2022-06-29
每個星期六我都會約埋同學仔一齊食啲嘢先去上游水堂。不過食得太飽又怕游唔郁,所以好多時我哋都會瓹窿瓹罅搵啲 #地道小食 攝吓牙罅 就當一餐🤣 不過呢日時間比較趕,唯有近近地喺附近搵食。醒起佐敦地鐵站附近有間小店「盛記粥麵 」,之前幫襯過都唔錯幾有風味㗎,一於翻兜😃 我估因為疫情關係,細心嘅店主將每張枱都用透明屏風隔住,咁就唔怕比對面嗰枱啲口水浸親啦🤣 我哋叫咗碗 #及第粥、#鯪魚球、#炆冬菇,仲有 #灼芥蘭 share。因為我呢排都比較少食澱粉質嘅食物,所以碗粥就交比同學仔,我試咗件豬潤滿足吓口癮就算😅 不過我想講師傅控制得個火候啱啱好,豬潤咬落去好柔軟、一啲苦味都冇呀🤤 咪以為炆冬菇只係個#小食,每一隻嘅份量都唔少嘢,非常肉感呀🤣 最後我一定要讚吓佢哋嘅個#鯪魚球,口感彈牙不在話,食落去有快啲解開魚肉嘅鮮味,配埋啲#蜆芥 一齊入口,真係零舍惹味🤤 本來我哋好想試埋佢哋馳名嘅#雲吞麵,可惜個肚唔爭氣,唯有下次再嚟幫襯啦☺️