2022-06-21 168 瀏覽
打完第三針,終於可以出嚟唞吓氣,放工同同事想食餐好,去銅鑼灣覓食,行行吓就行到去大坑,見到呢間餐廳門面好有日本風,感覺好似去咗日本旅行咁,吸引我地去望一望個餐牌,都幾多選擇,而且難得仲有位,決定試吓佢🤭見到佢嘅set dinner都幾抵食,前菜刺身壽司炸物咩都有,諗都唔使諗就嗌啦!睿の盛宴 $680/人(前菜、沙律、刺身、壽司、湯、燒物、揚物、甜品) 前菜比較fresh同開胃,有藍梅醬甜蝦、三文魚籽山芋水雲、柑橘醋海蜇。真係第次食藍莓配甜蝦,甜甜地又幾特別,另外兩樣都係涼食,真係幾開胃!沙律係胡麻醬鹿兒島黑豚肉沙律,黑豚肉唔會overcook,幾好味成盤刺身擺盤好靚,每件都好厚切,冰凍得嚟又有鮮味!刺身包括有吞拿魚腩(拖羅)、油甘魚、帆立貝,最估唔到仲有金箔,多加一種矜貴嘅感覺嚟到主食嘅壽司有日本海膽、蟹肉蟹羔、火炙和牛、火炙大左口魚邊、深海池魚,壽司水準唔錯,火炙帶出炭燒味好甘香👍海膽夠新鮮,平時唔太食海膽嘅我都要讚一讚湯就係木魚花紫菜大蜆湯,仲有lucky三葉草!平時都好鐘意飲紫茶湯,原來加埋大蜆可以咁甜,大蜆煮得啱啱好又冇沙,值得一讚!燒物份量都好多,有磯燒鮑魚同埋薄燒安格斯牛

睿の盛宴 $680/人
(前菜、沙律、刺身壽司、湯、燒物、揚物、甜品)

燒物份量都好多,有磯燒鮑魚同埋薄燒安格斯牛肉蒜片卷,要讚下個鮑魚,煮得啱啱好,完全一下就可以咬落口!又係加咗金箔,完全滿足到我地鍾意相機食先嘅人🤣

天婦羅就有松葉蟹腳、鮮蝦芝士腐皮卷、日本蠔天婦羅,天婦羅唔會落好多炸粉👍而且全部都係高質嘅海鮮,真係好滿足

去到甜品部分已經好飽,法式焦糖慕絲都食唔曬🤣整體嚟講,依餐飯性價比真係好高,餐廳店員服務態度都好好,下次會帶屋企人嚟試!