2005-11-20 8 瀏覽
太口痕,搵埋男朋友去發記食野!可能果時5-6點,冇人,得我地2個!我地叫左雜果黑珍珠意大利涼粉同栗子茸!雜果黑珍珠意大利涼粉:夠凍!又多雜果!d雜果好新鮮,不過d意大利涼粉太少!我寧願佢個價貴d多d涼粉!但真係好食!10分滿分有8分!栗子茸:聞起上泥好似喳喳.但入口好ruch!好濃!呢個都值得一試!環境都唔錯架!d人又有禮貌!埋單$46!抵!
我地叫左雜果黑珍珠意大利涼粉同栗子茸!
環境都唔錯架!d人又有禮貌!
埋單$46!抵!
2005-11-12 5 瀏覽
住左深井咁多年, 幫襯過佢不下廿次, 總括黎講都係一句==> 好普通. 真係唔明點解會咁多人特登走入黎食.講番食物焗香蕉酥皮卷-唯一一樣我覺得好食既出品, 好香香鬆脆, 有大酒店既吸引賣相. 不過要待耐少少雜果意大利涼粉-另一較可取的甜品. 涼粉切成一條條, 幾得意, 不過味就同普通涼粉冇分別. 雜果就睇季節啦, 我都唔要求冬天可以食到好甜既西瓜同芒果既. 芒果沙冰- 幾淡, 真係好似食緊冰楊枝金露- 差, 居然用沙田柚唔用西柚, 用料好有問題.豆腐花- 一pat水咁, 見到唔開胃.傳統糖水-紅綠豆及糊類等等,不提也罷.

講番食物

芒果沙冰- 幾淡, 真係好似食緊冰

楊枝金露- 差, 居然用沙田柚唔用西柚, 用料好有問題.

豆腐花- 一pat水咁, 見到唔開胃.

傳統糖水-紅綠豆及糊類等等,不提也罷.
星期六老公生日, book 0左晚黃金海岸.好自然梗係去番深井食飯.去深井, 梗係食燒鵝0拉.點知自己明明之前食過能記都幾ok, 係都要信名牌效應, 食裕記.終於咪貼公買爛受.好彩臨尾去番發記補飛, 先至無浪費老公0既快樂生晨.我0地就叫0左一個mango 糯米磁.另外一個意大利涼粉西米.果然都報導一樣, 食得杯落.另外隔離木台上錯糖水, 見佢0地都會同佢0地換, 仲將碗糖水即刻放入垃圾桶, 值得一讚!!當晚總共$50
星期六老公生日, book 0左晚黃金海岸.

好自然梗係去番深井食飯.

好彩臨尾去番發記補飛, 先至無浪費老公0既快樂生晨.

果然都報導一樣, 食得杯落.

當晚總共$50
2005-09-06 8 瀏覽
楊枝甘露好正,好夠凍,杧果甜美~價錢合理~
楊枝甘露好正,好夠凍,杧果甜美~
價錢合理~
2005-07-23 10 瀏覽
好普通只係遊車河hea 下之地..............同滿記一樣講完................
好普通
講完................
2005-07-09 8 瀏覽
食完一餐$450但食淨一半都唔願拎走的難食中菜後, 只好請返奶奶食甜品, 當係我建議去中華樓食飯的錯失補償.是晚"深井吳卓曦"不在, 有另一後生仔坐鎮, 加上一班勤快、醒目員工, 抵佢做極都咁旺!奶奶點了"穩陣"楊枝金露, 老公想食涼粉, 我主意幫佢叫"雜果意大利涼粉"時, 佢給我一個欲言又止的表情: "唔好玩野啦, 今晚比d"新意"害唔夠哂?" 幸好, "意大利涼粉"只是"意大利粉"狀的粗條涼粉, 味道合格.我點了新款式"焗香蕉酥皮卷", 因為見雜誌影的賣相不錯, 事實上又真係120%對辦—真正賣相已經是酒店級水平, 食味更是要激讚!香蕉熱辣辣, 酥皮脆, 朱古力蛋糕有"緩衝"作用, 加顏色之餘, 令酥皮不會因香蕉溶化而濕掉, 連伴碟的士多啤梨都甜!!! 可能是剛經歷了太大的挫敗, 眼前的美好令人感到加倍幸福!

可能是剛經歷了太大的挫敗, 眼前的美好令人感到加倍幸福!
2005-06-28 2 瀏覽
之前在銅鑼灣那間食過,感覺只是一般,今次來了深井這間,感覺又真係好d,原來開了分店,真係會比原店差的。(很多食店也有這個問題)我們叫了養顏粟子茸和楊枝金露,養顏粟子茸- 很久之前食過某食店很好味,可惜大走了後,一直再也找不到有當時這麼好味的粟子茸;這店雖然比其它食過的好味,但和當日那大相比,還是差了少少,真不知還有否機會再食。楊枝金露- 茫果很香,很新鮮,也是不錯的選擇。
我們叫了養顏粟子茸和楊枝金露,
楊枝金露- 茫果很香,很新鮮,也是不錯的選擇。
2005-05-17 4 瀏覽
食完陳記燒鵝,跟住去食芒果糯米卷,甜味剛剛好,糯米卷煙韌,啖啖芒果肉,好正呀!!!
2005-05-12 5 瀏覽
吃完深井燒鵝後,雖然已經很飽,但還是很貪心的到鄰近的「發記」吃糖水。男友叫了一碗「什果黑珍珠意大利涼粉」,其實「意大利涼粉」只是將涼粉切成條狀,但這樣子的口感不錯。而我卻叫了一個「招牌楊枝金露」,菜單上明明是寫著「招牌楊枝金露」的,我叫的時候只不過是照著叫:「招牌楊枝金露!」,但他聽到後卻在哈哈大笑,真的好笑嗎?!但說實的,我又不覺得它的「楊枝金露」有何特別之處,為何能作「招牌楊枝金露」呢?

2005-05-06 14 瀏覽
久不久便可在雜誌內找到此店的coupon(買滿$30或以上便送芒果布甸$16),雖然是免費,但都交足功課。布甸分上下兩層,上層膠質較重,似是用jelly粉或魚膠粉開的,下層則很creamy,而當中有很多芒果,芒果不酸。加上花奶,味道正!
2005-04-18 14 瀏覽
姜汁蓮子清心丸,蓮子鬆化,好夠姜味。另外栗子糊都唔錯,仲有D侍應有D幾靚女。^^
姜汁蓮子清心丸,蓮子鬆化,好夠姜味。
另外栗子糊都唔錯,仲有D侍應有D幾靚女。^^
2005-04-15 6 瀏覽
一句講哂: 大件夾抵食!楊技金露-> 推介!芒果糯米卷-> 好味!
一句講哂: 大件夾抵食!

楊技金露-> 推介!

芒果糯米卷-> 好味!
2005-04-15 8 瀏覽
一向覺得此店除了芒果糯米卷外,其他的食品都十分一般。但最近發現它的喳喳都不錯,多豆,不太甜。
2005-04-06 8 瀏覽
前幾日去完新皇后吃完失望的一餐, 唯有買d 發記甜品試下! 個芒果pan cake 幾好, 皮簿有芒果味, d cream 又唔太甜, 芒果都幾甜,不俗! 但山長水遠入黎為吃佢的甜品確無謂, 因滿記都差唔多質素, 要平靚正又方便不如去松記好過!
2005-03-27 2 瀏覽
我係深井人, 所以知道邊到有好野食, 此店知所以又咁多人, 係因為係深井得佢一家打正其號賣甜品, 食完晚飯緊要食甜品既人, 一定要去呢到食!! 當然, 亦有好多人專程入黎食佢的甜品. 不過本人就覺得宜家食佢的甜品就唔係咁直得law, 佢開張時(幾年前), 一個布丁都只係$14-16,重要係大大個食到你飽, 同宜家比就..... !!so, 直唔直得你地自己諗下啦(山長水遠入黎深井食佢的甜品)