2019-09-27
我唔係第一次來番茄師兄食野,早於上年八月,曾經同朋友食過當時係食“一貝子”。今年帶另一位朋友來,除左可以回味濃郁ge番茄湯底同新鮮食材外,多左一層意義→支持良心小店。因為知比較多人幫襯,早於未夠6點已經去到門口等位,一入內聽到播放屬於真正香港人ge歌曲,迴盪在呢一間小小ge店面內,我相信今次來到除左食好料外,亦食出一份香港人對未來ge冀盼,如果過去呢幾個月社會事令你覺得心很累,來一來食碗麵,同身邊ge陌生人交流一下,相信都會令你得到放鬆。今次同朋友仍舊叫了“一貝子”同“犇犇有禮”一齊share,番茄湯底入口鮮甜,就算過後都唔會覺得口乾,有別一般方間用番茄膏煮開ge罐頭式湯頭味。望落雖然份量唔多, 但貝類少而大、無沙,帶子又圓又飽滿,而牛肉(對唔住我無細心記住分別食過咩牛肉類別,因為我唔係一個專業食評家)入口有好濃郁ge牛肉味,偶有痴著少許脂肪,但有著少少肥膏ge牛肉至食到甘香ge油脂味,係呢一碗番茄麵中,無比湯底完全搶走味道。另外仲order左兩支奶茶,比較港式ge味道=) 不過我偏向中意多奶ge味道。當你食哂成碗麵時,除左食慾上得到滿足外,亦食到一股暖意,更可以感受到,以往繁忙ge香
當你食哂成碗麵時,除左食慾上得到滿足外,亦食到一股暖意,更可以感受到,以往繁忙ge香港人,就算食飯都係匆匆忙忙無留意身邊事物,但為左支持良心小店,聚首係一間小小台面內,聽著唱著“榮光”,頓時諗起讀中學時早會係到唱校歌,但此時更有一種歸屬感,係真正愛香港愛民主ge人至會感受到。
P.S. 帶埋我小寵pepe來打個卡,有埋receipt證明我d相update唔係偷圖架XD
一貝子、犇犇有禮