2017-03-14 191 瀏覽
今日係筲箕灣,因為朋友介紹「皇苑」門口咁靚仔就入去試下,一望就知呢間餐廳新開張既,因為裝潢好新淨企理,食野最緊要環境夠舒服!坐低左就即刻睇野食啦,餐牌太多選擇,睇到花多眼亂,唯有問下老闆有咩好推薦,係佢既推薦下,我地就嗌左「懷舊霸王雞」、「西班牙黑豚燒豬仔骨」、「懷舊拔絲骨」、「雪白鮑魚」同「黑枸子燉竹絲雞湯」。「懷舊霸王雞」雞身好滑,肉質唔會太實,好易入口,仲要食落好有雞味,唔同出面有啲雞好似食緊香口膠咁。「西班牙黑豚燒豬仔骨」肉同骨既比例岩岩好,唔會話食落大大舊骨無咩肉食,再配上佢地既獨家醬汁,無得彈!「懷舊拔絲骨」賣相出色,醋香味濃,件件都可以拉出糖絲,甜酸既味道岩岩好,外層好脆,肉質夠嫩,認真好味,呢碟上左5分鐘就俾我地清晒。「雪白鮑魚」用上白蘿蔔配上鮑魚仔,完全係鮮甜吸引,鮑魚既醬汁都無得彈!「黑柯子燉竹絲雞湯」一到已經俾佢陣味吸引住,認真夠香,黑枸杞用黎滋補肝腎,益精明目,烏雞既鐵元素又比普通雞高,呢碗湯唔講味道講營養價值都已經值得你嗌黎飲。有功架既中餐廳,有機會再同朋友黎試下唔同既菜餚!老闆仲話遲下有得係到飲早茶食點心,認真吸引!..
2017-02-24