2007-12-26 9 瀏覽
2007年12月15日,發記雖然吃完裕記已經飽了,和另一半都覺得一場來到深井,試下去發記正店。叫了兩個一直都沒有試過的招牌甜品。兩個甜品來到時的賣相都不大好看,D料成“舊”,要自己攪散,好似因為雪好耐咁,要扣分。楊枝甘露:攪番開D“餡”之後,個味道其實不差,係芒果味道可以再濃D。榴蓮飄香:可能榴蓮不合時宜,所以榴蓮肉一點也不香甜。我覺得它應該在榴蓮季節才賣這個甜品,不然會影響招牌啦!幸而兩個甜品的甜度都適中,不錯。
2007年12月15日,發記

幸而兩個甜品的甜度都適中,不錯。
2007-12-23 2 瀏覽
今日去左, d甜品幾好, 用足料;好鍾意芒果既我覺得好滿意;下面有人話唔好, 我覺得好奇怪lo...
今日去左, d甜品幾好, 用足料;
好鍾意芒果既我覺得好滿意;

下面有人話唔好, 我覺得好奇怪lo...
係呢到啦~
2007-12-19
作為一個屯門人,又點可能未去過深井食發記食糖水呢,我最鍾意佢個芒果pancake.其地甜品都好好食.
2007-12-08 7 瀏覽
榴槤酥皮卷有好香濃的榴槤,新鮮且選料上乘我一向不喜歡酥皮的,但不知怎的,好懷念榴槤酥皮卷,可惜要山長水遠來到深井才有得食
榴槤酥皮卷有好香濃的榴槤,新鮮且選料上乘
2007-11-25 7 瀏覽
發記既楊枝金露係我咁耐以黎食過最好味既! 芒果勁多, 個汁底好濃, 睇得出係用原隻芒果打.另一推介係酥皮榴槤卷, 雖然有d溜, 但真係太好味, d酥皮又脆, 次次都唔捨得唔叫.芒果糯米卷其實都好味, 個糯米皮好煙"un", 但價錢真係略貴, 所以唔捨得次次食.So far咁多次都係去深井總店食, 無去過出邊d分店, 唔知係唔係會好食d...

2007-11-24 9 瀏覽
有1次在mega box見到這間甜品鋪.外型不錯加上雜誌介紹,所以一試,和朋友各叫了楊枝甘露和焗芒果酥皮卷結果等了近1小時.兩款甜品先到..(服務態度很不好,叫了多次同樣沒有反應)一試之下..楊枝甘露很甜.甜得恐怖..沒什麼芒果..什至俾其他沒有名的甜品鋪更差..再試焗芒果酥皮卷......真的很不好吃,外皮超級燶..內裹同樣沒什麼芒果..超級甜的..吃下的口感很差.結脤要50多元..很不化算...以後不會再去了*
再試焗芒果酥皮卷......

2007-11-15 1 瀏覽
間唔中都會同老公來這間食,碗楊枝甘露好多芒果,亦都試過同班親戚來食,食了好多o野,仲貴過餐飯,佢係mega box 開了我老公話試過那度的楊枝甘露同埋芒果班戟,話同深井這間唔同,個汁底冇這間咁重芒果味,個芒果班戟又切到細細粒呀!今次都係特登駕車來食,都係叫返這兩種,我老公話這度d 料好食d呀!佢話開咁多分店都係總店好食d呀!有個女仔落單的都幾好服務,我地都覺得幾好,但係個老細的老豆就比較寸,坐係度收錢那個呀!同埋有陣時真係懷疑佢點解計數計得咁快呀!成日一埋去, 佢就講到要俾幾多錢呀!
2007-11-07 3 瀏覽
星期六同男朋友渣車去左深井發記食糖水, 叫左1) 西瓜+ 黑珍珠2) 黑白(好似係芝麻糊+ 豆腐花)3) 芒果糯米卷頭1), 2)都好普通, 但3)真係好好味~~~芒果好甜, 夠凍~其實之前都去過個度食榴槤布甸, 斑K, 都好好食, 好重榴槤味~~糖水款色好多~不過今次叫左3樣野, 埋單60幾蚊, 覺得略貴~
星期六同男朋友渣車去左深井發記食糖水,
叫左

1) 西瓜+ 黑珍珠
2) 黑白(好似係芝麻糊+ 豆腐花)
3) 芒果糯米卷

2007-10-11 14 瀏覽
出乎意料的好吃!第一讚是好多士多啤梨!第二讚是有塊碎冰保持佢凍!最驚喜係有少少半溶既雲哩哪雪糕,令到成個糖水好香,即刻唔同晒!
出乎意料的好吃!
第一讚是好多士多啤梨!
第二讚是有塊碎冰保持佢凍!
2007-09-30 9 瀏覽
食個楊枝甘露,d芒果唔生既...又好苦....冇下次.
食個楊枝甘露,d芒果唔生既...又好苦....冇下次.
2007-09-09 6 瀏覽
食完燒鵝去左發記食糖水...楊枝金露- 好多芒果,好香,都幾好食!西瓜蜜瓜涼粉條- 涼粉好似意粉咁,好得意,不過侍應忘記畀花奶,叫左兩次先有... 得深井人介紹食清心丸紅豆沙- 不過我唔係太喜歡吃,好大堆粉狀既東西,好飽... ^^\"
食完燒鵝去左發記食糖水...
楊枝金露- 好多芒果,好香,都幾好食!

2007-08-31 15 瀏覽
食完燒鵝順便再食甜品。我們一家都很喜歡吃榴蓮,但很抗拒食加工的榴蓮製成品。可是我地一入到去就聞到好勁的榴槤味,便叫了榴蓮班戟來試一試。哇,不得了,沒有想到可以這麽好食。甘甘苦苦的榴蓮配上甜甜的CREAM, 把我們帶入榴蓮的仙境。正!我們也叫了楊枝甘露,都好好味。有很多芒果肉,配上酸酸的柚子肉和西米,絕配!很滿足的一餐。
食完燒鵝順便再食甜品
2007-05-22 3 瀏覽
我叫了一個薑汁蓮子清心丸.清清地又有薑味.咁又想食蓮子.至於清心丸,平日好少食,當試下囉!!(其實冇咩味.只是有點咬口)糖水味道就不錯男友就叫一個榴槤甘露定榴槤飄香(個名好似係咁),都有金柚同西米.但就將芒果變做榴槤(都幾多肉ga)但今次D柚肉就食到有D苦澀味
(其實冇咩味.只是有點咬口)
糖水味道就不錯

但今次D柚肉就食到有D苦澀味

2007-04-21 2 瀏覽
揸車入深井,除左食燒鵝,順道一到此店!坦白講,最初都唔知原來咁出名,反到打開電腦寫食評先知係名店..楊枝甘露,ok,幾好!味道唔算太酸,有時真係食到我喊,不過可能太多地方食到,只係覺得唔須要特登揸車入深井食!西米撈都ok,但都係一樣,好食,但無太大特別!四十秒!叮!
揸車入深井,除左食燒鵝,順道一到此店!

西米撈都ok,但都係一樣,好食,但無太大特別!

四十秒!叮!
一直我都覺得2,30蚊一個糖水真係貴過隔離食餐飯,但是,如果好味道隔唔中食亦可以接受的。如果品質不好,又貴就真係唔係太值得了。最近一次是2月份時同朋友去了,我點了湯圓紅豆沙,價錢是21蚊,湯圓紅豆沙我的心就沈了一下,21蚊得2粒湯圓,會否過份了點?一食,有點苦味,可能是用了品質差的果皮所致,當然不是十分肯定,朋友叫我換過,但同一煲換了又是一樣,便食了一碗苦糖水。貴不是問題,如果物有所值。
貴不是問題,如果物有所值。