2019-01-30 874 瀏覽
蕃茄師兄位於深水埗基隆街,鄰近地鐵站,地點非常方便,係一間專門吃番茄的餐廳。朋友推介呢度抵食又好味,性價比高!星期六放假就黎左呢度食lunch啦!餐廳以紅白色為主調,燈光明亮,感覺好潔淨!餐牌都幾多選擇啊,有各類配料嘅蕃茄濃湯麵,$5-60左右就有交易,好抵食啊!檸檬雪梨露飲品係自家製的,清晰可以見到有啲雪梨肉,好足料啊!應該係冇額外添加糖,甜味來自新鮮雪梨,仲帶有陣陣檸檬清香,夠晒滋潤滋補啊桂圓紅棗桑寄生茶味道有d似五花茶,桂圓同紅棗份量都唔少啊,所以甜左少少鮮炸魚片頭魚片頭買少見少,呢度都竟然有得食!新鮮炸起所以金黃微溫的,帶有魚香,好味道啊鮮炸紫菜墨魚丸紫菜墨魚丸真係第一次食,新鮮嘅墨魚丸爽口彈牙,裏面仲有唔少紫菜,配埋酸甜醬一齊食好正啊70度慢煮麻辣香瑞士雞翼雞翼都幾肥美厚肉,用70度慢煮所以肉質特別嫩滑而且入味,帶有微微麻辣香但又唔會太辣,正!鮮氣逼人材料有新鮮鮑魚、大蝦、同鮮制麻辣墨魚滑,鮑魚已經貼心地去殻去腸,夠晒鮮甜!好欣賞佢地個墨魚滑,新鮮彈牙帶有麻辣香!主角湯底:蕃茄濃湯採用新鮮騸牯牛腩同牛骨熬制,騸牯牛嘅肉味比平常的牛肉濃郁,而湯底嘅蕃茄味都好突出,我忍唔住飲晒成

檸檬雪梨露

桂圓紅棗桑寄生茶

味道有d似五花茶,桂圓同紅棗份量都唔少啊,所以甜左少少

鮮炸魚片頭

鮮炸紫菜墨魚丸

70度慢煮麻辣香瑞士雞翼

鮮氣逼人

主角湯底:蕃茄濃湯採用新鮮騸牯牛腩同牛骨熬制,騸牯牛嘅肉味比平常的牛肉濃郁,而湯底嘅蕃茄味都好突出,我忍唔住飲晒成碗啊

犇犇有禮

呢碗嘅材料以牛肉為主,分別有:新鮮牛面頰、牛坑腩、崩沙腩,牛面頰肉肉質好腍滑,中間帶有啫喱膠原,富有嚼勁!
牛坑腩同崩沙腩燜得軟腍,筋腱爽彈有咬口,牛肉味香濃!日式拉麵有咬口,好掛湯,每啖麵都吸收晒番茄湯精華!