2020-03-04 420 瀏覽
一直人氣高企🔥閒閒地都要等30分鐘,主打嘅蕃茄麵🍜實在得到香港人嘅支持,無理由唔去捧下場吧🙌🏿,記得自己登記📋等位安排入座,平民價錢,夠貼地,食物選料製作同樣認真!💪🏿———————————————————————————🥢「一貝子。上海麵」🍅🍜💬大大隻嘅蕃薯蜆,加上大大粒嘅刺身級牛油帶子,比較日式拉麵🍜嘅價錢平近一半,配上濃郁嘅蕃茄湯底,而且仲有各款麵食可以選擇,實在太細心😌.🥢「滑一滑。上海麵」🍅🍜💬用上巿面比較少量供應嘅騸牯牛🐮,即係被閹割嘅牛,激素較少,長脂肪多過長肉,較為肥美,加上炒滑蛋🍳又夠嫩滑,「茄牛蛋」確實係無敵絕配👏🏿.🥢酸辣涼伴牛面頰💬相當入味,牛面頰肉好腍,加埋香菜大蔥,值得一試😏.🥢鮮炸腐皮墨魚蝦條.🥤檸檬🍋雪梨🍐露.☕️桂圓紅棗桑寄生茶
———————————————————————————
🥢「一貝子。上海麵」🍅🍜
🥢「滑一滑。上海麵」🍅🍜
🥢酸辣涼伴牛面頰
💬相當入味,牛面頰肉好腍,加埋香菜大蔥,值得一試😏
🥢鮮炸腐皮墨魚蝦條
🥤檸檬🍋雪梨🍐露
☕️桂圓紅棗桑寄生茶
2020-03-02
20 分鐘 (堂食)
  • 一貝子
2020-03-04 241 瀏覽
午餐時間又再同事最愛嘅蕃茄師兄。上個幾次都好多好多人等,最近冇咁多人等,去到冇幾耐就有位坐。上次食牛舌,今次決定食海鮮,叫咗嗰一貝子(帶子同大花蜆)蕃茄濃湯拉麵 同加多杯桂圓紅棗茶。蕃茄師兄嘅蕃茄湯底係清淡型,唔係淡味嗰種,而係食到似新鮮蕃茄打爛嗰種。出邊有好多蕃茄湯底都係罐頭味加好多茄醬茄膏,令到蕃茄湯好濃;相反蕃茄師兄就屬於新鮮嘅蕃茄蓉加濃濃牛骨嘅味道,食完之後成咀都係牛味🤣。2粒帶子都算大粒,口感爽彈,大部分嘅大花蜆都鮮甜,不過有一粒食到唔係咁新鮮。另外拉麵麵質偏硬身,我好中意,同番茄湯好夾!

2020-03-03 270 瀏覽
見禁多人排隊,心唸難食極都有個譜。點知原來係唸得佢太好,其實只係俾人吹捧得太緊要嘅一間餐廳,都真係幾失望。個茄湯睇落勁傑,但飲落完全冇茄味,甜既,小小酸味都冇,唔似加左好多番茄落去煲個湯底,真係完全打破我對番茄湯嘅既認知😩似落味精,食完勁渴,要係咁飲野先得😟😟😟 個牛肉又鞋又un,唔好食。仲話係推介,其他冇推介既真係唔知點。 其實深水埗仲有好多餐廳,唔需要揀佢。真係可一不可再,支持下一次就算。。😔😞😞

2020-03-01 217 瀏覽
番茄師兄實在太hit了最近, 身為愛好蕃茄既香港人點可以唔試呢!於是我地去到門面拎飛..實在太多人haha等左差唔多一個鐘先入到去。等既時候睇下menu, 唔算好多選擇岩哂我呢D有選擇困難症既人! 要我三選一我都會...有困難小食唔多, 麻香瑞士雞翼都幾入味, 味道甜甜地唔錯!另外有自家制既飲品, 我地叫左檸檬雪梨露同埋蜂蜜冷泡茶, 兩個味道都淡淡地, 但飲住黎食蕃茄麵又幾夾, 至少唔係平時既涼茶味。 不過個樽係唔可以拎走架, 一開始仲以為可以帶走。友人叫左「一貝子拉麵」, 都幾sweet個名...可能係一輩子..可能係一粒貝子..定係一貝個子既拉麵...(sor)總之蕃茄湯好味, 而配料有2粒貝子又有蜆架個湯真係好正, 食完麵可以飲埋D湯, 麵係日式拉麵, 自己試啦!!跟住叫左「帶子牛郎」, 阿牛郎好淋有4大片, 煎過後更香, 好想再食 最後張單好多字唔知點解200蚊有找。真蕃茄。

(sor)
總之蕃茄湯好味, 而配料有2粒貝子又有蜆架

最後張單好多字唔知點解
200蚊有找。真蕃茄。
2019-11-29
60 分鐘 (堂食)
  • 一貝子拉麵
久仰深水埗番茄師兄的大名,每次晚市經過都人頭湧湧,門外寫明因衛生考慮,而不招待內地人😼。 有烏冬、上海麵、米線、拉麵等四款麵食可選,本來🦁最喜歡吃米線,但是店員推介上海麵是本地麵商每日新鮮製造的,當然要支持一下啦!帶子和牛舌放進口裡都還有香香燒過的味道,想不到幾十元一碗麵也有高質的配菜🤤另外點了芝士黑松露上海麵,頭幾口味道很濃郁,但吃久點有點覺得太鹹了,還是配帶子和牛舌好吃😋! 配菜點了麻香瑞士雞中翼,由於進菜麵食也很濃味了,所以覺得可點可不點~但總括也算好吃。場內最吸晴的不是牆上電視播的ViuTv,而是精美的文宣,有本人最愛的貓仔🐈收銀附近擺放了肺炎文宣小冊子和搓手液供人取走。

2020-02-21
10 分鐘 (堂食)
  • 帶子牛郎番茄濃湯麵
2020-03-01 83 瀏覽
[🇭🇰香港- 深水埗].🔻“滑一滑”-滑蛋蕃茄牛肉麵,牛肉好新鮮,比起出面嘅雪藏肉,口感好好多;滑蛋炒得好出色,又香又滑,如果個麵係冇嘅,強烈推介加錢要埋;而招牌番茄湯底,湯底冇我想像中咁濃,但食得出茄香唔係茄膏整出嚟,味道唔差,唔會話太甜/酸;烏冬如果冇咁淋會仲好食; 另外推介淋到入口即溶嘅"慢煮沙嗲豬腩肉"同好入味又唔鹹嘅"慢煮麻香瑞士汁雞中翼"👍🏻.🔻🍽 番茄師兄📌 地址: 深水埗基隆街255號地舖
[🇭🇰香港- 深水埗]
🔻
🔻
🍽 番茄師兄
📌 地址: 深水埗基隆街255號地舖
2020-03-01 63 瀏覽
6點半來到蕃茄師兄,門口已經有好多客人在等候入座。相信店內太忙碌,所以門口有塊板,自行寫上人數和等候號碼,店員有位時就會出來叫號讓客人入座!等了大半小時~終於可入座。點了麻辣雞翼拉麵加滑蛋,一碗四隻雞翼,可能浸落茄湯已沒有什麼麻辣味,但雞翼已經煮到好淋好易咬開,湯底美味,拉麵亦彈牙,很好吃!枱面上有一枝「麻之一滴」,我好奇就加了兩滴,真是吃得得雙眼發光,很!好!吃!麻辣愛好者表示要加十滴都唔夠,可否打包一樽?😆最後我會是因為麻之一滴再光顧,當然佢個茄湯都唔錯😹😹
6點半來到蕃茄師兄,門口已經有好多客人在等候入座。

等了大半小時~終於可入座。

麻辣愛好者表示要加十滴都唔夠,可否打包一樽?😆

最後我會是因為麻之一滴再光顧,當然佢個茄湯都唔錯😹😹
非常出名嘅黃店,要食就要有心理準備排!長!龍!嗰晚6點幾去,等左差不多30分鐘~ 一路等一路睇Menu 嘩原來麵底已經有好多選擇!有米線、日式拉麵、烏冬、上海麵、生菜底...🍅🍜滑一滑番茄濃湯拉麵估唔到啲番茄係原個切開上,好大舊👍🏻 唔係一般一片片嗰啲!湯底亦都好濃茄味牛味好足料👍🏻 🐄新鮮騙牯滑牛:牛份量適中,可以再稔啲~ 炒滑蛋堅係滑劣劣🤣 好味!🍅🍜犇犇有禮番茄濃湯烏冬新鮮牛面頰、新鮮牛坑腩、新鮮崩沙腩🤤 全部都好香牛肉味 肉質又稔又肥美🤣 個人覺得牛坑腩最好食👍🏻 個烏冬同平時食嗰啲比,較扁同幼身,有啲似麵~最後俾大家睇埋張單嘅字句🙂 店主好有創意又緊貼時事,不時轉換字句😉

🍅🍜滑一滑番茄濃湯拉麵
滑一滑番茄濃湯拉麵

🍅🍜犇犇有禮番茄濃湯烏冬

犇犇有禮番茄濃湯烏冬

2019-12-05
20 分鐘 (堂食)
滑一滑番茄濃湯拉麵
犇犇有禮番茄濃湯烏冬
  • 犇犇有禮
2020-02-25 143 瀏覽
真材實料嘅蕃茄麵😍又好味又有良心👍🏻音樂亦好好聽💛個湯底好濃郁,上面既炒滑蛋好正好滑☺️大家要預啲時間排下隊,我嗰日等左3x幾張枱😂📍:#番茄師兄 (#深水埗)深水埗基隆街255號地舖
真材實料嘅蕃茄麵😍又好味又有良心👍🏻音樂亦好好聽💛
個湯底好濃郁,上面既炒滑蛋好正好滑☺️
大家要預啲時間排下隊,我嗰日等左3x幾張枱😂
📍:#番茄師兄 (#深水埗)
深水埗基隆街255號地舖
2020-02-24 192 瀏覽
以出色的番茄濃湯底成名,每日均有大量人排隊,好幾次經過門口都因太餓或太多人,試不到~今次終於到我了!.它的番茄濃湯確實令人一試難忘,一上菜茄香撲鼻,先飲啖湯,濃濃番茄味充斥在口腔,酸甜適中非常開胃以下分別介紹我和朋友點的兩個餸款.// 帶子牛郎 配日式拉麵//非常鮮嫩的北海道刺身級帶子,加上牛味濃郁的牛脷,日式拉麵是由日本人於香港設廠的「南天製麵」入貨,每日新鮮製造,口感爽彈,整體讚!.// 犇犇有禮 配日式拉麵// 一碗包含牛面頰、牛坑腩及崩沙腩,採用的牛是牯牛 (即經閹割的牛隻),牛味突出,而且肉質非常嫩滑,配搭茄湯亦很合襯
以出色的番茄濃湯底成名,每日均有大量人排隊,
好幾次經過門口都因太餓或太多人,試不到~
今次終於到我了!
它的番茄濃湯確實令人一試難忘,
一上菜茄香撲鼻,先飲啖湯,
濃濃番茄味充斥在口腔,酸甜適中非常開胃
以下分別介紹我和朋友點的兩個餸款
// 帶子牛郎 配日式拉麵//
非常鮮嫩的北海道刺身級帶子,加上牛味濃郁的牛脷,
日式拉麵是由日本人於香港設廠的「南天製麵」入貨,
每日新鮮製造,口感爽彈,整體讚!
帶子牛郎 配日式拉麵

// 犇犇有禮 配日式拉麵//
牛味突出,而且肉質非常嫩滑,配搭茄湯亦很合襯
犇犇有禮 配日式拉麵
帶子牛郎 配日式拉麵
犇犇有禮 配日式拉麵
  • 犇犇有禮
呢間番茄師兄細細個就聽到呢個名,但奈何一路勁多人排隊,冇機會同時間去等,今日難得中午去開深水埗,終於有機會試下啦❗️今日決定試一試呢個滑一滑,顧名思義就係滑蛋加滑牛,$48 重點就梗係番茄湯,濃濃既番茄味,好似將成個番茄拎去榨汁咁😋😋滑蛋炒得好滑,吸埋滿滿既番茄🍅汁,一流滑牛又好滑,好味😋😋另外私心推薦一下呢個檸檬雪梨茶,加$18 就有架啦,清涼潤肺,再加埋檸檬酸酸地,啱晒夏天飲。整體來講10分出色,離開深水埗,絕對值得試吓,但當然要比定心理準備排隊😂😂

滑一滑番茄烏冬

今日決定試一試呢個滑一滑,顧名思義就係滑蛋加滑牛,$48

滑蛋炒得好滑,吸埋滿滿既番茄🍅汁,一流

滑牛又好滑,好味😋😋
檸檬雪梨茶

2020-02-14
5 分鐘 (堂食)
檸檬雪梨茶
  • 滑一滑
2020-02-10 246 瀏覽
小妹同友人早幾個月又平日一齊放假 兩人懶得過海出港島🛥 尼左出名多平價野食嘅深水埗蕩一蕩😍 突然醒起附近有間早期大熱嘅番茄🍅湯麵十分出名🍜 然後平日下就可減少排隊機會 一於來試下先🕺🏻 😋👇🏻👇🏻👇🏻 ... 🍴滑一滑 $48 (滑牛加滑蛋)(另加3蚊粟米 3蚊椰菜)首先一讚係 鋪頭有齊拉麵 米線 上海麵 烏冬 通粉 米飯任君選擇 岩晒對食物配搭有要求嘅各位foodie😍 湯底濃郁茄味 不咸 不是味精味 食完成碗都不口渴🍅 雞蛋🥚食得出落左點奶落去炒 好滑好滑 🐣 唯獨要挑剔是牛牛🐮有點蟹口🥺 係睇到店主好用心 專登最後先落咁放係面頭 廢時乾身 但可能牛始終快熟 總是有點難咬開感覺🐮🙈. . .🍴一貝子$68 (蜆肉 帶子 ).好靚咁放得 4隻開口嘅蜆肉連殻在面前💯 友人話蜆有點不夠新鮮 但好夠肉地🥰 帶子好用心地先煎一煎 然後上碗 好juicy🥇 同好好好大隻呀都 鮮甜到不得了 有刺身水準❤️. . .🍴70度慢煮麻香瑞士汁雞中翼 $28 (2隻).小妹不太食到辣 但友人表示岩岩好辣度 如果雞翼可更飽滿 更有肉地就好喇😆 ...🍴鮮炸腐皮墨魚蝦條 $36 (4條).熱辣辣上碟 好新鮮

. . .
🍴一貝子$68 (蜆肉 帶子 )
. . .
🍴70度慢煮麻香瑞士汁雞中翼 $28 (2隻)
🍴鮮炸腐皮墨魚蝦條 $36 (4條)
熱辣辣上碟 好新鮮 又有大大粒墨魚係入面 仲要薄薄皮的 超香脆 仲要配埋泰式酸甜醬😭💯
📍番茄師兄 Tomato C Hing
📍深水埗基隆街255號地舖
📍星期一至星期日 12:00-22:00
2020-02-09 203 瀏覽
支持小店!個番茄湯底好濃好正,我覺叫左個犇犇有禮d牛肉充滿牛肉味,而且食落個感覺唔似’那‘過個些牛肉。另外個滑蛋係我最近食過最好味的滑蛋,價錢又扺食,成日都要排隊,食到真係好開心!
支持小店!
個番茄湯底好濃好正,我覺叫左個犇犇有禮
2020-02-06 147 瀏覽
Hey What’s up food hunters😎wanna eat like a hongkie(local people)? this tomato noodles restaurant is a pretty good place to eat i recommend beef tomato soup noodles and lemon pear juice, beef is half fat and half meat yummy and the lemon pear juice i think it’s 99% real juice taste sweet and sour, if u like my review please hit that LIKE ❤️button thanks and i will see u guys on the next one , love n peace ✌🏻

2020-02-03 332 瀏覽
蕃茄湯麵周圍都有得食🍎但係呢間真係我食過最好食嘅😭💓個茄湯勁濃 好杰身‼️除咗有半個新鮮蕃茄 佢仲有好多茄蓉😍好掛湯!鍾意食蕃茄嘅一定要黎試🥰食完成碗麵之後 個湯底都差唔多冇晒🤩佢地仲話呢度啲麵係新鮮每日即做🤤好有誠意👍🏻$50倒一碗 性價比好高🥳-滑一滑🐮 $48 +$3椰菜個麵原本配埋滑蛋同埋牛肉😋份量都幾多下‼️個蛋真係炒得好滑 熟度啱啱好🤤牛肉都好嫩滑 牛味都超濃郁✨絕對唔係一般貨色😍佢有四款麵可以揀:拉麵米線上海麵同埋烏冬😛我就揀左隻最粗身嘅 感覺會有咬口啲同埋掛湯勁啲😆啲烏冬口感好滑好爽口彈牙🥰每一啖麵都掛滿晒茄湯 超正😚
滑一滑🐮 $48 +$3椰菜
滑一滑