2019-11-18 121 瀏覽
深水埗小店何其多,但要數特色突出呢間都算係其中一間。六點幾去到,門口已經人頭湧湧,排哂隊。不過人龍都去得好快,等咗5分鐘就入到去啦。佢個餐牌選擇都好多,佢推介都唔少款,我就揀咗碗麻香雞中翼蕃茄濃湯烏冬。主打嘅蕃茄湯絕對係正,唔係淡茂茂水汪汪個隻,飲落去好香蕃茄味,有少少creamy感覺,同附送兩大塊蕃茄。至於雞翼就煮得好淋好入味,一咬落去已經骨肉分離,非常易食,仲有四隻咁多添。烏冬我覺得就可以再煮淋啲。不過有一點真係要注意就係好多小蚊滋,肯定係個湯太香,但成日飛黎飛去都幾擔心飛落湯度。
深水埗小店何其多,但要數特色突出呢間都算係其中一間。

2019-11-18
5 分鐘 (堂食)
2019-11-17 102 瀏覽
未開店早10分鐘去到門口已經好多人排隊,可想而知依間野除咗黃之外,未到呢都相當唔錯。今次叫咗兩碗面試吓,分別係犇犇有禮同埋一貝子。犇犇有禮呢款面嗯有幾種唔同種類嘅牛肉提供,而每款牛肉佢嘅口感口感都相當唔同。一貝子 至於呢一款面呢就有唔同嘅海鮮配搭有帶子同埋花甲,鮮味十足。當然值得一題嘅呢就係佢嘅蕃茄湯底,蕃茄味相當之濃郁而且呢面亦都沾滿左湯底嘅味道,唔會淡茂茂,但係個人就認為呢配菜嘅兩舊蕃茄太過生啦,自己就鍾意食比較淋同埋熟嘅蕃茄。另外值得一提嘅呢就係佢嘅秘製辣汁,味道相當惹味加落去牛同埋海鮮上面味道非常之配合。值得一試呢一間良心小店!

今次叫咗兩碗面試吓,分別係犇犇有禮同埋一貝子。

一貝子
至於呢一款面呢就有唔同嘅海鮮配搭有帶子同埋花甲,鮮味十足。

值得一試呢一間良心小店!
2019-11-17 64 瀏覽
We never really eat in the Sham Shui Po area, but we had to this time to support Tomato Ching! The location is relatively easy to find, and is also located next to many small dry good vendors. As the name of the restaurant implies, all noodles will have a tomato soup base, but you can pick the toppings/ingredients and noodle type based on your own preference. We went at around 6:30, but the queue was already quite long, so if possible try to go earlier. We ordered the recommended style - 'beef with scrambled eggs' - and though the beef was mediocre at best, the eggs and soup were very rich and buttery smooth. Regardless, it was worth supporting this store to boost the yellow economy

2019-11-07
25 分鐘 (堂食)
又出動支持良心小店! 今次懲罰嘅係番茄師兄,佢好早期已經出聲出力,敢言有良心。叫左【一貝子】,顧名思義就係貝類 —— 花甲同帶子。茄湯好香濃,烏冬好索湯,入哂味又彈牙。美中不足係番茄略生,我比較鍾意熟番茄 🍅好彩有加$5滑蛋,好滑呀~ 🥺【豚豚圓圓】就有豬頸肉同豬腩肉。頸肉香,腩肉肥,我覺得$5菇菇偏硬,但男朋友鍾意食硬野就拍手叫好 👏🏻雞翼係我最愛,梗係要叫【麻香瑞士汁雞翼】試下佢。好食喎,好稱職嘅瑞士汁雞翼,皮肉都入味,美中不足係有少量雞毛。播住國歌食飯,真係食食下都想起立。小黃鴨一定會再幫襯,除左因為食物好食之外,亦都因為今時今日有良心又坐言起行嘅小店,sadly真係唔多。

好彩有加$5滑蛋,好滑呀~ 🥺
一貝子  (加炒蛋)

豚豚圓圓  (加雞脾菇)

麻香瑞士汁雞翼

2019-11-15
下午茶
一貝子  (加炒蛋)
豚豚圓圓  (加雞脾菇)
麻香瑞士汁雞翼
2019-11-15 95 瀏覽
有睇過我以前啲食評就會知道我係蕃茄湯底愛好者😂 今次呢間我真係慕名而去,膜拜膜拜!餐牌呢度嘅湯底同以前食開的蕃茄湯底唔太同,佢既冇華嫂果種濃稠、稔糊偏酸的感覺,又唔似蕃滿門果種偏紅帶辣,亦同勝香園果種好多茄肉茄味極重唔一樣,蕃茄師兄呢種蕃茄味唔太重,顏色較淺,有啲似羅宋湯隻色,湯中帶有牛肉味,味道偏咸,酸味不突出,不過倒是在芸芸番茄湯底中顯出獨特之處。我就比較重口味,店舖每桌都附有辣油,我就偏愛加少少辣油,令成個湯底更加有層次感!我個人覺得滑蛋牛烏冬($48)係必點!皆因佢又平又經已好好食!滑蛋係炒得幾好,半生熟咁,但冇想像中咁滑既,應該冇落奶黎整滑。而滑牛就係畫龍點睛的絕配啦,薄薄細細嫩滑的牛肉,每塊都可以浸滿番茄味,絕不鞋口,容易咀嚼,成個麵食起黎麵係滑滑溜溜咁,真是滋味!另外我好欣賞呢度配搭的烏冬係用上日本幼烏冬,不另收費,烏冬也是滑滑嫩嫩,爽口彈牙,掛湯一流。友人叫左呢個犇犇有禮,即係牛腩,我覺得牛腩較鞋口,不過友人最愛煙煙韌韌的感覺,牛味都重,也是不錯的選擇!但呢度的小菜小妹就不敢恭維啦。慢煮雞翼用的雞翼係好細仔,慢煮時間過長,搞到雞翼肉質鬆軟失去彈性,輕輕一咬都好似就快散架

餐牌

但呢度的小菜小妹就不敢恭維啦。慢煮雞翼用的雞翼係好細仔,慢煮時間過長,搞到雞翼肉質鬆軟失去彈性,輕輕一咬都好似就快散架咁!有啲低質啦。

另外沙爹汁豬頸肉又係嘛嘛地,感覺就咁淋啲汁係烚熟的豬頸肉咁,冇咩特色。不過我都幾鐘意沙爹汁的調味,香而不辣。

最後一提飲品,滋潤嘅紅棗茶,強差人意,既不夠香,亦不夠濃稠,紅棗味淡,有得再揀我唔會揀呢杯野飲。

食咗咩:滑一滑番茄濃湯烏冬($48)、犇犇有禮上海麵($78)、慢煮瑞士汁雞翼兩隻($14)、沙嗲汁豬頸肉($28)、桂圓紅棗桑寄生茶($16,跟餐價)
最近唔少得掃黃, 支持黃色經濟圈💛又點少得呢間好有誠意的良心小店🍅番茄師兄🍅, 佢地不時送免費餐撐年輕人👍🏻而家都有派緊免費學生餐比有需要既同路人, 師兄話出示學生證就可以(中一或以上),直至🇭🇰重光👍🏻多謝你地😭🙏🏻🙏🏻一去到已經見到門口派水又貼晒文宣, 店內一路播同運動有關既歌🎼, 真係好熱血好感動得黎又好sad!!😭 佢地IG仲癲到推介埋其他黃店, 甘有良心的食店點可以唔去瘋狂懲罰佢💰💰!!! (雖然老細話要抖抖, 甘就間唔中先去懲罰佢啦XD😆😆)講返食物先, 不得不讚番茄湯底好高質👍🏻暫時係我地食過香港最好既蕃茄濃湯😳, 蕃茄唔會煮到爛曬, 好爽口, 湯底好濃郁又有鮮味👍🏻飲完都唔會渴👍🏻唔小心連湯底都清埋🤤 第2日食返普通茶記既蕃茄湯麵已經不了, 返唔到轉頭呀, 點算呀Ching?!!😫😫麵身方面, 有上海麵、米線、日式拉麵、烏冬、湯飯, 甚至生菜底都有得揀! 我地就揀左拉麵, 夠晒彈口煙韌又掛湯~😋我地點左招牌的"犇犇有禮", 單睇個名已經知係有勁多牛🐗, 分別有牛面頰,牛坑腩同崩沙腩, 各自探用唔同的烹調方法, 牛好軟腍又足料, 真係誠意之作💛!而且餐廳仲用左騸牯牛,

犇犇有禮

而且餐廳仲用左騸牯牛, 香港每天只好少量供應, 牛鮮味會特別出!🤤

豚豚圓圓 + 炒滑蛋

🐷想試埋豬, 就點個"豚豚圓圓" , 加左個蛋, 單係個蛋已經好香好吸引, 炒得好滑好creamy👍🏻
呢碗用左新鮮厚切豬腩肉, 肥瘦剛好, 煮得好淋好入味, 仲有爽口豬頸肉, 一樣甘正!😋

鮮炸腐皮墨魚蝦條

小食方面, 鮮炸腐皮墨魚蝦條都唔錯, 即點即炸, 包住彈牙墨魚同新鮮蝦條, 仲有粒粒粟米, 配埋泰式酸甜醬汁好夾!👍🏻

🥤飲品推介: 檸檬雪梨露, 真材實料, 飲到雪梨蓉, 酸酸甜甜幾開胃, 潤喉又健康👍🏻
檸檬雪梨露
樽仔奶茶

(P.S: 6點左右去等位, 大約等20min左右就入得, 6點半後開始多人)

❗️更多美食分享, Follow Instagram: Foodmarker.hk , 可以比個like我地, 大家的支持好重要😚➡️ https://www.instagram.com/foodmarker.hk/
2019-10-27
20 分鐘 (堂食)
豚豚圓圓 + 炒滑蛋
鮮炸腐皮墨魚蝦條
檸檬雪梨露
樽仔奶茶
  • 豚豚圓圓
2019-11-13 51 瀏覽
《願榮光歸香港》背景音樂下,旁邊食客討論緊罷食美心可以轉食咩早餐好,望住單據上既「香港人,反抗!」、「Fight for Freedom!」等口號,心中感到前所未有咁舒服安寧。 講真,幫襯黃店同手足共聚一堂,即時開胃食多兩啖飯,我就係要呢d咋嘛!老闆一直苦思罷工罷市以外仲可以點行多一步,除左照常營業係門外放幾箱水之外,自八月開始就不斷為香港人提供優惠同免費食物,包括「我係同路人」同「大學生,加油!」活動,除左2/9-3/9為期兩日送茄牛通,九月中開始仲逢禮拜三送茄牛通俾指定大學學生。 更難得既係,官方channel經常黃底黑字抒政見,老細更不時可愛地實測其他良心食店。招牌犇犇有禮蕃茄濃湯麵($78)講真就冇蕃滿門湯底咁深色咁杰,但味道天然食得出唔係茄膏開出黎既貨色。 主打新鮮騸牯牛,即係由細就慘被切_而令肉味更濃既牛牛,果然冇令人失望! 牛面頰、牛坑腩、崩沙腩軟腍牛味濃,新鮮程度好似由養場直送煮成咁,性價比高到爆標。沙嗲牛柏葉 ($30)、炸墨魚蝦條 ($18)同瑞士汁雞中翼 ($14)真材實料,尤其鐘意牛柏葉越食越有,份量十足。 自家製檸檬雪梨露($18)味道天然潤喉,絕對有下次。💛

💛良心行為: 為抗爭者提供食物,單據附上口號、店內播放歌曲

• 犇犇有禮
  • 檸檬雪梨露
2019-11-12 130 瀏覽
一入到去就已經播緊香港人最熟悉既歌小編食緊既期間店員仲要呼叫口號!真係要大大力懲罰!老闆非常友善送餐時間亦都好快 落左單一陣就有嚟到滑一滑番茄濃湯麵 (+粟米)$ 51呢個價錢來講係幾抵食既粟米就用罐頭 個滑蛋同埋牛肉都唔錯如果你哋鍾意可以加埋芝士🍅番茄湯底濃郁 甜甜地不過如果佢用多啲蕃茄仲好味麵類有好多唔同選擇 有米線上海麵任君選擇小編自己鍾意烏冬陪番茄湯一流☺️☺️值得一試!值得一讚既係佢地張落單紙!相信呢個唔使大家都講都明嘅
一入到去就已經播緊香港人最熟悉既歌
小編食緊既期間店員仲要呼叫口號!
真係要大大力懲罰!
老闆非常友善

有米線上海麵任君選擇
小編自己鍾意烏冬
陪番茄湯一流☺️☺️
值得一試!
值得一讚既係佢地張落單紙!
相信呢個唔使大家都講都明嘅
2019-10-27
2019-11-12 131 瀏覽
最愛既番茄湯底, 點可以唔捧場呢晚市時段都未到已經排緊十張台隊受歡迎程度香港人必定感受到一D沙都無, 帶子同花界都好清甜, 好有鮮味飲品叫左檸檬雪梨露 + 桂圓紅棗桑寄生茶新鮮自製, 無添加, 非常足料,天然,正氣!餐單名稱都十分取巧,食字, 玩味十足好似 "滑一滑" (滑蛋+滑牛) ($48) & "犇犇有禮" (牛面頰+牛坑腩+崩沙腩) ($78)奈何美中不足就係D MENU 無英文, 睇黎要介紹俾海外朋友撐場都有D難度( 雖然當晚係有外藉人士食架!)
最愛既番茄湯底, 點可以唔捧場呢
晚市時段都未到已經排緊十張台隊
受歡迎程度香港人必定感受到
一貝子

一D沙都無, 帶子同花界都好清甜, 好有鮮味
檸檬雪梨露 + 桂圓紅棗桑寄生茶
飲品叫左檸檬雪梨露 + 桂圓紅棗桑寄生茶
新鮮自製, 無添加, 非常足料,天然,正氣!
餐單名稱都十分取巧,食字, 玩味十足

奈何美中不足就係D MENU 無英文,
睇黎要介紹俾海外朋友撐場都有D難度
( 雖然當晚係有外藉人士食架!)
2019-11-01
檸檬雪梨露 + 桂圓紅棗桑寄生茶
  • 檸檬雪梨露
2019-11-09 142 瀏覽
今次同男朋友一齊黎,比起上次,多左好多人排隊懲罰佢,好彩等左半個鐘就入得😛餐牌上都好多選擇,可以揀唔同麵(上海麵、拉麵、米線、烏冬etc.)同加配料。點餐紙仲可以重用好環保♻🔻一貝子烏冬($68)花甲好鮮甜,帶子唔會過得太熟,且一d都唔覺得腥😛🔻 豚豚圓圓拉麵($58+$5雞髀菇)拉麵麵質煙韌,但豬腩肉就肥左少少,加既雞髀菇份量都有好多🔻麻香瑞士汁牛脷 ($28)煮得好入味好淋,而且入口有淡淡的麻香味🔻鮮炸魚片頭($20)上次試左好爽口,所以今次再叫🤭🔻檸檬雪梨露($18)好清新又唔太甜,仲飲到粒粒雪梨碎夠哂潤喉🍋🍐🔻🍅湯底非常濃郁,平時食野好腌尖ge男朋友第一次黎食都覺得好食,話要排隊等都值得🤭仲連❗湯❗清❗tim🤣🤣非常滿足‼️ 每樣食物都用心製作,真材實料,又唔洗加一服務費。絶對值得再再再再支持.香港人反抗🦾💪🏼🦾💪🏼

🔻一貝子烏冬($68)
花甲好鮮甜,帶子唔會過得太熟,且一d都唔覺得腥😛

🔻 豚豚圓圓拉麵($58+$5雞髀菇)
拉麵麵質煙韌,但豬腩肉就肥左少少,加既雞髀菇份量都有好多

🔻麻香瑞士汁牛脷 ($28)
煮得好入味好淋,而且入口有淡淡的麻香味

🔻鮮炸魚片頭($20)
上次試左好爽口,所以今次再叫🤭

🔻檸檬雪梨露($18)
好清新又唔太甜,仲飲到粒粒雪梨碎夠哂潤喉🍋🍐

香港人反抗🦾💪🏼🦾💪🏼
2019-11-07
  • 一貝子
  • 炸魚片頭
2019-11-06 203 瀏覽
見到個老闆黃到咁周圍罰人咁串呀嗱,等我仲唔黎罰你本身唔中意排隊但個日係要排嘅,不過見到門口個兩箱野,即刻覺得抵返曬.犇犇有禮 ($78) 烏冬價錢比較貴但牛肉已經值回票價,牛肉使用了騸牯牛,就是閹牛,這種牛肉脂肪分布會比較平均,不易膩滯,所以貴點也是合理的。牛面頰軟腍,入口有化開的感覺,充滿牛油脂香氣。牛坑腩牛味最重最突出,肥瘦相間,崩沙腩帶有筋膜,有嚼勁,爽軟不硬。招牌的番茄湯底濃郁不過鹹,能喝出番茄蓉,絕非用番茄膏可做出的味道,酸酸甜甜,平日不喝麵湯的我都喝得見碗底。糾結好久要拉麵還是烏冬,好久沒吃烏冬,就叫了。烏冬煮的時間剛好,最討厭吃那種粉粉的烏冬,這個不會,彈牙,就算吃得慢也不易浸發脹。整碗的每個部分都是高分之作。豚豚圓圓 ($58) 加滑蛋($5) 烏冬朋友吃的,不吃牛可以選這個也好好吃,豬頸肉同豬腩肉煎過,邊角位微脆焦香。肥肉的部分配上酸酸的番茄湯底不會膩。炒滑蛋真的挺香滑,而且不油膩,$5超值記得要加!滑一滑($48) 加粟米粒 ($3) 烏冬牛肉份量都足,又有埋炒滑蛋,平平地可以試齊牛肉蛋同招牌茄湯。.舖頭仲要播係咁播歌,聽住國歌同流行歌曲,食飯都開胃啲。
見到個老闆黃到咁周圍罰人咁串呀嗱,等我仲唔黎罰你
犇犇有禮 ($78) 烏冬
整碗的每個部分都是高分之作。

豚豚圓圓 ($58) 加滑蛋($5) 烏冬

滑一滑($48) 加粟米粒 ($3) 烏冬
舖頭仲要播係咁播歌,聽住國歌同流行歌曲,食飯都開胃啲。
  • 豚豚圓圓
  • 滑一滑
2019-11-05 213 瀏覽
來到深水埗,當然試下平時很多人等候的番茄師兄。店內裝飾都以紅色的蕃茄為主,與店名一樣。今日1點來到,等了30分鐘便安排到2人檯給我們。豚豚圓圓 $58 今次配了上海麵,另加炒蛋$5。一聽到豚,便知道這個上海麵的主菜是新鮮的豬腩肉拼豬頸肉,肉質好腍,炒蛋滑。帶子牛郎 $68 喜歡食牛脷的朋友可點這個,蕃茄湯底配上烏冬,加上北海道刺身級帶子,好味道。麻香瑞士汁雞中翼(4隻)$28 這個跟普通瑞士汁雞翼不同,帶有辣味。跟餐加了$6,點了有機豆漿及桂圓紅棗桑寄生茶,自家製,不妨一試。

豚豚圓圓

帶子牛郎

麻香瑞士汁雞中翼(4隻)

2019-11-05
午餐
豚豚圓圓
帶子牛郎
麻香瑞士汁雞中翼(4隻)
  • 桂圓紅棗桑寄生茶
  • 慢煮麻辣瑞士汁雞翼
2019-11-05 50 瀏覽
係師兄未紅之前,已經食過佢了! 但一直懶 無去寫食評😂既然今日開左account 今日lunch又食到番茄師兄就寫埋啦💛啲名改得好有心思架,完全突顯到廣東話既特點第一次去 仲諗左好耐唔知食乜好 因為樣樣都想食今日就食左一貝子烏冬 平時食開拉麵但兩樣都好味😋相就唔比啦因為要快啲食完讓返個位比其他人食呀🥰一落完單 等左幾分鐘就有快到爆炸!快到要問師兄有無比錯其他人既我地師兄話最近快左😂😂😂 我諗係最近比人懲罰得多,快手左。之前試過等成三十分鐘😂 唔割😎 我們明白的。講返正題~ 有四粒大蜆 同兩粒大帶子 全部都勁新鮮😍😍😍 我個frd有加粟米粒 +$3 但勁大份 都勁好食 係牛油🧈蜜糖🍯粟米黎超好食 好耐無食過咁好食既粟米粒🌽🌽🌽以前無得揀 係呀波蘿買 都要十幾蚊細細杯..🥺又唔重牛油同蜜糖味Btw大家懲罰師兄既時候都要懲罰其他良心小店呀!💛
係師兄未紅之前,已經食過佢了!
但一直懶 無去寫食評😂
既然今日開左account 今日lunch又食到番茄師兄
就寫埋啦💛

啲名改得好有心思架,完全突顯到廣東話既特點
第一次去 仲諗左好耐唔知食乜好 因為樣樣都想食

以前無得揀 係呀波蘿買 都要十幾蚊細細杯..🥺
又唔重牛油同蜜糖味

Btw大家懲罰師兄既時候都要懲罰其他良心小店呀!💛
2019-11-05
10 分鐘 (堂食)
2019-11-05 56 瀏覽
💛#番茄師兄#深水埗 💛#大大力懲罰 #黃店一走到店前面,就播《願榮光歸香港🇭🇰》.🍜滑一滑番茄湯🍅 (滑牛🐂➕炒滑蛋🍳)(✅烏冬/米線/拉麵/上海麵)➕🌽(💲4⃣8⃣➕💲3⃣)有誠意的番茄湯底吃完不渴 好濃郁🍅騸牯牛和炒蛋超足料不枉等了廿十幾枱,要懲罰一下🍮 🍮 🍮.💛良心小店💛 .地址:番茄師兄 #深水埗 基隆街255號地舖評分✋🏻🌟為最高;💫為半粒特色:🌟🌟🌟性價比:🌟🌟🌟上菜時間:🌟 🌟 🌟環境:🌟 🌟 🌟 🌟 🌟(邊食飯邊聽住香港國歌🤗)#黃到發光味道:🌟🌟🌟 🌟 💫💋💋💋
💛#番茄師兄#深水埗 💛
#大大力懲罰 #黃店
一走到店前面,就播《願榮光歸香港🇭🇰》
🍜滑一滑番茄湯🍅 (滑牛🐂➕炒滑蛋🍳)
(✅烏冬/米線/拉麵/上海麵)➕🌽(💲4⃣8⃣➕💲3⃣)
有誠意的番茄湯底
吃完不渴 好濃郁🍅
騸牯牛和炒蛋超足料
不枉等了廿十幾枱,要懲罰一下
🍮 🍮 🍮
💛良心小店💛 .
地址:番茄師兄 #深水埗 基隆街255號地舖
評分✋🏻🌟為最高;💫為半粒
特色:🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟
上菜時間:🌟 🌟 🌟
環境:🌟 🌟 🌟 🌟 🌟
(邊食飯邊聽住香港國歌🤗)
#黃到發光
味道:🌟🌟🌟 🌟 💫
💋💋💋
2019-11-04 50 瀏覽
今日黎深水埗買電腦用品 順便黎覓食 見到呢排IG大推呢間蕃茄師兄就一於黎試下 黎到見到店內外其實都好多人! 我都跟埋一齊攞位排隊先 攞飛等位成件事係好自律嘅 因為店舖採取嘅係自己係板上寫名然後自己寫所屬number嘅飛仔 見到成個過程都好有秩序大讚我嗌咗個蕃茄濃湯四寶丸上海麵額外加$5炒蛋 佢麵底有四款揀 除咗上海麵仲有烏冬 米線等 同埋可以自己再額外加配料 有啲似嗌車仔麵咁 我就嗌多咗個炒蛋 碗麵黎到第一時間緊係試下個湯底先! 飲落覺得好濃蕃茄味 好鐘意呀 至於四寶丸方面 有魚蛋 牛丸 豬肉丸同埋墨丸 我就覺得平平無奇! 但有驚喜嘅係個炒蛋! 炒得好滑 無諗過配合蕃茄麵咁食係好夾 所以推介大家要試下個炒蛋! 另外 嗌咗個奶茶 佢係個樽仔裝住幾得意 不過飲落就覺得不過不失啦 茶底唔太濃 唔似港式味 如果下次再試我諗我會揀其他特式飲品