2009-01-04 7 瀏覽
我同bf叫左++..芒果班cake..d忌廉比以前少左好多,芒果又唔係好甜/.\榴槤糯米慈卷..榴槤雪到無哂榴槤香味,糯米皮好硬,感覺好似雪左好耐..雪到無哂味*榴槤焗so皮..以前食覺得好好味,就算外賣返屋企一樣好味,但今日叫左,味道同以前差好遠..價錢又貴左..個so皮ok..但榴槤味道好淡,唔夠香,女面個蛋糕味道怪怪!d野總括黎講只係麻麻,我覺得"悶"記好d!價錢貴左d..唔值得e個價,唔抵食!d待應叫左2次先幫我地落單..個陣時d客唔多,佢地掛住傾計多過做!!
我同bf叫左[芒果班cake]+[榴槤糯米慈卷]+[榴槤焗so皮]..
d野總括黎講只係麻麻,我覺得"悶"記好d
!
價錢貴左d..唔值得e個價,唔抵食!

$49 (其他)
2008-12-10 48 瀏覽
一直想試下發記的楊枝甘露,夜晚11點半路過旺角發記,實在無法抵擋住甜品的巨大誘惑,最終還是入去order了一份楊枝甘露好快就有得食啦!看這個樣真是幾正!用匙羹撈一下,發現下面潛藏著兩大舊芒果,不錯!再嚐一口,即刻感到西柚的清香,絲毫不苦,真是好味,只是芒果汁仍稍嫌淡了一些,如果可以再濃些相信味道會更正下次的目標是清心丸!

下次的目標是清心丸!
楊枝甘露
$26 (宵夜)
2008-11-23 43 瀏覽
晚餐後閒逛了一輪再去發記。一向我都講過我鍾意發記的榴槤香得夠臭,但今次不是想講這個,而係發覺佢的中式糖水都唔差的,亦係我第一次食。一向連去幾次我都係慣例榴槤飄香,今次我亦不例外,但同行今次叫了薑汁蓮子清芯丸糖水,我首次覺得這間野食中式糖水原來都唔錯even我靠黐食幾啖都g咩事。個中式糖水就清甜,冰糖底,透明正方體的清芯丸又少少煙韌,但咬落又未完全淡戊戊。最緊要當中的蓮子真係食得出夠靚,冇煲到稔晒。近年食過n次蓮子百合糖水,最近一年食過的蓮子糖水令我讚話非常very good的非菓一道的飯後糖水莫屬,除了夠蓮子香,真係冇煲得唔會稔,咬落去蓮子好好味,但菓一道係食正餐,糖水整得有heart我會驚喜,但反之坊間糖水店就係間間的傳統糖水都做得好,我心中把尺真係分得頗清楚,新式甜品店咩撈乜撈嗰d唔代表佢傳統糖水得,但反之亦然,中式糖水得唔代表佢整新派甜品得,其他新派甜品店試過食到唔g食乜就試叫傳統糖水,但好多都令人失望令我寧願叫返食到悶穩穩陣陣的款式算數,這間係少有的一間令我同時讚佢傳統糖水都唔錯的甜品店。榴槤飄香水準依舊,料依然充足,三大舊榴槤肉墊底,俾同行話我把口勁臭,十級臭佢話我有八級囉!
晚餐後閒逛了一輪再去發記。

榴槤飄香水準依舊,料依然充足,三大舊榴槤肉墊底,俾同行話我把口勁臭,十級臭佢話我有八級囉!搞到我沾沾自喜傻笑。XD
薑汁蓮子清芯丸糖水
榴槤飄香
$30 (其他)
薑汁蓮子清芯丸糖水
  • 榴槤飄香&薑汁蓮子清芯丸糖水
2008-11-08 11 瀏覽
一行4人食完咖哩, 重末夠喉, 走咗過嚟食糖水.......等咗一陣,好快有得入坐, 入到去先知裡面有好多位榴楗飄香 - 費安拿話超正, 差不多成碗榴槤 (HKD26)榴楗糯米卷 - my "飛發", 咬落去食口榴楗, 糯米皮又煙"un" (HKD38)芒果涼粉條 - 有兩大舊芒果肉, 涼粉條滑"luk luk" (HKD29)芒果pancake - 一半cream一半芒果肉, 正 (HKD23)湯丸 - 6粒小湯丸, 分量啱啱好 (HKD16)綠豆沙 - 絕不"希"場, 有加多臭草 (HKD13)講真發記的榴楗甜品好食過另一間糖水鋪好..
等咗一陣,好快有得入坐, 入到去先知裡面有好多位

湯丸 - 6粒小湯丸, 分量啱啱好 (HKD16)

綠豆沙 - 絕不"希"場, 有加多臭草 (HKD13)

講真發記的榴楗甜品好食過另一間糖水鋪好..
正 - 芒果涼粉條
正 - 榴楗飄香
$36 (其他)
正 - 芒果涼粉條
正 - 榴楗飄香
  • 榴楗飄香
  • 榴楗糯米卷
2008-11-01 9 瀏覽
3人吃2個. 試試佢.士多啤梨 豆腐花.士多啤梨就多, 唔太食到 豆腐花.咩酥皮芒果卷之類.good! 皮熱, 芒果唔熱. 皮, 脆, 甜.冇乜係街見過的特色甜吃.
3人吃2個. 試試佢.
士多啤梨 豆腐花.
士多啤梨就多, 唔太食到 豆腐花.

咩酥皮芒果卷之類.
good! 皮熱, 芒果唔熱.
皮, 脆, 甜.
冇乜係街見過的特色甜吃.
$22 (其他)
  • 咩酥皮芒果卷
2008-10-07 8 瀏覽
(左至右,上至下)???(忘了)芒果布甸:咪又係布甸~紅豆沙清心丸:清心丸頗為好吃西瓜西米露:一般吧。。。。芒果豆花:勁多芒果,豆花很滑但豆味不濃。芒果黑糥米:芒果比豆花少,看朋友吃的速度可以知道並不好吃~
(左至右,上至下)
???(忘了)
芒果布甸:咪又係布甸~
紅豆沙清心丸:清心丸頗為好吃
西瓜西米露:一般吧。。。。
芒果豆花:勁多芒果,豆花很滑但豆味不濃。
芒果黑糥米:芒果比豆花少,看朋友吃的速度可以知道並不好吃~
甜品一族
$23 (宵夜)
2008-09-28 14 瀏覽
其實自己喜歡食榴槤,去到哪一間甜品店當然也想找有沒有這種類甜品~看到有榴槤喎,就進入發記吧~剛剛下午2時左右,人客不多,坐下就選擇榴槤檽米卷38元才4粒~價錢當然是算貴,但要來到嘗試下才要值這種價錢嗎過了一會兒也來到4粒都算大粒,糯米包著榴槤,也聞到榴槤陣陣香味,當然不喜歡它的就會說惡臭,用叉來吃,糯米包得十分好,不會拿起就散開,椰絲的口感,榴槤令人為自一震~口腔則有陣陣榴槤味~揮之不去~食4粒坐了一會兒~38元都值得的~旁邊的士多啤梨只是伴碟~
看到有榴槤喎,就進入發記吧~
剛剛下午2時左右,人客不多,坐下就選擇榴槤檽米卷
口腔則有陣陣榴槤味~揮之不去~
食4粒坐了一會兒~38元都值得的~
旁邊的士多啤梨只是伴碟~
2008-09-27 4 瀏覽
以為自己第一次食,點知一睇 Menu,原來我喺深井都食過~芒果糯米糍:正正正!芒果好甜,完全唔酸!芒果紫米露:嘩,竟然有半個芒果咁多囉!不過芒果外邊有點”鞋”~焗芒果酥皮卷:唔習慣暖暖的芒果,感覺好怪...食完晒比人收埋嘢,仲可以繼續傾多陣先走,完全無趕人,真好!
以為自己第一次食,點知一睇 Menu,原來我喺深井都食過~

芒果糯米糍:正正正!芒果好甜,完全唔酸!

焗芒果酥皮卷:唔習慣暖暖的芒果,感覺好怪...

食完晒比人收埋嘢,仲可以繼續傾多陣先走,完全無趕人,真好!
$50 (其他)
  • 芒果糯米糍.
2008-09-19 11 瀏覽
喺旺角試完Our Restaurant o既中東菜之後, 我哋去咗發記食甜品.飽飽哋,我哋兩個就嗌咗兩杯菓汁奶(木瓜奶($20)同哈蜜瓜奶($20)).再加個芒果糯米糍.兩杯奶都係走甜,但係兩杯質地都好"杰",應該冇乜加水. 唔加糖都好味.講番芒果糯米糍($33),真係好好味. 糯米皮軟熟,椰絲香,芒果甜.食到笑晒口...
食到笑晒口...

$37 (宵夜)
  • 芒果糯米糍
其實呢間舖由開張一直都有幫襯 ! 當初係因為佢既湯丸真係好好食, 大粒, 皮薄同芝麻勁多 ! 但近年每次去既感覺都一次比一次差 ! 我已經係唔會再楝湯丸食架啦 ! 完全同當初既係兩回事 ! 加上環境極迫夾, 服務勁唔掂 ! d 服務員係不停趕客走架 ! 前日, 我同朋友坐低, d 野食黎齊, 食食下, 係叫左我地至少兩次移位 !!! 最後果次, 仲要係我地差唔多食完既時候 ! 岩岩食完, 湯匙岩岩放低就即收走. 擺明摧我地走.前後坐低加埋單唔夠30mins. 大佬呀!! 我係黎食甜品呀, 唔係黎食快餐呀!!! 食物good 話, 我可以忍你 ! 又唔係喎 !以呢d 咁既水準, 價錢唔算平... 仲要受埋呢 d 氣喎 ! 唉. 咪攪我 ! 短期內我都唔會再去 ! p.s. 反而今日去左朗豪坊滿記唔錯喎 !
其實呢間舖由開張一直都有幫襯 !
當初係因為佢既湯丸真係好好食, 大粒, 皮薄同芝麻勁多 !
但近年每次去既感覺都一次比一次差 !
我已經係唔會再楝湯丸食架啦 ! 完全同當初既係兩回事 !
加上環境極迫夾, 服務勁唔掂 !
d 服務員係不停趕客走架 !
最後果次, 仲要係我地差唔多食完既時候 !
岩岩食完, 湯匙岩岩放低就即收走. 擺明摧我地走.
前後坐低加埋單唔夠30mins.
大佬呀!! 我係黎食甜品呀, 唔係黎食快餐呀!!!
食物good 話, 我可以忍你 ! 又唔係喎 !
以呢d 咁既水準, 價錢唔算平...
仲要受埋呢 d 氣喎 !

唉. 咪攪我 ! 短期內我都唔會再去 !

p.s. 反而今日去左朗豪坊滿記唔錯喎 !
2008-08-22 14 瀏覽
小熊同相識十年既朋友去發記叫了雜果豆腐花d豆腐花碎到不堪一d味都無唔知點解有舊芒果冰係面唔融都係在長沙灣果間糖水舖好味不過都要讚下糖水舖個姐姐咁忙都肯幫我地影相
小熊同相識十年既朋友去發記
叫了雜果豆腐花
d豆腐花碎到不堪
一d味都無
唔知點解有舊芒果冰係面唔融
都係在長沙灣果間糖水舖好味
不過都要讚下糖水舖個姐姐咁忙都肯幫我地影相
$31 (宵夜)
2008-08-17 12 瀏覽
第一次到發記,品嘗過後,終於明白為什麼發記排了一個長龍。亦開始覺得滿記,只是硬銷名字出名而已……四人行一行叫了的甜品包括:楊枝甘露、榴槤布甸、木瓜黑珍珠、芒果黑珍珠。楊枝甘露,看見已經呆了,幾乎有半個芒果在底部,還有芒果砂冰的東東在碗面上,很好味哩!黑珍珠的兩位朋友,同樣有很多果肉在底,吃得不亦樂乎。榴槤布甸同樣是有很足料的果肉在其中。食物好吃,但這是不是一個好談天的地方,地方確實除了擠擁外,還有的就是嘈吵,說話也很費勁。
第一次到發記,品嘗過後,終於明白為什麼發記排了一個長龍。
亦開始覺得滿記,只是硬銷名字出名而已……

$30 (宵夜)
2008-08-15 71 瀏覽
炎夏晚上送上的愛心甜品外賣,肥都底........芒果糯米卷 – 賣相好吸引,滿滿椰絲,糯米軟軟韌韌OK,有芒果香味,但.... 又有榴槤味,本人不討厭榴槤,但就感覺奇怪.... 如果不喜歡的人一定很介意,希望食肆會作出改善將之分開擺放。黑珍珠杏仁茶 – 有杏仁香味又唔會太濃郁,黑珍珠有口感食落都幾得意。一人包辦兩個甜品,吃完上床睡,真的又飽又甜
炎夏晚上送上的愛心甜品外賣,肥都底........

一人包辦兩個甜品,吃完上床睡,真的又飽又甜

芒果糯米卷
黑珍珠杏仁茶
$56 (宵夜)
2008-07-25 52 瀏覽
嗯,最近似乎踏入了甜品週的模樣!因為最近的食評劑劑都係甜~嘻嘻其實我不算熱衷港式甜品那類人,通常食過一次我就byebye…像n年前食b仔、松記嗰類撈咩撈乜,因為我還都是喜歡在屋企食水果耶!像早前同書友傾開偈,我亦透露事實近年有時都仲會去石磨坊食糊。還記得6、7年前我yr.1時都仲去那裡整個刨冰吹水…但近年老喇!鍾意熱食糖水,不過對上那次食大約半年前,經濟物價當時開始貴,雖然texture依舊,但食得出那股nuts香係少左料少左inputs咁啦!但我又覺得港式糖水或新派糖水真係唔係食糊的地方,會很失望。咁發記又係少有的一間令我再幫趁的甜品,我就只喜歡它的榴槤飄香!今次我們一年後再幫趁,叫了榴槤飄香$26+楊枝甘露$26榴槤飄香—其實今個夏天這已係我第四次接觸榴槤,事實我食了幾次街外甜品或屋企買返黎的榴槤,當中我都覺得有d味道靚得足以俾90分,但有d聞落雖然香,當然對於唔食的人可以叫得臭啦!不過幾次都係聞落香,但食落口個質感係有d生,即係唔熟仍質感帶硬或爽,因為我鍾意榴槤質感帶軟滑呢!似乎發記做對了我的心水。今次的榴槤飄香,比我預期中料多喎!因為昨日食時我倆都話近年咩都貴,冇諗過佢唔剝削我

今次我們一年後再幫趁,叫了榴槤飄香$26+楊枝甘露$26

今次的榴槤飄香,比我預期中料多喎!因為昨日食時我倆都話近年咩都貴,冇諗過佢唔剝削我d料囉!因為計返昨日已拆肉的榴槤,其實都足有平日一舊的榴槤肉,再計埋裡面的柚肉,如果唔係個碗細,我覺得bud多少少汁我會更開心!

楊枝甘露—因為同時亦叫了榴槤飄香,明顯這個與濃味的榴槤比較係會黯然少了一點光采,因為榴槤飄香上枱先就食左先,事實先淡後濃的次序可能會較好。但都有四大舊的芒果,啖啖肉!兩個甜品今次的柚肉都唔會苦愜,芒果肉少少酸,我鍾意食酸就覺得剛剛好。

今次的阿姐服務態度都唔錯。

都會繼續幫趁。

勁爽!左一個榴槤飄香,右一個楊枝甘露,左一羹,右一羹,開始明白點解男人左右逢源係咁開心~hahah
楊枝甘露
$26 (其他)
2008-07-22 1 瀏覽
昨晚同朋友食完晚飯來了這裏食甜品,我跟朋友叫了楊枝甘露,另一個fd叫了芒果布甸,楊枝甘露上面有一堆雪,令到整碗也變淡了,芒果好酸像未熟似的,我跟朋友也沒有吃那些芒果因為真的太酸了,朋友的芒果布甸她說ok,但像比以前細了,仕應攪錯了放了一個士多啤梨布甸在我們枱上,我們把它也吃掉,味道很奇怪,像藥水味似的,布甸中間有些果肉的,但整個感覺很怪,士多啤梨也很酸.我記得以前發記是很好味的,現在多了分店像退步了,不知是不是不同師傅的關係呢!!