太子本身好多酒吧食肆,今日喺太子約咗個朋友食飯見吓面吹吓水。餐廳Menu生蠔、意粉、小食、酒精類嘅嘢飲都有,食物價錢又唔貴喎。環境彩光幾好,傾偈都坐得幾舒服。北海道帶子鮮茄意粉意粉上面有兩大粒帶子,帶子煎得啱啱好,保留到爽滑嘅口感。鮮茄醬亦都夠濃郁。海鮮雜燴飯呢個海鮮雜燴飯有驚喜,飯入面有加咗好多魷魚同蜆肉,基本上啖啖飯都好多料,risotto 飯煮得啱啱好軟硬度適中。個人推介呢個海鮮雜燴飯,以呢個價錢嚟講冇得輸。生蠔生蠔都好抵食,肉質鮮甜帶礦物味。睇到Menu,呢度仲有任食生蠔,啱晒啲鍾意食生蠔嘅朋友。叫生蠔半打就可以優惠價$30購買白酒一杯呢間餐廳都幾適合同朋友食吓飯吹吓水,同餐廳職員傾兩句,先發現原來佢2樓有個酒吧,仲有得掟飛鏢,上2樓條樓梯好適合打卡。🤣

北海道帶子鮮茄意粉
意粉上面有兩大粒帶子,帶子煎得啱啱好
,保留到爽滑嘅口感。鮮茄醬亦都夠濃郁。

海鮮雜燴飯

叫生蠔半打就可以優惠價$30購買白酒一杯

2023-06-02 45 瀏覽
好耐冇食過生蠔🤩今次嚟到呢間可以任食生蠔嘅餐廳餐廳內外都有好多霓虹燈招牌同燈飾,都幾型格~地方都算闊落,坐得幾舒服有小食意粉同主食等,當然唔少得生蠔!🦪可以叫六隻或者任食,任食價錢都幾抵🤭另外仲可以加$30跟白酒🥂放工同同事或者朋友黎chill下都係個唔錯嘅選擇生蠔配美酒❤️生蠔比想像中大隻,都幾多肉~厚身,爽口👍🏻抵食之前試過去任食生蠔嘅餐廳食生蠔,啲蠔冇咩肉又細隻,呢度質素唔錯🥹帶子幾大粒👍🏻蕃茄汁唔會太酸,甜甜地幾開胃 意粉硬度適中👍🏻都幾大碗燴飯唔錯😋本身仲驚飯會煮到好濕好淋,但食落口感幾好冇煮過龍👍🏻忌廉味好重,仲有大大隻青口放喺面頭賣相非常吸引燴飯有好多蜆肉,口感唔錯😋
好耐冇食過生蠔🤩今次嚟到呢間可以任食生蠔嘅餐廳

白酒

生蠔配美酒❤️
生蠔比想像中大隻,都幾多肉~厚身,爽口👍🏻抵食
北海道帶子鮮茄意粉

帶子幾大粒👍🏻蕃茄汁唔會太酸,甜甜地幾開胃
意粉硬度適中👍🏻都幾大碗

雜錦海鮮燴飯
燴飯有好多蜆肉,口感唔錯😋
2023-05-30 50 瀏覽
朋友知道我鍾意食蠔,話我知太子有間餐廳啲生蠔好抵食, 所以就同幾個朋友黎試下。需然餐廳唔係喺最多人流既地方, 但真心易搵, 因為佢喺正大馬路隔離,門口仲有一個好光既"相聚一刻"燈牌,所以一定會望到~ 我地一黎就叫左個雞軟骨頂下肚先,個雞軟骨真係啱啱炸起,又香脆又熱辣辣,正~我地叫左一人一杯白酒同一打生蠔,啲生蠔係日本廣島蠔,見佢$68有6隻,以為唔會都係會偏細隻, 但原來都唔係呀, 你睇下佢肥過我手指幾多~ LOL, 而且食落去好鮮味,我自己一個隊左半打,勁開心~然後我地揀左幾款意粉, 有忌廉蜆肉意粉、海鮮雜燴飯、北海道帶子鮮茄意粉同黑松露雜菌意粉。個人最鍾意鮮茄意粉,佢有2粒大大粒既帶子,而且個茄汁味唔會好酸~ 之後個海鮮雜燴飯都好好味,除左好海鮮, 我鍾意佢個飯唔太硬~至於個忌廉蜆肉意粉,嘩,點解有咁多料既,我見到個面鋪左好多蜆肉同菇,睇見都開心。

• 生蠔
2023-05-22 75 瀏覽
呢排去旺角見到有間轉角位新餐廳好似幾靚咁,門面放左大大隻字「相聚一刻」,想睇唔到都難睇入面裝潢就知係食西餐,食西餐點少得生蠔!呢到生蠔唔貴,仲有得任食生蠔,真係好抵生蠔配白酒,一杯白酒都只係加$30,生蠔好大隻好肥美,隻隻都好厚身,食唔到有雪味,少少咸鮮,配埋檸檬汁同雞尾酒汁食勁好味除左生蠔出色,主食都唔差無論係意粉定risotto,全部都好精心製作擺得好靚,意粉醬汁唔會話落得過多搞到好濕,反而岩岩好夠意粉索晒啲味而仲keep到乾身,熟度亦岩岩好食落好彈牙risotto好夠creamy勁入味,同樣煮得岩岩好唔會食到有硬粒未熟晒既米,食左一啖就停唔到口!臨走個時老細仲同我地講原來呢到有兩層,樓上係酒吧可以同朋友過黎chill下,配埋佢啲美食無得彈啦

睇入面裝潢就知係食西餐,食西餐點少得生蠔!

呢到生蠔唔貴,仲有得任食生蠔,真係好抵

除左生蠔出色,主食都唔差

2023-05-21 56 瀏覽
今晚朋友好想食蠔,見呢度啲蠔好抵食就黎試下。呢度雖然唔係太子最旺既位,但因為喺正大街所以都好易搵。一入到門口,見到有個小型舞台,應該似會有live band~ 然後走上一條好有時光隧道感既樓梯去樓上就係酒吧,不過因為我地食好早,所以酒吧未開~我地4個女仔,一人叫左杯白酒,一打生蠔,4個主食同一個小食。應該係因為酒吧,所以佢全部小食都係炸野,送酒真係一流。我地叫左個炸雞軟骨,個雞軟骨上枱時仲好熱,而且層粉唔厚~ 好味~之後到個蠔,佢係日本廣島蠔,我最心諗咁平應該唔會好大隻,但原來都唔係,佢地都好肥嘟嘟,而且仲好新鮮~至於幾個main, 我地叫左北海道帶子鮮茄意粉,海鮮雜燴飯、黑松露雜菌意粉同忌廉蜆肉意粉。雖然個意粉份量望上去唔係好大,但係食完都好飽,而且仲好足料,鮮茄意粉上面既帶子其實好大粒,然後忌廉蜆肉意粉入面係有大量蜆肉同雜菌。西餐又有白酒又蠔,除番開每人都唔洗$200,真係好鬼抵~

西餐又有白酒又蠔,除番開每人都唔洗$200,真係好鬼抵~
  • 生蠔
2023-05-18 74 瀏覽
難得幾個女仔出黎食餐好,朋友提意去試太子既相聚一刻,好好坐,環境好,生蠔又抵食,就一齊約黎試下。放工黎到仲早,所以可以坐大窗邊。感覺都幾chill。 叫餸一黎更係要試佢既生蠔啦。 真係好大盤,好新鮮。 係日本既廣島蠔,好大隻,夠鮮味,有生蠔襯白酒真係絕配。 一開頭已經食得好開心。跟住大家叫左鹽酥雞軟骨,好開胃。 口感一流。然後係海鮮燴飯。 以為好細碟,但原來唔會。 好creamy,但唔會好漏。 而且都好香。呢個忌廉蜆肉意粉,好多蜆肉,意粉都煮得好適中,唔會太冧。黑松露雜菌意粉好香,就係上面一大匙黑松露醬,同埋意粉一齊食又係另一番風味,味道又唔會太嗆。北海道帶子蕃茄意粉,酸味好醒胃,而且帶子都算大隻,放係中間好吸引。呢餐大家講唔停食唔停,真係聚腳好地方。
放工黎到仲早,所以可以坐大窗邊。感覺都幾chill。
叫餸一黎更係要試佢既生蠔啦。

跟住大家叫左鹽酥雞軟骨,好開胃。 口感一流。

呢個忌廉蜆肉意粉,好多蜆肉,意粉都煮得好適中,唔會太冧。

呢餐大家講唔停食唔停,真係聚腳好地方。
2023-05-18 85 瀏覽
見到旺角有一間餐廳$68/6pcs 生蠔🦪,梗係即刻約啲蠔友去食吓啦。餐廳位置都幾方便,旺角警署行幾分鐘就到。餐廳名字叫「相聚一刻」,餐廳門外大大個燈牌寫住,好易搵到。餐廳有兩層,座位都好闊落。我和朋友選擇了$68半打生蠔,我因為怕食唔到咁多,但係如果有啲大食蠔友,不妨可以試吓$308任食生蠔🦪最初都驚啲生蠔細細隻瘦猛猛,點知都唔細隻,而且肥嘟嘟,仲好新鮮,加了兩滴檸檬汁,放入口的時候,鮮味就已經爆發出來,而且還有一種creamy嘅口感。Spaghetti Scallops In Tomato Sauce北海道帶子鮮茄意粉 🍝$88個意粉煮得啱啱好,唔會太淋,有啲咀嚼感,個蕃茄醬汁不會太酸,醬汁掛在意粉上,真係好好味。帶子方面,大大隻厚厚肉。,Seafood Risotto 海鮮雜燴飯 $88飯裏很多蜆仔,魷魚🦑,還有大青口加上芝士,食起來,口感好豐富。White wine $60食海鮮,當然配白酒啦。同朋友相聚一刻 友誼永固😊😊😊

餐廳名字叫「相聚一刻」,餐廳門外大大個燈牌寫住,好易搵到。

餐廳有兩層,座位都好闊落。

北海道帶子鮮茄意粉 🍝$88

Seafood Risotto 海鮮雜燴飯 $88

White wine $60
食海鮮,當然配白酒啦。
同朋友相聚一刻 友誼永固😊😊😊
2023-05-16 60 瀏覽
經過太子見到一間幾型格調嘅cafe,就同朋友入去食個飯餐廳入面位置寬敞,空間感十足北海道帶子鮮茄意粉$88兩大粒帶子唔會煎過龍,能夠鎖住肉汁,肉質同樣柔嫩蕃茄肉份量充足,但又唔會酸,味道唔錯忌廉蜆肉意粉$88蜆肉分量多,冇沙又幾肥,配有濃厚嘅忌廉汁同雜菌,食落夠creamy又香,認真好食半打生蠔$68驚隔離台嘅生蠔好唔錯,所以我哋都叫咗半打試吓生蠔好肥美而飽滿,有半隻手掌咁大,配檸檬汁夠哂juicy 又夠鮮甜,性價比高(賽後報告係冇痾😂證明係夠新鮮)見到佢有任食生蠔$308, 喜愛生蠔嘅人絕對可以一戰食生蠔,就當然要配白酒。我哋點咗一人一杯白酒$60白酒嘅酸度可以,易入口,有淡淡果香
經過太子見到一間幾型格調嘅cafe,就同朋友入去食個飯

餐廳入面位置寬敞,空間感十足

北海道帶子鮮茄意粉$88
兩大粒帶子唔會煎過龍,能夠鎖住肉汁,肉質同樣柔嫩
蕃茄肉份量充足,但又唔會酸,味道唔錯

忌廉蜆肉意粉$88

半打生蠔$68
驚隔離台嘅生蠔好唔錯,所以我哋都叫咗半打試吓
見到佢有任食生蠔$308, 喜愛生蠔嘅人絕對可以一戰

食生蠔,就當然要配白酒。我哋點咗一人一杯白酒$60
白酒嘅酸度可以,易入口,有淡淡果香
2023-05-08
  • 半打生蠔
2023-05-14 55 瀏覽
男朋友係網上見到話太子有間新開既西餐有生蠔食,仲要勁平$68/6pcs ,於是我地就約左收工去試下。✨生蠔 🦪 $68/ 6pcs當大家都以為咁平怕唔怕架😨我係到解答大家啦🫣放心!生蠔係新鮮的,比起酒店自助餐食到既更大隻加新鮮,而且每一隻都身形肥大非常飽滿,雖然蠔既海水味唔算強烈,但都鮮甜多汁,可以值得一試。✨海鮮雜燴飯 $88望落好似好少配料咁,但當你食落去就發現有青口仔、蜆肉、魷魚,而且每一啖都必定有配料,燴飯味道口感恰到剛好,尼個價錢絕對抵食。✨卡邦尼意粉 $88意粉食落煙韌有嚼口,但芝士醬汁太濃稠,食落偏乾身,不過芝士味都幾香濃也有蛋香,煙肉份量都幾多食入口肉香,不錯!✨白酒 $30 一杯食生蠔點可以唔飲返杯白杯🤣凡惠顧生蠔半打就可以用優惠價$30 購買一杯白酒

✨生蠔 🦪 $68/ 6pcs

✨海鮮雜燴飯 $88

✨卡邦尼意粉 $88

✨白酒 $30 一杯
2023-05-12
今天同女朋友行街去咗一家叫做「相聚一刻」的餐廳,餐廳嘅裝修非常有風格,所以離遠就比佢吸引咗,而且氣氛亦都非常好,令人感覺舒適,最重要嘅係食物都非常美味,絕對不會令人失望。作為前菜,重點係肥美鮮甜嘅生蠔,$68就有6隻甚至任食都只係$308。生蠔非常鮮甜,而且有手掌心咁大隻,口感非常好,配上鮮檸檬同秘製醬汁,更加令人食指大動。女朋友點咗一份黑松露雜菌意粉,意粉嘅口啱啱好,而且黑松露和雜菌的香味都非常濃郁,令人回味無窮。而我點咗一份海鮮雜燴飯,依道菜同其他菜一樣出色,一啖食落去,芝士同海鮮嘅味道非常夾,而且海鮮嘅份量好足,仲切成合適嘅大細,同上湯燴好粒粒飽滿分明嘅米飯一齊,令我每啖都有驚喜。最後,我哋還點咗白酒,非常適合這種悠閒的用餐體驗。可惜黎得有啲早,未等到樂隊上場,夜晚嘅相聚一定更加精彩。整體來說,「相聚一刻」係一家非常值得一試的餐廳,佢們嘅料理非常好味,而且價格實惠。如果你正在尋找一家適合二個人或幾個朋友聚會嘅餐廳,相信依度一定唔會令你失望。

2023-05-13 42 瀏覽
今日落住雨同男朋友去旺角行街,行行吓黎到太子見到呢間舖裝修幾特別,望下餐牌又ok就入咗嚟食🤣🤣我哋嗌左6隻生蠔🦪,$68咋勁抵食👀望落啲生蠔都有我半隻手掌大,食落口都juicy又鮮🤪加$30又有杯白酒,我哋一人一杯,白酒配生蠔,正😆另外,我哋仲叫左碟海鮮雜燴飯,同埋黑松露雜菌意粉。個飯啲海鮮都多,不過就比較細粒,啲飯食落口都好香,後者就重黑松露味,離遠都聞到🤣。兩碟主食既份量都算多 2個人食都爭啲食唔晒😂
相聚一刻📍太子界限街36號地下今日係太子個邊收工,約左朋友想飲杯🥂傾下計,發現呢間餐廳名幾得意,個feel又夠Chill🤩所以同朋友決定黎試下~係門口望入去已經係五光十色,環境好靚,重有兩層,地下個層係食西餐,可以食意粉燴飯食生蠔,上面個層主要係飲酒掟飛標🎯今次我同朋友叫咗半打生蠔$68/6隻生蠔相當有驚喜!平時係餐廳食個D都係細細隻,但係呢度嘅生蠔全部都係又肥美又大隻,配埋檸檬汁同番茄辣醬,好正😆😆北海道帶子鮮茄意粉$88🍝帶子大大粒,煮得啱啱好,食落有帶子嘅鮮味,彈牙得黎唔會好韌,重可以食到一絲絲嘅帶子添~意粉味道啱啱好,有濃郁嘅蕃茄醬🍅,啱啱好掛係意粉嘅表面,意粉唔算淋,亦唔係生,係煙煙韌韌果隻,十分推薦💛海鮮雜燴飯$88 🍚海鮮雜雜燴飯入面嘅海鮮非常足料,當中有魷魚粒、蝦仔、蜆肉,食落好creamy,而且加埋芝士可以有拉絲嘅效果👍👍🧀食海鮮點可以少得叫杯🥂呢,所以最後我地仲點咗2杯白酒$60/1杯🥂白酒有淡淡嘅香味,仲有少少甜味,配埋以上嘅海鮮,簡直一絕🫶整體黎講,店內氣氛絕對適合和一班朋友一齊飲酒吹水,Chill下😆店舖仲做緊生蠔放題, 等鍾意食生蠔嘅朋友都可以一邊飲酒一邊食
相聚一刻
📍太子界限街36號地下
今次我同朋友叫咗半打生蠔$68/6隻
北海道帶子鮮茄意粉$88🍝
海鮮雜燴飯$88 🍚
白酒有淡淡嘅香味,仲有少少甜味,配埋以上嘅海鮮,簡直一絕🫶
整體黎講,店內氣氛絕對適合和一班朋友一齊飲酒吹水,Chill下😆店舖仲做緊生蠔放題, 等鍾意食生蠔嘅朋友都可以一邊飲酒一邊食生蠔。樓上仲有房間可以比一班朋友聯誼,仲有飛鏢機可以掟飛鏢🎯
最近朋友告知,太子開了一間新酒吧,個名非常特別,叫“相聚一刻”,故名思意,就是可以同朋友放鬆相聚地方。今晚,幾個朋友終於約我嚟呢間餐廳酒吧聚一聚。門口一入去,就見到個舞台,應該再晏些,會有樂手上去表演。至於四周,裝修簡簡單單,沒有太多花巧,反而感覺舒服自然。餐廳還有兩層,如果再想靜一些,可以上一樓用餐。我和朋友就想感受一下氣氛,所以,便坐在地下那層。我們翻一翻菜單,叫了兩杯白酒,6隻生蠔,海鮮燴飯,和帶子蕃茄意粉。生蠔非常新鮮,而且都大大隻,一邊飲酒一邊食生蠔,真係好爽呀!燴飯和意粉,都煮得不錯。好快我兩個就吃飽了。在餐廳聊天了好一段時間,就結賬埋單。發覺價錢非常便宜,特別是生蠔。所以,值得推介。

燴飯和意粉,都煮得不錯。好快我兩個就吃飽了。

好耐無出油尖旺玩,今日黎到呢間「相聚一刻」,一次滿足晒我幾個願望係門口望入去已經見到五光十色,環境勁靚,好吸引呢到有兩層,地下係西餐廳可以飲白酒食生蠔,樓上係酒吧可以同朋友吹水劈酒掟鏢,所以話一次滿足晒我連接兩層既樓梯都好打卡able,好靚!而且燈光氣氛整得非常好,好有心機,樓下光猛食西餐,樓上飲酒有酒吧feel,用左唔用顏色去區分今日黎主要食野,呢到有幾抵既任食生蠔,就算唔係任食都只係$68半打勁抵,其他意粉risotto都好多款式見到咁平就有得食生蠔覺得一定係細細隻又無乜味,點知大有驚喜大大隻之餘食落仲好creamy好鮮,無乜雪藏味,配上白酒一流意粉煮得岩岩好,唔會煲到好淋,好有咬口,而家落左好多黑椒好入味,配料亦放得好足,一上枱個下已經聞到勁香不過我覺得最好食最抵讚都係佢既risotto,飯粒軟身,而且整到勁creamy好入味,食落好香濃奶油味,食到停唔到口

係門口望入去已經見到五光十色,環境勁靚,好吸引

見到咁平就有得食生蠔覺得一定係細細隻又無乜味,點知大有驚喜

2023-05-07 64 瀏覽
位於太子界限街一間餐廳有兩層,上層系酒嘅,下面系餐廳 仲有個live band setting 系到!可能夜d開酒吧就會有live band tim🎉🎉😮‍💨叫左杯白酒配生蠔酒精濃度剛好,酸度恰好 易入口!口感不錯,能夠帶出食物的味道。生蠔,配上檸檬汁/ tacos更能帶出味道海鮮燴飯的味道可以,豐富的口感,有章魚、蜆肉。。等的海鮮。不過個人認為米飯有些過軟,自己中意更身少少。份量可以👍🏻忌廉蜆肉意粉,味道鮮美,意粉也煮得恰到好處,蜆肉既份量都有唔少👍🏻 意粉既份量比飯仲多🤭🤭環境夠寬敞!如果想同朋友搵個地方吹下水都系一個推薦既地方有埋酒飲tim ! 坐幾耐都得👍🏻好似仲可以包場搞event tim!
位於太子界限街一間餐廳

叫左杯白酒配生蠔

生蠔,配上檸檬汁/ tacos更能帶出味道

海鮮燴飯的味道可以,豐富的口感,有章魚、蜆肉。。等的海鮮。
不過個人認為米飯有些過軟,自己中意更身少少。
份量可以👍🏻

環境夠寬敞!如果想同朋友搵個地方吹下水都系一個推薦既地方