2007-05-23 14 瀏覽
以往一定食的肉丸粥靠唔住沒有鮮肉味道、粥有淡味咗,沒有以前好食,唔掂啦
2007-05-13 24 瀏覽
粥... 好味好多人話佢好重味精我都唔係好食得味精喎不過食完之後, 都唔係點覺得好口渴本身唔係咁食魚, 但佢既魚腩真係掂, 唔腥, 仲有四大舊食完真係夠飽肚雞帶有少少酒香味, 幾夾豬心碌到岩岩好, 唔會過鞋, 又唔會出血水佢個薑蔥碗仔同埋魚骨碟先至最有心思有時食野要睇埋呢D 少少野
粥... 好味
好多人話佢好重味精
我都唔係好食得味精喎
不過食完之後, 都唔係點覺得好口渴

本身唔係咁食魚,
但佢既魚腩真係掂, 唔腥, 仲有四大舊
食完真係夠飽肚
雞帶有少少酒香味, 幾夾
豬心碌到岩岩好, 唔會過鞋, 又唔會出血水

佢個薑蔥碗仔同埋魚骨碟先至最有心思
有時食野要睇埋呢D 少少野
2007-04-23 6 瀏覽
難得摩羅街老店代找幾年之事有頭緒,千里迢迢飛撲出城少不得.........!擁著心頭好,帶一份滿足感,緩緩步向地鐡站,在大街小巷中穿插,總是不期然地在覓食.曾幾何時,生記只是一小店,但今天已逐步蠶食附近店舖,不計油麻地,單是小小一條街,已經有大小三間店舖,可惜小弟總愛舊店那一份熱鬧,與及看著一碗碗粥端出來的期待.是日太晚,魚鮫沽清,順口只點了碗雞粥,粥綿雞滑,雞肉無骨,最合本懶人心意,肉帶酒香,蘸點醬油伴帶薑蔥送入口,刺鼻感覺油然而生,好玩.........!
2007-04-15 10 瀏覽
因為男友要戒口,我又想食粥,於是專程揸車黎食,到既時候已經係9點,見到門口個牌寫住營業到9點,所以都博一博問吓,個樓面阿姐話仲有得食.坐低左之後,負責煮粥個阿叔話冇晒魚骨腩,咁都冇法啦,最後男友叫左個鯪魚牛肉粥,我就要左個雞粥,兩碗都係細既男友話佢個粥既鯪魚球幾好味,不過我冇試,至於d牛肉試過都幾滑,但係冇牛味我果碗雞粥呢,d雞好似雪雞,冇味不單止,仲好重酒味,好似係為左辟左d雪味而落左好多咁至於粥底...我唔肯定有冇落味精,不過d味道好咸,咸得黎係好涸喉果種之前係油麻地新店食過,味道都唔似舊店咁...真係唔知點解另外題外話,因為我地係人地收鋪時去到,食緊既時侯佢地已經開始洗廚房,負責煮粥果位叔叔可能見就收得工,所以心情非常好,好到佢一路大大聲吹口哨,同埋唱埋一d好似人地做法事既歌,我亦都因為佢既歌聲實在太好聽,所以只係用左20分鐘唔夠,就已經可以落埋柯打到食埋野出到門口!

之前係油麻地新店食過,味道都唔似舊店咁...真係唔知點解

2007-04-07 20 瀏覽
假日的早上,跑完步回家洗埋白白都不過9點,好想食粥,但係新聞話花園街市政大廈停電,唔知我嘅favourite妹記有冇受影響,而剛巧今期某飲食雜誌介紹生記,便專程到此一試.他們的粥有分大细size,我因為想一併試埋本雜誌推介的鮮牛丸米,所以要了碗細及第,見周圍人人都叫油炸鬼,唔執輸要埋.料係幾足,豬潤,豬心,粉腸,肉丸每樣都有兩件,不過每樣都冇鮮味,尤其是肉丸,味道和口感都似超市那些現成貨,而粥底十分淡和稀,完全嚐不出所謂的豬骨湯底,最差的就是油炸鬼,食落似隔夜,好在有碗蔥豉油,如果唔係都幾難唔浪費D粥同油炸鬼.很失望,已經冇mood試其他"推介". 山長水遠嚟到,反正仲有quota,一於去蘭芳園嘆埋奶茶同豬扒飽至返歸!

2006-12-02 14 瀏覽
魚腩粥不要以為好方便咁夾晒d魚腩出黎先,尤其係我呢d食野食得咁慢既人!!食到尾就會覺得d魚好鯹,因為凍左!!唔夾出黎就唔會鯹!!同我一齊食o個位人兄明知都唔提醒我!太可惡勒!!!
魚腩粥

2006-11-27 30 瀏覽
今晚專登去食,唉,食到半路已經覺得好味精feel,粥底絶對唔係靚,勁普通,仲有d稀,料係ok,但成30蚊碗,駛唔駛呀?最奇怪係我見人人都叫油條,以為係好嘢,但原來勁唔掂,完全係隔夜feel;勉強可以話個碗鼓油蔥,d蔥係ok,但應該唔係佢種,所以佢地整體真係唔係好得,去海皇粥食都無咁勞氣!
2006-11-09 18 瀏覽
又話係上環好出名的我叫左牛筋麵d麵非常咸茄d牛筋滯死左x____x 食剩最大舊個牛筋已經要投降好辛苦咸到周身唔舒服
2006-11-06 4 瀏覽
近期好像有定數,幾篇食評都以牛腩河為軸芯,就再以此一較高下吧!九龍區的生記已經幫襯過,今次移施回總店見識見識;座下當然是點掛頭牌的蘿蔔牛腩河多青,下次再幫襯之裡的粥品!落單時問有否爽腩,答案很快已回覆沒有,其實都幾奇怪,早上的時候都沒有,可待何時?蘿蔔牛腩河是清湯腩的模式,鮮鮮甜甜的湯底配上蘿蔔牛腩是天作之合;湯底是絕對不錯;蘿蔔亦都是比起很多食店出色,夠腍身之餘又沒有渣,而蘿蔔的清甜是原始的,沒有人為加糖取巧;反而牛腩不算怎樣凸出,而有點肉渣亦令其失點分數;河粉不過不失,配合清湯及這裡的招牌辣油就變得不錯;最後這裡的蔥是用了老身的,固多青反而破壞了整體性了!

2006-10-13 14 瀏覽
這幾個月來吃過好幾次,每次都覺得粥底很稀。而且吃完之後喉嚨kam得幾緊要,反而粥料就無問題。另外她的炒米粉永遠都濕濕碎碎的,實在有改善的必要。
2006-09-30 19 瀏覽
今次第二次黎(好幾年前黎過一次),唔...依稀記得d牛腩都幾un...果然今次都唔例外...叫左牛腩牛丸河,係清湯,都幾甜,牛腩都係un左d...牛丸幾彈牙,不過唔係太鍾意佢太重既胡椒味,還是華南好食d
2006-07-24 29 瀏覽
今晚同左男朋友黎呢度食晚餐,叫左牛筋麵,超怪囉..唔知點解係白色既...仲有碗魚腩粥..我又唔覺得特別好食囉..又怪喎..成二十六蚊..唔知點解咁多人話好食?
2006-07-10 20 瀏覽
唔怪得平時晏晝咁多人排隊啦,好在我哋呢日一行三人晏啲去,唔使排,叫咗個清湯腩+手打牛丸面,啲牛丸好彈牙,好好味,唔同一般喺街食到嗰啲,啲牛腩好冧,個湯唔太多味精,下次唻要試吓啲粥先。
2006-05-31 17 瀏覽
上星期六晚8時過後才到。二少奶想吃魚腩粥, 伙記說己賣光, 祗好點鯪魚球粥。我點肉丸粥。粥底稀杰適中,沒有妖邪咪。米粒爆開花。粥底看得見有少少幼幼的堯柱絲。我點的是小碗, 約有6至7粒豬肉丸。肉丸是用新鮮豬肉琢的。如果肉丸內加入琢碎的?? 菜粒或頭菜粒,提昇香鮮味和加重口感, 效果會更好! 鯪魚球如加少少陳皮粒效果會更特出。叫了一碗清湯牛腩米。牛腩不好,可能沒有特別關照一聲,瘦兼鞋。但湯底不錯:清及不油,牛肉香味。回家途中,感到thirsty, 師父又作怪, 不知是粥底還是粥料? 究竟何處有不落任何師父的粥可吃哩?

2006-05-30 10 瀏覽
冒雨排隊黎食~ 好俾面吧~lunch時段真係好多人~ 舖裡人客背對背咁食~講返個粥先:叫了20蚊細雞粥~冇錯!係好綿, 但第一啖食咯去, 就feel到佢落好重味精~ 扣了分啦雞就好滑~ 果碗有葱的豉油很貼心哩~
冒雨排隊黎食~ 好俾面吧~
lunch時段真係好多人~
舖裡人客背對背咁食~

講返個粥先:
叫了20蚊細雞粥~
雞就好滑~ 果碗有葱的豉油很貼心哩~