餐廳: 百芳池上便當 (太古城中心)
資訊:

2022-12-16 491 瀏覽
A long queue and waiting time but it’s worth it! We waited for almost half an hour for the bento box to arrive. But we were not disappointed in any sense as the deep-fried chicken leg was so delicious. It was crispy on the outside and juicy on the inside. The rice was cooked well and it’s all worth the wait.

2022-12-15 365 瀏覽
台灣嘅便當即係香港嘅飯盒,但係我好記得嘅係台灣朋友嚟香港嘅時候,食香港嘅飯盒,佢哋會覺得點解大部份都係飯,得咁少餸。而我去到台灣食佢哋嘅便當,就會覺得,好正啊,點解咁多餸嘅。疫情之下,我已經三年冇去過台灣,由之前一年去三次,而家三年都去唔到一次,我真係好掛住台灣嘅美食。唔知道係咪因為材料嘅關係,香港嘅台灣菜,一般都做得唔好。但係當我思鄉病發嘅時候,就會去百芳池上便當一解鄉愁,因為佢係屬於比較貼近真正台灣便當嘅飯餸比例。當然佢嘅用料係好唔同,因為台灣便當一般唔會有粉絲同粟米,多數都係一啲竹筍香腸等等小菜,但係因為佢嘅味道都好好,我仍然都覺得係冇其他更選擇之下,都絕對係一個好選擇。

外賣自取
2022-10-30 707 瀏覽
誤打誤撞入咗誠品呢間台灣嘢🇹🇼估唔到有啲驚喜😆🍱🍗香酥炸雞腿便當💲6️⃣5️⃣炸雞腿近乎現場即炸!脆卜卜勁香口🤤🤤仲要咬開係熱辣辣♨️仲有肉汁 真係無得輸😆味道啱啱好唔太鹹😌便當跟飯配料勁多 偏蒜香口感絕對食得飽!跟餐+$10配咗🍯蜂蜜檸檬🍋(微糖)🥩🍜豐盛三品牛肉麵💲7️⃣2️⃣湯底香濃易入口😌牛丸咬開有啲肉汁牛腱炆到啱啱好 少少嚼口😎牛腩就正常水準值得一提啲甜酸菜幾解膩😋
誤打誤撞入咗誠品呢間台灣嘢🇹🇼
估唔到有啲驚喜😆

🍱🍗香酥炸雞腿便當💲6️⃣5️⃣
香酥炸雞腿便當

炸雞腿近乎現場即炸!
脆卜卜勁香口🤤🤤
仲要咬開係熱辣辣♨️仲有肉汁 真係無得輸😆
味道啱啱好唔太鹹😌
便當跟飯配料勁多 偏蒜香口感
絕對食得飽!
跟餐+$10配咗🍯蜂蜜檸檬🍋(微糖)
蜂蜜檸檬

值得一提啲甜酸菜幾解膩😋
蜂蜜檸檬
豐盛三品牛肉麵
2022-10-15 628 瀏覽
第一次食應該係兩三年前嘅外賣,今次第一次堂食✨台灣小食拼盤 ($68)覺得呢餐最有驚喜、最有水準反而係呢個小食拼盤~ 上枱嘅時候好明顯啱啱炸起,熱辣辣🤤 鹽酥雞外脆內嫩,花枝丸食落有咬口,仲有一粒粒花枝😌 唔會一口粉,台灣腸一啖一粒,咸香但不會覺得好heavy~✨台灣半筋半肉牛肉麵 ($72 +$5)記得之前牛肉麵好好食,所以今次再order半筋半肉牛肉麵,再加$5轉麻辣牛肉湯底,但係今次好失望🥺 一望一試個湯底,好油無味,加一pat食落得咸而唔辣嘅辣椒油🤦‍♀️ 啲筋腩肉不過不失,都鬆軟,但已經因為湯底而失色曬☹️✨百芳滷雞扒便當 ($64)正常便當,沒什麼特別😂 雞扒都入味,嫩嘅!但對我而言,就無咩咁吸引了😢
第一次食應該係兩三年前嘅外賣,今次第一次堂食

✨台灣小食拼盤 ($68)

✨台灣半筋半肉牛肉麵 ($72 +$5)

✨百芳滷雞扒便當 ($64)
2022-08-21 728 瀏覽
便當包括一份飯和飲品🍱🥤台式便當配搭都是以滷肉為主調,配料有蔬菜、粉絲、粟米、半隻雞蛋,算是多元豐富我點了豬扒便當,豬扒口感酥軟,十分可口😋飲品可配指定茶飲,轉特飲價錢 -$8有興趣可以一試,尤其喜歡茶飲有配料的話🧋茉香綠茶味道淡雅,正常發揮🍵加配的芋頭鮮奶小芋圓味道也不錯,有芋泥口感、啖啖芋圓🍡但食品本身經調製已有甜味,建議微糖🥤(飲品包裝十分可愛🐻‍❄️)店舖位於商場誠品範圍內,環境有點點像小型food court,是適合逛街中場休息的午膳選擇~
便當包括一份飯和飲品🍱🥤
我點了豬扒便當,豬扒口感酥軟,十分可口😋

飲品可配指定茶飲,轉特飲價錢 -$8
有興趣可以一試,尤其喜歡茶飲有配料的話🧋
茉香綠茶味道淡雅,正常發揮🍵
(飲品包裝十分可愛🐻‍❄️)

2022-08-13
  • 百芳豬扒便當
2022-08-15 540 瀏覽
好耐冇得去台灣啦,突然想食台式食品。見呢間店又有夜市炸物,又有台式便當,又有珍珠奶茶,簡直滿足哂3個願望 一於試下先!想試呢間係因為被呢個夜市名物拼盤吸引左!3款食物都係去台灣夜市必食既!1.鹽酥雞外脆內軟,雞有肉汁!調味唔會好咸而且食到塔香,整體好好食! 值得一提係唔油膩!2.地瓜丸唔係想像中既煙韌口感,同樣外脆內軟,不過地瓜味道偏淡。整體一般而且飽腹感太強…3.台灣香腸豬肉味濃而且同樣保留到肉汁,入口偏甜既味道正正係熟悉既古早香腸味!真係好似去左台灣夜市打香腸彈珠枱食果種味道! 黑糖珍珠鮮奶:賣相都算係有黑糖紋,鮮奶味道同黑糖味道唔算濃。不過珍珠就好煙韌而且有黑糖味,份量都頗多。整體一般但個珍珠值得一試!好少黎呢邊,都幾多食店選擇,不過下次掛住台灣可能都會再食呢間
好耐冇得去台灣啦,突然想食台式食品。
一於試下先!

1.鹽酥雞
外脆內軟,雞有肉汁!調味唔會好咸而且食到塔香,整體好好食!
值得一提係唔油膩!
2.地瓜丸
3.台灣香腸

黑糖珍珠鮮奶:

2022-07-26 517 瀏覽
💸人均消費: $60-100🌿評分: 4/5🈚️加一服務費適逢端午節🥳就帶爸爸媽媽食一間我覺得幾好食嘅台式便當🍱因為佢哋平時唔慣影哂相先食😣所以淨係嚟得切為個拼盤留低倩影🥺✰ 台式小食拼盤 ($68)佢賣相好靚🥰同啲便當唔同🤣佢啲鹽酥雞好酥脆👍🏻喺便當上面嗰啲會相對淋少少🤏🏻佢個花枝丸都有驚喜🥳一口落去竟然有汁😳不過有少少肥膩😫台灣腸超讚!!!!🤩⚜️其實仲嗌咗百芳豬排便當($61)同台式焢肉便當($61)🍱其實本身想嗌滷肉便當😂但眼殘睇錯咗number😵‍💫不過個焢肉都好岀色👍🏻好淋好香口好入味❤

💸人均消費: $60-100
🌿評分: 4/5
🈚️加一服務費

台式小食拼盤

✰ 台式小食拼盤 ($68)

台式小食拼盤
2022-06-17 610 瀏覽
百芳池上便堂無論外賣定堂吃都一流😌滷肉飯便當 Braised Pork Mince Bento 太掛著台灣所以食左滷肉飯,便當既配搭同炸雞一樣係圓形既盒上有粟米、菜脯、粉絲、椰菜丶滷蛋同主角滷肉店 滷肉粒粒肥瘦分明d汁既味道都好有台灣既感覺再加上新鮮熱辣炸出嚟鹽酥雞粒粒都好大粒炸得非常香脆,皮脆內嫰咬落仲要有肉汁滴出嚟,份量仲要咁好足🫶肉燥,拌麵味道剛好加上青菜🥬不會太乾,每條麵條都掛了些醬汁,彈牙又煙韌配上香口的花枝丸,一口一粒,好吃!可以平價亨受道道地地台灣風味💁‍♀️
百芳池上便堂

無論外賣定堂吃都一流😌

韌配上香口的花枝丸,一口一粒,好吃!

可以平價亨受道道地地台灣風味💁‍♀️

外賣自取
2022-06-16 360 瀏覽
為左行誠品去左太古城,喺誠品見到佢CP值唔錯就試下😋叫左個香酥雞翼便當($56),本身已經有跟basic飲品,但加錢轉左做黑糖珍珠鮮奶($27-8)🧋三隻雞翼好似少左啲,但size搭夠,好飽滿,酥炸得出色,咬落去係脆到有聲。便當有幾樣配菜,有半隻滷水蛋、粟米、粉絲同娃娃菜,都叫做盡量營養均衡☺️黑糖珍珠鮮奶無得調甜度,最多可以少冰。自問都叫係螞蟻人,但佢黑糖係足到連我都覺得甜,所以唔好甜嘅朋友就未必適合呢杯了。佢黑糖味香,珍珠都比得好重手,最後飲晒都仲有剩。
為左行誠品去左太古城,喺誠品見到佢CP值唔錯就試下😋

2022-06-03 347 瀏覽
最近疫情嚴重,便當外賣可以回家吃,似乎是一個好選擇。池上百芳便當位於太古城誠品書店內,經常經過。今次終於去買兩份便當嘗試一番。點餐後拿了號碼紙,看著號碼板螢幕等取外賣。鹽酥雞火車便當的鹽酥雞另外分開上。火車便當的樣子跟在台灣時候吃的十分相像,令人懷念在台灣旅行的日子。便當有飯、粟米粒、豬肉粒、白菜、半隻蛋,還有菜脯和粉絲,配料豐富。而另外上的鹽酥雞香脆之餘又能夠吃到雞肉的鮮嫩。的確是煮得不錯。另外叫了個牛丸牛筋麵。面和湯分開上。這個麵湯底比較辣,麵放在外賣盒內變成一整塊,要把它浸在湯內才能分散。面的配料相當豐富,有白蘿蔔、紅蘿蔔、很多牛丸和牛筋,份量十足,非常抵吃!另外加了一個紅腸小食,味道較為普通。跟餐還附有兩杯台式飲品。我們加了錢轉為芋圓飲品和檸檬特飲。這個套餐的確相當抵吃,一次過滿足吃飯和台式飲料兩個願望!

點餐後拿了號碼紙,看著號碼板螢幕等取外賣。

另外加了一個紅腸小食,味道較為普通。

2022-05-26
15 分鐘 (堂食)
2022-05-22 314 瀏覽
經常經過太古城這台式食店,今天想買個便當回家吃。發現他的質素算是上等!八方牛肉麵面底軟腍,想不到牛肉更加腍,而且入味,滿滿的口感。滷肉飯便當🍱這滷肉飯有些細節位做得很好,例如加了微辣的菜甫,有粟米,有十分入味的粉絲和滷水蛋,鹵肉也是入味得很,整個便當分數很高,而且有很多層次。我喜歡!芋頭鮮奶小芋圓芋頭蓉多,芋圓更加多,味道濃淡適中,好好味。芋圓奶茶地瓜丸呢個真係絕佳小食,有嚼勁,非常香脆可口,下次再食。

八方牛肉麵
面底軟腍,想不到牛肉更加腍,而且入味,滿滿的口感。

滷肉飯便當🍱
芋頭鮮奶小芋圓
芋頭蓉多,芋圓更加多,味道濃淡適中,好好味。
芋圓奶茶地瓜丸
呢個真係絕佳小食,有嚼勁,非常香脆可口,下次再食。
2022-05-21 267 瀏覽
椒鹽炸花枝丸,好耐無食肥野,油鹽加黑椒成件事勁lam lam脷!減肥中嘅人比自己放個小break是好重要的!心理上舒服咗最signature嘅台灣味,紅燒牛肉麵,肉好大舊仲勁淋易咬,紅蘿蔔都係,麵有d似幼嘅刀削麵。即係好食嗰種。仲有半隻滷水蛋,好飽。麵嘅配菜好台灣地道味,唔係扮台灣野。今個星期返工chur死,收工比自己休息下。呢間有分店,上次係放假專登出希慎食!係!真!㗎!鹽酥雞,好熱新鮮炸起,份量由我第一次食到今日都係咁多,無少過無加價!都係有伴粉絲,每樣野都有自己嘅味。菜又勁多,個飯好balance。雞炸得幾靚,唔多皮,其中有舊d粉好多好厚,其他都ok黑糖冬瓜茶仙草,雖然無得少甜但唔會好甜,仙草一大舊。手作布丁鮮奶有d甜,好大舊布丁掉入杯鮮奶,一路飲都飲到佢。超飽。

黑糖冬瓜茶仙草,雖然無得少甜但唔會好甜,仙草一大舊。
疫情關係, 成日又幾多人一台 幾多人限聚乜乜乜。太煩 夜晚都係外賣算行開誠品見到。。又諗起台灣了冇得去旅行 唯有留港食便當太耐冇黎。。原來依家有得食麵? 定係不嬲都有? 實在唔記得最後買左兩袋野 回家慢慢食 減低感染風險透明蓋, 一眼就望到入面排得整整齊齊, 似足當年係台灣食既咁。酥炸的豬排, 加埋台式汁,有粟米, 有涼菜, 仲有半隻滷蛋。。。。好有台灣感覺呀雖然係飲品, 但我覺得當甜品食仲fit芋圓粒粒加埋奶茶一齊食, 甜甜地, 芋圓又夠煙韌另外嗌的台式腸。正式味道 脆脆地。影得比較衰。 唔想洗多隻碟 冇計家人食的另一個餐 個麵食落不太淋,比想像中好個湯辣辣地, 夠濃味 入面勁多牛根 正

行開誠品見到。。又諗起台灣了
冇得去旅行 唯有留港食便當

2095 瀏覽

太耐冇黎。。原來依家有得食麵
? 定係不嬲都有? 實在唔記得

最後買左兩袋野 回家慢慢食 減低感染風險

透明蓋, 一眼就望到入面
排得整整齊齊, 似足當年係台灣食既咁。

雖然係飲品, 但我覺得當甜品食仲fit

芋圓粒粒加埋奶茶一齊食, 甜甜地, 芋圓又夠煙韌

另外嗌的台式腸。正式味道 脆脆地。
影得比較衰。 唔想洗多隻碟 冇計

家人食的另一個餐 個麵食落不太淋,比想像中好
個湯辣辣地, 夠濃味 入面勁多牛根 正

2022-05-14 214 瀏覽
今日落大雨 所以屋企人冇落街買餸 叫我買外賣返屋企 香酥炸雞腿便當便當已經Set好一份份 裏面有滷蛋 粉絲 菜譜 粟米肉碎同埋雜菜 用咗珍珠米 飯粒較有口感 加埋咁多唔同種類配菜 好豐富 而且有菜感覺更加營養均衡炸雞髀即使已經隔咗一段時間拎到返屋企依然脆卜卜仲有肉汁 而且成隻雞髀生炸冇斬件 拎住食好滿足好好味台灣鹽酥雞肉燥乾拌麵鹽酥雞頭啖啖肉 夠入味 肉燥乾拌麵畀咗屋企人食 佢哋話味道正常另外嗌咗兩杯台式飲品 芋頭豆乳小芋圓 & 珍珠奶茶 前者係特比特登嗌畀細妹 因為佢唔飲奶又鍾意食啲煙煙韌韌嘅嘢 所以豆漿加芋圓就啱曬佢 而後者茶味濃郁 加埋啲奶好順滑 珍珠煙煙靭靭 配埋便當食就好有台灣風味
今日落大雨 所以屋企人冇落街買餸 叫我買外賣返屋企

台灣鹽酥雞肉燥乾拌麵

今年新年前,我終於 Book 到太古人氣酒店的東隅酒店 East Hong Kong 為虎年新年前 Staycation,到達酒店 Check in 前,先來太古城中心食 Lunch;當日,另一位好姊妹 join 我,她還很客氣送上新年禮物!實在很多謝她! 可惜,疫情下,她為健康著想,而不會參觀我住的酒店! 她推介太古城中心的誠品書店內,有些食店;天氣寒冷的晚上,我出來兜了一個圈,發現誠品書店內有間台式小店 <百芳池上便當>!供應:台式便當、拌麵、台式飲品...等!印象中,以前我都幫襯過灣仔分店!等外賣約10分鐘!台灣焢肉便當 $61配料豐富! 粟米、肉碎、豬腩肉、椰菜、菜蒲、滷水蛋、炒粉絲...等!豬腩肉好大件,肉質不死實!炒粉絲晶瑩而微辣! 底部還有飯,食完我已經好飽!飲品留待半小時後才飲!其他飲品減 -$8熱黑糖仙草鮮奶 $27-$8:$19入口溫熱,好甜! 仙草好似軟滑版的涼粉!
 可惜,疫情下,她為健康著想,而不會參觀我住的酒店!

供應:台式便當、拌麵、台式飲品...等!

印象中,以前我都幫襯過灣仔分店!

等外賣約10分鐘!
台灣焢肉便當 $61
配料豐富!
 粟米、肉碎、豬腩肉、椰菜、菜蒲、滷水蛋、炒粉絲...等!
豬腩肉好大件,肉質不死實!炒粉絲晶瑩而微辣!
 底部還有飯,食完我已經好飽!飲品留待半小時後才飲!
其他飲品減 -$8
熱黑糖仙草鮮奶 $27-$8:$19
入口溫熱,好甜!
仙草好似軟滑版的涼粉!
2022-01-29
10 分鐘 (外賣自取)