2017-03-20 554 瀏覽
過年多人約飯局就小不免,最頭痛就係諗去邊食,咁我之前就係飲食節目到睇到過一間係筲箕灣既餐廳叫「皇苑」,咁上得節目,又見佢介紹得好好食咁,就決定去呢間試試佢。「皇苑」位置係非常之方便,出面可以泊車,又近地鐵站,一出地鐵站你就會見到,係極之方便。當日上去到去,咁岩又拍緊飲食節目,成日上飲食節目絕對係非一般既餐廳。黎之前我已經做好功課,都諗好晒要點啲咩黎食,香港人做咩都要快啊,所以嗌野食都唔可以慢,首先就嗌左個「懷舊拔絲骨」,之後仲有「安格斯牛肉粒」、「翠塘滑豆腐」同「特式蝦多士」。「懷舊拔絲骨」係出面你真係好少見到,睇落你以為平平無奇,食落先知道有幾特別,酸酸甜甜既味道岩岩好,而每夾一舊你都會見到佢拉起一條條絲,煮呢個菜既功夫絕對唔簡單。之後到「安格斯牛肉粒」,口感一流,絕對唔會係香口膠咁難咬,佢仲有配上炸過既茄子,令到成個菜式都好好味好特別。再黎「翠塘滑豆腐」,我敢寫包單你未食過咁滑既豆腐,真係滑到直接滑落喉嚨,有呢碟菜式配幾多碗白飯你都會覺得唔夠,堅好味!最後到「特式蝦多士」,呢個係幾特別,老實講我真係第一次聽同第一次食,炸得岩岩好,好香口既感覺。整體黎講啊,真係俾滿分,每碟菜式都無令

最後到「特式蝦多士」,呢個係幾特別,老實講我真係第一次聽同第一次食,炸得岩岩好,好香口既感覺。整體黎講啊,真係俾滿分,每碟菜式都無令我地失望,飲食節目介紹得真係有原因,真係無介紹錯,大家有機會都可以黎試下!
2017-02-27
2017-03-16 124 瀏覽
.沙巴仔配皇苑奶雞 $168.筲箕灣東大街多好嘢食就係人都知啦,呢間中菜館聽講都幾出名,對好雞嘅人來講聞到佢真係頂唔順👻,奶雞充滿陣陣雞香味😛,雞肉嫩滑不在話下😋,分量仲要係足一隻雞😂,四個人都食唔晒😌.懷舊拔絲骨 $98.酸酸甜甜的生炒骨絕對係開胃之作😋,呢個拔絲骨肯定係生炒骨嘅升華🙇🏻,夾起真係有拉絲效果☄,廚師將糖絲融入腩排🐷,糖絲外層入口香脆,內裡肉質軟腍嬾滑,回味無窮啊😍
沙巴仔配皇苑奶雞 $168

懷舊拔絲骨 $98
2017-03-16 193 瀏覽
柴灣一帶的酒家已經食過哂,屋企人建議去呢間皇苑,位於東大街,地鐵一出閘行一陣就到,夠哂方便。我們大約7:00入座,未見得好多人,入坐率一半左右,很多一家大細黎食飯!!見到menu,避風塘蟹 1斤半$328好吸引,唔係咁多酒樓有提供的菜式,唔試對唔著自己啦。對於我這種不太吃辣的人來說,辣的程度可以算中中,特別多辣招乾,再加上多種配料,令整個菜式的汁十分美味。蟹的肉十分飽滿,剝下去,會留意到蟹肉緊緊地黏附著殼,脹得很,除了多肉之外,這個現象亦見得新鮮。蟹肉的味道鮮甜,炒得剛剛熟,口感自然夠哂彈牙爽口,好吸引呢,推介呢個菜式。除左食蟹,來個穩陣派的波士頓龍蝦芝士麵$188,那麼一定夠飽。波士頓龍蝦色澤好靚,件件都是鮮紅橙色的。不過,殼的份量多,龍蝦肉真的不見得很多,有點瘦和多軟骨,吃起來就辛苦和費時了一點,這卻是波士頓龍蝦的特徵呀!味道方面就一流,唔洗多講啦,它索盡了芝士的汁,加上龍蝦的鮮甜之味道,超驚彈牙,簡直係絕配,令人吃到手口不停。麵夠軟身,同時不太粉爛,做得不錯。 芝士汁的分量調得剛好,不會變成湯伊麵,保持著它原有的口感。除咗食呢兩樣餸,我哋亦飲咗佢哋嘅茗茶,侍應不時加水,亦見得勤快
除咗食呢兩樣餸,我哋亦飲咗佢哋嘅茗茶,侍應不時加水,亦見得勤快,店員的服務態度不錯,是一間值得再來的港島酒家。
2017-03-14 145 瀏覽
今日黎到東大街,就食酒樓啦。好免得大,場內亦只有數十張枱,但勝在夠抵食,服務員服務周度,有禮貌。而且仲冇收茶錢,經濟實惠。皇苑奶雞吾係好明點解叫奶雞,熱度剛好,好有雞味,皮趣肉滑,而且吾會好肥,食吾出冰鮮雞既味道。蒜香BB鴿肉質好鮮嫩,而且多汁,但肉不多,皮好趣,吾會好喊,好好味。紅燒鮑魚花膠翅好大煲,四個人都食吾曬,材料好多,可以見到一排排翅,仲有好多蝦,反而好少花膠。味道鮮味吾腥,配上醋食,味道很好。蒜容粉絲蒸蟶子皇呢個就比較遜色啦,蟶子感覺不太新鮮,但係粉絲幾多,蒜頭適中,可以滿足鍾意食粉絲嘅朋友。

皇苑奶雞
蒜香BB鴿
肉質好鮮嫩,而且多汁,但肉不多,皮好趣,吾會好喊,好好味。
紅燒鮑魚花膠翅
蒜容粉絲蒸蟶子皇
2017-03-13
2017-03-14 826 瀏覽
差不多半年沒有去筲箕灣,今天辦完事就順道去東大街食晚飯,見到有間飯店未試過,就決定去試新菜式。這飯店應該轉手未夠半年,所以裝修還很簇新很整潔,侍應招待也很好,燉湯和小菜都做得很有水凖,而且價錢不貴,星期一至五還免茶芥,很划算呢。菜膽杏汁豬肺湯杏仁味不會太濃,適合一般的胃口。有很多豬肺,因為燉的時間長而使白菜入口即溶,燉湯很夠火候,所以喝起來很清甜。瑪卡螺頭燉雞有「南美人參」之稱的瑪卡據說是很有療效的,所以姑且一試。燉湯非常足料又夠火候,不但真材實料,而且湯味鮮甜,絕對不是一般有味精的貨色。懷舊拔絲骨排骨炸得很香脆,拉起時見到一條條拔絲,足見廚師的功力。排骨不但很鬆化,而且有肉汁又不肥膩,味道甜甜地很是特別。伴碟用上黃桃片、青紅椒和洋蔥片,配合得很好。我推薦一定要試這個招牌菜。蒜蓉粉絲蒸蟶子皇蟶子真的很大隻,不愧是蟶子皇,而且只是$38一隻,真的超值。蟶子蒸得剛剛好,很爽口很鮮味,加上大量蒜蓉蔥粒和粉絲,吃得我真的很滿足。豉汁蒸鱔上個月在街市買鱔在家蒸來吃,價錢一點也不便宜。這裏的蒸鱔很大碟,份量十足,而且價錢一點也不貴。鱔很肥美蒸得很滑又很爽口,一點泥味也沒有,豉汁味道也調較得很好。南
南瓜西米露
南瓜西米露
飯後送的甜品,很有南瓜味也煮得不錯,而且甜道適中。
2017-03-13
2017-03-14 192 瀏覽
今日係筲箕灣,因為朋友介紹「皇苑」門口咁靚仔就入去試下,一望就知呢間餐廳新開張既,因為裝潢好新淨企理,食野最緊要環境夠舒服!坐低左就即刻睇野食啦,餐牌太多選擇,睇到花多眼亂,唯有問下老闆有咩好推薦,係佢既推薦下,我地就嗌左「懷舊霸王雞」、「西班牙黑豚燒豬仔骨」、「懷舊拔絲骨」、「雪白鮑魚」同「黑枸子燉竹絲雞湯」。「懷舊霸王雞」雞身好滑,肉質唔會太實,好易入口,仲要食落好有雞味,唔同出面有啲雞好似食緊香口膠咁。「西班牙黑豚燒豬仔骨」肉同骨既比例岩岩好,唔會話食落大大舊骨無咩肉食,再配上佢地既獨家醬汁,無得彈!「懷舊拔絲骨」賣相出色,醋香味濃,件件都可以拉出糖絲,甜酸既味道岩岩好,外層好脆,肉質夠嫩,認真好味,呢碟上左5分鐘就俾我地清晒。「雪白鮑魚」用上白蘿蔔配上鮑魚仔,完全係鮮甜吸引,鮑魚既醬汁都無得彈!「黑柯子燉竹絲雞湯」一到已經俾佢陣味吸引住,認真夠香,黑枸杞用黎滋補肝腎,益精明目,烏雞既鐵元素又比普通雞高,呢碗湯唔講味道講營養價值都已經值得你嗌黎飲。有功架既中餐廳,有機會再同朋友黎試下唔同既菜餚!老闆仲話遲下有得係到飲早茶食點心,認真吸引!..
2017-02-24
2K
2017-03-12 746 瀏覽
來到皇苑吃晚飯,最驚喜的是可以點晚飯孖寶,百多元就可享用兩款菜色,絕對超值! 孖寶至尊 沙巴仔配蒜香BB鴨 ($168) 沙巴仔份量絕對不少,入口新鮮,肉質嫩滑,清蒸配上薑和豉油已經非常美味! 蒜香BB鴨一份有兩隻。 紅燒雞絲翅($198) 紅燒雞絲翅份量夠多,一窩可分成大約八碗。雞絲翅雖不是原塊的,但其份量亦算比例平均,味道亦很好的。 湖南刴椒蒸大魚頭($88) 很久沒吃魚頭了,蒸大魚頭份量大大碟的,最適合配合啤酒,麻麻辣辣,帶魚香,很滿足! 花膠海參扣鵝掌($168) 花膠、海參扣、鵝掌特上盛食材,入口美味,惟調味方面略為淡了點,如能控制一下,相信是一道很棒的菜色。 西蘭花蝦仁花枝($108) 蝦仁、花枝新鮮嫩滑,西蘭花炒得香脆爽甜,好吃! 懷舊拔絲骨($98) 以巧手將糖絲融入腩排之中,糖絲外層入口香脆,內裡肉質軟腍,是完美的搭配。 最後還奉送糖水—南瓜露

孖寶至尊 沙巴仔配蒜香BB鴨 ($168)

蒜香BB鴨一份有兩隻。

紅燒雞絲翅($198)

湖南刴椒蒸大魚頭($88)

花膠海參扣鵝掌($168)

西蘭花蝦仁花枝($108)

蝦仁、花枝新鮮嫩滑,西蘭花炒得香脆爽甜,好吃!

懷舊拔絲骨($98)

最後還奉送糖水—南瓜露
2017-02-28
2017-03-11 124 瀏覽
I love fish so ordered two fishes at this place.One was steamed and the other was steamed fish head with chilis.The steamed fish was simple and good because the fish was fresh with a lovely spring onion aroma.The steamed fish head was Hunan style according to the menu so it was very spicy and quite interesting they put ginger on it as well.The ribs were bony and salty.The lemon chicken was palatable.As for the soup, it was quite unique because it black wolf berries which taste the same as red.

The ribs were bony and salty.
2017-03-11 494 瀏覽
說好了的生日飯與開年飯,一直拖了又拖。最後,終於拍板了 - 相約20號,相聚於東大街的皇苑﹗13號的六點半,突然,收到婆婆的來電,告知已到餐廳門口。身在銅鑼灣的小妹,大感不妙,急忙地查閱記事薄 - 婆婆記錯了日子,白走了一趟﹗ 獨居的婆婆,年紀老邁,記性大不如前了﹗放工前,給她打了一個電話。然後,去地鐵站接她,一併前往餐廳。 深居簡出的婆婆,少有機會外出用餐。小妹,逐一簡介餐牌上的食物,由她老人家點菜。金牌蒜香雞$95/半隻,雞炸到金黃色,撒上香脆的炸蒜,雞皮脆卜卜之餘,蒜香滿嘴,且不太油膩。金黃色的脆皮雞皮肉,乃質軟嫩滑且入味的雞肉,外酥內軟,令人齒頰留香。 想不到,婆婆會點來一客男人的浪漫 - 豆腐斑腩煲$106。這一道菜乃把燒肉、斑塊,以及豆腐放在一瓦煲中炆煮,成一道煲仔菜。炸過的豆腐,炆煮後,外皮帶咬口,內裏則香滑無比,且豆味濃郁,教人回味不已﹗只是,斑塊稍嫌帶泥腥味;燒肉軟腍有餘,惜不夠鮮美。 一個人的粗茶淡飯日子過久了,難免想吃點香口惹味的食物。上湯波士頓龍蝦伊麵$188,除了味道出眾,鮮味洋溢,龍蝦亦含有極高的營養價值。小妹心想,老人家偶一淺嚐,也未嘗不可﹗

芝士龍蝦波士頓伊麵,固然惹味萬分﹗只是,因著婆婆,還是清淡的上湯伊麵較為合適。伊麵烹調時間拿捏得頗為準繩,入口仍帶咬口和嚼勁,且鮮味滿瀉。龍蝦生長於極低溫的深海之中,肉質也特別鮮味爽甜,肥美肉厚。

餐後,每人贈送了一碗南瓜西米露,吃一口,真材實料之作,濃稠度和甜味適中,南瓜味濃且香甜,配以粒粒軟腍西米,啖啖滿足。

2017-02-20
2017-03-10 136 瀏覽
筲箕灣東大街一向多嘢食,原來好多星期一唔開,所以今次唔食小食,揀食中菜估唔到有意外驚喜! 而家竟然仲有羊腩煲食!羊腩煲 $238 送生菜一碟好大一煲,d 湯比較清,無咁多油 (我鍾意)! 有大量炸枝竹同新鮮枝竹,唔使爭~ 羊腩同羊肉唔太肥,半肥瘦偏瘦,有好多件,食多幾件都無罪惡感。 夠入味,唔使點腐乳都夠味d 筋燜到好淋除左有好多冬菇同枝竹,值得一讚係佢有好多馬蹄同冬筍!!! 好多地方都係得幾粒,呢度俾好多!o岩晒我,因為我食羊腩煲就係最鍾意食呢啲配菜!哈哈!配菜吸收晒d精華!必食推介!黑枸己子燉竹絲雞 $68侍應推薦o既燉湯,果然係好足料!有雞、螺片、雞腳同黑枸己子第一次食黑枸己子,望落似藍莓,食落去甜甜地,令d湯變咗紫色,好搞笑。湯好清甜,夠火候要做個晚飯孖寶沙巴仔 + 燒春雞 $168沙巴仔,size 都唔細。 好新鮮,”舉晒手“咁~剛剛好熟,好味燒春雞,成餐飯最遜色o既一味餸,雞炸到好乾,不過 $168 有條魚又有一隻雞咁抵,自己整都未必得。

估唔到有意外驚喜! 而家竟然仲有羊腩煲食!
羊腩煲 $238 送生菜一碟

黑枸己子燉竹絲雞 $68
侍應推薦o既燉湯,果然係好足料!有雞、螺片、雞腳同黑枸己子

要做個晚飯孖寶

沙巴仔 + 燒春雞 $168
2017-03-06
  • 羊腩煲
  • 沙巴仔
  • 黑枸己子燉竹絲雞
有日在筲箕灣探望朋友後,到他家附近的餐廳食晚飯~皇苑。 第二層是用餐地方,店以酒家裝潢,簡潔寬大。***【特式鳳翅球】$88 將雞翅拆肉整成雞球鑲在單骨上,方便拿取來食, 咬一下外脆內肉嫩, 帶甜甜口感,好夠味, 好香口, 大人細佬一定愛食。***【懷舊拔絲骨】$98 是店員推介的, 將糖絲融入香脆排骨之上, 以水蜜桃伴碟,非常吸晴,爽起有拔絲效果。 排骨入口外香脆,內肉質軟腍多汁,甜而不膩。***【鼓汁蒸大鱔】$138 即叫即蒸,大大件厚肉肥美的鱔,鱔味香濃,肉嫩膠質多,口感甘腴鮮美,加上有濃濃的豉椒,美味十足。*** 【海參西生菜煲】 $88 這煲有爽脆海參配花菇,口感十足, 此外,生菜吸取香菇汁的香氣,非常足料夠味。***贈送甜品 南瓜西米露,味道同口感都ok, 不會過甜呢!
有日在筲箕灣探望朋友後,到他家附近的餐廳食晚飯~皇苑。

第二層是用餐地方,店以酒家裝潢,簡潔寬大。

特式鳳翅球$88

將雞翅拆肉整成雞球鑲在單骨上,方便拿取來食,

咬一下外脆內肉嫩, 帶甜甜口感,好夠味,

好香口, 大人細佬一定愛食。

懷舊拔絲骨$98

是店員推介的, 將糖絲融入香脆排骨之上,

以水蜜桃伴碟,非常吸晴,爽起有拔絲效果。

排骨入口外香脆,內肉質軟腍多汁,甜而不膩。

鼓汁蒸大鱔$138

即叫即蒸,大大件厚肉肥美的鱔,

鱔味香濃,肉嫩膠質多,口感甘腴鮮美,

加上有濃濃的豉椒,美味十足。

海參西生菜煲】 $88

這煲有爽脆海參配花菇,口感十足,

此外,生菜吸取香菇汁的香氣,非常足料夠味。

贈送甜品

南瓜西米露,味道同口感都ok, 不會過甜呢!
  • 鼓汁蒸大鱔
  • 懷舊拔絲骨
  • 特式鳳翅球
2017-03-06 84 瀏覽
同朋友來吃晚飯,晚上有孖寶超抵食!沙巴仔配蒜香BB鴨 ($168)沙巴仔好大條,絕對唔係沙巴「仔」,好鐘意食魚的我麵覺得非常新鮮,入口美味,肉質夠嫩滑,清蒸已非常美味!蒜香BB鴨一份有兩隻,味道略為調味不足,但肉質夠香和嫩,同樣是超值之選!除了這個孖寶外,還有多款孖寶選擇,四人可點一款,八人以上可點兩款。另外還點了湖南刴椒蒸大魚頭($88)和朋友一邊吃魚頭,一邊吹吹水,再點幾瓶啤酒,非常滿足啊!最後還送糖水,熱南瓜露—香甜又好味。

另外還點了湖南刴椒蒸大魚頭($88)
和朋友一邊吃魚頭,一邊吹吹水,再點幾瓶啤酒,非常滿足啊!
最後還送糖水,熱南瓜露—香甜又好味。
2017-03-04 119 瀏覽
今晚想食下中菜 尼到筲箕灣 一出地鐵就見到呢間 由於好小踏足呢區 就無特別搵其他餐廳就入見啦一行三人因為好肚餓 叫左好多野食椒鹽豆腐-炸得好香,配埋椒鹽勁香口拔絲骨-餐廳招牌菜 唔試唔得 好特別 其實個味甜甜酸酸 不過呢個偏甜 都幾螺頭燉雞湯-好足料 似足住定湯 份量都幾多 連湯渣有成2碗杏汁豬肺湯 -呢個好小屋企會煲 所以我都試下呢個 好好飲 杏味好香蟹蚶-啖啖蟹肉 炸得好香口安格斯牛粒-配菜有炸茄子 第一次食炸ge 茄子 原來好夾好好食ga 啫啫生菜煲-好夠味 送飯一流呀蝦多士-炸得鬆脆 賣相又好好睇 必食之選
一行三人因為好肚餓 叫左好多野食
椒鹽豆腐-炸得好香,配埋椒鹽勁香口
螺頭燉雞湯-好足料 似足住定湯 份量都幾多 連湯渣有成2碗
蟹蚶-啖啖蟹肉 炸得好香口
啫啫生菜煲-好夠味 送飯一流呀
蝦多士-炸得鬆脆 賣相又好好睇 必食之選
2017-03-04 171 瀏覽
同長輩食飯  都係簡番一D中式野穩陣始終岩佢地口味先係最緊要  好彩今晚都冇做錯決定位置係正筲箕灣站B1出口 一出就係  好方便講今晚重點呀  先每人叫左一個燉湯暖胃我地分別叫左個螺頭燉雞湯同埋菜膽杏汁豬肺湯前者都有板你睇 足料到一個點  唔需要擔心佢唔捉料而豬肺湯相對下味道較清  但係岩年長一輩既朋友飲先黎個百花蟹拑 唔好睇佢好似普普通通呀上枱時真係熱辣辣 入面絕對唔係靜係得麵粉嫁  俾足料去整椒鹽豆腐你可能覺得佢冇咩特別  但係廚房整得佢好野味 椒鹽味好足當我地叫多枝啤酒黎時  呢兩樣野真係絕配   一路食 一路把酒問青天蝦多士同樣唔洗我多講   都係送酒佳品呀!雀巢安格斯牛肉粒呢個其實都幾驚喜  驚喜唔係在於個雀巢  都唔係牛肉粒  而係茄子你冇睇錯  係茄子   廚房搵左D油炸左既茄子同埋D牛肉粒一齊整外脆之餘 咬入去仲有茄子原有既味道 唔會覺得油  正!拔絲骨    見好多人黎都叫呢個菜  我地點可以唔叫賣相可能同咕嚕肉差唔多但係一夾上手  一絲絲既蜜絲  好睇又好食呀  重點 唔會覺得佢好油  唔錯嫁!   O者O者菜煲食飯點可以冇菜   但係如果你想食一D味道較重既  叫
同長輩食飯  都係簡番一D中式野穩陣

先黎個百花蟹拑 唔好睇佢好似普普通通呀

上枱時真係熱辣辣 入面絕對唔係靜係得麵粉嫁  俾足料去整
椒鹽豆腐

你可能覺得佢冇咩特別  但係廚房整得佢好野味 椒鹽味好足

蝦多士同樣唔洗我多講   都係送酒佳品呀!
雀巢安格斯牛肉粒

外脆之餘 咬入去仲有茄子原有既味道 唔會覺得油  正!
拔絲骨    見好多人黎都叫呢個菜  我地點可以唔叫
賣相可能同咕嚕肉差唔多

O者O者菜煲

食飯點可以冇菜   但係如果你想食一D味道較重既  叫呢個菜煲就唔會錯喇
大大煲擺上枱  擺上枱個下我地都諗一諗  我地叫左個煲咩?
原來係O者O者菜煲  野味得黎又健康呀!
  • 拔絲骨
屋企人喺筲箕灣食飯,原來有間中菜館好似唔係特別起眼,要行上一層樓梯先有座位。蒜香BB乳鴿$48之前係其他西餐廳食乳鴿要$98 ,估唔到呢間$48有得食,可能真係因為我唔知價。完全係中菜嘅感覺,不過只乳鴿就唔算好肥美,調味適中而且外皮香脆不算太肥。懷舊霸王雞$88半隻霸王雞嘅精髓就係有薑蔥,又香又滑,整得好入味帶點鹹香跟平日吃的豉油雞、滷水雞等等分別很大,但就比較懷舊,因為比較少餐廳可以選擇。西芹象拔蚌$98象拔蚌爽口又彈牙,西芹亦都比較嫩滑。酒樓風格,唔算太油膩。粟米魚肚羹$78大大都嘅粟米魚肚羹,粟米好多粒有好多已經碎,證明整得幾耐,加埋啲魚肚非常爽口,調味唔錯,可以整到最少八碗以上,都幾抵飲!上湯豆苗$78豆苗嘅份量比想像中更加多,雖然屋企人成日都話出街食菜好蠢,但係人哋啲上湯真係不得了,超級好味。仲有甜品送,南瓜西米露,甜甜地好濃郁,味道不錯!PS 星期一至四DINNER不收茶位.
蒜香BB乳鴿$48

懷舊霸王雞$88半隻

西芹象拔蚌$98

象拔蚌爽口又彈牙,西芹亦都比較嫩滑。酒樓風格,唔算太油膩。
粟米魚肚羹$78

上湯豆苗$78

仲有甜品送,南瓜西米露,甜甜地好濃郁,味道不錯!
PS 星期一至四DINNER不收茶位.
2017-03-02