帶酸、甜蜜打開味蕾。

🔸串燒拼盤 $328
一客有齊:芝士免治雞肉棒、雞皮、
牛舌、雞腿肉、豬豚肉、白鱔、多春魚、雞翼

配上佐料:芥末醬、青檸、酸瓜,感覺豐富。

🔸季節刺身 $128
秋刀魚刺身 配蘿蔔蓉 薑蓉 青蔥

🔸吞拿魚三貫 $456
赤身 中拖 大拖

🔸壽司拼盤 $336

最愛火炙口感,魚油令魚生味道特別出。

🔸天婦羅 $176

鮑魚天婦羅 配天婦羅汁 & 梅子鹽
連炸過紫蘇葉同吃 夠特別❤️!

🔸麵食 $78 each
海膽梅子素喬麥麵 (加拿大)
配日本櫻花米餅增加口感。

🔸清酒:$198 / head
🔸久保田 (清純易入口 岩女仔飲)
🔸出羽櫻 (甜度相對較濃)
🔸李白 (相對味道濃郁 適合配刺身串燒吃)

喜歡喝酒的你不要錯過清酒放題,無限任飲Sake🍶,一邊吃日料🥢 配上不同酒品令整頓飯味道更出有層次呢。今晚同好耐冇見既朋友,一邊聊天一邊吃得很盡興!
×××[睿日本料理 -Satoi Japanese Restaurant]×××
©大坑安庶庇街21號地舖

細細個就比屋企人灌輸好多佛學命理,慢慢地潛移默化,人大左亦明白即使跳出三界外,不在五行中,亦無法逃過命數,唯一賺到既就係,經過今晚大坑呢間「睿日本料理」洗滌心靈後,煩惱諸垢,皆已淨盡。👇📌廚 師 推 介 -▪️ 前 菜 三 款 - ▫️ 一開頭先黎三款前菜,第一個「黑松露·海膽松葉蟹肉」,松露香味十足,加埋海膽同蟹肉鮮味配搭,口感層次相當豐富;而「梅水晶·鯊魚軟骨」用左日本煉莓打成醬,入口酸酸甜甜,加上鯊魚軟骨好有咬口,幾特別;而最後「黑豆·甘露煮」食落好似紅豆咁,一咬落軟腍入味,整體呢個前菜好有新鮮感!▪️ 串 燒 拼 盤 -  ▫️ 食完前菜就再黎個「串燒拼盤」,一次過食勻多款人氣串燒,「芝士免治雞肉棒」經火炙芝士燒過後香濃嫩滑,「雞皮」相當脆口,「牛舌」牛味濃郁,「雞腿肉」肉質爽彈,「豬腩肉」燒得均勻焦香,「白鱔」完全無腥味,外皮香脆,「多春魚」燒得岩岩好,食落好惹味,最後「雞翼」外皮薄脆,肉質嫩滑,好食!▪️ 秋 刀 魚 刺 身 -▪️ 吞 拿 魚 刺 身 三 款 -▫️ 刺身方面試左個時令飛機貨「秋刀魚·刺身」,外皮望落閃亮既銀色,肉身睇落粉嫩非常吸引,入口魚肉鮮嫩香甜,非常好食;另外呢個
細細個就比屋企人灌輸好多佛學命理,慢慢地潛移默化,

人大左亦明白即使跳出三界外,不在五行中,亦無法逃過命數,

唯一賺到既就係,經過今晚大坑呢間「睿日本料理

洗滌心靈後,煩惱諸垢,皆已淨盡。👇

📌廚 師 推 介 -
▪️ 前 菜 三 款 -
黑松露·海膽松葉蟹肉、梅水晶·鯊魚軟骨、黑豆·甘露煮

▫️ 一開頭先黎三款前菜,第一個「黑松露·海膽松葉蟹肉」,
松露香味十足,加埋海膽蟹肉鮮味配搭,口感層次相當豐富;
而「梅水晶·鯊魚軟骨」用左日本煉莓打成醬,入口酸酸甜甜,
黑松露·海膽松葉蟹肉

加上鯊魚軟骨好有咬口,幾特別;而最後「黑豆·甘露煮
食落好似紅豆咁,一咬落軟腍入味,整體呢個前菜好有新鮮感!
黑豆·甘露煮

▪️ 串 燒 拼 盤 -
串燒拼盤

▫️ 食完前菜就再黎個「串燒拼盤」,一次過食勻多款人氣串燒
串燒拼盤

白鱔」完全無腥味,外皮香脆,「多春魚」燒得岩岩好,
食落好惹味,最後「雞翼」外皮薄脆,肉質嫩滑,好食!

▪️ 秋 刀 魚 刺 身 -

▪️ 吞 拿 魚 刺 身 三 款 -
吞拿魚刺身三款

▫️ 刺身方面試左個時令飛機貨秋刀魚·刺身」,外皮望落
秋刀魚·刺身

另外呢個「吞拿魚·刺身」一次過食哂「赤身」、「中拖羅」、
大拖羅」。最鍾意既一定係大拖羅咖啦,入口油脂豐腴,
入口即化,配搭sake一齊食簡直一流。

▪️ 壽 司 拼 盤 -
壽司拼盤

▫️ 而「壽司拼盤」先黎個「火炙·吞拿魚腩」,吞拿魚腩入口肥美甘香,
經火炙過帶住一份焦香;而「火炙·左口魚邊」肉質夠哂嫩滑,肥厚又多脂;
火炙·和牛」薄身得黎,炙燒味係口腔揮之不去,正;而「帶子
壽司拼盤

相當厚肉,加上鮮甜;「三文魚籽·軍艦」粒粒晶瑩剔透,
淨係賣相都好吸引;「牡丹蝦」肉質結實富彈性,唔錯。

▪️ 鮑 魚 天 婦 羅 -

▪️ 海 膽 梅 子 素 麵 -
海膽·梅子素麵

▫️ 去到主食方面,呢個「鮑魚·天婦羅」炸粉夠哂薄身,
外層做到脆卜卜,完全冇油膩感,鮑魚口感又夠彈牙,
鮑魚·天婦羅

配埋梅子鹽天婦羅汁,簡直一絕;而「海膽·梅子素麵
麵條幼身,口感彈滑,連埋海膽一齊食,
加埋有日本櫻花米餅,成個口感好豐富。

▪️ 清 酒 放 題 - $198/位
清酒放題

▫️ 如果鍾意飲酒既朋友有福了,清酒放題都係做緊198蚊一位,
分別可以任飲「久保田·千壽·純米吟釀出羽樓·純米大吟釀
清酒放題
李白·超特選純米吟釀」,由淡口到濃味,都有唔同選擇,抵飲之選!
2022-08-29
15 分鐘 (堂食)
黑松露·海膽松葉蟹肉、梅水晶·鯊魚軟骨、黑豆·甘露煮
黑松露·海膽松葉蟹肉
黑豆·甘露煮
  • 梅水晶·鯊魚軟骨
2022-08-17 249 瀏覽
日本野係香港人最愛應該都唔會講錯,最鍾意日木料理中講求食材新鮮既原則去帶出食材原汁原味.Sake 以特製sake器具去冷凍sake,唔會過冰得黎又凍.味道清爽配搭魚生好夾.刺身拼盤赤身,拖羅,牡丹蝦,油甘魚,深海池魚,赤貝好豐富既刺身拼盤!刺身望落色澤光鮮而且豐滿.刺身每片都幾厚切,入口充滿彈牙口感.拖羅無筋帶出入口即溶既感覺.赤貝爽彈鮮甜.壽司拼盤壽司拼盤充滿各款魚類壽司,一字整體排開望到都已經覺得好吸引.每款壽司都好滿意,夠晒新鮮得黎壽司飯上既刺身又夠厚身.當中見到切成花邊既厚身拖羅已經雙眼發光!一入口拖羅己經感受到佢豐富既油香.炙燒鰈魚同樣充滿豐富既魚油甘香,香而不膩夠晒香.日本白粟米味道相當清甜而且充滿水份,每粒粟米都好爽脆,每咬一口都感受到粟米香甜感.炸天婦羅拼盤居酒居有既天婦羅種類都幾特別,天婦羅既炸漿唔會過厚,炸起後仍然保持乾身而且香脆.估唔到佢地有紫蘇海膽!外脆內軟綿既質感鮮甜惹味.炸松葉蟹腳啖啖肉.炸蝦腐皮芝士相當香脆,內裏加上香綿既芝士香得黎又唔會過膩.
Sake

刺身拼盤
赤身,拖羅,牡丹蝦,油甘魚,深海池魚,赤貝

日本白粟米

炸天婦羅拼盤
2022-08-17 154 瀏覽
係大坑呢個地方每個小巷角落都隱藏左幾多隱世餐廳,今次係大坑巷內又發堀左呢間日式居酒屋小店,店內雖然唔算大但帶出一股家庭式風居酒屋既親切感.日本清酒黎到日式居酒屋除左食物外,小酌一杯當然都不可缺少!尤其將sake冰凍後再飲落口特別清爽.串燒一開始當然要以清酒配一配串燒,串燒叫左好幾款試試.牛舌爽彈充滿牛脂香氣,入口爽而不韌.白鱔質感彈牙而且充滿魚脂香.整體串燒燒得香口唔會過乾.雞翼香脆得黎內裏肉質仍然保持juicy.雞肉軟骨串香軟既肉質中又帶點香脆感,再加上芝士令味道更香厚濃郁.燒芝士魚餅外層加上燒汁後帶點香甜既魚餅質感彈牙.內裏蘊藏香軟既芝士餡,好滿足.象拔蚌,貝,北海道真蠔刺身北海道真蠔刺身好大隻,蠔身肥美飽滿creamy,味道相當鮮甜帶淡淡海水鮮味.象拔蚌亦好爽脆,充滿象拔蚌甘甜鮮味.特別既係旁邊配搭經煮過既象拔蚌內藏,質感香滑得黎味道唔會腥.安格斯燒牛排燒得粉嫩又唔會過老,中間帶出粉色既肉身,入口仍然帶有肉汁.牛香味唔會過淡,肉質唔會柴容易咬開.香蔥吞拿魚腩牛卷吞拿魚配香蔥呢個絕配既配搭係我最鍾意既手卷之一!吞拿魚腩香綿加上清脆既香蔥每一啖都帶有滿足感.

日本清酒

串燒

燒芝士魚餅

象拔蚌,貝,北海道真蠔刺身

安格斯燒牛排

香蔥吞拿魚腩牛卷

• 燒芝士魚餅
  • 安格斯燒牛排
2022-07-07 210 瀏覽
辛苦左一個禮拜,今日就帶女朋友嚟呢一間食返個盛宴,價錢上都唔會話太貴。前菜精緻,味道酸酸甜甜為主,海蜇嘅爽口再有三文魚籽配上山芋水雲,兩者質感相若但味道卻截然不同。藍莓醬甜下呢個配搭第一次見,甜蝦有點黏滑,加上淡紫色嘅藍莓醬,味道比較特別。各款壽司各有千秋,特別推薦日本海膽,即包即上枱,紫菜口感一流。蟹肉蟹膏好夠鮮,自帶鹹香。火炙左口魚邊亦係心水,魚油滿溢。而天婦羅亦都係令人滿意嘅一部份,炸松葉蟹腳比較少見,估唔到都幾好食,另一款鮮蝦芝士腐皮卷裏面帶點蝦肉,爽甜又香口,而炸蠔水準之上,食嘅時候要小心爆汁。三款刺身,擺得好靚,款款肥美厚切,但各款得一片就有點意猶未盡嘅感覺,嘿嘿主食方面,鮑魚同埋安格斯牛肉蒜片都10分出色,鮑魚好夠味又夠淋,而牛肉則帶點咬口,配搭燒汁不錯!最後嘅甜點就係日本哈蜜瓜,非常香甜!同埋焦糖芝蛋糕,食埋個甜品就心滿意足。

• 天婦羅
2022-07-06 168 瀏覽
店子比較細,坐位唔多,但服務幾好👌🏻-藍莓醬甜蝦, 三文魚籽山芋水雲, 桔橘醋海蜇前菜幾吸引!而且幾好味👌🏻-胡麻醬鹿兒島黑豚肉沙律-拖羅刺身, 油甘魚刺身, 帆立貝刺身有乾冰effect✨打卡一流!淺粉好靚呀!-日本海膽, 蟹肉蟹膏, 火炙和牛, 火炙大左口魚邊, 深海池魚五款壽司都唔錯,大大件!🤤-木魚花紫菜大蜆湯-磯燒鮑魚, 薄燒安格斯牛肉蒜片卷賣相靚✨高級感味道唔錯👌🏻-松葉蟹腳, 鮮蝦芝士腐皮卷, 日本蠔天婦羅個拼盤好正呀😍甜品正呀🤤👍🏻每位$680
店子比較細,坐位唔多,但服務幾好👌🏻

-藍莓醬甜蝦, 三文魚籽山芋水雲, 桔橘醋海蜇
前菜幾吸引!而且幾好味👌🏻

-胡麻醬鹿兒島黑豚肉沙律
-拖羅刺身, 油甘魚刺身, 帆立貝刺身
有乾冰effect✨打卡一流!淺粉好靚呀!

五款壽司都唔錯,大大件!🤤

-木魚花紫菜大蜆湯
-磯燒鮑魚, 薄燒安格斯牛肉蒜片卷
賣相靚✨高級感
味道唔錯👌🏻

-松葉蟹腳, 鮮蝦芝士腐皮卷, 日本蠔天婦羅
個拼盤好正呀😍

甜品正呀🤤👍🏻

每位$680
睿日本料理 (大坑) 💟枝豆 用醬油調製的枝豆粒粒飽滿,職員很貼心給了一個小碗子盛載枝豆殼☺️💟鱈魚魚干 $68魚干燒得香口😋,再蘸少許七味粉日式沙律醬,很滋味🥳💟螢光魷魚沖漬 $68螢光魷魚🦑用日本味噌調味,每隻也很完整~☮️芝士配鰹魚腸 $88唔食內臟既小編都試左少少,因為加左忌廉芝士,可以除去腥味,佐酒一流的小食😉💟清酒煮蜆 $118嘩,呢個價錢可以食到咁大隻既蜆,而且全部開晒口,好新鮮😋 清酒🍶味濃郁❤️💟喜知次一夜干 $328一整條喜知次一夜干開邊呈上😍,外脆魚肉滑,再蘸少許醋汁,好滿足喔😆💟中拖羅刺身 $95/片💟深海池魚刺身 $40/片師傳將呢4片刺身放在西柚汁乾冰的器皿上,衝擊小編視覺與嗅覺😍😍 而且2款刺身非常鮮甜,中拖羅完全無筋入口即化,高質~💟軍艦三貫 (海膽、香蔥吞拿魚腩、松葉蟹肉)$168一次過吹晒3個願望🥳 一啖一件😆 每件軍艦均鮮甜~💟帶子壽司 $48/件帶子大大粒好厚身,配埋壽司醋飯一流😉💟日本海膽刺身海膽十分鮮甜好creamy😍 上面放了金箔好名貴,海膽放了在炸到脆卜卜的海苔上,令層次更為昇華😆💟鮑魚天婦羅擺盤很用心,很精緻😚 用銀杏等伴碟,鮑魚𠝹了花很易進
睿日本料理 (大坑)

💟枝豆

💟鱈魚魚干 $68
魚干燒得香口😋,再蘸少許七味粉日式沙律醬,很滋味🥳

💟螢光魷魚沖漬 $68
螢光魷魚🦑用日本味噌調味,每隻也很完整~

☮️芝士配鰹魚腸 $88

💟清酒煮蜆 $118

💟喜知次一夜干 $328

💟中拖羅刺身 $95/片
💟深海池魚刺身 $40/片

💟軍艦三貫 (海膽、香蔥吞拿魚腩、松葉蟹肉)$168
一次過吹晒3個願望🥳 一啖一件😆 每件軍艦均鮮甜~

💟帶子壽司 $48/件
帶子大大粒好厚身,配埋壽司醋飯一流😉

💟日本海膽刺身

💟鮑魚天婦羅
擺盤很用心,很精緻😚 用銀杏等伴碟,鮑魚𠝹了花很易進食,炸粉薄薄一層~~

💟日本蜜瓜配日式焦糖布丁🍮蛋糕
最後以蜜瓜和日式蛋糕🍰作結,很完滿💜 感謝師傅用心製作每道菜式🥰

*需加一服務費
地址:大坑安庶庇街21號地舖
2022-06-21
  • 日本海膽
2022-06-22 180 瀏覽
#meloin @izakayasatoi🇯🇵睿日本料理🅿️今日小編首次揸車到大坑,大坑一帶咪錶位較多,相對容易泊車👍🏼👍🏼前菜🧡鱈魚魚乾$68魚乾香口,食到令人上癮,配搭上七味粉沙律醬,又是另一個層次的味道。🧡燒沙甸魚苗干$78魚苗細細粒好得意,壓製成簿脆片,好惹味。🫘枝豆枝豆是健康小食,高蛋白質纖維高,促進飽腹感,浸在酸酸地的汁入面,好開胃。🦑螢光魷魚沖漬$68螢光魷魚浸在日本麵豉醬入面,魷魚嘅鮮甜再加上麵豉的鹹香,絕配🧀芝士配鰹魚腸$88幼小的鰹魚腸舖幼滑忌廉芝士粒上,魚味濃郁,一陣鹹香味🐟喜知次一夜干$328紅燒一夜干肉質細嫩,膠原蛋白豐富,非常鮮美,不愧為海中紅寶石。再加上燒汁和檸檬汁,味道更豐富。💛刺身🌼深海池魚 $40/片🌼中吞拿魚腩 $95/片刺身呈上的方法有驚喜💓💓下面加入大量乾冰放在紅橙色的柚子汁中,煙霧不斷散發着,打卡必備。刺身質素高,入口即溶,完美配搭。壽司🌸軍艦三貫$168海膽鮮甜、香蔥吞拿魚腩入口融化、松葉蟹肉鮮味十足🌸北海三貫$148帆立貝、牡丹蝦、三文魚籽三者都是新鮮材料🍶清酒煮蜆$118蜆肉大大粒,下面還有健康的蒟蒻麵,🍤鮑魚天婦羅$88新鮮鮑魚外脆內鮮
#meloin @izakayasatoi

🇯🇵睿日本料理

前菜
🧡鱈魚魚乾

🧡燒沙甸魚苗干
魚苗細細粒好得意,壓製成簿脆片,好惹味。

🫘枝豆

🦑螢光魷魚沖漬

🧀芝士配鰹魚腸
幼小的鰹魚腸舖幼滑忌廉芝士粒上,魚味濃郁,一陣鹹香味

🐟喜知次一夜干

💛刺身
🌼深海池魚 $40/片
🌼中吞拿魚腩 $95/片

壽司
🌸軍艦三貫
海膽鮮甜、香蔥吞拿魚腩入口融化、松葉蟹肉鮮味十足

🌸北海三貫
帆立貝、牡丹蝦、三文魚籽三者都是新鮮材料

🍶清酒煮蜆
蜆肉大大粒,下面還有健康的蒟蒻麵,

🍤鮑魚天婦羅
新鮮鮑魚外脆內鮮甜軟腍,製作出色

🐚海膽紫菜
以天婦羅的形式炸脆了紫菜,上邊鋪上creamy的海膽

🍰甜品
日本蜜瓜🍈完全有糖心的感覺
配焦糖牛奶布甸蛋糕
為是日晚餐畫上圓滿句號。

餐廳環境保留日式氣氛,服務周到,食物逐道呈上,是日式Fine Dining💕

2022-06-21 172 瀏覽
打完第三針,終於可以出嚟唞吓氣,放工同同事想食餐好,去銅鑼灣覓食,行行吓就行到去大坑,見到呢間餐廳門面好有日本風,感覺好似去咗日本旅行咁,吸引我地去望一望個餐牌,都幾多選擇,而且難得仲有位,決定試吓佢🤭見到佢嘅set dinner都幾抵食,前菜刺身壽司炸物咩都有,諗都唔使諗就嗌啦!睿の盛宴 $680/人(前菜、沙律、刺身、壽司、湯、燒物、揚物、甜品) 前菜比較fresh同開胃,有藍梅醬甜蝦、三文魚籽山芋水雲、柑橘醋海蜇。真係第次食藍莓配甜蝦,甜甜地又幾特別,另外兩樣都係涼食,真係幾開胃!沙律係胡麻醬鹿兒島黑豚肉沙律,黑豚肉唔會overcook,幾好味成盤刺身擺盤好靚,每件都好厚切,冰凍得嚟又有鮮味!刺身包括有吞拿魚腩(拖羅)、油甘魚、帆立貝,最估唔到仲有金箔,多加一種矜貴嘅感覺嚟到主食嘅壽司有日本海膽、蟹肉蟹羔、火炙和牛、火炙大左口魚邊、深海池魚,壽司水準唔錯,火炙帶出炭燒味好甘香👍海膽夠新鮮,平時唔太食海膽嘅我都要讚一讚湯就係木魚花紫菜大蜆湯,仲有lucky三葉草!平時都好鐘意飲紫茶湯,原來加埋大蜆可以咁甜,大蜆煮得啱啱好又冇沙,值得一讚!燒物份量都好多,有磯燒鮑魚同埋薄燒安格斯牛

睿の盛宴 $680/人
(前菜、沙律、刺身壽司、湯、燒物、揚物、甜品)

燒物份量都好多,有磯燒鮑魚同埋薄燒安格斯牛肉蒜片卷,要讚下個鮑魚,煮得啱啱好,完全一下就可以咬落口!又係加咗金箔,完全滿足到我地鍾意相機食先嘅人🤣

天婦羅就有松葉蟹腳、鮮蝦芝士腐皮卷、日本蠔天婦羅,天婦羅唔會落好多炸粉👍而且全部都係高質嘅海鮮,真係好滿足

去到甜品部分已經好飽,法式焦糖慕絲都食唔曬🤣整體嚟講,依餐飯性價比真係好高,餐廳店員服務態度都好好,下次會帶屋企人嚟試!
今日去咗大坑買曲奇餅,行開附近見到有間店舖細細地,但menu好吸引嘅日本餐廳,展開左今晚嘅盛宴。👍🏻睿之盛宴✨前菜三份前菜盡見誠意:藍莓醬甜蝦配搭新穎;三文魚籽山芋水雲口感清新,冰涼透心;柑橘醋海哲爽彈,加配蔥花,做到開胃之果效。✨胡麻醬鹿兒島黑豚肉沙律炙燒過後的黑豚肉肉質爽嫩,肥瘦相間,拌上胡麻醬同烘烤過的芝麻,特別搭配,加上沙律嘅爽脆,中和左原有的油膩。✨刺身吞拿魚腩、油甘魚、帆立貝三款均十分新鮮且毫不吝嗇地厚切。拖羅口感細緻,入口柔軟,更有金箔點綴;油甘魚獨有的魚油香食落齒頰留香,亦帶點爽爽嫩嫩;帆立貝嘅清甜夾雜着青檸嘅青香亦令人印象難忘。✨木魚花紫菜大硯湯湯料滿滿,除咗大硯以外,更加有豆腐粒、紫菜、菇菌粒,飲落較鹹身。✨壽司五貫日本海膽甘飴,近乎入口即溶;蟹肉蟹膏鹹鮮十足,味道濃郁;火炙和牛牛味香盛;火炙大左口魚邊魚脂感特別重;深海池魚口感微爽,相當鮮甜(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)✨燒物兩款燒品都夠奢華,磯燒鮑魚帶點香甜,醃製嘅調味恰到好處,揭起蓋更有煙燻霧氣;薄燒安格斯牛肉蒜片卷係必食推薦,蒜片好香好脆口加上牛脂滿溢,滿口幸福。✨揚物三品三款外皮均是薄脆香口,炸粉唔多,更保留到食品嘅海鮮汁

👍🏻睿之盛宴

✨前菜

✨胡麻醬鹿兒島黑豚肉沙律

刺身

✨木魚花紫菜大硯湯

壽司五貫

✨燒物

✨揚物三品
三款外皮均是薄脆香口,炸粉唔多,更保留到食品嘅海鮮汁。松葉蟹腳啖啖肉絲,鮮蝦芝士腐皮卷特別,芝味濃郁;日本蠔肉飽滿大隻,可以唧上青檸汁同梅子鹽。

甜品
日本蜜瓜配焦糖芝士蛋糕
2022-06-11 98 瀏覽
大坑除咗外圍之外,其實內街都有好多好嘢食!睿之盛宴😋前菜。藍莓醬甜蝦|三文魚籽山芋水雲|柑橘醋海蜇藍莓醬似yogurt 咁,夾甜蝦又幾創新🤓 文魚籽山芋水雲酸酸咁,開胃。柑橘醋海蜇麻油酸醬,海蜇好彈牙呀!火炙黑豚肉沙律麻醬沙律+肉汁黑豚肉刺身三點。帶子|油甘魚|拖羅首先要讚刺身好新鮮,拖羅油花真係冇得彈!另外欣賞店家製作用心,配搭左芥辣苗、蘿蔔苗、紫蘇葉、紫蘇花、蘿蔔絲、海藻絲、青檸,除咗睇落賞心悅目,仲可以比客人用黎同刺身一齊食造成不同組合!壽司五款。日本海膽|蟹肉蟹羔|火炙左口魚邊|深海池魚|火炙和牛最好食係海膽結實鮮味,入口味道濃郁~ 以及火炙和牛,壽司飯同牛油合為一體在口中散開☺️紫菜大蜆湯😌大大隻蜆呀!就到燒物同揚物燒物。碳燒鮑魚|薄燒安格斯牛肉蒜片卷鮑魚爽口彈牙,薄燒安格斯牛肉蒜片卷配合蒜香好好味~揚物。天婦羅松葉蟹腳同蝦芝士腐皮卷都好好味,仲有鮮甜既日本蠔天婦羅同堆紫蘇葉同番薯片甜品。韓國蜜瓜+焦糖蛋糕蜜瓜夠熟甜度高~加埋焦糖芝士蛋糕真係好飽~睿日本料理大坑安庶庇街21號地舖
大坑除咗外圍之外,其實內街都有好多好嘢食!

睿之盛宴😋

前菜。

藍莓醬甜蝦|三文魚籽山芋水雲|柑橘醋海蜇

火炙黑豚肉沙律

麻醬沙律+肉汁黑豚肉

刺身三點。帶子|油甘魚|拖羅

壽司五款。
日本海膽|蟹肉蟹羔|火炙左口魚邊|深海池魚|火炙和牛

紫菜大蜆湯
😌大大隻蜆呀!就到燒物同揚物

燒物。碳燒鮑魚|薄燒安格斯牛肉蒜片卷
鮑魚爽口彈牙,薄燒安格斯牛肉蒜片卷配合蒜香好好味~

揚物。天婦羅

甜品。韓國蜜瓜+焦糖蛋糕
蜜瓜夠熟甜度高~加埋焦糖芝士蛋糕真係好飽~

睿日本料理

大坑安庶庇街21號地舖