2022-07-14 82 瀏覽
雞煲食得多,喺時候轉轉口味。呢間相馬日式火鍋已經食過好幾次!我同朋友都幾滿足🥳今次就黎到觀塘分店,地方都算幾易搵同埋近地鐵站!除咗觀塘之外、荔枝角西環火炭都有分店,之前去過荔枝角都幾好!黎到首先喺揀翻湯底😋,呢到喺可以揀一人一鍋,或者大鍋一齊烚下烚下,提提你大鍋仲可以揀鴛鴦鍋😉食材方面:🐮呢到嘅牛肉唔喺雪花肥牛片,油脂感會低啲,但喺相對地會牛味濃啲。每一盤嘅份量都唔少,唔會因為嗌多幾次就開始減量。🥗打邊爐都唔可以一直食肉呢到蔬菜種類都幾充足而且全部睇多都新鮮冇乜點見到啲霉霉爛爛嘅

食材方面:

🥗打邊爐都唔可以一直食肉

呢到蔬菜種類都幾充足
而且全部睇多都新鮮
冇乜點見到啲霉霉爛爛嘅
2022-07-13 81 瀏覽
終於開番晚市👏🏽👏🏽梗系即刻約朋友出黎圍威喂。哩次我地一行三人去左觀塘覓食!哩間我地都系上網搵第一次食!位置方面都幾易搵,就系東廣場對面,好近地鐵站架咋👍🏽哩度應該都幾受歡迎!我地都排左一陣仔先入到座。晚市120火鍋放題!可以揀番一人鍋或者大鍋,哩家甘既時勢!一人一鍋感覺都衛生啲🤞🏽 哩到湯底既選擇吾少,有啲睇落都幾特別,吾食得既我就揀左基本款甜豉油湯底一埋位率先出去夾左一大盤丸,丸類都有咬口、彈牙既,吾系好粉個種。肉類質素都不錯,薄切又吾會斷開晒難晒甘。牛肉雪花偏少,比起油脂味會重牛味啲💕
終於開番晚市👏🏽👏🏽梗系即刻約朋友出黎圍威喂。
哩次我地一行三人去左觀塘覓食!哩間我地都系上網搵第一次食!
位置方面都幾易搵,就系東廣場對面,好近地鐵站架咋👍🏽

2022-07-13 60 瀏覽
就算夏天熱辣辣都唔會阻礙到打邊爐既熱情🤭!今次同朋友黎到位於觀塘既相馬位置黎講都幾就腳咖。鄰近APM就係東廣場對面,我地怕要等位所以好早已經上咗去!入座既時候全場大概6成滿左右,到我地食緊既時候fullhouse。好彩我地醒目黎得早咋🤣牛牛愛好者既我都幾滿意呢到😈牛肉片雖然雪花唔多但係好重牛味!之前試過其他鋪頭都未解凍好就上枱呢度就唔會啦,而且唔會因為refill得多啲量就開始變少!丸類要出去自己夾,選擇都好多咖!好驚會遇著啲cheapcheap成舊粉既丸🤢呢度既丸都唔錯,有啲彈牙同埋唔會成口粉味!除咗呢啲基本野之外,呢度其實仲有好多小食、雪糕!價錢又合理,都幾大機會再黎覆桌💕
就算夏天熱辣辣都唔會阻礙到打邊爐既熱情🤭!

牛牛愛好者既我都幾滿意呢到😈

呢度就唔會啦,而且唔會因為refill得多啲量就開始變少!

2022-07-13 76 瀏覽
⭕️位置方便🈵食物種類多🈴價錢合理📍相馬日式火鍋位於觀塘成業街鄰近apm、駱駝漆大廈等年輕人購物熱點,非常適合一群好友逛街後解決晚餐。⏱小編晚上七時半左右到達店舖、門口已經有不少年輕人在等候,即便這樣輪候時間也不會太長。🪑店舖環境整潔寬敞,座位舒適,枱面寬闊,亦劃分了不少卡座。感覺更有私人空間。🍽吃火鍋最重要當是肉肉‼️小編偏愛豬肉這兒的豬肉片脂肪比例良好!口感油脂感都很剛好!沒有劣質的豬羶味,牛肉方面則偏重牛味,油脂略少,沒有豬肉片分佈的平均。適合喜歡肉味濃的,套餐包括的其他小食雪糕都很不錯,整體用餐體驗良好!
⭕️位置方便
🈵食物種類多
🈴價錢合理

📍相馬日式火鍋位於觀塘成業街

2022-07-11 57 瀏覽
話說疫情封關已經差唔多兩三年,有冇人同我一樣已經好耐冇去過日本?已經好耐無返過家鄉!好耐冇食過或者見過日本嘢😭今日一入到呢間餐廳就見到達摩裝飾品搞到呢我又諗起以前喺日本開心快樂嘅回憶🫣今日叫咗一個豚骨湯底for打邊爐,我自己最鍾意食豚骨湯底,我覺得呢度嘅湯底有別於平時嘅豬骨湯🫢味道好似更濃郁更美味👍🏻炸物拼盤梗係佢哋職員推介必食嘅食物😌有墨魚丸,蝦多士,蟹子丸,米網蝦春卷,吉列蝦,午餐肉,芝士春卷💁🏻‍♀️我自己就覺得米網蝦春卷較為特別,唔會有太厚嘅炸粉,食落香脆可口❤️
已經好耐無返過家鄉!好耐冇食過或者見過日本嘢😭

炸物拼盤梗係佢哋職員推介必食嘅食物😌
2022-07-11 51 瀏覽
公司附近呢間餐廳主打火鍋放題基本上其實我同同事一個月都食到兩次左右我哋鍾意食佢嘅原因係因為佢價錢算幾平又抵食仲要可以坐足120分鐘、慢慢食真係唔使急今日一如既往叫咗佢嘅蕃茄湯底佢哋嘅蕃茄湯底真係拍得住譚仔三哥嘅蕃茄湯蕃茄味濃郁之餘仲要非常甜美如果鍾意食蔬菜嘅朋友們一定要點呢個蕃茄湯因為淥熟啲菜會更加甜🫶🏻除此之外梗係唔少得介紹吓我哋平時必點嘅雞翼拼盤啦每次質素都一樣,唔會有參差佢哋真係整得好好食😋蒜蓉牛油雞翼,芝士雞翼,蜜糖雞翼,黑椒雞翼,土匪雞翼,水牛城雞翼,麻辣雞翼上面呢啲款式全部都係我嘅至愛如果鍾意食肉丸嘅朋友可以去佢哋嘅自選配料吧枱度任揀鍾意食嘅肉丸👏🏻非常之多選擇
公司附近呢間餐廳主打火鍋放題

蕃茄味濃郁之餘仲要非常甜美
如果鍾意食蔬菜嘅朋友們一定要點呢個蕃茄湯
因為淥熟啲菜會更加甜🫶🏻

除此之外梗係唔少得介紹吓我哋平時必點嘅雞翼拼盤啦

每次質素都一樣,唔會有參差
佢哋真係整得好好食😋
上面呢啲款式全部都係我嘅至愛

2022-07-08 133 瀏覽
🌶湯底我叫咗中華辣湯🌶愛辣人士必點🌶食到味仲係辣到不得了🌶湯底配料非常豐富🌶有勁多香料(⊃。•́‿•̀。)⊃━✿打邊爐最緊要🫶🏻講得最緊要梗係個湯底啦,記得以前蔡瀾有個廣告係話最緊要係個爐💁🏻‍♀️計我話最緊要就係個湯底!如果湯底做得好成餐晚飯就係大滿足🎌(⊃。•́‿•̀。)⊃━✿食肉獸最擔心🫶🏻我同我老公都係食肉獸,我哋兩個對肉類嘅要求非常之高,之前食過好多餐廳都真係唔係咁啱我哋👅食咗呢間餐廳之後估唔到佢哋嘅肉類唔會有血水,唔會因為放喺雪櫃雪得太耐有雪藏味。估唔到佢哋嘅日本鹿兒島黑豚肉會好食咁多😻,我知道有好多餐廳都係攞普通豚肉片去代替日本版,但係呢度嘅餐廳就唔同啦!真係好有豬香味、肉質嫩口👏🏻
🌶湯底我叫咗中華辣湯
🌶愛辣人士必點
🌶食到味仲係辣到不得了
🌶湯底配料非常豐富
🌶有勁多香料

(⊃。•́‿•̀。)⊃━✿打邊爐最緊要🫶🏻
(⊃。•́‿•̀。)⊃━✿食肉獸最擔心🫶🏻

2022-07-07 94 瀏覽
首先要讚👍🏻:佢哋環境衛生做得幾好,門口有好多唔同嘅消毒噴霧,會提醒我哋掃完安心出行之後就要消毒雙手其次要讚👍🏻:餐廳職員超級有耐性,叮囑我哋去到自選枱自選食物嘅時候必須戴上口罩😷而且仲會我哋逐一介紹台上食物。心知我哋多次落單嘅時候都沒有厭煩💋再者要讚👍🏻:我佢哋嘅豚骨湯底非常入味,聽講係用豬骨熬製數十小時,每日新鮮製作。好香濃嘅豬骨味。最後要讚👍🏻:梗係要同大家分享吓我今日食咗啲咩肉啦,我就叫咗美國特選牛肩胛個個餐牌。之前已經聽講過牛肩肉係好適合拎嚟打邊爐。因為設成播片之後仍然能夠鎖住肉汁😋

2022-07-07 84 瀏覽
呢間日式放題火鍋店相信大家都見過上網有好多好評,價錢方面又唔貴。呢幾日唔知點解佢哋嘅廣告係咁彈係我嘅社交平台🤣睇過人哋介紹之後就決定帶咗屋企人嚟一齊食🤩嚟試吓佢哋嘅質素!餐廳嘅環境佈置非常之日式風格🎌外邊有飲品可以自己拎亦都有蔬菜或者雪糕可以任拎,除此之外醬料都有大約有五至六款😆但係呢度最吸引我嘅地方係🙌🏻佢哋嘅炸物拼盤我哋叫咗個炸物拼盤一齊share 真係一定要講下!佢哋嘅吉列炸蝦炸粉好薄蝦肉彈牙新鮮唔會比啲雪藏急凍貨上除此之外仲有蝦多士💁🏻‍♀️呢度啲嘢食都幾高質,唔會比啲下欄貨你食👅我哋咁嘴刁一食就食得出😂

餐廳嘅環境佈置非常之日式風格🎌
但係呢度最吸引我嘅地方係🙌🏻佢哋嘅炸物拼盤

2022-07-06 60 瀏覽
呢間餐廳主打120分鐘火鍋放題,正宗食到飽嘅火鍋放題店❤️自助配料吧有各種丸子類:芝士丸、貢丸、牛丸、蟹子丸等等😌重點少得我最愛嘅響鈴、南瓜、粟米同埋白蘿蔔呀😋呢啲火鍋配料就最適合放落火鍋中👅呢度嘅食材全部都唔會有油溢味或者雪藏味。我覺得真係好值得讚賞🫶🏻‼️既然係火鍋店 一定要試吓佢哋嘅肉類火鍋💁🏼‍♀️我哋嘅湯底叫咗清湯、今次叫晒牛、豬同雞三款 牛肉系美國特選牛肩胛有肉味 肉質鮮嫩 簡直係打邊爐嘅必食推介!👍🏻:呢度下次一定會再嚟㗎 !因為職員服務超級好,我哋有啲咩需要佢就即刻過嚟幫我哋,而且非常之有禮貌💛
呢間餐廳主打120分鐘火鍋放題,正宗食到飽嘅火鍋放題店❤️

2022-07-05 53 瀏覽
.・♡°+°・♡..*・♡°+°・相馬日式火鍋 觀塘 (觀塘)觀塘成業街10號電訊一代廣場1樓B2號舖好味指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️💛火鍋湯底-👉🏻豚骨湯底🙌🏻豬骨火鍋上湯選用大量豬骨經過多個小時熬製而成,肉味豐富🫶🏻💛肉類推介-👉🏻美國特選牛肩胛🙌🏻以我所知特選即係牛排部位的第二名,油花中等均勻,多汁嫩口。估唔到識落口真係有咁香濃牛肉味😋💛肉類推介-👉🏻日本鹿兒島黑豚肉🙌🏻講到鹿兒島美食,絕對唔可以錯過嘅就係便黑豚肉!有別於一般嘅豬肉,鹿兒島黑豚肌肉間脂肪較多油花,肉質纖維幼細易咬斷,口感軟滑甘美,除左黑豚本身的品種基因,還有賴於精心的養飼過程,黑豚的飼養期比一般豬要長。我覺得呢度嘅嘢食都真係幾好味同埋係非常高質, CP值勁高
觀塘成業街10號電訊一代廣場1樓B2號舖

好味指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

💛火鍋湯底-👉🏻豚骨湯底🙌🏻

豬骨火鍋上湯選用大量豬骨經過多個小時熬製而成,肉味豐富🫶🏻

💛肉類推介-👉🏻美國特選牛肩胛🙌🏻

💛肉類推介-👉🏻日本鹿兒島黑豚肉🙌🏻

我覺得呢度嘅嘢食都真係幾好味同埋係非常高質, CP值勁高
2022-07-05 45 瀏覽
打邊爐最緊要就係啲牛肉🙌🏻唔知大家有冇發現而家好多火鍋店第一盤落單嘅牛肉同之後落嘅牛肉係會有唔同🙄有啲餐廳落單次數越多牛肉嘅質素就越差今日介紹嘅呢間餐廳我覺得其實佢哋幾抌本㗎因為佢哋真係用靚牛美國特選牛肩胛食落去真係同平時一般嘅肥牛唔同味淨好多㗎❤️牛肩胛肉肉質特別💁🏻‍♀️結實💁🏻‍♀️細嫩💁🏻‍♀️極具彈性💁🏻‍♀️肥紋均勻💁🏻‍♀️肉汁豐富‼️打邊爐最佳之選‼️第二樣最重要嘅事就係個湯底🙏🏻有好多地方個湯底又油又多味精呢間餐廳嘅湯底我覺得都唔錯食完之後唔會話要飲好多水👅我同我男朋友今日叫咗甜豉油湯底清清甜甜無論係食肥牛定係食肉丸或者蔬菜都係非常好嘅配搭
打邊爐最緊要就係啲牛肉🙌🏻

食完之後唔會話要飲好多水👅
我同我男朋友今日叫咗甜豉油湯底
清清甜甜
無論係食肥牛定係食肉丸或者蔬菜都係非常好嘅配搭
呢度到底有啲咩好食❓呢度有咩咁特別❓呢度真係抵食嗎❓呢度環境乾淨嗎❓食物款式多嗎❓呢度嘅炸物真係好食到不得了‼️炸物拼盤👇🏻墨魚丸,蝦多士,蟹子丸,米網蝦春卷,吉列蝦,午餐肉,芝士春卷😚呢度嘅特色小食係最特別,即叫即整😋熱辣辣送上枱👅我自己最鍾意嘅就係兩款春卷,計時分半鐘可以拉絲添,真係好邪惡㗎😌呢度好抵食㗎因為佢哋嘅火鍋我覺得可以話係冧巴溫🤣估唔到佢呢個中華辣湯底辣得咁過癮‼️呢度嘅環境啊都幾乾淨㗎,職員會經常清潔🧹而且呢度嘅食物款式有浪漫有,鍾意揀咩就夾咩🙆🏻‍♀️最緊要係淨係最尾都有幾款唔同嘅款式,我自己都係最鍾意簡簡單單有豉油又有辣椒😆

呢度嘅炸物真係好食到不得了‼️
炸物拼盤👇🏻

2022-07-04 54 瀏覽
我冇食過一間餐廳佢哋嘅麻辣湯底竟然加咗水之後仲可以咁濃味👅我阿爸阿媽都係四川人,所以佢哋好食得辣㗎基本上真係每一餐都無辣不歡。就算去街食飯都要揀一間有辣嘢食嘅餐廳去迎合佢哋👀我同事之前就已經介紹過我呢間火鍋放題,因為呢間餐廳係我哋公司附近行一個街口就到㗎啦👍🏻對於我來講其實都幾方便🤩驚今個月有bonus我就請全家一齊去食飯啦😚阿妹聽到不知幾興奮!阿媽同埋阿爸最關心嘅就係佢哋嘅湯底夠唔夠啦。之後讚不絕口!個湯底唔會太過油膩而且仲甩到飛起🤣啱晒佢哋兩個打邊爐嘅主導梗係唔少得肉類啦,我哋就叫咗個美國特選牛肩胛套餐,我見OpenRice評論好多人都讚佢呢個牛肉好正㗎。放落口嘅時候真係感受到一個牛香味喺口中盤旋😍

2022-06-23 214 瀏覽
黐線㗎 !幫唔到喺普通日式火鍋店都可以食到超辣嘅火鍋湯底🤣辣到我同我男朋友口水鼻涕一齊流,兩個變晒孖膶腸嘴🤣真係好抵讚呀我哋兩個都好鍾意食辣㗎,越辣越過癮。近排我男朋友嘅濕疹返發啊,所以佢就戒左食牛肉我就為咗配合佢叫咗豬肉一齊同佢食❤️哈哈真係愛嘅表現啊😘估唔到呢度嘅日本鹿兒島黑豚肉都鬼死咁正😆豚肉唔會有血水,感覺幾新鮮。仲有好濃嘅豬香味👍🏻我哋兩個人食下食下估唔到都差唔多嗌左20碟😂呢度個職員好好呀佢哋見我哋落咁多次單仍然仲係超級好態度💛
黐線㗎 !幫唔到喺普通日式火鍋店都可以食到超辣嘅火鍋湯底🤣

哈哈真係愛嘅表現啊😘