2020-11-11 2331 瀏覽
秋風起,又到成街黑絲既季節🤭趁涼涼地就想食煲仔飯同生滾粥,熱辣辣咁放入口,吹住涼風,簡直同 #冰火 一般咁高層次既享受🧊🔥黎到店舖門口, 一看就知好多年歷史, 旁邊還有生記其他的食店, 主店店內坐位不多, 大概十多個坐位. 等了一會就可以進去了 #小夫我進來了! 當日胃口不算太好便點了「袖珍」的,放到枱面才發現跟正常份量的差不多,所以下次還是叫袖珍好了,反正都吃不完。10個男人九個滾,食粥一定要夠滾,試過食到最後碗粥都仲係好熱的。鮮牛粥|粥夠熱亦煲得夠綿,牛肉塊有味,也需要咀嚼,不是那些用鬆肉粉醃了很久的牛,份量也很足 ($35)油炸鬼|很久沒有吃過這樣難食的油條,完全不脆亦很多油,簡直是食粥的遺憾。為咗碗粥下次還是會去的,但油炸鬼就不必了。📍Sang Kee Congee Shop (Sheung Wan)G/F, 7-9 Burd Street, Sheung Wan
秋風起,又到成街黑絲既季節🤭

為咗碗粥下次還是會去的,但油炸鬼就不必了。

2020-11-02 1717 瀏覽
雖然上環有好多生記粥麵,但係我都係第一次嚟。我初時諗住食牛腩麵,但係大少話生記最出名食粥,咁我梗係嗌粥吖。我叫咗我自己最鍾意食嘅及第粥,大少嗌左魚腩粥。真係不得了,睇吓啲料多到滿瀉咁滯,都只不過係$48。真係比起中上環好多粥麵店抵食。碗粥真係唔差,及第粥應該有嘅料佢差唔多全部有晒,豬心,粉腸,豬肉丸,豬潤,係冇豬腰。不過有咁多料,少咗豬腰都冇所謂啦。平時晏晝食粥會好快肚餓,我第一次食粥可以飽足成個下午。大少嗰個魚腩粥,啲魚腩都係多到滿瀉。雖然我唔記得影相,但應該大家都image 到係點樣。

我叫咗我自己最鍾意食嘅及第粥,大少嗌左魚腩粥。

2020-10-23
• 魚腩雞粥 $57雞肉嫩滑之餘,花雕味超香濃粥煮得很綿,也嚐到鯇魚魚腩的鮮甜👍🏻-• 鮮牛粥 $44同樣煮得很綿,粥品的鮮甜來自肉香加了白胡椒,味道就更出了-• 煎魚餅 $17煎得好香,口感不錯!鯪魚肉比例上算少,倒正合我胃口~鯪魚肉太多的話,就易腥/多碎骨了-• 油炸鬼 $9快打烊的緣故,只剩放涼了的因為好久沒吃過,好懷念的味道呢-果然是老字號的粥品店吃著暖暖的舒服和滿足以前隨意路過光顧的粥店都被比下去了!!!!
• 魚腩雞粥 $57
雞肉嫩滑之餘,花雕味超香濃
粥煮得很綿,也嚐到鯇魚魚腩的鮮甜👍🏻
• 鮮牛粥 $44
同樣煮得很綿,粥品的鮮甜來自肉香
加了白胡椒,味道就更出了

• 煎魚餅 $17
煎得好香,口感不錯!

鯪魚肉比例上算少,倒正合我胃口~
鯪魚肉太多的話,就易腥/多碎骨了
• 油炸鬼 $9
快打烊的緣故,只剩放涼了的
因為好久沒吃過,好懷念的味道呢

果然是老字號的粥品店
吃著暖暖的舒服和滿足

以前隨意路過光顧的粥店都被比下去了!!!!

突然好想食碗靚粥🥣生記喺上環同一條街都起碼有三間分店見佢價錢都幾親民,種類又多就試吓🥄見到menu上的袖珍類,八卦問店員分量覺得一啲都唔袖珍,就叫埋一份💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️🔸及第粥 $35冇比較吓我唔會覺得係袖珍size,配料亦多到滿瀉,講返粥底好綿生滾粥,好好味,配上豉油,點一點豬雜更有鮮味😋😋
突然好想食碗靚粥🥣
生記喺上環同一條街都起碼有三間分店
見佢價錢都幾親民,種類又多就試吓🥄

🔸及第粥 $35
2020-05-04
  • 及第粥
2020-03-23 1884 瀏覽
每去上環,如不太肚餓,會選擇到生記食粥。這裡除粥品之外,也有牛腩河魚蛋麵之類。以前多叫鯪魚球粥,喜歡它的鯪魚球沒夾入蔥花,可以盡情享受,且魚球有嚼勁。之後每次去也會叫魚腩粥,它粥底很綿,火喉很足,配上一小碗蔥絲薑絲連豉油,可自選落與不落。一片片如梳齒的魚肉骨排,很厚肉豐膄,啖啖肉,沒有腥味,雖然要小心骨刺口,但魚粥味香,已經顧不及口腔潛伏的的內傷。偶爾配碟油菜或清甜蘿蔔或煎魚餅或油炸鬼或炒米粉,已經夠飽肚。一間不太起眼的小店式老舖,裝著耐久綿綿的粥味,歷久至今。

一間不太起眼的小店式老舖,裝著耐久綿綿的粥味,歷久至今。
2020-03-22
2020-01-10 1905 瀏覽
前幾日因為病病地, 所以Lunchtime便來左呢到食碗雞粥.朋友說呢到D粥好綿, 但我就兼佢沒米咬所以沒有口感, 哈哈.D雞件已去皮去骨啖啖肉, 亦會額外配上豉油.只可惜呢間粥店原來沒有腸粉類/牛利酥賣, 令我有小小失望.
D雞件已去皮去骨啖啖肉, 亦會額外配上豉油.
只可惜呢間粥店原來沒有腸粉類/牛利酥賣, 令我有小小失望.
😋 No.370 香港 | 生记粥品📍: 上環畢街7-9號地舖🔹上环老字号粥铺,午饭时间等位要很久🔹和所有老字号一样,环境当然没有舒适,服务也没有很好,但味道好就够了,生记的牛腩面也非常值得试🔸猪肝粥和皮蛋瘦肉粥都很优秀,猪肝粥端上来被分量和商家的实诚惊了,真的是满满一大份。皮蛋瘦肉粥也可以吃的到很多皮蛋和瘦肉。🔸粥底非常细腻,要将粥煮烂至爆开米花,直到水米合一,入口才会绵滑,也只有火候和时间熬到了,才会有这么柔和的口感。🔸配菜选了排骨,入味,肉质松软,一份四块,30港币,是大的肋条,所以蛮划算的。💰:HKD 50-100, 口味7/10,环境6/10,服务6/10.
😋 No.370 香港 | 生记粥品
📍: 上環畢街7-9號地舖
🔹上环老字号粥铺,午饭时间等位要很久
2019-11-08 2591 瀏覽
如果要在中上環吃粥,打開openrice也發覺選擇實在是有限,基於位置關係最後選擇去生記光顧。初初不知道畢街在哪裡,生記原來是位於禧利街的中間,近禧利街的是生記清湯牛腩麵,門口多人排隊,侍應表示這裡也可以吃粥,我就排隊等了一會,發覺都不少人到來吃午飯。進到店內看到餐牌嚇了一跳,普通粥品都三四十起跳,研究後發現魚腩的單賣價比較高, 應該是最有名氣的食品,點了魚腩魚球粥。五十六元,料算足,但整整五十六元,邊吃邊想起一個星期前到堅離地城的街市吃個十多元的粥,甚是掛念。魚球有咬口,但五十六元,性價比不高。老老實實,下次應該試其他野。

老老實實,下次應該試其他野。
魚腩魚球粥
2019-10-24
  • 魚腩魚球粥
2019-10-02 2727 瀏覽
🔅上環♾生記粥品專家🔅🔸上環畢街7-9號地下每次係內地返香港放假時 就會好想食香港既老店 而唔係跟咩咩潮🙈今次就揀呢個頗出名既粥店 雖然佢係廣東粥 但我覺得佢迎合左香港人既愛好 大件夾抵食 味道清淡得來帶鮮甜🤣唔好食粥白粥既我都食清光🐟鮮鯇魚腩粥 47HKD我好中2佢既白粥綿密既口感 熬到米白味出哂來😮然後好似用粥底滾熟左d餸咁 魚腩本身冇咩調味既感覺 係本身既海鮮香 不過魚肉咁樣滾始終會有點柴 可以理解🙈就係魚腩 都係差小小 但勝在佢夠多既魚塊💃🏻我收貨🐮鮮牛肉粥 43HKD男友點既牛肉好似更加正🙋🏻‍♂️試左一啖粥底 牛味完全融入左落個粥水到 好似飲牛湯咁🤣但就多少少米香 同埋口感稠少少咁 牛肉塊都嫩口好多 下次我會想試😆🐠香煎魚餅 17HKD就係心血來潮想食就點😛睇落都好出名既架勢(藉口) 薄薄魚餅煎得都夠香既 但係食落我覺得冇咩特色 聲稱真魚肉🤔cp值唔高 可以skip其實我好掛住咁平淡 冇任何突擊 但係內涵豐富既香港😔818 多你一個 真係好多💪🏻
🔅上環♾生記粥品專家🔅
🔸上環畢街7-9號地下

🐟鮮鯇魚腩粥 47HKD

🐮鮮牛肉粥 43HKD

🐠香煎魚餅 17HKD

2019-09-26 2112 瀏覽
收工日日食,日日肚餓搵嘢食😂😂😂😂😂出哂名既及第粥,名符其實,粥煲得綿,足料滿到瀉,料足夠味,又唔會有味精,豬心夠爽脆,豬潤新鮮肉嫩,魚丸肉丸🍡又彈牙又好味😋😋全部手打丸,足料手打鮮牛肉丸面————麵質爽口彈牙👍蔬菜🥬又嫩又靑綠魚片、魚蛋,有魚味且口感一流🍡🍡🍡食材新鮮,賣曬就無,好似魚腩粥真係好搶手,夜左去就好多都賣哂,如果想食就要等明天,真犀利!😂😂😂😂😂😂
收工日日食,日日肚餓搵嘢食😂😂😂😂😂

全部手打丸,足料
手打鮮牛肉丸面————麵質爽口彈牙👍

蔬菜🥬又嫩又靑綠
魚片、魚蛋,有魚味且口感一流🍡🍡🍡

2019-09-23 1241 瀏覽
Pretty pricey for congee, but the generous serving meant it was still good value for money. For 40 HKD, I got literally a heap of pork liver, which was very fresh, tender and succulent - totally on point. One large bowl of this with two servings of doughnuts is enough for two people. The pork giblet included various cuts including liver and a mystery part which I couldn’t identify but was very fatty and not to all tastes. The congee was also smooth, silky and tasty. This hole-in-the-wall place o

The congee was also smooth, silky and tasty. This hole-in-the-wall place offers a quintessential Hong Kong dining experience, and is super convenient for a quick but fulfilling meal in Sheung Wan.
2019-09-18 1154 瀏覽
去生記當然系食粥噶啦!推薦果度噶魚粥,聽聞個粥底系高湯熬出來噶,文火熬到滴米開花,口感綿滑,搭配任何材料都一樣甘好食!我就點左個魚肉豬潤粥,滴魚肉好鮮甜啊,不會太老,很嫩,豬潤也好好味,肉好多,對於我這種食肉獸來說,滿分!
2019-09-09 1160 瀏覽
講真呢個地方真係唔易搵,我覺得佢係一條橫街窄巷,但係都當去到呢條街你就發現成條街都係生記,有粥鋪有清湯腩各式各樣我最鍾意都係魚腩粥,佢啲魚腩好新鮮再加埋佢地個薑蔥豉油真係冇得頂!
2019-07-19 1390 瀏覽
呢間出名食粥同車仔麵,第一次入去食就冇試到佢嘅粥,反而我試咗佢嘅車仔麵同埋豬頸肉菜飯。1️⃣香菇貢丸魚蛋麵 $39佢嘅麵有輕微鹼水味,而且湯底比較醎🥢香菇貢丸X4 香菇貢丸大大粒。香菇嘅味道好淡,貢丸都唔係好有咬口,相對上比平時食到嘅淋身,而且味道真係唔夠香濃😭🥢魚蛋X6 魚蛋大大粒,相對貢丸冇咁淋身,完全唔彈牙,而且冇乜味😅🙆🏻‍♀️美味指數:5.01/102️⃣豬頸肉菜飯 + 凍奶茶走甜🥤其實我叫呢個嘅主要原因係想飲佢嘅凍奶茶🙈不過真係好後悔叫咗豬頸肉菜飯🤮豬頸肉又醎又乾,醎到我食咗兩塊豬頸肉就收咗皮🤦🏻‍♀️菜飯🥬🍚唔知點解食落去好似霉霉地咁🥵即刻係咁飲凍奶茶。凍奶茶就其實幾正嘅,茶味同奶味調配得啱啱好👍🏻🙆🏻‍♀️美味指數:4.12/10🙆🏻‍♀️飲品美味指數:7.32💡整體來講,平時見到佢咁多人排隊先入去試吓,不過可能真係食粥會好啲。因為我自己就對粥就一般啦😂,所以先諗住試吓其他嘢,但係真係醎到食唔落🥵!
1️⃣香菇貢丸魚蛋麵 $39
佢嘅麵有輕微鹼水味,而且湯底比較醎
🥢香菇貢丸X4
🥢魚蛋X6
魚蛋大大粒,相對貢丸冇咁淋身,完全唔彈牙,而且冇乜味😅
🙆🏻‍♀️美味指數:5.01/10
2️⃣豬頸肉菜飯 + 凍奶茶走甜🥤
🙆🏻‍♀️美味指數:4.12/10
🙆🏻‍♀️飲品美味指數:7.32
2019-07-11 1349 瀏覽
由我十幾年前係上環返工,生記已係我午餐list 既首3位,近來係金鐘返工,都會專登答叮叮返黎食,中午時間依舊要排十個八個人頭先入到去食(約15分鐘)一直以來我都係重口味OL黎到生記我都唔係食出名既粥,我係食豬心掟面(之前有一排豬瘟無得食真係灰哂)其他客有啲好反感呢味餸,隔離個呀叔坐開左少少再眼定定咁睇住我食另外生記既蜆介鯪魚球同埋牛腩都係好好食架豬心掟拼牛腩面,多豬心掟,價錢又唔貴,好似四十幾蚊,勁爽口

一直以來我都係重口味OL

另外生記既蜆介鯪魚球同埋牛腩都係好好食架

豬心掟拼牛腩面,多豬心掟,價錢又唔貴,好似四十幾蚊,勁爽口