2020-06-27 247 瀏覽
最近蕃茄師兄人氣好高,但係其實佢啱啱開幕嘅時候我已經幫襯,因為我好鍾意食蕃茄湯底嘅粉面!😋😋而家去親幾乎都要等位,好事嚟嘅😎😎今次就食咗滑一滑,其實就係蕃茄湯底米線配新鮮牛柳同埋滑蛋。佢嘅蕃茄湯底好濃郁,除咗用蕃茄煮出嚟之外,仲落咗牛嘅精華煲出嚟,所以好濃郁!我幾乎可以飲晒啲湯🤪仲要配左夠新鮮嘅蕃茄。牛柳好腍,無筋,滑蛋好滑,襯返碗麵個名😂所以我都係食過幾次,之前食過一貝子,我都好鍾意食,啲蜆好新鮮又大隻,推介!
而家去親幾乎都要等位,好事嚟嘅😎😎
牛柳好腍,無筋,滑蛋好滑,襯返碗麵個名😂
2020-06-27 94 瀏覽
這次要介紹的蕃茄師兄🍅,算是比較知名的黃店。有多知名?在星期四的中午,要等八張檯才輪到我們入座。幸好裡面的食客都沒有打機煲劇🤣,不然炎炎夏日多等大半小時不是非一般的辛苦。
一入座就看見四面牆全是文宣,有搞笑的也有感性的,誰說香港是個文化沙漠?文化沙漠只因社會風氣不鼓勵創作,才埋沒一位又一位手足的才華😢。
同樣主打蕃茄湯底🍅,蕃茄師兄的湯底跟上次介紹的蒙麵完全不同。蒙麵的是蕃茄放題的極濃蕃茄湯,而這裡的則是用蕃茄的酸甜襯托骨頭熬的鮮味湯頭。湯底的鮮味足夠,不少餐廳的湯底吃到一半就會有一種單調的感覺,需要轉換口味,而這裡的湯底味道層次足夠,吃畢整碗麵也不會嫌膩🤤。不過湯底的蕃茄的酸甜味道少了點,可以更濃郁點。
配菜方面,小編👅點了腐皮墨魚蝦條和炒滑蛋,也嚐了一下朋友點的騸牯牛🥩。腐皮墨魚蝦條不錯,外層的腐皮炸得一流,即使泡在湯裡亦尚算香脆,內裡的蝦條口感札實彈牙,墨魚和蝦的鮮味亦足夠。炒滑蛋質素上乘🤤,嫩滑且蛋香足夠、調味適中。香港地不少茶記炒蛋不是過熟就是調味糟糕,這個算做得好吃的,而且只需加$5,抵食🤫。騸牯牛入口有肉香,肉質嫩滑不會太柴,份量也合理,值得推薦。
另外加

腐皮墨魚蝦條

騸牯牛
另外加了個桂圓紅棗桑寄生茶,可惜太甜,蓋過了本身的香氣,不過炎炎夏日還是把它清空了。
結帳110,不貴,如果不需要排長龍會再來😌。
40 分鐘 (堂食)
腐皮墨魚蝦條
騸牯牛
  • 鮮炸腐皮墨魚蝦條
  • 滑一滑番茄濃湯麵
  • 飲品
2020-06-27 66 瀏覽
去深水埗睇展覽,去依飽個肚仔先,去咗想食好耐嘅番茄師兄,要記得自己寫紙仔拎位呀!排左半個鐘到,入得去啦,超肚餓,叫左個豬扒麵,麻辣牛面肉(好似係咁叫,除非唔係)😂仲叫左個豆漿!豬扒麵幾好食,番茄湯底幾濃,啱晒鍾意食番茄嘅我,又有營養!最好食,最好食嘅係麻辣牛面肉,超好食😋我同個fd都忍唔住狂食,一定要叫!野飲係樽裝整好曬,我本身唔飲甜野,但見佢玻璃樽裝幾得意就叫咗個豆漿,一般啦,無咩特別!如果有得走甜就perfect!

2020-06-07
30 分鐘 (堂食)
這樣高度讚揚,並不誇張。一到店前,看見門口人多多,已開始打退堂豉。神奇的是小小的店面散人好快,眼前前面還有三四張等著,不消一會就到我們了,店員在門前遞上點餐紙,確保客人不用花時間等食物,效率一級棒!!!我點的是腐皮墨魚蝦條蕃茄濃湯面和亞答子柚子茶(而我不知亞答子是什麼,我純想點柚子茶😂)驚喜的是原來亞答子是類似啫喱,寒天的東西,放入口中qq的,很過癮。而腐皮墨魚蝦條蕃茄濃湯面的蕃茄湯底雖不是我想像中的杰杰的,充滿蕃茄渣的蕃茄湯,但我一喝是濃濃的蕃茄味道,十分好喝!!!大讚呀!腐皮墨魚蝦條外層不脆,但蝦味也相當濃郁,很搭本身沒太大味道米線。有一點可改善的是現場背景音樂略大,可較細聲一點。但食物是很好吃的,如果下次再途經深水埗,一定再幫襯😊。
這樣高度讚揚,並不誇張。

2020-06-21
15 分鐘 (堂食)
  • 鮮炸腐皮墨魚蝦條
2020-06-22 196 瀏覽
呢間餐廳都幾隱蔽,如果唔係用google map都搵唔到,而我係非繁忙時間進入餐廳,一入去就有位,唔洗等。叫左個豚豚圓圓嘅通粉同一個最平嘅49蚊牛肉炒蛋烏冬再加左枝樽仔奶茶。牛肉烏冬係幾正,啲肉有牛味,食落唔肥,個湯個味似係分開住,所以唔同配料湯底會有小小唔同味。豚豚圓圓嘅豬頸肉好爽口同好新鮮,但相對講啲腩肉真係過肥,2/3係肥肉,如果係鐘意食肥肉可以叫。樽仔奶茶唔建議叫,一係跟餐要18蚊都係偏貴,二係個奶茶雪得唔叫凍飲得唔爽,三係個奶茶奶味偏重無乜茶味,鐘意飲台灣奶茶可以叫,但中意飲港式嘅就可以pass。

豚豚圓圓
樽仔奶茶
2020-06-21
豚豚圓圓
  • 滑一滑番茄濃湯麵
2020-06-21 245 瀏覽
之前已經久仰大名,終於有得食好彩有fd早到拎飛, 我地唔駛等咁耐, 第五個fd到就入得見個menu, 樣樣嘢都想食。。。。。 我最後揀咗一貝子, 有d fd揀咗帶子牛郎, 再叫咗鮮炸腐皮墨魚蝦條同麻香瑞士汁雞中翼~一定要加炒滑蛋 好好食~ 個番茄湯我飲晒, 佢唔似其他番茄湯d鋪咁, 好紅。。。。 因為加咗茄膏... 但係呢間唔係茄膏味, 真係番茄湯, 好正!!! 我碗一貝子都幾多蜆, 帶子又好食~ 好好味!!! 個鮮炸腐皮墨魚蝦條好熱, 熱辣辣, 好香口,好好食~ 麻香瑞士汁雞翼就少辣, 麻多d~ 都好入味, 好好食我地仲飲咗檸檬雪梨露同桂圓紅棗桑寄生茶都好足料, 好飲~呢間嘢真係抵佢排長龍, 冇得輸
之前已經久仰大名,終於有得食

好彩有fd早到拎飛, 我地唔駛等咁耐, 第五個fd到就入得

一定要加炒滑蛋

我地仲飲咗檸檬雪梨露同桂圓紅棗桑寄生茶都好足料, 好飲~
呢間嘢真係抵佢排長龍, 冇得輸
一貝子配烏冬
帶子牛郎加滑蛋配烏冬
一貝子加滑蛋生菜底
麻香瑞士汁雞翼
鮮炸腐皮墨魚蝦條
帶子牛郎加滑蛋配通粉
2020-06-19
20 分鐘 (堂食)
一貝子配烏冬
  • 一貝子
  • 檸檬雪梨露
  • 桂圓紅棗桑寄生茶
  • 帶子牛郎
本身好鍾意食番茄牛,但好難搵到十分滿意既店舖。大部分都會用茄膏去整,又或者有味精,食完好口渴。番茄師兄平時都會有好多人排隊,響唔起眼既街道,忽然會見到一堆人企響店前面等位。食完真係完全明白點解要排隊等。今次揀左滑一滑烏冬。有炒滑蛋,牛肉同新鮮番茄兩塊。炒滑蛋十分滑溜,份量多;牛肉有淡淡味極鮮醬油味,調味剛好,肉質鬆軟;番茄都好新鮮,唔會酸。滑一滑完全對得住佢個名。番茄湯底冇渣,但有濃濃既番茄味,可以直接當番茄湯咁飲,飲完唔會口渴既。見佢既logo下面寫類似:用心全意製作好番茄湯底。我感受到佢既誠意,亦覺得佢已經做到。檸檬雪梨露較細杯,味道酸酸甜甜,鍾意酸味既可以試下。入面會有少少雪梨肉沉底,唔係現成野,好味道。牛油炒雞髀菇好香口,一上枱已經好吸引,忍唔住食左一半先記得要影相。牛油同菇好夾,菇切細塊所以好入味,表面有炒香既醬汁包裹,非常可口。黎呢度淨係知佢出名係番茄湯底,冇諗過炒菇都咁好味,仲要係$29,份量多,抵到爛。試過食折左$70幾蚊既靚餐廳都冇咁好味,多數人煮雞髀菇都係入面淡味的。食到好好食既野,但價錢都係咁平,一碗麵都係幾十蚊,仲有咁多料,就算排得耐都值得既。講真,某d出名既拉
檸檬雪梨露
牛油炒雞髀菇
食到好好食既野,但價錢都係咁平,一碗麵都係幾十蚊,仲有咁多料,就算排得耐都值得既。講真,某d出名既拉麵鋪,七八十蚊碗拉麵都係得兩塊叉燒,係好食但都唔會成日食。番茄師兄性價比超高,下次會再試其他款。
唯一差少少係地方較窄,可能響深水埗多數地方偏細,會同隔離坐得好近,又可能要讓比人出入咁。另外,覺得店家對佈置都好有想法,文宣既排位都有諗過度過,會吸引到我去睇。

2020-06-15
25 分鐘 (堂食)
檸檬雪梨露
牛油炒雞髀菇
2020-06-15 162 瀏覽
打風前去排隊食飯都要等七張枱😂就入得既時候就比定menu我地揀定野食今次叫左犇再加滑蛋食物黎到賣相唔錯即刻開心返無左打風mood蕃茄湯底試落係比平時其他地方食既淡 但食得出應該係番茄加牛骨煲既但唯一不足嘅就係個番茄太生 個人唔太中意食太生既番茄炒滑蛋係值得extra加嘅 口感十分滑溜留唔會炒得太老配埋湯底食又另一個酸酸甜甜既味道 再黎食既都會再叫牛肉嘅份量都幾夠 但係口感唔錯咬落唔會有好多筋總結就係好好食值得encore💛💛
打風前去排隊食飯都要等七張枱😂
就入得既時候就比定menu我地揀定野食
今次叫左犇再加滑蛋
食物黎到賣相唔錯即刻開心返無左打風mood
但唯一不足嘅就係個番茄太生 個人唔太中意食太生既番茄
牛肉嘅份量都幾夠 但係口感唔錯咬落唔會有好多筋
總結就係好好食值得encore💛💛
2020-06-14 144 瀏覽
有次咁啱係last order前入去食所以唔使點等位😗 實在太好彩~ 基本上都係蕃茄湯底,揀自己鍾意嘅配料,然後可以自選粉麵,麵有上海麵、米線、日式拉麵、烏冬、通粉又或者唔要麵要生菜🥬 幾貼心🍅 滑一滑 配烏冬 $48番茄湯底入面有番茄蓉,唔會淨係得茄膏味~ 湯底唔會太甜有番茄嘅酸中和返,我覺得個炒滑蛋驚喜d😗 滑蛋有蛋味,真的不錯~~~ 而且烏冬煙韌,唔係嗰d垃圾酸烏冬😂😂😂 下次要試下其他麵🤤🤤🤤

🍅 滑一滑 配烏冬 $48
終於終於食到蕃茄師兄!排左15分鐘就有位🥳 小妹一向都幾鍾情於蕃茄湯底,尤其加埋滑蛋,簡直係完美組合!唔好以為蕃茄湯底易整,要調得剛剛好先考功夫!試過有間又係以蕃茄湯做主打,結果好酸😨 蕃茄湯底要酸酸甜甜先好味道啊~..分別叫左豚豚圓圓蕃茄濃湯日式拉麵加滑炒蛋同鮮氣逼人蕃茄濃湯日式拉麵加滑炒蛋😆另外叫左有機豆漿同原味奶茶!..豚豚圓圓,即係新鮮豬頸肉同豬腩肉大大件,好juicy,好味道!蕃茄濃湯真係好好味!..鮮氣逼人,呢個重頭戲呀!新鮮鮑魚、新鮮大蝦同鮮製麻香墨魚滑,鮑魚好大件,大蝦爽口,墨魚滑鮮甜美味..原味奶茶好飲,茶味濃,好不錯🤩 真正既奶茶係應該原樽裝住雪凍,而唔係加冰呢,因為會溝稀左味道,同意嗎?..一入鋪頭黃到爆,好多文宣,總體來說,值得再來!下次試其他款先😆
鮮氣逼人蕃茄濃湯拉麵加炒滑蛋
豚豚圓圓蕃茄濃湯拉麵加炒滑蛋
2020-06-04
15 分鐘 (堂食)
鮮氣逼人蕃茄濃湯拉麵加炒滑蛋
豚豚圓圓蕃茄濃湯拉麵加炒滑蛋
  • 豚豚圓圓
  • 鮮氣逼人
2020-06-11 199 瀏覽
深水埗平民美食雲集,要脫穎而出不易,每當問起深水埗好吃的黃店,總有人推介番茄師兄,令我躍躍欲試,雖然討厭排隊,這天我終於來了未夠晚上7時到達,已看到門口堆滿等位的人,店面貼滿門宣,食客先自行取籌及寫低人數,我們發現前面有10張檯,幸好最後等20分鐘便可進場進場前,店員會先給你環保餐牌,我們選了犇犇有禮($79)加炒蛋($5)配米線,以及滑一滑($49)配通粉,餐牌後面有小食,因為我們不是很餓所以沒有點一進店可以見到店內同樣舖天蓋地貼滿文宣,地方及座位淺窄,檯面的餐紙有介紹店舖食物,還有可愛的連豬犇犇有禮($79)加炒蛋($5)配米線介紹中寫此款配有「新鮮牛面頰,牛坑腩及崩沙腩」先試一口湯底,非常濃厚的牛味,甚至有點蓋過蕃茄味湯底,牛肉愛好者不可錯過,3款牛肉各有特色,牛肉炆得夠軟腍,且特濃牛味,配上嫩滑炒蛋,好味,可惜米線不夠掛湯,如可以選公仔麵就好了滑一滑($49)配通粉介紹中寫此款配有「新鮮騸牯滑牛及炒滑蛋」(騸牯牛肉是指經過閹割的牛,肉味較濃)同樣先試一口湯底,湯底的牛味較犇犇有禮少,反而鮮甜的蕃茄味和酸味較出,蕃茄濃湯愛好者的我非常滿意,騸牯滑牛的牛味亦較另一碗的淡,牛肉同樣炆

犇犇有禮($79)加炒蛋($5)配米線
介紹中寫此款配有「新鮮牛面頰,牛坑腩及崩沙腩」

滑一滑($49)配通粉
同樣先試一口湯底,湯底的牛味較犇犇有禮少,反而鮮甜的蕃茄味和酸味較出,蕃茄濃湯愛好者的我非常滿意,騸牯滑牛的牛味亦較另一碗的淡,牛肉同樣炆得軟腍

我比較喜歡這款,因為牛肉味沒有喧賓奪主的感覺,始終蕃茄湯底才是主角,配上嫩滑炒蛋,正;這碗我選了通粉,每一口都吸飽了濃濃蕃茄味的湯汁,好好吃,整碗吃光沒有剩,下次必定再來

最後單據寫上一周年的鼓勵說話,一年過去了,希望你還安好
明顯係黃店,本身就鐘意蕃茄,咁咪支持下黃店,但總結係食物質素真係非常一般,當純去支持黃店!叫咗2個,一拉麵犇,一通粉豬扒,湯淡,通粉同拉麵都淡,豬扒又擺明番炸,乾,但好彩唔韌,牛就有咬口,粉入面嘅蕃茄凍兼生(無煮過)!我鐘意食蕃茄,就會食埋生蕃茄囉!係個麻香瑞士雞翼同炸墨丸好食少少!支持黃小店無問題呀,但唔好誇大食物質素囉~~

係個麻香瑞士雞翼同炸墨丸好食少少!

支持黃小店無問題呀,但唔好誇大食物質素囉~~
  • 麻香瑞士汁雞翼
經常見到有人去番茄師兄,本身都唔係話好鐘意食番茄湯,加上冇咩幾會去深水埗所以都未食過不過!去完之後係有鍾意多左🤤 (又低卡又健康嘛🤤)輪候時間唔算太耐大概15分鐘,等既時間大部份用黎揀食咩好🤤 結果有位都未揀到🤣🤣入門口亦有非常多文宣,衛生好好仲每位俾一張濕紙巾 + 我最鍾意既櫈底有個籃 咁就唔怕迫😆滑一滑 ($49)太多選擇揀唔落,第一次就試下default option 啦唔洗用腦😋 超級推介滑蛋 滑得黎感覺唔油咁緊要番茄湯底夠濃味 唔會太酸次唔會太甜 (有d舖頭會加好多糖)最後我成個湯底清曬!(小誇張不過係真🤣)另外仲有叫小食🔥麻香瑞士汁豬頸肉冇咩汗好乾身 都比較辣 蓋過左個瑞士汁味 唔食得辣都唔建議🙈

不過!去完之後係有鍾意多左🤤 (又低卡又健康嘛🤤)

滑一滑 ($49)
超級推介滑蛋 滑得黎感覺唔油咁緊要
番茄湯底夠濃味 唔會太酸次唔會太甜 (有d舖頭會加好多糖)
最後我成個湯底清曬!(小誇張不過係真🤣)
滑一滑米線

唔食得辣都唔建議🙈
滑一滑米線
  • 滑一滑
2020-06-09 97 瀏覽
SSP 深水埗 • 番茄師兄 🍅💛📍深水埗基隆街255號地舖➰犇犇有禮 $79🐮🍜豚豚圓圓 $59🐷🍜加滑蛋 +$5 🥚加粟米 +$3🌽麻香瑞士汁雞中翼 $15🐥桂圓紅棗桑寄生茶 $6☕️➰「犇犇有禮」用上騸牯牛的三個部位,包括牛坑腩、牛面頰和崩沙腩,肉質經熬煮後好腍,湯底鮮濃,不愧為招牌🥳豚豚圓圓用上豬腩肉和豬頸肉,份量足且入味,配上店家的秘製麻香醬油,更能突顯湯頭的清香濃甜😚炒蛋同粟米都能與蕃茄湯底混搭出不同的風味,值得加配☺️瑞士雞翼配上麻香味,微辣又帶點瑞士甜,別樹一格🥰紅棗茶清甜養生,如果鐘意個玻璃樽可加$5帶走😆➰👅 味道:🌟🌟🌟🌟👀 環境:🌟🌟🌟👩🏼‍🍳 服務:🌟🌟🌟💰 抵食:🌟🌟🌟🌟———————————📌 Instagram: penguin_foodblog
SSP 深水埗 • 番茄師兄 🍅💛

———————————
📌 Instagram: penguin_foodblog
  • 犇犇有禮
2020-06-05 196 瀏覽
今日去walk in 食飯 入左去之後開始排長龍心諗真系好好彩😂 我地兩個人 叫左兩碗男朋友叫犇犇有禮 $79 日本拉麵我叫滑一滑蕃茄濃湯麵 $49 都系叫日本拉麵🤭拉麵幾好食 有煙韌口感😙 我個面牛肉比較硬少少 幾好食😃 另外滑蛋好嫩滑 好食 份量多 以$49銀黎講CP值高 難怪咁多人排隊 蕃茄湯雖然有蕃茄甜味 湯底食得出系真材實料 但系就唔算太重蕃茄味 有少少失望 因為我都幾鐘意食番茄湯嘅嘢食 但整體唔錯👍🏻 另外一碗個牛肉有三種 試食左兩種 都比較淋 口感唔錯 👍🏻 不過主食者就話一般😂
今日去walk in 食飯 入左去之後開始排長龍
心諗真系好好彩😂 我地兩個人 叫左兩碗