2021-06-24 1050 瀏覽
/ 同男朋友一齊放假去左元朗行下街拍下拖🤣,我地行左一陣都未諗到食咩好,之後男朋友就介紹話不如食粥品,話好耐之前同佢d朋友食過都唔錯,想帶我去試下🙆🏻‍♀️(不過其實我地去食果日都幾熱下☀️,我地流哂大汗咁食💧)我地叫左:📍蠔仔粥🦪📍蘿蔔糕📍炸兩📍叉燒腸粉(Total 四樣野食share)記得蠔仔粥只係$3x,我地覺得好抵,因為平時去其他地方食都無咁平,個性價比仲要幾高,蠔仔又好足料,食到最底底都仲有好多,對於我地呢d蠔怪黎講真係幾正🤤😋,其餘蘿蔔糕、炸兩同埋叉燒腸粉味道就一般!同男朋友都話下次天氣涷d去食應該會再正d🥰
/ 同男朋友一齊放假去左元朗行下街拍下拖🤣,
我地行左一陣都未諗到食咩好,
之後男朋友就介紹話不如食粥品,
話好耐之前同佢d朋友食過都唔錯,
想帶我去試下🙆🏻‍♀️
(不過其實我地去食果日都幾熱下☀️,
我地流哂大汗咁食💧)

我地叫左:
📍蠔仔粥🦪
📍蘿蔔糕
📍炸兩
📍叉燒腸粉
(Total 四樣野食share)

記得蠔仔粥只係$3x,我地覺得好抵,
因為平時去其他地方食都無咁平,
個性價比仲要幾高,
蠔仔又好足料,食到最底底都仲有好多,
對於我地呢d蠔怪黎講真係幾正🤤😋,
其餘蘿蔔糕、炸兩同埋叉燒腸粉味道就一般!

同男朋友都話下次天氣涷d去食應該會再正d🥰
2021-04-29
  • 蠔仔粥
2021-03-27 1243 瀏覽
元朗超好味雞粥呢個雞粥我最少食10幾次以上次次去到都大把人排隊 我一定叫既係雞粥 ,雞肉嫩,粥面鋪了一層雞油,香口雞件真係好好好多, 有胸、雞背、雞翼 ,D雞件食極都有 ,好欣賞個老闆娘咁大方仲有蔥花,薑絲 正呀d雞醃得好好 係鹽雞總之食雞粥就一定係呢間啦
元朗超好味雞粥

呢個雞粥我最少食10幾次以上

次次去到都大把人排隊

我一定叫既係雞粥 ,雞肉嫩,粥面鋪了一層雞油,香口

仲有蔥花,薑絲 正呀

d雞醃得好好 係鹽雞

總之食雞粥就一定係呢間啦
2021-01-24 1275 瀏覽
半夜餓醒咗,飢寒交迫,叫老公放工去買發記返嚟,好在佢有得早放工,6:30就返到皮蛋魚片粥(多青),粥底綿滑,材料亦好多,就算外賣都大大碗,我一個人都食唔晒,留返一半當午餐都仲得蝦米腸必食,腸粉即蒸,真心滑,蝦米一啲都唔少,就算外賣都會俾好多豉油,但如果有埋麻醬就更好蘿蔔糕份量超多,食到啖啖蘿蔔絲,好惹味,咩醬都唔駛點都夠晒味趣事一則,老公買完外賣就咁掛喺電單車手把,店員姐姐問:「點解Food Panda都唔帶個箱啊?」老公笑笑口話買俾返屋企自己食㗎😂

外賣自取
2021-01-17 989 瀏覽
今日假日11am就開始要排隊,估唔到元朗粥鋪都好受歡迎,我覺得味道真係幾好,因為有沙窩粥,而且自家即製腸粉。荔灣艇仔粥用沙窩裝住粥,保溫又有特色。粥底好香好綿滑,魷魚同魚肚都好多料,每啖都食到材料豐富,微微咸食出米香的粥味。豬紅牛肉粥都係超多料,牛肉碎好多,鮮味有牛肉香,豬紅亦有數件,鮮嫩滑爽滑。性價比高。傳統炸兩腸粉自家即製腸粉,有米香且順滑,包著脆口炸兩,而且唔油膩,兩種口應融合,加埋甜醬麻醬,味道更豐富。炒米粉夠鑊氣好香口,米粉有彈性,椰菜絲甜甜地唔會好濕,芽菜爽甜,炒得乾身又好味,簡單材料都整到好味食物,讚。牛脷酥外表微甜易入口,炸的外香脆內鬆軟有口感,但有少部份太硬身,好難咬到。

荔灣艇仔粥

豬紅牛肉粥

傳統炸兩腸粉

炒米粉

牛脷酥
2021-01-16
2020-12-31 870 瀏覽
入完下白泥出反元朗市中心,住元朗嘅朋友話帶我去食沙窩粥...完全唔知佢講咩...(小編小見聞80s後....)帶住好期心同呢位70s後朋友仔一齊去食~去到門口一睇就知係老店~正中午約1:30-45 ,好多人買外賣同排隊,但唔算等得耐約5-8min .位好迫,衞生麻麻係一早預咗.朋友話豬膶出色所以叫左豬膶靚雞粥,另外叫左炸兩.大約等咗五分鐘炸兩就到所以食咗先,就咁食個感覺都真係幾鹹....再過三4分鐘粥到,併埋一齊食會好食啲.粥好香,特別係雞味,黃色的雞油同粥一齊食...簡直太幸福,同埋分量超多好似有半隻雞係入邊...豬潤真係超好食滿身經歷嘅老店果然冇外在美但係內在超美總結:食物 6 環境(70年代)🙈清潔 (70年代)🙈性價比 6回頭率 8

去到門口一睇就知係老店~正

位好迫,衞生麻麻係一早預咗.

朋友話豬膶出色所以叫左豬膶靚雞粥,另外叫左炸兩.

真係超好食

腸粉
2020-12-30
  • 豬潤靚雞粥
2020-12-26 487 瀏覽
2:30過後到發記,店內坐滿人,店外又有不少人在等外賣。很欣賞寫得工正整齊的菜單。 店舖沒有什麼裝修,賣的是真材實料。粥用小砂窩奉客,米已煲得爆開,有家裡煲的風味。雞粥 $43有多件雞塊,肉質鮮美,粥吸收了雞的精華,窩內有一大把蔥花,加上切得牙簽般幼的薑絲,把味道提升。在用餐時聽到一位帶備不銹鋼壺來買外賣的伯伯,點了一客粥、炒米粉及半條油條。半條油條 - 如果我沒聽錯,肯定是做街坊生意或有人情味。
2:30過後到發記,店內坐滿人,店外又有不少人在等外賣。

2020-12-20
2020-12-24 354 瀏覽
今日我哋行經元朗,見到呢間賣生滾粥嘅街坊食店,門外有唔少食客等緊,食店玻璃窗上貼滿工整嘅手寫餐牌,心諗食碗生滾粥都好呀,就叫咗個豬膶粥加油炸鬼外賣。由於我哋唔係住元朗,拎住碗粥搭咗9個字車,返到屋企碗粥仲好暖,粥底棉滑,豬膶洗得乾淨,切得厚身夠爽,一碗有成差不多十大舊,好足料!不過油炸鬼係凍既,如果熱食應該會再正啲,好在浸落啲粥到熱熱哋食都唔大差呢間食店食物真係性價比高,聽講都出名雞粥,有機會下次會再試!
2020-12-03 742 瀏覽
近日天氣轉涼,就會好想食熱粥,心水之選的粥店必定是發記,區內有名的老店,出名在食物質素高,價錢便宜,同時份量很多,不怕食粥不夠飽!但疫情關係都決定買外賣我首選是店裡很受歡迎的雞粥,粥底軟綿綿又鮮甜帶有淡黃色的雞油,十分香,雞件份量很多,醃過不會過淡口,因為是生滾的關係,雞肉很爽滑!蔥花蝦米蒸腸粉我認為十分出色,蝦米蔥花份量多,自己再倒豉油味道更香,外皮很滑夠薄,這點很重要!菜絲炒米粉的菜絲很有口感,米粉是傳統粗粗的山西米粉,很有懷舊的風味!香煎蘿蔔糕,煎得十分出色,外皮略蕉帶脆,內裡軟滑,更有幾片大大的冬菇片,蝦米及臘肉,香口同時富有白蘿蔔的清甜,證明用了好的食材!這餐晚飯很滿足,在涼爽的天氣下品嚐別具一番風味。

這餐晚飯很滿足,在涼爽的天氣下品嚐別具一番風味。
  • 香煎蘿蔔糕
  • 蔥花蝦米腸
2020-10-18 729 瀏覽
呢間粥店一路都有幫襯,因為抵食又好味!佢其中一個特色係份量真係好多,唔係粥多而係料到!而且食材非常新鮮,我食豬膶粉腸粥完全冇內臟嘅腥味,又爽口又滑又彈牙,試過一定回味無窮!另外佢最受歡迎嘅雞粥粥底非常之鮮甜,成煲粥有一半都係雞件,d雞醃得好好味😋唯一美中不足係佢啲雞斬到好多雞碎,大家食嘅時候要小心
呢間粥店一路都有幫襯,因為抵食又好味!

豬膶粉腸粥
新鮮雞粥
豬膶粉腸粥
新鮮雞粥
2020-10-02 580 瀏覽
10月1日,喜迎國慶,歡渡中秋去元朗食粥三點去到,避過食飯人潮好少地方可食內臟,又足料雞雜粥豬雜炒河葱蝦米炸腸阿媽食蠔仔粥,蠔有鮮味細佬食艇仔粥,足料,豬皮好味腸粉滑,蝦米多
10月1日,喜迎國慶,歡渡中秋

去元朗食粥

三點去到,避過食飯人潮

好少地方可食內臟,又足料

葱蝦米炸腸

阿媽食蠔仔粥,蠔有鮮味
細佬食艇仔粥,足料,豬皮好味

腸粉滑,蝦米多
葱花蝦米炸腸
2020-10-01
葱花蝦米炸腸
  • 炸兩
  • 蝦米腸
  • 蠔仔粥
2020-08-25 848 瀏覽
細時去食粥,細佬仔永遠都係食艇仔粥,牛肉粥,皮蛋瘦肉粥,豬潤粥係大人食嘅粥,間中可以會食到一片豬潤,當時覺得好好味。到大個咗再食唔返嗰種質地嘅豬潤同粥底,總係是旦一樣有問題。今次响元朗發記就食到兒時嘅味道,粥底夠綿料夠多,可惜今次叫咗及苐粥,主角豬潤得兩片(下次一定要食豬潤粥)豬潤夠鬆軟無腥味,粉腸有咬口唔會過腍。仲有腸粉都係一絕,皮軟滑饀多,配合佢嘅豉油,不得了太好味,最重要係食完唔會口渴,證明無添加不過塌內地方較細啊!
不過塌內地方較細啊!
2020-08-24
2020-08-10 690 瀏覽
今日又要同男友落元朗市整啲野,早餐大家不約而同都想食粥,所以我就提議左呢間一直都想試既老粥舖~我叫左個豬潤粥,男友食艇仔粥,另外叫左個傳統炸兩~豬潤粥既豬潤幾厚幾爽,無血腥味,整得唔錯👍但粥底實在太稀太水,食左五分一左右我就因為成肚水食唔到落去🤦 男友幫我執手尾果陣食左兩啖都放棄左,話食黎無意思。。。艇仔粥就幾鮮味足料,味道唔錯,粥底幾綿👍炸兩既皮幾滑,但裡面既油炸鬼好淋。。。食物水準半好半壞比較參差,如果下次食可能會叫返艇仔粥同腸粉就算~
我叫左個豬潤粥,男友食艇仔粥,另外叫左個傳統炸兩~

豬潤粥既豬潤幾厚幾爽,無血腥味,整得唔錯👍

艇仔粥就幾鮮味足料,味道唔錯,粥底幾綿👍

炸兩既皮幾滑,但裡面既油炸鬼好淋。。。
2020-08-08
$35 (早餐)
2020-07-19 660 瀏覽
佢間招牌腸粉好鬼過癮, 可以滿足曬你食叉燒,蝦仁,和蛋絲的願望。 基本上佢係好似普通嘅腸粉,但係入面有三種料一齊。 不過個粉皮就爛咗少少。美中不足。但另外嗰兩個粥嘅評價都係唔錯。我自己嗌咗蠔仔牛肉粥。 啲蠔仔好乾淨好鮮甜, 大細適中, 面頭仲有好多好多芫茜, 又有好多薑絲。正。 啲牛肉碎唔會太細粒, 所以有番啲口感。另外我個朋友嗌咗艇仔粥, 有魚片魷魚絲花生豬皮, 份量用材料都好充足, 每一個材料都新鮮, 個粥底係軟綿綿。環境寬闊, 個裝修係好簡潔, 服務態度良好, 最重要就係啲粥其實都好平, 廿幾三十蚊一碗算係咁。 如果想健康又唔使花咁多錢食個飯, 可以去試下

但另外嗰兩個粥嘅評價都係唔錯。

2020-06-18 655 瀏覽
黎到發記最出名的係佢個招牌鹹雞粥,一大煲可以分2個人食,仲有好足份量的雞,不過今日外賣,買左其他嘢黎食,鹹雞粥太飽啦~叫下其他粥品試一下先。咁多款粥黎講,艇仔粥黎架選擇都唔錯,因為入邊黎咩料都有,發記的呢碗艇仔粥嘅料都幾豐富,有魷魚啦豬皮生菜絲鹹瘦肉。同埋好多時艇仔粥因為啲肉好少,就好容易冇乜味,味道好淡,不過今次哩個艇仔粥,都冇之前食其他粥店的艇仔粥,味道嘅好淡嘅感覺,反而覺得佢都算清清,但係用料理都好豐富嘅,食嫌左鹹雞粥嘅朋友可以試一下。
艇仔粥
外賣自取
艇仔粥
2020-06-17 252 瀏覽
堂場食係最好食! 之前食過外賣返屋企的粥,今日路過餓餓地又想食清啲,見有位就坐低食個滑牛肉粥同叉燒腸。即場真係好食得多,我講個粥底,雖然咪料係好重要,但個粥底都好影響口感,即場食的時候,更加食到粥底係綿滑,而粥底見到一粒粒煲到開哂花的米,粥底有米香,開心。牛肉就無乜太大期望,滑牛係滑唔起渣,但牛味就一般。 而叉燒腸,腸粉都係一樣,餸緊要,但腸粉皮仲緊要,做到皮薄滑溜帶少少煙韌彈性的就最正,發記呢隻略嫌淋同痴左少少,叉燒用料都十足,但食到呢種質素已經好唔錯。

滑牛粥
叉燒腸