2019-12-27 60 瀏覽
餐廳名叫蕃茄師兄,自然所有湯底也是蕃茄湯,愛吃蕃茄湯麵 (有上海麵、烏冬、拉麵,還有一種但忘了是那種,共四種麵底選擇)的值得一試去到已經坐滿了人,排隊也已經排到10以後 (我去到那時才晚上6:15,越夜人越多,但沒人選擇離開)。等了20分鐘左右才可以進去,餐廳裏的職員態度有禮有善,也不會催促你去選擇吃什麼。但需要幫忙時卻會盡快過來協助。裏面除了蕃茄湯麵外,還有小吃和飲品選擇。蕃茄湯麵除了普通的丸外 (其實也不普通,有些丸在外面餐廳甚少看到),也有少量海鮮可以選擇,裏面最少有兩塊蕃茄,湯底也有蕃茄蓉,所以湯底都喝光...現場氣氛很好,大家說話不會很大聲,播放的歌曲也很有鼓勵 (最少我在的時候是)。最可惜是坐位多,但有點窄

2019-12-25
20 分鐘 (堂食)
2019-12-18 136 瀏覽
未到lunch 已經排哂隊,係門口寫人數攞飛等叫號😊推介:犇犇有禮👍🏻👍🏻👍🏻大碗,叫左上海麵,可以選擇烏冬/拉麵,湯味道濃厚,牛肉方面好夠份量同埋有唔同口感,整體唔錯,值得試試👍🏻一貝子👍🏻👍🏻👍🏻一樣份量十足,淡淡肉,我選擇左烏冬👍🏻蕃茄湯都幾夾架!小食:麻辣瑞士雞中翼,小小辣幾惹味 🤤👍🏻👍🏻👍🏻腐皮墨魚蝦條,點埋辣醬幾香口🙂👍🏻👍🏻再叫左兩個野飲-熱同凍既檸檬雪梨露- 真材實料!感覺好健康好天然!👍🏻👍🏻另外,成間店舖無論設計氣氛都好warm 人情味十足🥰🔥
未到lunch 已經排哂隊,係門口寫人數攞飛等叫號😊

推介:犇犇有禮👍🏻👍🏻👍🏻

一貝子👍🏻👍🏻👍🏻
一樣份量十足,淡淡肉,我選擇左烏冬👍🏻蕃茄湯都幾夾架!

小食:
麻辣瑞士雞中翼,小小辣幾惹味 🤤👍🏻👍🏻👍🏻

腐皮墨魚蝦條,點埋辣醬幾香口🙂👍🏻👍🏻

另外,成間店舖無論設計氣氛都好warm 人情味十足🥰🔥
呢間深水埗蕃茄麵🍅,近期極具人氣👫🏻,每日都大排長龍人人輪住去懲罰💸,聽聞呢度嘅蕃茄湯底🥫好正,雖然家陣阿叔唔多過九龍,但為表誠意,辛苦啲都要專登過海支持吓!😏😏😏.夜晚7點半🕣到,果然人山人海👫🏻👫🏻,不過好彩去枱都去得快,20分鐘左右就入得!呢間小店主打蕃茄湯🥫同埋牛肉🐮,一場嚟到當然試晒兩樣!✌🏽.#犇犇有禮($78),一碗有齊騸牯牛三個不同部位-面頰、坑腩及崩沙腩,網上💻搵資料先知騸牯牛,即係閹割咗嘅牛🤭,原來經過閹割後嘅牛,佢哋嘅脂肪分布會平均好多,肉質的確鮮嫩啲,唔會太韌,仲好濃牛肉味添!🤤呢度嘅蕃茄湯🥫以牛腩🐂及牛骨🦴加入蕃茄蓉🍅熬煮,雖然無阿叔想像咁濃味,不過配上烏冬一齊食依然好夾,好好味,而且應該無加任何添加劑,飲晒成碗湯都唔覺口渴。👍🏼👍🏼👍🏼
2019-12-10 458 瀏覽
由開店以黎一直有留意關於蕃茄師兄嘅報導,知道佢嘅湯底係用大量鮮紅茄,加入牛骨同牛腩去煲,作為蕃茄控,我想食左好耐嫁喇 🍅1. 犇犇有禮招牌必食推介,好濃郁嘅蕃茄湯,配上唔同部份嘅騸牯牛腩,牛味重很黎唔會騷,有爽口嘅又有淋滑嘅,超正呀🐮2.一貝子呢個配烏冬係勁夾,有大大粒蜆同帶子, 味道鮮甜 🐚3.沙嗲豬腩肉上枱嗰下有少少失望,賣相睇落唔吸引,但食落又幾唔錯喎,豬腩肉好薄切,食落唔覺肥膩,爽口彈牙,沙嗲汁少少甜帶少少辣 🐷4. 麻香瑞士汁雞翼呢個不得了,雞翼大大隻好入味,嗰種麻辣令成件事昇華晒 😋除左食物,佢個檸檬雪梨露都好足料好好飲呀 🥤

1. 犇犇有禮
招牌必食推介,好濃郁嘅蕃茄湯,配上

2.一貝子
呢個配烏冬係勁夾,有大大粒蜆同帶子, 味道鮮甜 🐚

3.沙嗲豬腩肉

4. 麻香瑞士汁雞翼
呢個不得了,雞翼大大隻好入味,嗰種麻辣令成件事昇華晒 😋

除左食物,佢個檸檬雪梨露都好足料好好飲呀 🥤
沙嗲豬腩肉
2019-12-10 258 瀏覽
久仰大名嘅蕃茄師兄 下午時段仍然長龍大約等左20分鐘左右 就有位啦😊我就食咗帶子牛郎($68) 加滑蛋都係$5姐蕃茄湯底幾濃味 但由於我要嘅係烏冬佢嘅麵質唔係我平時食開嘅一樣所以我覺得有少少奇怪😂而MY BOSS就叫左個犇犇有禮 ($78)有三款唔同嘅牛係個麵入邊 幾豐富架😋最後叫咗個麻香瑞士汁雞翼 正常味道👍🏻_______________________裝修環境:✨✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨✨(5個✨為滿分)________________________唔信我嘅可以自己去試試😂
久仰大名嘅蕃茄師兄 下午時段仍然長龍
大約等左20分鐘左右 就有位啦😊
我就食咗帶子牛郎($68) 加滑蛋都係$5姐
蕃茄湯底幾濃味 但由於我要嘅係烏冬
佢嘅麵質唔係我平時食開嘅一樣
所以我覺得有少少奇怪😂
而MY BOSS就叫左個犇犇有禮 ($78)
有三款唔同嘅牛係個麵入邊 幾豐富架😋
最後叫咗個麻香瑞士汁雞翼 正常味道👍🏻
_______________________
裝修環境:✨✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
________________________
唔信我嘅可以自己去試試😂
帶子牛郎
麻香瑞士汁雞翼
20 分鐘 (堂食)
帶子牛郎
2019-12-09 95 瀏覽
滑一滑番茄濃湯(生菜底)🍅支持 #黃色經濟圈 💛番茄師兄早陣子被爆竊,損失不少,大家快去懲罰!其實之前也有光顧,出品質素一直都非常高!濃郁的番茄湯底鮮甜不會酸,騸牯牛肉非常嫩滑,加上滑溜足料的炒蛋,真的是「滑一滑」🤤我晚上不愛吃飯麵,幸好這裡有生菜底選擇,非常貼心💕其實這裡的麵選擇也很多,烏冬、米線等應有盡有,而且是香港製造!雖然位置不算好找,但大家都很支持呢~星期六到訪的時候有超多年輕人排隊❤️
滑一滑番茄濃湯(生菜底)🍅

2019-12-05 127 瀏覽
前排佢話比人打劫,身為香港人梗係要即日去支持下啦!其實我已經係平日嘅下午茶時間黎,但係都要等大概半個鐘至45分鐘,入到去餐廳就有少少迫,人貼人咁樣不過冇所謂啦大家都係香港人。我哋叫咗一個犇犇有禮一個一貝子,全部加$5另外加滑蛋,仲叫咗個腐皮墨魚條。全部野都即叫即整同埋湯底既番茄味好突出而且佢唔會好似水咁浠,可以話係十分之濃郁。滑蛋嘅份量亦都十足,基本上每一條麵條都可以吸到滑蛋嘅精華同埋湯底嘅蕃茄汁🤤係我哋食食吓嘅途中隔離枱想落單,已經買到冇晒牛腩同埋帶子,要搵其他嘢黎代替可想言之香港人嘅懲罰能力真係好高!
網上見到好多有關見蕃茄師兄嘅報道,好多好評,所以專登去深水埗試下。條街好靜,唯獨蕃茄師兄店外大排長龍,可見佢有幾出名。好彩今日我孤獨食,唔使排隊就入得,算係好好彩。店外有樽裝水俾同路人,入到店,周圍都貼左抗爭海報同貼紙,好窩心。講番野食,先講湯底,蕃茄湯底非常有層次,唔似其他餐廳只係用罐頭蕃茄嘅紅噹噹湯底,蕃茄師兄個湯底除咗用蕃茄,洋蔥,新鮮牛肉,仲有牛骨,有蕃茄嘅甜味又有牛肉味,所以好有驚喜,忍唔住飲曬!麵底亦有唔同選擇,我揀左香港製造嘅日本拉麵,彈牙有咬口,煮得軟硬適中!至於餸方面,就揀咗佢最出名嘅全新鮮牛肉犇犇,用上新鮮牛肉包括有牛面頰,崩沙腩,牛坑腩,新鮮牛肉非常有牛味又甘香軟嫩。薄切嘅牛面頰入口即溶,非常有牛肉味。至於牛腩亦都好好食。最後,睇吓佢張單,見到回心微笑。五大訴求,缺一不可。

最後,睇吓佢張單,見到回心微笑。
五大訴求,缺一不可。
2019-12-03
  • 犇犇有禮
深水埗其實真係有好多好野食😋近期E.L就去一間專食蕃茄既鋪頭鋪頭主打係蕃茄麵🍅仲要係牛骨蕃茄 🦴同平時出面食到既蕃茄或蕃茄豬骨湯底唔同 蕃茄x牛迷必試💁🏻‍♀️.🐮犇犇有禮($68)犇犇其實係指麵既三種配料 牛面頰 牛坑腩同埋崩沙腩三樣配料牛味濃厚 🐂面頰軟腍 坑腩肥美 崩沙爽口配上用牛骨、牛肉加入番茄、洋蔥煲成既湯底 相當match🙆🏻‍♀️.🐚一貝子($78)帶子同花甲相當新鮮配上濃郁既蕃茄湯底 鮮味味美🍅而麵條可以揀米線 烏冬 日本拉麵 或者上海麵煙靱有口感既烏冬掛上濃郁既湯汁🍜食落啖啖蕃茄味 味道不俗.🐷沙嗲豬腩肉($34)薄切豬腩肉肥瘦相間 肉質腍軟加上惹味沙嗲汁 味道唔錯不過如果厚切少少可能會更有口感更好食🙈.人均消費:$100美味指數:😋😋😋😋😋😋😋 (7.5/10)抵食指數:💰💰💰💰💰💰💰(7.5/10)打卡指數:📷📷📷📷📷📷(7/10).店名:番茄師兄 (深水埗)地址:深水埗基隆街255號地舖
深水埗其實真係有好多好野食😋
近期E.L就去一間專食蕃茄既鋪頭
鋪頭主打係蕃茄麵🍅
仲要係牛骨蕃茄 🦴
同平時出面食到既蕃茄或蕃茄豬骨湯底唔同
蕃茄x牛迷必試💁🏻‍♀️

🐮犇犇有禮($68)
犇犇其實係指麵既三種配料 牛面頰 牛坑腩同埋崩沙腩
三樣配料牛味濃厚 🐂
面頰軟腍 坑腩肥美 崩沙爽口

🐚一貝子($78)
帶子同花甲相當新鮮
配上濃郁既蕃茄湯底 鮮味味美🍅
而麵條可以揀米線 烏冬 日本拉麵 或者上海麵
煙靱有口感既烏冬掛上濃郁既湯汁🍜
食落啖啖蕃茄味 味道不俗

🐷沙嗲豬腩肉($34)
薄切豬腩肉肥瘦相間 肉質腍軟
加上惹味沙嗲汁 味道唔錯
不過如果厚切少少可能會更有口感更好食🙈
人均消費:$100
美味指數:😋😋😋😋😋😋😋 (7.5/10)
抵食指數:💰💰💰💰💰💰💰(7.5/10)
打卡指數:📷📷📷📷📷📷(7/10)
店名:番茄師兄 (深水埗)
地址:深水埗基隆街255號地舖
2019-11-30 108 瀏覽
個個都知番茄師兄係超黃店,不但捐錢、撐罷工、社交平台發表意見、店內播抗爭歌,最近仲提供免費學生餐!確實拉高晒黃店嘅門欄🤣🤣🔸🔸上個星期番茄師兄被壞人進店破壞偷錢🥺,咁只會拎香港人更加大力食!食食食!撐撐撐!🔸🔸🐮滑一滑番茄濃湯烏冬(滑牛+滑蛋)🔸番茄湯好味!鍾意食辣建議加少少麻辣醬,好正架!🔸滑蛋炒得好好,好嫩!🔸之前試過加芝士!覺得好味啲添喎!大家都可以試下🐔慢煮瑞士雞翼🔸慢煮係唔同啲,連裡面都好入味🔸4隻雞翼兩個人分啱啱好💓-凍桑寄生紅棗茶🔸唔甜,啱怕肥人士🔸飲落好清爽
🔸🔸
🔸🔸

🐮滑一滑番茄濃湯烏冬(滑牛+滑蛋)
🔸番茄湯好味!鍾意食辣建議加少少麻辣醬,好正架!
🔸滑蛋炒得好好,好嫩!
🔸之前試過加芝士!覺得好味啲添喎!大家都可以試下

🐔慢煮瑞士雞翼
🔸慢煮係唔同啲,連裡面都好入味
🔸4隻雞翼兩個人分啱啱好💓
凍桑寄生紅棗茶
🔸唔甜,啱怕肥人士
🔸飲落好清爽
2019-11-27
60 分鐘 (堂食)
  • 滑一滑
  • 桂圓紅棗桑寄生茶
番茄🍅湯底絕對係呢度既靈魂所在‼️ 用既係新鮮番茄🍅 再加入牛腩牛骨熬煮左好耐😳👍🏻 濃郁得黎唔會油膩😋 唔會口渴之餘仲有少少甜甜地添🥰 牛肉味道適中而又唔會蓋過番茄🍅既味道😍 我最後飲到成碗無剩🙈 本來想配拉麵底🥺 好可惜已經賣曬😭 下次要再黎懲罰一下😤 最後揀左既烏冬其實都好好味😋 幾彈牙又有咬口😌 湯底仲會有少少「掛麵」效果🙈 <芝see🧀菇牛🐮番茄🍅濃湯烏冬>好香濃既芝士🧀味👃🏻 仲有好大量既草菇🍄 同免治牛肉🐂 呢個配搭又出奇地夾😮 的確係好芝味🤤 不過濃厚既芝味🧀會蓋過番茄🍅湯底既味道,會有少少口渴既感覺🍵<🐂犇🐂犇🐂有禮番茄🍅濃湯烏冬>犇犇🐂有禮係「牛魔」福音😳 🐂🐂🐂=牛面頰、牛坑腩同崩沙腩,用既都係牛味較重既騸牯牛🐂 亦即係已閹割既牛牛🔪😏 牛面頰軟腍👍🏻 牛坑腩肥瘦適中👍🏻 崩沙腩既筋膜爽軟得黎有嚼勁👍🏻😋

<芝see🧀菇牛🐮番茄🍅濃湯烏冬>

<🐂犇🐂犇🐂有禮番茄🍅濃湯烏冬>

犇犇有禮

45 分鐘 (堂食)
2019-11-27 131 瀏覽
食物: 湯底係好多蕃茄蓉但完全冇味,要靠佢個麻辣汁調味。 個麻辣汁係好食既。 我嗰碗揀咗配米線,但因為個湯冇味,啲米線完全吸收唔到啲蕃茄汁,所以係失望既。服務: 會搭枱,我個人嚟講對呢個安排係ok既。 但係佢地不停將隔離枱落同我地既單搞亂,我地分別都已經解釋咗4次,依然亂。 到最後,我地等咗3個字有得食,但隔離枱就等咗8個字先有得食.....環境: 光猛既,算新淨。 以麵食店嚟講,坐位算舒適。總結,深水埗仲有好多好嘢食...唔會再考慮幫襯....

環境: 光猛既,算新淨。 以麵食店嚟講,坐位算舒適。

總結,深水埗仲有好多好嘢食...唔會再考慮幫襯....
2019-11-22 305 瀏覽
每次經過都見到好多人所以都唔敢入去今次6:00左右就去排隊,啱啱好預正六點開舖。等第一輪完咗之後大概等半個鐘就有得入。之後嗰啲係自己拎飛。放喺門口自己填人數同埋次序。叫咗上海麵都好吸湯汁,蕃茄係生蕃茄。牛腩唔會好銀。幾好食。係濃湯不過唔重蕃茄味精。一貝子。生蕃茄,帶子微煎,內面仲係生嘅。蜆唔會有沙張收據,字樣仲會update時事。正黃店💛💛💛💛💛
每次經過都見到好多人所以都唔敢入去

一貝子
一貝子。生蕃茄,帶子微煎,內面仲係生嘅。蜆唔會有沙

張收據,字樣仲會update時事。正
黃店💛💛💛💛💛
2019-11-22 122 瀏覽
系深黃的小店呀!冇理由吾去支持下🤪 平日開12:00最好一開門就到啦因爲門口已經會有人排緊隊! 但都因為同一時間入太多人 等野食的時間就相對會耐d! 講下野食先 叫左滷水雞翼 吾算好大隻但好夠入味 好有屋企媽媽煮的味道😋 同埋佢有小小麻 食落會刺激啲😆到主角蕃茄湯麵 我地兩碗都揀左烏冬 佢系扁身的但好滑 好索湯👍🏻 個湯好濃好杰!真系落足料咁 雖然吾覺話好蕃茄 但似用左好多材料去熬個湯🤤 其中一碗叫左滑一滑 分別有一堆好滑的炒蛋 令你食落口連埋烏冬可以’shu’一聲吸入去🥰 佢地都用上新鮮牛肉 好夠腍雖然牛味吾系好出🧐 另一碗就系鮮氣逼人!入面有兩隻新鮮蝦 所以啲肉系彈牙的😊有一隻鮑魚同兩大舊墨魚滑 但個人就覺得墨魚滑吾夠彈牙 同埋嗰日個調味有啲太鹹🤢 佢料吾算多所以性價比就相對低啦 不過呢間點都要支持下既!

2019-11-21 88 瀏覽
特登黎深水埗就係為左試呢一間番茄師兄過左食lunch時間都仲係好多人排隊!我同朋友一人嗌左一碗烏冬。我個碗叫一貝子。入面有帶子又有蜆,啲蜆好肥好甜又無沙,十分足料。我仲加多左炒滑蛋落去,真係同個番茄湯好夾,味道又好食材又新鮮,大家得閒就去試試支持下啦
特登黎深水埗就係為左試呢一間番茄師兄